Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si zajistit stálé příjmy aneb enterprise kurvítka za desetikorunu

Od jednoho známého jsem slyšel, jak ve firmě dělali statistiku vad nějakého přístroje. Vyšlo jim, že v průběhu let se vyskytují zavady snad všeho, jen ne ocelového ozubeného kolečka...tak se začalo montovat plastové.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně tato akce nebývá na základě toho že se zrovna toto kolečko nekazí, výrobci stačí že se kazí něco jiného, co udělá stejnou práci. Plastová náhrada za kov se většinou dává, že je o 0,1 Kč levnější a jak v textu zmíněno, šéf dostane prémie, protože ušetřil 1.000.000 x 0,1 Kč.

Jinak to co se v článku popisuje je prostě realita a změna je ve hvězdách. Vyplývá to již z toho, že takové věci musí posuzovat,recenzovat, opravovat, detekovat člověk zkušený a znalý, a těch je všude jako šafránu, zatímco specialistů po přečtení nějakého článku jsou plné šuplíky. Ale hlavně málo komu se chce ty specialisty dobře platit a zadarmo přece nebudu dělat specialistu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Obecný pojem NĚJAKÝ PŘÍSTROJ je možno konkretizovat: popsanou substitucí před časem prošly např. laser. tiskárny HP LaserJet.

A má to i pokračování - čím má plastové ozubené kolečko méně zubů, tím rychleji se otáčí (a v průběhu času se docílí kýžené poruchy)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tyhle triky s kondíky výrobcům neskáču už od doby, kdy se silicon hill rozjíždělo ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naposledy jsem kondenzátory měnil v nějakám set top boxu, ale to byla jiná cenová skupina

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S těmi kondenzátory jste mi připoměl problém se starším 19" SPVA monitorem od Fujitsu-Siemens. Jednoho dne se prostě přestal zapínat, tak mi tonedalo, rozebral jsem ho a... samozřejmě nafouknuté kondenzátory u napájecí části.
Podle kolegy elektrotechnika to byly snad ty nejhorší šmejdy co jsou. No nechal jsem je vyměnit a monitor funguje vesele dál bez problému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ja jednou delal z dvou zakladnich desek jednu a porad jede (i po vodni lazni s kartackem:) .... z asi 20 let stare desky na nejakou 386/486 jsem vypajel kondiky a napajel je na o 15 let mladsi desku .... merak jsem nemel, ale vypadaly dost podobne:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobne jsem opravoval pomerne drahej satelit (s hrdym oznacenim Masterpiece... spis by se hodilo Mastershit, ale to by asi tak netahlo). Vymena jednoho kondenzatoru za vykopavku vypajenou kdysi z nejakeho Pentioveho mainboardu mi usetrilo nakup noveho satelitu za bratru 400EUR.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Televizory a displeje od Samsungu jsou totez v blede modrem, tedy minimalne nektere produktove rady.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co jsem zatím otevřel nabývám dojmu, že je lepší jmenovat konkrétní modely napříč výrobci, kterých se to netýká…to bude kratší seznam…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušenosti z letošního léta to samé u LG. Problémy se zapínáním, čím dál větší latence a pády během zapínání, po zapnutí bezproblémová funkce. Když to exlo definitivně, ze zvědavosti jsem rozdělal pajšl a na zdroji stejný problém s elit kondíky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejná zkušenost - 17" LCD monitory Acer.

Nafouklé kondenzátory v napájecí části okořeněno spatně připájenou cívkou s neoškrabaným lakem v místě připájení, takže v postatě časem skoro vypadla (kdyby tam nebylo lepidlo). Monitorů bylo 14, problém se týkal zhruba 2/3 z nich, ostatní opraveny preventivně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to i BenQ monitory. Měli jsme několik desítek kousků nasazených v informačních kioscích, běžících 24h denně. Všechny umřeli po 9-11měsících. Holt nepočítali s tím, že někdo použije kancelářský monitor na takový provoz. Vzhledem k tomu, že panely byly vyloupnuté z šasi, tak jsme i viděli problém - kondíky na zdroji. Opraveno výměnou interního zdroje. Po 9-11 měsících se problém objevil znovu. Opět reklamace. A po 9-11měsících opět K.O., to už byly ale po záruce, takže jsme je repasovali sami. Pokud vím, tak ty kiosky fungují stále.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní kondenzátory v případě potřeby tahám do republiky jako jeden z nejspíš jednotek lidí v ČR kdybyby bylo třeba, a je to komplet byz vč. možnosti fakturace atd. Beru speciálně do 2 cm výšky s dlouhou životností do monitorů apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

