Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blackbird a já

Hele, super článek, klidně toho sem o Blackbirdu syp více. Moc se mi líbí tvoje SG O2. Jen si to ještě po sobě jednou přečti a odlaď chyby, hlavně zdvojená slova a tak. Dík.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý článek a obdivuhodné nadšenectví.
Když si ale představím, jaká bestie by se za 60kKč dala postavit na x86 ... lehký nástřel na czc: https://www.czc.cz/64f1k85ik6hbpansiitqie9rp5/seznam
Ryzen 9 5950X,vodník na procesoru, 64GB RAM, 2TB NVMe SSD, 850W kvalitní zdroj, slušná bedna - jsme na 52kKč, plus grafika ... v případě dražší grafiky by šlo ponížit procesor nebo ubrat RAM, ale hádám, že Radeon 5600XT by pro ne-gamera do sestavy bohatě stačil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě napadla otázka proč ? Proboha proč ?
Předpokládám, že je to prostě koníček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten blackbird sice vykonem nema na x86, ale ma jiste featury ktere u x86 nenajdes (alespon si myslim), proste se to zameruje na jistou skupinu zakazniku.

Krom jineho ma otevreny CPU mikrokod, takze teoreticky by sis mohl treba napsat vlastni instrukci (v mikrokode) a "nasroubovat ji" na nejaky opcode. x86 tohle umi - kdyz bylo Spectre / Meltdown tak Intel i AMD vydali novej mikrokod s nekolika novymi instrukcemi.

Pak dalsii vec, pokud vim to neni made in China, je to made in USA (proto taky ta cena).

Dalsi vec, je to micro-ATX deska do ktere muzes nacpat 256G ECC ram. Serverove desky pro x86 samozrejme existuji, ale jestli zrovna v tom formate s ECC, to nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

`ale ma jiste featury ktere u x86 nenajdes (alespon si myslim),` -- myslis ultra primitivni powermanagment, ultrazahadne bugy ve firmware , 64kb stranky ktere nepouziva zadna jina architektura a z toho plynouci problemy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 4k paging.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kromě toho 64KiB stránky jsou i na aarchu64 (volitelně, stejně jak na POWERu)

většina POWER dister používá teď 64k, ale na Voidu máme v defaultu 4k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zajímavý pohled na věc, stejnak mi to připadá dost drahé :)
Každopádně uživatele si to najde tak proč ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sedíte na Lovoši, to pozná každý turista ;-)
Ten přístroj je skener nebo vysílačka? A k čemu ji používáte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě to pozná i každý neturista :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na displeji je 446 MHz (a nějaké drobné...). Google na dotaz 446MHz odpoví, že je to volné pásmo pro občanské radiostanice. Na přístroji je vidět značka Sencor. Dotaz na heuréce "446MHz sencor" vrátí _právě jeden_ odkaz na https://vysilacky.heureka.cz/sencor-smr-600/

Jak prosté, milý Watsone :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahá, už je mi to jasné, není to vařečka na míchání guláše... ale co s tím při kávě/čaji v přírodě??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je na hodně, hodně dlouhé povídání. Asi to zkrátím odkazem: http://www.cbpmr.cz/pmr-vysilacky-a-provoz-na-pmr-pasmu-7.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se mi rozsvítilo ;-) díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>obdivuhodné nadšenectví
nevim jstli bych tento akt nazval zrovna takhle..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> až k PowerMacu G5. Ten jsem coby hlavní desktop používal až do konce roku 2017

