Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Návod: Postavte si přenosný monitor ze starého notebooku

WTF jsou "modulátory napětí" ? Delam do elektroniky a tohle jsem tedy jeste neslysel.

Btw desky pro displeje navrhuji take - ale ponekud na jiny level - ty skarede TN displeje me nechavaji chladnym. Takze mame v nabidce ipad3/4 (9.7" 2048x1536) s DP nebo HDMI (i pro RPi), macbook pro (13 i 15 verze, 2560x1600 resp 2880x1800), univerzalni desku na eDP panely s hdmi vstupem (11.6 az 15.6) a ted po novem uz i nektere 4K panely ( 10.1" a 12.5" 3840x2160 ). Chvili jsme delali i telefonni interfejsy - 5" FHD (1080x1920) a 5.5" QHD (1440x2560) na hdmi, ty jedou i na RPi a bezne windows na tom vypadaji dost silene :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký link na nabídku by byl co děláte? Controllery pro menší mobilni/tabletový displaye zní velmi zajímavě. Pár displayů už sem si takto postavil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatim jedeme spis B2B, pokud jste schopen vzit rozumnou serii muzeme se domluvit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale, ale, co se to tu klube. Vtipně napsaný článek, na neotřelé téma.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, sam neco takoveho urcite stavet nebudu, nemam displej ani cas, ale na pocteni vyborne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prosba pro místní chytré hlavy:

Hledám levný monitor s composite vstupem. Z Číny se toto objednat dá, ale za nehorázné peníze, takže použít starý NTB monitor se jeví jako dokonalá alternativa.

Co chci:
2 monitory z composite vstupem jako zobrazovadlo pro malý přehrávač do auta pro 2 děti (např. https://www.ownta.com/mini-1080p-full-hd-media-player-mkv-rm-sd-usb-hdd-... ). Kvalita obrazu je pro uživatele nepodstatná, hlavně, že pojede zvuk pohádky synchronně (více dále v textu). Napájení buď 12V nebo 5V.

Proč to chci:
Na trhu nyní neexistuje řešení 7-10", 2x screen, USB/SD storage. Buď jde o DVD přehrávač (který je zbytečně masivní a nikdy ho nepoužiji, má to malinké obrazovky a repro je blízko hlavy řidiče), nebo 2x iPad/Android tablet. Druhé řešení nemůžu použít, chci zvuk ze zdroje posílat přes AUX do autorádia a z něj pouze do zadních repro a proto potřebuji absolutně synchronní zvuk/obraz na obou monitorech. Analog toto řeší perfektně.

Dokáže mi tu někdo poradit, jak ke starému NTB monitoru přidělat napájení 5/12V a composite in?

Rád si přečtu i vaše další nápady jak můj "2x onboard video se zvukem v zadních repro" problém řešit. Předem děkuji!

PS: podstavec nepotřebuji, bude to viset na zádech předních sedadel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Normalne si kup cinsky monitor, na prvni pokus pod $30 - to je drahy?
https://www.amazon.com/Padarsey-Backlight-Serveillance-Satellite-Equipme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešil bych to úúúplně jinak a hlavně přes HDMI... Modularita, přenositelnost, standardy...

* Zdroj videa - cokoliv s HDMI nebo MHL - NTB, tablet, telefon, foťák, WiDi, DVD...
* HDMI splitter min. na tři výstupy (2x LCD + převodník níže).
https://www.aliexpress.com/item/Ultra-high-resolution-mini-HDMI-splitter...
* HDMI převodník, který má na výstupu i analovové audio pro připojení do rádia, např.
https://www.aliexpress.com/item/HOT-HDMI-input-Digital-to-RCA-Analog-Aud...
* LCD monitor s HDMI a dostatečným rozlišením.

