Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nadešel u Apple čas na velkou změnu?

Zanedlouho to bude jedenáct let od chvíle, kdy Steve Jobs vystoupil na pódium a pod sloganem It's true! potvrdil internetem kolující zvěsti o přechodu na Intel. Chystá se opět něco podobného?
blog

Před procesory od Intelu používal Apple procesory PowerPC od IBM a Freescale/Motoroly. První PowerMac byl uveden na trh v roce 1994, poslední v půli roku 2005, to je jedenáct let. Před PowerPC byly jablečné počítače vybaveny procesory 680x0 od Motoroly. První z nich - původní Macintosh, proslulý hlavně superbowlovou reklamou - je z roku 1984, poslední nový model s touto procesorovou platformou šel do prodeje v roce 1995. Jedenáct let. A kdybychom byli opravdu odvážní technoarcheologové, dojdeme až do roku 1976, na jehož počátku Steve Wozniak finišuje osmibitový Apple I s procesorem MOS 6502. Stejný Woz pak během roku 1986 pracuje na Apple IIgs, které má procesor s 6502 kompatibilní. Mezi těmito dvěma počítači je oficiálně deset roků a šest měsíců, tedy takřka jedenáct let. Náhoda? Těžko.

Čistě statisticky vzato se zdá, že si Apple nemůže pomoct a jednou za jedenáct let změní architekturu procesoru, důvod se pro to vždycky nějaký najde. Jedním z důvodů udávaných při poslední změně bylo například to, že IBM nebylo schopno plnit dohodnutý timeline - třígigahertzová varianta procesoru G5 měla takové zpoždění, že to nakonec vůbec nestihla a totéž lze říct o pokusech dostat původně serverový procesor s TDP kolem 100W do notebooku.

Dnes jsme v situaci, kdy Intel musel svůj plán několikrát předělat, aby jej vůbec byl schopen dodržet a mezigenerační přírůstky v procesorovém výkonu taky už nejsou to, co bývaly. Kdyby se na situaci někdo podíval izolovaně, mohl by dojít k názoru, že se někde v tajných laboratořích v Cupertinu musí nezbytně už něco chystat.

Obávám se však, že nechystá. Proč?

  1. Apple se změnil. Ta společnost, která třikrát prošla výměnou hardwarového a několikrát softwarového základu měla v názvu slůvko Computer. Od roku 2007 ho už v názvu nemá, počítače jsou jen jednou složkou stále širšího portfolia produktů, není na jejich prodeji založena existence společnosti a není proto třeba na situaci reagovat tak radikálně. I když se zdá, že pokrok neskáče tak mohutnými kroky, stále přeci jen jde kupředu a děje se tak bez masivních investic ze strany Apple, tak jak to bylo nezbytné v předchozích desetiletích, kdy byl Apple prakticky jediným odběratelem svých procesorových dodavatelů.
  2. Trh se změnil. Na trhu už není nikdo lepší ke komu by šlo přejít. Jistě, Apple by mohl vzít svoje miliardy a zkusit udělat třeba z ARMu zase po třiceti letech desktopový procesor, ale to by byl tam, kde byl dříve - jeho počítače by nebyly kompatibilní s mainstramem a táhl by celý vývoj sám. Neříkám, že to jednoho dne možná neudělá, ale to by to muselo u Intelu vypadat opravdu tragicky.
  3. Zákazník se změnil. Dříve Apple používali zejména profíci, kteří měli specifické požadavky a když něco kulhalo, šli jinam. Dnes si troufnu říct, že má Apple jako značka takovou sílu, že mu jeho průměrný zákazník odpustí mnohem více faux-pas, než se začne dívat jinam. A nutno dodat, že osobně u desktopů a notebooků mnoho faux-pas nevidím.
  4. Počítače se změnily. Dá se říct, že nám vydrží mnohem déle, než nám vydržely v té turbulentní době, která po přechodu Apple k Intelu zrovna končila. Používat typickou konfiguraci roku 1996, tedy nějaké Pentium MMX s taktem kolem 150 MHz, bylo v roce 2006 čisté utrpení - prakticky bezproblémově šlo takový počítač využít jen k přehrávání hudby a hraní exponátů herní historie. Používat dnes konfiguraci roku 2006 je úplně jiné kafe. Na první generaci Core/Core2 lze pohodlně upravovat JPEGy ze současných kompaktů, brouzdat stále ještě většinu webů, v kombinaci s dobrou grafickou kartou není problém přehrávat FullHD video, běžný koncový domácí uživatel tak má jen málo důvodů chtít po svém oblíbeném výrobci revoluci každý rok.

Určitě toho bude ještě víc, ale myslím, že myšlenka je jasná už z těchto čtyř bodů. Kdysi dávno, když na tom ještě záleželo, by možná u Apple nějaké změny zvažovali. Dneska ale není ani kam, ani proč přejít. Dovolím si proto prorokovat, že tento jedenáctiletý cyklus nenastane.

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Nadešel u Apple čas na velkou změnu?

Pátek, 4 Březen 2016 - 20:35 | Anonym | plus D700, navíc dvakrát Crossfire
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 16:25 | Martin27 | Ten bod 4 je také důvod proč jdou prodeje PC dnes...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 16:01 | HKMaly | Fyzicky skutecne umrel, ale predtim ho...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 12:04 | mpe | Nejde ani tak o rok (i tak je ARM mladší), ale...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 11:56 | logout | Jenže ono to "někde kolem roku 1980" je...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 10:55 | TOW | Technické detaily znám, každá architektura má...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 09:56 | mpe | x86 ISA byla kdysi navržená tak, aby se pro to...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 09:51 | Jaroslav Houdek | Snaží se, ale moc mu to nejde, Windows jedou...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 07:05 | TOW | Jenom by mne zajímalo, proč je x86 o tolik...
Čtvrtek, 3 Březen 2016 - 00:59 | mpe | Tak to by byl dlouhý seznam. Samozřejmě všechny...

Zobrazit diskusi