Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Německo se prý chystá do roku 2030 zakázat auta se spalovacím motorem

Já to na jednu stranu docela chápu. Jestli chceme, abysme za 50 let mohli jěště dejchat vzduch, ve kterém je i kyslík :D A máte někdo zkušenosti s elektromobily? Nedokážu si to zatím vůbec představit. No každopádně se chystám prodat auto, už mám domluveno přes http://zahotove.cz/ a chtěl bych pořídit novější, ale rád bych, aby mi vydrželo i dýl než těch 11 let. Co myslíte, čeká nás to i tady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale i tato země a její armáda jedou na naftě"

"na ropě" by bylo korektnější....

konkrétně turbína tanku M1 spálí téměř cokoliv (tedy hořlavého)

"Jestli bude pozdě pro klima na Zemi"
myslím že to tu dříve porovná jaderný konflikt

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je taková, že i vámi uváděné tanky primárně spalují naftu pokud jsou u armády nebo Marine diesel (opět nafta s trochou lihu ) pokud jsou u námořní pěchoty. Občas se do toho na zahraničních misích leje letecký petrolej, ale co si budeme povídat to není v podstatě nic jiného než lehká nafta pro arktické klima, tedy nafta s vysokým obsahem lehkých frakcí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ke globálnímu oteplování: Tak nějak se zamlčuje, že místo tání se ledový pokryv Severního ledového oceánu nějak podezřele zvětšuje. Za poslední tři roky o 28% ve stejné zářijové datum. A teplota už 8 let nestoupá. Takže buď dobroseři zvítězili nad přírodou, což je nesmysl, nebo se klima opravdu mění a blíží se (už opožděná) doba ledová. A pořád platí, že ve 13. a 14. století bylo mnohem tepleji, v Grónsku rostly stromy a na jihu se pěstovalo obilí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máte zdroj? Já jsem našel něco jiného - kromě rekordního roku 2012 se pokryv zmenšuje. http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2016/10/monthly_ice_09_NH.png
http://nsidc.org/arcticseaicenews/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

http://xkcd.com/1732/

A Randall Munroe se nikdy nemýlí :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máte odkud? Severní polokoule rozhodně a měřitelně taje. Otvírají "baltské cesty" a led slábne a ustupuje. Totéž horské ledovce. Na JIŽNÍ!!! polokouli se zvětšuje plocha oceánského ledu, ovšem všude je zdůrazňováno, že plocha a ne masa, alespoň zatím. Podle meteorologických měření je roční úbytek ledu na severu průměrně 10 % na jihu přibývá 0.8 % ročně. Bez teorií, jen měření.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste nečetl jen titulky, tak byste se dočetl ... to co tu píšu (dlouhodobá data ukazují úbytek). Někdo ty výše nalinkoval grafy dostupné na NOAA, kde to v různých letech kolísá, někdy je ledu více, někdy méně, ale trend je "furt dolů".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Což o to, u elektřiny se Německo umí s věcí vyrovnat (sice díky české distribuční soustavě, přes kterou nám přelévá své špičky produkce z obnovitelných zdrojů, jistě k „nemalé radosti“ ČEPSu),.."

"Elektřina pro případný/hypotetický masivní přechod na EV by se někde musela vyrábět."

Dokáže autor udržet myšlenku při psaní článku nebo jen chrlí písmenka? Čte to autor po sobě?

P.S. Zelený nápis "Blog" je na zeleném podkladu schválně nebo je to náhoda?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tento konkretni navrh ja jednoznacne vitam, spalovaci motory jsou prezitek, ktery je potreba odstavit a jinak nez direktivnim narizenim se vyvoj dopredu nepohne.
Na druhou stranu doufam, ze v rcoe 2030 uz EU existovat nebude nebo alespon do te doby probehne Czexit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nahradit čím? Mnohem vi'lce škodlivými elektromobily na baterky? Pochybuji, že budoubovoleny thoriové reaktory v každém autě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A na to jsi prisel jak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to že lithium máž dneska v mobilu neznamená že nepříjdou s něčím jiným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dokud se nepřijde (ale hlavně nikoho nenapadá co!), tak je auto - elektromobil ekozločin prvního řádu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do roku 2030 zcela urcite neprijdou.

Take nikdo nevyresil jak se to auto stojici pred baraken na ulici bude nabijet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse - baterie musi obsahovat lithium, lepsi zpusob totiz jeste nikdo nevymyslel.

A podivej se jak a kde se lithium tezi, jak se vyrabi baterie a jak se pritom znecistuje zivotni prostredi. I kdyz vlastne to je v Cine, to nas nemusi zajimat.

Elektromobil ma smysl, az nekdo vynalezne lepsi baterie. A u kazdeho chodniku kde se da zaparkovat bude moznost dobiti baterii.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, jak to těžit jde, jak to vyrábět lze a přitom méně zatěžovat životní prostředí. Ano, lze to dělat mnohem lépe, než se to teď dělá. A i teď se to dělá pořád o dost lépe, než při těžbě a přepravě ropy, jejím zpracování a jejím spalování. Ještě při tom, že spalovací motor potřebuje pětinásobek energie na 1 km. Nicméně já tvrdím, že celý ten ekologický nesmysl, co točí hlavně Green Peace zm*di a jim podobní, je obrovská zhovadilost v tom, že se kritizuje doprava na fosilní paliva a přitom na to největší znečišťování prostředí ani neukáže (a proti tomu je veškerá doprava nic).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve škody způsobené zemědělstvím.
EU by si měla naplánovat zákaz zemědělství řekněme do roku 2050, to je takový hezký termín.

Sice to má takový drobný háček, že bez zemědělství nebude co jíst, ale do roku 2050 se určitě nějaké řešení najde… a hlavně ceny a vyznamenání za vizionářské řešení problému si rozdáme teď a v tom roce 2050 to už dávno bude problém někoho jiného.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A neni to hezke? Vydavat zakony na dobu, kdy uz nebudete vladnout, takze se s tim pak bude muset zaobirat nekdo dalsi...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tož ... ono je to normální že zákony nemají platnost do dalších parlamentních voleb ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasno, proč se v článku střídavě objevuje "spalovací motory" a "spalování fosilních paliv". Tak co teda hodlají zakázat? Jakékoliv spalování nebo jen fosilní paliva. Protože třeba takovej tuk z friťáku není fosilní palivo a jezdit se na to dá... Tak třeba chce Frau Merkel uzavřít strategickou smlouvu s Mekáčem :-).

A druhá věc. Opravdu mě irituje ten blábol "proč my bychom se měli chovat ohleduplně k planetě, když se nechovají ohleduplně USA ani Čína". To je myšlení na úrovni 3letého dítěte, které nadává, proč si nemůže kopnout do Pepíčka, když Franta do něj už taky kope... Jinak dopotučuju podívat se na nějaké pěkné fotky z Pekingu. Člověk při pohledu na "ranní svítání skrze mlhu" na fotce ve 2 odpoledne pochopí celkem snadno, proč stojí za úvahu přemýšlet o snížení emisí.

Mimochodem při současném růstu lidské populace ve městech vám stejně nic jiného nezbude, protože už teď se třeba v Praze, Brně nebo Ostravě nedá na hlavních ulicích dýchat ani o víkendu, natož v ranní špičce...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Navic argument, ze kdyz to dela Cina, tak muzeme taky, je nesmyslny, protoze v Cine jde spousta veci hrozne pomalu, ale spousta veci velmi rychle a stejne jako se rychle vytahli mezi prumyslovou spicku, se da ocekavat, ze se stejne rychle vytahnou co se tyka ekologie. Takze zatimco dnes jsou hlavni znecistovatele planety, v 2030 uz klidne mohou mit zakaz spalovacich motoru aplikovan.
Porovnavat se s USA zase nema cenu, protoze ty by bez sve US Army uz mozna ani neexistovali nebo by byli rozvojovou zemi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lithia zbyva pouze cca 5 milionu tun na cele tehle planete.

Takze ty elektromobily velmi rychle zase skonci pokud nekdo rychle nevymysli akumulator co nepotrebuje lithium.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je podobná blbost, jako když ropa měla dávno dojít. Ale myslím, že jde o princip - čili pokud už se jednou stane elektromobil majoritní, bude se víc hledět na vývoj baterií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste evidentně nezažil smog za komunistů, a to bylo aut proti dnešku pár.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to byl smog z tovaren a tepelnych elektraren dnes odsirenych, nikoli z aut.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V japonsku měli taky problém se smogem před xx lety a a by to vyřešili nemuseli rozhodně zakazovat auta se spalovacím motorem....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale auta se odčistily snad ještě více. Stále nejvíce smogu dělají továrny a topení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cituji:

"Mimochodem při současném růstu lidské populace ve městech vám stejně nic jiného nezbude, protože už teď se třeba v Praze, Brně nebo Ostravě nedá na hlavních ulicích dýchat ani o víkendu, natož v ranní špičce..."

Zvláštní, že počet překročení imisních limitů dlouhodobě klesá....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani v Praze ani v Brně populace nijak významně nenarůstá. Ona nijak extra nenarůstá v celé naší republice už hezkou řádku let...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pamatuju jak kdysi byly prekrocene limity v zime co dva co tri dny. Dnes uz jsou prekrocene jen parkrat za zimu. Cely Listopad, cely Prosinec, cely Leden, cely Unor... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš zdroj?

Můj je zde http://portal.chmi.cz/?tab=2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Českou přenosovou síť již na hranicích blokují transformátory s posuvem fáze, tak že nežádoucí přetoky sítě jsou blokovány a regulace probíhá v koordinaci právě s Němci.
2) doufám, že se trh sám postará o rozšíření elektromobilů natolik, že tento zákon nebude potřeba.
3) ono je divné když chce zákon něco zakazovat a je třeba zpozornět. Mám namysli třeba to že si německá pošta vyrábí vlastní automobily na elektrický pohon a ostatní automobilky zuří. Jenže zuří kvůli monopolu, protože oni by to auto nedokázali vyrobit za 130.000Kč a ještě by to bylo auto k ničemu. Jen jestli za tím není skovaný nějaký větší zájem.
4) Ve světe je spousta novinek a je mi divné jestli jste i tady na diit nedostali nakazané tento názor šířit jako propagandu. Aby se ovečky připravili a neprostestovali.
5) Pro nabíjení elektroaut lze bezproblému využít noční režim, kdy je v síti přebytek energie. Vemte si že dosud to bylo tak že každá obec měla sodíkové lampy se spotřebou cca 80W za kus. Teď přišli LED svítidla s pětinovou spotřebou elektrické energie. A jak začnou města a obce šetřit proudem bude výkyv mezi dnem a nocí ještě větší. Proto lze nabíjení přes noc přivítat.
6) Další možností pro podnikaní můžou být bateriové elektrárny, které při přebytku energie nabíjejí své baterie a při nedostatku energie dodávají zpět do sítě. Hlavně vyrovnávají nestálost větrných a fotovoltaických elektráren ještě rychleji než přečerpávací. Jedna je v japonsku a je schopna 16 minut dodávat 3MW ! Fungují na technologii jedné elektrody ke kterým je přiváděna "nabitá kyselina" z oddělených nádrží.
7) evropa vždy byla tahoun. V Brně se poprvé žárovkou rozsvěcelo divadlo. V evropě vždycky něco vymysleli a ostatní svět to až později přebral. Takže věřím, že tady u nás se najde dost lidí co si elektrický motor zamilují natolik že spustí lavinu a taková USA a Čína příjde později.
8) další věcí jsou vlaky, u kterých věřím že čeká děti našich dětí přstavba kolejové dopravy na magnetickolevitující.
9) a co lodě? A co letadla? Letadla také fungují na klasický spalovací proces. Nebo ožijí turbínová auta? V USA jeden čas to auto vyráběli a bylo možno do toho pomalu i načůrat a jelo to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