Osobně bych ale tento "problém" se "zábavou" řešil ještě úplně jinak... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela vtipne napsano, nicmene "modulator napeti" neexistuje. Prosim o doplneni co ze to vlastne shorelo a proc.
BTW: Nejednalo se o menic napeti pro podsviceni? Ve starsich noteboocich LED podsviceni asi nenajdete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem to jako měnič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A PWM vyrábí jaká součástka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není modulátorem napětí myšlen prostě invertor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka byla taková, že jsem vzal 19V adaptér k notebooku a přes invertor/moduátor (nevím už, jak se tomu správně říká, kdyžtak mě opravte - stavěl jsem to cca před půl rokem :-) ) a tím jsem chtěl snížit z 19V na 12V, abych nemusel mít dva adaptéry. Bohužel na té desce mi vybouchl kondenzátor - 2x.

Jinak to jede zcela v pohodě i bez této "fičury". Takže tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S pasivním stabilizátorem by se to nejspíš nestalo, akorát by se muselo uchladit 7W, byl by potřeba menší hliníkový chladič...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to trošku lépe, polopatisticky, popsat postup, vícero fotografií. Ale jinak palec nahoru, myslím, že je správný směr. Autorské články jsou vždycky lepší než pouhé přepisování tiskových zpráv. Díky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzite LCD Dell 17" 500kc. Zadna prace, a ůlepsi uhly.
Jako mam tady univerzalni elektroniku full hd panel i s tunerem ale nemam vhodnej panel na kterej to pripojit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim ze smyslem tohoto neni uspora nakladu, nebo sveho casu, jako proste zrecyklovat stary, funkcni kousek zeleza k necemu jeste prospesnemu. V jinem pripade by se na onen stary display jen nejakou dobu prasilo, nez by stejne skoncil ve srotu. Takhle je to pro mnohe verim ze zabavou to zfunkcnit a jeste z toho mit i nejaky ten funkcni uzitek. Je to vlastne takova forma ekologicke aktivity :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ekologie jde do haje kdyz si uvedomis, ze potrebujes novy elektronicky odpad aby jsi zprovoznil ten stary. Ozivovat stary panel z booku ma smysl jen kdyz je panel zajimavy nebo potrebujes velmy tenky monitor. Jinak ve vsem ostatnim vitezi pouzity monitor. Jak cena, tak schopnosti panelu o moznostech nastavovani nemluve. 15" ci 17" dnes uz pomalu nikdo nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když u bastlení jde hlavně o to něco vyzkoušet, něco se naučit, to je ta velká přidaná hodnota. Jen někdy to má ekonomický či funkční význam, a to bych tipnul, že je spíše méně případů. Ale vědomosti a zkušenosti, to se cení nejvíc. A hlavně zábava, když to člověka baví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to zkousel. Peknej malej 12" displej 1280x800, ze by se mi hodil jako pomocnej k desktopu. Sice je to jen TN, ale zase vzhledem k velikosti by to pri spravnym natoceni nemuselo byt spatny. Na eBay zadnej problem, pripravena sada (controller, invertor, tlacitka a kabely) primo pro konkretni typ panelu. Prodejce ma i domenu njytouch.com, kde to vypada, ze to primo vyrabi, takze co chtit lepsiho.

Po zapojeni na prvni pohled skvely, obraz naskocil, budoucnost vypada ruzove. Bohuzel pouze do chvile, nez jsem potreboval stahnout jas podsviceni (ve vychozim stavu je naplno, coz by moje oci dlouhodobe nedaly). Nastaveni v OSD menu sice neco dela, ale ve skutecnosti pouze softwarove prasi obraz, podsviceni je porad naplno (normalne na notasu se s jasem meni i podsviceni).

Takze dohledavam dokumenty na netu a nachazim, ze controller ma vystup na regulaci podsviceni a invertor na to ma vstup. U me oba nezapojeny. Pisu prodejci, jestli mi tam treba zapomneli dat drat? Ne, prej je to v poradku, protoze to neni originalni prislusenstvi, takze to nemusi byt dokonaly. Ale zase je to levny! Tak dobre, controller to treba fakt neumi. Ale invertor ten vstup viditelne ma a velmi pravdepdobne ma reagovat na ruzny urovne napeti (to jsem nasel u neceho jinyho). Parada, mne by tocit externim potenciometrem vubec nevadilo. Tak se jeste ptam, jestli k tomu konkretnimu modelu nemaji podrobnou dokumentaci, kde by u toho vstupu bylo trosku vic informaci, nez jen popis "Luminance Adjustment". Meli by, kdyz by meli byt vyrobce, nebo aspon velkoprodejce. Nemaji a very sorry, ale fakt mi nemuzou pomoct. Parada, takze sice to funguje, ale pro normalni pouziti je mi to uplne k nicemu.

