Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 2000 dní se Socka PC

Není co soudit. Pokud ti to stačí a funguje to... V dnešní době je stejně každá změna, změnou k horšímu. Vrátil jsem se k tlačítkovému telefonu, úplně blbé pračce s horním plněním, mechanickým hodinkám, vyhodil TV, vyhodil PC a koupil ten nejlevnější plastový ntb s Celerem. Ještě se tak vrátit na stromy...
Všechno to mělo zbytečně velký výkon, fičurky, co jsem nikdy nevyužil, furt něco řešit.... Mám teď o hodně víc času, když ta všelijaká elektronická havěť neotravuje, nedožaduje se pozornosti, nemusím to sledovat.
Ježku, já ti tak rozumím, že ani nevíš jak. A přibývá nás!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem řekl doma, že vyhodím chytré hodinky a koupím si mechanické tak na mě koukali jak na blázna :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kup mechanické hodinky a ukaž jim, že blázni jsou oni!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsem to napsal, už jsem to udělal :)

Pozoruju ještě jednu věc.
Když my bylo náct, neustále jsme s klukama pařili různé hry a neřešily na jaké detaily nebo kolik to má fps, cokoliv nad 30 bylo hratelné :) Ohromně nás to bavilo a neměli jsme moc peněz, takže PC byly dost plečky, vždy co nejlepší výkon za co nejméně peněz. Optimalizace a přetaktování bylo samozřejmostí.
Teď když jsem schopný si vydělat dost, na to abych si koupil dnešní high end si pročtu recenze, vyberu to nejlepší za dané peníze, občas si i udělám radost a dospěl jsem do stavu kdy tu mám poměrně slušné PC a nebaví mě už moc hrát hry :) Poslední na co se chystám je CP 2077. Na ten se opravdu těším, protože W3 považuji za nejlepší hru, kterou jsem hrál.

Takže abych to shrnul, dřív jsme pařili na jakékoliv plečce a ohromně nás to bavilo. Teď máme nadupané PC a nebaví nás hrát, takže na tom čteme web a recenze na diit :D

Naštěstí syn dorůstá, tak mu PC posunu a koupím si nějakou vraždu na web a indie games (mini pc).

Máte to tak někdo stejně ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o PC, tak jsem si uvědomil, že na něm dělám pořád to samé tj. +/-chytrý psací stroj. Stačil na to Didaktik s 80 kB RAM a 4 MHz CPU. Tak kvůli mejlům a čtení DIIT to chtělo přifouknout výkonově, čemuž Celer N4000 výkonově stačí. A spotřeba šla pěkně dolů. Na tyto činnosti PC žralo elektriky, až v Dukovanech na reaktoru nadskakovala poklička.
Hodinky to samý. Baterka dojde v rozhodující okamžik, když jednou za uherský rok, potřebuju si vzít časomíru s sebou. Z čehokoliv, co ukazuje čas v číslech, nedám dohromady, kolik je hodin a jestli je čas nebo ne. Bez ručiček jsem nemožný.
No a abych furt obskakoval všelijaké elektronické čuramenty, tak na to dlabu. Nabíjet, kontrolovat, aktualizovat, reagovat, čučet do toho, matlat po tom... Život je příliš krátký na to, abych ho tímto prošustroval.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pokud nemáte letitý hw co jede kvůli jiným nárokům sw neustále naplno tak je na soudobém spotřeba nízká. Mám poměrně slušnou sestavu 3800X+2080+4x8GB a spotřeba se dle měření UPS pohybuje kolem 140W - ale to je na to ještě navěšený modem s aktivní wifi, 5.1 repro sestava a 32" obrazovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Haswell i5 v Téčkové verzi, 8GB RAM, monitor +/- 20". V nečinnosti 42W, pracovně 47W a souběžně spuštěné šifrování, pakování a virtual to na chvíli dokázaly vyhnat na 57W. Ročně to dělalo 150 kW.
Softwarově to nejvíc zatěžuje internetový prohlížeč, což kromě LibreOffice a poštovního klienta je veškeré SW vybavení. Neboť jsem železář a SW je pro mě jen doplněk, nikoli obživa. Jo, ještě tomu denně dají pokouřit aktualizace, podle množství časově do 2 minut, pokud aktualizace nepřisune nový kernel.
A tady ten pasivně chlazený plastový bazodalom, s nabíjením a procesorem na doraz, bere 12W. Což se mi na net a "takový to domácí žvejkánání " jeví přiměřené.
Takže tvých 140 W mám na 11 hodin provozu. A mých 47W mi teď stačí na 4 hodiny provozu. Sice nemusím finančně řešit spotřebu, ale proč spotřebovávat víc, než je nezbytně nutné k dosažení cíle. Víš jak... matka Gáia, Gréta... akorát u toho používám hlavu a řídím se zásadou přiměřenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako doplněk k desktopům se chystám na nějaký levný ARM notebook jen na net a tak, ale desktopy nevyhodím. Kvality a bezproblémovosti si vážím. Rozborky i hodně drahých a starých notebooků mě pokaždé utvrdí v názoru, že je lepší to nerozebírat, kvůli nebezpečí pozvracení se - zlatý i ten nejlevnější desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plus teda ještě další podstatný mínus - i na před pár lety novém notebooku za 11 tisíc Kč jsem viděl tak hnusné LCD, že bych raději koukal na samostatné 17" desktop LCD z roku 2003. Na tak hnusné barvy (atd.) nebudu koukat, i kdyby desktop LCD žralo 5x tolik. Produkty optik stojí tolik, že by se to nevyplatilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však jsem psal že u toho je hafo periferií. Přístroj s jedním diskem/SSD, jedním modulem RAM, nějakým úsporným TN malým LCD je jinde. Ale na to co je na tom navěšeno je to hodně úsporné - a v bedně jsou navíc tři SSD a tři HDD+dvě vypalovačky BD/DVD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Človek s aspoň priemerným IQ má problém s digitálkami? Snáď nie. Ja smart watch mám, ale neoskakujem ich. Viem koľko je hodín aj keď tel mať v ruke nemôžem a už sa stalo, že nemať smart hodinky, neviem, že mi volá dôl. osoba/firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme to v rodině. Já nedám čas dohromady z digitálek a mlaďoch zas nedá čas z ručičkových hodin. Jednou si půjčil rafičkový hodinky a než z nich čas převedl na čísla času v jízdním řádu, tak mu to ujelo. :-D
Tohle není o inteligenci, ale o chybění abstraktního myšlení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neber to ako urážku, ale normálne to nie je. Keď sa televízia pýtala aký uhol zvierajú ručičky ak ukazujú 3 hodiny (relácia Aj múdry schybí), tak sa našiel expert, ktorý sa vyhovoril na to, že má „digitálky“. Všetkým je asi jasné, že ho TV vybrala naschvál, aby bola sranda. Ale inak každý musí jasný uhol vedieť ako sa hovorí „aj o polnoci“. Druhá vec ak by si mal 90+. Vtedy by som chápal. Neobsahuje IQ aj abstraktné myslenie? Ja mám pocit, že je to jedna z najdôležitejších častí, lebo inteligentný človek vie jednu vec, druhú, tretiu... a tie veci vie prepojiť bez toho, aby mu to niekto povedal, alebo aby vedel aspoň jasný vzorec. Veď najzákladnejšia otázka v IQ teste je do akého otvoru vložiť trojuholník/guľu... (aspoň vo filme Absurdistan)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne není to normální. Je to porucha na sběrnici mezi levou a pravou hemisférou. Testy IQ obsahují i abstrakní myšlení. Přesto i přes tuto vadu mám udělané testy do Menzy, když zkoušející vybral testy mě na míru.
Ono není důležité jak máš vysoké IQ, ale jak s ní umíš zacházet. Navíc inteligence se skládá z mnoha oblastí. Na testy jsem chodil několik měsíců a nemám naopak vůbec problém pochopit jejich souvislosti a odhalit, o co v nich opravdu jde, jak je v nich zapracované lžiskóre a pod. Ale s digitálkama na mě fakt nechoď.
Pak je tu ještě jeden fakt, o kterém jsem nevěděl. A to, že inteligence může být nerovnoměrně rozložená. Lidsky řečeno, na něco vůbec nezabereš (viz digitálky) a v něčem seš tak daleko přede všema, že vůbec netuší o čem je řeč. Protože mluvíš o věcech, které ostatní teprve teď se snaží řešit, jenže ty je máš už dopředu vyřešené nějaký ten rok a právě s nimi už teď řešíš věci, které pro ně budou k řešení až za nějaký ten rok.
Méně inteligentní tě mají za blázna, protože jejich inteligenční výbava jim vůbec nedovolí pochopit něco víc a dál (odborně se tomu říká dosáhnout svého stropu). A ti s inteligencí v pásmu vysokého průměru, se ozvou, že ti nestačí. No a pak pásmo vysokého napdrůměru to dává.
Tolik teorie. Génius může být naprosto v životě nepoužitelný a tzv. lopata naopak běžný život dává levou zadní. Je to jen o tom, abys uměl zacházet s tím co máš.
Univerzální poučka, řešící otázku a kvalitu inteligence: "Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hraniu v dospelosti veľmi nerozumiem ani ja. Kým neboli PC hry, tak väčšina z dospelých sa veľmi nehrala a boli sme spokojní. Ale PC sa dá využiť aj na video. A strihať fHD video na G1840 by som nechcel. O chvíľu príde AV1 a na ten Celeron stačiť asi nebude (alebo sa bude dať kodek vybrať?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nie si rád ak Ťa smart hodinky upozornia na odpočet (pri varení), alebo na SMS, príp. máš v nich info o čase? Nepíšem o otroctve výdobytkov, ale o uľahčení si života, o radosti z toho, že ak mám tel v inej izbe, neújde mi hovor ani od potencionálneho zamestnávateľa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při vaření mě upozorňuje mechanická minutka PRIM, na SMS dlabu, info o čase mi poskytuje 7 hodin s ručičkami, strategicky rozmístěných po bytě, aby stačilo přinejhorším pootočit hlavou, když by mě zajímal nějaký čas.
A že mám hovor, tak nejsem hluchý, abych neslyšel, že zvoní mobil. Pokud něco chce, tak zavolá podruhé. Když už nezavolá, tak to nebylo nic důležitého. No a kdyby mě volal tebou vzpomínaný potencionální zaměstnavatel, a stál o mě, tak mi zavolá podruhé. Když ne, tak na mý místo čeká 30 dalších.
Tak si já ulehčuji život.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O nejakú sekundu je spustenie časomiery na hodinkách rýchlejšie ak PRIM nemáš na stole stále (kým ich nájdeš...). A plus mne minútka na stole neprekáža. Prečo mať 4 veci, keď môžem mať 1? Nie vždy mám zvonenie tak silné, aby som mobil počul aj z inej izby. Nechcem nastavovať zvonenie na silné. A ak si taký dobrý, že Ti poten. zamestnávateľ zavolá znova, potom si asi šťastný človek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý jsi a šťastný jsi si až tehdy, když nepotřebuješ aby ti potencionální zaměstnavatel volal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je už asi najvyššia úroveň. Prípadne druhá najvyššia (tá naj je keď sa zaobídeš bez volania ako takého).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri vareni nepotrebuji cifernik, pac neustale dochucuji, ochutnavam, micham a bud se dilo podari / vetsinou /, nebo za staleho michani sup s tim do hajzlu..... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel som ciferník, ale odpočet. Pri varení vajíčok by ma nebavilo si pamätať čas kedy som ich dal do vody. Alebo keď som si v práci stopoval čas/rýchlosť, tak bez smartwatch by to nešlo (a tel sme nemali používať).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavě to máš s těmi hodinami, podle mě je to o zvyku, nejvíc na co jsi se navykl v dětství. Také proto mám raději klasické hodiny a řeším to i v zaměstnání jednoduše - mobil s AMOLED a zobrazením ručičkových hodin umístěný viditelně nakloněný za klaviaturou. I v hlavním pc ze kterého píši jsem si i na W10 ponechal widget z Win7 s hodinami a mají i vteřinovku - co má zažité člověk z dětství toho se obvykle nejvíc drží. Sice už byly digitály ale moc mě to neoslovilo, ale zase s tím nemám problém, jen mi klasika je příjemnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o zvyku. Mám možnost se nechat zdarma otestovat a je to vada. To souvisí i s tím, že nemám, jak by se dneska řeklo, 3D představivost. Což je peklo, když jsem musel kreslit jednotlivé řezy strojírenských výrobků. A umět je vyrobit podle 3D výkresů.
Totiž za nás ajťák začínal v montérkách a komisňákách u ponku ručním obráběním kovů, druhý rok makal ve strojírenské výrobě počítačových dílů, a od třetího roku zametal dílnu, kde se výpočetní technika vyráběla. No a pak se teprve dostal k jednoduché montáži částí výpočetní techniky, na úrovni cvičené opice. A pak, teprve, když se mu podařilo složit kvalifikační zkoušky, měl naději se k něčemu dostat. Totiž nestačil papír o vzdělání,ale ještě k tomu musely být kvalifikační zkoušky. A to i pro inženýry slaboproudu, pokud nechtěli zůstat u zametání dílny a nebo u vyplňování papírů v kanceláři. A když byly složený kvalifikační zkoušky, tak nebylo žádný za vodou, ale ještě se muselo ve výrobě ukázat, že nejsi levý. Pěkné síto, které dneska chybí. Jedna chyba a skončils.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tenhle komentář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 1996 jsem si koupil Seiko s kinetickým pohonem, titanové včetně pásku, safírové sklo. Po 24 letech stále vypadají jako nové, měnil jsem jenom jednou kondenzátor a několikrát těsnící gumičky. Ty budou šlapat ještě 4 týdny po mé smrti (pak se vybije ten kondenzátor) :-) S otravnými chytrými hodinkami mi můžou..., víte co.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jsem zapomněl napsat, že hodinky mám ručičkové. Ale tedy na baterku, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak těžký zločin zmírňují aspoň ty ručičky....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 1 strane je pre panétu fajn ak nekupujeme blbosti a ešte k tomu len na niekoľko mesiacov. Ale napísať, že máš zbytočne vysoký výkon? Ak máš PC na písanie, verím, ale mať na R9 5900X, idem do neho. Videa by som prerobil za menej ako desatinu času a znížiť čas z 30h na 2,5h (myslím si, že odhad je reálny, alebo skôr skromný), tak by ma to potešilo. Keby som mohol popri nahrávania fHD scérny v OBS ešte niečo robiť, tiež by potešilo (dnes ltt CPU zvláda 1050p pri 10 FPS). Alebo pri 24t by som virtualky nevypínal a kochal by som sa hoci nejakým serverom s kľudne 8 vláknami a 8 GB RAM. A to nepíšem o hrách, lebo nehrám (FS 2004 sa asi za hru nepovažuje). Ak máš tel len na volanie, dajme tomu, ale ja by som už nechcel tel, s ktorým môžem ísť na net, vidieť viav ako 2x8 znakov, alebo v lepšom prípade zobraziť PDF, ale pohybovať s ním 3x ako som to robil na N95 (nemal som tlaqčený časopis, tak som používal telefón). Práca na N95 s PDF bola utrpením. Mechanické hodinky síce nabíjat nemusíš, ale som rád, keď viem, že som ledva mal 1000 krokov a že by som sa mal ďalší deň hýbať viac, alebo keď mi napíše dôležitá osoba, tak o SMS, alebo správe viem aj keď tel mám kdesi v druhej izbe. Také fn nie sú na zahodenie. Nemám pocit, že by som kvôli výkonnejšiemu PC (naposledy som prechádzal na CPU s reálne 10násobným výkonom) mal menej času. Skôr naopak. Nemusím na načítanie videa čakať minútu. A hodinky nabíjam raz za 28 dní, tak ani tie sa pozornosti veľmi nedožadujú. BTW, nie si ako Rayer, ktorý má do dnes Win XP a Sandy bridge a občas na tom „ladí“ Windows NT 4.0, lebo chcel, aby mu to vzalo 8 vlákien a aby fungovala fn EIST. Práve kvôli tomu, že je dinosaurus, mu starý PC skôr berie čas ako šetrí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně jsem si početl. Myslel jsem, že jsem se Skylakem fosil, protože HW používám až 5 let, Vy jste ale fosil první třída.

