Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak jsem opustil Android (a proč toho nelituji)

S Androidím smartphonem jsem vydržel přesně 252 dní. Bylo to setkání vlastně celkem příjemné, ale před pár týdny nastal čas přesunout se zase o dům dál.
blog

Androidu v podobě Huawei Y560 jsem se zbavil bez slzy v očích, a to v rámci rodiny z důvodů, které zde nebudu specifikovat. Kdybych bez Androidu nemohl žít, tj. nabízel mi nějaké ty „killer aplikace“, pak bych samozřejmě pokračoval v jeho používání dál. Ale postupem oněch měsíců s Androidem, kdy jsem vyzkoušel spousty aplikací a takříkajíc si užil tu platformu naplno, začaly aplikace z mého telefonu postupně ubývat. Ano, je fajn moci kupříkladu rychle prolétnout novinky v aplikacích jako Novinky či naše CDR/DIIT, nicméně těm aplikacím typicky (z logických důvodů) chybí komfort plnohodnotného webu. Platí to třeba i pro aplikaci Wikipedie, když tak vzpomínám.

Snad jediné, co jsem čas od času ocenil, byla aplikace NaVlak, která (pokud jsem něco nepřehlédl) nemá na mé aktuální a již nějakou dobu mrtvé platformě podobně snadno použitelný ekvivalent.

Ale k věci. Přesunul jsem se z Androidu na Firefox OS. Náhoda mi znovu přihrála do ruky telefon, který jsem měl možnost mít krátce v ruce už předloni. Jak dobře víte, tento systém již Mozilla pro smartphony nevyvíjí, možná jednoho dne něco vypadne pro můj konkrétní telefon z komunitního navazujícího projektu B2G OS, ale zatím nic. Telefon jsem dostal darem s Firefox OS 1.3 (interní značení verze OS 01006D) a slovy „tu aktualizaci ani nezkoušej, vždycky mi ta 01008D telefon umrtvila a byla nutná hard obnova“. Firefox OS 1.3 jsem tedy používal na daném telefonu (960×540, 2core Snapdragon 200 s 512 MB RAM a 4GB flash) zhruba dva týdny. Mohu místopřísežně prohlásit, že Android se na podobné konfiguraci (Huawei Y330: 800×480, 2core Mediatek, 512 MB RAM, 4GB flash) vleče jako šnek po amputaci, neustále vše „killuje“ kvůli nedostatku RAM, neustále na něco čekáte a celkově je ten telefon mizerně použitelný. Firefox OS na dané konfiguraci běží přibližně stejně rychle jako Android 5.x na mém Huawei Y560, což je 4core s 1 GB RAM.

Co tady říkám na základě vlastní zkušenosti je tohle: Firefox OS byl lépe navržený systém než Android.

Ale jak dobře víme, v mnoha ohledech lepší systémy se často nepodaří odladit do finální podoby, případně je zabije demence vedení dané firmy. Stalo se to Symbianu, stalo se to BlackBerry, stalo se to Firefoxu OS. Možná logout by mohl přispět i dalšími příklady z minulosti. Prostě proti obrovskému kapitálu Googlu či Applu neměla Mozilla šanci. Neměla šanci přilákat vývojáře, neměla šanci udělat pořádnou propagaci, neměla šanci přesvědčit více než pár obskurních výrobců mobilů, aby Firefox OS nasadili. Osobně považuji to, že TV Panasonic tento systém používají, za neskutečný úspěch Mozilly.

Ono totiž když se podíváme na můj konkrétní telefon, tak se bavíme o stroji, který de facto přišel na svět v době, kdy velice krátce poté vyšla verze FF OS 1.4. Výrobce (Alcatel), případně operátor, který jej exkluzivně nabízel (T-Mobile), jej uvedli na trh s Firefox OS 1.3 a verze 1.4 bohužel nenásledovala. Tu verzi 1.3 bych já osobně označil spíše za Firefox OS 0.3 Beta. Ano, telefon plnil základní funkce, ale kupříkladu v hudbě či focení nebyly prakticky žádné volby. Foťák tohoto přístroje tak nabízel jen cvakání spouště a změnu režimu blesku. Když jste přepli na video, nedočkali jste se ani 1080p, ani 720, ale trapných 288p s 8kHz 12kbit/s AMR zvukem. Chyběla sw podpora v OS. Tu právě měla dodat pár měsíců po uvedení aktualizace 01008D, tedy Firefox OS 2.0, jenže ta často končila „usmrcením“ telefonu, se kterým šlo následně dělat jediné: vrátit jej do továrního nastavení s FF OS 1.3.

Dnes, kdy píši tyto řádky, mi ale aktualizace 01008D proběhla bez potíží. Po ní ještě přitekla menší aktualizace 01010D, což je opět Firefox OS 2.0.0.0. A rázem mám v rukou jiný telefon. Najednou fotoaparát zná všechna běžná nastavení, umí točit video v 720p. Najednou dobře fungují emaily. A grafické prostředí je dokonce ještě o malinko svižnější než s verzí 1.3. Uvidím za pár týdnů, ale až na pár drobností to vypadá, že tohle je konečně OS, který lze považovat za plnohodnotné vydání, OS, se kterým měl ten telefon jít na trh hned od začátku. Přesto je stále spousta prostoru pro zlepšení.

Firefox OS umřel z jiných důvodů než třeba Symbian a než z jakých umře BlackBerry OS. Dnes už je to vlastně jedno, nic moc se s tím dělat nedá, Mozilla se zachovala logicky, když ukončila projekt, který neměl šanci ani na minoritní úspěch. Firefox OS je pro mě jakýmsi pomníkem doby o generaci novějším než Symbianovské telefony, kterým přeci jen dnes po letech už technologicky dochází dech a s koncem „klasické Nokie“ a služeb jako Ovi mizí i funkcionalita. Jediného je škoda, a sice že (popouštím uzdu fantazii) Nokia s Mozillou nevyrobily nějakého morálního nástupce modelu 808 PureView, poháněného „ohnivou liškou“. To by bylo správně obskurní zařízení pro mě.

Rád bych touto cestou všem programátorům, kteří se na Firefox OS podíleli, poděkoval, že ukázali světu, že to jde v některých ohledech dělat i lépe než jak to dělá Google (a v některých o dost hůře).

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak jsem opustil Android (a proč toho nelituji)

Pondělí, 1 Srpen 2016 - 11:28 | 7R7 | Ak myslíš Warehouse na OpenRepos tak o tom som...
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 11:21 | sid dagivers | ono funguju neoficialne servre od coderus-a a a...
Středa, 27 Červenec 2016 - 07:55 | Max Devaine | Heleď, napsal jsem, co u nás lidi na počítačích...
Středa, 27 Červenec 2016 - 03:14 | peliculiar | "Vážně se tu nebavíme o PC, kde uživatel...
Úterý, 26 Červenec 2016 - 12:07 | Hall900 | Když jsem viděl ráno u kafe obrázek u článku...
Úterý, 26 Červenec 2016 - 08:13 | Zog Zogothowics | Ježkovi i dvacet. Když se předzásobí baterkama a...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 20:32 | He3lix | V každé společnosti se najde nějaký mučedník,...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 19:57 | LD | Taky jsem o telefonu s FirefoxOS uvažoval, ale T-...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 19:28 | Jabba | Nic neposílej, tohle se může jen zvrhnout. Jednak...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 19:17 | Jabba | Tro(t)la nekrmit ! ;)

Zobrazit diskusi