Tak to palec nahoru, podle fotky tipuji 2x 2Ghz, to je na web docela slow motion. S Quadem bych si to uměl trochu představit, takhle to je ale šílentsví. Tolik propálené energie :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super by bylo, kdybys pustil na BB ten ffmpeg test co používá Karáš v testech CPU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Také se přimlouvám za otestování aplikací kompatibilních s Linuxem. Ffmpeg, Blender, atd. I ten Cinebench R15 a R20, na AppDB mají hodnocení platinum, tak jak se s tím popasuje QEMU Hangover.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch testů, vzhledem k hardwaru, by byl na místě i Linpack benchmark :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo, jak to běží :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK, vezmu si to jako téma na další blog za pár týdnů, pustím tam, co půjde. Samozřejmě nečekám, že by to bylo nějak vypovídající - on ffmpeg bude mít mraky ručních optimalizací pro x64, které na ppc64le nikdo neudělá. Ale zkusím i ty ostatní benchmarky co tu zazněly v diskusi a zveřejním...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ha! Já taky občas vynechal teplovodivou pastu kvůli neurčitému pocitu, že je vlastně zbytečná. Záleží na zpracování těch dvou ploch a někdy to jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pasta slouží právě pro vyrovnání a vyplnění těch nepřesností a tím zlepšuje přenos tepla. (jen malo lidi lapuje CPU a chladič na skle) Docela by mě zajímal důvod proč tam pasta zakázána.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...pokud napíšete něco tak kacířského, jako je vyložený ZÁKAZ, použití teplovodivé pasty :-) bylo fajn to podložit i nějakou logickou argumentací, panč za posledních 27 let praxe, jsem o něčem podobném neslyšel..! teda aspoň ne, ve světě x86.. a vzhledem k tomu, že informací, není nikdy dost, rád bych věděl, co za tím stojí..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze na IBM POWER cpu se pouzivaj teplovodive "naplasti" - viz TIM - thermal interface material, na
https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/POWER8/p8eic/p8eic_proces...
realisticky to vypada takto:
https://imgur.com/cT4aIdo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem u toho někde poztrácel bradu a docela by mě zajímalo, proč je to zakázáno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle vzhledu té patice mě napadá možný důvod: aby ji přítlak nevytlačil a nezatekla do patice... je to o něco méně chráněné než u LGA Intelů, zdá se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a co na tom kompjútru deláte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U logouta se spíš ptej, co nedělá. Bude to kratší seznam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no ale vážne, je to power, ma to omezeny os a aplikace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omezeny OS ??? jak omezeny ?, da se tam linux a tak je tam vse co je GNU

Jako ano jista omezeni jsou a to her, neb ty jsou casto jen v binarce, taky wine asi nebude fungovat tak jako na x86, kde je rychleji nez windows, sam hraji WOT na wine a pote co tam dali tu akceleracni mezivrtvu a uz je to jako ze win64 na 7-10 ...

Dale je problem, ze firmy taktez davaji binarky a podporuji dnes ARM, ale tim to casto konci, takze zoom a teams asi jen pres web ... ale apka asi nebude.

Ale na bezny linux OK ... nechapu ten infran ...GEEQIE to resi a je klid ;-))

A tez tam jde dat AIX, moderni AIX/L coz je dnes kazdy ma v sobe GNU knihovny a lze tak kompilovat GNU programy i pro X-windows ... popravde uz jsou cele hotove baliky ;-)) ... takze dnes jde AIX pouzivat stejne dobre na destop, jako linux ... ono uz to jde dlouho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké jsou důvody zákazu té pasty? Na chladiči je od výrobce nějaká teplovodivá podložka vyšší kvality, jako třeba na Radeonu VII? Nechce se mi věřit, že by měli dokonale hladké IHS a kontaktní plochu chladiče. Nebo mají spíš obavy, že někomu odteče elektricky vodivá pasta do socketu a zabije tak CPU? Ano, existují vodivé pasty s příměsí stříbra, byť to není moc běžné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální vyjádření je, že díky mechanismu kterým se chladič na procesor přidělává (tj. utahuje se na hodně fest torx šroubem až co to jde, fakt to není sranda) je tak vysoký tlak chladiče na CPU, že pro 4- a 8-jádro nebyl mezi chlazením s pastou a bez pasty rozdíl. Naopak ten vysoký tlak může pastu vytlačit, kam nemá a pro některé pasty prý měření s ní dopadlo hůř. Pro 18- a 22-jádra lze dokoupit "indium pad", který tu tuším už někdo linkoval. Nicméně tyhle CPU do Blackbirda strčit nejdou, jen do Talosu.

