Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 40 megapaprsků Lytra aneb O hodinkách s vodotryskem

Srovnání s hodinkami s vodotryskem sedí - při pohledu na cenu. Pro ČR je stanovena na 43990 Kč.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já umím sehnat hodinky s vodotryskem levněji :-)
http://www.ptakoviny.biz/Hodinky-s-vodotryskem-CB774889.html

Ale vážně. Pozastavil bych se nad netechnickým aspektem, a sice design přístroje. Proč to vypadá tak usilovně jako něco nevážného, jako dětská hračka?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem dobre pochopil Lytro, tak produkuje vzdy ostre snimky (pokud je dale neupravuji). A presne tohle by mohly potrebovat masy prumernych fotografu rodinnych dovolenych. Kdyz se podivam do rodinnych alb, pulka fotek je nedoostrenych.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem si totéž a pak když jsem se podíval na ty 600x600 věci co z toho lezou, tak mi výrazně ostré nepřišlo nikdy nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neprodukuje vždy ostré snímky, ale kamkoliv dodatečně zaostřitelné snímky. Takže to není pro lidi co prezentují fotky z karty vytažené z kamery. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I když k uvedenému principu a jeho využití mám - minimálně konzervativní část mé osobnosti - nějaké ty výhrady (pro začátek mě napadá kvalita a její kontrola u těch mikro-čoček těsně před snímačem => kvalita výsledného obrázku), přesto bych si netroufnul tvrdit, že je to hračka. To byly - blahé paměti - dřevěné daguerrotypy taky. Do kategorie "hračka" lze v zásadě schovat označení pro takřka cokoliv, s čím si lidstvo "hraje". Ostatně, to všechny opičky dělají moc rády, mě nevyjímaje.
Ale porovnávat to s klasickou fotografií - i když se to snad nabízí - mi přijde poněkud ... krátkozraké? ... nedomyšlené? ... úzkoprsé? Je to asi jako srovnávat olejomalbu a malbu křídou. Sochařství a modelárnu. Automobily a motorky. Vážnou hudbu a heavy metal. Je to nový svébytný obor a je pouze a jen na společenském konsensu, zde navíc dost vachrlatém, založeném na estetice, tedy extrémě silně subjektivním pohledu, co a jak bude pro své "ego" považovat společnost za zajímavé a přínosné. A tento konsensus se mění v čase i prostoru (koho by dnes naplňovala a prestiží autora vynášela například četba? nu, někoho přece jen ještě pořád ano...). Vezměte si například instagram. Typická znouzecnost. Znouzecnost? Ale pro koho? Pro profesionálního fotografa! Ač fotografii sleduji jen jako zájmový obor, tak teprve až když jsem se oprostil od typických foto-klišé (ostrost, zákonitosti kompozice, expozici raději nezmiňovat), začal jsem hledat v instagramech jejich vlastní svébytné parametry. "Správnost" porušení zákonitostí kompozice, využití a akcentování nedokonalosti snímačů a mobilních "dírkových komor", vhodnost použitého efektu k vyjádření(m) autora ze snímku pramenící(ch). Vždyť to je přece takový dnešní expresionismus či surrealismus nebo například kubismus "po našem" ... podobně se musely uvedené výtvarné směry zdát mistrům, jejichž nejvyšší metou bylo dokonalé ztvárnění reality. A stejně jako i v uvedených směrech existují specifická díla a jejich autoři, kteří (ve všech takových směrech) mají svými díly co říct a existuje skupina, kterou oslovují, stejně tak si své "publikum" najde i instagram, Lytro(grafie?)/Plenooptika/Plenoptigrafie/Plenografie ... a stejně tak bude mít své svébytné parametry a žebříčky hodnocení, kteréžto budou - a to je to důležité - klást na své provozovatele nějaké nároky. A to jak tito autoři budou schopní těmto nárokům vyhovět a s nimi se popasovat, ti lépe, ti hůře, bude určovat jejich prestiž, podobně jako u velkých mistrů klasické fotografie, malířství...
Co více, dříve tyto obory byly relativně pevně dány a velmi "mainstreamové". Nebylo jich mnoho,byly velmi odlišné, nevznikaly a nezanikaly nijak rychle. Dnešní doba je jiná, granularita vyšší, tempo také, ale princip zůstal stejný.
Neházejte prosím něco do pytle s hračkami (mimochodem, i ty dětské mají své opodstatnění a i ve Vašem případě byly velmi významné a užtečné pro to co a kdo Vy sám jste) jenom proto, že Vám to sáhnulo na Váš výsostný obor tvorby obrazu ze zachycení světelných paprsků. Tvrdit, že je to hračka je totéž, jako kdybyste to tvrdil - jako fotograf - například o motorkách. Je to něco jiného, jen se to náhodou ocitlo ve Vašich kruzích.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pekne napisane. Za hracky sa da povazovat vsetko co pouzivame na zabavu. Potom tu mame bezny spotrebak a pracovne nastroje urcene na zarabanie. Niekto moze byt schopny solidne zarabat s takymto Lytro a naopak pre niekoho je super zrkadlovka za vela penazi iba hracka na spestrenie volneho casu ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vynikající komentář, souhlasím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že pojem "hračka" zde nemá nijak pejorativní význam, ale naznačuje využitelnost daného přístroje. Je to věc se kterou se dá skvěle vyblbnout, je to opravdu zajímavé, ale nakonec většina fotek má jen jedno jediné místo, kde jsou správě (pro lidský mozek akceptovatelně) zaostřené a proto je využitelnost danné základní vlastnosti značně limitovaná.