5. V EU ubyva prumyslu, navic se i v prumyslu setri a stroje se vymenuji za ekologictejsi, takze ve vysledku rozdil spotreby den/noc se dramaticky snizil a dnes uz nocniho proudu neni zdaleka tolik k dispozici jako driv, proto treba dvoutarify se spis drzi politicky, kdyby to bylo ciste na vyrobcich elektriny, tak je uz zrusili.
8. Koleje jsou energeticky velice nenarocne, naopak elektromagneticka draha je priserny zrout energie, doufam, ze se vystavby nedoziju.
9. Presne tak, zrovna letadla maji enormni spalovani a vypousteji do ovzdusi nesmirne mnozstvi skodlivin. Budeme-li teda spravedlivy a oboji porovname a vezmeme v uvahu, ze vypousteni skodlivin do ovzdusi nad zemi je mnohem horsi nez na zemi, dojdeme k tomu, ze letecka doprava v EU skodi cca. o polovinu vic nez automobilismus. Takze dalsi nesmysl merkelizovaneho Nemecka, nejdriv zruste spalovaci letadla, pak se muzeme zacit bavit o automobilismu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

5. nedokážu posoudit, protože neznám přesná čísla. Na jednu stranu máte pravdu se šetří, na druhou stranu tady někdo brečí že by síť neutáhla nabíjení aut. Tak jak to tedy je? Pokud snížím spotřebu továrny mohu ušetřenou energii použít k nabíjení auta.
8. nesmysl, magnetické koleje když nad nima zrovna neprolétává vlak jsou vypnuté, nežerou žádnou energii. Energie je posíáná jen tam kde se nachází vlak.
9. Naprostý souhlas, nechci působit jako nepřející Tomáš, ale letadel se pořád nikdo nedotknul, protože každej rádoby ekolog ti řekne že přece při rozpočítání spáleného paliva na počet cestujících je to ekologičtější. Jo možná jo, ale když se začnu zaobírat důvody proč lidé lítají, tak jakákoliv debata ztrácí smysl. Už před 50lety začli čeští inženýři projektovat vlakový rychlostní koridor který měl spojit Berlín, Prahu, Vídeň až do Jugoslávie, aby všichni mohli v klidu vlakem cestovat až k moři. On ten vlak sice jede dýl, ale nemusíte celou dobu sedět jen na prdeli. Díky politikaření však z tohoto plánu bylo ustoupeno.
A já se domnívám, že kdyby taková dráha byla postavená z mglevu tak bych mohl říct že tak polovina letadel nebyla potřeba. Nebo když né maglev tak hyperloop. Ale co chctít po takových blbečcích co volí babiše a čssd?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5. - páteřní síť nabíjení aut utáhne, koncová ne (a rekonstrukce koncové sítě je to nejdražší na rozvodném systému)
8. - ale i ta lokální dodávka energie do místa kde je vlak je celkem dost velká
9. - na pevnině na vytížených trasách se to dá vysokorychlostními vlaky řešit, ale přes velkou louži letadla nenahradíš a na málo vytížených trasách (kde lítají menší letadla) taky ne (protože náklady výstavbu železnice by se tam v životě nezaplatily)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

9. o louzi mezi kontinenty se nikdo nebavi, tam jsou letadla nenahraditelna, mluvime ciste o doprave po Evrope. Naklady na vystavbu zleznice nejsou vetsi nez naklady na vystavbu silnic, spis o dost mensi, samozrejme nebavme se o ceskych cinknutych zakazkach. EU letecky provoz dotuje, kazdy z nas platicu dani tak priplaci na dopravu pasazeru letadly. Je to samozrejme utopie, ale zrusme ty dotace a ono se uvidi, jestli neni vyhodnejsi postavit zeleznici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dotuje? A jak jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

9. U toho rozpocitavani paliva na cestujici, tak tam je ta zrada, ze oni vychytrale rozpocitavaji palivo v letadle vysoko nad zemi a srovnavaji to s palivem vypoustenym z aut na zemi a to v pomeru 1:1. Jenze to je prave ta zrada, palivo vypoustene v atmosfere skodi asi 50x vic! Zalezi zase od studie, nektere tvrdi jeste mnohem vyssi nepomer ve prospech aut. Pri zapocitani tohoto se najednou vyhoda leteckeho provozu stira a naopak i pritom mnozstvi aut, jsou ekologictejsi nez letadlo s mnohem vice pasazery.

5. Ano, samozrejme, ale i tak je kolej energeticky mnohem ucinnejsi nez elektromagneticky polstar. K vyvinuti dopredneho pohybu po koleji potrebujes neuveritelne malou silu, tomu se magnet nikdy nevyrovna. Dnes jiz lide dokazi budovat i tiche koleje respektive odhlucnene vlaky, take rychlosti kolejove dopravy vzrostly a tak opravdu neni zadny duvod prechazet na magnet. Uplne by stacilo, kdyby EU prestala dotovat leteckou dopravu a CR vpustila na koleje konkurenci.
Koleje a to i ty magneticke maji jedinny neprekonatelny problem,kterym se nemuzou vyrovnat automobilismu - doprava na posledni mili nebo-li neco te musi prevest z nadrazi k tobe domu nebo musis jit pesky, jinak koleje nemaji konkurecni v zadnem ohledu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

5. počkej počkej, nebudeme se tu handrkovat o energetické náročnosti vlaku. Protože bych si dovolil tvrdit, že energie = hmotnost x rychlost vlaku, tak bych řekl že stejně těžké vlaky při stejné rychlosti budou mít zhruba stejné nároky na energii. Problém je v tom že i vysokorychlostí TGV pro normální ježdění je kolik 370kmh? a kolik maglevu? zatím 550kmh, takže pokud ten vlak jede o 180kmh rychleji tak je jeho energetická náročnost větší. A teď otázka jestli se ti vyplatí být z berlína u moře v jugošce za 12hodin nebo jen za 6... nepotřebuješ strojvůdce apod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treni - to je to o co tu bezi. :-)

Jenze takovy vlak bude neuveritelne drahy, protoze v zalidnenych zemich jako je CR, Madarsko, Jugoslavie to musis vest kompletne tunelama, protoze jinak to mas samej prejezd, samej semafor a ty vlaky zpomaluje hlavne tohle + vlakove stanice, protoze zase bude to v CR stavet jenom v Praze nebo ve vsech kotehulkach jako je Brno, Olomouc, ... :-D
V Rakousku musis stejne tunelovat, protoze sice lidi malo, ale Alpy a pres ty se dostanes zase jenom tunelama, jenze je rozdil jit cestou tunelu jen v tom Rakousku navic v kamennem podlozi a je rozdil je budovat v piscito-jilovitych Cechach.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasně, ale prostě jednoho krásného dne to bude realita a naše pra pra praděti si budou klepat na čelo jací neandrtálci jsme byli. Navíc tunel má samé výhody, jak projednávání práv k pozemkům, které 30m pod povrchem nemusíš řešit, tak snížení odporu vzduchu apod... No viděl bych to na dva směry... Norsko, polsko, Ostrava, brno. a pak druhá Londýn, paříž, berlín, wolfsburg, praha brno, od brna dolů už by byl koridor stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, jenom teda mi to neda, ale Brno, Bratislava, Viden a ktery kotehulky jeste? Obavam se, ze pokud to bude tak rychly jak tu pises, tak to zastavi v Praze a v Ostrave a v Brne to zacne brzdit, aby to ve Vidni zastavilo. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"že se trh sám postará" ... to je tvrzení jednoho rádoby ekonoma, před kterým nás ekonomické špičky varovali, ať ho ke kormidlu nepouštíme. Tak trochu jsem věřil, že čas a praxe ze světa lidi přesvědčí, že jsme to varování měli poslechnout a poučíme se z toho. Koukám, že se občas pořád někdo najde. Nezlob se na mě, ale trh se nepostará ani nic nevyřeší. Trh není jin a jang, lidi, potažmo firmy, nejsou fér a neexistuje vyšší spravedlnost, která ovlivňuje rozhodování lidí tím správným a logickým směrem. Pokud chceš, aby trh fungoval, musíš na něj dohlížet a regulovat jej. Pokud vedle sebe bude 10 restaurací a 8 obchoďáků, sice začne tak strašně vyzdvihovaná cenová válka, ale jaký to má skutečný dopad? Minimální marže = minimální zisk, který se negativně projeví na finanční způsobilosti firmy, na výši odvedených daní a v neposlední řadě na výši platů zaměstnanců i jejich počtu. Pokud mají lidi nízké platy, utrácejí méně. A tak bychom mohli pokračovat. Výsledkem není fungující ekonomika, ale bankrot firem, které se snaží do poslední chvíle nějak přežít. Proto existuje (ne v ČR) regulace, kdy je přesně dáno, kolik firem v daném oboru, může v dané oblasti existovat (v Evropě běžná věc). A výsledek je, že firmy prosperují, zaměstnanci mají slušný plat a také jej každý měsíc dostanou na účet. Samozřejmě takové firmy pak platí daně atd.

Pracuji nějaký ten rok v Německu. Elektroaut tu jezdí čím dál víc - v rámci měst. Samozřejmě jde většinou o firemní auta, protože jsou daňově zvýhodněna a v celkovém počtu aut nejde o nárůst v ani v jednotkách procent, přesto ve větších firmách tento trend je. Navíc tato auta najezdí pár km po městě a v okolí a tak baterka opravdu na den stačí. A zřejmě by to stačilo i lidem, kteří jedou ráno do práce a odpoledne na nákup a domů, ale na dovolenou by už vyrazit nemohli, nemluvě o tom, že "je to líné a nejede to".

Elektroauta jsou asi líbivým nápadem, ale problémem je uchovávání energie. Stávající baterie nejsou schopny udržet dostatek energie na to, aby se mohlo postavit auto, které bude moci nahradit auta stávající. A úplně vypadává z textu nejen zde v blogu, ale obecně nejdůležitější část infrastruktury - kamiony. O tom nikdo nemluví, protože každý ví, že je to pitomost. Určitě se tu najde technik, který nám sem vysmrkne přesně, jaké baterie by byly potřeba, aby uživily běžný provoz kamionu v rámci pracovní doby. Buďme při zemi, vezmeme takový běžný kamion, který má motor o výkonu 440 - 450 koní a vozí nějakých 15 tun a najede za den 500km. To je tak zhruba běžné. To aby za ním jel další kamion s baterkama...