"The use of thermal paste is not recommended under any circumstance. The heatsink is attached using an unusual high-pressure mounting system which places over 200lbs of force on the CPU module, making thermal paste unnecessary.
Optionally, an indium pad may be placed between the heatsink and the CPU heatspreader to enhance dissipation. Testing found this to make no difference to temperatures for 4-core and 8-core CPUs. An indium pad is included with 18 and 22-core CPUs and its use is recommended for those CPUs."

Tak či onak: běžná provozní teplota CPU je v mé sestavě 38-42°C, jít to nad 60°C jsem viděl pouze jednou - při kompilaci Hangoveru, kdy jelo nějakých 10 vláken naplno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že IBM má oba povrchy broušené. Když se to udělá dobře, tak bude stačit mikroskopické množství materiálu na vyplnění a při 100 kg to zvládne částečně sama měď nebo hliník na chladiči.
S pastvou může být obrovský problém při rozebírání. Hydraulicky přicucnuté povrchy s vazelínou/pastvou vydrží s takovou plochou i solidní ránu kladivem než odskočí. Dneska se to dokonce požívá ve strojařině a jsou prý divné aplikace kde je kolo na hřídeli pouze přilepené. Při správné toleranci to vydrží určitý spočítaný moment a pak se to nedestruktivně protočí. Nikdy jsem to neviděl, ale může to prý sloužit jako ochrana zbytku stroje před poškozením.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Broušení by rozhodně nestačilo musejí být lapované/leštěné. Ono pak stačí když je bude držet tlak atmosféry tj 0,1Mpa při kovové ploše CPU 3x3cm pak dá nakolmo 30x30=900mm2 a 100 000Pa p=F/s
F= 900 x 100 000 x 0,000001 = 90N. Když se to dobře vyleští tak plocha v kontaktu/nosný podíl může být kolem 90% takže už tam pak teoreticky vážně nemusí být ani pasta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych upřesnil, že k těm 18 a 22 jádrům to je v ceně. Nám to bohužel napoprvé neposlali a nedovolil jsem si to bez toho zapnout, tak jsme ještě pár měsíců počkali na kousek "alobalu". Ale už to frčí, s 2xGPU a 1650W zdrojem v mírně upravené bedně Define XL R2.
Ad distribuce, starší kousek s 2x 4-core má spodek na Ubuntu 18.04, to je jakž takž ok, ale s Ubuntu 20 LTS na tom novějším je občas peklo, i kernel panic a tvrdý reboot....potřebujeme vfio pro pci passthrough pro ty GPU a není to sranda to vůbec nějak rozběhat. Uvidíme, zda se to někdy zlepší nebo se radši vrátíme aspoň na spodku pro to KVM/QEMU zpět na 18...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jako hračka je to asi super. Jen poněkud drahé no. Na druhou stranu jsou tu lidi co dodneška rovíjejí atari 8bit systém a upgradují svoje Amigy a to taky nebude zrovna zadarmo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak tímto oficiálně gratuluji k pořízení vysněného stroje ... a tolerantní manželce. Mě by tohle u té mé neprošlo :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta Vaše má zřejmě slabší fantazii o tom, co by mohla pořešit k Vánocům svému muži ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez obav, moje žena představivost má. To jen já jsem přízemnější než logout. Já se spokojím s Fomapanem, HáPéPětkou, Deltou 3200, fuseklema nebo nějakou (auto)biografií apod. :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo, Antone Pavloviči? :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na to, že zásoba filmů zabírá nezanedbatelnou část mrazáku, se už snažím to nepřehánět :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste prisel na 190W TDP? Co jsem hledal tak 8-core je 160W. 190W TDP maji az 18-/22-core CPU, 4-core ma 90W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když člověk nevidí vlastní překlepy. Může to číst 8x a stejně to nevidí...
(v článku opraveno)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nedal by sa na tom rozbehat mac OS X 10.5 alebo AmigaOS 4.1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje celkem podrobný návod od Camerona Kaisera, jak rozeběhat virtualizaci OS X 10.4/10.5 pod QEMU/KVM. I s použitím jednoho vlákna to pak běží stejně rychle jako PowerMac G5 Quad. Mám to v plánu, protože z dob PowerMacu G5, kdy jsem dualbootoval mezi OS X a Debianem, mám cca 65GB knihovnu pro iPhoto - je to za roky 2004-2017 a nechce se mi to konvertovat jinam...

