Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EU opět zakazuje: (dočasný?) zákaz knoflíkových baterií od letošního října

Já to začínám vidět tak, že bude nejlepší aby si každý občan státu v Evropské unii vzal do ruky jeden klacek a tím šel spráskat ty diktátory z Evropské unie. Někdo by na ty blby měl přece dohlížet nebo nám mohou rozkazovat kdejakou debilitu?

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Kazda krajina tam ma svojich volenych zastupcov, spraskat ich mozes aj ked pridu na vikend domov:) Volby do europarlamentu kazdy podcenuje a tak to vyzera, dostane sa tam kazdy dement z ulice, ale v principe zastupenie kopiruje strukturu vladnych stran v krajinach. Co chces od prebyrokratizovanej EU, ked je bordel vo vacsine statov vratane Ceska a Slovenka, o juhu ani nehovorim, cela EU nabrala socialisticky smer, ale na styl novodobeho socializmu, rozumej socializmu pre vyvolene skupiny a ostatni nech makaju a drzia hubu. Je to taka schyza ludi, volicov, na jednej strane odsudzuju USA, ktore su postavene viac-menej na volnom trhu a na druhej strane velebia europskych socialistov (vysledky volieb v CZ, SK, GR, FR atd..). Je to mentalna schyza, ludia si musia vybrat jedno alebo druhe. Socani vzdy budu mat tendenciu vsetko regulovat, co najviac prerozdelovat a v konecnom dosledku sa budu mat vsetci rovnako blbo:) To je minulostou aj sucasnostou overeny fakt.

+1
+65
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxně díky tomu podceňování voleb máme v EU parlamentu Petra Macha, člena euroskeptické strany :)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to byla skvělá volba. Sice s EU nechce mít nic společnýho, ale co by pro nás neudělal, tak tu satanskou výplatní pásku na protest a jako oběť za nás ponese. Zatím tam toho docela dost dokázal, například se otočil zadkem ke kameře, když hráli hymnu. Takovejch pracantů bychom potřebovali víc.

+1
+72
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se stihl osobně zúčastnit demonstrace proti zavedení minimální mzdy v Německu.

+1
-59
-1
Je komentář přínosný?

Co jste čekal? Jeden posranec tam je jen mávátko na zasedání. Případně může do výboru, kde ty sračky vznikají, a aspoň o tom informovat veřejnost. Až bude mít euroskeptická frakce alespoň 30 % osazení, můžou interpelovat proti nařízení komise, jinak tato projdou i bez účasti padlamentu.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ba ne, já čekal jsem přesně toto, když jsem se mu obloukem vyhnul :D
Pokud snad vznikla mýlka, že takový chytrolíny podporuju, tak ani náhodou. SSO ale i jiné takové strany jsou IMHO jenom verbež zneužívající naivní lidi, stejně jako pitomio, ten poslední pokus Klause/Bobošíkové, VV, etc... Trochu demagogie, naladění na aktuálně populární strunu, aby se na to nachytalo co nejvíc troubů a vytáhli stranu nahoru, a je to. Železný, Bobošíková, Mach... Ono je teda ještě ta lepší varianta, když je to jen mazanej flákač, než když tam ve skutečnosti jde s nějakou opravdovou agendou :)

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Svobodní jsou jedná z mála pravicových stran v ČR a asi jediná s nějakým potenciálem.

Ale tak dál volte socany různých barev a provedení, to hrozně pomůže.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Mach a spol. jsou anarchisti, nikoli pravičáci.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Blábol. Anarchistů je ve straně spousta, ovšem stejně tak je tam taky hromada minarchistů a všech možný mezi tím či o kousek dál. Mach není anarchista ani omylem. A anarchisté jsou SAMOZŘEJMĚ pravice, ta největší, chtělo by to trošku si to srovnat, máš v tom hodně velkej guláš.

Každopádně stav tohoto banánistánu je takový, že VŠICHNI se tam shodnou na tom, že to chce hodně změn. Akorát někteří by se tam v určitém momentě zastavili, jiní by šli ještě dál.

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

"A anarchisté jsou SAMOZŘEJMĚ pravice, ta největší"
Jo jasně a země je samozřejmě placatá ne?
Podle jakého že to kriteria by měli být pravice? To klasické nepřekroucené označovalo za pravici silné konzervativce, tj církevní a šlechtické zástupce a za levici ty, co chtěli větší či menší změny. Neřekl bych že anarchisti jsou nějak "konzervatiní", naopak chtěj nejradikálnější změny ze všech tj. jedná se o krajní levici...

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

To podle toho, jestli se to bere kulturně/společensky nebo ekonomicky.

Když je ten anarchismus spíš takový pro-business laissez-faire dohnaný do extrému (zrušíme všechny daně, stát pryč, všechno bude soukromý a žádná regulace!), tak by se to dalo principiálně srovnávat s ekonomickou pravicí. Samozřejmě ne s nějakou rozumnější/realistickou pravicí a samozřejmě, že je to dost zjednodušené.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

EU žádnou hymnu nemá a byl to protest proti nedemokratičnosti kdy byly symboly EU odmítnuty v referendech a přesto to někdo tlačí. Část svého platu dává na dobročinné účely. Co dělá nebo nedělá se dá také dočíst. Chce si to ověřovat informace a ne žít v domněnkách nebo prvních dojmech.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nic netlačí. Používalo se to už za časů EHS a nikomu to nevadilo.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, naprosto vyhozené hlasy.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

ja som tento blog posunul richardovi sulikovi

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

https://web.svobodni.cz/clanky/8-priznani-jak-to-doopravdy-chodi-v-evrop...

Velmi se mýlíte v tom, že by snad padlament měl co do činění s nařízeními, které odtamtud chodí. To je jen show, která má vytvářet zdání alespoň jakési khemohkradcie (jako kdyby to byla bůhvíjaká výhra samo o sobě). Vše už je dávno připraveno odjinud, posranci se tam jen jednou za čas slezou a celý den mávají klidně s minutovými intervaly. Nemít každý jeden člověk desítku asistentů, tak si to při tom množství ani fyzicky nemůže přečíst, natož pochopit a něco s tím dělat!!

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Europoslanci vůbec o ničem nerozhodují, důležité věci vznikají a jsou schvalovány jinde než v europarlamentu. Ten je jen šaškárna pro "voliče".

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, take patrite k poblouznenym, kteri si pod dojmem medialniho obrazu mysli, ze EU rozhoduje demokraticky. Rozhoduje Evropska komise, na jejiz cinnost maji demokraticky zvoleni poslanci minimalni vliv.
Mmch. stejnym zpusobem oddemokratizuje politiku tzv. sluzebni zakon. Aneb jak asi myslite, ze budete moci zmenit praci ministerstva, s nimz jako volic nejste spokojen, kdyz jedinym volenym zastupcem bude ministr, ktery si uz nesmi k sobe privest svuj tym (a ten stary vyhazet)? Odpovim si sam: Vubec nijak. Demokraticky si zvolite loutku a politiku bude delat porad ta sama skupina nevolenych uredniku. Uz dnes tomu je podobne, ale moznosti byly. Po sluzebnim zakonu nebudou. A to je ten duvod, proc na schvaleni sl.z. tolik tlacila EU.
Je to definitivni prerod od demokracie k byrokracii (v puvodnim vyznamu toho slova), a s tim pokracujici omezovani svobody.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nehrotil bych to, on to cinan bude vyrabet dal, ale ze i knoflikovku budeme kupovat v Cine by me nenapadlo.
Samozrejme, ze ekologie je jen zastupny argument, nakonec tak jak to byva vzdycky, v tom logiku hledat nelze. Ve skutecnosti jde EU o jedinne, rychlejsi vymena veci a tudiz vytahat z lidi vic penez, dat tak vydelek potapejicim se spriznenym firmam a nakonec i zaplaceni vetsich castek na danich z kazdeho nove prodaneho vyrobku.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že nebude problém to dál prodávat jako podložku pod stůl. Ovšem bude větší byrokracie, sem-tam něco zabaví, kvůli tomu vzroste cena a zaplatí to opět spotřebitel. A až toho bude moc, tak zřídí ideoopicii jako tuhle v Říši na žárovky.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Klid, přijde smlouva TTIP a v pohodě se tady bude prodávat veškerý šmejd podle amerických norem - o což asi hlavně jde.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli je to nahoda, ale posledni rok jsem z Ciny objednaval tyhle baterie 4x a ani jednou nedosly. Pritom pred cca 3 lety prisly 2x bez problemu.

+1
-65
-1
Je komentář přínosný?

Jen spekuluji, ale mám pocit, že právě proti výrobcům z Číny je toto opatření namířeno.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

no to bylo doteď... teď ta norma bude tak přísná,že to zruinuje i relativně normální prodejce.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dik za informace Pavle, ale prece jen mam vyhrady k tendencnosti a tedy neprofesionalite podani takovychto "zprav".

Totiz spravny novinar by mel byt nezavisly ale i nezaujaty!!! a zavery, jeli neco spatne nebo dokonce stupidni nebo muzeli za to politika - dokonce naznacujes a shazujes politickou stranu!, zeANO?..., by mel nechat na ctenari a nepodsouvat mu svoje... subjektivni!!! dojmy, ve kterych se taky muze mylit! a tak sirit bludy ba i nenavist! :-( (uvedom si ze nekdy ovlivnuii masy! (diit asi ne az tak ale stale jde o princip solidnosti, neklesni na uroven iDNES...)

Tedy informuj, prosim! nezaujate a netendencne! a bez osobnich subjektivnich zaveru! , nebo oznac zpravu jako: komentar!

Dik.
(nejsem volic natoz clen ANO a jsem i kdyz ODSak, stejne jako vetsina kolegu pro EU - jakozto svobodny!!! prostor bez hranic a celniku pripadne i pro spolecnou menu ale! - ne pro omezovani pohybu zbozi i svobod osob nevolenou centralni komisi bez moznosti veta clenskych statu a az nesmyslne omezovani vyrobcu obchodniku a pro to aby se ta mena tiskla nepodlozene a nekomu i linymu rozdavala... a aby kurzy urcoval pouze trh!!! a ne jedinej tajtrdlik...)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys misto placani radeji poradne koukal, vsiml by sis, ze clanek je oznacen jako blog a tedy osobni nazor autora je naopak vyzadovan!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

i když je to blog, tak je to na hlavní stránce DIIT a tím ten přehnaný článek shazuje úroveň celého webu... jestli se diit změní na další iDnes, tak tady spousta lidí skončí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Placání??? I kdyby, prostě se zde svobodně vyjadřuji, proč ne? Stejnak je článek také spíše jen plácání než zpráva :-(
A že je to blog vidím až nyní napsaný jen v obrázku, což jsem na cestách na mobilu přehlédl :-( , to pardon.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ten clanek ale neni zprava, je to blog. Vzdycky o vikendu napise nekdo z redaktoru takove vikendove cteni ve forme blogu. Oznacene to je, vyjadrovat se samozrejme muzes, ale nemeni to nic na tom, ze placas. Nakonec nikdo te ani nenuti to cist.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň,

nepatrím síce k fanúšikom pána Behemota, ale v tomto sa ho musím zastať. Odkiaľ prosím máte informácie, že spravodajstvo má byť nestranné? Neviete snáď, že žunalistika sa vyvinula práve preto, aby pôvodne ponúkla alternatívu k propagande vtedajšieho režimu?

Čuduj sa svete, po skúpení televíznych spoločností veľkými korporáciami sa začali objavovať teórie o nestrannosti novinára. Naopak, novinár má mať vlastný názor a má ho aj prezentovať. Ľudia si nakoniec vyberú, ale musia mať na výber z viacerých alternatív. A k tomu práve takéto články slúžia.

