Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkusili jsme Nokia 6.1 Plus X6: návrat krále mobilních telefonů?

PR článek
Se počátkem mobilních telefonů v ČR, kralovala trhu Noika, ovšem s příchodem smartphonů stačilo jedno špatné rozhodnutí, co se volby operačního sytému týče a z leadera se rázem stal ten, kdo nestíhá dobu a pomalu upadá do zapomnění. Po převzetí Nokie společností HDM Global se ovšem začíná pomalu blýskat na lepší časy…

U mobilních telefonů je často rozhodující poměr cena/výkon, proto když jsme měli na výběr otestovat mobilní telefon s cenou kolem 5000 Kč, zaujala nás na první pohled Nokia X6 . Sice se nejedná o nejnovější telefon z hlediska spuštění prodeje (na čínský trh byl vypuštěn v květnu 2018), ovšem na českém trhu jej stále nenajdete.

Po velkém zájmu veřejnosti vypustila společnost HDM Global telefon i na jiné trhy pod označením Nokia 6.1 plus, ale v České republice se oficiální distribuce nedočkal. Místo toho Nokia v Česku před pár týdny oznámila launch a prodej nové Nokie 7.1, se skoro stejnými parametry, ovšem o třetinu vyšší cenou. 

Nebudeme nic skrývat, při výběru telefonu k testování svůj podíl měla i nostalgie ke značce, ovšem hlavně nás zaujaly velmi dobré parametry vhledem k ceně, tedy necelých 200 USD i s poštovným. Že jde v této cenové relaci o velmi slušný základ, dokazuje osmijádrový procesor Snapdragon 636, 4 GB RAM (či ve vyšší verzi 6 GB) a 64 GB úložiště, které lze rozšířit paměťovou SD kartou až do kapacity 400 GB, leč na na úkor druhé sim karty. 

5.8palcový Full HD+ displejem s horním výřezem nabídne úžasný poměr stran 19:9 a pokrývá 93 % celého telefonu, což v kombinaci se zadní plochou z černého skla, dodává telefonu luxusní dojem. 

Po zapnutí telefonu velmi potěšil okamžitý náběh českého jazyka + nabídka automatického přenesení dat z jiného telefonu. Při prvním zapnutí si nechte trochu více času na prvotní aktualizaci softwaru, která zabere přibližně hodinku. 

Ve standardu je telefon vybaven čistým Android One, resp. Oreo 8.1, ale už nyní je pro něj připraven upgrade na Android 9 Pie. Ač baterie nabídne dnes již nižší standard (3060 mAh), právě díky Androidu 9, se výkon lépe zoptimalizuje a vydrží déle. Navíc podporuje Quick Charge 3.0, díky němuž se telefon nabije na 50 % za půl hodiny. Při našem testování vydržel telefon od plného nabití, při standardní zátěži (telefonování, internet, videa) přibližně 23 hodin do úplného vybití.

Zadní fotoaparát je duální 16Mpx jehož sekundární 5Mpx senzor slouží jen pro rozmazání snímků, tzv. bokeh efekt, díky čemuž HDR fotografie vypadají velmi povedeně a chybět nesmí ani natáčení 4K videa. Pokud rádi fotíte selfee či používáte mobil jako zrcadlo, potěší zpráva, že přední fotoaparát je též 16 Mpx.

U telefonu dále nechybí např USB C nabíjecí konektor, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS+GLONASS a 3,5mm audiojack, který se stále více stává raritou, a o to více žádanější fíčurou. 

Jestli se vrátil král na trh mobilních telefonů – to zatím říci nemůžeme, ovšem nutno přiznat, že jsme po dlouhé době měli opět v ruce Nokii, kterou poměr kvality a ceny posouvá mezi hlavní hráče na trhu a v některých parametrech je dokonce předčí. Či znáte jiný telefon za cca 5000 Kč, který byste raději?

+ Velmi dobrý poměr cena/výkon Průměrná výdrž baterie
+ Velký a přehledný displej Dostupnost pouze v čínských skladech
+ Luxusní vzhled Paměťová karta na úkor druhé sim