Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hardwarová nuda, verze 2017

Vývoj posledních měsíců v oblasti hardwaru shledávám navzdory veškerému technologickému pokroku poněkud frustrujícím.
blog

Za dobu posledního 1 roku roku (± nějaké drobné) se odehrálo opravdu hodně věcí. AMD uvedla Ryzen a nyní jde na trh i Threadripper. A celkem logicky posadila ceny (nej)vyšších modelů výše, než u ní bývalo zvykem (vzpomeňme směšně nízkou cenu, za kterou šel na trh Radeon HD 4850). Nejvyšší Ryzeny a stejně tak i Threadripper nejsou tudíž dosažitelné pro ty, kteří se neřadí mezi hardwarové nadšence, nýbrž běžné smrtelníky (kteří si maximálně rádi občas zahrají nějakou hru).

Intel od uvedení Ryzenu jasně ukazuje, jak nás poslední roky odíral (to berte jako můj osobní názor na jeho ceny vyšších a nejvyšších desktop CPU, Celerony a Pentia byla příjemně levná a sám jsem spokojeným majitelem haswellově-refreshnutého celeru). Nyní tak najednou mohou jít na trh Pentia s HT, to co dříve bylo značeno Core i7 s cenovkou 10 tisíc Kč, se brzy objeví za zlomek této ceny v kategorii Core i3 a prolomeno je tabu nepřekračování 4 CPU jader v mainstreamové platformě. Intelu zkrátka letos končí zlatá léta v desktopech a doufejme, že to bude mít setrvalejší stav.

Nvidia si jde svojí cestou, zaměřuje se stále více a více mimo oblast herních grafik (což je moudrý krok), herní grafiky se jí ze mě stále nepochopitelného důvodu daří slušně prodávat za přemrštěné ceny (nutno přiznat, že s touto poslední generací AMD oproti Nvidii trochu zaostala). Bohužel pro hráče jsou ale moderní grafiky stále vhodnější pro nesmyslnou těžbu nesmyslných kryptoměn, takže na hráče toho v e-shopech moc nezbývá, o to méně pak ČR.

Na poli harddisků vývoj téměř stagnuje, kapacitní posun za posledních 5 let je ve srovnání s SSD směšný. V osobní rovině předpokládám, že až mi jednou začnou dosluhovat dva 2TB disky (staré dobré 5400rpm Samsung a 5x00rpm HGST s nálepkou Toshiba), tak je už nenahradí HDD, ale kapacitně stejné SSD. A to klidně s QLC čipy, protože tyhle disky zažívají hodně málo zápisu, 95%+ jejich činnosti spočívá ve čtení dat (hudba, fotky, videa, …). A pro vyšší kapacity nemám využití, částečně pro toto.

Ani mezi monitory nenacházím nic, před čím bych „padl na zadek“, Hry prakticky nehraju (původní Skyrim ostatně běží přijatelně i na IGP z Celeronu :-), FreeSync nepotřebuji, HDR / ultra-wide gamut taky ne, kvantové tečky i OLED mě nechávají chladnými. UltraHD rozlišení zní hezky, ale nějakou dobu jsem jej na stole měl a efekt byl ve výsledku v porovnání s FullHD víceméně zanedbatelný. Podobně to ostatně mám třeba s 5.1/7.1 DTS/Dolby v porovnání se stereo zvukem - nikdy mě to ve filmech nijak neuchvacovalo, to chce prostě velký dobře postavený kinosál, ne domácí použití.

Foto technika bídně stagnuje, dokazuje to příklad nepříliš povedených hi-end strojů jako Canon 6D II a Nikon D5. Většina zajímavého vývoje se odehrává na poli smartphonů, což je trochu smutné, ale zcela logické.

Zkrátka dle mého osobního názoru je nuda. Byla už loni, ale letos je o to viditelnější. On ani ten Ryzen 7 nepřináší nic nového, nic, co by tu nebylo od podzimu 2014 v podobě Haswell-E 5960X (což byl v té době fakt božský procesor). Bohužel pro Threadripper a Intelovu opožděnou stíhačku Skylake-X, využití pro ±16 CPU jader s HT v desktopech prakticky není a nebude ani po dobu morální životnosti této blížící se CPU generace.

Věci, které by byly božím skokem vpřed, jsou stále předražené jako vždy (ve foťácích třeba středoformátová těla, ale vlastně i ten full-frame). Věci, které lze koupit za rozumné peníze, se nijak zásadně neliší od toho, co se v podobném výkonu/parametrech za podobně rozumné peníze dalo koupit před dvěma-třemi-čtyřmi roky.

Zkrátka nuda. Ale berte to s nadhledem, je to jen můj osobní názor.