Takže ďakujem za výborný článok a prajem všetkým príjemný zvyšok dňa. Mimochodom, mne tu chýbajú články pána Ježeka, ktorý bol presne takýto typ novinára.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1) All news are fake
-----------------
http://youtube.com/watch?v=uRVwSoFvviU

2) <b>Trestání reportérů za pravdu v cenzorovaných médiích</b>
http://www.youtube.com/watch?v=sT4s4OKZe8Y

Bývalý MSNBC novinář: "Byli jsme zaplaveni telefonáty z Bílého domu, když jsme se kriticky vyjádřili k vládě." Když novinářka Amber Lyon natočila dokument o tom, jak diktátor v Bahrainu používá zbraně dodané z USA proti svým lidem, tak bez vysvětlení nebyl dokument nikdy publikován a byla z CNN vyhozena. Uvádí mimo jiné: "Bahrain platí CNN za příznivé zprávy o sobě." "Považuji to za reklamy na diktátory." "Ostatní "žurnalisté" mi volali, abych pozměnila své zprávy tak, aby byly příznivé pro vládu USA." "Occupy hnutí bylo hned z počátku považováno za něco, co "nestojí za to, aby se o tom vysílaly zprávy.""
http://news.firedoglake.com/2014/03/10/center-for-american-progress-take...

http://youtube.com/watch?v=uRVwSoFvviU

Co dodat?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Asi toto:
Nikde zde nebyla zminka vo Jůesej, ale ty sis musel odplivnout a nacpat to sem.
Cenzura medii se me take nelibi, ale od proruskeho trola ..... (na hruby pytel hruba zaplata)
I kdyz to neni pekne od CNN (ale je to soukroma spolecnost), ale novinarka mela stesti ze to nebylo v Rusku, tam by dostala par kulek na rozloucenou ..... :-(
(pouzil jsem stejnou metodu jako vy radi pouzivate => voni taky neco a jeste horsi....)

Tak to tady prestan zasobovat tema tvejma joutubovinama.
Dale hulakat o cenzorovanym CNN a pak se odkazovat popagandu RT to chce silnej zaludek. :-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/RT_%28televize%29

Ostatnim se omlouvam za prispevek mimo diskusi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

<em>Nikl-kadmiové akumulátory jsou ovšem docela problém, protože mají menší paměťový efekt než nikl-metalhydridové</em>

To jsem žil doteď v bludu? Ze všech stran se na mě dodnes valila informace, že je to přesně naopak. Tedy že NiCd mají paměťový efekt jak kráva, NiMH menší, Li-Ion velmi malý a Li-Pol prakticky neznatelný.

Ještě by mě zajímalo, proč jsou Li-Ion tak špatné, čím si to vysloužily. Zrovna se chystám koupit nějakou slušnou aku vrtačku a všude Li-Ion, tak mě to lehce znervózňuje :).

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

Mi ten článek přijde taky celkem dost zmatený, ale jak někde vidím logo EU, vždy pro jistotu zbystřím :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

asi takhle ... měl jsem akušroubovák s NiCd. Udělal jsem s tím tři sádrokartonové stropy a dvě příčky.
Pak jsem jej odložil. Vždycky když jsem jej vytáhl s tím, že jej použiji, tak byl vybitý. Nakonec nevydržel být nabitý ani týden. Když jsem otevřel akupack, tak spousta článků bylo vyteklých, resp. byly oezlé takovou tou solí.
Pak jsem dostal akušroubovák s li-ion (dvě vestavěné 18650). A je to úžasně praktický pomocník. Sice nedokáže makat celý den (je fakt maličký, velký by to zvládl), ale to se dá řešit tím, že se dá na nabíječku během obědové pauzy. Na druhou stranu, můžu jej odložit na x-měsíců do skříně a když jej potřebuji použít, tak bude stále nabitý.
Když jsem pak řešil co s tím Ni-Cd, tak jsem si říkal ... repas? 16 článků po stovce, no to tedy ne. Vrazil jsem tam 4ks 18650 a maká to jak zběsilé, přestože to pracuje při nižším napětí. Trochu jsem původně poddimenzoval dráty vedoucí od baterií a ty při tom značném odběru začaly dýmit :o)
Takže za mě - Ni-Cd nářadí ani omylem. Čímž ale neříkám, že se mají Ni-Cd baterie zakázat, někde své opodstatnění asi mají.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, čínské šunty nic nevydrží, jaká náhoda.

Rozumně kvalitní kadmiovky vydrží klidně deset let. Samovybíjení to má, ale to lithiovky taky. A hlavně, kadmium se ukládá vybité a je jeho vlastností, že se to nabíjí PŘED použitím. Dát vybité lithiovky do kufru a chtít to použít za půl roku je poukázka na -3 litry v kapse, protože přesně takto to lidi nosí. Pod určitou úroveň nabití to elektronika odmítne nabíjet a pápá (občas dokonce dojde k tomu, že pak článek naprosto zemře, tzn. rozloží se vazba a máte tam 0 V; a takto velmi často umírají i při běžném používání).

Kdybyste někdy byl někde, kde se maká, tak si všimnete, že se běžně točí 2-3 akumulátory, jeden-dva se nabíjí, s jedním se pracuje. Sice to nijak extra nepomáhá životnosti, když se to nabíjí většími proudy a ne vždy se nabijí naplno (ale nedokončené cykly snad vraždí lithiovky ještě víc, jak kadmium), ale zase nedojde na paměťový efekt. A solidní kadmium tohle zacházení pořád vydrží klidně 3-5 let. Lithium ani smykem.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

v jakém nářadí takové NiCd články najdu? V téměř žádném. Proč by to dělali, když to "gró" businessu leží právě ve spotřebáku. Když to kupuješ, tak dovnitř nevidíš. Až to odejde, tak co uděláš? Koupíš další baterku, protože ti přijde líto vyhodit nářadí za x tisíc.
S tím ukládáním vybitého/nabitého akumulátru souhlas. Pro mě jakožto hobíka je lepší po skončení práce nářadí nabít a uložit. Tak aby to nářadí bylo v případě potřeby funkční a nemusel jsem čekat hodinu než se nabije (to raději dojdu pro šroubovák a těch pár desítek vrutů dám růčo). NiCd je mi tak k prdu. A to i v případě, kdy bych jej nechal nabité - vybije se tušímže 3-4x rychleji než li-ion (takže zatímco li-ion nářadí stačí použít a nabít jednou za půl roku, okolo NiCD bych musel hopsat jak kolem tamagochi, aby bylo pořád ready). Profík s největší pravděpodobností bude nabíjet den co den.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, koukám velká praxe. Profík nabíjí několikrát denně, protože to jaksi používá stále. Jinak Makita co je tady vedle se taky vždycky nabije a uloží a i když to není úplně správný postup, i za několik měsíců se s tím ještě dá podělat nějaká drobná práce, takže zas taková tragédie to taky není. Na větší práci to samozřejmě nabít chce. To bude spíš tím „úpe mocinky moc úžasná vrtačka z lídlu za 1000 korun c vydrží 10× víc jak všechno ostatní“, akorát se to musí nabíjet co týden a za dva roky je to mrtvý ☺

Čím to, že není nové nářadní kadmiové? Že by tím, že to uhnije zakázala? V podstatě je už jen doprodej, starší modely. Občas se najde něco mezi tím (s Ni-MH články).

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Mám nějakou brandovanou lion aku vrtačku od AEC za 3600,- . prostě přelepený nakoupený číňan.
Už se s ní sešroubovalo fakt mnoho. Většinou jí dokážu během hodiny či dvou vybít. (dělám s ní hodně) To mi ale nevadí protože mezitím mi už na nabíječce svítí, že náhradní aku je plný. Práce s tou aku je pohodlná a tu starou s NiCd už ani do ruky neberu. Je těžká a pomalá.
No a až jednou tahle AEC aku doslouží, tak si koupim novější a modernější. Pane Behemente netrapte se tak tím životem.. víc si ho užívejte. Až jednou budete umírat a někdo se vás zeptá: co jste dělal celý život? Tak ať nemusíte říkat: Srala mne EU, výrobci, blbý kondenzátory a spousta věcí mne sralka a já se tím celý život užíral a stejně to bylo naprd.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Musim Vam napsat uznani, k vystizne napsanemu prispevku (a vlastne i k tem ostatnim co jste zde napsal).
A ten zaver, ten me proste rosekal.... :-)
Ale stejne si myslim, ze je to stejne hazeni hrachu na zed, protoze autor pojede tu svou.
Smekam.....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Používejte si co chcete, do posledního dechu bude bránit vaše právo na to. Ovšem velmi se mi nelíbí, že mi nějaká banda úřednických budižkničemů zakazuje koupit co já chci. A většině vohnoutů to je buď jedno, nebo to ještě podporují. Ale nebojte se, nakonec dopadnete stejně, jak psal pan Niemöller, pro vás si taky přijdou. Ale už nebude, kdo by vám pomohl.

„Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem – nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem – nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem – nebyl jsem přece odborář.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.“

Neřikám, že přímo vy, ale spousta podobných to bere asi tak: co nemají rádi, to by se mělo nejradši zakázat, co mají rádi by mělo být základní lidský právo placený „ostatními“. Výsledek je ten, že se všechno zakáže a nastolí tvrdá diktatura. A salám se začíná poslední dobou krájet sakra rychle, věrchuška už se ani nebojí říkat to na plnou hubu, což bylo ještě před pár lety tabu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak moment, volím odedávna Stranu svobodných občanů. Snažím se na věci dívat realisticky a s vědomím, že se nenáchám zbytečně nasírat.
Zemana jsem nevolil a knížete taky (jsem ten co když neví, tak k volbám jde a hází prázdnou obálku)
Souhlasím s vyznamenáním Mašínů a jsem zatvrzelej pankáč i když na to nevypadám.
Pokud mi ale někdo tvrdí, že Li-ion je špatná věc, tak se určo ozvu protože to je jinak.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Špatná věc je to tam, kam to nepatří, a jelikož se to poslední dobou rve úplně to všeho…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá na tom se shodnem. Přesto bych vaší vetu upravil:

Špatně navržené použití Li-ion technologie v mnohých případech udělané záměrně jen z důvodu zvýšení prodejní marže a zrychlení obrátkovosti zbožím je špatná věc.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, Li-ion je pokud vím nejlepší nabíjet co nejčasteji - dělá jim dobře když se používají v malém rozsahu své kapacity.

A o paměťovém efektu bych raději pomlčel, to je omýlaná pohádka.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono by se kvalita Li-ion mohla měřit celkovou energií, která se do nich dá za celou životnost uložit. Četl jsem pár recenzí/studií ze kterých vyplývá, že z Li-ion vytáhneme největší výsledky a životnost. Když:
- je neuskladňujeme nabite na 100%
- necháváme je v chladu kolem 10-15°C
- většinu jejich života je nabíjíme už při 70% vybití
Také je nutno poznamenat, že katalyzátor co je v Li-ion aku pomalu ubývá i když se nepoužívají.

Tyhle věci se řeší spíš jen u speciálních použití jako je u aut a autíček co jezdí na marsu. Curiosity i Opportunity je mají. Lepší promo pro Li-ion technologii asi neseženeme. Když si sedne hromada skutečně chytrých lidí a výsledkem jejich bádání, měření a porovnávání je vítězem Li-ion, tak asi už není co řešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to strasnej nesmysl, ze 0V lithiovku zabije. Ja bych si s dovolenim vsechny ty lithiovky s 0V na clanek vzal.
A proc?
Mam tu sanyo UR18650SA, ktere jsem nekolikrat vybil na 0mV a nekolik dni takto nechal lezet :-O Po 4 letech od tohoto vybiti jsem je vyndal z aku vrtacky a po celou dobu clanky nevykazovali zadne problemy s kapacitou, proudy stale zvladaji 15A (datasheet udava max 24A).

Samovybijeni. Clanky jsou pul roku nepouzivane, do supliku jsem je odlozil plne nabite (4.19V), dnes maji 3.89V.

Nedokoncene cykly. Spatne. Podivejte se na podklady, ktere maji u Tesla motors, bezne se clanky nabijeji jen na 95% kapacity prave pro vetsi vydrz.

