Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dlouhověkost digitálních fotoaparátů?

tak článek bych bral nebýt naprostého úletu s haswell celeron deskou. Já mám Z77, bylo tam zpočátku HT dvoujádro SB a teď už dobré dva roky IB Xeon a dokonce jsem na něm zprovoznil přes PCIE NVme SSD v x4 slotu. Zato třeba levné desky s AMD FX často a rády odcházejí díky naprosto odpadovým komponentům. Proto za sebe říkám že je lepší koupit desku střední nebo vyšší střední třídy než pak mít zlost nad tím že něco integrovaného odešlo, či zvukovka je tak mizerná že je třeba dokoupit nebo schází požadovaný slot. Za tu úsporu nějakých 1000-1500Kč to vážně nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je obecný problém dlouhověkosti jakéhokoliv výrobku. Dřív bylo v zájmu výrobce, aby byl výrobek kvalitní. Dělalo to dobré jméno značce - firmě a zákazníci si podle toho vybírali. Dnes je situace jiná. Zboží lze chrlit v obrovském množství a pokud výrobek vydrží 10 - 20 let, tak to značně zužuje trh, který se rychle nasytí. A tak je v zájmu výrobce, aby jeho výrobek byl šunt a zákazník musel brzy znovu nakoupit. Kvalitu přebila nízká cena a protože to fungovalo, více méně na tento trend přešli všichni. Naštěstí ani tahle situace nevydrží na věky a firmy místo zboží začínají prodávat služby. Kupující věc nevlastní, má jen právo ji používat. Je tedy v zájmu výrobce, aby výrobek, který zůstává v jeho majetku, vydržel co nejdéle. Tím by se mohla vrátit doba kvalitních věcí. Pokud cena za službu - pravidelné paušální platby - nebude moc přestřelená. Zatím to vidím spíš černě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Definujte "dřív byl výrobek kvalitní". Řízené zastarávání výrobků je hodně stará tradice, v socialistickém bloku sice neexistovalo, ale tam to pak s kvalitou bylo hodně špatné (naštěstí to byly výrobky poměrně jednouché a tak kdo měl známé nebo věděl jak si to opravil).

Pak je tu také selektivní paměť, že člověku utkví ty věci ci vydržely dlouho a vše co hodil do popelnice upadlo v lahodné zapomnění - minulost vždy byla lepší, to špatné se zapomnělo.

Ano byla řemeslná a malosérová výroba a ta existuje stále, ale málokdo chce platit tomu odpovídající (vysoké) ceny. Takže je problém, že zákaník chce superlevné a superkvalitní ... a to jaksi nejde. Koupí se kupříkladu kabel za 80 kč (co jinde stojí tři kila), ten se za půl roku rozpadne a hned máme stvrzeno, že se vyrábí samé šmejdy. Nenasypeme si popel na hlavu, že šetříme na nesprávném místě. Tedy někdy je těžké poznat co je kvalita co je hype, ale máme dnes internet a není zase tak těžké si výrobek proklepnout a následně zvážit rizika.

Co je problém zejména je smartizace a integrace. Spousta věcí nejde vyměnit či opravit svépomocí, servis je drahý (bo umí jen měnit celky). Ve všem je počítač a složitý operační systém (i tam kde není dvakrát potřeba), který výrobce neudržuje poslední dobou s tím, že musí být vše na netu jako IoT, to je nehezký trend. Doufám, že stále zůstane volba pro paranoidní konzervy. Třeba zrcadlovky si pořád drží dlouhověkost na to že jsou dnes narvané elektronikou co musí snášet outdoorové podmínky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že cena sama o sobě nezaručuje kvalitu. Kabel za 300,- se může rozpadnout úplně stejně jako ten 80,- a ten za 80,- může klidně vydržet léta. Jedinou jistotu s tím drahým máte tu, že za něj utratíte spoustu peněz a kupujete si za ně nepatrně vyšší pravděpodobnost vyšší výdrže.
Tohle bohužel platí pro všechny výrobky. Z kupování "drahých" věcí se člověk vyléčí velmi rychle. Stačí když udělá několikrát tu zkušenost, že ten drahý výrobek je úplně stejný šmejd jako ten levný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže oboje jsou vyjímky. U dražšího výrobku je mnohem větší pravděpodobnost že dvakrát i víc přečká záruku. A pak tu vstupuje taky jev výrobních sérií kdy některé se opravdu nevyvedou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, nie vzdy cena=kvalita, niekdy to je len znacka alebo marza eshopu, to pri niektorych vyrobkoch tak proste je