V Německu je řada politiků, kteří se snaží zalíbit podobnými výroky, ale naštěstí jim to tu lidi už přestávají baštit a začínají přemýšlet. Především kvůli paní Merklové. Doufám, že tento trend se přenese i k nám do Čech, byť měl být spouštěčem už Babišův výmysl EET (když už ne "trh všechno vyřeší") ala "to že do ČR přijde kolem 50% zboží bez papírů je jedno, ale budeme dupat po maloobchodě" ... ten to opravdu ovlivní. Ale je to líbívé... stav ekonomiky v ČR, včetně pocitu živnostníků a podnikatelů, že je normální prodávat zboží bez papírů, jde právě za autorem výroku, který mne donutil na tvůj post reagovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pěkně jsi se nám rozepsal:
takže nejprve zpochybníš že se trh nepostará, ale v druhém odstavci píšeš že sami firmy v Německu začínají kupovat elektroauta. Takže postrádám smysl narážky. Jde vidět že se trh postará, protože pokud někde je potřeba tak se trh postará a vyplní onu díru. Říká se tomu nabídka a poptávka. Pokud je po něčem poptávka, vzrůstá cena, pokud je poptávka vyplněna, cena klesá. Z tohoto důvodu jsem psal, že bych byl rád aby se trh sám postaral o poptávku.
Dále popíráš existenci cenové války. Znám jedno město, nebudu mu dělat reklamu, kde na jedné ulici jsou tři vinotéky a uživí se tak luxusně že ani jeden nestřádá a žádný zákon do toho nezasahuje. Nikdo nenařizuje že na jedné ulici musí být "jen" tři nebo jedna vinotéka. To už by jsme se dostali do přeregulovaného trhu a ten už je špatnej, protože vznikají monopoly a trh je deformovanej. Proto píšu o tom aby ten zákaz nebyl potřeba, protože by trh byl deformovaný.
"líné a nejede to" to je jen subjektivní pocit, to středně velké autíčko od BMW dá naprdel kde čemu.
Kdyby ten zákon odstranil byť jeden jedinej kamion z komunikace, jsem pro. U nás je překamionováno z důsledku zrušení přepravy kamionů ČD Cargem. Kdyby tady byl zákon o tom že tranzitní kamionová doprava se v Aši naloži na vlak a v Trenčíně na slovensku se složí, tak bys viděl jak by naše dálnice byly najednou prázdný. jenže na to nikdo nemá koule, protože kapsch se dá lépe tunelovat než ČD Cargo.
EET není úplně výmysl Babiše, už byl dávno zaveden někde v africe nebo kde a funguje tam skvěle. Horší že ho babiš trošku víc rozšířil. Když jsou tady lidí kteří ho volí, když jsou tady lidi kteří volí čssd. Tak bohužel tu budou politici kteří budou vydávat zákazy a zákazy zákazů jak na běžícím páse. Stav ekonomiky je skvělý, protože jinak by Singer zastavil intervence ČNB a srovnávání natisknutých peněz EU na 27kč za E.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok. Asi se můj příspěvek zobrazuje na tvém monitoru jinak.

Psal jsem, že jezdí elektroaut stále víc. V následující větě jsem jasně napsal, že je to proto, že je to daňově zvýhodněno. Čili si neprotiřečím, naopak potvrzuji, že bez zásahu státu by se tak nedělo.

Dále - nepopírám existenci cenové války. Napsal jsem "sice začne tak strašně vyzdvihovaná cenová válka, ale jaký to má skutečný dopad?" to není popření, nýbrž zpochybnění toho, jaké klady jsou tomu přičítány a reálné mínusy jaksi opomíjeny.

Je fajn, že v jedno městě fungují tři vinotéky na jedné ulici. My ostatní myslím známe mnoho měst, kde padají živnostníci a obchodníci jako mouchy a kde takováto idylka nefunguje. A právě tyto živnostníky likvidují velké firmy a vzniká monopol a umocňuje se síla a vliv korporací. Proto je regulace zdravá.

Je milé, že mi chceš pomocí v terminologii, ale netřeba. Z ekonomiky jsem měl výbornou, takže netřeba.

No a k BMW. Určitě jde udělat silný elektromotor do auta, ale opět ti uniklo, že jsem mluvil i o tom, že se stávajícími bateriemi to není providitelné. Udělat zihadlo půjde, ale ujedu s ním to, co s ním ujet potřebuji? Já nespochybňuji tento koncept ani proti němu nic nemám. Ale nasazení do reálného provozu tak, aby byly nahrazeny spalovací motory za stávajících technologií nesmysl prostě je. Nejen u osobaků, ale především u kamionů.

Přál by sis, aby se omezila kamionová doprava. Já také. Ale ekonomika, resp. Infrastruktura firem, je nastavena tak, že se vozí toaletní papír do Rakouska z Nizozemí, každá firma má několik vzdálených poboček a litá se se zbožím 3x kolem Evropy. To je jistě chyba, ale část státu je na tomto způsobu provozu závislá. Na druhou stranu se tu nebavime o omezení kamionové dopravy, ale jejim ukončení :).

Ano, EET bylo vymyšleno jinde, ale samozřejmě provedení u nás po Švejkovsku. Napadal jsem především to, že Babiš začíná někde na konci a zlikviduje tím malé a drobné podnikání v ČR. Chápu i to, že především o to mu jde. Ale to je už jiná kapitola.

Stav ekonomiky je skvělý? Sakrasmus nakonec? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vesměs jsou naše názory stejné a nemá cenu je tříštit slovíčkařením.
Jen mi trošku nesedí částečně vaše protiřečení, kdy vítáte regulaci v jedné formě a na druhou stranu Vám regulace v jiné formě vadí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle všeho názory stejné nemáme nebo nemáte svůj den. Protože jste napsal největší ekonomický omyl, řečený a bohužel také uvedeny v praxi - trh to vyřeší.

Každopádně rád zodpovím otázku. Mám rád regulace, kdy má zemědělec dáno, kolik cibule a brambor má vypěstovat a stát mu garantuje, že je prodá. Poku vypestuje víc a něco dalšího, je to už pak na něm, ale své jistě má (Holandsko). Také se mi líbí, když jde obchodník otevřít obchod a nalije do něj pár milionů (přepočet na koruny), tak mu stát garantuje, že mu vedle neotevře nikdo další a je spocteno, kolik obchodníků se v tom daném oboru v dané oblasti uživí. To dává jistotu jak obchodníkovi, tak jeho zaměstnancům, ale i státu (Švýcarsko, částečně celá západní Evropa). Atd.

To jsou regulace, které vycházejí z praxe, mají logiku a jsou k dobru věci. Na stranu druhou vznikají pokusy o regulaci, které jsou jejich pravým opakem. A pokud se vrátím k eletroautům, pokud se to bude někdo pokoušet prosadit plošně, je to nesmysl. Pokud to bude uváděno v život tam, kde to dává smysl např. město a nebude to ani zátěž pro firmy a lidi, bude to připravené, budu takovému návrhu tleskat. Ale pokud se vrátíme do reality a budeme vycházet z toho, jak pracují evropští politici, asi to předpokládat nemůžeme.

Abych tedy nebyl špatně chápán. Nejsem pro plošné regulovaní trhnu. Vše, co se snaží někdo udělat plošně, skončí katastrofou. To už nám přeci politici dokazují minimálně víc jak sto let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel vás ani teď nechápu. Máváte mi nějakým švýcarskem před nosem, přitom neznám jak to funguje ve švýcarsku, ale vysvětlím Vám proč váši myšlenku nechápu, nebo k ní chovám určitý nesoulad.
"jednu regulaci vítáte druhou odmítáte" :
Vy říkáte: zemědělec, jakož to podnikatel je zregulován, že nesmí vyrobit víc brambor a nikdo jiný ani ten zemědělec nesmí vypěstovat ani o jednu bramboru navíc. Obchodník s mobily si otevře obchod a ve měste kde si otevřel obchod už podle regulace nesmí nikdo jiný otevřít obchod s mobily.
____
tak a máme tu diktaturu, zdeformovaný trh alá king čong ul.
Protože zemědělec nemá konkurenci, tak přestane pole hnojit a zalívat. Výsledkem budou malé brambory, které nebudou nikomu chutnat. Obchodník nemá konkurenci, tak začne prodávat telefony které začnou explodovat. Všichni lidé volají po lepších bramborách a nevybuchujících mobilech. Ale na trh nesmí přijít nikdo.
_____
Pokud by systém fungoval s otevřeným trhem, tak by se objevil zemědělec, který by si vypiplal pár brambor které by byly velké a dobré a dal by je na trh. Lidé, by i přes vysokou cenu (protože jich je málo) je kupovali. A stejně tak by kupovali mobily které by nevybuchovali. Tím by původní zemědělec a obchodník přišel o marže a přestal by mít tak velké zisky. To vytvoří konkurenční prostředí, které donutí původního zemědělce opět začít hnojit a pěstovat velké a chutné brambory a obchodníka s mobily přestat prodávat vybuchující mobily.
Neboli trh se zreguloval sám.

Tzn nemohu souhlasit s vaším názorem, že kdejakej jouda v Evropském parlamentu bude mě a mému zemědělci a mému obchodníkovi diktovat co jak a za kolik má prodávat.
Pokud bude hlad po elektroautech, (a ten je) a automobilky na něj budou kašlat. Budou se častěji a častěji objevovat v novinách články o tom jak automobilky zuří na malé firmy které elektroautomobily začli vyrábět a nezbyde jim nic jiného než se na elektromobily také přeorientovat. Jinak je ta malá firma převálcuje.

Představ si že by platila ta tvá regulace, tak vlastně Ford tady dneska není. Díky tomu, že nebyla žádná regulace na počet a cenu vozidla, tak si mohl dovolit vytvořit pásovou výrobu a chrlit vozidla za pakatel. Díky tomu odstartoval éru moderního automobilzmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemavam vám tu Švýcarskem před nosem. Uvádím krásný příklad. Není přeci problém si přečíst jejich nařízení, abyste byl v obraze.

Napsal jsem, že zemědělci stát určí, kolik čeho vypěstovat a garantuje mu odbyt tohoto zboží. Co vypěstuje navíc, je na něm = odbyt je na něm. Čili zde jsme se nepochopili. Může vypěstovat navíc co chce.

Pokud jsem se neupsal, psal jsem, že pro danou oblast je spočteno, kolik obchodníků se v daném oboru uživí. Silné pochybuji, že by někdo na jedno město určil, že tam bude obchodník jeden. Ale je klidně možné, že na malém městečku to tak bude. Ostatně např. v Německu i Rakousku je běžné, že v takových případech je tam jeden obchoďák. Dva by se neuživili.

A když už si tykáme (nic proti), tak taháš regulaci do nesmyslných rozměrů. Regulace je o tom, že pokud se na 5tis lidech uživí 2 obchoďáky, 2 prodejce mobilů, 3 prodejci aut atd, je nesmysl jich tam pustit 10 od každého. Teď už mi snad rozumět budeš. Opravdu stojí za to si to najít a precistn abychom si rozuměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte mi, obecně mm problém s přepínáním tykání a vykání. To je holt vlastnost už od základky.

Nemám zas tolik času abych studoval jak to mají jinde, budu spoléhat a věřit Vám.

V prvním případě u zemědělce, to chápu a pokud zemědělec smí vyrobit víc tak je to fajn a neřekl bych že to je nějaká regulace, spíš "doporučení" nebo něco ve smyslu garance.

Ovšem s těmi obchoďáky naprosto nesouhlasím. Proč by měl někdo nařizovat kolik obchodů nebo restaurací v daném místě bude? To mi příjde omezující a degradující. Ať je tam třeba deset obchoďáků, ten nejsilnější přežije, ti co to nezvládnou zkrachují. To je evoluce. Nebo prostě by tady byla hospoda kde by točili gamrinus. A nikdo by nemohl udělat jinou hospodu protže jedna hospoda stačí a druhá by se neuživila. Jenže já nechci pít gambrinus, musel bych jet do vedlejšího města kde točí něco jiného... to je na palicu, nezlobte se na mě.