Az budu vyndavat akupack, ktery mam aktualne ve vrtacce tak zase napisu sve poznatky. Nabijim 3C a vybijim 20C (datasheet 40C/10s) pro kapacitu 4Ah, takze zadne setrne zachazeni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Lithiove baterie opravdu samovybijenim netrpi. Neco o tom vim, jsem RC auto modelar. Problem je spis v uchovavani v nabitem stavu. Celkove proste potrebuji mnohem vetsi peci (inteligentni nabijece, skladovani v polonabitem stavu, riziko s podvybitim, kourove a ohnove efekty pri prebiti atd.).
Cim ovsem trpi je samodegradace. Tzn. vekem, at uz pouzivane nebo ne, ztraceji svou kapacitu. Proto jsem osobne velmi skepticky ke vsem zarizenim s nevymennou Li-X baterii.
Jinak naprosta vetsina dnesnich Li-X baterii snasi nabijeni min. 1C, tzn napr. 5000mAh proudem 5A - to znamena, ze drtiva vetsina Li-X je nabita za hodinu + nejakych 5-15 minut na zpomaleni na konci (konst. napeti). Nejnovejsi baterie se mohou nabijet i 2C (bez vyznamneho vlivu na "opotrebeni"). A nedokoncene nabijeni jim spise nevadi, vice jim vadi uplne vybijeni.
A jako ve vsem plati - existuji vyrobky kvalitnejsi a mene kvalitni. Bohuzel, i u overenyvch znacek se tento parametr meni v case, takze jistotu nema nikdo zadnou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NiCd vydrzi dele, pokud to nejsou nejake smejdy, ne na jedno nabiti, ale nez odejdou trvale. Nicmene jinak jsou veskere vyhody na strane Li-Ion, ber ty.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Veškeré výhody? Jako když se to uloží vybité na půl roku, tak to můžete vyhodit a jste chudší o několik tisíc? Jako že ty akumulátory jsou v průměru o 50-100 % dražší, jak kadmiové/metalhydridové? Jako že reálné to vydrží o 30-50 % méně (myšlena celková životnost akumulátoru) a nedá se to repasovat, takže když s tím děláte profesionálně, jste pro výrobce oslíčku otřes se? Máte velmi zajímavý názor na „výhody“.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to pane Behemonte hodíme před sebe a porovnáme to. A aby jsme porovnávali srovnatelné, tak vezememe akumulátor stejné kapacity:
Akupack složený ze 3ks značkových Panasonic Cadnica 3Ah aku vs LG BL-53YH 3Ah Li-ion aku.

nicd <> li-ion
cena: 675Kč <> 546Kč
hmotnost: 280g <> 48g
rozměry: 75mm x 50 x 26mm <> 74,8mm x 51mm x 5,5mm
napětí: 3.6V <> 3.8V
samovybíjení za rok: <350% <> <5%

porovnávané typy Panasonic ASC0370 a LG BL-53YH

S tímto porovnáním nemáte čanci jakkoli argumentovat ve prospěch NiCd v přístrojích konzumní elektroniky. ( a té profi taky ne)
A pokud hodláte dále argumentovat stylem: budu se k tomu chovat jako negramot co neumí číst návod a pak bude říkat: jééé hele on to je šmejd ono to nefunguje. Tak to je pak s vámi těžká řeč.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

J, nejdražší kadmiovky s nejmenší životností co Panasonic má, aha. Porovnat porovnatelné? Čili úplně jiné technologie? A to samovybíjení lithia 5 % za rok? Sakra, tak málo nemaj ani Eneloopy. To jsou nějací kouzelníci, ne? To co tam máte jsou úplný nesmysly. Reálně je to jen o kousek pomalejší: http://www.diffen.com/difference/Li-ion_vs_NiCad Že maj lithiovky vyšší hustotu energie jsem psal hned na samém začátku, takže srovnávat 3Ah články (které existují spíš na papíře, v životě jsem 3Ah NiCd SC neviděl a u nás se to nejspíš ani nedá sehnat) je blbost, protože obdoba 3Ah mainstreamu u lithia je asi tak 1,7Ah Sanyo (možná 2 Ah, u kvalitních lithiovek to moc nad 3 Ah nejde).

Vidím denně reálnou situaci: vysavače ErgoRapido s NiMH, životnost 2-5 let, kapacita klesá pomalu a spíš je vysavač postupně slabší než že by lehnul za dvě minuty. Vysavače s lithiovkama, NIKDY to nepřežilo přes 4 roky, nejvíc tak tři a něco, nezřídka to odejde méně jak za dva a poslední asi třetinu životnosti velmi drasticky padá kapacita. Repase stojí o 60 % víc a vyhlídka je úplně stejně blbá s jakkoli kvalitníma článkama. S Eneloopama vyhlídka 5-10 let.

Kadmiový packy pro vrtačky (pominu úplnej čínskej šunt): 2-10 let podle druhu použitých článků a četnosti užití, kapacita zpravidla klesá v čase pomalu; snesou velmi tvrdé zacházení, podbíjení, přebíjení. Hmotnost není problém při správném vyvážení vrtačky. Lithiovky 1-5 let dle četnosti užití; kapacita se zpočátku drží, pak klesá velmi drasticky (nezřídka kvůli nevybalancovaným článkům, protože to nelze přebít a tedy ani plně nabít); podbití znamená nevratnou smrt. Repase kadmia zpravidla levnější jak nová, repase lithia v 98 % případů nemožná. Dělá se aftermarket s vyšší kapacitou a nižší cenou, aspoň něco.

A víte co je hlavní rozdíl, který velmi často v reálné aplikaci stírá ty papírové kapacitní rozdíly? A proč taky kadmium nepotřebuje tak obrovská napětí? Proud. Kadmiovky SC dají běžně 10C, maximum tak 20 A. Lithium dá běžně tak 10 A a při velkých odběrech VELMI DRASTICKY KLESÁ KAPACITA. Kapacita je totiž dynamická veličina, udávaná při DEFINOVANÉM VYBÍJECÍM PROUDU. Podle zátěže se velmi výrazně mění a reálná kapacita lithia při velkých proudech padá jak kámen do studny. Můžete se zeptat uživatelů elektronických cigaret, ti vám řeknou svoje. Mají neustálé problémy sehnat adekvátní lithiové akumulátory a zpravidla jim vydrží i vysokoproudová Sanya tak rok a půl. Čína pár měsíců. Zrovna zkušenosti ze čtvrtka s pánem co shání velikost 18500. PROTO mají lithiová zařízení tak velká napětí, aby se to ani nemuselo zatěžovat většími proudy a zvýšila se životnost (a užitná kapacita). Umožňuje to vytáhnout větší výkony vrtaček, ano, ale za větší cenu. Ovšem čím víc článků v sérii, tím větší problém…

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tak čtu, tak se divím, že ještě neprodáváte kompatibilní NiCd battery packy pro notebooky, mobily a vůbec všecko. Bude to sice 5x větší a těžší, nicméně to je to, co všichni chtějí, neasi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně ukládání nabitých li-ion bych oponoval. Mám asi 12 accu packů pro RC modely, protože jsem ignorant, tak ignoruji doporučení skladovat je na cca 80% kapacity pokud si dobře pamatuji. Jsou to 800mAh 2S 20C a 2200mAh 3S 30C ty "největší čínské šmejdy" turnigy. S velkým vrtulníkem jsem bratru 4 roky nelítal, protože prostě není čas a nějak už ani zájem. Teď jsem proměřil jednotlivé akumulátory u prvního packu co jsem vytáhnul a mají 4,15V, 4,15V, 4,16C. Tudíž za 3-4 roky skladování přišly o 50mV. Vždy balancuji na 4,2V.
Vaši bitvu za NiCd nechápu, mám úplně opačné zkušenosti, mizerná kapacita, samovybíjení, a rychlá ztráta kapacity a maximálního proudu. Jsem ochotný je tolerovat maximálně v solární lapmičce zapíchnuté na zahradě.

PS: nadáváte na EU a její spůsob komunikace, nicméně své názory prezentujete ještě vulgárněji bez nádechu sebereflexe.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Životnost baterie by mě netrápila. Beztak dřív odejdou plastová ozubená kolečka v převodech. :D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

ani u aušusu jako je hobbymarketový Mannesmann mi ozubená kolečka neodešla.
Ale dělám u prodejce nářadí (ale jen na pozici IT) a viděl jsem tam profi aku Makita. Po měsíci používání měla 2mm vůle v ložiscích. Nechápu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Diskutabilní.

Já jsem se na více místech dočetl, že paměťový efekt NiCd se a/ týkal těch starých b/ plnou měrou se projeví až když jsou nabíjené a vybíjené opakovaně ve téměř stejném rozmezí. Prakticky nevím, protože všeho všudy mám jednu vrtačku s NiCd, která je stále ještě funkční s originálním akumulátorem a koupil jsem ji někdy v roce 1993 +- rok. Určitě se s ní nezacházelo příliš šetrně, zcela vybitá byla mockrát, vybitá ubčas i skladována, nabitá napůl a následně používána taky ... (mechanicky je pořád ok, takže se holt budu muset zásobit náhradními články). Ale taky ji nepoužívám denně, neživí mne to.

Podle Wiki není snadné paměť. efektu dosáhnout, týká se jen některých konstrukcí a jsou k tomu potřeba stovky cyklů ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_effect

S Li-Ion je to mnohem složitejší. Záleží na tom které (LiIon, LiPol, LiFe, LTO ...), záleží na tom od jakého výrobce, záleží na nastavení elektroniky (kam až dovolí vybíjet), záleží na způsobu používání (rychlosti vybíjení i rychlosti nabíjení a přesnosti nabíječky) i na teplotě v jaké se používají ... zkušenost s notebooky 1 - 2 roky víceméně ok, po 4 - 5 letech je mrtvé úplně cokoli bez ohledu na šetrnost, značku, způsob použití (výjimkou je jen jeden Omnibook XE 4500, tomu funguje originál akumulátor a stále vydrží cca 1/2 hodiny z původních 2.5 ... po cca 10 letech?). Všechny ostatní mnohem novější stroje (různé Core2Duo a novější) už nevydrží ani sekundy a akumulátor je tam jen proto, aby neměly díru v krytu (to byly ještě vyměnitelné).

S modelářskými akumulátory moc zkušeností nemám, jen velmi okrajově.

S NiMH mám naopak zkušenosti velice špatné. Prošlo mi rukama mnoho desítek nejrůznějších AA a AAA článků a všechno to byly šmejdy, které se samovybíjejí, nelze je zatěžovat velkými proudy (z 8 článkového packu se dalo odebírat tak max 300 - 400mA, pak šlo napětí prudce dolů, někdy ani to ne). Občas nějaký článek v packu chcípnul tak, že mu napětí spadlo na 0 a podobné legrácky. Používal jsem ve svítilnách, pro malé elektronické hračky i ve foťáku.

Jediné NiMH články, které se ukázaly být snesitelné byly Eneloopy. S nimi vytáhnu foťák i po měsíci skladování, použiju a odložím, nabíjím až když je potřeba. U všech ostatních to bylo nejprve pár hodin do nabíječky, pak použít a za pár dní naprd, protože vybité. Podobné zkušenosti má kolega, který NiMH AA používá taky několik desítek, pro změnu do foto. blesků. Zůstaly mu jenom Eneloop, vše ostatní pochcípalo, nebo nebylo použitelné už od počátku.

Btw... nevím kolik baterií lidi házejí do odpadků, ale já na ně mám cca posledních 10 let pytlík/krabičku kam házím všechny vyřazené články a jednou za čas to vysypu do sběrné krabice v nějaké prodejně. To, že jsou lidi občas prasata vím, sice už nevídám tak často rozmlácené zářivky, když jdu vyhodit smetí, ale to taky může být tím, že jsou menší a dlouhé trubice doma nemá každý. Zatímco "úsporku" kde kdo. Jo a vliv osvěty asi taky.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak, to praxe plně potvrzuje. Co se lithiovek týče, onehdá jsem koukal do nějaké Makity nebo Dewaultu nebo tak něco, 6 kusů v sérii, nabíjení paralelně na sebe tři páry (tzn. 2 články v sérii a toto 3×) a docela složitá elektronika. Začalo to dělat bordel údajně už po pár měsících a snad ani ne do dvou let to chcíplo úplně. Takové zákazníky tam máme pořád, přitom originální akumulátory stojí třeba 2-5 tisíc. Aftermarket na kvalitních článcích zpravidla stojí o třetinu méně, má větši kapacitu a i s jednodušší elektronikou vydrží minimálně stejně. Pořád to ale nejsou kadmiovky.