P19-2 ? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, taky sem v něm před 3 měsícema měnil kondíky. Vyfouklej byl jen jeden, ale projistotu sem tam dal Panasonicy místo všech těch šmejdů a šlape naprosto perfektně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No neříkejte že P19-2 :) 2x jsem ho reklamoval, pokaždé byla závada odstraněna prý přepájením studených spojů....
Zapínat vždy šel jen žádně zahřátý.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mam tri, slapou po tech letech porad super, manzelcin jede asi 12 hodin denne. Nicmene mam pocit, ze byly dve varky P19-2. Moje jsou vsechny z Nemecka, zatimco znamej si koupil P19-2 v cechach, a mel jinel LCD panel (prej vyrazne horsi) a jinej format serioveho cisla. Do Cech sel asi nejakej srot.
Az je mi to trapny, mam zalusk na novej monitor, ale vyhodit fungujici a i na dnesni pomery porad slusnej monitor mi prijde jako mrhani :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano ja som mal presne rovnaky problem ;) na tom istom monitore ;)
zaujimave je ze kondenzatory boli hned nad chladickom nejakeho stabilizatora ktory dost hrial takze navacsie teplo stupalo priamo na tieto kondenzatory a inak ten plosny spoj o velkosti aso 10x10cm bol uplne prazdny bola tam len zahrst suciastok takze kludne mohli dat tie kondiky o 3cm vedla mimo to teplo.
Niesom specialista na elektroniku ale to ma nejaky vyznam davat tie kondiky hned vedla trafa pripadne tranzistrov??? Vidim to podobne aj na tomto plosaku v clanku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu to zlepšuje účinnost, tečou tam vždycky nemalé výkony, tak je dobré to dát co nejlbíž, ale zas bych klidně obětoval promile účinnosti na životnosti. V monitoru se taky nic extra nečeká, s ohledem na příkon je tomu klidně 85 vs. 80 % úplně jedno, takže moc nad 80 % se tam obvykle myslím nevyskytuje.

Při výměnách se snažím vždycky (když je alespoň trochu prostor) kondenzátory např. ohnout od chladiče když už nic jiného. Mnohdy jsou z výroby naopak úplně na něm, občas ještě přihnuté k chladiči aby se od něj pěkně ohřívaly ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se pomalu stává běžné projektování méně důležitých komponent tak, aby vydržely záruku a ideálně hned po ní se odporoučely. To nemluvím jen o elektronice, ale i o mechanických prvcích typu klička na stahování okna nebo výsuvný držák nápojů v autě. Záruční inženýrství je naprosto přesný termín a bohužel velmi reálný. :(

Tak mě napadá, komponenta, jejíž závada obtěžuje, ale neovlivní zásadně funkčnost celku, vlastně není kurvítko. Navrhuju termín dojítko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jsem kdysi slyšel termín plánování životnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to dojítko sice taky není špatný termín, ale bývají zamýšleny jako kurvítko. Třeba u toho auta - tam je účel prostý, zajistit aby si majitel vozu připadal že už potřebuje nové auto....

Kde jsou ty časy kdy se vyrábělo kvalitně.... co má babča sušičku na prádlo tak ta už slouží 50 let....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pri autach staci ako dojitko dlha zaruka. Ked ju chces, tak musis riesit autorizovany servis.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

APC nebrat, ti dávají kurvítko i do blbé prodlužovačky s přepěťovkou. Vypínač, který vydrží jen několik stovek cvaknutí, než ztratí kontakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

suhlas. dostali sme ich niekolko kusov za 10 centov k UPS a na 2/3 z nich ten vypinac po velmi kratkej dobe odisiel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To s těmi akumulátory je přesně důvod, proč před nákupem jakékoli UPS nejprve pátrám, jestli do toho jsou obyčejné gelové olověné baterie, nebo nějaké vícedrátové batery packy.

