Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zneužívá Český Telecom monopolního postavení?

Internet pro všechny logo
Mnoho čtenářů v diskusích k článkům, jež se dotýkají "výhodných" nabídek Českého Telecomu poukazuje na zneužívání monopolního postavení tímto operátorem. Jiní zase tvrdí, že ČTc dělá to co by dělala každá jiná firma v jejím postavení. Přitom ale málokdo zná zákon, jež stanovuje mantinely pro firmy mající monopol v určité tržní oblasti.

Kapitoly článků

1.  Zneužívá Český Telecom monopolního postavení?

Pojďme si tedy o tomto zákoně něco říci a na závěr si ukážeme nejčastější námitky čtenářů, jež jsme na různých diskusních fórech zachytili a uvítáme, když v diskusi vyjádříte váš názor, zda-li se jedná o porušení některého z paragrafů či nikoliv.

Zajímají nás jak připomínky běžných čtenářů, tak i "kovaných právníků", stejně tak jako i vaše další názory na možné prohřešky ČTc vůči zákonu (v tom případě je vhodné doplnit svou připomínku důkazem).

Tento článek tedy neřeší, zda ČTc porušuje antimonopolní zákon (od toho jsou soudy a Úřad na ochranu hospodářské soutěže), pouze se vás - našich čtenářů - ptá na váš názor.

Základní souvislosti

"Monopol" je jedním z ekonomických vyjádření postavení dané firmy na trhu určitých výrobků či služeb. Mít monopolní postavení (obecně > 40% trhu s danou komoditou) není nezákonné, dalo by se říct, že je to cílem každé firmy - zvyšovat tržní podíl až do té míry, že podíl ostatních je zanedbatelný (případně je trh rozdělen jen mezi dva tři obry).

Výjimečně se to opravdu nějaké firmě podaří z vlastní píle a marketingových schopností (Microsoft, Cisco, Coca-Cola ...). Zejména v postkomunistických zemích ale často monopol vzniká tím, že stát, jež byl do té doby vlastníkem všeho, prodá některý ze svých státních podniků, které do té doby měly na daném trhu výhradní postavení. A prodá jej tak hloupě, že okamžitě vznikne monopol a jen stěží mohou další firmy proniknout na trh a konkurovat - monopol je větší, odebírá materiál ve větších objemech, má tedy nižší ceny. Má už také vybudovanou zákaznickou klientelu a často je vlastníkem infrastruktury, která se pak těžko buduje duplicitně (už jste snad viděli v nějakém městě dvě firmy co montují kanalizaci, elektřinu, plyn, vodu, kabelovou televizi či telefon do stejných objektů? Těžko, to by musel být velký zákazník, aby se to dané firmě vyplatilo).

V některých rozumných státech to vědí, nenechali se ani uplatit a oddělili infrastrukturu od poskytování služeb. Jedna firma - státem kontrolovaná či regulovaná - vlastní infrastrukturu - kabely, kanály, roury - a neomezeně mnoho firem si pak může část infrastruktury pronajímat a konkurovat pak ve vztahu k zákazníkům.

Někde ale vlastník infrastruktury je i svým největším klientem a nabízí tak služby na infrastruktuře sám. Když pak někdo další chce využít tuto infrastrukturu, logicky se tomu brání, část svého obratu by tak dal do ruky konkurenci. Proto zde přicházejí na řadu zákony o ochraně hospodářské soutěže, které zajišťují rovné podmínky na trhu a zabraňují tomu, aby monopolní dodavatel svého postavení zneužíval.

Kapitoly článků
1.  Zneužívá Český Telecom monopolního postavení?

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zneužívá Český Telecom monopolního postavení?

Žádné komentáře.