Vsadím boty, že většina fotografů bude hledět na to co jim dá objektiv (rozsah ohniska, světelnost, podání boke) a tělo (rozlišení, dynamický kontrast atd) a možnost dodatečně si přeostřit fotku bude naprosto minoritní. Takže bychom to brali jako plus k tomu co máme teď (to by bylo prima v rawu opravit fokus u unikátní fotky co ulítla), ale ne za cenu vzdaní se současných možností.

A pak je tu ta přirozená lenost lidstva. Kolik lidí upravuje svoje fotky? Zde se o fotky nejedná, někdo je musí z toho udělat (a někam zaostřit) a nebo dát k dispozici interaktivní prohlížeč...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá poznámka k terminologii: Bokeh je ZPŮSOB, jakým jsou zobrazeny části fotografie mimo rovinu ostrosti, nikoli že něco je mimo tuto rovinu.. Použití termínu stylem že "je něco v bokehu" už je IMHO mimo toleranci i pro novináře z DIIT ;-)
No flame.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady bych se pana Ježka s dovolením zastal ... je pravda, že je to už silný slang, překlad do češtiny "je to v rozostření" vs. Vámi zmiňované "je to mimo rovinu ostrosti" to akcentuje, ale pokud to vezmeme jako zkratku "předmět - rovina ostrosti - předmět mimo tuto rovinu - rozostření zvané bokeh ...nebo: rozostření bokehem (což je sice také možné, ale zavádějící duplicitu, neboť, jak praví slovník, původní význam slova boke je rozostření, závoj, opar)" tak mi to přijde jako docela zajímavý termín a myslím, že i oprávněný, třebaže nezvyklý. Pokud navíc použijeme právě ty původní významy (závoj, opar), tak už je to zase i logicky v pořádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hloubka ostrosti sama o sobě je relativní a značně záleží na formě reprodukce, že. Obávám se původní myšlenkou bylo prostě dát nějaké slovo charakteru neostrého pozadí v situacích, kdy se o tom mluví.

Mimochodem je vůbec zajímavé české skloňování a výslovnost, protože japonské slovo boke ( 暈け) je výslovností plně kompatibilní s češtinou a "h" na konci je tam jen pro anglány aby to slovo nemrvili a nakonec ... mrvíme jej zde, protože vyslovujeme i to "h". :-) Ale zase pak to ohýbat na "snímek s pěkným bokeem" nebo neohebně "s boke" je taky divný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bokeh je funkce reprezentující odezvu optické soustavy na dvourozměrný Diracův impulz mimo rovinu ostrosti. A je to. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Japonské slovo boke znamená „rozostření“, nikoli „způsob rozostření“. Nemám nic proti tomu, že jste zvyklý používat slovo pouze v jednom určitém konkrétním kontextu, ale zcela jistě to nic nemění na jeho obecném významu. Že by nemohlo nic být v bokehu? Proč by ne? Některé poučky bokeh dokonce definují jako rozostření světel mimo hloubku ostrosti, takže už podle této definice bokeh tvoří rozostřená světla - takže jde o světla v bokehu. Takové spojení se celkem běžně používá, pro "lights in bokeh" / "light in bokeh" najde Google kolem třiceti tisíc použití.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aby tobylo ještě více zajímavé, tak znak 暈 používaný ve slově boke 暈け (rozmazání, rozostření) znamená "halo". http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%9A%88 :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pan Jezek podla mna zbytocne kriticky vnima cele Lytro.
1. zaujimal sa o nich apple a mam pocit, ze z ich strany aj tiekli nejake financie - moj zaver je, ze ako startup maju zabezpecene financovanie a krach im zatial nehrozi
2. u mna maju velke plus za tento fotoaparat, preto ze je to konecne nieco seriozneho.

Nechapem, preco sa na tento produkt pozerate ako na masovku. Kazdemu zdravemu rozumu je jasne, ze toto si nikto nekupi ako rodinny fotoaparat. Nie. Tento produkt ma namierene do reklamy.
Na fotenie pre reklamu. Pretoze tam najde svoje vyuzitie doostrenie snimky az pri spracuvani obalky casopisu vo photoshope.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co? Sotva pětimegapixelová fotka na obálku v 300 DPI rozhodně nedá. Nechápu, proč by měl někdo dodatečně lovit bod zaostření zrovna v reklamě. Právě tam je jasné co má být ostré a jestli fotograf nedokáže dodat správě zaostřenou fotku nemá v reklamě co dělat. Fotograf fotí přesně podle plánu, previzualizace a představ klienta. Není důvod, aby později u fotošopu bádal, kam to teda zaostřit.

Zrovna pro tisk je to zcela nevhodné, zejména nízkými parametry. Spíše tak hračka pro různé interaktivní využití, tam se s tím někdo může vyblbnout, ale zase za tu cenu... Takových hračičků moc nebude.

V reklamě se nejčastěji pracuje se středoformátem. Proč asi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že by bylo vhodné, aby autor omezil konzumaci návykových látek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Domnívat se můžeš co chceš. A teď mě omluv, jdu si šlehnout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím s názorem, že jde "toliko" o hračku. Pokud z toho leze 5M pixelů a ostrých, pak to bohatě stačí pro většinu non-profi užití. Naopak rychle probíhající děje lze zachytit takto možná nejostřeji, protože se foťák nemusí zabývat hledáním bodu ve scéně, na který bude ostřit a pak posouvat objektivem...

Podle mně má tahle věcička docela použití a myslím, že by se s ní dalo dosáhnout překvapivě dobrých výsledků v situacích, kdy je prostě třeba "pálit od boku" - tedy fotit tak rychle, jak je to jen fyzicky možné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že z první verze s 11 "megapaprsky" lezly fotky asi 0,65 MPx, tak za předpokladu lineární závislosti (nezkoumal jsem) tohle dá 2,3 MPx, žádných 5. Na pohlednice to stačí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.