A s APC mám taky dost rozporuplné zkušenosti. Pár kousků slouží skvěle mnoho let, ale zhruba tak 2/3 záložních zdrojů se po pár letech 3 - 4 roky provozu sralo velmi podezřelými způsoby, např. se vypínaly i když nedošlo k výpadku (různé modely). Pravda, jsou to levné zdroje a nenašel jsem chuť je zkontrolovat zevnitř i když jinak elektroniku opravuju (a výměnou kondenzátorů jsem taky zachránil nejedno zařízení).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych to na akumulátory. To je akorát doba na to, aby zdechly, a stačí aby došlo k mikrovýpadku kdy to přepne na baterii, která to neudrží a shodí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O to divnější je, že jedna z těch UPS při testování opakovaně udržela stroj bez problémů několik minut, zatímco jindy prostě vypnula, zatímco jiná zařízení mimo UPS výpadek nezaznamenala.

3 - 4 roky provozu ještě neznamená, že tam byly původní akku a že jsem je neprověřoval mimo UPS.

A ještě perlička - s levnou UPS Belkin se mi testováním výpadku podařilo zničit základní desku ... nemám ani náznak tušení, co přesně se stalo, jestli třeba blbě zareagoval zdroj v PC ... důsledkem odpojení UPS od rozvodné sítě byla zničená zákl. deska v PC (vše ostatní naštěstí přežilo).

A když už sem něco píšu ... tušíte někdo, co vlastně z UPS leze za tvar napětí? Nedávno jsem měřil dva různé měniče do auta - taková ta 12V UPS bez nabíječky :-) a oba dva generovaly obdélníky s mezerami mezi sebou, aby efektivní napětí odpovídalo sinusu. Takže když někde čtu "aproximace sinusu", mám si představit, že tam je ne jeden obdélník na půlperiodu, ale třeba tři stupně?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těm "obdélníkům s mezerami" se říká modifikovaná sinusovka, co jsem četl, tak to je případ asi všech levných měničů z 12 na 230 V. Jde tam jednak o to, aby byla stejná efektivní hodnota napětí, ale i amplituda jako u sinusovky (snad to neříkám blbě :) ).

Co se týče UPS, tak by mě taky zajímalo, co z toho leze, sinus to určitě nebude (to by ty UPS nestály pár tisíc), ale jestli to bude modifikovaný sinus nebo třeba obdélník (nebo ještě něco jiného).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že to tak je, ale zajímá mne hlavně zkušenost/měření na mainstream zařízeních, která se mi nedostala do rukou, abych si rozšířil přehled.

Např. Fortron se chlubí tím, že jeho - relativně levné - online UPS Galeon generují čistý sinus... (model FSP Galleon 1500 VA stojí lehce přes 9kKč bez DPH). Ale dosud jsem nikde neobjevil žádný odbornější test, srovnání, zkušenost ... ani netuším, co se do toho dá nacpat za akumulátory a jestli nebudou stát víc než nová UPS. Vlastně jediné, co mne odrazuje je naprostý nedostatek praktických informací. Informacím z letáků jsem se naučil nevěřit z principu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch lepších s IGBT a závratnou účinností transformace proudu bych to i čekal, jinak si ale myslím, že i ty levnější trochu novějšího výrobního data (pod 10 let) se snaží o modulovanou sinusovku. V podstatě se dá dělat rozumně „zubatá“ sinusovka vyhlazená kondenzátorem, což je trochu jinde než prostě obdélníky.

To je ale důležité tak pro motory atd., spínaným zdrojům by to mělobýt celkem jedno za předpokladu, že jsou vyrobeny tak, jak by měly být (vč. vstupní fitlrace apod.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně oscilem to ověřené nemám, ale UPS co jsem zkoušel doma v cenách do 4kKč sinus nemaji ikdyž to hrdě hlásí v manuelovi. Poznal jsem to jednoduše při pokusu "zálohovat" kotel i s čerpadlem. Ty zvuky co oběhové čerpadlo vydávalo nedaly ani tušit zda se točí či jen klepe. Taky naco by tam ta čistá sinusovka byla, když stejně z 98% zařízení které se zálohuji mají impulsní zdroje které si to na vstupu stejně usměrní.