"Ukažte mi jedinou hru, která stojí za investici 15 000 Kč do CPU a 15 000 Kč do GPU"
Taková není, ale jinak revoluční Star Citizen mě stál za tu jetou Vegu56 Sapphire pulse za 5,5 tis. V roce 2020 dosahuje průměrně o cca 20% výkonu navíc proti 1070, hlavně pak v rozlišeních vyšších než full HD. Jinak bych takhle ale "fotrovsky nesoudil" a byl zdrženlivější. Osobně už taky nic nového nehraju a éra kterou pamatuji od 386ky mě přišla daleko zajímavější než dnes, naopak Skyrim už považuji za nefotrovské období, které zná už kdejaká borka které ještě nebylo ani 30 a ve svých náctiletech si "chtěla hrát s dráčky" - takže už i Skyrim mě minul.

Jináč zastávám i druhou cestu minimalismu (rozměry/ticho/spotřeba) a tam u mě aktuálně vede Renoir 4750G PRO 65W. 8C/16T Zen2 architektury Vám vydrží dlouho a má dost CPU brute power, zatímco int. grafika Vám rozchodí (se 4400mhz DDR) ve fullHD na medium detaily třeba Doom eternal s průměrnými 60-70fps takže tam je pro nás "fotry" považující 30fps za úspěch stále dostatečná rezerva. A taková Akasa maxwell Pro k tomu za ty prachy stojí, protože už jen stavba 0db fanless PC chlazeného komplet pasivně je zábavná a jednak uspokojí i Vaši zálibu v obskurnostech.
Jinak přeju zábavné stárnutí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fosil se Skylakem? To ani nahodou. Ja uz nekolikatym rokem premyslim, jestli uz ma smysl upgradovat Nehalem (i5-750) z roku 2009. Pomalu se blizim k rozhodnuti, ze mozna pristi rok uz ano. Ale jeste trosku vaham. Je to muj hlavni vyrobni prostredek, vydelal si na sebe snad stokrat, tak nevim, jestli si zaslouzi duchod, nebo mu to naopak nemuzu udelat, kdyz tak dlouho verne slouzi a vlastne porad jeste staci. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skutočne Vám to stačí? Alebo Váš workflow tak spomalil a efektivita tak klesla, že si myslíte že to stačí? Videl som vo svojom okolí veľa prípadov, kedy ľudia obhajovali ako im na ich prácu stačí x rokov staré PC, no v momente výmeny za nový výkonný kus efektivita práce vzrástla natoľko že ani nie za 6 mesiacov sa na zárobku vrátila investícia.
Skúste sa fakt poriadne zamyslieť: koľko času čakáte až niečo naštartuje, niečo nabehne a podobne. Ja viem teraz možno budete oponovať že treba aj čas na kávičku a podobne, to je jasné, ale tých cca 5-6 hodín skutočne aktívnej práce by bolo fajn stráviť reálnou prácou, nie čakaním až sa niečo dokončí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu ano, minimalne pokud jde o praci. Coz je pocitacovy Ferda mravenec, ruzny mensi programovani, nejcasteji php, nastavovani siti, serveru, routeru, atd. Pri tomhle vsem se pocitac nudi. Nekompiluju programy s milionem radku, nestriham video, proste nic, co by davalo pocitaci nejak moc zabrat. Jedina vec, na kterou musim trosku cekat, je samotny start systemu, ale to je chvilka, minuta nebo dve, vic urcite ne. Jinak jsem vzdycky nesnasel programovy molochy, takze pouzivam programky, ktery jsou maly, rychly a nastartujou za vterinu. A pohoda. :)

Drhnout to zacina pri nepracovnich aktivitach. Treba na novy hry uz to samozrejme neni. Obycejny brouzdani po webu uz taky neni co byvalo. Ty jednoduchy, ktery jeste porad prevladaji, jsou v pohode, krasne rychly s odezvou temer okamzitou. Ale zaroven je cimdal vic tech brutalne preskriptovanych, ktery uz prestava byt radost pouzivat. Neni to uplne tragicky, ze bych na neco cekal pul minuty, takovou trpelivost bych nemel. Ale kdyz napriklad prvni pristup na Aukro trva pet sest vterin (dal uz je to lepsi), uz to proste neni ono. To bude hlavni duvod, proc se k tomu upgradu rozhoupu. Protoze cekat, ze by autori webu objevili slovo optimalizace, nema sance na uspech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čistě ze zvědavosti, co na tom děláš, že ti to stále stačí. Jasně, dokážu si představit, že třeba na tvorbu webů není potřeba nic lepšího, ale jinak ....?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vcera som po skoro 8 rokoch snad definitivne zaklapol viko na poslednom x86 laptope. Macbooku Pro s Core2 Duo E8300 z roku 2008. Kupoval som ho ako trojrocny. S noscriptom defaultne vsade zapnutym (co je s novsimi X86 v podstate nutnost) to dnes vlastne staci na vsetko :)

Zasadne mi vadila hlucnost vetrakov, ktore su typicky poruchove, takze ich nejde zohnat za rozumnu cenu ako nahradny diel.

Inac pocas toho, ako som ten notebook vlastnil, som mal dost dlhu epizodu, kedy som prakticky exkluzivne pouzival rozne DDR1 a DDR2 varianty PowerPC G4 PowerBookov. Na tych masinach uz bolo citit, ze su fakt stare (ale najmladsiemu z nich bolo v tej dobe okolo 12 rokov), ale ked clovek chcel, potiahlo to aj Blender. Ich hlavna vyhoda bola, ze pri nizkej urovni zataze sa vetraky vypli uplne a laptop bol uplne tichy.

Nahradnik Macbooku je ARMkovy komunitny experiment. Asi nema viac vykonu, nez nejaky 3-4 rocny inteli laptop, ale ten mi vlastne ani netreba. Ocenujem skor totalne ticho a dlhu vydrz na baterku.