Trochu me to otravilo, pak jsem na to nemel cas a ted uz to pul roku lezi a ceka nez najdu cas a odvahu k tomu zkusit neco dobastlit. Blby je, ze jsem ve skole nedaval moc pozor, kdyz jsme probirali elektriku. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má invertor podsvícení jasně označený vstup pro regulaci jasu, tak je ovladatelný buď spojitým napětím, nebo PWM, nebo umí oboje. Regulace buď přímo úměrná nebo inverzní, je třeba vyzkoušet. Doporučuji krmit tento vstup na první pokus 5V (silových 12 V ne). Asi bych zkusil poťák co je po ruce tak 1k až 10k nejlépe lineární, koncové piny na 0 a +5V, jezdce na vstup ovládání jasu a paralelně na něj koukat voltmetrem (digi multimetrem, má vysokou impedanci) jestli ten vstup nepředstavuje moc velkou zátěž / jaké napětí do vstupu opravdu leze. Generátor PWM je o chlup víc práce, ale v zásadě školní úloha pro nepáják, tuším by stačil 1 kus 74HC00, dva odpory, tři kondíky a potenciometr.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za nasmerovani! Bohuzel jsem hodne nevybaven, multimetr sice mam, ale prebytecny potenciometry bych tady hledal marne. Navic si s tim ted stejne nemuzu moc hrat. Ale stejne jsem neodolal a aspon jsem rychle nakouknul. K invertoru vede GND, 12V a dratek na pin popsany jako ENA, ktery ma delat ovladani zapnuto/vypnuto. Kdyz je aktivni, jsou na nem necely 3V. Tak jsem ho hned zkusil pomoci sroubovaku sblizit s ADJ, ktery je hned vedle. Nic nezajiskrilo ani nezakourilo, ale displej zareagoval mirnym poklesem jasu. To vypada nadejne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, jen tak dál.Těším se na další články v podobném duchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde ve skříni mám zbylá 15" 1280*800 TNT z herního NB. Ale monitor z něj dělat nebudu, přecijen ty NB panely měli nicmoc obrazové pratametry. navíc cen lcd se dá prodat za nějakou cenu tj náklady na "přenosný" monitor nejsou jen ta deska s řídící logiokou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, pěkné.
Nevíte někdo, jestli se dají takhle snadno/levně zprovoznit i notebookové klávesnice?

Kdysi jsem měla teď už hoodně starý Dell Latitude a ta klávesnice mi dost vyhovovala, ale chcípl a to proprietární rozhraní plus funkční klávesy se asi na jen tak nějaký řadič z normální klávesnice připojit nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je podobně postižený: :-)
http://www.grynx.com/projects/converted-laptop-keyboard/

Já mám třeba taky předělávanou klávesnici z Amigy 1200 do klasické drátové klávesnice, tedy jde opravdu jen o to vybabrat z nějaké USB obyč klávesnice řadič a přemapovat si vodiče z toho flexokáblu tak, aby odpovídaly vstupům toho řadiče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže taky s tím softwarovým přemapováním kláves?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si pohraješ s hledáním jednotlivých řad a sloupců, věřím, že drtivou většinu kláves nebude třeba mapovat.