Jinak Eneloopy už nějakou dobu vyrábí pro Panasonic FDK, člen skupiny Fujitsu, ti to prodávají pod svou značkou levněji, teď se už dostává distribuce k nám. Jen neumí marketing a míst, aby zavedli nějakou obchodní značku a té dali propagaci, tak tomu říkají „Fujitsu Rechargeable“ a „Fujitsu High Capacity Rechargeable“. Co dodat…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kopie Eneloopu jsou "Enekeep", ktere, prekvapive, mely velmi dobre parametry, mohu doporucit.
Jeste lepsi zkusenost mam s GP Recyko - ty u mne postupne Eneloopy/Enekeepy nahradily.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, soudruhu, az na jednu vec..

"po 4 - 5 letech je mrtvé úplně cokoli bez ohledu na šetrnost, značku, způsob použití"

Nooo... ja mam prastarej laptopik core2duo snad 8 let a baterie ma vydrz mirne pres hodinu.. Ale je pravda ze ja to uzivam stylem, ze jedu furt pripojen na sit a baterii mam jenom na suspend-to-ram (a v tom stavu to vydrzi mnohem vic nez kolik mam intervaly mezi zapnutim laptopu). Takze prakticky jen vyjimecne se vybije pod 70% .. tipuju ze vetsina populace to asi timhle stylem nepouziva.

Jo ale znam lidi kteri si na postarsim laptopu udelali suspend-to-ram, pak na nej na mesic zapomeli, a ouha, baterie navzdy vybita.. docela nas**e.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky to tak má být, v praxi kvalitní kadmiovky vydrží mnohem víc (šunt vůbec neberu v úvahu). Snesou podbíjení, přebíjení, velkou zátěž. Při ne denním použití a správné péči dají např. 1,7Ah SC články Sanyo klidně deset let.

Krom toho náhrada kadmiovek za metalhydrid tam, kde na to zařízení nebylo určeno, bude průser sám o sobě. Při dvojnásobné hustotě energie se to bude dvakrát tak dlouho nabíjet…což lidi nebudou dělat a tím pádem je zabijí za chvilku. Krom toho nesnesou podbíjení, takže při dlouhodobém uložení vybitých umřou, už nepůjdou nabít.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Li-Ion akumulátory jsou prostě fajn pro život. Jsou lehké (zkuste pracovat s nicd aku v akuvrtačce celý den a pak si vězměte tu s Li aku). Rychle se nabíjí, takže na profipráci stačí dva Li akupaky. Mají malé samovybíjení a jsou vždy okamžitě připravený k práci. A porouchají se méně často než ty nicd. Proč? Protože každý Li aku má nabíjecí procesor co si hlídá aby se používání pohybovalo v jakési výrobcem doporučené obálce. Nehrozí tak nevhodné zacházení které poškozuje Ni-Cd aku.

Ni-Cd aku mají když se dobře vyrobí a dobře používají velmi vysokou životnost. Kdybych měl být zbytek života někde na pustým ostrově, tak budu k solárnímu panelu chtít právě NiCd aku.
Pro tyto výhody se nicd používají často v družicích a obecně v kosmickém průmyslu. Kupodivu se ale poslední dobou vyskytují aplikace právě Li technologie i u vesmírných projektů.
To že například v marsovském vozítku Opportunity už deset let v marsovském prostředí fungují dva Li-ion akumulátory v nepřetržitém provozu kde není dovolena jediná chyba akumulátoru je jasným důkazem že ta technologie je prostě dobrá.

Behemont je prostě radikál co si myslí, že má patent na rozum. Rozhodně hodně věcí umí, ale to mu nedává licenci k tomu aby mluvil o věcech kterým moc nerozumí. A to zjevně problematika akumulátorů je.

Závěrem tedy opakuji: Li-ion akumulátor je v akuvrtačce opravdu nejlepší dostupné řešení. Neexistuje jediný argument proti použití Li-Ion v akunářadí. Rozdíl NiCd<>Li-ion je asi podobný jako je rozdíl mezi starou Avií a novým Ivecem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

lépe jsem to nenapsal, ale přesně tohle jsem měl na jazyku ... nezbývá tedy než s tebou souhlasit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„A porouchají se méně často než ty nicd. Proč? Protože každý Li aku má nabíjecí procesor co si hlídá aby se používání pohybovalo v jakési výrobcem doporučené obálce. Nehrozí tak nevhodné zacházení které poškozuje Ni-Cd aku.“

Až na to, že buď záměrně lžete, nebo si to představujete, realita je úplně opačná. Kadmiovky drastické zacházení snesou z principu, lithiovky by explodovaly, tím se to omezuje shora (ale pak dochází k rozbalancování článků, na venek drasticky klesá kapacita; balancování zase stojí peníze navíc). Zdola ochrana není a při podbití pápá, baterky vhodné jako těžítko.

A mimochodem, mokré trakční kadmiovky jsou skoro nezničitelné. Ty věci mnohde fungovaly padesát let. Ani olovo se tomu ani neblíží a už tu jsou experti, co by nejradši snad zakázali i to olovo.

Stará Avia není vůbec špatná věc. Osobně dokonce uvažuju, že kdybych měl pořizovat dodávku, tak si koupím nově vyroběnou (nebo totálně zgenerálkovanou) 1203, resp. TAZ 1500, než nějakej šunt za půl milionu korun. Ta věc mě nejspíš přežije, zatímco čím novější verze dodávek od konce devadesátých let, tím horší. Staré modely nakroutily klidně MILION kilometrů, dneska se dodávky sypou po pár desítkách tisíc kilometrů. Zeptal se někoho, kdo si prošel pár verzí Tranzitu, všichni se shodnou, že ty starší byly nejlepší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1203 fakt ne... tam je hodně konstrukčních nedodělků a pasivní bezpečnost žádná. Jestli toužíš po něčem na celý život, tak si pořid Avia 21 Furgon se snížením nosnosti, tak aby stačil ŘP skupiny B. Sice to žere víc než srovnatelný Tranzit, ale je to klasika a můžeš v tom i na dovolenou :) A dělali se i 4x4. Jen počítej, že se v tom budeš muset hrabat.
Ale obecně, pokud by měl nastat rozpad společnosti, tak bych tě bral do týmu. Díváme se na některé věci stejně. Hrozně toužím sehnat pár funkčních trakčních mokrých nicd .. fakt nekecám. Ale jen protože jsou opravdu věčné a jako záloha pro mojí domácí techniku by nahradily těch 24V/1000Ah co mám ve sklepě u upsky.
Ale když se oklepu z mých PA vizí a zavládne dravý kapitalismus, tak chci všechno nový moderní, prostě to co mi vydělá peníze a ušetří čas. Taky to zkus takhle řešit. Prostě se na to dívej finančně a časově. Proč se trápit den opravou věci kterou si za 2kKč koupím novou a lepší? raději ten den půjdu do přírody za sluníčkem či vichřicí a nebo vydělám víc než mne stojí ta věc :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„raději ten den půjdu do přírody za sluníčkem či vichřicí a nebo vydělám víc než mne stojí ta věc :)“

Ano, kdo by to nechtěl. Potíž je, že až na pár procent takových lidí (na venek je jich mnohem víc, ale ti si to pořizují na dluh a vrhají se do hluboké propasti) si to ti ostatní nemůžou dovolit. A to právě proto, že dravý kapitalismus tu není ani omylem, v něm by se firmy snažily prodat výrobek proto, že je lepší, než starý. Dneska se naopak socansky nařídí něco, co je zpravidla pak horší, ale není jiná možnost, než to kupovat. Krom toho, že to i tímto způsobem ožebračuje lidi (aneb teorie rozbitého okna), tak samozřejmě dalšími socanskými opatřeními jde celá ekonomika do pryč. Aby to nebylo tak úplně drastické na první pohled, tak to celé jede na dluh. To fakt není v pohodě.

Tuhle jsem slyšel, že už i k nám se chystají čínské banky, které mají tolik dolarů, že neví, co s nimi. ČNB je ráda koupí za skutečné hodnoty…tak bezva, už je to tady, už i číňani začnou skupovat tuto zem. Za chvilku tu budeme jak na návštěvě. A todle ještě někdo může obhajovat…to mi zůstává rozum stát.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu dívám se na to z mého pohledu a možností. A je fakt, že je si to užívám.

Chápu co vás rozčiluje a v zásadě s váma souhlasím. Zrovna vyvíjim jakousi průmyslovou elektroniku a všechny prototypy mám zapájené eutektikem Sn/Pb a zároveň se to snažím navrhnout tak aby tomu v budoucnu nevadila Sn pájka. Silně vnímám jak je EU svazována a stahována do propasti nekonkurence. To že čína je v budoucích 100-200 letech budoucím vládcem planety je nepochybné. Křesťanská civilizace stojí na kraji svého vrcholu a je otázkou zda to aspoň vydrží. Osobně se tím nehodlám trápit a beru to jak to je. Jen škoda, že není nikde pořádná multimediální učebnice čínštiny. Celkem bych se rád základy naučil a do Číny se tak na pár měsíců vydal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemám teď ověřené zdroje, ale co si pamatuju tak to je
NiCd - má ho.. ale čemu to jako vadí?
NiMH - měřitelný, v praxi žádný
Li-Ion - nemají žádný (v LiFePO4 je objeven pouze formálně, zbytek nic)

...osobně nechápu, proč se o tomto pořád lidi baví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne to som chcel napisat.
"vydrží lithiové akumulátory naprostý zlomek toho, co Ni-Cd/Ni-MH a zpravidla stojí o 50 - 100 % víc"
"Celkově mají zařízení s Ni-Cd podstatně delší životnost."
"proto mají např. všechny nové vrtačky už jen Ni-MH nebo katastrofální lithiové akumulátory" atd...
Zbierka bludov, az si myslim, ze si autor z nas striela.
Mimochodom, po tom, co som nahradil povodne NiCD (12x1.5V 18V) v rucnej vrtacke NiMH (5x3.6(7?) V) , som ju este nenabijal (samozrejme nie povodnou nabijackou). Sila (dodavany prud) a vydrz uplne inde.
Povodne NiCD som vecer nabil a rano bez pouzivania boli vybite.
Takze veselo tu vrtacku kupuj :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

„Mimochodom, po tom, co som nahradil povodne NiCD (12x1.5V 18V) v rucnej vrtacke NiMH (5x3.6(7?) V) , som ju este nenabijal (samozrejme nie povodnou nabijackou). Sila (dodavany prud) a vydrz uplne inde.“

:D prej kdo tu vykládá bludy, ROFLMAO

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A to konkretne kde pan odbornik troll ?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

NiCd ma 1,2V ne 1,5V
NiMh ma 1,2V ne 3,6(7)
3,6(7) ma LiIo/LiPo

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Moja chyba, som si to v tej rychlosti neuvedomil, tie NiCd bola riadna retaz, samozrejme ich bolo az 15ks/18V moja chyba.
A uz uplne mimo som musel byt pri tej nahrade, samozrejme, ze to boli Li-Ionky 18650 zo starsich NB baterii, stale vo vybornom stave (Sony/Panasonic). Inak by som asi nepisal tych 3.6V ...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Report o dostupnosti knoflíkových baterií bez Hg
http://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/pdf/COM_2014_632.pdf

"While in 2012 a report commissioned by the Commission concluded that alternatives to mercury-containing button cells for all applications were available, the Commission was requested in the amended Directive to conduct another, specific study to confirm this conclusion. "

Na vzorovém případě byla cena baterie o 10% vyšší a výdrž o 2-10% nižší...
No když si nechávám měnit baterii u hodináře, tak za ní stejně dám tak 5x tolik než ji on koupí... nejsem si jist, zdali mě ty 4kč nějak ochudí (+10% cena +10% za nižší kapacitu)...