Ako kuriozita: jedno na slovensku pomerne zname periodikum malo od nas web stranku, ktoru som v roku 2008 alebo 2009 dal dokopy na notebooku Asus L7300 vo verzii s asi 333MHz celeronom a 160MB RAM (32 onboard, 128 v jedinom slote). Ten laptop zije ako-tak dodnes, ale uz ma elektricky problem, kedy Widle hodia modru smrt, ked je nabijacka a baterka zaraz v pocitaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Athlon II X2 250 8GB RAM z téhož roku na linuxu Mint. Vývoj webů v dockerech, pošta, web, filmy, hudba. Ne že bych se nechystal na upgrade, ale tak nějak to pořád odkládám, protože zatím prostě není důvod...
Btw. loni mi skoro rok stál (jel jsem na ntb) - po zapnutí systém nabíhal snad hodinu, něco v něm udělat znamenalo čekat tak dloiuho, že by si člověk mohl vyrazit pro kafe do Kolumbie, Pak se to pomalu zrychlilo až se to vrátilo do normálu. Na 99% podezřívám SSD (nějaký starší Samsung 128GB). Dost mě to překvapilo a utvrdilo v tom že nechávat něco v nand buňkách a doufat v dlouhou trvanlivost je naivita prvního řádu. Snad klasické disky ještě chvíli vydrží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A skúšali ste robiť tú istú prácu na nejakom aktuálnom stroji? Prekvapilo by Vás ako to dokáže otvoriť oči a ako zrazu zistíte, že to bol len zdanlivý pocit dostatočnosti. A hlavne, v momente keď nemusím na nič čakať robí sa mi oveľa lepšie. Preto napr. ak mi niekto povie že na webový vývoj s dockerom (mimochodom ja ho nepoužívam) mu stačí povedzme tých 8GB, ok, ono to funguje, ale skúste robiť to isté s PC kde máte 16+GB a zistíte že ono to môže ísť rýchlejšie, že celá práca môže byť pohodlnejšia a podobne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dva roky zpět jsem na to měl i ntb s i7 a 16GB RAM a nepozoroval jsem rozdíly. Možná že samotný docker se buildil rychleji, ale to dělám v podstatě jen jednou, pak už není důvod. Při samotné práci pak nepozoruju žádné prodlevy - vše je svižné. Neříkám že by nové CPU reload prohlížeče nezvládl o sekundu rychleji, ale jsou to tak krátké časy, že prostě nevidím důvod proč to řešit. A práce ve vim nebo mysql konzoli fakt nový procák nepotřebuje ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Ono to není o tom, jestli jde něco dělat rychleji (a v takovém případě řešit, jestli se investice do té rychlosti vyplatí). Ono jde o to, jestli se to dělá tak nějak dostatečně rychle.
Pak jsou stroje, které určité věci dělají nedostatečně rychle a ty je třeba nahradit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tým plne súhlasím. Ak je zdržanie len občasné a v súčte za deň nepredstavuje až tak dlhý čas, netreba upgrade. Ale ak denný súčet prekročí neúnosnú hodnotu, tak tam už to zmysel začína dávať, pre mňa je to v súhrne hodina čakania denne. Zažil som aj momenty kedy prechod na nové PC ušetrilo 2-3 hodiny čakania denne, pritom dotyčný si to neuvedomoval, proste bol na to zvyknutý, tak na čo to meniť.
Preto vravím stále treba skúšať a sledovať koľko času strávim čakaním. Už aj taká minúta každú polhodinu denne vygeneruje štvrťhodinu (ak rátam 8 hodinovú pracovnú dobu). Tí, ktorí v práci potrebujú priebežne kompilovať kód aj niekoľkokrát denne vedia :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem četl studii anglických vědců ;) kteří zjistili, že zrychlení odezev informačních systémů nemusí vést ke zvýšení produktivity ale naopak. Prostě něco v tom smyslu že prodlevy v řádu vteřin neměly dopad na produktivitu, protože člověk byl zvyklý pracovat v určitém rytmu a při těch mikročekacích dobách lidský mozek pracoval na dalších navazujících úkolech.
Každopádně je to jasné - kdybych kompiloval nebo jinak silně využíval více silnějších jader, nemám problém pořídit nový stroj. Ale je to jako se vším ostatním - pokud je daná věc "dost dobrá" na používání, vůle na její výměnu (změnu) je minimální ;) Sám to teď vidím i doma po rekonstrukci baráku - tempo prací po nastěhování a zabydlení je skoro nulové i když je tu pořád práce jak na kostele. Ale bydlet se dá slušně, tak co ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží aj na stave OS. Ak máš OS zabordelený, tak bude aj pomalý. Vidím to u seba. Prepnutie na fHD môjmu CPU trvá aj 3s (aj keď mám SSD a novšiu GK). Stačilo by preinštalovať a bol by o dosť svižnejší. Ty používaš PC len na prehliadanie webu? Ja nahrávam Zoom, prerábam videa, používam virtuálky a keď zobrazím obrázok v Messengeri (UWP app), tak už má PC problém (trhá sa aj zvuk, ale neviem či problém výkonu, alebo samotnej app), alebo Anydesk (keď na vzdialenom PC pustím video, zapotí sa aj R7 4700U). A aj kvôli prehliadaču by som prijal 16 GB RAM a to nemám otvorených 100 záložiek ako Prušak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to na všechno včetně hraní ;) Jenže - novější hry nekupuju, protože to můj stroj nerozjede (a s malýma dětma na to není čas) a nový stroj nekupuju, protože nemám nové hry které by to potřebovaly ;)
Taky potřebuju zpracovat rawy za 4 roky a k tomu hromadu filmečků, ale ... říkám si až bude nový stroj ... který není protože si říkám že je na to času dost a stejně na to vlastně momentálně nemám čas... Prostě prokrastinace v přímém přenosu ;(
Ale jestli po novém roce bude železo normálně dostupné a ne jako teď, tak to asi konečně vyměním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Btw. loni mi skoro rok stál (jel jsem na ntb) - po zapnutí systém nabíhal snad hodinu, něco v něm udělat znamenalo čekat tak dloiuho, že by si člověk mohl vyrazit pro kafe do Kolumbie, Pak se to pomalu zrychlilo až se to vrátilo do normálu. Na 99% podezřívám SSD (nějaký starší Samsung 128GB)."

Nebude to ten problém s Samungem SSD 840 Evo, kdy po čase začínalo čtení z buněk zpomalovat, takže firmware musí periodicky uložená data znovu zapisovat, aby nešel výkon do háje?
Zní to jako projev přesně toho. Když bylo PC rok vypnuté, tak nemohl tuhle údržbu dělat a než to přechroustal, muselo být všechno hodně pomalé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesoudím v žádném případě. Před pár dny jsem na svém retro pc znovu dopařil Dungeon Siege. Poprvé jsem to hrál někdy na střední škole. Teď jsem to hrál s výpomocí svého 6 letého syna :-).

Je to Athlon XP 2500+@3200+, 1GB ram, gf 7600GS.

Jinak filmy a internet funguju na ntb s dvoujádrovým i5 Ivy bridge.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

úplně stejnou sestavu jsem měl na střední a k té 7600GS se ještě dávala fyzicky hra, tehdy to byl nový Serious Sam 2 .-) A pak jsem vybíral zda si na 17" CRT Philips pustím HDR nebo AA...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inu proč ne, ale to je taková sestavička na internet filmy a lehčí kancelařinu. Já zrovna před týdnem omlazoval pc pro člena rodiny (chcípla deska a zůstalo 12GB RAM a pořád dostačující FX-4300) - že to byla ale práce sehnat slušnou AM3+ desku(hlavně díky té krizi jsou i bazary vymetené, buď se prodává šrot nebo to nejnovější...), nicméně po sestavení se základním SSD Kingston A-400 a gpu HD7770 1GB je pořád na dané věci velice svižná. A hlavně Win8.1 neměl vůbec problém, zhruba tak minutu přechroustával nový hw a pak normálně naběhl a funguje jako by se nechumelilo. I proto jsem názoru že cokoli ve světě Oken pod 8.1 je akorát ztráta času.
Monitor je u toho 21" fHD Benq - cca od roku 2009 ale nebyl využíván denně až poslední 2-3 roky, takže se na to pořád dá koukat, kupodivu. Co ovšem dělá bordel je zmíněný port VGA - grafika má DVI, takže redukce, jenže na obraze je to znát, ne sice katastrofálně, ale lehké máznutí tam je oproti přímému zapojení.

P.S: linux - to je kapitola sama pro sebe, poslední dva víkendy jsem experimentoval s Ubuntu a závěr je že se to za celou dekádu od posledních experimentů s Mandrivou moc neposunulo, takový "pokrok v mezích zákona". Vůbec pořád není vyjímkou havárie instalátoru (což jsem v Okenním světě nezažil od Win98) a k tomu velice vtipné hlášky, je to záležitost pro trpělivé až flegmatické jedince. Pokud se tam chce pustit Steam tak je to také na hod kostkou zda to půjde. V Ubuntu ani odinstalace a znovuinstalace nepomůže, takže když kiksne něco při instalaci tak reinstall systému. Dál, i po letech nepodporuje plně 5.1 zvuk na 5let+ starých zvukovkách, sice to zobrazí 5.1 ale reálný výsledek je dost pochybný. Dál grafika, pokud chce uživatel co nejméně problémů tak určitě kartu od Nvidie. Na jednom stroji mám RTX 2080 a na druhém R9 390 a s tím Radeonem bylo práce jak na kostele - najít drivery které nepochopitelně Ubuntu jako u NV nenabídne (proč...) a pak podle návodu instalovat přes terminál. Výsledek přesto opět polovičatý, žádné Catalyst centrum, nastavení obrazu pořád původní o vynucení 10bit si mohu nechat zdát. A po této anabázi teprve testovat co se spustí. Nejlíp jsou na tom Vulkan hry, v pohodě jsem rozchodil Serious Sam Fusion, přijde mi že na stejném železe běhá líp jak ve Win, pak Worms W.M.D, ten má přímo podporu takže ok, pak Alien Isolation, povinný Halfík+Portal a co mě překvapilo že i Bioshock Infinite. (tohle všem čistě přes Steam bez nějakého laborování). To vše na té GF, na Radeonu jsem zatím rozběhal pouze SS: F a UT 2004.
Suma sumárum, linux může nahradit třeba Win7 kde na ty filmy, internet, drobnou kancelařinu - ale dál už je to na poctivou samostatnou práci s fůrou návodů a aspoň týden dovolené. Ono i totiž takové nastavování Wifi usb se může proměnit v dlouhou práci, zvlášť když si driver postaví hlavu, tváří se aktivní ale přístroj nezapne. Prostě spousta "legrace".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o havárii instalátoru, tak Win10 se k tomu vrátily. Hlášku "Něco se nepovedlo" a následnou smyčku Win10 se pokoušejí opravit a opět něco se nepovedlo jsem viděl poslední dobou víckrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

možné to je, já čisté instalace už moc nevedu, na hlavním stroji mám upgradované původní Win8.1 na 10 a průběžně se bez problémů povyšují (i hw, už je v tom asi třetí deska a začínalo se na Ivy Bridge), poslední dva roky žádné problémy, ale záloha pro jistotu je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při upgradu snad. Při čisté instalaci leda na rozpadlém hardwaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I po čisté instalaci na kombinaci, se kterou si nevědí rady... HW jako takový je OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy havárii instalátoru jsem na Linuxu neviděl, ani nepamatuju. Jo jasně, občas se kuckne instalačka nějaké beta verze, ale to k tomu patří. Ale v ostrém OS (v posledních letech jsem prubil *buntu, openSUSE, Mandrivu, Fedoru, nemluvě o Slackware) si to fakt nepamatuju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to já jo ;). Tuhle jsem na jedné starší pleečce (ještě jednojádro) zkoušel nainstalovat nějakej ten Linux na SW RAID NVIDIA. No, kuckalo to jak by to mělo kovida :). Ale nejvíc stejně potěšilo, že jsem to nakonec přepral :). No, a od té doby jsem to vlastně nepotřeboval. Prostě jsem se jen tak hecnul, no ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak jednojádro a sw raid ... jakej btw režim? .... to je fakt nápad hodnej hovězího dobytka :-D.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To byl obyčejnej stripe ze dvou disků, taková zkouška, prostě no ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se divím, že s tím byl takový problém. I když Nvidia, no... Já tyhle SW stripe používal už v NT4 pro zvýšení výkonu disků při renderování grafiky. A hodně to pomohlo, systém to přitom nijak nezatěžovalo (není na tom nic složitého). Bylo to ještě na prvních UDMA 33/66 řadičích a IDE discích na PII - P3. Pod XP pak SW RAID0 ze 4xSATA disků zvládal nahrávání nekomprimovaného HD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém byl v zásadě v tom, že ten instalátor dané distribuce byl blbě udělanej. Sice dokázal swraid nadetekovat, ale pak se mimoděk objevila nějaká chyba z pozadí a ten instalátor prostě spadl. Chtělo to tomu pomoct nějakým příkazem v jiné konzoli, který tu chybu obešel, jestli se nepletu. Instalátory jiných dister pro jistotu ten swraid nenadetekovaly vůbec, ale taky se tomu dalo nějak pomoct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O koľko RAID zvýšil výkon toho 1jadra? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš ho snížil, protože diskový subsystém přestal být úzkým hrdlem ;).