Co se týče kondenzátorů je to stále horší a horší. Čím novější zařízení tím horší kusy tam jsou. Jelikož pracuji jako servisák výherních automatů, mám na starosti cca 3 tisíce TFT monitorů a mohu s jistotou prohlásit, že ono inženýrství je reálné a velice přesné odvětví, neb určitý typ monitoru od jednoho výrobce vydrží tak 3 roky nonstop provozu a pak v průběhu 3 týdnů postupně odejdou všechny. Pro mojí maličkost to znamená cca 100ks monitorů za 3 týdny a pak je zase klid. Do doby než příjde další přesně naplánovaná vlna jiného typu. Naštěstí nejsou ve všech stejné typy a tak mi "nezdechne" všechno najednou. To by bylo na kulku do hlavy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně doma začala nedávno blbnout jedna Back-UPS ES 400. Třeba týden nebo i delší dobu jede v pohodě a pak najednou z ničeho nic začne pískat (ale ne přerušovaně jako v případě přepnutí na baterky a ne tak nahlas a začne bzučet, podobně jako kdyby jela na baterky), ovšem všechno, co je k ní připojené, se vypne. Asi jako kdyby se odpojila od sítě a přepnula se na baterky, ale ty to neutáhly, jenže pak nechápu, proč by nezdechla úplně.

Že by to byly aku v háji (UPS je stará přes 4 roky, možná předtím ležela ještě někde ve skladu, koupil jsem ji jako novou na Aukru), nebo nějaká zrada typu špatné kondenzátory? Když jsem se díval na údaje, které UPS hlásí, v PowerChute, tak tam se zdálo být všechno v normě. Mám ještě jednu úplně stejně starou Back-UPS CS 350 a ta se zdá být v pohodě. Nesetkal jste se někdo s takovým chováním?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

JJ a bylo to hned po vymene baterie cca mesic. Taky jsem byl vydesen co ze se to deje, ale od te doby je klid.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě tam právě už tam baterka je ty 4 roky, nebo víc. Tak nevím, jestli to s baterkou souvisí nebo ne. Nevím, jestli mám investovat do nové a zkusit, jestli se to bude zase chovat normálně, aby to nebyly vyhozené peníze :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jste v Pze, mám tu v klubu od té doby co jsem rozvrtal naše UPS takový malý „lab“ s pár akumulátory na testování (mají už jen 2/5 kapacity nominálu, ale fungují, takže na testy OK).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju za nabídku :), ale v Praze bohužel nejsem. Možná to risknu a akumulátor koupím, přinejhorším ho buď využiju na něco jiného, nebo mi zbyde jako budoucí náhrada pro případnou novou UPS, kterou bych koupil místo stávající.

Mimochodem, je nějaká lepší značka než APC, co se týče segmentu nejlevnějších UPS pro domácí použití? Našel jsem v těch levných třeba Trust nebo Sweex (což mi zní jako totální low-end, tzn. to asi, hádám, nebude to pravé ořechové) a potom třeba Fortron (tomu bych asi i věřil, dřív dělal dobré zdroje, teď už to teda asi taková sláva není, ale pořád to snad není šmejd) nebo CyberPower (neznám, ale na pohled to nevypadá zle).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doporučil bych všimnou si jedné věci: poměr mezi činným a jalovým výkonem co to je schopné dodat. Většina levnějších UPS, včetně Fortronu, má tintilion VA, ale zlomek toho ve wattech. Hlavně ty lepší, on-line, dávají až třeba 90 % činného výkonu. Většinou s IGBT, ale nevím, jestli to má přímou souvislost. IGBT je v těch lepších tak nějak proto, že to má skvělou účinnost, a od těch lepších se taky nic víc jak on-line nečeká…

