Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaká jsou Windows 10?

Nová verze Windows kraluje nadpisům článků snad všech světových médií. Jako vždy, když Microsoft přichází s novými Windows, na chvíli jakoby utichl okolní ruch IT světa.
blog

A jakoby se najednou nic jiného nedělo. A jakoby navíc současně nová Windows přinášela něco … něco … neodolatelného? Nevím. Na rovinu přiznávám, že o novinkách nových Windows mám pouze povrchní představu. Může za to samotný Microsoft i papouškování jeho informací ze strany světových médií. Ale i jiné události. Windows 10 mě aktuálně zajímají zhruba stejně jako Ubuntu 16.04 nebo Mac OS X 10.11 El Capitan. To jest prakticky nijak.

Co mě ale udivuje, je to, jak jsou Windows 10 prezentovány. Prakticky všude se hovoří o DirectX 12, nové nabídce Start, novém vzhledu a ikonách, novém prohlížeči „Edge“, asistence Cortaně či propojení s cloudovými službami a hlavně bezplatném upgradu pro majitele Windows 7 a vyšších.

Novinku v podobě DirectX 12, resp. nový WDDM celkem chápu. Sice jsem nikdy „nechápal“, proč je na tyhle věci potřeba nová verze OS, ale což, to ponechme markeťákům Microsoftu jako jejich munici, která postupem let přispěje k tomu, že upgrade provede tolik lidí. Nemám s tím zásadní problém, jelikož opravdu neočekávám, že když si koupím nový OS v roce 2001 (tj. Windows XP), bude mi na ně Microsoft poskytovat bezplatné aktualizace po zbytek mého života. To je logické.

Méně logické se mi ale, a myslím, že jsem to tu už dříve někde napsal, jeví ony až téměř oslavné ódy na návrat nabídky Start. Za prvé, soudě dle screenshotů se „stará dobrá“ nabídka Start nevrací, Windows 10 jen obsahují něco, co funguje v principu podobně, ale se značně rozšířenou funkcionalitou. Myslím, že po „klasické nabídce Start“ (ať již je tím myšlena ta z Windows 95, Windows 98, Windows 2000 či Windows XP) by dnes neštěkl ani pes, protože pohybovat se v ní bylo zbytečně složité. To ale nic nemění na tom, že Microsoft jen to přirovnání ke klasické nabídce používá opět spíše marketingově, protože mu pomůže nalákat konzervativce, kteří Metro nemohli vystát.

Ještě méně logické mi přijde vše kolem prohlížeče Edge. Když pominu, že jeho prezentované jméno je opravdu divné (IE prostě mělo něco do sebe, ač za ty roky nabralo nevalnou pověst), tak řada prezentovaných novinek ve mě evokuje pouze dokola se opakující úvahy nad tím, proč si Microsoft nepřizná realitu a nezkusí něco konstruktivnějšího, třeba koupi Opery, nebo Mozilly. Ostatně dávat nějaký nový internetový prohlížeč do souvislosti s novým OS, je irelevantní. Stejně drtivá většina lidí bude nadále používat buď Chrome XY, nebo Firefox AB, Edge tak maximálně vyzkouší, nic víc. S Windows 10 tak snahy internetového týmu Microsoftu nemají valnou souvislost.

Neméně nelogická s mi jeví Cortana, ale za to může z valné části české specifikum, kdy nejenže Cortana neumí česky, ale ani anglicky v české mutaci Windows. Tohle je ale naše chyba, my Češi (nebo lépe řečeno česky mluvící lidé) se prostě málo rozmnožujeme, takže pro Microsoft jsme zhruba stejně zajímaví jako Bolívie či Honduras. Jenže v Bolívii a Hondurasu se domluvíte španělsky (tedy jazykem, kterým mluví zhruba 0,5 miliardy lidí).

Když pominu cloudové věci (kdo chce, využije, kdo ne, tak ne ⇒ nepodstatné), tak nám tu vlastně zůstává jen ten bezplatný upgrade. A právě ten je tím, co dělá z Windows 10 vynikající operační systém pro masy. Můžete upgradovat, nemusíte, ale tak či onak vás to nebude v případě vlastnictví Windows 7/8 stát ani haléř. Microsoft tak nikomu nic nevnucuje a protože to podle prvních náhledů vypadá, že výkonově se mu desítky celkem povedly, mohou opravdu představovat dobrou alternativu pro starší PC se sedmičkami (včetně letitého 1,6GHz C2D s W7Pro, na kterém tyhle řádky píši), o strojích s Windows 8 ani nemluvě.

Nemusím Windows 10 aktivně používat, abych si dovolil odhadovat, že se povedly. Jsou zdarma a horší než osmičky s Metrem být nemůžou. Rád bych věřil, že to souvisí s výrazně sympatičtějším CEO, kterého firma nyní má a kterému oba jeho předchůdci mohou děkovat za dobré vize pro tento svět, kde násilné prosazování vlády jedné firmy nefunguje, neboť kdo chvíli stál, stojí najednou opodál. A Ballmer stál hodně dlouho hodně vedle.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jaká jsou Windows 10?

Středa, 5 Srpen 2015 - 21:32 | Pastelka | Pořád je tu možnost, že nemusí kontrolovat...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 11:52 | DRK | Já bych řekl, že po klasické nabídce "start...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 02:23 | Ji Si | Na odchodu byl jen proto, že se mezitím prosadil...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 23:15 | Tomáš Bohuněk | Od diktatury se liším tak že nikomu nic nenutím a...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 23:05 | Tomáš Bohuněk | Má snad zákazník mít právo donutit firmu vyrábět...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 23:02 | Tomáš Bohuněk | S tím souhlasím. Zpomalení bude, ale s i5 na 4,6...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 22:27 | Plnovous | MS defacto monopol ma. Coho dokazom (a potvrdenim...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 22:13 | Mastafa | Ad dabing - ne fšechny filmy a seriály jsou...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 22:05 | J P | Přechod na W10 plánuju někdy na přelomu nového...
Neděle, 2 Srpen 2015 - 22:00 | Mastafa | Já bych řekl, že tam kde jely Visty, by Desítky...

Zobrazit diskusi