Mimochodem: ten stroj doteď dělá u jednoho známýho NAS. Sice už ne ve stripu, ale v mirroru, ale dělá. Ten mobilní jednojádrovej Sempron na to úplně v klidu stačí a je to taková malá bedýnka ... taky už jí pár let je, zmínil jsem ji kdysi dávno tunaj: https://diit.cz/clanek/konkurencni-testovaci-sestava-s-mobilnim-sempronem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW, nebol si posledným redaktorom, ktorý v DIIT robil videorecenzie? Zaujímavé urobiť zo starého PC NAS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze starých pleček teď dělám jiným sockám buď NASy, nebo routery.
Mám ještě (shodou okolností od Davida) desku Gigabyte GA-8I955X Royal se dvěma gigabitovýma onboard síťovkama Broadcom, dal jsem do toho legendární téměř se vším nekompatibilní Pentium 4 HT Extreme Edition 3,46 GHz "Gallatin" a běží na tom OpenWRT, z jedný síťovky bere internet, druhou ho pouští do intranetu a v PCI Express slotu je ještě i WiFina, takže to dělá i Access Point. Jasně, žere to jak kráva, ale to mě v daným místě netrápí, chodí to spolehlivě (krom toho to dělá i TFTP server - bootuje se z toho ze sítě, dělá to "quorum" witness share pro různý pokusný clustery a tak :).
https://abload.de/img/openwrkknk9g.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udelat NAS ze stary vykopavky me taky napadlo. Vylecil me z toho prave pohled na wattmetr. Podobne dopadl starsi NAS (opravdovej profesionalni), co jsem kdesi dostal. Vizualne sympaticka krabicka. Rychlostne sice nic moc, o gigabitu pres sit se mu nezdalo ani v nejdivocejsich snech, ale jako nenarocnej datovej sklad by to pouzivat slo. Jenze dokazal sezrat 80W bez disku, coz pri nonstop provozu neni zrovna radost zivit.

No a router uz vubec ne. Snad jedine kdyby puvodni shorel uprostred noci a musel bych byt okamzite zpatky online. Ale jinak relativne slusnej wifi router od MikroTiku stoji kolem 1500, coz se na elektrice ve srovnani s vykopavkou do roka vrati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám: to přichází na místa, kde se elektrika neřeší :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fedoria anaconda (Fedora Core 2, cca 2004?) sa dokazala strieskat, ak clovek odignoroval varovanie o minimalnych systemovych poziadavkach na 256 RAM a povedal si, ze 192 vlastne az o tolko menej nie je.

Been there, seen that.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proto píši že je to na hod kostkou. Možná je to tím že instalátor je zmaten množstvím disků a "cítí se neobvykle". Každopádně je to tak 50/50 že se to zdaří úplně bez problémů, nejvíc to zlobí když neumístím swap oddíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som bol doteraz v tom, že A400 už nekupuje nikto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A400 se dává do historických mašin, díky starému řadiči má dobrou kompatibilitu. Nová SSD starší SATA režimy moc nemusí a občas ve starých mašinách kravnou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dosku s P35 chipsetom a Krucinál MX500. Kontabilitu to má. Nemám s ním žiadny problém (určite by ho videl a nemal s ním problém ani HBCD). X ľudí sa na neho v poradni (zive.cz) len šťažuje. MX500 nie je až o toľko drahý ak človek doslova nerieši jednotky Kč. Aj keď tlačiareň nemám, ale do A400 som ani teoreticky nepremýšľal. Zvažoval som Samsung EVO a Krucinál MX. Žiadny ADATA SU, Transcend ani Silicon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch starých mašin se právě koruny řeší (a on ten rozdíl je cca 20% ceny SSD)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako vidím, 32 vs. 52 € je veľký rozdiel, ale u nás sa hovorí, že „lacné mäso psy jedia“ a nejaký Čech mi na to napísal „někdy to ani psy nežerou“. Ušetriť 20 €, ale mať záseky a potom ho buď vrátiť, alebo reklamovať, tak to si radšej priplatím. Nemám SSD z odpadu a bez cache. Percentuálny rozdiel je poriadny, ale 20 € naviac má asi každý. Mám aj najlacnejšie smart hodinky, ale než som sa preklikal k dátumu, tak som radšej kúpil drahšie, s ktorými sa dalo aj do vody, ktoré majú aj počasie aj zaznamenávanie aktivít (som rád ak viem kde som bol bicyklom, kedy som sa vrátil, koľko trvala cesta...). Síce som si priplatil asi 50 €, ale za tie fn mi stáli. A aj reakcie sú rýchlejšie, výdrž brutal vyššia a ešte majú always-on (mne to vyhovuje). Na A400 sa sťažovalo x ľudí. Nie som taký hlúpy, aby som sa o tom musel presvedčiť sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A400 mám pod XP v DVB rekordéru. Je to levné a problémy s tím nejsou. Vždycky jde o to, na co chceš díl použít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš PC s DVB-T[2] kartou, ktoré používaš ako PVR? Ak používaš jedinú app full time, potom je fuk či máš 5400 RPM HDD, alebo NVMe. Ako riešiš trim? Asi dám do starého PC s Win XP SSD aj ja. Ale:
https://www.zive.cz/poradna/hry-se-v-sestave-s-i5-gtx-1060-a-a400-sekaji...
https://www.zive.cz/poradna/pc-sestava/sc-20-cq-672093/default.aspx?cons...
https://www.zive.cz/poradna/ssd-sata-240gb/sc-20-cq-677351/default.aspx?...
https://www.zive.cz/poradna/vyber-komponentu-do-pc/sc-20-cq-678159/defau...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tam DVB-T USB tuner, připojení je přes kabelovku, tam na T2 nepřešli. Pro DVB-T2 by už asi byly XP problém kvůli driverům a h.265. Trim neřeším, pro tohle není podstatný. Samozřejmě by tam stačil i ten disk a dřív tam byl, ale když začal řvát, šlo tam tohle.
Jinak ta A400 se mi fakt hodně sekala při pokusné instalaci Win7 na Skylakovém H170 boardu, ale jen dokud jsem nenainstaloval SP1. Takže v tom byl spíš problém s AHCI ovladačem než s vlastním SSD. Faktem taky je, že jsem to kupoval před 2 roky, kdy byly ceny trochu jinde, dneska už je u SSD lepší výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, AM3+ je už prostě staré (jinde mi řekli dokonce muzeální) - ale pro mě co má UEFI a AVX podporu v CPU není muzeum.
A400 kupodivu SATA 300 už omezuje, všiml jsem si viditelného rozdílu mezi tím a šestistovkou, takže takový šunt to není. Na internet/filmy, nějaký textík/tabulku úplně ideál. WIn8.1 na tom jen létají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD by v principu neomezovalo ani ATA100, ani ATA66. Ono by vždy bylo vidět VELKÝ benefit oproti HDD díky přístupové době/IOPS. Jasně, kde chybí NVMe či aspoň AHCI je trochu těsněji, ale já před lety provozoval 1,8" ZIF PATA SSD a oproti HDD to byl neskutečný rychlík, i když značně omezený rozhraním oproti monžnému potenciálu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kupodivu ano, rozdíl mezi SATA a NVme už prostým okem není rozpoznatelný ale mezi nějakým 250MB/s a 500+ už ano, ta rychlejší propustnost už je vidět, tedy pokud je systém W8.1 a vyšší.
Já už na škole měl 2x200GB 7200ot. HDD v RAID 0 na XP a to bylo taky jako blesk - na tehdejší sw...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste si treba koupit nove 16 jadro zen3.
Vypnout 14 jader.
A az to prestane stacit, zapnut dalsie dve.
A takto to muzete provozovat i 10 let v kuse. Obcas zapnout nake to jadro po par letech. Bez nutnosti nakupu noveho HW.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Athlon 3000G by byl nejefektivnejsim resenim, bohuzel se uz moc neda sehnat.

https://diit.cz/clanek/recenze-amd-athlon-3000g-nejzabavnejsi-dvoujadro-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, všechno fuč, taky jsem po něm koukal. Přijde mi že už se ani nevyrábí, přitom to byl ideál bazmek do internet-filmy počítačů, lepší než prašivé celery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S vyklizením lowendu mě AMD fakt štve. Jestli zjistím, že je to umělé, tak můj přechod na ARM bude, i kdyby byl dražší než zůstat na x86. To, že je svině Intel, to už jsem si zvykl, ale jestli i AMD...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedá sa čakať, že bude Athlon 5000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, vzpomene si někdo, jak Intel měl před lety tu ideu, že bude prodávat softwarové upgrady CPU? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevzpomínám, ale zajímavá připomínka. Muselo jim být totiž jasné, že se nakonec najde hack, který odemkne plný výkon i bez nich.

Nicméně takovému "fauvé grúp" tohle prodávání upgradů v podobné formě dělá dlouho (prodávání technicky stejných motorů naladěných na různý výkon pouhou ŘJ).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si, protože jsem o tom tenkrát psal :) https://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartic...

Ale to bylo všechno, v praxi jsem o tom nikde neviděl ani zmínku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj tehdy jsme se tomu usmívali, ale tohle by nyní díky čipletům mohlo AMD aplikovat, přecijen malé čiplety musí mít nízkou chybovost. Vždyť i můj "vadný" 2600 aka 1600AF si nechá bez zvyšování napětí říci na stabilních 3,9Ghz, na 7nm maličké čipletky musí být ještě na tom líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až zas takový underkill neprovozuju, ale už v roce 2017, když jsem to koupil jako vyřazenou kancelářskou rachotinu, to byl spíš lowend. Je to dvoujádro i3-4170T protože nehřeje, k tomu nějaká ultralevná fošna, k tomu asi 8GB paměti, grafika je GT1030 pasivní, zdroj mám nějaký snad Seasonic s Gold certifikací, co do 200W příkonu jede v pasivním módu. Na jednom starém SSD mám Win7 a hry s datem vydání do roku 2007, na druhém trochu novějším SSD mám Win8.1 a od Corelu, přes Adobe a Affinity balíky až po DxO. K tomu 2TB SSD s katalogem fotek a videí.
A to nejdůležitější - monitor profi fullHD DELL s asi 130% pokrytím sRGB prostoru, 107% pokrytím AdobeRGB prostoru a jedním vadným bodem. Taky z bazaru za pár šlupek.
Celý počítač má asi pět PWM větráků, co se loudají na pár set otáček a krásně ofukují všechny komponenty.
Původní záměr byl tichá “pracovní stanice” na 2D grafiku, úpravy fotek a staré hry, ale na nic z toho nemám čas. Už i tu 2D grafiku na kšeft dělám na notebooku (Lenovo x220 s 10GB ram, 2TB diskem, v dokyně, celé koupeno před pěti lety v bazaru...).
Občas sice mám takové nutkání pořídit Ryzen 2x00, ale stálo by to asi tak desítku a marně hledám problém, který by to vyřešilo, zato mě napadá spousta problémů, které by to způsobilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já stále používám jako hlavní (jediné) PC AMD Phenom II X4 B45 (po odemknutí čtvrtého jádra se tak hlásí tříjádrový Athlon II X3 445, v lednu ho budu mít 10.rokem) s grafikou GTX 750Ti, 8GB RAM a 7 let starého SSD Kingston 60GB a tak nějak pořád stačí. OS Void Linux + GNOME 3.38. Občas se seká/drhne nová webová verze Facebooku v kontejneru ve Firefoxu a dokáže si jen ten proces s FB kontejnerem vzít někdy i přes 2.5 GB RAM, takže RAM bych bral rozšířit, při šifrování zálohy fotek/videí ve VeraCrypt se CPU vytíží téměř naplno, ale jinak na web, seriály, YT, editaci fotek v GIMPu a občasné hraní ETS2 stačí (i původní Mafii 2 přes Steam Proton zvládá dobře). Někdy uvažuju o pořízení Ryzenu, ale pak si říkám jestli to má vůbec smysl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V den, kdy provedu upgrade PC proto, že mi jede pomalu FB, bude den, kdy kdokoli z vás může přijít, zpřerážet mi hnáty a vytetovat na čelo nápis "blbec".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

FB? Neznám :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

i5 2500
upgrade na 8gb ram a nove SSD
staci to v pohode

kazdy mame sveho ježka

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný. S 2500 bych asi taky dodnes neměl důvod k upgradu. Snad leda podle výkonu ffmpegu / svt-av1, nevím, jestli by mi nechyběly AVX2 instrukce (spíš si myslím, že ne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AVX2 u i5-4590 přidá nejspíš míň (nebo stejně, ale +/-10 % se tam IMHO budeme pohybovat na podovné úrovni) než SMT u Sandy Bridge... jsem chtěl říct, ale pak koukám, že je to 2500 a ne 2600. No nic. Core i7-2600K je určitě dodnes naprosto použitelnej procesor, mají ho ode mě naši (bez OC a levná deska). I A10-6800K a podobný AMD.