Faktem je, že vzhledem k tomu, že většina knoflíkovek končí v komunálním odpadu a během několika příštích let budeme stavět spalovny odpadů.... tak mi to docela smysl dává.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v zákazu přídavku rtuti, problém (podle Behemota) je v tom, že limit pro rtuť je tak nízký, že se tam něco najde i když tam rtuť nepřidávali, vlivem prostého znečištění výrobních surovin.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak, kdyby to snížili řekněme na 0,1 %, tak to je minimálně desetkrát méně, čili z potenciálně tunového problému máme pár set kilo rtuti ročně a to už nemá smysl vůbec řešit. Ale 0,0005 %? To je prostě pakárna.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tato rádoby studie je v blogu lehce rozebraná. V dostupnosti se zaměřili podle mě stejně jako v předchozích studiích hlavně na baterky do naslouchadel, některé zejména stříbrné články do hodinek apod. dost možná alternativu vůbec nemají. Tak, jako už dávno při předchozích zákazech zanikly některé speciální větší rtuťové knoflíkovky pro starou (zejména ruskou) fotografickou techniku a některé měřicí přístroje a je problém tam něco dostat. Jako obvykle, když bylo potřeba, aby něco prošlo, počítali se scénářem, o kterém bylo předem jasné, že je utopie (sami tam píšou, že v době uvedení v platnost se bude mnohem víc recyklovat, což se přesně děje), problém byl nadhodnocen asi tak o 100 % a to se přece musí hrozně řešit, né.

Zatímco když se americká EPA vyjadřovala o rtuťových zářivkách, tak to podhodnotili minimálně o 50 % i co se týká nejnižšího odhadu. Jj, to je ta objektivita…

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, zdaleka ne všechny články se recyklují (tuším to není ani polovina), a zrovna u těch knoflíkových baterií to bude platit ze všeho nejvíc, většinou je člověk asi vyhodí i s tím zařízením, ve kterém jsou schované (svítící klíčenka, teploměr, kalkulačka).

Kolik lidí v populaci vůbec ví, že je v těch knoflíkovejch baterkách rtuť? Pět procent?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

5% ? Optimisto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mne zajímalo, kdy konečně soudruzi z EU zakážou rtuťové zářivky a „úsporky“, jejichž výroba se zmnohonásobila po prolobovaném zákazu klasických žárovek, jenž prý obsahovaly škodlivé a nebezpečné vakuum…

Aha, takže existuje škodlivá rtuť (přesné lékařské teploměry (asi 0,5 g) a paradoxně i knoflíkové baterie, jenž obsahují naprosto nepatrné množství rtuti) a pak existuje hodná rtuť (v tzv. úsporkách, jenž jsou ve studeném stavu relativně bezpečné, průser je akorát v okamžiku, kdy prasknou v provozu…)… Málokdo ví, že rtuť je obsažena i v LED, respektive v jejich doprovodné elektronice. Ale to je samozřejmě opět v cajku…

Jak vidno, EU škodí naprosto všude, všude kam se člověk podívá…

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

<IRONY>
Sak samozrejme, existuje zla-ortut (v gombikovych baterkach) a dobra-ortut (v uspornych ziarivkach). Nieco ako zly a dobry cholesterol.
</IRONY>

Vysvetlenie: v EU este nepotrehli, ze ortut neni zlozita makromolekula, ktora moze mat mierne odlisne 3D usporiadanie ci formu (ako molekula cholesterolu) a mat teda ine ucinky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no já to myslel o té zlé a dobré rtuti ironicky. Samozřejmě v zářivkách je rtuť VELICE nebezpečná, obzvláště pokud zářivka praskne během provozu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moment. Zapomněli jste na ještě jednu dobrou rtuť - když je rtuť součástí očkování pro děti, tak je dobrá:
<b>Rtuť ve vakcíně prospívá dětem</b>
http://youtube.com/watch?v=20IhxCzeuDU

:-O

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní kolik se vyhodí ročně knoflíkových baterií a kolik elektroniky k LED.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kolik baterek nevím, v nejhorším (podle mne dost dost nereálném odhadu) to jsou možná tuny rtuti ročně v celé uhniji. Přičemž některé jsou vázányv solích, to je problém, jiné ve slitinách, to je úplně jedno.

Zatímco zářivek se naprostá většina stále nerecykluje (a jen tak nebude) a tam to je reálně nejspíš násobně víc. Další tuny ročně se spálí v uhelných elektrárnách (spolu se stovkami, možná tisíci tun uranu), což je ovšem naprosto košer, stejně jako fotovoltaika, na jejíž výrobu se používá v Číně a Indii velmi těžká chemie včetně rtuti, zatímco jaderné elektrárny jsou fuj fuj.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A pritom vybite baterie odhazuji do k tomu urcenych specializovanych kontejneru, ktere jsou na kazdem rohu vcetne obchodu s elektrem a teda doufam, ze to je nasledne nejakym zpusobem zpracovano a nekonci to na smetisti (potazmo ve spodnich vodach). Naopak odesle usporne zarivky musite vyhodit v mistne prislusnem sbernem dvore, jinak za vyhozeni jeste zaplatite, tudiz se to frkne do normalniho komunalu a je to. Zivotni prostredi dostava na frak, dekujeme EU! 3-[

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

CR2032 Lithium Cell Sony 3V Japan, funguje uz ~15 rokov (od dob Celeronu 300A), pouzivam ju v pc dodnes, lebo v novej gygabite doske bola vlozena naka made in china mrdka ktora "vytiekla", a bol som lenivy si ist kupit novu tak som vytiahlol takuto starozitnost zo starej dosky.

Cize toto uz akoze sa nebude moct vyrabat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo právě mám dojem, že to je důvod tohoto nařízení. Bůh a Číňan ví, jak jsou na tom jejich baterie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rtuť se asi trochu přeceňuje, ale třeba kadmium je díky svým relativně nedávno objeveným účinkům (chová se jako hormonální disruptor) poměrně problém v ve velmi malých koncentracích (efektivně ppb). Jedna baterie ve zdroji pitné vody potom stačí, aby se během několika let statisticky projevila v problémech s plodností ve městě, které tento zdroj vody zásobuje.
Jinak technologie jsou, to jsou zase keci....primární lithiové články mají podle mé zkušenosti velice slušné parametry.
Ok, potřebujete lepší technologii (nabíjení, hlídání) a je to o něco dražší. Ale výhody převažují. Po neustálých problémech s primárními články všeho druhu jsem doma, kde to šlo osadil lithium - někde i za cenu trochu bastlení. Zvláště v zařízeních s malou spotřebou je přínos veliký - samovybíjení klasického primárního článku, nebo NiMH akumurátoru bývá větší, než spotřeba zařízení. Takto jen jednou ročně dvě hoďky nabíjím - jo, třeba ovladač od televize :D.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Do ovladače TV dávám běžnou alkaliku a vydrží to tam 5let a víc. Tam vydrží věky i ty nejlevnější zinkové, jen u těch hrozí vytečení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

K lithiovkám už je dost výše, nebudu to tady zpětně rozepisovat. Lithiové primární tužkovky třeba jsou velmi dobré, ale to nabíjecí Eneloopy/Fujitsu taky.

Zatímco naopak oproti stříbrným knoflíkům vydrží lithiovky vždycky méně a na stříbrné dolehne snížení podílu rtuti asi úplně nejvíc.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zase trochu zmatený článek snažící se podstrkávat myšlenku, že LiION jsou nějaká zhoubná technologie. Opravdu mě překvapuje, že Behemot žije v takovém bludu. Je však pravdou i rozumní lidé mohou chybovat při nedostatečných zkušenostech.

Jinak ohledně těch knoflíků. Myslím si že případným řešením bude systém "Cihla" stejně jako u RoHS 2 ( 2011/65/EU). Zde se řeší hmotnostní objem zakázaných látek (Cd, Pb, Hg, PBB, atd.) v celém přístroji. Takže pokud přístroj váží např. 1/2 kila a je v něm šroubek obsahující Cd se zanedbatelnou hmotností, tak to není problém. Pokud je ale v přístroji zakázaných látek více než je povoleno, tak v podstatě stačí přibalit k přístroji "cihlu" a do manuálu napsat, že cihla je nedílnou součástí přístroje. Tím se zvedne jeho celková hmotnost a poměry zakázaných látek vyjdou.
Jinak u RoHS 2 platí kde není žalobce tam není soudce. Protože pokud by nějaká inspekce chtěla prokázat, že v přístroji jsou zakázané látky ve větší míře než je povoleno, tak jediným způsobem jak to dokázat je přístroj rozemlít na prach a ten dát na plynový chromatograf. A to je tak nákladná věc, že nikdo to dělat nebude...

Jinak v elektroprůmyslu jsou ještě zhoubnější věci než nějaké RoHS 2. Jmenuje se velice nevinně "uvedeni na trh" a týká se předpisů které přístroj musí splňovat při prodeji. O tom ale až někdy jindy ... pokud bude zájem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, sice sedím v prodejně s baterkama a na vlastní oči denně vidím, jak ve všem odchází lithiovky mnohem dřív při výrazně vyšší ceně a jak se to i v telefonech nafukuje jak balón (tradičně je přeborníkem Nokia a Samsung), ale je to úplně skvělý.

Nezlobte se na mě, ale o nedostatečných zkušenostech zkuste plkat někde, kde vám to budou brát, ne člověku, kterému projde rukama měsíčně víc akumulátorů, než průměrnému občanovi za celej život.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Jeden dotaz. Kolik jsi navrhnul komerčních přístrojů s LiION bateriemi? Já tady už pár jo. A jsou to celkem úspěšné produkty s prodejností několika tisíc ks ročně. Za skoro 7 let vývojáře měřící techniky jsem už nějaké zkušenosti pobral.

Už jsem to psal v minulém článku, je opravdu hloupé odsuzovat nějakou technologii na základě zkušeností s přístroji ve kterých výrobce úmyslně použil nekvalitní články nebo odrbal nabíjecí obvody. Samozřejmě nikdo nemůže být expert na vše. Já taky znám baterie relativně okrajově. Dost ale na to, abych věděl že to co hlásáš jsou nesmysly.

Pokud chceš opravdu fundovaný pohled na baterie a jednotlivé technologie, tak se zeptej nějakého modeláře co létá s vrtulníčky nebo letadýlky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já nic neodsuzuju, porovnávám. Na některé aplikace má lithium smysl, to nikde nepopírám, na některé ne. Nechť si zákazník vybere…oh, wait. Meritem věci totiž je, že přijde uhnije a od stolu rozhodne, že se něco ruší a podělejte se. To je zásadně špatně a jako člověk z oboru byste měl protestovat nejvíc. Ale jak mezi řádky píšete, máte prachy z toho, že zaniknou starší technologie a čím víc to bude odcházet, tím víc se budete pakovat, takže sám ochotně zatlučete poslední hřebík do rakve. Spotřebitelé jsou zcela jistě nadšení.

Krom toho, jako návrhář se s tím výrobkem už nesetkáte. Za tři roky přestanete prodávat originální, za pět let se přestane dělat aftermarket a pak si může spotřebitel co, Halík? Nasrat a přijít koupit nový spotřebič, že? A o to jde především. Zatímco kadmium se dá repasovat a to je moc velkej problém…no, k nám choděj lidi pro ty baterky, takže já pak v praxi vidím to, co vy ne. Mají vrtačky co bez problémů fungují 10, 15 let a nejspíš stejně dlouho ještě fungovat budou.

A jako obvykle, je MNOHEM lepší si nechat starý spotřebič, pokud dostačuje, i kdyby měl horší energetickou efektivitu (což je mnohdy VELMI sporné, auta jsou zářný příklad), než vyrobit nový.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Navrhovat tzn. spotřební elektroniku - tzn. takovou která vydrží měsíc déle než záruka se mi příčí. Nič takového u nás neděláme. To pláčeš na nesprávném hrobě. U nás děláme celkem drahou měřící techniku cílenou převážně do průmyslového nasazení. Žádné zahazovací věci. Co u nás zákazníci oceňují je pravě dlouhodobá podpora. Náhradní díly na opravy držíme minimálně 10 let po skončení výroby nějakého produktu. Nedávno jsem třeba vydával nový firmware do přístrojů, které přestaly být vyráběny v roce 2005. A to se nejednalo o nějaké opravy, ale regulérní přidání nových funkci.