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě. Je třeba se trochu orientovat (a mít štěstí, protože občas se nějaký typ nebo šarže prostě nepovede).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

p.s: mnohem víc se uživatel spálí u levných věcí (proto je pořekadlo "nejsme tak bohatí abychom kupovali levné"). Proto preferuji výrobky kde je nadstandartní aspoň tříletá záruka. A ikdyž se toho pak chci zbavit dřív, tak mi to navyšuje hodnotu prodeje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka v jaké oblasti a v jaké cenové úrovni u daného výrobku se pohybujete. Nedá se takto generalizovat. Chce to trochu před nákupem přemýšlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale u výrobků s "podezřele nízkou cenou" je to skoro jistota. U výrobků za normální cenu obvykle probém nemívám, chce to ovšem výběru věnovat trochu péče a též sledovat provedení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, je otázka v jakých cenových relacích a u jakého zboží se člověk pohybuje. Není důvod k tomu, aby běžný telefon za 5k vydržel méně, než i Phone za 30k. Může to být i naopak. Samozřejmě u noname číny za 1500,- se dá předpokládat, že to moc dlouho nevydrží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba dost často, pokud jde hlavně o elektroniku, posuzuju přístroje podle vnitřku, pokud je to něco dražšího a je k tomu k dispozici fotka na internetu, kde to někdo rozebral. Takže třeba u základních desek pro PC mě zajímá šetření na kapacitorech, chlazení napájecí kaskády u CPU, síla cest na desce a další faktory verzus co mi nezbytně stačí a pak ještě případné reference a zkušenosti ostatních z Internetu, pokud existují. U věci za pár stovek tohle zpravidla neřeším. Chápu, že běžný smrtelník bez zkušeností s několika tisícemi oprav např. základních desek telefonů mít tyhle zkušenosti nebude. Nicméně některé všeobecné zákonitosti v elektronice budou platit stále ať jsem laik či ne. Např. elektromigrace.

Výsledkem je, že zpravidla se tak dostanu na věc ve střední cenové kategorii nebo high-end věc z druhé ruky :), aneb jak tu DDR0 psal: Nejsem bohatý na to, abych kupoval levné věci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych ty vyplody chore mysli nekomentoval, ale preci jen mala technicka:

Acer, pokud jakejkoli jejich vyrobek drzi, tak OK, problem nastava, pokud nedrzi - otresny servis, otresna podpora, vychcane (ne)reklamace. Tak nejak to jde proti vsemu ostatnimu co autor pise, ale uz jsme tu na to zvyknuty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Robit zavery z jedneho monitora je fakt super. Nech pocka Jezek rok-dva a potom uvidime. Mozno viacej kedze je to LED. U CPU je OK kupovat najlacnejsie(ak vykon staci) ale pri takom monitore je velka sanca, ze to vel nevydrzi.
Z mojej skusenosti lacne monitory zvykli odchadzat tak+-5 rokov(kondiky a podsvietenie). Trochu drahsie a kvalitnejsie nemaju problem fungovat 10+ rokov.
Drviva vecsina pokazenych monitorov, co som mal v rukach boli lacnejsie Acer, Benq, Asus, LG. Ine vynimocne, bud blba seria alebo to bol externy vplyv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle kontextu se objevuje Samsung NX1, který je vydaný 2014 a už tehdy natáčel velmi slušné video do H265 a zároveň zvládal hodně dobře fotky. I když to Samsung na fototrhu krátce potom zabalil, tenhle kousek si majitelé ještě pořád pochvalují a mají problém za něj najít náhradu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve taková dlouhověkost digitálních komentářů, že? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jsem vložil odpověd jako hlavní komentář. Co jsem s tím asi měl dělat, když ho smazat nemůžu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však já to pochopil, ale v kontextu mi to zkrátka nedalo. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WTF??? :-O
Takze jako kvalitni vyrobek se pozna tak, ze se sice rozbiji, ale je k nemu dokumentace, aby si ho clovek mohl sam opravit ?:-O To jako FAKT? :-O
Rad bych podotkl, ze lidi, co si doma budou vymenovat tranzistory v zesilovaci, bude OPRAVDU minimum oproti lidem, co to proste neumi.
Nebo jako ze by se kvalitni auto poznalo tak, ze mu sice obcas odejde motor a obcas upadne kolo, ale motor I kolo se daji jeste dneska v pohode koupit a clovek si to nakonec vymeni v pohode doma, takze to je super auto? WTF?
Priznam se, ze nektere myslenkove pochody od tohoto autora asi nikdy nepochopim :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znáte snad výrobek, který se nerozbíjí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kladivo? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, o kladivech bych mohl vyprávět. Polovyskakující hlava, atd.... :) takže ani to kladivo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Místo klínků a spol. , zalít epoxidem smíchaným s pilinami a je po vyskakování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, ale pokud existuji nejake indice o kvalite nejakych vyrobku, volim takovou kvalitu, kdy se vyrobek rozbiji co nejmene a fakt nesleduju, jestli se sice muze rozbijet hodne, ale jde to doma opravit.