Abych však nekončil jen pesimisticky, tak je samozřejmě několik věcí, na které se těším:

  1. zlevnění smartphonů se špičkovým foťákem a 4k videem: nejsem vůl, jsem Ježek, takže realitu chápu. Nakolik mám rád zakládání svitku do flexarety či zastřihování kinofilmu pro Zorkije I, nakolik mám rád dedikováný rychlý digitální fotoaparát Nikon 1, je mi jasné, kam jde vývoj a už Huawei P9 mi naznačilo, že je to na dobré cestě. Až jednoho dne Huawei (nebo někdo jiný) přijde s pro mě cenově přijatelným smartphonem s kvalitou fotek srovnatelným s mým Nikonem 1 a pěkným 4k videem, klidně upgradnu svůj telefon (aktuálně starý 2 roky, takže v té době mu bude nejméně 5 let).
  2. levné 4core/8HT (případně 8core) CPU do desktopu s velmi nízkým TDP: kdo pamatuje legendární AMD X2 3800+ EE SFF, 90nm CPU s TDP 35W, ten ví. Já nějaké takové CPU chci a chci aby umělo 8 vláken najednou, je mi jedno, zdali fyzicky, nebo s pomocí hyperthreadingu. To by mě opravdu potěšilo, je to můj vytoužený příští upgrade. TDP prosím pěkně do 65 W, výš ne.
  3. slušně výkonná grafická karta s prakticky nulovou spotřebou ve 2D: hraním 3D her trávím víceméně zlomek času u PC, řekněme tak ±1 víkend za půl roku. Takže stěžejní vlastnost pro mě není podpora DirectX XY level AB, výkon v TFLOPS, ale právě to, aby karta měla ve 2D spotřebu co nejvíce se blížící 0 mW. Při akceleraci videa také prosím pěkně spotřebu atakující nulu, když už to 4k/H.265 umí i mobily, tak by to přece neměl být problém. Idea vetknuté ARM části by na tohle byla možná nejlepší, ale to už nechám na AMD / Nvidii / případně Intelu, jestli/jak se s tím popasují.
  4. průlom poměru GB/Kč u SSD: s nadějí vyhlížím vývoj v oblasti SSD. Zdá se, že jak Toshiba/WD, tak Samsung i IMFT trošku zpomalili v nasazování menších a menších nanometrů do výroby NAND flash, místo toho soustředí síly na přechod od TLC ke QLC a stále větší vrstvení die v čipu. To je správná cesta! Samozřejmě jsem pro zachování nabídky řekněme superrychlých M.2/PCIe SSD s MLC čipy, ale vedle nich bych rád klidně SATA QLC SSD s hromadou vrstev v čipech, které nabídne terabajtové kapacity za ceny řekněme ne více než o polovinu vyšší oproti HDD. Pomalu se k tomu blížíme a myslím, že při 100+ vrstvách a QLC je to dosažitelné s čipy, které již mají přední výrobci v omezených zkušebních sériích v laboratořích.

No a to je vlastně všechno. Už neočekávám věci, které prostě nebudou. Asi pro žádného výrobce není lukrativní patlat se s vývojem 200W 80+ Platinum/Titanium zdroje pro lidi jako jsem já. Nebudu se nijak zvlášť pídit po budoucím LCD s 3840×2160 a perfektním podsvícením za cenu low-endu, protože tohle se prostě nabízí v kategorii kolem 10 tisíc Kč výše a nelze očekávat, že by se to v nadcházejících letech změnilo. Neočekávám ani razantní pokrok ve vývoji periferií typu klávesnic (Cherry MX Red funguje dobře, po IBM Model M už ani neprahnu) či tiskáren (těší mě nový trend v dolévání inkoustu ve velkém a podpora HP pro Linux, případně Brotheru).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Hardwarová nuda, verze 2017

Středa, 27 Září 2017 - 14:47 | JaKar | Linux se nijak nechova. Linux nema vlastni vuli.
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 10:43 | Canon DSLR | 1080p@60, Z5 za tu cenu je bezkonkurenční. https...
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 10:42 | Canon DSLR | "Až jednoho dne Huawei (nebo někdo jiný)...
Úterý, 29 Srpen 2017 - 16:09 | uni | Tomu ovládnutí Androidem nerozumím. Docela to...
Úterý, 29 Srpen 2017 - 15:56 | Artael | Já mám konkrétně OfficeJet 8000, síťová tiskárna...
Úterý, 29 Srpen 2017 - 12:44 | odb | Pouzivame atramentovky od Epsonu(tank a aj s...
Sobota, 26 Srpen 2017 - 21:47 | Regine Martin | USB 3 nějak je i není. A to jsem myslel, že už RJ...
Sobota, 26 Srpen 2017 - 02:36 | arakan94 | 65W 8T CPU tu máme.. R5 1400 za 4500,-.. Nebo pak...
Pátek, 25 Srpen 2017 - 22:44 | MACHINA | Dedikovaná grafika? Jaká marnivost, to není pro...
Pátek, 25 Srpen 2017 - 21:53 | junk mail | Naprosto souhlasím, že se děje "hardwarová...

Zobrazit diskusi