"Každopádně jsem se rozhodl „rozšoupnout“ a koupit 4TB disk, konkrétně WD Blue za bratru 2 437,21 Kč, protože není SMR (4TB Seagate Barracuda je SMR)."

Já si koupil 6TB Barracudu *protože* byla SMR :) 5400ot. disky těch nejnovějších generací se SMR mají mnohem nižší spotřebu, tak jsem to schválně chtěl. Ono i cenově to vycházelo fajn, tak jsem vzal na sebe úkol vyzkoušet, jestli se to dá používat. Dá. Zatím na tom jenom házím svoje data a vesměs je tam nechávám být, ale pro roli úložiště a ne pracovního prostoru teda musím říct, že minimum problémů. Jen teda doufám, že mě nevypeče životnost.

Jinak ty starý dvouprocesorový sestavy, co jsou tam zmíněné... ty se mi taky líbí, ale jenom jako taková romantika. V praxi bych to nemoh používat, protože to nejspíš žere 100 naprázdno a to je takový... blbý. Výkon tím, jak procesory udělaly hrozný pokroky a ty Xeony měly nízký takty, tak dost utrpěl, dneska kdyby člověk našel za 5000 ten Ryzen 1700 nebo 2700 a dal to do ASRocku B450M za dvojku, tak to nejspíš má výkon jako 2x 6c12 Xeon Ivy/Haswell a žere to minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono se na tom fungovat dá. A řešit životnost nějaké mašiny... i když je tam RoHs pájka a "katovali kosty" na každém rohu, nemusí to nutně znamenat, že ten HW nedožije dalšího dne. Já například frčím na "starém" hi-endu typu 5930K, 32GB Ballistix Pro modulech, Intel 750 a asus WS desce. V mašině mám mraky DC SSDček s po víc jak roce 100% zbývající životnosti. Celkově ten stroj požral od roku 2015 zhruba 100kkč, ale nezklamal, nevyměnil jsem tam prakticky nic a vesele si funguje. Pravděpodobně na upgrade dojde, ale z trochu jiných důvodů.

Jenže k tomu všemu jsem furt celkem zvědavej člověk, vyměnil jsem několik zaměstnání v krátkém čase a tak jsem měl možnost si jak v práci, tak i doma, ošahat nějaké další stroje. Mám tu Zbook 17 G2 v plné palbě a chvíli jsem z toho výše uvedeného desktopu fungoval na Zbooku. Šlo to celkem bez obtíží, jen mi vadily ty vyblité barvy displeje (6bit odpadní TNko). Poté jsem dokonce pokročil dál, na Elitebook 820 G1 (sice v top konfigu, ale furt je to 2C/4T Učková mobilní ludra). I s ním jsem dokázal celkem bez větších porodních bolestí fungovat.

Dokonce jsem v mé aktuální práci měl jako nástupní počítač mašinu s 6GB RAM a C2D7300. Ta věc spolu s W10 a grafikou typu GF8400 byla silně dýchavičná a o plynulé práci se nedalo vůbec hovořit (několikrát mi spadlo celé IDE, přepnutí oken IDE > web prohlížeč trvalo i 10 vteřin, syntéza jednoduchého projektu 20 minut). Ale nevypěnil jsem, ten stroj měl své roky a byla to věc zaměstnavatele. Dokázal jsem s tím žít, ale připadal jsem si, jakoby jsem se vrátil o 12 let zpět, kdy jsem v roce 2007 frčel na tualatinu s 512MB RAM a stříhal na něm několik desítek krátkých klipů do jedné kompilace, včetně efektů... když se ta mašina skoro uspawovala k smrti a odezva programu na jakoukoliv změnu byla v jednotkách minut, tak jsem to raději uložil a exportoval v nedodělaném stavu.

Takže ne, nemyslím si, že by byl pan ježek nějakou diagnózou. Po letech přehodnotil priority, zpomalil a tak, byť samozřejmě, určitě by jsme se ve všem neshodli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no může vydržet i "shit" hw, ale pak do toho mluví třeba i kvalita elektrických rozvodů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozvody mne prakticky netrápí. Jak ten davidův, tak i můj zdroj je od seasonicu (byť já si koupil Seasonica z řady X, předtím jsem měl taky "zdrojovej" hi-end). Vtip je ten, že ten oem seasonic, co má david, má sice sračkový kapacity na výstupu a možná v pomocném zdroji, ale není to takovej odpad co je v eurocasech, navíc samotný zdroj má použitelné polovodiče, takže negeneruje tolik tepla a tyhle sračkový kapacity tolik netrpí (vysychají později). Celkově návrh zdroje je pak lépe proveden, takže to tolik netrpí na všechny neduhy sračkových zdrojů.

Pak to nemá prakticky na co pomřít (i když o pár věcech bych věděl, ale to je řekněme na takové úrovni, že se to týká HW typu P4/C2D a na tom už dnes moc osob neprovozuje produktivní činnost, navíc to není častý jev, takže šance výskytu taky není vysoká).

Hypoteticky, tenhle lacinej HW tím, že není příliš komplikovanej a nefrčí v tom moc žravé komponenty, tak může přežít i dobovej hi-end. V jistém smyslu, čím jednodušší, tím lepší. Aneb jak nás na škole učili, nejjednodušší zařízení jako je žárovka s reostatem vs elektronicky stmívatelná lampička, vztaženo k poruchovosti. To první řešení je sice energeticky velmi nešetrné, ale přežije to naprosto všechno, ta druhá varianta je sice šetrnější, ale je tam daleko víc součástek, co mohou selhat a navíc jsou řekněme, choulostivější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že při mém odběru ten zdroj jede 100% svého času pod 25% zatížením. Nejsem negramot, samozřejmě bych jej dnes už nepoužil na 400W zátěž. Co, raději ani ne na 250W. Ale jinak zatím OK. A až zomre, tak mám další možnosti, čím jej nahradit :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby jsi ho ždímal víc, tak by se to na něm skoro nepodepsalo. Podstatné je, jak moc se to zatemovalo prachem a jestli jsi to čistil a tak. Tenhle zdroj má docela dobré polovodiče, takže fakt moc netopí a i ty špatný kapacity něco snesou. Vývojáři v seasonicu nejsou hloupí :)

Jinak oem seasonica doma mám taktéž, ve staré topologii. Stejně jako ten můj předchozí. Jsou to dobře udělané zdroje proti tehdy ještě oblíbeným fortronům (které tu a tam pomřeli, nebo přestali sloužit díky vyteklým kapacitám).

Sám jsem provozoval poněkud divočejší sestavu s 500W seasonicem (sice tím plnotučným hi-endem). 130W TDP i7-940 a HD7970 (nepřetočená). Logicky to pak sedělo v desce s X57 a už jen prostým součtem musí vyjít, že v kdyby se to celé "burnilo", tak to přeleze 400W jak prd. Já to tak moc nedusil, ale tehdy jsem ještě pravidelně hrával a minimálně byla velmi vytížená GK. Sice ten seasonic má výkon 500W, ale to je maximálka v křížové zátěži, jinak dává na 12V pouze 400W. V letních dnech s nějakou tou gamesou jsem pak slýchával spíš ventilátor na zdroji, než zbytek sestavy a v podstatě až to byl impuls ke koupi nového zdroje, nechtěl jsem ho mučit. Nevycházel z něho nijak horký či teplý vzduch, ale nerad likviduju či jinak přetěžuju HW, stejně jako si zakládám na spolehlivosti stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V těch Seasonicích odcházela 5V SB větev - klasicky na vyschlý elyt osazený blízko chladiče. Příznakem bylo, že to nešlo zapnout, ale po odpojení myši nebo klávesnice ještě ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych i čekal, ale bude podle mně dost záležet na teplotě. Většinou to odnesou výstupní elyty + ten startovací/filtrační u 5VSB zdroje. Dřív tam u té nejblbější topologie byl nastrčenej odpor a někdy byl pěkně na stojáka přimlasknutej kydancem lepidla ke kondíku, zima mu rozhodně nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl ten 5V SB elyt zase napasovaný hned vedle chladiče. Prostě kurvítko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to někdy nejde moc lépe vymyslet na jednovrstvé desce (což staré zdroje jsou). Pak si člověk musí pomoct propojkama (což je prasárna), nebo je to lopata a měl by si s tím víc pohrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čas od času samozřejmě komponenty odpráším, vč zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, na 5960X, co jsem tady testoval 2014, fakt rád vzpomínám. To byl VYNIKAJÍCÍ procesor. Měl jsem ho mít natrvalo v testovací sestavě, jenže to jsme myslím ještě byli u cz Intelu v nelibost za Ivy Bridge, takže si procesor stáhli a dali ho Honzovi Stachovi na ddworld, pokud si pamatuji dobře. 5930K limitovala grafiky už tehdy, takže jsem dospěl k závěru, že za těhle podmínek to nemá smysl a přestal testovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On už nákup 5930K za 18k byl docela bolestivej, samozřejmě, pokukoval jsem po 5960X, ale ne, to už by bylo fakt moc. Ta mašina jinak svůj účel splnila, bylo to rychlé, IDE běželo špičkově, paměť nedocházela a já si v roce 2015 chrochtal blahem. Broadwell jsem vynechal, protože tam začal intel praktikovat "katování kostů". Později jsem pak vyměnil HD7970 za V64LC a mašina dosáhla takového optima. Intel750 SSD mne taky nijak neomezovalo. Jo, už to nebyl takovej wow efekt, jako přechod z magnetického disku na flashky (první byl krucinál M4 ve 128GB verzi), ale v matlabu jsem to poznal.

Jinak jestli tenhle nebo příští rok tuhle mašinu nahradím něčím novějším, tak vzhledem k jistým okolnostem a možná i mé paranoie budu provozovat i několik mašin se sandy/ivy xeony. Chvilku jsem uvažoval nad moderním low-endem, ale vzhledem k tomu že už mám doma jak WS tak server, mohu to naládovat pamětí až po střechu a celkově je to daleko robustnější řešení, tak jsem všechny myšlenky na nákup nového vzdal.

