Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod: Postavte si přenosný monitor ze starého notebooku

Už vás někdy napadlo, že váš notebook či tablet je skvělý v naprosto všem, ale něco tomu chybí? Už jste zkusili práci se dvěma monitory? Posuňte zážitek a produktivitu (flákání) na úplně jiný level.
blog

Pro mnoho z nás byl a je počítač součástí života. Někdo píše dokumenty, někdo si hraje s účetnictvím, někdo programuje a někdo se jen kouká na seriály či filmy, zatímco brouzdá na fejsbuku (ano, i já tento trend zažil a tady můj nápad exceloval - teď už těžím jen ze zvýšené produktivity). V takovém případě váš současný notebook či počítač je více než dostačující a všechny operace zvládnete bez mrknutí oka (pokud počítač je minimálně z tohoto desetiletí, samozřejmě).

Pak existuje sorta lidí, kteří chtějí své brouzdání nebo práci posunout na další úroveň. Jedno řešení je si koupit další monitor a tím se mnohonásobně zvýší užitná hodnota počítače či notebooku. Ale co když máte notebook a začnete cestovat? Žádný problém, notebook hodíte do tašky a monitor... necháte na stole - a je to tady, chce to přenosný monitor.

Nedávno jsem psal o luxusním AOC monitoru připojený přes USB-C, což je skvělé a ono. Posadíte se na zahrádku v oblíbené restauraci, zapnete MacBook (či jiný s USB-C konektorem), a pracujete, jednoduché. A teď si představte, že nemáte MacBook, nemáte ani nejluxusnější Dell s moderním výstupem nebo Acer. Povzdechnete si a podíváte se na značně chátrající ThinkPad a s vidinou imaginárního monitoru necháte rozplynout sen o produktivitě. Nebo ne?

Přibližně před rokem mě napadlo si jeden takový monitor vyrobit. Doma se mi válel rozbitý notebook, ale s funkční obrazovkou - proč to nevyužít! Pokud máte (nebo se k vám levně přikutálí takový LCD panel), soustřeďte se na model:

Na zadní straně LCD panelu je vypsaný model, v mém případě jde o B156XW02 pocházející ze skomírajícího Packard Bell (Acer)

Tím se dozvíte nejpodstatnější, modelové číslo, pro které je potřeba sehnat řídící desku, resp. controller. S trochou angličtiny směle zabrouzdáme do tajů čínských eshopů - Aliexpress. Nedělám reklamu na žádný e-shop, ale proč něco kupovat draze s poštovným, když to jde objednat přímo u zdroje a poštovné dotuje čínská vláda?

Zde si vyhledáte pomocí jednoduchého spojení B156XW02 Controller board - příslušnou řídící desku.

Tím jsme získali základ pro levný, ale opravdu levný a přenosný (relativně), LCD panel. Jak jednoduché, dvakrát překontrolovat, že controller podporuje daný LCD panel a hurá k objednávce.

V mém konkrétním případě jsem zaplatil odhadem 350 korun za řídící desku, LCD panel se přikutálel a stačilo jen počkat, než zásilka dorazí z číny.

Upozornění! U desky není přiložený adaptér, který je potřeba buď doobjednat nebo použít váš stávající, například od routeru (žij sladce v křemíkovém pekle). Potřebné napětí je 12 V a proud 1,5A. Ze zkušenosti vím, že pro 14" panel stačí i 1A.

Poslední důležitá zmínka je si uvědomit, že panel jako takový nefunguje jako samostatný celek a stejně jako dělníci u výkopových prací nestojí samovolně - je potřeba jej přichytit. Moje celá myšlenka byla (kromě toho, že chci prostě monitor) hlavně levně. Nedávno jsem stavěl kus nábytku a proto se mi válela volná dřevěná smrková, hezky hoblovaná deska, kterou stačilo zkrátit. Jako nosnou konstrukci jsem použil klouby z umřelého notebooku a vše přišrouboval hrubou silou a pořádnýma šroubama do dřevěné desky. A vše drží jak přibité!

Věřte mi, funguje to! A je to levné

Po celém sestavení a zapojení se správným VGA, DVI nebo HDMI kabelem a správným adaptérem je čas to celé otestovat. V některých případech je deska přednastavená v čínštině, což lze snadno přepnout do angličtiny (čeština v možnostech není, ale jde o opravdový základ). Dalším drobným problémem byly invertované barvy, které po kratším hledání na internetu vyřešíte přepnutím v základním nastavení - do menu vlezete při stisknutí Menu a Power.

Deska zvládne škálovat na různá rozlišení, ale vždy vyberte to, které podporuje panel, který máte k dispozici. V mém případě šlo o klasický HD Ready panel - 1366x768px.

A to je z nastavení vše. Právě jste získali opravdu levný a téměř přenosný monitor k notebooku. Téměř protože potřebujete někam zapojit adaptér na 12 V. Pokud umíte pájet, můžete vzít power banku, která podporuje 12 V nebo auto/moto baterii a napájet dílo tímto způsobem. V tomhle případě bych se ale zaměřil na kabeláž a sehnal pojistku proti přepětí, aby se zázrak nezkratoval a nespálil.

KLADY

+ Monitor je opravdu levný. V mém případě celkové náklady 400 Kč. 
+ Podporuje HDMI, DVI a VGA s audio vstupem a výstupem. 
+ Controller je kompaktní a lze jej třeba přilepit k samotnému panelu. 
+ Z důvodů "udělej si sám" lze použít na více druhů LCD panelů. 
+ Ideální na dokumenty, filmy nebo na prezentaci obsahu z druhé obrazovky. 

ZÁPORY

 Při pokusu integrovat napájení do adaptéru k notebooku mi shořely (explodovaly), dva modulátory napětí (nebezpečné!). 

 Nemá to precizní, hliníkový vzhled, pokud nejste dostatečně zruční. 
 Deska nedokáže správně škálovat hry při full screenu. 
 Může se stát, že deska dorazí z číny nefunkční a je otravné desku reklamovat, ale není to velký problém. 

 Nehodí se pro každého. Je potřeba alespoň částečně chápat, jak se co skládá a jak zacházet s LCD panelem a integrovaným obvodem. 

Berte to jako projekt, kterým využijete zdánlivě mrtvé komponenty a proměníte to v něco užitečného. Přeji hodně srandy při skládání. 

Tagy: 
LCD

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Návod: Postavte si přenosný monitor ze starého notebooku

Neděle, 24 Prosinec 2017 - 01:27 | Petr Vrtílka | To je absolutne nejjednodussi zalezitost.Jediny...
Středa, 20 Prosinec 2017 - 21:21 | DSonne | Já mám spíše opačný problém. Potřeboval bych k...
Pátek, 15 Prosinec 2017 - 08:43 | ajne | No jo, jenže vzhledem k tomu, že autor ten...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 23:32 | Sob | Diky za nasmerovani! Bohuzel jsem hodne nevybaven...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 20:06 | ldx | To nejspíš půjde celkem jednoduše, akorát že...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 20:03 | ldx | Ekonomičtější o něco ano, ale bude mít v celém...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 08:30 | Bonfire | Mě by zajímaly spíš moderní panely s eDP, jestli...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 07:50 | ajne | Já vím, ale prostě lineární stabilizátor je...
Středa, 13 Prosinec 2017 - 07:45 | ajne | Když u bastlení jde hlavně o to něco vyzkoušet,...
Úterý, 12 Prosinec 2017 - 21:52 | ldx | Tak si tam dejte třeba ten transil a/nebo...

Zobrazit diskusi