Rád bych Vás tedy poprosil o vysvětlení jak to tedy myslíte se zákazem aut na fosilní paliva od roku 2030? Domníváte se že automobilky potřebují celoplošně zakázat motory na fosilní paliva aby dostali regulaci, že smí vyrábět jen elektroautomobily v době kdy již dávno budou vyrábět jen elektroautomobily?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si tykejme, já to tak raději. Navíc jsem na to zvyklý.

10 obchoďáků či restauraci tam, kde se uživí tři je špatně pro všechny. Vůbec totiž neberes v potaz investice a možnosti obchodníků. To co si napsal dopadne tak, že pokud ti vedle tvého obchoďáku vyroste jiný, velké společnosti, tak nemáš šanci přežít. Ne proto, že by si byl horší obchodník nebo proto, že by si se špatně choval k zákazníkům. Nemáš šanci vyhrát "cenovou válku" s molochem jako nadnárodní společnosti jsou. Čili vyvstává otázka, jestli vyraje ten lepší nebo ten s větším balíkem peněz. Odpověď je myslím jasná a tímto způsobem je posilována pozice velkých firem oproti malým. Čili pak dochází k tomu, čemu bys rád předešel - podle tvých příspěvků výše.

A teď si představ situaci, kdy najdeš místo, kde chybí hospoda. Vezmeš si úvěr, nalijes do toho 3-4 miliony (což není problém). Spočítáš si, že máš návratnost 5 let a pak budeš z úvěru venku a bude z tebe spokojený hospodský. Jednoho krásného dne se probudíš a dozvíš se, že se ve tvém okolí otevřou další 2 hospody. Díky tahání se o zákazníky a zřejmě i "cenové válce" se ti změní 5 let na 15, pokud to přežiješ. Může se ti také klidně stát, že s dobrého podnikatelského záměru vznikne noční můra a přijdeš o všechno. V takové chvíli bys uvítal ochranu svých investic v podobě regulace trhu.

Nevím, jestli značka piva je dobrý argument proto, aby byla v dané lokalitě otevřená další hospoda a obě pak živořili (nezaměstnávali lidi, neplatili daně atd) či někomu ze zúčastněných spáchala doživotní neštěstí. To se děje bohužel často a nikomu to nic dobrého nepřinese.

A k otázce - já nejsem přesvědčen, že jsme připraveni na ukončení aut na fosilní paliva - technologicky. Jak všichni víme, stávající technologie na uchovávání energie je neefektivní. Pokud nejsme připraveni na to, že připojíme auta k dratům nad silnicí, jako autíčka na autodromu, je jakákoliv úvaha tímto směrem nereálná. Navíc si myslím, že toto téma spadá do chlívečku "líbivá politika", stejně jako hypotetické uzavření jaderných elektráren v Německu. Ani jedno se v blízké budoucnosti nestane. Automobilky jsou sice pod tlakem vlád, resp. EU, aby eletroauta nabízely, stejně jako přiškrcené litrove chcípáky, které musí mít papírovou spotřebu velmi nízkou, což v reálu nefunguje, ale úřední šiml je spokojený. pokud se mně ptáš, jak docílit toho, aby se eletroauta prodávala, až bude vyřešeno skladování energie, domnívám se, že stejně jako doposud. Pobídkou státu. Ať již levnější silniční daní a pojištěním či naopak přitvrzením opačným směrem. Navíc zabere, když si přestanou politici z lidí utahovat. V tomto směru třeba tak, že sami začnou jezdit v autech s obsahem 0,9 litru a svá 2-3 litrová žihadla odvezou k likvidaci. No, to si z toho už samozřejmě dělám srandu, protože představa, že uvidím v Německu vládní konvoj, složený z litrovych chcípáků je asi stejně scifi, jako že pojedou v elektroautech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si to rozdělit na tři odstavce.
1) obchodní domy: Máš pravdu, ale představ si že u nás je obchodník s masem a dvoje malinkatý potraviny. A uživí se i když je tady velký zahraniční obchodník. Protože lidé kteří chtějí kvalitní maso, jdou k onomu řezníkovi, lidé co chtějí kvalitní potraviny jdou do těch malých obchůdků. A všichni ostatní a pro další věci chodí do toho obchoďáku. Všichni se uživí, všichni jsou spokojení. Kdybys ale ten obchoďák zakázal a zreguloval. Jak hovoříš o ochraně investic. Tak řezník umře, protože by neměl šanci všem dodávat potřebné množství masa.

2) hospoda. nevracej sem komunismus. To že si někdo vezme hypotéku a začne dělat hospodu, a zákazníci jsou tam nuceni chodit jen kvůli tomu že v okolí není jiná hospoda je prostě riziko, kterýho si pan hospodskej musí být vědom. A je to pro něho motivace aby dělal hospodu dobře a zákazníci k němu rádi chodili a měl tam čisto a čistý trubky a dobrý pivo.
Pokud budou lidi nespokojení s jeho hospodou, bude tam špína, nevyplýchlý trubku a gambrinus nebo nefiltrované hnusy, tak začne sílit tlak na hospodu, která fungovat bude, pak si někdo vedle založí taky hospodu, začne to dělat líp a zákazníci přejdou k němu.
Je to blbost, mafie, cenzůra jakkoliv přikazovat kolik hospod se musí uživit v daném regionu.

3) regulace energie: vzhledem k tomu že v energetice je stát více meně jediným investorem (národní síť) tak holt má úředníky který do energie budou kecat. Tady ti úředniček najednou vydá regulaci a tvoje investice je v prdeli. Vzal jsem si hypotéku na továrnu, že budu dodávat na vyhladovělý trh 5litrové diesly protože je o ně zájem. Ale příjde regulátor že musím snížit emise no a co moje investice? Přijdu na buben a z mé návratnosti 15 let je 150let což je nereálné splatit.
Deutsche pošt evidentně přišla s nabídkou státních peněz do elektro aut, ale evidentně ji automobilky s velkým balíkem peněz (tvůj model s obchoďáky) nevyhráli a cenově je převálcovala nějaká menší firma. Ty auta se u tý pošty neobjevila ze dne na den.
A k tvým představám a snům a sci-fi uvedu jinou parafrázi: "a přece se točí!"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jak červenej hadr na bejka. Škoda, že si mi neodpověděl. Jinak v první řadě tu nebyl komunismus, ale socialismus. Komunismus je utopie, která, stejně jako další formy utopie, nikdy nepřešly do praxe. V druhé řadě se sem nesnažím vrátit socialismus, ale naopak mluvím o možnosti aplikace fungujících ekonomických procesů ekonomiky a ukazuji to na západní ekonomice. Chápu, že to tak vidět nechceš, stejně jako chápu základy tvého postoje a rozhořčení. Ale přes to se tu už musíme přenést a začít rozlišovat věci na dobře udělané a na špatně udělané. Na věci fungující a nefungující. Ne reagovat na termíny kvůli naší historii. Možná ti neuniklo, že jsem přešel tvoje narážky v jednom z předchozích postů, kdy si ze mě dělal komunistu :). Rád bych to přešel i teď, tak buď tak dobrý a nepokoušej se o to, protože jsi vedle jak ta jedle.

Příklady, kterých ses tak chytil a tak se snažíš dokázat, že jsou regulace špatné jen proto, že jsou to regulace, jsou klasické příklady. Pokud se o něčem bavíš, použiješ jasný a obecný příklad. Obchodák a hospoda je klasika. Je srandovní, že se snažíš vyvrátit můj názor a pohled na věc příklady, které nejsou v rozporu s tím, co tu říkám. Krásnou ukázkou je hned tvůj první bod.

1. "Všichni se uživí, všichni jsou spokojení. Kdybys ale ten obchoďák zakázal a zreguloval. Jak hovoříš o ochraně investic. Tak řezník umře, protože by neměl šanci všem dodávat potřebné množství masa."

Pokud by si neměl před očima ten červený hard, tak bys v mých příspěvcích viděl, co jsem napsal. Snadno spočítáš, kolik obchodníků se uživí v dané oblasti. Tolik tam povolíš provozoven. Pokud se v tomto tvém případě uživí všichni, proč by mělo být licencí méně? Ona regulace zasáhne ve chvíli, kdy by tam chtěl otevírat někdo další a tím by se tebou popsaná idylka narušila.

2. "To že si někdo vezme hypotéku a začne dělat hospodu, a zákazníci jsou tam nuceni chodit jen kvůli tomu že v okolí není jiná hospoda je prostě riziko, kterýho si pan hospodskej musí být vědom. A je to pro něho motivace aby dělal hospodu dobře a zákazníci k němu rádi chodili a měl tam čisto a čistý trubky a dobrý pivo."

Už v předchozích příspěvcích si dokázal, že o ekonomice a o tom, jak to chodí, pramálo víš. Ale byl jsem hodný a snažil jsem se ti vysvětlit na jednoduchých příkladech, jak to chodí. Každopádně ochrana investic je naprosto regulérní součástí ekonomiky, resp. vztahu firma stát. Uvedu ti opět jednoduchý a všem známý příklad. TV Nova a spor investorů s ČR, kdy byl náš stát žalován za to, že neochránil investice společnosti. Překvapivě tato společnost spor vyhrála. Ono je totiž běžné, že investor žádá garance a ochranu investic. Já ti to přenesl do jednoduchého příkladu hospodského, který má podle mého názoru naprosto stejná práva, jako obrovská společnost. Bohužel to tak právě u malých firem nefunguje i proto, že existují lidé, kteří tvrdí, že "to trh vyřeší". Velké společnosti se tohoto práva domůžou i v takovém kocourkově, kterým Česká republika je.

Mluvíš o riziku podnikání a o tom, že si toho má být pan hospodský vědom. Jinými slovy říkáš, že každý, kdo začne podnikat, má počítat s tím, že nemá mít žádnou jistotu a nemůže se na nic spolehnout. A pokud to bude dělat dobře, tak se uživí... ještě jinými slovy, trh to vyřeší. Takže pokud bude 10 hospod tam, kde se uživí tři, tak přežije ten, kdo bude mít čisté trubky, dobré pivo a dobré jídlo. To tu tvrdíš. Já tvrdím, že přežije ten, kdo je zvýhodněn kapitálem, tedy může přežít déle bez zisku, dále bude zvýhodněn ten, kdo získá nějakou výhodu... třeba šizením atd.

"Je to blbost, mafie, cenzůra jakkoliv přikazovat kolik hospod se musí uživit v daném regionu."

Je blbost, myslet si, že to nejde. Naopak je naprosto jednoduché spočítat, kolik se jich tam uživí. A ač odmítáš si načíst relevantní informace, je to dokázané v praxi. Pitomost je naopak to, když si tu budeme dál hrát na otevřený trh, kde právě trh všechno vyřeší. Stav naší ekonomiky ti důkazem není, není pro tebe argumentem, že něco někde funguje řadu let i přesto, že to nevymysleli komunisti. Což už je ta vtipnější stránka tvého postoje.

Ač jsem to chtěl už ukončit, ještě tedy trochu o bodu tři...

Tento příklad z těch tebou uvedených, mlátí asi dveřmi asi nejvíce. Pokud je mi známo, tak trh není vyhladovělý po 5 litrových dieslových motorech. Dále si nedovedu představit, jak by sis mohl vzít hypotéku na takový projekt a už vůbec si nedovedu představit, že by jsi v takovém případě nejednal s příslušnými úřady. Pouštět se do takového byznysu bez toho, aby si neměl zásadní informace o stavu trhu a dění, je nesmysl. Čili, pokud tomu dáme reálný rozměr, což tvůj příklad postrádá, tak by si se od úřadů velmi rychle dozvěděl, že politikou v dané oblasti je dlouhodobé snižování emisí. Dozvěděl by ses o platných a chystaných opatřeních atd. Takže by ses do takové situace dostat nemohl. Pokud pominu fakt, že pokud by si se chtěl do takového byznysu pustit, věděl by si to nebo by si se to dozvěděl už v bance. Protože pokud chceš velký balík peněz, potřebuješ podnikatelský záměr. Na jeho základě by ti bankéř vysvětlil, že jsi úplně mimo realitu (= neznáš byznys a jeho okolnosti) a že ti kačky nepůjčí.