Každopádně bych zkusil poptat mého dodavatele (aku-bat.cz), je to v pohodě člověk. Jó, taky pojede trochu o tom jak je nejlepší všechno nový, baterky dycky měnit všechny a tak, no chce prostě prodat, já mu to nezazlívám, ale aspoň ví, o čem mluví narozdíl od toho když přijdete do Datartu, nebo taky kamkoli jinam, protože bych se vsadil, že i třeba v CZC, jak jsou tam v pohodě lidi, tak stejně ví o UPS prdlačky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což o to, online UPS nepotřebuju, stačí mi offline :-) Jediné, co je tady pro mě podstatné, je aby to nebyl šmejd, co po pár letech odejde (výměnu baterky nepočítám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám zase opačnou zkušenost s APC. Kdysi v dřevních dobách, když na kolejích padala síť i několikrát za večer, jsem si pořídil APC Smart-UPS. První baterie vydržela cca. 4-5 let, druhá origoš taky. Pak jsem si řekl, že pořídím noname od Avacomu za poloviční cenu. Bohužel, ta nevydržela ani 2 roky a UPS řvala, že je potřeba ji vyměnit (samozřejmě záruka neprošla - na baterie je jen půl roku) ;( Tak jsem ji odpojil (měl jsem ji v práci a tady se testuje výpadek jen jednou do měsíce a to přežiju, neb je to plánované).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aku se musí kupovat japonské desetileté. Jsou trochu dražší, ale vydrží. Mně odešly originálky v APC Smart-UPS po osmi letech, dal jsem japonské a slouží dodnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl by nějaký link? Potřebuju RBC2. Klidně bych si zase baterku koupil, ale to bych musel aspoň věřit, že vydrží aspoň ty 4-5 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obecně Panasonic. V Praze beru od aku-bat.cz. O jakou UPS se jedná? Do mnoha jdou dát akumulátory o větší kapacitě než tam byla původně…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

APC Smart-UPS 420Net. Ta origoš mi s kapacitou stačí - na minutový výpadek je to v pohodě, na delší mám čas 10-15 minut povypínat počítač.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta na 10-12 roků mě upoutala. A přitom je levnější než origoš od APC ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jen upozorním, je to stand-by životnost, při častém používání to samozřejmě půjde dolů…akumulátorům nejvíc prospívá, když se vůbec nepoužívají, ale to asi většině elektrospotřebičů :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to mas starou Smart-UPSku z dob, kdy tam davalo APC jeste Panasonic. Ja tu mam starozitnou 1250, kvalitni baterky vydrzej tak 3-4 roky, levny kousky z GESu/GM okolo 2 let. Rozdil je pak hlavne v tom jakou maj po pul roce provozu kapacitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Keby sa vyrabalo kvalitne tak by stupla nezamestnanost. A to nikto nechce. Radsej vyrabame hlady smeti...
V spotrebitelskom segmente staci marketing aby ludia vyhadzovali funkcne veci a kupovali nove. V bussines segmente spekulujeme nad kurvitkami=cost reduction=prouduct life cycle=zarukovym inzinierstvom...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

I entry-level server od Fujitsu-Siemens mel kondenzatory blbe. ofukoval je horky vzduch z chladice CPU, takze vydrzely 3 roky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušeli jste někdo repasovat(vyměnit) aku články v tomhle?
DS3000 System Memory Cache Battery

obsahuje: Sanyo UR18650F Cells 2.5V; 6.6Ah; 400ma; 24.4Wh Lion batery pack

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bych se asi obrátil na firmu, bez programátoru a nějakých znalostí to nepůjde, podle mě bude třeba resetovat nějaké ty konstanty u kontrolního čipu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem resil u bratranka televizi...Samsung 40", nevim presny typ...Televize stara 3 roky...nejdriv zacala pomaleji nabihat, az jednoho dne telefon, ze televize vydava zvuk, jak kdyby se nejaky vetrak rozbihal a vypinal...
Tak jsem televizi za 5 minut rozsrouboval...a ejhle...na zdroji u dvou tranzistoru na chladici bylo 2x 4 cinske kondiky...u jednoho z tranzistoru vsechny nafouknute, 1000mikroF na 10V...Tak jsem je vymenil a televize zase maka...taky krasny priklad kurvitka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Další příklad, kde používají kurvítka, jsou routery a jiné přístroječky, mechanizmezečky od D-Linku. V miniaturních zdrojích, které bez destrukce nelze otevřít (kokosáky), vždy najdete po nějaké době nafouklé filtrační kondíky. No marné, značka je značka :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vědět, jak to chodí u takových automobilů. Takový Saab dělal poctivě a kam to dotáhl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

u automobilů to funguje podobně. Akorát to obvykle není postavené na kurvítkách v elektronice, ale na cíleně oslabených nedůležitých komponentách. Typicky různé plastové dekly s oslabenými držáky, které po čase prasknou a pak to celé nesnesitelně drnčí. Případně je to postavené i na ošizeném servisním plánu - prodloužené servisní intervaly, doživotní olejová náplň převodovky, nečištění zpětného vedení spalin a odvětrání klikové skříně ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V APC co máme ve firmě už sem taky zažil ty vyfouklý aku jako v tomhle článku, jen výrobce aku byl jinej, po odlepení přelepky APC z toho vylezl Kung-Long. Náhradní už pochopitelně kupujeme neoriginální.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanok, milujem "war stories" :-)

Ad: kurvitka: http://firmy.etrend.sk/firmy-nefinancny-sektor/zabudovane-starnutie-aleb... to ze sa kondiky davaju prave k miestam kde je zvysena teplota je ocividne normalne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tu řeší kurvítka a jiné zkracovače životnosti ....