Ono opravdu člověka potěší když zákazník poděkuje (fakt se to občas stane) nebo když vidíš v jakých aplikacích se přístroje používají. Fakt to zahřeje srdíčko, když vidíš že přístroj který jsou pomáhal vyvíjet používá Intel, NASA, Lockheed Martin, nebo je zavřen s českými korunovačními klenotami.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

je nad slunce jasny, ze koukat na baterky v prodejne je vic nez navrhovat pristroje s baterkama. Ty budes urcite ten "vyvojar-kurvitko-tam-dam" a tim padem nemuzes nad behemotem, korporatobijcem a antievropanem, vyhrat.

:)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Behemot je s těma baterkama (a dalšíma věcma) opravdu mimoňm jsou to nesmysly. Sice ano, mnoho lithiovek jsou šmejdy a brzo odejdou, nicméně NiCD, se kterýma jsem se setkal, byly na píp opravdu ve 100 % a lepší lithiovky nepřežily nikdy. NiCD se člověk snažil vyhýbat co to šlo už dávno před tím, než byly zakázány. A že by, jak si vycucal z prstu, jim méně vadilo brzké dobíjení apod., tak tomu se můžu leda smát.
Ale ano, EU mi taky vadí :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to opravdu pane Behemont žijete v bludu. Sedíte v místě kde se uplatňuje výběrový efekt. To je jako kdyby jste seděl v prodejně Avií a říkal, že ty Iveca nikdo nechce. Že se na ně nikdo neptá.
Ale jo tak si prosím dejte do mobilu třeba 3 NiCd tužkový akupack o napětí 3.6V, kapacitou 0,6Ah, tlouštkou 15mm a hmotnosti 70g. Hezky si hlídejte, aby jste si ten akupack nepřebil protože nemá žádné hlídání. Do kapsy si dejte pro jistotu náhradní. A buďte spokojený jak jste vyzrál nad tou zlou EU a jak jste chytrý. Já hlupák, za což jistě musím být vámi považován a nijak to nerozporuji, budu dál používat v mobilu počítačem řízený Li-ion akumulátor BL-53YH o kapacitě 3Ah, napětí 3.6V, tloušťce 5mm a váhou 50g. Možná po letech si za váma skočím a vy mi jeden zamračeně p(r)odáte.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste nebyl úplně mimo a neplácal žvásty ad hominem, tak jste si všimnul, že ještě před deseti lety se běžně používaly Ni-Mh akumulátory právě v telefonech, z prizmatických (plochých) článků, a byly tam - wait for it - právě tři. Nabíjení si mimochodem hlídal telefon, takže i díky tomu byl akumulátor levnější i o to, že v sobě nemusel nést další elektroniku navíc.

A jelikož tehdá byly normální telefony, co měly slušnou spotřebu, tak běžně držely tři týdny, měsíc na jedno nabití. Ne, že bych si stěžoval. Kolik vydrží to LG G3 když na to ani nesahnete? Čtyři dny?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobrá za to "ad hominem" se omluvám. Ale právě, že si vzpomínám jak super bylo když se mobily přeply z NiMh na Li-ion. Jeden čas jsem byl nucen používat Phillips Savvy a ten měl možnost vložení 3x normálních AAA. Taky si vzpomínám jak ty telefony nic neuměli a jen připojení na internet přes gprs bylo tragické a na práci nepoužitelné. Dnes mám v kapse mobil který ve spojení s hybridním 4core notebookem vytváří přenosný kancl. Tu svobodu co díky těmto novým technologiím mám si silně uvědomuju a blahořečím ty co se na tomto vědecko-technologickým vzestupu podíleli. Tedy nelze srovnávat telefony z doby před 12-15cti lety s těmi dnešními a z toho srovnání usuzovat na kvalitu použité technologie pro akumulátory.
Ano asi 4dny ale běžně max 2. Hodně používám wifi hotspot.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Nemůžeme srovnávat 15 let staré telefony, které prakticky uměli jenom volat a smskovat, s novými telefony, které jsou plné "super-cool vychytávek"

Ačkoliv nám tady vyvstává otázka, zda ty vymoženosti skutečně potřebujeme? Většina těch "cool" funkcí je totiž úplně zbytečná, ale přesto je tam výrobce pořád tlačí, protože marketingové oddělení pak může machrovat, co všechno ten telefon umí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad elektronika v Li-ION baterce.

No zrovna "palivoměr" v ceně 0.5USD asi nebude hlavním důvodem proč jsou Li-ION dražší. Pokud to totiž přeženu, tak celá elektronika v baterii stojí tak 1,5USD. Spíš bych v tom viděl politiku výrobců. Protože opravdu kvalitní Li-ION články lze od Číňana koupit za zlomek ceny než lze koupit běžně v ČR. Jenom to chce správného dodavatele a mít vybavení na namátkové kontroly článků. O ničem jiném to není. On Číňan je děsný a drsný kapitalista. Pokud na něj člověk pořádně nedohlíží, tak postupně začne posílat čím dál větší šunty, aby vydělal o kousek více. Je tedy nutné mít nezávislou kontrolu a občas jej klepnout přes prsty.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Sad jen k těm "lionům" hádkám...
Mám přístup k lidem kteří denně dělají s akku vrtačkou, donedívna sammé akku nicd popř nimh...
BAterka jedna nikdy! nevydržela déle než den. někdy i méně, pokud se náhodou dělalo v mrazu popřípadě baterie promrzla v autě přes noc odpojedná( cca-2°C) ani se druhý den nepoužíla neb její podpěí ji ihned poslalo na nabíječku, většina z nich přežila svých 6 měsíců ale žádná 10-12...
Nedávno cca 3roky? bylo nakoupeno ve spěchu několik kusu Bosch PSR-Li neboli akku s Lio-on packem a převodovkou, ty lička jakousi záhadou ač zmrzlá v autě jedou celý den vpoho!! Ano celý pracovní den, každý kdo jednou dělal s tou muší váhou a zmenšenou konstrukcí tak už ni-něco stroje nechtěl které šly na bazoš neb ta baterka stejně časem zdechla.Z osmi Bosch(?) vrtaček odešla baterka jen jedné ostatním nabíhá již třetí rok služby, a to nepočítám že v případě nouze se to pře oběd pauzu dostatečně nakrmí...nakonec to mohu srovnat s mobily i počítači v mizerném prostředí...
Li články jasně vítězí po všech stránkách, vyjma ceny jsou super ale nemůžu chtít kamna za cenu ohniště...a to že ty baterky makají tolik let v marsovské zimě v nnstop režimu na těch vuzcích kterým plánovali životnost 3 max 6 měs a to jedno se tam šoupe již deset let a má najeto víc než maraton je mi jen nádherným potvrzením mé vlastní zkušenosti...

Bohužel netuším konkrétní využití mokré trakční mrchy, ale evidetně nemá až takové kladné vlastnosti jako lička jinak nevím proč ji necpou do mobilů...
Za mě Li-!!! jsou zatím to nej.
Ona i tesla je nezvolila jen tak z hecu a i kdyby to bylo z důvodu finační náročnosti těch 18650A/B tak je to jedno...

Nicméně s tu dementní EU nesouhlasím jako opravář zátěžové elektroniky vím co udělal ten jejich přiblblý ROHS zákon ale zase to chlapci s tou rtutí dohnali v zářivkách tak co...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ta mokrá trakční mrcha je dobrá v tom že:
- má rozsah provozních teplot: -40°C-+70°C
- během nabíjení a vybíjení se téměř nemění napětí akumulátoru
- odolává vibracím
- má velkou životnost a velké množství cyklů
- dají se opravovat/rozebrat
- vydrží ve stroji pracovat desítky let (při správné údržbě) (není problém aby fungoval nicd akumulátor i po 40letech práce)

Jsou vzhledem ke kapacitě extrémě těžké (ale pořád o fous lehčí než Pb aku) takže se používají jako staniční nebo trakční akumulátory. Tam ta hmotnost nevadí. + nesmí se moc naklápět (max nízké desítky °)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No tak nevím co je u vás profi nářadí ale s aku vrtačkou za 5000 bych si nedovolil vstoupit na stavbu :D je jasné že ji za 2roky můžete vyhodit.

Osobně Makita za 9000kč, 6 dní týdnu maká, 2x ukroucená převodovka ale baterie drží. Už je provozu 4 roky.
Metabo za 14000kč, taková síla že si musíte dávat pozor na zápěstí, otočí vám ruku. Baterie po dvou letech o ničem neví. Vydrží makat tak 6 hodin bez přestání (dotahování šroubů na 80Nm)

Takže pokud si koupíte šmejd nic nevydrží a pak se divíte.. za mě do nářadí jedině Li-pol (ion).
Nedokážu si představit tahat takovou kapacitu v Ni-Cd :D.
Nedokážu si představit aku rozbrušovačku s Ni-Cd, to by bylo zapnou aaaaaa vybité :D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

NiCd daji mnohem vetsi proudy, nez cokoliv jineho. Zatim je to neprekonana technologie. Proto je pouzivaji znami napr. v modelech letadel, kde se pozaduje maximalni vykon po kratkou dobu. A ze tam tecou brutalni proudy, by mohli jejich uzivatele povidat. ☺

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No dneska právě modeláři převážně používají Li-ION nikoliv NiCd. NiCd jsou hodně těžké. Zeptej se jakéhokoliv modeláře... to že někdo ještě okrajově používá NiCd nevylučuji.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ano, už z důvodů hmotnosti většina přešla. Kadmium se skutečně poměrně dost dlouho používalo. Ale životnost lithia je tam tragická, takže je z toho docela drahej koníček.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

ano při špatném zacházení, ale modeláři s nimi zacházejí jako v bavlnce, právě protože jsou tak drahé...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Demagogickým opakováním své pravdy přesvědčíte tak maximálně sebe. Samozřejmě, že se NiCD používalo u RC dlouho, ona ani dlouho žádná skutečná alternativa nebyla. A pokud má někdo starý model a nechce kupovat nové ESC, řešit vyvažování a nový úchyt, tak proti gustu...
Musí to být skvělý pocit, že právě Vy jste ten vyvolený co má ve všem pravdu ve světě idiotů a ještě hloupější EU.
Liion RC modely dotáhlo do úplně jiné dimenze, srovnalo u nich výhody spalovacích motorů. A ta tragická životnost je ve skutečnosti vcelku dost slušná.
Ze začátku jsem měl Vaše články fakt rád, nicméně stagnace a vulgarity mě přesvědčují, že to začíná být ztráta času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlém, ale zřejmě jste se naposled bavil s modelářem tak před 10 lety.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V modelech letadel se nicd 100% nepoužívají-. Uděláme si důkaz pomocí http://www.hobbyking.com
Šikovný čínský kluci a holky tam neprodávají jediný nicd aku. Kdyby to modeláři používali, tak by si číňani řekli: Ne nebudem jim to prodávat? Asi těžko.
Busted!

P.S: Je libo LiPol aku s 90C vybíjením? HK nabízí hned celou řadu velikostí. ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_listCategoriesAndProducts.as... ) Ono dostat z půlkilového akumulátoru 500A je celkem funny. Je to taková věc která se dá komentovat jen slovy: Tývolekrávohustý vono se to vybije za méně než jednu minutu!

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? NiCd maji trvale maximalni zatizeni asi 15C, LiFePO4 tak 90C.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No a kolik zvládnou takových cyklů? Kadmiovky stovky, lithiovky nízké desítky, občas jednotky? Jo a další věc, speciální drahé nabíječky, jinak bum. Kadmium se dá píchnout na cokoli. Články s ochranou se použít nedaj, ochrana propustí řádově menší proud.

Další z výhod kadmia je, že se to dá nakoupit na deset let dopředu a doprodávat. Lithium ani omylem. Proč je taky tak špatná dostupnost lithiovek? Protože se to nedá držet skladem, že…

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Ohánět se potřebou speciální nabíječky je stejné jako když se prvobytně pospolný zemědělec bude ohánět motykou a pomlouvat traktor.

V mém 3 starém Samsung S3 je stále stejný Li aku. Za tu dobu podstoupil min 500 úplných nabití a další stovky částečných. Pocitově telefon vydrží stále stejně. Tak kde jsou ty nízké desítky?