https://www.talospace.com/2018/08/making-your-talos-ii-into-power-mac.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

celkom zaujimave pouzitie Qemu. to by mi nenapadlo. v podstate to sluzi aj ako nahrada uz roky nefunkcneho (len pre kernel 2.4) projektu MacOnLinux.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc ??? oba jsou to zastare OS co nic neumi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inac az ten neoficialny port Slackware-u na PPC ma byt slackintosh, tak domenu slackintosh.eu drzim ja a posledny pokus o aktualizaciu balikov prebehol niekedy 7 rokov dozadu. Masina, ktora to buildila je polozena vedla v skrini. Uz to nemam v racku a XServe sa bez aktivneho chladenia prehrieva pomaly aj v idle. A k tomu, aby som ten slackintosh rozchodil v G5 quade nikdy nedoslo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, slackintosh jsem už ani nebral v potaz, to je fakt mrtvá věc. Měl jsem na mysli Riscy Slack, to je věc z letošního jara. https://www.riscyslack.org/
(Jinak to přehřívání XServe je myšleno jak? Mám jo jen jako samostatný stroj, rackovou skříň nemám a nikdy jsem ho provozem neuvařil.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrtve, ako mrtve. Ja som Slackintosha upgradoval tak, ze som si napisal skript, ktory automaticky editoval slackbuildy. Popridaval podporu pre PPC, ponastavoval build flagy a kde bolo treba, Slackbuild natvrdo patchol. S tym je pomerne dost casovo nenarocne prebuildovat cely slack. Ovsem nebezalo to dost vela rokov, takze upgrade bude musiet byt postupny. Nastastie uz je tam GCC/kernel a glibc s podporou thread-local storage. Preskocit tento gap bolo dost bolestive.

No ja to mam tak isto. K XServe (pozor, mam G5 dual-CPU, nie povodny G4 XServe, poznat sa to da podla iba troch suflikov na disky namiesto styroch) som sa dostal ako k vyradenemu, ale plne funkcnemu HW. Ked je to pustene len tak na stole mimo racku, ma tendenciu sa dost zohrievat. A pri trocha vyssej teplote v miestnosti to neda a teplotna ochrana mi ho vypina. Ked som to mal jednu dobu v serverovni, neboli s tym ziadne problemy a veselo si to bezalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máme stejnou věc: http://vivapowerpc.eu/20200302-1600_My_RackMac31
Přesto jsem na tom kompiloval pod OS X 10.4.11 FileZillu, leželo to jen tak hozené na stole a teploty byly OK. Rozhodně bych ale za OK neoznačil ten hluk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Míra hluku je úměrná době, kdy to zařízení bylo vydáno. Sice to asi víš a znáš, ale pro jistotu, kdyby bylo víc času, mohl jsi se mrknout jen na chodbu, kde mi na skříni leží Proliant 360DL (ještě od Compaqu, v podstatě "G1") a Proliant 360GL G3 (už od HP). První je z období roku 2001-2002, nese dva 1,4GHz tualatiny a vzduch tam honí jeden velkej blower a tři malé 40×40 ventilátory ve zdroji, hluk je konstantní a po zapnutí jede vše na plnej knedlik (navíc to nepiští, ten blower je poměrně velký, takže hluk je spíš na nižších kmitočtech).
Ovšem ta G3 je jiný kafe, to už je typické a většině známé server železo. Je tam hromada dvojtých 40×40mm ventilátorů a v idle stavu jedou tak na půl. Klasická "lodní siréna", která se násobně zesílí pokud dojde na větší zátěž a ventilátory pak jedou na plno. Mašina je tak z období let 2003-2004.