A abych nezapoměl, k té 5930K jsem si ještě vybavil, ano, ještě když jsem aktivně hrával a raidoval ve WOWku, tak ještě před "optimalizací" enginu hry na více vláken se při jistých situacích stalo, že klient defakto zamrznul, protože všechno tlačil v jednom vláknu. Zřejmě až se dopočítala veškerá fyzika a nahrnuly data na server, který je pak poslal zpět, tak teprve potom ten klient "rozmrznul" a začal odpovídat na povely. Kolegové, co měli "obyčejné" 4C intely z kategorie "spotřebák" s tím takové problémy neměli, protože HEDT bylo vždy podstatně níže taktované než spotřebák. Takže ano, kdybych toho hrál tehdy více a paralelně k tomu nevyvíjel, tak by to CPU nedávalo moc velký smysl. Na druhou stranu, jsem rád, že jsem ho tehdy koupil, protože stále stačí (byť pravda, na takové ty prasárny jako je ksichtokniha se občas potrápí) a spousta programů už není jen jednovláknová. Ono s odstupem času by byla i veselejší tehdejší AMD platforma stavebních strojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A DD byl někdy oblíbenec Intelu? Ta hlava už není co bývala, ale nějak ho mám ve škatulce " zarputilý Intelobijec".
Ačkoli, v rámci objektivity, musím uznat, že AMD obhajoval do posledního dechu s jejich nevýkonnými a topícími APU. Naprosto neobhajitelné, po celé roky naděje na zlepšení nikde a přesto vytrval. Klobouk dolů. Což se o nás malověrných nedá říci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde si to napsal, ale abych to parafrázoval "Jsem divnej, vždy podporuju ty slabší" Týkalo se to myslím Intelu a AMD. Každopádně mě se to moc líbilo, mám v podstatě něco podobného. Na světě musí být rovnováha :)
Takže palec nahoru Davide.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To psal právě Ježek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, někde v diskusi. Hned jsem to za to schytal. Jen už nevím, jestli to bylo tady nebo na Rootu :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že to bylo na Rootu. Tam vždycky pod tvými blogy hópali jak sádrový opice z pouti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áááá, ono nepíšete kdo, ale kde...blbě jsem četl, takže má odpověď, ač nasbírala plusy, je úplně v kontextu nesmyslná :-) Omlouvám se, moc jsem na dnešek nespal, takže spolupráce oči-mozek je silně nespolehlivá. Jinak jak už bylo zmíněno, bylo to na Rootu, a byla k tomu poměrně "silná" diskuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak to tu citam, tak uz asi je nacase kupit nove zelezo.
Bezim na o dost starsej rachotine jak tu kazdy z vas pise (2008). A vsetko funguje, hlavne wowko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám jako druhé PC ještě C2Q9500. S Ubuntu je to stále fajn stroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK přidám se také jedu svým způsobem na vykopávce, i7-960 ještě do nedávna naprostá pohoda ,příchod DVBT2 a rozežranost letošních upgrade používaného SW na RAM mě nutí upgradovat, ale problém,
Mám PCI zvukovku X-Fi s externím sluchátkovým zesilovačem v 5,25 modulu,
Sehnat dnes dobrou zukovku s podobným boxem a slušným sluchákovým zesilovačem, problem
Grafika byl bych ochoten za něco jako RTX3050 s 8GB dát do 300$ ha ha ha

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem řešil, ale včas - poslední moderní deska co jsem objevil byla Asus Prime X-370A, takže tam X-Fi mohu provozovat ještě dlouhá léta.
Prý byla i nějaká B450 ale ta sotva se v katalogu objevila tak stejně rychle zmizela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to vyřešil tak, že se to "vyřešilo" samo. Na X-fi jsem využíval DSP efekty o něco méně/hůře, než na původní Audigy a Audigy 2. Už to nebylo ono a nedokázal jsem tam nakroutit to, co jsem měl nakroucené v původních kartách, které už nešly provozovat pod tehdy moderním systémem, jako je W7. Zesilovač jako takovej mně chvilku trápil (AKG K-612 Pro - 120Ohm), ale nakonec jsem zjistil, že to Z-5500 co mám u sčotu mají na sluchátkovém výstupu nějakej zesilovač, kterej to je schopnej nakrmit obstojně.

S X99 totiž moc desek co nesou PCI nebyly (celkem 0), takže jsem byl odkázán na pcie karty a já si tehdy pořídil Xonar DX/XD (essence karty byly vzhledem k tomu co nesly předražené jako prase). Ta karta má také své neduhy, ale ty jsem vyřešil USB audio interfacem (Steinberg/yamaha UR-12). Kartu jsem později vyměnil za Xonar D2X (prakticky bez rozdílu). DSP jsem začal řešit softwarově (vst pluginy v DAW) a celé se to tak nese v duchu rovnáku na vohejbák, bohužel.

Na druhou stranu, mělo to i výhody. Už nejsem řekněme tak odkázán na HW od creativu, stejně jako nejsem tak omezen na danou kombinaci HW a dokud bude podpora na vst pluginy, tak to fungovat bude, doufám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phenom II x4 840 @3400, UV @1,337V, 4GB DDR2, iGPU HD3200, 1TB+750GB HDD + SSD 240 GB / vse Samsung /, cca 10let, pro me potreby vetsinou bohate staci,ale uz me se*e spotreba, asi uz upgrade nebude, spise nake APU
moderni hry me minuly, kdysi jsem paril na 386 vsechno mozne, hlavne Prince of Persia, holt jsem starsiho r.v. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já začínal na 486 SX-33, pročež moje oblíbené hry z té doby jsou právě věci jako Wolf3D / Spear of Destiny / Corridor 7 / Blake Stone či Sshock, Descent, Terminal Velocity atd atd atd. Jo a samozřejmě Arena. Tu jsem naposledy kompletně dohrál snad ještě někdy v roce 1999.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Terminal velocity bylo úžasný, především ten soundtrack (https://youtu.be/HRwk2dr9chw). Descent jsme zkoušeli na VFX a dělalo se z toho slušně blbě :) Dobrá historie.

Edit
Ještě jsem si vzpomněl na Crusadera. https://youtu.be/Y2xs8pQBcZk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pche, žabaři. Každý ví, že nejvýkonnější DDR2 komp běží u mně. Desku AM2+ s 790FX chipsetem jsem koupil hned při vydání skoro před 14 lety. Dvoujádro, později Phenom X4 vystřídal ještě později Thuban X6 1100T, a na konci 2013 jsem jako horkou novinku doplnil radeonem R290X. S 8GB DDR2 tahle bestie zvládne ve fullhd cokoliv. Jediné mínus je spotřeba v létě, ale v zimě se to chová jako teplomet, vyhřeje i 30m2 místnost, takže proč ne :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já vždy byl toho názoru, že kdo tehdy koupil 1090T či 1100T, může na něm jet dodnes. A to "dodnes" platí i v roce 2020.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém všech AMD před FX je jejich instrukční sada co toho tolik nezvládá. Problém všech Intel je jejich děravá architektura a špatná dostupnost desek (každý rok jiný socket).

Nedávno jsem byl zase šokovaný, že na Aukru chtějí za Core 2 Quad asi 600 Kč. Možná pro hry na Windows XP, ale jinak si neumím představit jiný scénář, než že kupec je blb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč blb - tohle se používá pokud má člověk nějakou 775 mašinu s celeronem nebo nízkou C2D a chce tomu ještě kapku prodloužit život. Osobně mám jako sekundární mašinu ještě E8500 na G41, je na tom W10 a jede to v pohodě

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přechodem z Core 2 Duo na Core 2 Quad desce a zdroji život zkrátíš. Jsou tam i nějaké neočekávané propady výkonu kvůli koncepci slepenců co ani nemají integrovaný paměťový řadič, takže dvě jádra jsou občas lepší než čtyři (vyšší frekvencí to není). Téhle platformě nepomůže vůbec nic - jen ten chipset žere jak kráva (konkrétně G41 25 wattů) . Finančně je to nesmysl a ty moderní instrukce tomu musí chybět, takže W10 zas tak v pohodě nebudou. Wolfdale mám jen pro Win 7 a nedám do něj ani korunu. Šest stovek, to je na dohled ceny nového CPU a i ten z dnešního pohledu retro 14nm proces je proti 45 nm o dost jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně to moc život nezkracuje. Mám je na desce přes 10 let...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A každý den ho aktivně používáš. No i kdyby, rozdíly v kvalitě desek jsou obrovské a rozdíly ve spotřebě těch procesorů taky. A hlavně - jsi jen jeden a těch mrtvých desek s quady je řádově více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý den to běží. A v dobách, kdy byl nový, na tom běžely rendery grafiky, takže vytížený byl řádně. Není moc velký důvod, aby tyhle procesory víc ničily desky, novější řada C2Q9xxx brala stejně jako starší C2D6xxx. Slušnější desky byly stavěny na to, aby utáhly C2Q řady 6xxx, ty žraly asi nejvíc, kromě nějakých extreme edition.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„novější řada C2Q9xxx brala stejně jako starší C2D6xxx"

Mám doma C2D na 65nm (šestková řada) i 45nm, plus zkušenosti s C2Q. IMHO kecáš. Rozdíl v procesu tak velký nebyl a i TDP říká něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže těch šest stovek je jediná investice co se do toho PC dá, na rozdíl od nového CPU kde se to nasbírá na několik tisícovek. Prostě někomu to za to stojí. A W10 na té E8500 jedou fakt úplně v pohodě (má to 4GB RAM a 120GB SSD Crucial M4), hry se na tom nehrajou a pro konzumaci obsahu je dostačující (ani FHD youtube se necuká)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud započítáš cenu elektřiny (porovnat s moderními lowend dvoujádry) a riziko poruchy, tak bych neřekl. Určitě ne jako hlavní stroj co se denně používá s nejnovějším OS a SW po dobu několika hodin. Pokud to někomu za to stojí, tak neumí počítat - uznávám, že je to složitější výpočet než jen sečíst 3 čísla a pak je porovnat s jedním číslem. LGA775 jen pro staré hry a max. Win7. Win 10 se nepřetržitě vyvíjí a staré CPU dostávájí čím dál větší čočku s tím, jak je větší podpora nových instrukcí. Perspektiva investice do starého šrotu je horší než dát na začátku více a pak jen beze stresu z poruchy sledovat, jak se ti to vrací.

PS: GPU akcelerace je už běžná a moderní APU tak přes watty rozdrtí cokoliv na LGA775 i bez započtení úspory skrze CPU/Chipset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně to přeháníš. Lowend klasické dvoujádro je výkonem tak +- náhradou. Lowend Atomy - tedy dnes Pentia a Celerony i jako 4 jaderné mají proti C2Q mizernější odezvu, což jsem si několikrát prakticky odzkoušel. Ano, spotřeba je lepší a umí to přehrát i h.265, ale pokud jde o cenu, když budeš muset zaplatit komplet nový stroj, těžko se to vyplatí, protože už ty poslední 2/4 jádra C2D8xxx a C2Q9xxx bez zátěže moc nežerou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ho tolik nekritizoval. Měl jsem ulv kryplíka - celeron 1007J nebo co to bylo, 2C/2T na pevných 1,5GHz bez turba, 6GB paměti. Odezva dobrá, ale akcelerace videa nějak problematická.
V práci jsem měl C2D T7300, je to tak 3/4 roku. Odezva děsivá, jak na webu, tak mezi programy. Jo, bejt starej důchodce, co na nic nespěchá a jehož reakční doba je asi tak stejná jako u toho počítače (nepřeháním, taky mám rodiče), tak asi dobrý. Ale já bych s tím už fungovat nechtěl (s moderním software).

Jinak starej HW žere všechen, výrobní proces je danej a speedstep sice funguje, ale programy na tom budou dávat víc zabrat, takže si moc nezaidluje. Ještě než se mi zabil kolega, provozoval PentiumD. Stačilo jen pár kliků a už se ta mašina rozburácela, moderní stroj to zpracoval logicky rychleji a s menší výkonovou/příkonovou špičkou.

Ta spotřeba se až tak drakonicky na účtu nepromítne, ale vyšší bude. Jinak jedno C2D mi doma frčí, slouží jako server a je to průmyslová mašina s C2D Mobile. I skrze super spotřebu a další věci, ten stroj bohužel budu muset nahradit, protože dochází RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekecej. Rychle jsem našel toto.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core2-Quad-Q9400-vs-AMD-Athl...
https://diit.cz/clanek/recenze-amd-ryzen-7-5800x-nejrychlejsi-zen3-osmij...