Opět se porovnává nesrovnatelné. Dalším faktem je, že zatímto NiCd akumulátor se 3x vybije a Li akumulátor se nabije jen jednou. Takže vlastně ekvivalent 500 nabití u Li aku je to samé jako 1500 nabití u NiCd.
Pane Behemonte místo toho, aby jste se choval jako technik, posuzoval reálné schopnosti, tak se jako pravověrný troll držíte svého dogmátečku a cpete ho lidem. Tímto vás přestávám krmit trollové se prostě krmit nesmí :)
Rozumný člověk si už zde názor udělal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Člověče tam se mluví o proudech řádově stovky ampér a vy tady přijdete s telefonníma baterkama ještě k tomu na jiném elektrolytu? Co takhle si to ještě párkrát přečíst?

Jo a ještě chvilku mi trolte nick a budu fakt zlej.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

to má nějak vyvracet mé tvrzení? :-) dyť to je mimo téma...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

WTF? Životnost je sakra k tématu, k čemu je teoretickejch 90C když to vydrží třeba jen pár nabití? Úplně k ničemu, že?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jaká životnost? Však jen reaguju na větu <i>NiCd daji mnohem vetsi proudy, nez cokoliv jineho.</i> od Pe Le, nic víc. Pardon, už nebudu krmit. ;-)

Naopak navrhuji, že by se šiknul nějaký krásný článeček o aktuálních technologiích aku a trošku je srovnat (pro vybrané typy užití), byť to nejde dokonale. Takový článek bude mít zas super čtenost díky podobné diskuzi jaká je tady.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ni-CD dávají oproti Li-POl malý proud a navíc velice rychle klesá jejich napětí.
Pokád zatížím Ni-CD článek vysokým prodek (10C) klesne mi napětí z 1,2V na 0,9V okamžitě a pak klesá k 0,5V(45%). To stejné s Li-Pol napětí spadne z 4,2 na 4V a pak klesá k 3,2(75%). Z hlediska procent je Li-Pol jasný vítěz.

Dále Ni-CD jsou při používání do 2 let mrtvé (modely) kapacitu mají ale napětí poklesne tak rychle že se nedají použít.
Li-pol po dvou letech pokles kapacity na 70% proudy drží a není problém.

Nabíjení? Ano Ni-Cd vydrží výrazně více cyklů ale po 1000 cyklů už stejně nění použitelná protože bez poklesu napětí je schopna dodávat tak 0,1C, což je dobré tak do budíku.
Li-Pol mají 500cyklů do nuly (což se nikdy nedělá) a po celou tu dobu jsou schopni dodávat deklarovaný proud.

Nevím kde se ve Vás bere ta nenávist proti lithiu ale najděte si o tom opravdové informace než začnete tuto hádku. Díky

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

O jakých cyklech to mluvíte? Nebo spíše o jaké zátěži? Samozřejmě, že v některých, spíše extrémních případech, snesou lithiovky "nízké desítky" cyklů, ale za to dají takový proud při téměř konstatním napětí, o kterém se kadmiovkám může jen zdát, pokud se bavíme o akumulátorech srovnatelné velikosti, kapacitu raději zmiňovat nebudu. "Speciální drahé nabíječky"? Nenechte se vysmát, dnes se dají dobré nabíječky, co zvládnou NiCD/NiMH/LIxx články koupit doslova za pár stováků a i v případě dražších jde o jednorázovou investici na dlouhá léta. A jaká špatná dostupnost lithiovek?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Behemote. Myslím si, že v EU výhody a nevýhody zmíněných technologií znají. Zaměstnávají určitě za slušný plat minimálně pár šikovných údržbářů, instalatérů, topenářů a servisáků. Pár fyziků, inženýrů, profesorů, doktorů, atd. jim do rozhodování určitě kecá i zadarmo jen proto, aby nemuseli žít a pracovat v blbákově, o kterém dokážete vybásnit mrak textu.
Všem jde samozřejmě o jediné. Tyranizovat a utlačovat nebohé obyvatele EU hromadama nařízení, které všem jen komplikují život a stojí peníze navíc. Je samotné to neomezuje protože žijí na Marsu. Proboha proberte se. Takové nařízení si nevydá jen tak nějaký úředník jen proto, že má do prdele díru. U nás je bohužel jen a pouze touto "rektální" odborností vybavena velká část zodpovědných úředníků přebírajících směrnice EU, ale to je jiná písnička.
Asi to vaše utrpení nesníží, ale primárním důvodem zákazu bude jemný rozdíl v toxicitě použitých materiálů a rizicích, které jakýkoli větší výskyt těchto materiálů přináší. Doporučuji vaší ctěné pozornosti těch pár řádků o nebezpečnosti kadmia a omezeních v EU na http://cs.wikipedia.org/wiki/Kadmium
Máte patrně dojem že nějaká ta akumulátorová tuna se už v těch 350 tunách, které v evropě procedíme ledvinama ročně, ztratí. Určitě ano. Do té doby, než si nějaký zmrd protože na tom "vydělá" zaskládkuje tu tunu dostatečně blízko vaší studny s pitnou vodou.
V EU ví, opět bohužel narozdíl od nás, že blbců a hajzlů je pořád všude dost. A bez totalitního policejního státu se prostě všechno a všude uhlídat nedá. Proto je lepší, pokud to jen trochu jde nahradit, zakázat používat ten nejnebezpečnější sajrajt úplně. Hajzlové a blbci se prý zakázat z EU nedají. Škoda, protože to by bylo zrovna potřeba jak sůl.
Jak říkáte. Blbá EU, buzerace, nařízení, omezení a prostý lid jen trpí ;)
Jo máme to fakt těžký. Můj děda byl truhlář a jeho dřevoželeznej hoblík vydržel dělat 60 let. A dobíjel se 30 minut připojením na fajfku nacpanou arménským tabákem!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i kdyby to mělo zachránit jeden život, tak radši všechny lidi na světě přikurtovat do kazajky k posteli, ne? Jste se vy pomýlení pachatelé dobra dočista pomátli na rozumu? Samozřejmě, že to jsou úplné nesmysly a jak jsem tam názorně ilustroval, kdyby se potrhlí socani do volného trhu nes*ali, ať už v Uhniji nebo jinde, TAK JE RTUTI V OBĚHU NEJSPÍŠ JEŠTĚ MÉNĚ, nebylo by tolik zářivek, v Německu a Rakousku by dávno jelo několik jaderných elektráren místo slunečníků a větrníků a Dürnrohru co sám o sobě místo Zwentendorfu spálí ročně DVA MILIONY TUN UHLÍ ve kterém je asi 120 kilo rtuti a 10-20 tun uranu.

A samozřejmě, ta paka v komisi JSOU asbolutně odtržená od světa, protože si žijí ve svém bruselském skleníku, mají skoro všechno zadarmo a ještě daňové úlevy. https://www.youtube.com/watch?v=FAebKVq1RGE A jsou profesionální politikouni co většinou nikdy v životě nehrábli na práci a nemají ponětí o reálném světě. I ten náš stbák Bureš ještě nedávno, když neměl profesionální poradce, i v televizi na plnou hubu plácnul, že neví, co to je minimální mzda. Takoví tady vládnou. Naivita a hloupost lidí jako vy, kteří tvoří tomuto systému užitečné blby, je naprosto do nebe volající.

Kdyby uhnije nezničila trh s kadmiem, tak by se problém vyřešil sám, protože ke konci jeho boomu se začínaly platit zajímavé částky za kadmiové akumulátory ve sběrnách druhotných surovin. A samozřejmě, jako obvykle, trh to vyřeší nejlépe, když budou mít lidé motivaci to někam prodat. Takže tu skládku by si u mě nikdo nepostavil, protože bych to od něj koupil a jel to prodat do Německa do hutí. Teď, když to uhnije tak skvěle řeší, ovšem samozřejmě nikdo nemá motivaci to někam nosit, takže teprve MŮŽETE PODĚKOVAT UHNIJI ZA TY SKLÁDKY, KTERÉ VZNIKNOU.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě, že to jsou úplné nesmysly a jak jsem tam názorně ilustroval, kdyby se potrhli socani do volného trhu nes*ali, ať už Uhniji nebo jinde, TAK JE RTUTI V OBĚHU NEJSPÍŠ JEŠTĚ MÉNĚ"

Takhle svet bohuzel nefunguje. Staci se podivat na historii olova v benzinu
http://www.sophia.sk/media/popularne-clanky/muz-ktory-nas-zbavil-olova
a hned je jasne, ze ten socansky zakaz mel prijit mnohem driv nez prisel. Freony dtto. DDT. Dioxinove slouceniny. Formaldehydove pryskyrice. Kdyz uz jsme u toho formaldehydu, stary znamy nejpouzivanejsi sladidlo Aspartam. A takovych prikladu nejsou desitky, ale pravdepodobne miliony - vsechno komercne zurive prosazovane vice ci mene straslive veci, nez byly po mnoha letech socansky zakazany.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ty skvělý bezolovnatý sloučeniny málem vyhubily vrabce. Radši se nesrát do něčeho, co funguje…

Co je s freony? Jo aha, chemičky co přichází o monopol musí každých deset let dělat nové, že? Všiml jste si vůbec kolik freonů, byť měly být naprosto neškodné, už bylo zakázáno? První generací to ani omylem neskončilo…mám potíž věřit tomu, že to s ozonem vůbec něco dělá. Je moc podezřelá náhoda, že DuPontu zrovna končil patent.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vy koukám věříte, že nařízení EU vytvářejí nezávislí experti, konzultují odbornou veřejnost a pak o nich někdo kompetentní hlasuje.

Jak to probíhá ve skutečnosti si ukažme na tom nařízení, které zakázalo žárovky:

Ustanoví se pracovní skupina. Tam jsou jednak ti, kdo se o to zajímají, jednak odborníci z praxe a jednak úředníci.
Což takhle napsané zní hezky, nicméně když se nad tím zamyslíte, tak to jsou úředníci, zástupci velkých výrobců svítidel, tj. můžeme říci lobbisti, a ekologičtí aktivisté.
V případě žárovek úředníci se v tom nevyznají, pro ekoaktivisty je to otázka víry (zakázat, protože my věříme, že to je správné) a pro velké výrobce je pochopitelně mnohem lukrativnější výrobně náročnější technologie, tj. zářivky a LED, než žárovky po 15 Kč (které navíc dokáže kdekdo vyrobit ve srovnatelné kvalitě).
S trochou cynismu by šlo říci, že tu regulaci navrhli velcí výrobci svítidel a ekoaktivisti sehráli roli užitečných idiotů.

Každopádně máme tedy návrh vytvořený skupinou vesměs různých lobbistů.
Návrh do nařízení přetaví Rada EU (neplést s Evropskou komisí, Evropskou radou a Radou Evropy - že těch rad* je, co?), tvořená ministry členských zemí v příslušném resortu.
Zákaz žárovek byl návrh týkající se životního prostředí, takže příslušný resort byl Rada pro zemědělství a rybolov.
Schválením ministry zemědělství se tedy návrh přetavil v nařízení EU.
Tak, hotovo.
Ptáte se, kde je Europarlament? Ten nařízení schvaluje jen pokud si to vyžádá určitý počet poslanců. U žárovek se to nestalo, takže EP o nich nikdy nehlasoval.

* Perlička: Rusky „rada“ je sovět, od toho Sovětský Svaz.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Takto prochází v tichosti naprostá většina nařízení. A ti, kterých se to má týkat, to mnody vůbec zjistí za pět minut dvanáct, jako v tomto případě.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.
Obvykle jediná šance to zastavit je, že si toho někdo všimne v počáteční fázi a zburcuje dost lidí, kteří spustí povyk.

Dalo by se říci, že to je chyba těch lidí, když se o ty návrhy nezajímají. Jenže ty dokumenty jsou někdy stovky stran nesrozumitelné právničtiny a podstatný může být jeden odstavec.
Nařízení o zákazu žárovek je implementace jedné věty ze strategie o stovkách stránek.
Ale dobrá, dejme tomu mě regulace svítidel bude zajímat natolik, že si vyhradím čas a budu sledovat dokumenty Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku, Rady pro hospodářské a finanční věci, možná Rady pro konkurenceschopnost a Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele.