Jestli jsem to správně zaregistroval, tak na fungující ACPI a nějakou regulaci ventilátorů se začalo hrát až v okamžiku, kdy CPU začaly podle zátěže měnit napětí a násobič (tedy kdy začalo něco takového i v obyčejných desktopech). Což se bavíme o roku 2006+ (kdy to nebylo až tak okrajové po vzoru notebooku).

Xserver G4/G5 je mašina z období roku 2004, čili železo z podobné doby jako ta 360 G3. Není se čemu divit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xserve G5 má plynulou regulaci otáček dle zátěže - hned jak najede systém, ventilátory ztichnou a podle teploty zrychlují, zpomalují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že právě píšeš o krávalu. Tak pak je to perma v zátěži nebo to nebylo ještě dostatečně plynulé. Co jsem se díval, tak moderní mašiny už mají naprosto plynulou regulaci a umí frčet i velmi potichu, když se flákaj. Já mám doma z novějšího železa jen tower prDella T420, ale ještě jsem ho neoživil, nemám ještě nakoupené disky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O kraválu píšu proto, že 1U rack server jsem ještě tichý nikdy neslyšel a je úplně jedno, jak je moderní a co vše umí s regulací - ty větráky jsou prostě malé a hlasité. Mám i novější, Xeonový Xserver z cca let 2009/2010 a je ještě násobně hlučnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty 40mm ventilátory budou vždycky víc slyšet jak 80mm, ale na druhou stranu, moderní mašiny z let 2014-2015, co jsem se tak v rámci svého průzkumu zajímal, jsou v idle neslyšné. V zátěži to asi funí stejně jako všechny 1U, ale regulace je už dost jemná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ITporno ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, gratulace autorovi. Tomuto se říká pravý medium biftek. Není to levné, z člověka to Boha neudělá, ale chutná to božsky. Chápu. A držím palce, aby to ve světě kurvítek vydrželo věky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Chromiu je JITovaný JS, proto ti tam všechny ty věci běží. Žádný fallback ve V8 neexistuje, tak jak to má SpiderMonkey ve Firefoxu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vubec nechapu co se to zde resi ... vzdyt FF to ma jako zdrojovy kod v C/C++ ... takze to PUJDE prekopilovat pro jakoukoliv linux distribuci s patricnymi knihovnami ... koukal jsem jen ze to obcas hledalo spatne includy pro arm64 ... zde bude mozna podobny problem ... ale urcite uz je vyresen.

Linux pro IBM Power ma preci redhat ;-)) tedy i centos ... v linuxu se bezne veci nedistribuji v binarnim balastu a jsou prenositelne, to je zaklad linuxu ... ze to pak bezi vsude a proto nemame radi assembler a optimalizaci dela spise compiler ... ano ma to sve plus i minus ... obcas kdyz se koduje vidoe prida nekdo nejakou rutinu v assebleru a prida tam nejaky rozdelovnik dle platforem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WOW ... Dneska je spicka ve vyrobe CPU Holandsko (asi sok) a ti to delaji s Ruskem ... nove CPU jsou postaveny na nitridu baria ... pred par lety by me za to zbili, dneska uz o tom clovek muze mluvit a v Cine uz z toho delaji vykonnostni polovodice s pidi zdroji o vyssich vykonu ... ale je to spicka i na rychle CPU

Co jsem pohopil, tak na tom umi bezet i x86 linux ... OS si rusove napsat neumi, to by bylo na dlouho, adoptovat linux je hracka ... no ne tak uplne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezka masinka, me by spise lakala ALPHA ;-)) ta byla jinde, jen vyrobena modernimi technologiemi, takze by bezela na jine frekvenci a mene by zrala ... to by byla pecka.

No ale dost blaboleni, to se nestane, muj dalsi notebook bude ARM, ty nove snapdragony pro notebooky jsou pecka, lepsi nez i7, mene to zere, takze brutalni vydrz, spickova pdopora linuxu uz i komercnich firem ...

