Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hledání ultimátního telefonu, nikoliv šmatlaphonu

V dnešním světě je vskutku obtížné najít ideální telefon. Vše je obrovské, výkonné, s bžilionem megapixelů a nadpozemskými funkcemi. Dá se takovým věcem ještě říkat telefon? Hledání ideálního telefonu začíná
blog

Když se dříve řekl telefon, lidé si představili jednoduchou platformu umožňující přenášet hlas z bodu A do bodu B. Z pevných telefonů jsme přešli na telefony mobilní, kdy se přístroj přesunul téměř do kapsy. Jak rostl zájem, rostla i infrastruktura. S infrastrukturou šla ruku v ruce i integrace. Mobilní telefony tak nepotřebovaly obrovské a nevzhledné antény, aby mohly zachytit signál z mnohdy velmi vzdálené BTSky, těch v počátcích bylo jako šafránu.

 

Vysílače rostly a telefony se zmenšovaly. Když Microsoft představil Windows pro mobilní zařízení, započala revoluce a tím pomalý úpadek jednoúčelového zařízení. Z telefonu se stalo něco více - komunikátor. Jeho hlavní funkce byla stále stejná, volání a psaní skrze BTSku s doplněním o chytré funkce jako je kalendář a v pozdějším období také internetu.

Poté přišel Symbian a jeho jiný pohled na svět - nicméně stále zachovával hlavní funkci volání na prvním místě. V této fázi do hry přišel Google a jeho Android, který tehdy možná ani netušil, jak změní celý segment.

Telefon pomalu ale jistě ustupil do pozadí a přinesl další chytré funkce, větší provázanost se světem internetu a všemožné vychytávky dotehdy nepříliš vhodné pro mobilní zařízení. Do hry se přidalo Jablko a jeho jáSystém (iOS), který kompletně zbořil zažité standardy. Zmizela klávesnice, stylus, kancelářské funkce. Naopak byly nahrazeny větší integrací multimédií a telefonní část se stala jen okrajovou záležitostí.

A takhle šel čas. Za svůj život jsem měl možnost vlastnit a vyzkoušet si spoustu telefonů - čímž započala cesta, kdy jsem hledal ideální telefon. Během času se pochopitelně preference změnily, cíl zůstával stejný. Hledal jsem zařízení, co splní má očekávání a stále bude možné takové zařízení definovat jako plně přenosné a to bez kompromisů.

Proto jsem stanovil ideální parametry, které se hodí pro rok 2018 (vycházející ze zkušenosti) a označím to nejdůležitější, co by měl telefon splňovat:

  • Váha - telefon nesmí být příliš těžký, maximálně však 150g
  • Velikost - klíčový parametr, který ze hry vyloučí veškeré hračky a obludy na steroidech
  • Účelnost - bavíme se o telefonu, tedy spojení mezi mobilním zařízením a vysílačem za pomoci místního operátora
  • Cena - nejdůležitější parametr. Cena nesmí být příliš nízká, protože v nízké cenové hladině takový stroj nesplňuje výrobní specifikace, aby vydržel hrubší zacházení a naopak nesmí být příliš vysoká, aby nebylo zatěžující takový stroj v případě potřeby zahodit a vyměnit za kus nový

První telefon, který připadá jako vhodná volba, se ukazuje stále Nokia E52. Jde o malý a robustní telefon, který dlouho vydrží, je vyrobený z ušlechtilých materiálů (ocelový zadní kryt, ocelový rám a klávesnice). Tento stroj, byť je staršího data, lze stále zakoupit jako nový na některém z e-shopu či jako bazarový kousek. Zvládá vše podstatné, tedy telefonování i kancelářskou práci. A díky omezení bude sloužit ryze jako telefon, nikoliv jako hračka.

Vypadá to jako skvělá volba? Není. Hlavním problémem je jeho nízký výkon, a tím pádem velmi pomalé reakce skrze celý systém, čímž se snižuje na úroveň moderních komunikátorů. Tudy ne.

Když zabrousíme do vod jablečných, máme v současné době k dispozici iPhone 5, popřípadě SE. Znovu jde o naprosto ideálního adepta. Velký display, skvělé zpracování, mnoho aplikací a... To je vše. Optimalizace a telefonní funkce jsou na velmi dobré úrovni a narozdíl od předchozí volby iPhone se nezpomaluje a reaguje stále bleskově.