Technické pozadí jak je řešeno připojení samotné klávesnice k řadiči je zde: http://blog.komar.be/how-to-make-a-keyboard-the-matrix/

edit: nicméně toto je zábava na dlouhé zimní večery, zkoušení s nepájivým polem a tak. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, mne osobně to přijde sice zbytečné, ale to bastlení často je a tom to není. Jen bych doporučil, sice se to těžko z jednoho článku odhaduje, ale vzhledem k tomu, že autor nemá moc přehled o elektronice (předpokládám, že "modulátor napětí" je myšlen prachobyčejný stabilizátor na 12V, na které je chtěl srazit z 19V z adaptéru), a ještě ten stabilizátor 2x odpálil - tak nedoporučuji se hrabat v částech s nebezpečným napětím. Není z článku úplně jasno (zde extrémně chybí fotografie), zda se ten stabilizátor snažil vložit přímo do notebookového adaptéru, aby to měl v jedné krabici. Pokud autor pracoval pouze se zakrytovaným zdrojem a jeho už stabilizovaným a galvanicky odděleným výstupem napětí, tak je vše OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro doplnění - spousta pojmů se mi už z hlavy vykouřila, protože nedělám elektro v takové míře, aby to bylo potřeba:-)

Objednal jsem si dva identické kusy DC/DC konvertoru s možností regulace, ale v obou případech při regulaci mi po 15 vteřinách multimetro ukazoval nesmyslné hodnoty neodpovídající realitě a došlo k přetížení, kdy explodoval kondenzátor. V obou případech byl průběh stejný = počítám s tím, že součástka byla vadná už z výroby. Regulaci jsem dělal bez zatížení, abych se podobným problémům vyhnul, ale bohužel.

Měl jsem v plánu to dát mimo tělo adaptéru, protože abych to integroval dovnitř, musel bych doslova vykuchat napájecí adaptér, který k tomu thinkpadu není zrovna levný, navíc se stabilitou toho čínského bazmeku bych se ani neodvážil. Nedejbože kdyby při poškození konvertoru vzal sebou adaptér i notebook.

Fotky k tomu nemám, protože tohle jsem stavěl cca půl roku zpět a fotky přiložené jsou jen o výsledku, nikoliv o postupu. Ale mám tu ještě jeden projekt s oživením, tak to zdokumentuji lépe :-)

Jinak díky za vše!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, díky za upřesnění. Mohu se zeptat, co to bylo za regulovatelné stabilizátory a kolik stály, že oba skončily tak podezdřele neslavně?

Jinak já tu vidím pouze úvodní fotografii v blogu, fotky v článku chybí. Zkoušel jsem to i na mobilu přes 4G a stejný výsledek, neuvízlo zbývající foto někde v Matrixu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Step Down Converter Module LM2596 - cena 0.90 USD za jeden. Pro jistotu jsem vzal dva a jak to dopadlo. Explodoval vždy výstupní kondenzátor, nikoliv vstupní, takže jsem jej nepřetížil na vstupu, ale při regulaci - vstup byl pájený takže jsem tomu nestihl zabránit. No, doporučuji se podívat po klasickém neregulovaném konvertoru, tam by to mohlo být lepší :-)

Jinak foto, je to zvláštní ale u mě problémy nejsou - testováno na třech PC a telefonu. Asi bych na Vašem místě se mrknul, jestli to není na straně vysílače, popř vyčistit cache a zkusit znovu. Nikdo jiný si nestěžoval tak netuším...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní, ten regulátor by měl dávat 2A bezproblémů a 3A špičkově. Takže pokud má monitor odběr kolem 1,5A, měl to zvládat bez nějakých obtíží. Pokud ten monitor nemá nějaké extrémně divné odběry, že by si s tím neporadila zpětná vazba regulátoru. Ale spíš měli Číňani co to vyráběli zrovna extrémně blbý den :-)