Pentium Gold do LGA1200 za 1500 Kč je bez OC toho Athlona ještě výkonnější. Prej odezva - tu měly blbou jenom Atomy a Jaguaři.
Komplet nový stroj není třeba. Jen deska+cpu+ min. 8GB RAM. Zdroji se odlehčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když rozporuješ něco, co jsem nepsal. O mizerné odezvě jsem psal u Atomových 4 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moderní Atomy jsou na tom lépe než slepencové Quady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle benchmarků ano, reálně se mi tak nejeví. Zkoušel jsem to nedávno a C2Q se prostě chovalo svižněji třeba při přepínání mezi taby prohlížeče. A to jak pod Linuxem tak woknama. Výhodou těch atomů je nízká spotřeba a podpora HW dekódování videa, na to samozřejmě C2Q nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to dnes asi nehrozí, ti už měli možnost koupit dávno. Leda by někdo takový stroj získal zdarma při vyhazování odpadu nebo pod rukou ze sběrného dvora jako pokousný hw.
Dnes už těm C2D/Q stejně jako Phenom/Athlon scházejí instrukce takže žerou i při pouhém prohlížeči s několika záložkami neskutečně. To dnes zvládne APU mnohdy i pasivně. Základ je FX nebo IB/Haswell, nic staršího nemá smysl - hlavně mají pcie 2 a IB 3.0 a pořád dostačující DDR3 a desky náhradu starého BIOS, tedy UEFI.
Cokoli staršího je jen nouzovka a větší cenu než 0,00Kč nemá, max za odvoz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni co hrát, to je pravda. Hry sou taková bída.
Za posledních deset let, sem si zahrál pořádně párkrát.
SINGULARITY, BF4 (ted už se nedá hrát, samej cheater nebo sniper),
Shadow Tactics - ten je boží, Desperados 3 - mě nebavil, kingdom come - hraju už po čtvrtý,
age of empires 2 definitive edition - age of empires 2 HD je lepší,
mafia definitive edition - hnus, vymlátil sem kostel a nebaví mě to, hlavně to ovládaní, celý je to špatně, jenom to hezky vypadá, radši si zahraju původní mafia1.
Čekám na další Battlefield, snad ho nepokazí jako BF1 a BF5.
IGI 2 - boží hra, ale trochu fousatá, rok 2003.
Neni co hrát, smutná pravda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pche, takové přemoderní věci :-) ...já jsem doma tento rok nově přivítal Atari 1040 STFM, Didaktik Gama, Atari 800XL a Amigu 500+.

Ale je fakt, že pracovat na tom asi nebudu, internet by na tom asi nebyl zrovna nejrychlejší ;-) Nicméně zrovna na takovém Atari ST si na jeho VELMI pohodlné klávesnici umím představit něco nadatlovat. Ale ten přenos do moderního by mne nebavil... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Jen jediný detail, od určité doby se hodně snížil hluk, který taková sestava vydává. Hlavně z toho důvodu jsem "upgradoval" na i3-8100 (i to je už pár let a tehdy to byla výborná koupě, kdy po roce stál víc než za co jsem ho kupoval a stejně nebyl k sehnání). SSD je původní Crucial C300 64GB.
Celkově to není úplně pasivní, ale otáčky větráků můžou být sníženy tak, že pod stolem není vůbec slyšet. Na práci ideální.
PS: správné hodinky tikají .. :)
PPS: teď mi tu leží RPi 400. Už i ARM se blíží k použitelnému stavu, ale pořád to ještě není ono. Člověk je, i z těch starých plnohodnotných CPU, zmlsaný. A ano, chápu, že to RPi je za cenu Intel CPU celý počítač i s klávesnicí, ale zatím je to šetření na úkor použitelnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

metro exodus, half life alyx. tedy aspon za me. nicmene dat za cpu 15 je jen tezko obhajitelne. r5 3600 je na leeeta dopredu dostatecne dimenzovany

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam iny problem: moj ntb stale funguje (Lenovo Z580/i5-3210M/8GB/250GB-SSD+1TB-HDD/NvidiaGeforce630M). Polamane plasty som poriesil dvozlozkovym lepidlom a drzi omnoho lepsie. Rad by som si zahral novsie hry, ale ako som vravel: nechce umriet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě bych si koupi nového stroje zdůvodnil prevencí - náhradní stroj v případě poruchy toho nového. Jen se to nesmí zvrhnout jako u mě, kdy jsem těch náhradních strojů měl nakonec tolik, že jsem jich pár dal k narozkám příbuzným:).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja takhle loni dostal od pribuzneho HP Probook 4540s s Pentiem, 4 GB RAM a 750GB HDD. Ze si koupil novy a tenhle nechce syn ani pro vnuka s tim, ze zadny dalsi kram doma nechteji. Misto Pentia tam sla i5-3340M, RAM jsem doplnil na 8GB a misto HDD je tam 240GB SSD. A deti jsou spokojene, i hry pres Geforce Now funguji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„i hry pres Geforce Now funguji"
Tak to je fakt dělo, když to i Geforce Now utáhne:). Člověk by řekl. že tahle služba je dělaná i pro úplné šroty, ale v diskuzích se člověk dozví věcí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi, ale uplne na kazdem srotu to nejede. Je potreba DX11 grafika, treba od Intelu by to mely byt integrovane grafiky od Sandy Bridge, u nVidie od rady Geforce 600...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vlastně ani nevím, co je můj primární PC. To, co bývalo dříve mým primárním PC, se dnes dá klidně strčit do virtuálky, protože k tomu přistupuju sporadicky, často vzdáleně a výkonu na tom netřeba (taky na tom aktuálně jede čtyřjádrové Llano i s jeho integrovanou grafikou + 8 GB DDR3, ale protože na tom jede v Hyper-V ještě i jedna virtuálka, tak jsem to zatím do virtuálky nedával ;).

Vlastně asi to, co je mým primárním PC, je můj notebook Fujitsu Lifebook N532, taky tu o něm je pár článků (https://diit.cz/vyhledavani?r=N532). Má to 4jádro/8vlákno Ivy Bridge na 2,3-3,3 GHz, takže výkonu stále habaděj (proto jsem to taky tenkrát kupoval). 16 GB RAM taky furt dostatek, akorát 480GB SSDčko budu zanedlouho nahrazovat 1TB SSDčkem, protože místo prostě dochází.
Nejslabším článkem tohohle notebooku jsou napájecí části - baterka (už druhá) taky vyhlíží důchod (při zátěži a provozu na baterku je schopen notebook se vypnout, i když má baterka třeba 30 %), ostatně na tom notebooku byly opravované právě napájecí obvody, protože jeden čas jsem v rámci zkoušky, jestli „ten druhý napájecí adaptér“ opravdu nefunguje, ho připojil na svůj notebook a od té doby notebook žádný napájecí adaptér neakceptoval (ten vadný adaptér v něm prostě něco odšlehl, naštěstí existují lidé, kteří to dokážou najít a opravit).
Jinak na něm ale není co měnit.

Rád bych na závěr napsal něco jako, že tento příspěvek na něm byl napsán, ale bude to pravda jen zčásti. Opotřeboval jsem sice tímto příspěvkem jeho klávesnici, ale webová stránka se generovala na virtuálce běžící na Linuxu poháněném Core i3-2105, k níž jsem byl připojen strojem s Core i5-4200, k němuž jsem připojen právě ze svého notebooku.
Na tom Linuxu s Core i3-2105 mám ve virtualizaci v jeden momen včetně té zmíněné virtuálky běžících celkem 6 virtuálek, všechno Windowsy. A tam, pravda, začíná být to Core i3-2105 poměrně limitující.
A pak mám mj. další stroj s virtuálkami, který je poháněn v této diskuzi již zmíněným Phenomem II X6 1100T a tam (a taky to bylo zmíněno) je limitující ta instrukční sada, pročež uvažuji nad upgradem na nějaké to FXko, ale musí být fakt za lacino. Protože co? Protože jsem taky socka :). I když .. já myslím, že se spíš chovám (existuje na to takový veselý termín) „rozpočtově zodpovědně“ ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozpočtově zodpovědná socka. :-D Mimochodem, máš prvoplánovou představu, co by to bylo práce, předělat to na úplně funglovou mašinu? Až jednoho krásného dne to budeš muset udělat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předělat co? Ty mašiny s těma virtuálkama? Nebo notebook? Notebook nepředělám a mašiny s virtuálkama předělávat nehodlám :). Všechno jsou to zbytky, akorát paměti jsem do toho musel koupit, protože RAMky v případě provozování virtuálek není nikdy dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virtuálky. Kdo by hodlal něco předělávat, ale rány osudu na HW dopadají různé. A nebude tu s námi věčně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tam ty stroje s virtuálkama celkem tři a plánuju čtvrtej, ten ale spíš nevyjde (měla by to bejt mašina s 12jádrovým 24vláknovým Xeonem, ale asi nebude za mnou akceptovatelnej peníz, takže z toho nejspíš sejde, ale líbila by se mi, to ne že ne ;). Takže ono je pořád kam přesouvat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pak jo. Ale je obecný nedostatek levných nových ntb a starších PC. Za repasy neví co by chtěli, takže moc nedoufám, že by se někdo zrovna teď zbavoval Xeonu. Bude čekat až si bude moci říct skoro o plnou cenu u starších modelů.
Serverový CPU neznám, ale tento by nemohl být? https://www.senetic.cz/product/BX806954214R

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušeli jste btw někdo tu plně-kontejnerovanou Fedoru na desktop? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ne, ani nevím, že něco takovýho je ... obecně s kontejnerama zatím nejsem kamarád, jsem konzervativní virtualizátor :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle já řeším vlastní partišnou pro /home. Pak to přenesu prakticky kamkoli, na jakoukoli novou instalaci jakéhokoli Linuxu. Dělám to takhle řadu let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hele vono to s tím primárním PC je takový vošemetný i u mě. Obávám se, že se poměrně blížím definici toho, že moje primární PC je 6,55palcovej Android v ruce. NA desktopu dělám fakt jen určité činnosti - ubylo času a činností co u něj dělám, zčásti se přesunuly na telefon s Androidem, zčásti jsem je přestal dělat/začal dělat jinak.

Vono ani ty rodinný fotky už člověk nemusí patlat ve velký cewe aplikaci žejo. A video? Já jsem i línej stahovat filmy z uložto, naposled si pamatuju, že jsem jako celý film v kuse viděl něco c Cruisem z roku 2014, asi tak v roce 2018. Není čas, není chuť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, mně se ty priority jen přesypaly asi trošku rychlejc ;). Teď, když už je děcko starší, tak je to taky celý jinak ... i když čínská komunistická chřipka do toho zase hází vidle, ale je to dobrý, dá se dělat na houmáči, jen u toho člověk zas kyne jak knedlik ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nestěžuju, mám už roky stabilně o 10-13kg méně než když jsem cédéerkoval :-)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si můžu stěžovat tak akorát na hlavním nádraží, jsem na tom plus mínus furt stejně a můžu si za to samozřejmě hlavně sám :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že si stará redakce má stále co říct. :) hezký

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stará redakce měla svýho času i chuť založit něco jako cdr spinoff, ale řekl bych, že z toho už asi definitivně sešlo :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj sešlo. Býval by to byl hezký projekt, ale co bysme žrali, to nevím :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak je to úrovní technologie - já v létě objevil Elephone s P70 čipsetem a 8GB RAM/256 disk - a je to vážně svižné a při té paměti ani vícero záložek prohlížeče není problém, sekání z dřívějších 2/3GB Androidů neexistuje a přitom to má i bezdrátové nabíjení. Ač jsem fanda pořádného stolního stroje tak musím přiznat že ten vývoj "telefonů" je úžasný.
P.S: k tomu přehododnocení priorit - z mého pohledu je to spíš o stárnutí kdy člověk redukuje příliš energeticky náročné aktivity a je to známka zvýšeného chátrání kdy se soustředí energie na hlavní životní funkce a dochází k radikálnímu osekávání koníčků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja fungujem stale na:
Intel Pentium G3240
ASRock H81M-ITX
8GB ram
NVIDIA GeForce GT 710
SSD 120GB Kingston + 1TB Seagate 7200rpm
keby som nepotreboval v Corel AfterShot OpenCL tak nepotrebujem ani tu GF710

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vida! Někdo tady používá ASP... Jakej je dnes? Já naposledy používal ukradenou Bibli 4.x, tak by mě zajímalo, jaký je to dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no je plne akceptovany mojim zamestnavatelom ako fotoeditor. :-)
Pripomina mi LR 3 a oproti povodnej bibli je o dost rychlejsi pri upravach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi chápu ono stavět nějaký prakticky použitelný workflow třeba kolem Rawtherapee IMHO nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on aj vystup z Darktable a Rawtherapee nie je uplne 100% pre dalsie profi pouzitie.
ASP ma vystup porovnatelny s LR aspon podla nasich grafikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys to rozepsat podrobněji? V jakém smyslu je výstup RT/DT horší než LR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi hlava nebere - AMD příliš rychle inovuje, tak koupím horší a dražší Intel? Nevím, trošku posedlost modrou barvou. Pokud budu stavět "socka PC" vezmu si určitou limitní částku a postavím to nej co v danou chvíli jde, s tím, že zdůvodním kompromisy, ale ne, že vezmu schválně něco horšího. (leda by mne poháněl karabáč sebemrskačství)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že u AMD právě teď zmizela veškerá socka nabídka. Prakticky všechny APU jsou nedostupný nebo předražený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se na to podívej takto: kdybych měl dnes upgradovat, tak to musí být něco podstatně lepšího než stávající 4core Hass. Tedy aspoň 6 jader s HT.