(Vzdycky sem davam k dobru prihodu s moji novou deskou socket 2011 blahe pameti,za cca 10 000kc, Military class 3 atd atd a stejne za 14 dni vyhorela, doslova a do pismene (pekny, velky plamen). No byla to spise vyjimka - byl to jediny produkt "premiove" kvality (v oblasti PC komponentu), ktery mi takto odesel.
Jinak prave odchazeji spise takove ty "eurocase zdroje" a podobne. Pokud jsem si koupil neco nasobne drazsiho / lepsiho, nedeslo mi (mimo te desky) nikdy nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlí jazykové tvrdí, že Fujifilm vydal foťáky s poměrně omezenými schopnostmi a postupem času teprve přidává základní funkcionalitu, kterou konkureční modely měli již dávno a přímo při uvedení na trh. Takže se to dá brát různě. Na druhou stranu takové konzervativní produkty jako foťáky od Canonu a Nikonu jsou (alespoň po SW stránce) vyladěny velmi dobře. Nedostávají nové funkce, ale jsou vysoce spolehlivé. Podpora je taky dobrá - vemte si první DSLR se domácím CMOS snímačem přímo od Canonu - EOS D30. Ze zvědavosti jsem si jeden pořídil přes eBay a kromě stáří 17 let je stále funkční, na webu Canonu jsem si stáhnul potřebný RAW converter a další utility včetně manuálu. Mnohem dříve zastaral morálně, nemá Live View bez kterého se už dnes často neobejdeme, a podobně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preco len digitalne fotaky? Berme to ako problem vsetkej elektroniky. Ked vyrobok funguje dostatocne dlho na to, aby som si povedal, ze investovane peniaze sa oplatili, tak je to OK. Niekedy je taka porucha dobry dovod na vymenu a mozem vyuzit aj novsie technologie. Najviac mi vadia vyrobky, ktore sa pokazia prilis rychlo po zaruke a nedaju sa lacno opravit (snazim sa ich nekupovat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem sledováním (EEVBlogu, SignalPath, AvE a dalších YT) získal úchylku, že každý výrobek musím rozebrat. Už na tom se pozná kvalita. Obecně platí, že čím víc se výrobce brání rozebrání (různé nesmyslné nálepky ztráta záruky apod. - u žádné kvalitního výrobku jsem nic takového nikdy neviděl), tak tím horší věc to je.