Jinak mne ty obrázky chybí v práci na PC na Chrome, FF i IE. Na mobilu připojení přes operátora 4G a Chrome - všude chybí...zvláštní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně ten stepdown měnič měl problémy s výkyvy napětí, které nastaly při odběrových špičkách. Musely by se tam dát na výstup asi ochranné diody (transily), aby se to vyřešilo. Proto pasivní stabilizátor je myslím sázka na jistotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ho nedoporučil, také jsem měl původně rozepsánu stať o jednoduchém použití 78S12, jenže tenhle obvod strašně protopí, tak jsem to nakonec smazal. Sice je naprosto triviální (78xx + 2x 100n kondík), jenže při tomto odběru by musel mít dost masivní chladič a strašně by šlo do tepla a zbytečně. To už snad raději ten druhý adaptér. Anebo jiný stabilizátor, bez fičur ohledně nastavení proudu-napětí, prostě stabilizátor určený pro můj účel, ten by měl být odolnější než tento regulovatelný. Já si myslím, že výkyvy v odběru rozkmitaly nebo pobláznily zpětnou vazbu toho regulátoru, ten ve snaze to korigovat začal zběsile regulovat, až se kompletně přetížil a odpálil vlastní výstupní kondík. Každopádně to je chyba v návrhu stabilizátoru, buď má mít dostatečně rychlé reakce, aby dokázal vyrovnat změny, nebo když to nedává, má odpojit výstup - chybí tam funkční elektronická pojistka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si tam dejte třeba ten transil a/nebo kondenzátory dimenzované na dostatečné napětí (halt to bude větší), a možná bych přidal i obyčejnou výkonovou diodu 3A v dopředném směru, aby se indukční špička nedostala do zařízení... No a jinak uchladit 7W na to stačí běžný chladič nevelkých rozměrů, podle mně to ani moc nebude topit, a dá se sehnat v katalogu podle ztrátového výkonu třeba v gm a podobných krámech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, ale prostě lineární stabilizátor je přežitá koncepce. Jednoduchá, funkční, ale neúsporná. 7W ztráty už je dost, tím si dneska doma posvítíte. Je to prostě takové polovičaté řešení. A když už takové řešení, tak to raději ten separátní adaptér. Jestli to není totální drek, bude mít ekonomičtější provoz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomičtější o něco ano, ale bude mít v celém řetězu od zásuvky až po zařízení spotřebu tak 3W (podle kvality adaptéru) a navíc zabírá další kus místa a jsou to další kabely... A to nemluvím o dalším zdroji pískotu. Lineární stabilizátory mají tu obrovskou výhodu, že nepískají, jsou naprosto spolehlivé, pro malé odběry určitě nejsou přežilá koncepce.
Dávalo by to největší smysl, kdyby ten zdroj byl využitý zároveň na napájení dalších periferií např. externího disku atp., tam bývá na vstupu nejčastěji 12V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže vzhledem k tomu, že autor ten adaptér má, je to pro něj levnější a jednodušší řešení. Takto by si musel pořídit stabilizátor, chladič, ty dva kondíky, nejlépe pojistku+držák a vyrobit na to plošný spoj (vzduchové drátové spoje na prasáka nemám rád, byť tady je to zapojení opravdu triviální) - a to celé dát dohromady. A ještě se smířit s nízkou účinností. Tady je pořád separární adaptér jednodušší a elegantnější řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obrázky opravdu nejsou a odkazy hlásí Přístup byl zamítnut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem recuscitoval nějaký pěkný panýlek z NTB, použil jsem univerzální LVDS kontrolér (https://www.banggood.com/search/v56.html), za za necelé 400,- jsem navíc získal připojení DSUB, HDMI, přehrávání z USB, tv tuner, a audio. Návody na to jsou najitelné po netu. Jenom podle panelu je potřeba flashnou firmware z USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekne :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímaly spíš moderní panely s eDP, jestli se nedá udělat jednoduchý pasivní převodník eDP->DP+napájení. Vyšlo by to levněji a bylo by to jednodušší

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nejspíš půjde celkem jednoduše, akorát že tyhle displeje jako součástka z rozebraných notebooků budou až za pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám spíše opačný problém. Potřeboval bych k notebooku připojit běžný monitor takovým způsobem, aby se choval jako původní displej, tudíž, abych si na něm mohl zobrazit například BIOS.
Původnímu displeji totiž odešlo podsvícení a vyhodit ten notebook je škoda, ale opravovat se nevyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je absolutne nejjednodussi zalezitost.Jediny co staci,je odpojit puvodni displej.Jakmile ntb nenajde na lvds zadny displej,bere jako primarni externi vystupy.Tudiz se pak externi monitor chova jako interni.Delam to tak bezne zakaznikum,co nechteji menit displej a sam to tak u jednoho HP ntb co mel urvany displej mam taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.