U Intelu bych asi volil toto: ASUS PRIME H410M-R (~1500,-) + Core i5-10400 (~4700,-) atd. Je to včetně dostačujícího GPU UHD630 s celkovou cenou ~6200,-.

U AMD se tomu nejblíže podobá: GIGABYTE A320M H (~1400,-) + RYZEN 5 3600 (~5800,-) + k tomu musím nějakou grafiku (řekněme ~800,- za lowend) - tedy bratru ~8000,-.

Neboli o 1800Kč víc.
Neboli o 30% víc.
Neboli u Intelu bych mohl dát za CPU ne 4700, ale 6500Kč a vzít Core i5-10600 lišící se tím, že má o ~400-500MHz vyšší takty.

Obě varianty by byly podstatně lepší než stávající stroj. o 50% víc jader, navíc HT, navíc vyšší IPC, navíc výkonnější GPU. Celkově bych od obou těch strojů očekával zhruba téměř dvojnásobný výkon stávajícího Core i5-4590.

Ale nějak nevím, proč bych měl volit spíš AMD než Intel. A to se nebavíme o lowend segmentu, CPU kolem 5-6 tisíc Kč dle mého nejsou low-end.

Fakt je podle tebe Intel horší a dražší?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Intelu musiš mít chladič a podvozek.
Postavit to na desce bez chladiče napájecí kaskády, já bych to nechtěl.
Nebudeš mít výkon jako čteš v recenzích.
https://www.youtube.com/watch?v=-BnnFxNQAbg
--
AMD je pro mě výhodnější.
Příklad:
Levný PC, R5 2600 za 2000,- z aukra, levná nová B450 s chladičem napájecí kaskády cca do 2300,- , časem upgrade třeba R7 3700X nebo R 5xxx
--
R5 3600 je předraženej, po vánocích spadne cena dolu, bude i v bazarech až vyjdou biosy B450,X470 na podporu Ryzen 5xxx

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale ve chvíli, kdy se začne operovat aukrem a předpoklady, že po Vánocích přijdou slevy, tak to není korektní porovnávání. Taky bych mohl operovat levnou 7980XE + X299 z ebay žejo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo o cenu, tak se přihodí novej CPU cca + 800,-kč
https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-1600-s-chladicem-wraith-stealth-12nm/2784...
--
Ryzen 5 1600 12nm(cca jako R5 2600) za 2800,-Kč + TUF GAMING B450M-PLUS II 2200,-Kč
Sem na 5 litrech, desku do který můžu strčit jakýkoliv CPU (12-16jádro ne, na to sou jiný desky, ale při nejhorším jo, za cenu nižšího výkonu), je to pořád lepší než i5-10400 s mrzáckou deskou.
Intelák upgraduje tak, že všechno vyhodí a žačne stavět znova, já ne, sem u AMD zvyklej že jedný desky dvě CPU patří.
--------
Správně by to mělo vypadat B550 + R5 3600, za 8600,-Kč
https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-3600/264414/produkt
https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-b550m-plus-amd-b550/289973/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@pane Ježek - dyt uz cca rok je v prodeji skutecny "jack-of-all-trades / 6-jadro pro socky" > R5 1600 AF // Co je vlastne ryzen 2600, viz: https://tinyurl.com/y2f3usbv
Byt uz stal i pod 25stovek, je po nem shanka a ted stoji 29, at se to lepe pocita tak 3k,- // Jako desku bych vzal - specielne pro ajtí veterana zajimavou - Asus PRIME A320M-C R2.0 (pci slot, 2x ps2, serial, z desky i lpt) za 16stovek. // K tomu si "doprejme" treba GT 710 za 9set, sakumprask to mame celkem za ~5500,- >> min. o 7set, neboli min. o 11% mene ;-)

btw: pro lepsi obraz pro srovnani vykonu muze poslouzit zdejsi test r5 2600: https://tinyurl.com/y3a8rbm7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta GT710 je zastaralá plečka, neumí h.265 a přitom je to 1kKč navrch. Mnohem lepší by bylo APU. Jenže nejsou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Nenapadlo mě lovit AMD v dve generace starých produktech. To by asi v testech proti Intelu poslední generace zas tak dobře nedopadlo, ne? Navíc ta stará GeForce ... Stale tvrdím, že jste můj argument nevyvrátil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já ho mám v PC č.2 a nemohu vynachválit - šestijádro s HT za pár peněz, navíc výkon na jádro srovnatelný se Skylake. Někomu šel oc i na 4,1Ghz - já měl menší štěstí a jde "pouze" na 3,9Ghz /bez zvyšování napětí/ - i tak má skvělý výkon. U Intelu je ta potíž že různé záplaty dost sráží výkon, někde sice maličko ale jinde zase dost citelně. Já ho měl za 2400,- a to byl můj kauf roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu,
Ryzen 5 3400G 3990 je skoro overkill, spíše tomu Intelu odpovídá výkonostně Ryzen 5 2600.
Akorát Intel v dané patici končí s 10 jádry, AMD nabízí jader 16...
Přiznám se, dlouho jsem nekoukal do ceníku, AMD pškně ořezalo integrované grafiky, našel jsem jen jedno 4 jádro.
To tak počkat na 4300G nebo vzít GE a zkusit jej chladit pasivně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě, situace s APU je bídná. Navíc pokud bych uvažoval do budoucna s upgradem, radši bych šel do A520. Jenže na té žádné současné APU nejede. Takže počkat na novou řadu a za kolik bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4700 za i5-10400 mi přijde moc.

To už by my bylo líto, že za 5900 se dá u Mironetů koupit Ryzec 5 Pro 4650G (7nm šestijádro s iGPU). Asi bude ovšem momentálně těžší najít levnou desku s podporou v BIOSu. Ale zase by se možná dalo rozchodit ECC a pak machrovat.

Věci pořád odvozený od Skylake bych asi byl ochotnej vzít z bazaru, ale u novýho zboží mi přijde že proti tomu cítím takovej psychologickej odpor. Ne že bych teda uvažoval o pořízení novýho hardwaru, to vůbec nepřipadá v úvahu, tudíž je snazší ty procesory takhle kádrovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozem odporucit par trochu nestandardnych teda "neklonovanych" hier, co maju nejaku tu originalitu.

Get Even
Pre: graficky jemne nad priemerom; velmi dobry viac urovnovy pribeh; paradne zvuky, hudbu, napatie by sa dalo krajat, nie je to uplne horor, nie je az tak akcna

Proti: zopar prekusnutelnych bugov; nepriatelia su tak trochu ako cez kopirak no s prizmurenim oka to sedi do pribehu, kedze hlavna postava sa snazi "spomenut si"; slabsia AI

Hellblade Senua's sacrifice
Pre: vyborna grafika; perfektny pribeh; hlavna postava bola real-time renderovana do hry (cize to bol vyborny herecky vykon); uplne super priestorovo ozvucena; konzolovy subojovy system na principe uzivatelom najdenych kombo-uderov

Proti: v prvych hodinach tam chyba lepsie objasnenie, niektorych "puzzle" rieseni a clovek moze chvilu bludit, pritom riesenie vidi cez vizualne rozdiely rovno pred sebou; akcna cast je vzdy oddelena od pribehovej casti co nemusi hocikomu sediet.

Prey z 2006 roku:
Pre: slusny pribeh, jedna z prvych hier, ktora pouzila portaly (vysla pred Portal 1 od Valve); akcna hra plna 3D puzzle rieseni (zmena gravitacie na lodi, portaly, logicke puzzle)

Proti: na dnesnych PC uz moze posobit ako zabugovana a rozbehnut ju vo vhodnom rozliseni moze byt trochu casovo narocne, na dnesnu dobu graficky uz slaba; AI je skor nizsie ako priemer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct reagovat na velmi častou věcnou chybu v článku:

> Monitor ... oproti předchzímu 27" monstru s CCFL podsvícením šetří cca 100 W/hod na spotřebě.

Watt za hodinu je fyzikální nesmysl. Watt je jednotka výkonu, tj. práce za sekundu (J/s), takže W/hod odpovídá Joule za sekundu za hodinu, což by mohlo znamenat "rychlost změny spotřeby za hodinu" nebo tak něco...

Pokud má monitor o 100 W vyšší spotřebu, tak každou hodinu spotřebuje 100 Wh = 0,1 kWh energie navíc.

Watt-sekunda (Ws), Watt-hodina (Wh) a násobky (kWh, MWh, GWh) jsou všechno jednotky práce, tj. násobky Joulů: 1 Ws = 1 J, 1 Wh = 3600 J, 1 kWh = 3,6 MJ, atd.

(Nevím jaký by musel být monitor, aby jeho CCFL podsvícení samo o sobě bralo o 100 W víc než modernější LED posvícení. Moje 11 let stará 40" HD TV s CCFL podsvícením bere okolo 80 W se vším všudy. Ale budiž...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě vím že W/h je blbost ale už mě přestalo bavit vysvětlovat v diskuzích co to je ta divná věc ala kWh. Jinak k těm konkrétním číslům toto.... 27inch 2560x1440 IPS se samozřejmě nabušenější elektronikou a CCFL trubicemi v nadstandardní počtu potřebuje po x letech provozu takové nastavení jasu, že jeho reálná spotřeba za provozu je někde kolem 115W. Ve stejné místnosti na stejném stole běžící 21,5inch 1920x1080 VA LED s výrazně jednodušší elektronikou prostě žere kolem 12-14W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych omladil rád, ale jak mám pc i jako pracovní, tak prostě musím investovat jinak. Měl jsem dvou cpu mac pro. Podle benchmarku výkon jak dnešní mobil, ale v reálu ty dvě cpu makali v adobe o dost rychleji jak o 10 let novější 4/8 Xeon do 1151. KCD na tom lítal lépe jak i7 4770. Pak jsem vyměnil (kvůli os) za dvouprocesorovy model z z 2010. Dodneška to jede jako pila i když geekbench říká něco jiného. Zripovat data nebo mnohouzlove ai... Dnešní cpu furt pomalejším. Sice jsou nová cpu jsou hlavně energetický úspornější na ten výkon. Ještě tak 5 let vydržet a chystám se na mac pro 2019 z druhé ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.