Náhodou jsem objevil tenhle souhrn o bezolovnatém pájení ...
http://nepp.nasa.gov/whisker/reference/tech_papers/2011-kostic-pb-free.pdf

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Díky, dostáváte bludišťáka :-) Zařazuji do sbírky a rozjíždím propagaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se dříve vyráběli výrobky kvalitně a výrobce se nesnažil zákazníka okrást naprogramováním rozpadu výrobku dokazuje i tento příklad. V roce 1984 jsem si koupil Japonský barevný televizor za 17000 Kč značky NEC a tento televizor funguje pořád stejně a bez závady. Bylo by dobré, kdyby se kvalitou výrobků zabýval nějaký Český úřad a pěkně to těmto zlodějským firmám osolil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Něco málo se o tom zmíním v dalším projektu na kterém dělám, když to dobře půjde, bude do konce měsíce, stay tuned :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Telka Panasonic z roku cca. 1991 taky jede dodnes bez nejmenších problémů. A to tak 15 roků jela minimálně 10 hodin denně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jede mi i podceňovaná Tesla - Color110 z roku 1984. Za celou dobu jsem přepájel jeden studeňák a nyní po letech odešel startovací tyristor v ceně 5 Kč :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poté, co mě otrávila situace na trhu UPS, jsem se rozhodl vyrobit si vlastní. Základem je 66 kusů 18650 lithiových článků. Pak je tam akorát kondenzátor, několik diod a odpory. Do PC se hlásí výpadek přes jazýčkové relé a sériový port. Nemá to jediný tranzistor. No a zatím jede asi 5 let a pořád utáhne komp 2 hodiny! Jediný detail je, že z toho leze DC napětí, takže si člověk musí dávat majzla a připojovat jenom spínané zdroje.
Pokud by si to někdo chtěl vyrobit, tak pozor na pumpování baterií, mezi nimi a hlavním vyhlazovacím kondenzátorem musí být spád napětí dělaný zenerkami.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mně dnešní zárukové inženýrství taky pěkně pije krev. Na druhou stranu je to nutné zlo, které kompenzuje ten neuvěřitelný pokrok v technologiích a neustále hýbe soukolím ekonomiky, která ve své podstatě umožňuje výdělek i pro vás. Kdyby se vyrobilo mnoho kvalitních a neporuchových věcí, tak se sníží poptávka o 80%, zlikviduje to mnoho výrobců, sníží se konkurence, vzrostou ceny a bude ještě hůř, než je teď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že je to pravda. Máte dojem, že světová ekonomika nějak dramaticky vzrostla oproti roku 2003 než se zavedl ten šmejd RoHS? I horší věci co se vyráběly tehdá vydržely v průměru možná až dvakrát víc, než dneska.

Samozřejmě, že by to fungovalo dál, lidi kupovali proto, že prostě ještě neměli, anebo chtěli lepší, ještě kvalitnější věc atd. Taky si mohli dovolit několik let šetřit a koupit si pak něco, protože jim to mohlo fungovat 6-10 let. To jde s růstem životní úrovně. Dneska do toho tolik nejdou. Resp. si třeba koupí dva šmejdy co vydrží 3-5 let. Vygeneruje se akorát víc odpadu, což tvoří zbytná pracovní místa. Toto je samozřejmě to socialistické plánování ESSR a vytváření umělých pracovních míst, jen jestli to nebyl taky hlavní plán proč to zavést, museli vědět, že z hlediska ochrany zdraví a ŽP je to nesmysl. To nás ale vrací k tomu, že ekonomika není konkurenceschopná a jde do sraček. Doporučuji si povšimnout, že světoví (Henry Ford) i naši (Tomáš Baťa) úspěšní korporátníci vždy razili tezi, že EFEKTIVITA a KVALITA jsou tahouny ekonomiky kupředu.