"Deutsche pošt evidentně přišla s nabídkou státních peněz do elektro aut, ale evidentně ji automobilky s velkým balíkem peněz (tvůj model s obchoďáky) nevyhráli a cenově je převálcovala nějaká menší firma."

"Tvůj model s obchodáky..." vážně? Nebylo tam nějaké výběrové řízení? Není to tedy spíše něco naprosto odlišného? Nebo máš pocit, že regulace počtu provozoven v konkrétní oblasti a výběrové řízení je ta samá věc? Opravdu máš pocit, že si pochopil to, o čem jsem psal? Já mám pocit, že ne. Ani ti nepomůže, že se pokoušíš vytrhnout z kontextu nějakou frázi a zasadit jí úplně někam jinam, protože to děláš moc okatě a především špatně. Já tě vždy vrátím do mantinelů daného tématu, o kterém jsme mluvili. Pokus o aplikaci konkrétního modelu pro počet provozoven do výběrového řízení je jen podtržení toho, že si to prostě nepochopil. Slyšíš slovo regulace a už tě nezajímá ani obsah, ani výsledky; naopak se snažíš nesmyslnými příklady ukázat, že je to za každou cenu špatně. Ale uniká ti, že to je každému, kdo o tom něco málo ví, jasné. A fakt jsem se tak dlouho snažil být hodný...

Každopádně se určitě neshodneme. Já vnímám určitou regulaci trhu jako pozitivum, protože mi jmenované příklady jasně dokázali, že to tak prostě funguje a má to pozitivní dopad na ekonomiku, firmy a v neposlední řadě také zaměstnance (což má, světe div se, opět pozitivní dopad na ekonomiku). Ty věříš tomu, že trh všechno vyřeší, byť praxe dokazuje, že to znamená nemalý počet živnostníků i firem, které skončily velkým neštěstím nejen pro ně. Další "výhodou" je také to, že pak soupeřící firmy nemají na výplaty a třeba ani na elektriku. To je realita české ekonomiky. Vím to já, víš to ty, přesto výrok "trh to vyřeší" hájíš proto, že ti slovo regulace připomíná komunisty. Opravdu se neshodneme, ale máme právo na svůj názor a tak se přeci shodnout nemusíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám sílu na to reagovat, jste jak zaseklý kolovrátek, který má jen svůj názor a nedokáže pochopit, ani jednoduché rovnice. Vy by jste chtěl počítat regulace, to by dopadlo! Jsem rád že takový regulanti jsou drženi na uzdě, protože to bych měl zregulovanou i trubku od záchoda a když by najednou přijeli obě části rodiny současně, mohlo by dojít k místnímu přeplnění kanalizace.
Váš názor na svět mě mrzí, čekal jsem od Vás nějaké super řešení, ze kterého se posadím na zadek, když tak skvělě funguje ve švýcarsku, ale bohužel Váše příspěvky vnímam jen jako troling protože jsou nerealné. Víte co zkuste si to, přestěhujte se o švýcarska a běžte tam podnikat a pak nám podejte hlášení. Protože názor, že vyhraje hospodský který má prachy, ale špinavý trubky oproti hospodskýmu, který přetáhne většinu štamgastů na dobré pivo z čistých trubek, beru od Vás jako vtip.
Víc opravdu nemá cenu regovat, protože jste naprosto mimo. S tim dieslem jsem to napsal schválně a schválně jste se chytl. Prostě chcete jako komunista blokovat všechny druhy podnikání a chcete zavést aby podnikatel musel jít za úředníčkem aby mu to dovolil. To už tady bylo a dodneška jsou tyto praktiky vedeny na stavebních úřadech. Poslední reakce na Vás a pokud to nechápete není to můj problém a už na vás dále nebudu reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jsem rád že takový regulanti jsou drženi na uzdě, protože to bych měl zregulovanou i trubku od záchoda a když by najednou přijeli obě části rodiny současně, mohlo by dojít k místnímu přeplnění kanalizace."

"Prostě chcete jako komunista blokovat všechny druhy podnikání"

Tak blokovat podnikání rozhodně nechci, ale tvá závěry pořád stojí na jedné chybě - bud záměrné vynechávání nebo nepochopení toho co, jsem napsal.

"a chcete zavést aby podnikatel musel jít za úředníčkem aby mu to dovolil."

Ono to tak funguje, nařízení a omezení je celá řada. Musejí být z různých důvodů. Jen nikdo neřeší to, o čem byla řeč - počet provozoven v dané lokalitě.

Podle tebe tedy sedí všude komunisti, včetně jmenovaných států, ve kterých je toto zavedeno? No připomínáš mi pána, který šel před časem do voleb s tím, že má Rusko agenty všude, včetně úřadů a parlamentu EU a že jsou to všichni komunisti. Nejsilnější reakce tímto směrem a neochota si dohledat relevantní informace, jsou kolem ročníku 70, proto jsem se na to ptal. Přesně do toho profilu zapadáš. A je to škoda, protože tyto ročníky jsou silné a ovlivnují výsledky voleb v naší republice.

"bohužel Váše příspěvky vnímam jen jako troling protože jsou nerealné"

Pokud se začneš tímto tématem skutečně zabývat, vodítka k příkladům v mnou psaných příspěvcích jsou. Čili nejen že nejsou nereálné, ale v řadě států fungují řadu let. Pokud se o tom chceš přesvědčit, zákony, vyhlášky a nařízení jsou na netu veřejně dostupné. Některé státy jsem tu jmenoval, ale je jich podstatně více.

"Protože názor, že vyhraje hospodský který má prachy, ale špinavý trubky oproti hospodskýmu, který přetáhne většinu štamgastů na dobré pivo z čistých trubek, beru od Vás jako vtip."

Ano, to je špatný vtip a nic takového jsem nikdy nenapsal. To je ten důvod, proč jsem již opakoval, že vynecháváš části vět a pointy z toho, co jsem psal a logicky je pak interpretuješ naprosto jinak.

"Váš názor na svět mě mrzí, čekal jsem od Vás nějaké super řešení, ze kterého se posadím na zadek, když tak skvělě funguje ve švýcarsku"

Opět vynechání nemála věcí (a zemí), přesto... žádné řešení není "super". Nicméně můj postoj je, že se má zvolit to, co funguje lépe. A pokud funguje více řešení v různých oblastech, dá se po pár letech snadno říci, co funguje lépe. Pokud si přesvědčený, že to (mluvím pořád o konkrétní věci) u nás funguje lépe, než ve Švýcarsku, Skandinávii, Neměcku atd., tak máš na tento názor právo. Já mám názor jiný a domnívám se, že konkrétně švýcarský model je v tomto na špici.

"Poslední reakce na Vás a pokud to nechápete není to můj problém a už na vás dále nebudu reagovat."

Jak jsem psal, chápu tvůj postoj, chápu tvoje názory a chápu i to, proč si konkrétní informace dohledat nechceš. Myslím, že jsem nabízel už výše, že to uzavřeme, tak to tak nechme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve švýcarsku to funguje kvůli tomu, že si nezavádí kdejakou kravinu z EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelibi se ti, ze se ma trh postarat. OK, takze nastupuje regulace. Ale opravdu se regulace postara? Dle teorie by firmy mely na volnem trhu spolu soutezit, ale ty potvory misto toho delaji kartelove dohody a podobne. Takze podle tebe nastoupi regulator a situaci vyresi, jenze zapominas, ze stejne jako se chovaji nepredvidatelne firmy, stejne nepredvidatelne se bude chovat i regulator, takze ve vysledku regulator prijme nejakej ten uplatecek a vyresi leda hovno.
Takze ano, volny trh nefunguje dle teorie onoho panacka, ale to ani regulace. Pak uz je jen otazka co je vetsi zlo a jestli regulace ma byt planovana nejak dopredu anebo ma nastupovat az ve vyjimecnych pripadech, kdy uz se prokazalo, ze to samo ve volnem trhu nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byť jsem teď částečně odpověděl v jiném příspěvku, uvedu to rád znovu. Existují státy, kde funguje regulace trhu. Mým oblíbeným příkladem je Švýcarsko. Chapun že jsi skeptický, protože dlouho žiješ v ČR a tak nevěříš v systém a jeho mechanismy. U nás jsou špatně nastavený nejen mechanismy, ale hlavně systém. Ten vymysleli lidé, které "vedl" onen panáček. A zbytek tohoto "týmu" se u kormidla stridalo velmi dlouho a se systémem samozřejmě nic nedělali. Proto chápu skepticismus.

Osobně jsem vděčný, že se pohybuju po celé Evropě a že se dozvídám to, jak to funguje ve státech, o kterých se u nás nemluví. Je to pochopitelné, kdyby to bylo neustále zveřejňováno, mohla by lidi napadnout nějaká kravina.

Takže regulátor funguje, pokud je nastaven systém správně, včetně mechanismu - i těch kontrolních. Ano, je to větší agenda, více státních zaměstnanců, kteří jsou adekvátně zaplacení, ale překvapivě to přináší ovoce.

Já tu nemluvím o teorii, ale poukazují na to, že to někde reálné funguje. Co se týče kartelovych dohod, tak ty se dějí na globálním trhnu, stejně jako na regulovaném či neregulovaném. Ale tam, kde je to nastaveno správně, je to velmi obtížné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I ja mam zkusenosti ze zahranici (Holandsko, Belgie) a muzu ti rict, ze to tam funguje dost podobne jako u nas. Navic u nas sice panacek a jeho lidi zavedli nejaka posahana pravidla, ale ty se dodnes nezmenily, pres radu svobodnych voleb, takze mi muzes vypravat co chces. A uplne na zaver jeden fakt povedenej, ten panacek a dalsi panackove po nem, vsichni vykrikovali hesla o volnem trhu a pritom regulovali co se dalo a vysledek vidim kazdy den na vlastni oci.
Takze NE, to jak regulace (ne)funguje o tom jsme se meli moznost presvedcit vice nez dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tě samozřejmě nechci o ničem přesvědčovat. Jsem toho názoru, že lidé mají mít různý pohled na věc a samozřejmě i závěr.

Každopádně bych rád nastínil, že sice byla řada svobodných voleb, nicméně u kormidla sedí dokola strany, které vzešly z onoho týmu. A že v nich donedávna figurovali lidé, kteří přímo v onom týmu seděli, netřeba zdůrazňovat. A myslím, že netřeba mluvit o vazbách atd. Čili, opravdu se mohlo něco změnit v oněch svobodných volbách, při kterých nebylo moc na výběr?

Belgii neznám, Holandsko poměrně ano. A co jsem mluvil se živnostníky i běžnými smrtelníky, jsou poměrně spokojeni. A systém zrovna v Holandsku ideální není. Samozřejmě nic není stoprocentní, ale správným nastavením systému se dá lecčemu předejít a lecos omezit.