Navíc už během toho rozebrání se člověk může podívat na možnosti opravy nebo úpravy / vylepšení. Ten hifi zesilovač je dobrý příklad. Výrobek z 80. let není vůbec důvod vyhazovat (právě naopak). Sem tam je potřeba vyčistit / vyměnit poťáky, zkontrolovat / vyměnit kondíky. Toť vše. Pokud tomu někdo vyloženě neublíží (bohužel některé zesilovače při zkratu výstupních svorek pro repro provedou kaskádové zhroucení a odpálení všech tranzistorů až do předzesilovače - jednou jsem se tím bavil to vyměňovat, ale tohle už je za hranou opravitelnosti), tak zrovna toto je výrobek, který může bez problémů fungovat troufnu si říct stovky let (MrCarlson opravuje zesilovače staré dneska už skoro 90 let - stále s jistou péčí fungují).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že zesilovač, který se při zkratu na reproduktoru odpálí, si zaslouží opravu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je relativní. V 80-tých letech opravdu firma Tesla příliš neřešila proudovou ochranu koncových tranzistorů. Na druhou stranu když si zákazník koupil 20W zesilovač, tak ten zesilovač dodával do zátěže trvalý sinusový výkon 20W se zkreslením 1 procento. Když si dnes koupím 20W zesilovač, tak si ho sice nezničím zkratem na výstupu, ale při 20 W nepoznám, jestli se z repráků line jazz nebo dechovka. Takže podle mě si ta stará česká Tesla opravu zaslouží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak tuhle úchylku s rozebráním mám také :D Naposled jsem zůstal s otevřenou hubou u spičkového českého routeru Turris omnia. Tam je normálně na CPU přilepený jako chladič, né zrovna lehký hliníkový kvádr bez žebrování a doléhá zřejmě přes žvýkačku na šasí routeru. Normálně nekecám surová hliníková hmota :)

Říkal jsem si, co pak se asi stane, když to někomu neopatrně upadne, byť z půl metru? :)
Na SignalPath a EEVBlog se ještě podívám, na ty jsem zatím při potulce Internetem nenarazil.

Mimochodem dodnes si pamatuji svoji první rozebranou věc. Ve školce jsem ve 4 letech rozebral plastovým šroubovákem část krytu staršího odloženého bakelitového rádia a vylupal pár kondíků ven. Pak jsem vítězoslavně přišel za vychovatelkou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

EEVBlog je možná dobrej zdroj, ale já toho chlapa nemůžu ani slyšet. Prostě nemůžu, to je tak odpornej zvuk, že to přebije informační hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky mi dycky prejede z hystericky vresticiho australana mraz po zadech, ale este je dobrej typek Mike Electric stuff, ten ma taky mraky zajimavejch videi, jen kde mam brat cas na to cumet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohuzel Pentax me svou dlouhovekosti moc nenadchnul. U modelu K-30 mi po 4 letech odesel mechanismus ovladani clony a jak se ukazalo, je to systemovy problem na vetsine K-30 a K-50 (je toho plne Pentax forum). Problem je, ze packa clony zustane zasekla v poloze max. zacloneni, tudiz pri beznem osvetleni nejde nic moc vyfotit. Je to zpusobeno zaseknutim nakeho elektromagnetu s permanentnim magnetem, kde casem civka prestane byt schopna preprat ten perm. magnet. Zacina to plizive tim, ze se treba po par dnech nepouzivani fotaku pri zapnuti clona nenastavi a pry vypnuti a zapnuti nastavi spravne, ale po par mesicich to vygraduje do plne nefunkcnosti. Pentax bohuzel toto neresi bezplatnou pozarucni opravou, jako treba kdysi Canon vymenoval vadne CCD. Na slovensku to opravuje nejaky manik a asi z toho ma dobry byznys. Oficialni cena v autorizovanem servisu je takova, ze se to u stareho tela uz nevyplati. Opraqvit se to da i doma, ale musi se fotak dost rozebrat a to neni zrovna vec na par minut, jeste sem na to mel cas. Tak sem jako jednoduchy workaround pouzil mechanickou aretaci packy clony kouskem papiru vlozenym v objektivu :) Venku stejne fotim prakticky porad na f/8, kde objektiv ma optimalni kresbu. V noci holt musim prehodit papirek za vetsi abych otevrel na f/4. Zajmalo by me, jesi mel nekdo tenhle problem i na K-70, ale ta se jeste neprodava tak dlouho. Jinak sem rad, ze sem neprodal svuj EOS 350D, jako nouzovka se da porad pouzit a funguje bezchybne (koupil sem ho pred 10 lety).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.