Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kam se poděly obyčejné bílé klávesnice a myši?

Ještě před pár lety nebyl problém koupit bílou klávesnici od mnoha výrobců v mnoha cenových relacích. Postupem let se ale tak nějak vytratily. Proč?
blog

Osobně jsem bílé klávesnice po možná desítkách vyzkoušených modelů preferoval více. Mohlo to souviset s konstrukcí, jelikož většina těch tmavých byla vyslovené „póvl“. Za těch více než 20 let v PC světě vzpomínám na dvě klávesnice, které odvál čas (zejména proto, že odešly po mechanické stránce). První z nich byla membránovka Keytronic, která měla spínání tlačítek na pákovém mechanismu klávesy zhruba o řádek výše. Zkrátka takový sympatický „klavírní“ stisk. Druhou pak v Česku velmi provařená Chicony KB-2971, která vydržela opravdu neskutečné třískání v dobách závislosti na Diablu 2/LOD :-).

Když se dnes rozhlížím po nabídce e-shopů, tak už prakticky nenacházím standardní klasickou membránovou klávesnici v bílém provedení. Ne, slim klávesnici či klávesnici s notebookovým rozložením opravdu nepovažuji za dlouhodobě použitelnou věc. A pokud člověk nejde zrovna po nejdražších speciálkách jako Cherry G81, tak má celkem smůlu. Výrobci klávesnic se svorně asi bojí obvinění z rasismu, a tak je drtivá většina klávesnic na trhu černá či černo-šedá. Má to své nevýhody: mnoho takových klávesnic vysloveně chemicky smrdí. Zejména ty low-endy bezejmenných značek jako C-Tech apod. Jednu takovou jsem ze zájmu pořídil ve dvojici s myší Genius Netscroll 100X. šlo o takový experiment v duchu „dá se dlouhodobě fungovat s nejlevnější klávesnici a myší na trhu?“.


Genius NetScroll 100X, vyleštěná léty každodenního používání…

Tu myš mám dodnes. Přes všechny pokusy ji nahradit něčím rozumnějším jsem si na tu potvoru za 80 Kč zvykl a nemám potřebu jít po čemkoli vyšším. Klávesnice ale letěla z domu asi po 14 dnech. Nejenže opravdu odporně smrděla, ale smrad se nijak nezmenšoval, naopak se zažíral stále více do prstů, až kůže na prstech začala vykazovat podobně nepříjemné pocity jako když jsem zkoušel vyvolávat fotky bez gumových rukavic. Je zjevné, že mnoho těchto levných produktů z černého plastu na trhu nestojí za nic a riskujete s nimi pouze zdravotní problémy.

S žádnou z bílých klávesnic či myší jsem tohle nikdy nezažil, možná díky tomu, že plasty nejsou protkány barvivem, které se z nich následně vylučuje. Ale stejně tak mi prošlo rukama více černých klávesnic, které rukám nijak neškodily (namátkou lepší modely se spínači Cherry MX, dvě různé membránovky Logitech, ale také tři levné membránovky Genius).

Moje doporučení je, vyhněte se nejlevnějším noname klávesnicím a myším. Je to šmejd, kterým si můžete akorát ublížit. Je lepší dát za slušnější značku klidně dvojnásobek ceny. Možná by ale bylo zajímavé zase po letech onen experiment zopakovat. Namátkou se dívám k jednomu velkému e-shopu: nejlevnější klávesnice je C-TECH KB-102-U-B za 108Kč (od pohledu přesně ten chemickej šmejd, co jsem po 14 dnech vyhodil), nejlevnější běžná myš Canyon CNE-CMS1 (jeden Canyon jsem v minulosti měl, „anihiloval“ jsem jej ani ne po týdnu - vyhozené peníze).


…jen je potřeba ji čas od času vyčistit.

Když se mě dnes někdo ptá, jakou levnou klávesnici, přesvědčuji ho ke koupi Logitechu K120 za ±300Kč. Až na mechanicky slabé nožičky je to investice, která se mi vyplatila. Narozdíl třeba od Geniusu KB-110X má 100% jistý chod sepnutí membrány pod klávesami. Když po mě někdo chce doporučit myš, opět odkazuji typicky na Logitech s tím, že pokud nemá vysoké nároky, tak já po léta používán Genius Netscroll 100X za aktuálně ±99 Kč, ale s dodatkem, že Genius má poměrně nerozumnou konstrukci kolečka a spínání tlačítka pod ním, takže doporučuji s ní netřískat v zápalu herního boje.

Jakou levnou klávesnici a myš byste dnes doporučili vy? A také se vám stýská po klasických bílých klávesnicích?

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Kam se poděly obyčejné bílé klávesnice a myši?

Sobota, 11 Červenec 2015 - 21:54 | BTJ | Kamo, tak ta ma do normalni klavesnice opravdu...
Sobota, 11 Červenec 2015 - 21:10 | trodas | Tak jsem zadal přítelkyni úkol najít klávesnici...
Pátek, 10 Červenec 2015 - 07:49 | pito | Ja sa pytam kde su sakra klavesnice s velkym...
Středa, 8 Červenec 2015 - 08:33 | Wulfher | Já jsem donedávna jel na Chicony KB-5192 s...
Úterý, 7 Červenec 2015 - 14:36 | šarik | Nakonec všichni s přibývajícím věkem skončíte u...
Úterý, 7 Červenec 2015 - 14:35 | šarik | Když ti ji zaměstnavatel nekoupí, tak si ji kup...
Pondělí, 6 Červenec 2015 - 18:32 | randomofamber | Tak já mám problém najít BÍLOU, CZ klávesnici s...
Neděle, 5 Červenec 2015 - 15:53 | Prmon | Tu je vyhoda, ze pouzijem palec a to iba...
Neděle, 5 Červenec 2015 - 15:33 | zx cygnus | Moje zkušenost - myši Genius, u vetšiny z asi 20...
Neděle, 5 Červenec 2015 - 15:17 | zx cygnus | Zajímavé, netušil jsem, že to takto někdo používá...

Zobrazit diskusi