EDIT: zapomněl jsem reagovat na tu část, že se tu snažili regulovat kde co. Ano. Ale nevybavuji si jedinou regulaci, která by dávala smysl a byla přínosem. Jak jsem psal v poštu vedle, nejsem zastáncem plošných řešení. Navíc všichni dobře víme, jak se v našem systému věci "řeší a připravují".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad mi bude odpusten další komentář. Proč vytahovat země, kde něco nefunguje jako argument, že to nejde? Proč nevytahnout skandinávské státy a třeba ono Švýcarsko a mluvit o tom, že to jde? My nejsme politici, kteří obhajují svoji neschopnost. Podle mě máme najít to, co funguje a mluvit o tom. A ne se utvrzovat v tom, že to nejde a tím zjednodušit život naší politické "elitě".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerozporuju že něco nejde, ale ty tady prezentuješ že tady máme regulace špatně nastavené, s tím jen a jen souhlasím. Proto právě říkám, že by bylo fajn aby se něco zregulovalo samo dřív než aby bylo potřeba jej regulovat z vnějšku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já jsem zase názoru, že není potřeba vymýšlet to, že to nejde a ideálně nevymýšlet něco, co už vymyšlené je a řadu let to funguje poměrně dobře.

Myslím si, že od převratu uplynulo z ekonomického pohledu mnoho času a osobně nevidím nikde posun k lepšímu. Naopak vidím, jak pomalu, ale jistě umírá malé a drobné podnikání, které už pan prezident Masaryk označil jako základ ekonomiky státu. A zde bohužel žádná regulace není. Ekonomika a obchod v ČR je džungle bez pravidel, ale také bez garancí a jistoty. Nemyslím si, že zde se něco zreguluje samo správný směrem, naopak neskrytě se blížíme katastrofě.

Zřejmě se neshodneme, zde platí, že máme právo mít každý svůj názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co co co? Malé a drobné podnikání umírá protože tady není regulace? To myslíte vážně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem "A zde bohužel žádná regulace není. Ekonomika a obchod v ČR je džungle bez pravidel, ale také bez garancí a jistoty." Jedna věc nikdy nic neřeší. Musí být nastaveny a fungovat i další věci.

Mám pocit, že to slovo na tebe působí jak červenej hadr na bejka a zbytek pak nevidíš :). Ty budeš narozený plus mínus v roce 70, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi vyzivna diskuse, mam par poznatku, ktere by asi ovlivnili i emise z kamionu, bez toho, aby se nekdo snazil je predelat na eletrinu s privesem plnym baterek. Co takhle prestat nesmyslne regulovat zemedelstvi a kurvit ho dotacema? Proc je mozne, ze se vyplati vozit jablka z Recka, rajcata ze Spanelska a jsou levnejsi, nez ty, ktere se vypestuji tady? Protoze dotace a nekterymi zde vyzdivhovana regulace trhu (a ne neni to jen problem CR, naopak, regulace nezvlada ani EU, mozna prave proto to ve Svycarsku funguje, protoze v EU neni a i prihlasku stahlo). Proste pokud bude mit nekdo pocit a potrebu regulovat trh tak, ze zvyhodni zemedelce v jihozapadni Evrope oproti ostatnim, je to regulace spatna a necekane se projevi i v emisi z nakladnich aut, protze potraviny proste po zeleznici nedopravite, krom trvanlivych). Tim se da snadno vysvetlit i cim dal vetsi mnozstvi kamionu na dalnicich. Takze otazkou je, jestli nekdo opravdu dokaze dobre regulovat, EU urcite ne. A extremem tohoto systemu dotaci je napriklad to, ze v Rakousku vypestujes mrkev, prevezes ji do Svedska tam ji oloupou a poslou zpet do Rakouska na konzervaci ... a to se vyplati....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co takhle prestat nesmyslne regulovat zemedelstvi a kurvit ho dotacema? Proc je mozne, ze se vyplati vozit jablka z Recka, rajcata ze Spanelska a jsou levnejsi, nez ty, ktere se vypestuji tady?"

Odpověděl jsi záhy

"regulace nezvlada ani EU .... Proste pokud bude mit nekdo pocit a potrebu regulovat trh tak, ze zvyhodni zemedelce v jihozapadni Evrope oproti ostatnim"

Toto podle mého názoru nespadá do tématu "regulace trhu". Nakousl jsi další téma - vlastně dvě. Prvnímu s oblibou říkám "jeden metr" a to není pouze o zemědělství v EU, ale třeba také o sociálních dávkách v ČR a mnohé další. Ale k tématu. Pokud chce někdo dotovat libovolné odvětví, musí být stejné podmínky pro celé odvětví v rámci trhu. Řeči o tom, že každý stát má to, co si vyjednal, je nesmysl. EU nezvládá podstatně víc věcí (skoro se mi chce říct, že nezvládá nic), nejen dotace, ale to bychom tu rozjeli debatu o rozměrech, za kterou by nás asi kluci z redakce neměli rádi. Nicméně si myslím, že dotace do zemědělství patří (bohužel). Neříkám, že je to v pořádku, ale za stávajících podmínek to jinak nejde.

"mozna prave proto to ve Svycarsku funguje, protoze v EU neni a i prihlasku stahlo"

Zřejmě si nerozumíme v tom, co si kdo představuje pod pojmem regulace trhu, byt jsem tady nastínil, o čem mluvím já. Chápu, že v ČR je ještě v lidech alergie na některé výrazy, díky době minulé. Bylo by fajn se od toho už jednou odprostit a připustit si, že některé principy ekonomiky používá řadu let západní svět a a socialismus tam nikdy nebyl. Je to proto, že jde o ekonomické principy a ty, jako takové, nemají politickou příslušnost. Je to stejné, jako s hozením kamene do rybníka. Víme co se stane, at je ten rybník v ČSSR nebo ve Švýcarsku. To je základ, na který musíme přistoupit nebo se nikam nedostaneme.

"Proste pokud bude mit nekdo pocit a potrebu regulovat trh tak, ze zvyhodni zemedelce v jihozapadni Evrope oproti ostatnim, je to regulace spatna a necekane se projevi i v emisi z nakladnich aut,"

Naprosto souhlasím.

"Tim se da snadno vysvetlit i cim dal vetsi mnozstvi kamionu na dalnicich."

Největší procento ve statistikách přepraveného zboží okupuje Automotive - zboží pro automobilový trh. Nepamatuji si přesné procento, ale je obrovské. Byt s tebou souhlasím v tom, že není potřeba v ČR prodávat zeleninu, kterou si umíme vypěstovat a tudíž jí není potřeba tahat přes půl Evropy, přesto je to podíl na kamionové dopravě malý. Koukni se, kde všude má který automobilový koncern pobočky a kdo vše pro tento průmysl něco vyrábí. Dostali jsme se do situace, kdy je každý region rád, za nějakou tu fabriku, která bude vyrábět nebo zpracovávat něco pro toto odvětví. Opět, myšlenka fajn, do oblasti, kde je nízká zaměstnanost, přijde někdo, kdo lidi zaměstná. Vedlejším produktem tohoto řešení je, že vznikne bod, který je součástí velké infrastruktury, která je propojena kamionovou dopravou. Já se spíše domnívám, že tento stav je výsledkem toho, že vlády připouštějí to, že se veškerá výroba přesouvá do Asie. A zase bychom mohli diskutovat a diskutovat.

"A extremem tohoto systemu dotaci je napriklad to, ze v Rakousku vypestujes mrkev, prevezes ji do Svedska tam ji oloupou a poslou zpet do Rakouska na konzervaci ... a to se vyplati...."

Takový případ neznám, ale v EU by mne to vůbec nepřekvapilo. Velmi podobně to fungovalo (funguje?) s kaolínem, který kupuje jedna CZ firma z Belgie. V praxi to funguje tak, že se naloží kaolín v ČR, odkud ho tato belgická firma koupí, kamiony jej vezou z CZ do Belgie, tam projedou bránou, dostanou nové papíry a vezou jej zpátky do jiné CZ firmy, která to mohla koupit od původního prodejce, vzdáleného "pár" km. Stejné příběhy znám i ze slévárenství i jiných odvětví. Čili zde bych nepodezíral dotace zemědělství, to má jiné pozadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si jen oponovat k několika věcem, o kterých něco vím. Co se týče dojezdu a výkonu elektroaut - o výkonu snad nelze ani mluvit, protože právě jen baterie je jediné omezení výkonu (převod síly, točivý moment, ztráty a výkon elektromotorů je řádově jinde v porovnání se spalovacími a vznětovými motory). Délka dojezdu se tedy zvyšuje na úkor výkonu. Nicméně Tesla Motors dělají sedany s dojezdem až 600 km (EPA 500 km) s výkonem nějakých 570 kW a zrychlením 0-100 km/h za 2,5 s. V tomto se trochu divím, že konkurence vyrábějící kastle sto let v podstatě nedokáže konkurovat. Řešení nákladní dopravy je ještě mnohem jednodušší, než u osobních vozů, protože je kam ty baterie nacpat i bez omezení nákladního prostoru. Čili dojezd 500 km za den určitě není problém. Příliš nevěřím všem těm informacím o revolučních technologiích v bateriích, ale už jsou prý hotové a už letos koncem roku se mají začít prodávat baterie Li-Metal, které mají dvojnásobnou kapacitu. Vzhledem k objemu výroby zatím jen pro malé aplikace - aktuálně drony, při zvýšení kapacity telefony a kapesní zařízení, při dalším zvýšení kapacity výroby třeba i víc. V přípravě jsou Li-O2, které mají teoretickou desetinásobnou, aktuálně v laboratořích Volva trojnásobnou, v malých použitích pětinásobnou, kapacitu dnešních Li-Ion.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nebudu předstírat, že aktivně sleduji vývoj tohoto odvětví. Ale nemyslím si, že je to u kamionů tak snadné, jak píšeš. Stávající baterie nejsou lehká záležitost. Pokud si to dobře pamatuji, tak nosnost návěsů je 24 tun s tím, že na tahač (tzn. na přední část návěsu) je možné naložit 5-6tun a zbytek se rozkládá směrem k zadním nápravám. Třeba půjde okolo někdo, kdo nám to řekne přesně. Čili by musely být baterky v návěsu, ale to je asi irelevantní. Pokud by mělo být energie na 500 km dost, kolik budou vážit? O kolik méně pak tedy kamion uveze a o kolik více kamionů pak bude po silnicích jezdit? Mě toto nepřijde reálné v dané době a za stávajících technologií. Nerejpu, uvažuji "nahlas".

To co píšeš o Tesle naopak reálně už vypadá. Pokud by dosáhli i jen 5x delšího dojezdu v běžných podmínkách a s hodnotami, o kterých píšeš, pak by nebylo moc co vytknout. Je mi jasné, že když pojedu s elektroautem tak, jak jezdím se svou dvoulitrovou turbínou, reálný dojezd se nyní nepřiblíží oněm 500km ani náhodou. To je taky důvod, proč mi nepřijde reálné nahrazení spalovacích motoru tak brzy. Proto jsem rád za info o reálném potvrzení zvýšení kapacity baterek. Za mě - díky za info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtěl bych vidět dísla kterej na jednu nádž ujede 2500km...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co kolísání teplot, jak budeš temperovat kamion v zimě aby mu neodešli baterie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jak ho budeš chladit v létě? Že by tepelným čerpadlem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) opět... ale chápu, že ti lezu na nervy a tak útočíš na cokoliv, co řeknu. Každopádně dřív se nad tím zamysli.