Ted mam notebook huawei, ma super vec neco jako 2k displa, ale ne siropkouhly ;-)) .... tak presne to chci, ted mam 8GB RAM ... chtel bych spise 16GB, samozrejme ze IPS display a aspon 500GB SSD (M2) ... a bud happy uz mam vse na USB-C ... takze mi staci wifi, redukci na dalsi USB a RJ45 sitovku v tom USB uz mam

Takze budoucnost je ARM64 a x86_64 ... jo jen se obavam ze je to 8 jadro ... oni tam umi dat az 4x HT na 1 fyzicky core ... a je to jako u intel/AMD ... k nicemu a lepsi to vypnout ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AIX - proc je dobry a jeho architektura ... no samotny CPU je +/- stejny jako AMD, reknme ze i Intel i kdyz ten ma jine mouchy, clovek by si rekl ze je tio propsutnost etc. ale ne neni ... dnes uz ma i intel garanci provedeni instrukce ... taklze posledni divod padl ... ale

Proc se teda kupuje AIX kdyz je tak mega drahy? ... no je to jeho HW, ktery je delan kavlitne, vsude je hodne medi, dokonce je to redundantni, umi to menit CPU za megu a kupu dalsich hezkych veci, kdyz CPU zkolabuje, tak jej vyradi, umi to hoodne CPU a hoodne RAM i kdyz treba ne pro 1 masinu ... no a pak LPAIR ... tedy jejich virtulaizaci a rozhladani vykonu az na urovni I/O istrukce pro disky, zbernice, site a tak ... tedy uplne jinde nez vmware ... nesymuluje to hardvare, takze neco jako silari zona linux openvz a novejsi LXC ... vzdalene i xen ale v jeho nativnim modu, ne v modu ala KVM ...

Takze IBM de fakto dela jen jednu arch. a bud do ni nastrka mainframe Z/VM - s Z/OS ale i Z/AIX a Z/Linux (nejdrazsi support) ... a nebo podobna masina jen s mene kartmai, ale taky plny RACK s CPU a RAM ... a treba na tom pobezi 1.000 masinek AIX/Linux a bude to stihat ... nebot ala LXC kazda dlasi masina zabira KB ... samozreme jen ta vrstva, knihovny etc. uz ne ... no a nemate na vyber jadro ;-)) ... a pak to taky umi CLUSTER a to i aktiv aktiv, kdyz vam bezi kriticka virtulaka na 2 ruznych mansinkakch ... rikate si to umi i vmware .. no jenze u IBM to fakt funguje ;-)) ... ale tak vmware je taky dost dobry, kdyz chtece jen jeho cluster, kde vam masinku nastratuje znova, tak je zcela OK ...

Takze u IBM je to lepsi funcionalita, spickovy LPAIR (solariz zonay ldom jsou fajn, ale maji horsi HW ... pomalejsi CPU) ... a taky masinky, kde date hooodne CPU, coz do zadne x86 masinky proste nedate a ani ji nekoupite .... a pokud to chcete, nemate na vyber.

Osobne jsem ale videl, jak firma mela solaris, na novou apku ji nadimezovali server s kupou CPU a RAM ... a protoze by to i tak bylo vice ldom/zon ... a vice oracle part. muzete mit i v jednom oracle ... a tak si koupili asi 10x intel server a vyslo je to 10x levneji s vyssim vykonem, mozna meli RAC, mozna ne, ted uz nevim, zda nemeli jen nahradni servery a vse na replikovanem SAN poli ... uspora obrovska o tom zadna.

Uz jsem videl i lidi, co opousti Oracle RAC kde muzou a radeji akceptuji odstvaky ... pady resi redunsntanim HW, vmeware atd. atd. ... ale kdyz chcete nadupanou DB masinu a nerozkladat to ... tak asi nemate jinou moznost nez ten mega AIX na IBM power ... a zacalovat balik ... a za ten mit jak mega vykon, ak spolehlivost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping for the same best work from you in the future as well. If you are in Jaipur and you are searching for hot and pretty girls for escort services then visit our website because we provide all escort services at the cheapest price 24/7.
http://www.escortsservicejaipur.com/
http://www.jaipurescortsnight.in/
http://www.jodhpurescorts.org.in/
http://www.jaipurescortsservices.co.in/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.