Dříve totiž fungoval i trh s opotřebovanými věcmi, který část nákladů vždy vrátil. To živí bazarníky. Dneska? Jen se podívejte, bazarový trh s grafickými kartami či základními deskami je prakticky mrtvý. Objemy prodejů reálně klesly tak na desetinu, protože ty věci prostě obvykle po třech, maximálně čtyřech letech chcípnou. Servisy to bohužel tolik neživí, jsou přetížené, takže naprostým standardem jsou ceny nad 500 Kč/hod. bez DPH. Do toho obyčejný člověk nejde. A když to já dělám za čtvrtinu, tak z toho zas mám prd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mam APC back ups 700VA, asi 3-4 roky, ale koncom roku 2011 zacala nahodne trvale piskat a potom to vzdy preslo, ale ked som skusil vytiahnut zo zasuvky, tak vsetko co tam bolo pripojene sa vyplo a vrcalo to a piskalo, vyskusal som objednat neoriginalnu bateriu, nepomohlo, nakoniec som sa s pomocou jedneho sikovneho znameho cez internet nechal podla foto plosaku ktore som mu poslal, navigovat ktore kondezatory budu vadne a podarilo sa, 2vysusene kondezatory po vymene vratili tomu zalozaku plnu funkcnost a ten funguje do dnes :)
Boli to zrejme kondiky v obvodoch regulacie vykonu, alebo nieco ako je popisane vo vasom clanku, ich strata kapacity sposobila umele snizenie vykonu na vystupe, skusal som pripajat stolnu lampu na vystup s 25W ziarovkou, svietila slabo, a podla meraka to davalo na vystup 20-40v, uz si presne nepametam, ale aspon uz viem jak na to, kurvitko to je az to bije do oci.
A to som sa skoro pohadal s tou technickou podporou, mailom sme si pisali a oni mi dali navod na ,,restart,, zariadenia ktory bol velmi usmevny, a ked to nepomohlo a opravil som si to neskor sam, napisal som im ze tam davaju kurvitka, na co mi odpovedala dotycna osoba s ktorou som pisal, ze sice nevie ako sa to vyraba ale je rada ze som si to opravil.
EZ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někomu by se mohly hodit stránky o opravách:
http://www.ifixit.com/Guide

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kondenzátory mohu potvrdit. Bohužel to mají velcí výrobci jako třeba Samsung velice dobře podchycený... Pořídil jsem si hned z kraje kdy se objevily 40" LCD TV, byl to můj úlet za 36tis.... Telka vydržela takřka 36 měsíců. Základním problémem byly elektrolyty, které svým odchodem zajistily popravu základní desky a klasifikaci závady jako "neopravitelné"... Vpodstatě jsem si od Samsungu pronajal přístroj za 1.000,-kč/měsíc... Při hledání řešení jsem se dozvěděl, že model který jsem zakoupil vydržel málokdy déle jak 2,5 roku a krom několika kusů jsou již všechny v EU prodané již po smrti... :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejste sám. Já si počkal, až bude stát tak 40'' LCD 25 tisíc a koupil jí a vydržela 27 měsíců, takže v podstatě taky 1000 Kč/ měsíc, nicméně bylo to opraveno za 4500,- Kč. Odešel zdroj, který navíc odpálil i desku. V orig. servisu Samsungu neměli náhradní desku, takže jsem psal i do Samsungu, jestli si dělají z lidí legraci, že nemají 2 roky od koupě ani náhradní díly na placenou opravu. Ale postavili se k tomu čelem a na svoje náklady to poslali do Ostravy přes celou republiku, že se to pokusí opravit. Takže se vším všady mám TV za 30 tisíc, no kdo z vás to má? :-))) A koupil jsem síťový vypínač a po vypnutí TV odpojuju ze sítě úplně, neboť víc jak polovina oprav (dle opravny) je zdroj, který nevydržel nepřetržité napájení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příště to pošlete ke mě, i kdybych měl repasovat použitou desku z Číny, tak to budete mít za polovic. A s kvalitními součástkami, které klidně tu dekádu nepřetržitého provozu dají.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Provedu :-) to bylo před třemi lety, teď už bych to řešil jinak. Počítám, že TV půjde příští rok k babičce a rád bych, aby tam vydržela déle. Takže kdyby něco, tak se na vás obrátím ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.