"Délka dojezdu se tedy zvyšuje na úkor výkonu"

moje reakce

". Je mi jasné, že když pojedu s elektroautem tak, jak jezdím se svou dvoulitrovou turbínou, reálný dojezd se nyní nepřiblíží oněm 500km ani náhodou."

Takže se nebavíme o 2500km, pokud chceš slovíčkařit. Ale co je hlavní, natankuji za za minutu a půl, za deset i se zaplacením a pokračuji dále. Pointa věci není o tom, jestli na jedno nabití a nataknování ujedu stejnou vzdálenost.

A pokud si i dál chceš hrát v tomto stylu, tak ti nadhodím, abys měl co napadat - i kdybychom tu začali řešit, jestli na nádrž ujedu to co na jedno nabití baterek, tak vyvstává otázka, jak bude řešené nabíjení. Je reálné, abych "nabil auto" za podobnou dobu, jako natankuji u pumpy? Nebo to bude fungovat tak, že přijedu ke stanici, vymění mi baterky vybité za nabité a já pofrčím dál? Budu tedy moci vyrazit na cestu, aniž by se mi stalo, že zůstanu stát někde v polích, protože od jedné dobíjecí stanice k další nedojedu proto, že jezdím svižněji? Tyto věci se musí dořešit k reálnému použití a je to věc, která mne zajímá a ovlivní to, jestli budu o autě na elektřinu uvažovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pocit že to nikdo neřeší? Nezlob se na mě, ale 500km je luxus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to půjde :) Stačí aby to současné automobilky přestaly brzdit!
https://www.novinky.cz/auto/417110-nemecka-posta-se-svym-elektromobilem-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný vtip. Dojezd 80 km, v zimě tedy cca 40, dobíjení celou noc atd. Ano, na specifické účely použitelné, ale jakkýkokiv normální vůz je ekonomičtější i ekologičtější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nedíval jsem se na ten link, ale zareaguju - v dnešní době bych věřil tomu, že 80% populace by auto s denním dojezdem cca 60km stačilo. Problém bych viděl v nabíjení přes noc - veškerá parkoviště na sídlištích a ulice se stáním na kraji by se musely elektrifikovat a postavit tam nabíjecí stojany, což by stálo obrovské peníze a to do toho nikdo nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvě o tom, že by to cikáni do týdne vykuchali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

stejně na těch sidlištích už elektrifikace je. Jsou to většinou takové ty menší garáže s nápisem energetické společnosti. Tyto garáže jsou přechodem na nové rozvaděče plněné plynem SF6 a menšími transformátory z 70% prázdné a tedy nevyužité. Stáčí do těchto budov přidat jedno dvě trafa navíc a postavit stojany. Domnívám se že investice by se vrátila dřív jak do 6ti let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co poslední míle?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Postavit stojany na kazde misto, kde i jen teoreticky lze zaparkovat auto.

Protoze to auto se pres noc nabit MUSI jinak je druhy den k nicemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

60 km, nějaký 40 km často nestačí ani na Prahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte tam dva menší nedostatky. První je ten že těch 60km ve měste je dán tím že se auto neustále rozjíždí a zastavuje, což je nejvíc náročné. Při konstantní jízdě po dálnici už budete potřebovat míň energie. Dovolím si úvahu: Kdyby byl dojezd 99km, tak na úrovni jihlavy zastavíte na "výměníkové" stanici, kde vám vymění vybité baterie za nabité. ztráta času asi 3minuty. To si jeden dá cigaretku a ten rychlejší i kafíčko a můžeš si zaskočit i na záchod. Druhou výměnu při 198km můžete absolvovat před prahou někde v Průhonicích a zbyde vám téměř nabitá baterie pro courání po praze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z leva na mě míří rakety, z prava na mě míří rakety a oni mě budou chránit tím, že zakáží spalovací motory. Politika EU je dlouhodobě mimo realné potřeby, proto je tolik lidí a a celých zemí frustrovaných.
Nejen němci často rozhodnou, ale neřeknou JAK. Tzn. Přijmeme migranty, protože jsme humanisté ? Dobře. A JAK dál ? JAK je budeme integrovat ? JAK jim zajistíme práci, když jsou negramotní ? JAK jim zajistíme vzdělání, když nemají zájem, aby nebyli negramotní, aby mohli mít práci, aby se mohli zapojit ? Zavřeme jaderky. Dobře. A JAK dál, když už v tom okamžiku bylo jasné, že zelené zdroje nepokryjí spotřebu. Nakoupíme jí vedle z těch ošklivých neeko zdrojů ? No... asi. To jsou směšná řešení a mě to připomíná děti na pískovišti. Bezztarostné, bez rozhledu, které mají v hlavách pohádky, co jim maminka každý večer vypráví.
...oni to taky dělaj, tak mi jsme lepší a nebudeme... oni (v Číně a USA a...) to dělají a proto i my, pokud nechceme schudnout a stát se závislými na ostatních, o což podle mě v prvé řadě jde, musíme také ! Pokud budeme závislí, ztratíme svobodu a pak už je úplně jedno, jestli budeme mít tepelný elektrárny nebo ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jak dal?"

Jenze tohle je racionalni uvaha a tudiz proti EU. Ta se totiz nechova racionalne, vubec nevadi, ze se vymysli nejaka blbost, dulezite je ukazat obcanum kdo tomu tady veli a pokud remcaji, tak sem navezt obcany lepsi, klidne negramotne, line, ale poslusne. To ze ve skutecnosti maji novy obcane k poslusnosti daleko, je uz jen detail, ktery je ve stylu ostatnich kravin, ktere EU vymysli.

Nez ale zacneme nadavat na Nemce a dalsi, staci se podivat domu, ze nejsme jini. Fascinuje me podpora Burese, treba zrovna ted ve volbach. Pritom se tu krade uplne stejne jako driv, nic se nezmenilo a jedinne co Bures udelal, ze odlozil dulezite projekty smerem k budoucnosti tak, aby nemel deficitni rozpocet a lide ho za to miluji. Take je mozne se ptat a "Jak dal" a take to zustava bez odpovedi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. nikdo vás neche před raketami chránit zákazem spalovacích motorů.
2. se zkuste zamyslet na tom jak být na zahraničí nezávislí. To šlo tak před 150 lety. Dnes ne, pokud nechcete klesnout na tehdejší životní a hlavně technologickou úroveň.
3. zkuste se také zamyslet jakou bysme museli mít armádu aby tu nezávislost dokázala trvale ubránit např. před ruskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Hurá, to jsem si oddechl. Takže co pro mě udělají, když tu máme ten problém s raketami ?
2. Jistě spolupráce být musí (třeba plyn a ropu si nevymyslíme), jenže proč nejsme např. v zemědělství soběstační ?
3. Těžký problém. Někam se přiklonit musíme. Avšak zůstaňme tak moc neutrální jak jen to půjde, diferencujme, vyvažujme, učme se příjmat názory z obou světových táborů. Ale proč, stejně jako za komančů, cenzurujeme ? Proč vyrábíme propagandu ? Proč slyšíme názory pouze jedné strany ? Proč si nemůžeme sami utvořit nezávislý názor, ale musíme mít ten "správný" ? Vždyť proto byl sameťák. Kam se poděly ty idee ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no němci jsou fuj fuj špatní, ale pak tu máme VW, BMW. M-B... tak sakra kde ti soudruzi z NDR udělali chybu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1. a co chcete dělat jiného, než to co dosud - tedy snažit se aby nebyl dostatečný důvod je použít?
2. protože je to šíleně drahé. Musíte určit co a v jakém množství se má produkovat, musíte tu produkci zařídit (Kde a kým) a pak s tím vyprodukovaným musíte taky něco udělat. A to všechno musí někdo zaplatit ... je nějaký dobrovolník?
3. kdo komu co cenzuruje? Propaganda se vyrábí vždy proto že ji někdo vyrábět chce. Proč vy vyrábíte propagandu? Proč neslyšíte názory jiné strany? Vy si neumíte vytvořit vlastní názor? Nositely ideí jsou konkrétní lidé, zeptejte se jich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Na tom se shodneme.
2. Zamyslel ses, proč je levnější plodiny dovézt z Francie, ikdyž mají místní vyšší odměnu než Češi ? Proč mizí z polí obilí a brambory a je nahrazeno řepkou ?
3. Asi nesleduješ televizi, noviny a zprávy na Netu ? Já propagandu nevytvářím, jsem její občasný konzument :) Názor si umím vytvořit, proto jej píšu a nositelem nějaké idee - myšlenky, jak věřím, jsi i ty sám. Proto se tě ptám a diskutuju ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2. to vím, ale na to jsme se tě neptal.
3. sleduji. a? Tvůj příspěvek, kterým začala naše debata, je čistou propagandou ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2. Aha. A... řekneš mi svůj názor, nositeli myšlenky ;) ?
3. Propaganda ? :D Omlouvám se za svůj škleb. Propaganda se tě snaží někam manipulovat. Přiklánět tě na určitou stranu. Třeba se dotkne tvýho srdce tím, že ti ukáže srdceryvný video. Nebo útočí na tvou národní/evropskou/západní hrdost atp. Co je důležité, že se tě snaží naklonit na svojí stranu. Rozumíš ? Propaganda ti předkládá jakoby hotová fakta. No kdo by neřekl, že uplakaná zkrvavená holčička je špatně ?? Co v mém příspěvku, kde kladu otázky a tedy ti dávám prostor k přemýšlení a reakci je manipulativní ? Co je tam propagandistického ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, to je teda ošklivá lekačka, skoro jako by se blížil konec světa. Delfíni již opustili planetu! Vogonská flotila je na orbitě!

Nejzajímavější na této "zlověstné" zprávě je, jak se z místních IT specialistů stavájí uznávaní energetici, slovutní ekonomové, dobrosrdeční právníci a v neposlední řadě politická esa typu Humy Kavuli a Zafoda Bíblbroxe.

"Tak lidi, oddechněte si, napijte se a třeba si vyhrňte rukávy, nic není tak horké, jak nám média uvaří. " -pravil Radog

Já se zatím projdu do koupelny a podívám se jestli stále mám svůj ručník na háčku a na večeři si zajdu do Restaurantu na konci vesmíru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu tě, je důležité se z toho neposrat :) V dnešní době, bohužel (naštěstí ?) nemusíš být odborník (avšak všiml sis kolik mladých -25+ let- krásných a proevropsky smýšlejících odborníků se najednou vylíhlo ? Jaké asi mají tito lidé životní zkušenosti ?) abys viděl a chápal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti jsou fajn, pokud například nejsi zkušený komunista nebo zkušený náčelník JZD. Mladí lidé mají tolik zkušeností, kolik jim tato doba nabízí. Ti co hůře studovali kybycují v hospodách, jak je vše špatně. Ti co studovali lépe, získali více zkušeností, než jejich sorta lidí před 30 lety. Mnoho mých kamarádů pracovalo v zahraničí a také studovalo na zahraničních univerzitách, komunikují standartně dvěma až třemi jazyky. Využívají Hi-Tech technologie a jsou schopni pochopit vědecká pojednání v cizím jazyce. Tolik k věkové diskriminaci.