Nicméně je tento telefon nepraktický, křehký a pořizovací cena je obludná. Obzvláště pokud jej musíte zakoupit vícekrát během roku, jelikož v případě opravy je kolikrát jednodušší koupit celý stroj. Navíc svádí k prokrastinaci. Tudy rozhodně také ne.

Poslední varianta je ze stáje Finsko-Čínské Nokie (HMD) a její výkřik do tmy, který se povedl. Reinkarnací a překrytováním Nokie 205 vzniká Nokia 3310 (2017). Jde o telefon v nejčistější podobě. Jde o malou, plastovou věc, která je levná, zvládá psát zprávy, volat a vydrží dlouho na baterii. Díky zcela jednoduché kontrukci netrpí problémem, který je vidět u současných chytrých placek. Při pádu se obrazovka tříští na tisíce kousků.

Toto je vítěz.

Tímto chci říct, že v dnešní době se výrobci zaměřují na free-cool-in funkce u takto důležitých zařízení a základní funkce volání je potlačena. Display s velikostí 6 palců je prakticky nemožné držet v jedné ruce. iPhone sice má verzi SE, která má pouze 4 palce, ale při drobnějším škobrtnutí hrozí kompletní destrukce.

A vůbec největším problémem a strašákem jsou baterie. Naše technologie není tak daleko, aby byl vytvořen chytrý komunikátor s výdrží dva týdny, a to je největší bolístka. Jako pomyslného vítěze volím Nokiu 3310, ale jen a pouze jako telefon, doplněný o komunikátor patřičné velikosti.

Také vám vadí současný trend neustálého zvětšování fyzických rozměrů a degradování celkové provozní výdrže jen proto, že to dělají ostatní? Nebo byste spíše ocenili návrat kupříkladu formy E52, jen s moderním lehkým systémem, aby se stále jednalo o telefon, který má přidanou hodnotu ve formě možnosti internetové telefonie, nebo vám vyhovuje současný trend obrovských obrazovek, pokusu zlikvidovat současný trh fotoaparátů, a to vše za pouhých 999 amerických dolarů? Podělte se v diskuzi.

Předpokládám, že se nic nezmění, ale pokud se najde dostatek příznivců, vždy se dá začít od píky formou Kickstarteru a podobných startupů. 

Jen pro doplnění, pracoval jsem jak s hloupým telefonem, tak se Symbianem (který jsem vlastnil hned v podobě několika Nokia telefonů), tak Windows CE, posléze Windows Mobile a pak chvíli Windows Phone, nakonec jsem přeskočil na Android ve verzi 1.6, posléze 2.3 a pak dále až po nejnovější Android 7 a nakonec iOS z verze tuším 3? (iP 3GS, 4 a občasné testování iPhonu 6s plus nepříliš pozitivní zkušenosti s X). Blackberry vynechávám protože jsem jej měl jen měsíc a poslal jsem jej dál, protože nastoupil další telefon.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Hledání ultimátního telefonu, nikoliv šmatlaphonu

Pondělí, 25 Červen 2018 - 11:48 | tomas-marny_1_2_3_4 | asi článek pro mě. Mám z5c a razím názor že...
Čtvrtek, 15 Březen 2018 - 00:17 | Rovano | Patřím mezi ty staromilce, co prostě pláštěnku ne...
Čtvrtek, 8 Březen 2018 - 22:45 | Mirda Červíček | https://www.youtube.com/watch?v=CpmtvM-W5Ro
Středa, 7 Březen 2018 - 11:03 | Izibia | Bohužel, na SIM se vejde jenom omezené množství...
Středa, 7 Březen 2018 - 07:42 | J P | Znova, není to pravda - iP5s s iOS11 mám v ruce...
Středa, 7 Březen 2018 - 07:39 | J P | Jak je ten tlfon starý? Otec si nechal před...
Úterý, 6 Březen 2018 - 22:57 | jožin | Mobil třeba za 20-30k není až tak levná věc....
Úterý, 6 Březen 2018 - 19:31 | Fotobob | OK. Asi jsem nenáročný uživatel. :-) Je pravda,...
Úterý, 6 Březen 2018 - 14:40 | RedHawk | Nay, Datart, alza vsetko okolo 4" ma slabe...
Úterý, 6 Březen 2018 - 12:31 | ajne | Jenže lidi volali po obyčejném jednoduchém...

Zobrazit diskusi