Těžko někoho napadne, že zákaz žárovek schválí Rada pro zemědělství a rybolov.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě něco. Přestože se v problematice viditelně orientujete napsal jste tendenční sračku a jako třešničku na dortu jste jí poslal do světa se super bulvár bubuEU titulkem. Když budete mít štěstí, tak vás díky tomu odcituje pár dalších hovad co vycítí příležitost jak si bezpracně zanadávat na EU a díky tomu si výrazně zvednout čtenost. Prostý lid budící se v hrůze zbrocený potem šestkrát za noc poté, co bude úspěšně vyděšen představou navždy mrtvého budíku, který je nevzbudí na šestou do práce nacež schytá padáka na hodinu, bude chtít ukázat na viníka.
Dobrá práce a důvod říct si šéfredaktorovi o prémie. A taky důvod proč by se osobní blogy redaktorů neměli vyskytovat mezi seznamem ostatních článků na titulce. Stačí totiž jedna kapka jedu, chcete-li kadmia a je přitom celkem jedno odkud se tam dostala. Otrávíte celý obsah studny a uděláte z ní kanál.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To, že se tyhle blogy ukazují na titulce je imho fakt chyba. Ale nejspíš to je záměr protože jim to vydělá o dost víc pěněz, když se tu vyskytne takovýto troll-flame.
Celkem by mne zajímalo jak Behemont funguje v týmu, ono si hájit své a mít za každou cenu své poslední slovo je hroznej týmovej jed v okamžiku, kdy se má něco udělat.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

OK. Pak to pro mě znamená, že od něj nebudu články číst, protože mě nebaví ověřovat jestli je celej článek převážně pravda nebo převážně lež. A je mi jedno odkud se to na titulce vzalo. V případě, že jako redaktor vím, že se můj článek objeví mezi ostatními na titulce tak si musím být vědom i toho, že i když je to můj blog tak lehce může znevěrohodnit obsah všeho dalšího.
A mě to časem nejspíš nakrkne tak, že si najdu důvěryhodnější zdroj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak jste přišel na to, že mám potřebu něco páchat a nedejbože dobro. Z hlavy mě napadá pár rozhodnutí EU, která způsobila svou nedomyšleností další a ještě větší problémy. Povinný obsah biosložky v palivech, zhášecí proužky v cigaretách, dotace na kosení horských luk. První skokové zdražení základních potravin, druhé další nárůst rakoviny u kuřáků a třetí plošnou likvidaci x druhů hmyzu.
Bohužel nejsem jako vy přesvědčený, že problémy se vyřeší sami. A že něco opravdu vyřeší trh? Ten vtip prý vymyslel Vašek Klausů a na politbiru v Moskvě se smál i vrátnej a podkoní. A prej se smějou ještě dneska.
To, že se v EU snaží řešit "potenciální problémy" já osobně považuju za rozumné. To, že na to zaměstnávají armády lidí a výsledek vychází stejně 50/50 - buď se zadaří nebo to stojí za hovno - není sice excelentní výsledek, ale je to lepší než nic. Být chytrý po bitvě bohužel v případě jedů s globálním dopadem znamená být pravděpodobně mrtvý. Já jen doufám, že někdo chytřejší aspoň v EU přemýšlí o tom, jak nám i za cenu nějakého "nepohodlí" mírně zvýšit šance na přežití těch našich technologických výdobytků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pane Behemote bylo by skvělé kdybyste se pokusil vaše snad oprávněné nasrání na tvůrce všeho zla z EU přetavit do normálního článku. Na některé nahozené otázky by stálo za to odpovědět. Jak s tím pěkně po česku ála žárovky vyjebat je jedna věc, ale ten kdo by se snad této kolektivní zábavy účastnit nechtěl bude podle vás pravděpodobně stát před neřešitelným problémem. Mě jsou akumulátory ve vrtačkách buřt. Ale když do starých desek místo CR2032 narvu pětikorunu tak to tak nějak nesplní svůj účel. Troufám si odhadovat, že až klientovi řeknu, že baterii do jeho staré desky mu vyloupnu z termostatu k plynovému kotli, protože jinak je čistým řešením jen nákup nového PC tak budu mít tak tři vteřiny k dobru než šáhne pro devítku a začne střílet.
Informaci zda jsou v tomto případě ještě nějaké alternativy řešení, případně zjistit jaký blb na ministerstvu mi zbytečně a bez mého vědomí změnil předmět podnikání ze "servisu IT" na "cvičný terč" by na diitu mohla zajímat víc lidí.
Asi za to nedostanete Pulitzera, ale aspoň pro mě to bude znamenat, že vaše články stojí za to číst a má smysl nad nimi trávit další čas v diskusi.
Ať se s tím článkem rozhodnete jak chcete díky za váš čas.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

.. to uz je diagnoza, jinak to neni mozny...
holt nekdo vidi v nocnich murach vetrelce nebo tchyni a nekdo - jak tak koukam - modrou vlajku se zlutejma hvezdickama...
a propagovat toho polonacka a plnoblba Macha to uz je jen k smichu... ikdyby se takovejm typkum jako vy, klaus, mach, zeman, babis a buhvi jaka jeste jina sber podarilo jakymsii nedopatrenim EU zrusit, tak doufam ze si uzijete tu radost byt uzemni koristi putina a obchodni koristi USA a Ciny..
...Dobrou chut mleko s hormonama a zeleninko s kadmiem... a na zdravotni pojisteni zapomente - tvoje chyba, ze nejses dost velka svine, abys vojebaval vostatni; nemas co zrat - vsak mas svobodu muzes i se svejma desetiletjma deckama makat v cinsky otrakarne a bacha abys pri tom neporusil nahodu nejakej patent panicka z US...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem se docela zasmál představě, jak konkrétně Zeman a Babiš ruší EU :)

Jinak ale:
„doufam ze si uzijete tu radost byt uzemni koristi putina a obchodni koristi USA a Ciny“

Ano, EU měla potenciál udělat z Evropy nejsilnější velmoc, minimálně ekonomicky.
Jenže pak přišel názor, že socialismus je vlastně bezva… A z podpory volného obchodu se stalo centrální plánování.

Minimálně v posledních 10-20 letech je zjevné, že EU není mocnější, než byly státy, které ji vytvořily, ale naopak.
Viz to, že dokonce i situaci v Jugoslávii a na Ukrajině, tj. na hranicích EU, si řeší hlavně USA a Rusko, zatímco EU tam hraje druhé housle.

Příklad toho, jak nás EU ochrání před cizím vlivem, můžeme vidět v Řecku. Nejdřív to propíjení peněz bylo super, jenže přišla kocovina. A EU je zradila, protože jim už nechce platit, i když přece mají právo se mít dobře (jak jim celou dobu tvrdili). Ale z Ruska a Číny by něco káplo, výměnou za trochu politického vlivu…

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s ostatními, že takovéto články by neměly být mezi ostatními seriozními zprávámi. Jedná se o osobní názor autora, který má silný politický obsah, a v konečném důsledku poškozuje dobré jméno tohoto webu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť nejsou mezi zprávami.
V kategorii Blog se snad očekává právě osobní názor autora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na topce diit.cz to je v hlavním streamu zpráv. V obrázku je vpašovaný nápis "blog". Což nic nemění na tom, že to je zařazeno jako klasický článek a to i v hlavním rss streamu. Ta "výmluvou na blog" je pouze alibismus redakce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Diskuzi jsem prosel rychlym tempem a chtel bych pridat svuj nazor. Osobne nejsem pritelem regulace a umeleho omezovani. Tim spise, ze navrhovane reseni mi pripomina prislovecne vylivani vanicky i s ditetem.
Pricinou unikani rtuti z baterii (a akumulatoru) do zivotniho prostredi nejsou samotne baterky, nybrz jejich opravu trestuhodna aplikace vyrobci v pristrojich. Jen si vezmete elektricke zubni kartacky a rucni vysavace. Vsechny jsou navrzene tak, ze jejich stojanek je zaroven nabijeckou, ktera je trvale pripojena k siti. Stejna konstrukce uz od dob kdy se pouzivaly vyhradne NiCd akumulatory, o nejake regulaci nabijeni az na vyjimky ty pristroje nikdy neslysely. Akumulatory si bezny uzivatel nema sanci doma vymenit (u kartacku se vam vysmeji i v autorizovanem service), takze kde vsechny ty veci konci? Sberne dvory jsou oproti elektrickym zubnim kartackum relativne mlada zalezitost. Kolik tun takoveho odpadu skoncilo v popelnicich?
Kdyz jsme u tech knoflikovych baterii. Vezmete si vsechny ty "svitilny" a privesky na klice s jednou pidiledkou co se rozdavaji jako reklamni predmety nebo prodavaji za par korun u pokladny v hobby marketu. Uvnitr je jedna az tri nejmensi knoflikove baterie. Clovek si s tim parkrat zablika a kdyz to po pul roce najde nekde v aute, tak uz to nesviti. Co vetsina lidi udela? Vezme to domu a bude z toho pacit baterii aby ji mohl odnest nekam odevzdat, nebo to pri uklidu auta vysaje s ostatnim smetim? A to nemluvim o ryznych plastovych figurkach pro deti od McDonalda co jsem nedavno doma tridil. Dite si s tim uz nehraje? Sup s tim do kose spolu ostatnimi plastovymi volovinami. Cloveka ani nemuze napadnout ze v tom je nejaka baterie.
Netusim jak to resit nebo omezit. Ale zakazovat kvuli tomu vyrobu baterii je opravdu uchylne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Dodáváme i baterky pro kartáčky, strojky a tak, ale kdo to řeší, že. Krom toho mnohdy to nechají lidi někde roky válet a pak to připojí na elektriku, takže vyteklé články odpálí elektroniku a pak to můžou s klidem teprve hodi do spalovny, zbytečně.

Některé strojky jsou ovšem udělané tak, že jsou skoro nerozebiratelné. Typicky Wella a ty jejich dementní plastové posuvníky místo třípolohového spínače za 10 halířů…

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mně je to buřt. Už řadu let objednávám baterie na ebay. A nějaký EU mi může leda tak..... prd....el

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, řešení (nebo „řešení“) podle mě bude existovat.
Udělá se to jako u čínské elektroniky a jako u zářivek: Ten jeden kus pro schvalovací proces se prostě vyrobí tak, aby prošel.
Baterky v krámech nikdo kontrolovat nebude, stejně jako se nekontrolují zářivky.
Vlk se nažere a koza zůstane (skoro) celá.
Případně se najde nějaké speciální použití, které bude mít výjimku, tak jako u žárovek.
Tuhle jsem v nejmenovaném hobby hypermarketu viděl normálně na regálu matné 100W žárovky, přestože za svícení něčím takovým je pomalu trest smrti :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jak nákladní auto zn. AVIA ;-) ... Sériová pak měla po 1 roce problém splnit emise prototypu :-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak nízkotlaké rtuťové výbojky (čili všem známé zářivky a úsporky) mají skončit někdy v roce 2017. O to směšnější je to, jak nám je před pár lety vnutili místo žárovek. Neřikám, že by to bylo totálně špatně, ale myslím, že tam, kde to má smysl (vyšší výkony a dlouhé svícení) by se časem prosadily i bez regulací. Pak by měla EU i snažší jejich zakazování, když by předem nenařídila jejich povinné používání namísto žárovek (jasně teoreticky tu byly ještě ledky, ale ledková náhrada za šedesátku neni tak dlouho na trhu a za stovku ještě snad ani rozumně neni).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Čím to asi je, že moje knoflíkové lithiové baterie drží ve všech zařízeních průměrně pět let (nikdy méně než tři a půl roku)? Nechápu ty, co jim to údajně odchází po dvou záručních letech. Že by lid neznal či nerespektoval jistá fyzikální pravidla? Že by se při koupi nektrolovala výrobní data těchto baterií? Že by byly nástroje je obsahující ne zcela vlhkotěsné? Že by panovala důvěra ve značku a výrobce bez jakékoli kontroly změn v jeho produkci? Tenhle svět je založen na hře, jejíž pravidla určují ti, kdo jej řídí. Kdo to ignoruje, je odsouzen se neustále něčemu divit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.