Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lennart Poettering poukázal na bídnost vývoje Linuxu

Autor Pulse Audio či systemd je terčem ostré kritiky prakticky od počátků. Nyní si ale postěžoval světu takovým způsobem, že to nutí k zamyšlení.
blog

Pokud si naivně myslíte, že open-source komunita je přátelské a klidné místo, tak se proberte. Linus Torvalds občas používá dlaždičovu mluvu, Theo deRaadt se s kolegy v NetBSD rozešel poměrně ostře (a následně založil OpenBSD). Mnozí nemohou přijít na jméno FSF za to, že uvedla licenci GPLv3 a následně přelicencovala spoustu projektů včetně GCC a v neposlední řadě spousta lidí nesnáší Lennarta Poetteringa za to, jak dle jejich názoru ničí linuxový ekosystém vývojem prazvláštního projektu systemd.

Dnes to nebude o tom, jestli je systemd dobrý, nebo špatný. Nebude to o tom, proč jestliže je tak špatný, jej přesto adaptuje většina linuxových distribucí. Bude to čistě o tom, jak osobně vidí Lennart Poettering linuxovou komunitu a jaká je reakce na jeho nejnovější blogpost.

Lennart se postupem let stal, zčásti vlastní vinou, terčem nepřátelství. Může si za to i sám vývojem ve stylu „my víme co je pro vás nejlepší“, který se značně uplatňuje v systemd. Tento projekt znamená potenciální budoucí hrozbu pro univerzální použitelný init systém, jelikož systemd je úzce protkán do Linuxu a tudíž nepoužitelný pro BSD systémy (a jiné). I proto pod hlavičkou OpenBSD vzniká adekvátní implementace. Uvidíme, jak toto dopadne, neboť na systemd se chystá přejít i Debian (za pomoci poněkud pofidérního hlasování s těsnou většinou), což logicky dopadne i na Debian GNU/kFreeBSD. Lennart sám a též jeho kolega Kai Sievers, obvykle komunikují poměrně ostře. Nyní si Lennart v blogu stěžuje na ostrou a nepřátelskou komunikaci ze strany komunity. Je dle něj těžké v takovém prostředí pracovat a vycházet s lidmi.

To samo o sobě byl červený hadr na mnohé vývojáře, kteří naopak léta sledují, jak nevybíravě a ostře komunikuje sám Lennart. Zkrátka a dobře, hlavní vývojář systemd se „vyplakal na svém blogu“, což opět vyvolalo další ostrou reakci.

Jiný vývoj ani nešlo očekávat. Lennart je známá postava, je to člověk s výrazně nadprůměrnou inteligencí schopný vymýšlet věci, které by jiného nenapadly (například zkombinování schopností souborového systému ZFS s balíčkovacím systémem a další), navíc je hodně slyšet a značně do vývoje Linuxu přispívá. Je tady hodně vidět a jako takový budí pozornost a sám svojí povahou přispívá k vyhrocování vztahů v komunitě, která se ve vztahu k systemd značně polarizuje. Jiná věc ale jsou různé náhodné diskuse. Lennart jistě snese kritiku, kdy mu někdo řekne politicky korektními slovy, že je debil, ale hůře snáší diskuse, kde se (byt v žertu) mnozí baví o tom, že by bylo dobré dát na jednu kupu hromadu Bitcoinů a koupit za ně nájemného vraha na Lennarta.

Nic takového by do slušné společnosti patřit nemělo, na druhou stranu toto byl jen prázdný výkřik v jedné diskusi z miliónu, kde se lidé kolem Linuxu scházejí. Lennartovo postěžování na blogu nenechalo chladným řadu lidí, kteří mu okamžitě vyčetli, že si vůbec nemá co brát do úst Linuse Torvaldse, který je narozdíl od něj naopak komunitním pojítkem. Celou věc detailně v podobném duchu okomentoval například Steven Rostedt, kernelový vývojář z Red Hatu, jeho G+ určitě doporučuji.

Kdo ví, možná by Lennartovi bylo lépe někde jinde, kde by jeho nápady uvítali více. Třeba v Applu. Možná by stačilo, kdyby si sám sáhl do svého svědomí a nechoval se na internetu tak ostře. To je ale obecný jev, že lidé jsou na internetu hrubější než v reálu. Na faktu, že systemd adaptují v podstatě všechny majoritní linuxové distribuce (snad zatím s výjimkou Gentoo?) se ale nic nemění. Bohužel, nebo bohudík? Pro běžného Frantu uživatele to je irelevantní, pro vývojáře v závislosti na tom, na jakém projektu dělá. Ale vyvíjet nový operační systém (systemd) uvnitř jiného (Linux) prostě v principu věci není optimální strategie v duchu KISS principu.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Lennart Poettering poukázal na bídnost vývoje Linuxu

Neděle, 12 Říjen 2014 - 15:00 | xyz | V tomto případě asi ano (btrfs). Ale ironií je,...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 11:37 | Viktor Navrátil | To mne ani neudivuje… :-)
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 11:06 | Heron | Netuším jak v Mnichově, ale v ČR jsou úřady,...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 10:54 | rheingold | Asi mi to nepřísluší, ale rád bych poděkoval všem...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 10:49 | Heron | "No, pokud pracují pro univerzitu, tak musí...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 10:40 | Heron | LP je placen firmou Red Hat a ta vydělává mimo...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 10:21 | kozec | Co samozrejme nehrozi, nakolko by tak vznikol...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 09:52 | a b | Přesně... třeba se díky systemd jednou i zbavíme...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 09:33 | Viktor Navrátil | Aha, díky za odpověď. To pak dává smysl. Takže...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 09:24 | Milenius | Ono to free totiž není zadarmo, ale od freedom -...

Zobrazit diskusi