Stejně tak jako si nenecháš opravovat auto od chirurga. Tak si nenech řešit politicko-sociální problematiku s rozvojem energetické sítě a budoucnosti dopravy od nadšeného programátora, který musí napsat "výdech, nádech" aby ještě více podpořil své emocionální rozlícení, které s touto situací má tolik společného jako pověstný komár s velbloudem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu tě, ale o to víc se mi nelíbí, že právě lidé studující zahraniční univerzity a používající hi-tech zařízení mi budou kočírovat život a říkat co smím a co nesmím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"spálí se někde jinde, kam je OPEC, Rusko či USA, Írán a další prodají"
1.Irán je zakládající člen OPEC :-)
2. USA je největší dovozce ropy na planetě, a jako takový ropu dováží nikoliv vyváží. Deficit zahraničního ochodu s ropou je v USA cca 140 miliard $/rok při dnešních cenách.

" totéž se týká třeba USA, kde sice vývoj směřuje k čistějším zdrojů velmi progresivně a právě dieselgate ukazuje, že Američané si umějí šlápnout"
Jediné co to ukazuje, je že je USA nuceno vést obchodní válku s německem, začalo to žádostí Německa o repatriaci německého zlata z USA, kdy se ukázalo, že v USA jsou obří dluhy, ale žádné zlato a to ani Německé ani Americké.
Následovalo šlápnutí na německý VW, dalším krokem je pád Deutsche Bank ,....dalším krokem bude odepsání obchodní dohody mezi USA a EU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Sputnik to tvrdí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím co tvrdí sputnik, ale co z výše uvedeného není pravda?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od konce II.w.w. je německo pouze kolonií pod dohledem USA. Už si nepamatuji jak se ta smlouva jmenuje, ale prakticky jim nedovoluje bez souhlasu USA a dalších zemí poslat vojáky čistit boty. Stejně tak Japonsko nesmí mít letadlovou loď apod... takže se nebojím toho že "vyskakování" si německa směrem k USA je jen divadlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se na posledni japonske torpedoborce.

Maji letovou palubu, v jednom clanku popsiovanou jako "plocha strecha". Kupodovu se prvni lod serie nejmenuje Akagi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím jak to přesně je, ale myslím, že na některý ty lodě dostali povolení protože strášně moc dlouho brečeli a nedivil bych se že by tam měli implementované ovládaní a kdokoliv z USA když by chtěl, tak by zmáčkl červené tlačítko a tu loď jim vypnul na dálku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyuziti fosilnich paliv jenom na prime spalovani v motoru automobilu je ten nejhorsi mozny zpusob vyuziti teto jinak nahromadene energie, vzdyt si seberte ze se z ropy vyrabi plasty, lepidla, opticke nosice, obleceni, leky, hnojiva, potraviny, pneumatiky, asfalt, izolacni materialy, farby, lak, polovodice, smesy plynu do kompresoru, chladici media do transformatoru, umele sklo, a dalsi a dalsi veci nutne pro nas dennodenni rychly zivot, jednoduse kdyby clovek/politici mel-i normalni rozum tak by jiz pred lety rozhodne nedopustili aby se ropa "jenom blbe" pouzivala v 3/4 pripadech ze 100% jejiho vytezeneho objemu/tezby na pouhe spalovani v motoru.

Nejsem konspirator ale dobre vim ze uz kdyz vznikali motorova vozidla ve svem pocatku tak vzniklo i prvni elektricky vozidlo, ze dnes existujou efektivnejsi magneticky motory, ze lidstvo ma technologie jak by tu s prominutim blbou elektrickou energii mohlo tezit na orbitu ze Slunce a zasilat na planetu, protoze jenom elektrina bude pristi tahoun budoucich to casu 21 stoleti a vyrabet ji ze spalovani ropy, mazleni jadra uranu, kaceni lesu, uhli a omezovanich vodnich toku je pitomina, dela se to proste proto protoze tu mame dnes nenormalne bohate nenazrane lidi, vselijake moderni EKO dotace, ale ropa dale tece a zisk s ni, proste je kapitalizmus a ten hledi v prvni rade na kazdy rok vyssi a vyssi zisk, ja to psal uz tento tyden, dnes se nenormalne mrha zdrojemi nasi planety, vyrabi se i pod znamymi znackami ukazkovy prosty shit, tak co vyresi jenom vyrazne to omezeni CO2 emisii v Evrope? hole nic kdyz se bude muset nadale umele vyrabet aby lidi kupovali, kupovali a stale umele kupovali a spolecnosti rostli a bohatli vic a vic. Ja zadne EKO, BIO, Green a Blue produkty neuznavam protoze je to vsechno vojeb na lidi/spolecnost, spolecnosti to jenom hraji na ekologii a pritom kazdy den co den cpou do svych produktu tony a tony chemikalii a ty konci v Africe protoze je levnejsi to lodi ktera zas sere planetu odvezt do tretich krajin jako to zesrotovat a nasledne separovat/znova vyuzit, nech dou proste do prdele, kdyby chteli daji dnes lidstvu skutecne "zelene" technologie jako auta na vodu, sklizeni energie ze slunce, kvalitni produkty ktere vydrzi, k tomu vyrovnane ohodnoceni(aby neexistovalo 3% maxi bohacu, 50% lidi na pujckach a dalsi % 1 dolaru ziti na den) a leceni rakoviny ktere neverim ze dosud neexistuje.

Nemecko bude v 2030 tvorit z 1/4 muslimove, ty muslimove ktery vrazdili v 16 stoleti Evropany, ne CO2 ale to nech resi Merklova, jak jeste zachranit svuj narod, emisii si jenom osobne nahani politicky zisk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, orbitalni slunecni elektrarna, s prenosem energie na zem mikrovlnou ... takovou vec bych chtel mit, to by bylo lepsi nez stovka atomovek, kazdy by se mi klanel. Teda dokud by mi ji neukradl nejaky terorista a neprejel tim Israel krizem krazem.

Ono i ty jaderne elektrarny by sli delat lepsi, slo by v nich spalovat dnesni jaderny odpad a ven by lezlo plutonium ... nojo, ale jak pak to plutonium chranit pred teroristy?

Obavam se, ze soucasna generace jadernych elektraren je limit nikoliv technologicky, ale z hlediska toho co jsme schopni uhlidat. I kdyz porad lepsi nez plynove elektrarny co s nimi ted v nemecku resi vypadek tech jadernych.

Faktem je, ze Evropa je mala a dneska, kdyz ani USA nezvladaji udrzet poradek, je schopna se maximalne ekonomicky zruinovat, ne urcovat trendy.

(BTW, auta na vodu jezdit nemuzou a rakovina neni jedna nemoc ale nejmene nekolik desitek, to je jako kdyz se ve stredoveku mluvilo o moru a pokazde to byla jina nemoc ... ale s tou vydrzi produktu by se neco delat dalo, napriklad nesetrit pri vyrobe za kazdou cenu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oba dva máte pravdu a stačila by jedna jediná věc. Přestat tisknout peníze. Kdyby byly jen peníze které by opravdu měly někde svoji protiváhu pak by se měl každej kdo maká dobře. A nefachčenka by chcípli. Jenže to se nestane protože jsme přehumanizovaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá fantasmagorie. Už vidím, jak si průměrný Čech kupuje za 3 mega každé tři roky auto a nebo ojetinu plus novou baterku za milion.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si spis nedovedu predstavit, kde prumerny Cech bude to auto nabijet kazdou noc, kdyz mu stoji na ulici pokazde na jinem miste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co je na tom zle? jasne, problem s emisiami sa tym uplne nevyriesi ale na druhu stranu, vynuti si to silne investicie do novej infrastruktury a vyzkumu. takze v konecnom dosledku to az takze zle rozhodnutie byt nemusi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom zle - lithium v bateriich, jeho velice omezene zasoby a neekoligicky prumysl.

A nutnost parkovat u nabijecky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě právě to je na tom špatně.

Vyhodí se ohromné prostředky na dosažení megalomanského cíle, o kterém vůbec netušíme, jak ho dosáhnout, navíc není ani jasné, kdyby se nějakým zázrakem ten cíl splnit přece jen povedlo, jaký by to mělo přínos (například dopady na životní prostředí by s poměrně velkou pravděpodobností byly negativní¹).

A hlavně jste vynechal, že velkou část těch nákladů (možná největší podíl) by spolkla administrativa a byrokracie. A ruku v ruce s tím korupce- zejména v té fázi po vystřízlivění, kdy bude nutné papírově vykazovat plnění cílů, které reálně splnit nelze.

_____
¹ Jednak není vůbec jasné, že elektromobil je ekologičtější, než např. benzínové auto. Zejména když němci „chytře“ odvrhli jaderné elektrárny a teď jim nezbývá, než je nahrazovat uhelnými.
A jednak je docela pravděpodobné, že po roce 2030 adekvátní náhrada nebude a jediná možnost bude držet v provozu stará spalovací auta, dokud to půjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, Jezek (lituju sympatickeho hmyzoravce a nezanevru na ne, kvuli tomuto ignorantskemu individuu) si zase rekl - musim zvysit clickbate...
Tak dame nejakou vec, na ktere se Cechackove, kteri samozrejme informace nemaji a ani nehledaji, a kteri trvale uz nekolik staleti ziji v bludu jak jsou dokonali a ostatni jim jen permanentne ublizuji a utlacuji, oceni. No jo,klasika.
Jediny s cim se da souhlasit:
"... takřka vždy nad tím prostý český člověk žasne." - ale v jinem vyznamu, nez autor - maly cesky clovek (slovy J. Wericha) - mini [takze vlastnak]
... a Jezek dal pokracuje dalsi okridlenou lzi, ze se Nemci s bezjadernosti sve energeticke soustavy dokazi vyrovnat jen: "díky české distribuční soustavě"
Dal tu SRACKU nema smysl cist - reflektuje fakta (a obecne skutecnost) asi stejne jako vyblitky Zemana, Babise, Klause a podobne "ceske elity".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkově mě pobavila hláško o tom, kterak USA směřuje k čistším zdrojům. USA je země s vůbec největší spotřebou PHM na planetě, spotřeba PHM v USA je 1300litrů ročně na hlavu. V EU je to cca 350litrů .
Tím se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu v socialistickém Euro ráji je 500M obyvatel tj. roční spotřeba PHM 1,75E+11litrů /rok při průměrném energetickém obsahu 35000 kJ/l to máme energetický ekvivalent 6,125E+18J Dovolím si uvažovat s 50% učinností spalovacího motoru, protože v EU se značnou číst roku v autě topí a tak jsme na 3,0625E+18J a to jsme na 850TWh to je vyšší výkon než je výkon všech jaderných elektráren v EU!
Kde tuhle energii soudruzi z EU vezmou? Jak a po čem jí přepraví od neexistující elektrárny k spotřebiteli? Čím v těch elektrárnách budou topit? Tolik JE nepostaví ani do roku 2050 a i kdyby je nakrásně postavili nebude v nich čím topit protože na planetě není dost uranu pro ně. Kde vezmou litium na uklidnění svých chorých mozku a baterky do těch svých autíček na tužkové baterky?
Řekněme, že je v EU 100M automobilů a v každém bude 8kg lithia v baterkách Po započtení nějakých ztrát a rezervních baterek bude potřeba 1 milion tun čistého litia , pro představu celková roční světová těžba lithia je 40.000 tun a je fakticky nemožné ji výrazně zvyšovat.
Ona je to blbost, ale to nebrání tomu aby to zoufalci v EU prosazovali :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to ekologové, zelení - oni neumějí myslet nebo počítat. Oni umějí jen kecat a nařizovat, jak je na fakultách sociálních studií naučili...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

vyborne, tesla do kazdej domacnosti, aspon sa v tych mestach bude dat aj dychať

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Auta s elektromotory maji urcite budoucnout, ale nejprve musi nekdo vymyslet novy typ baterie - s vysokou kapacitou (dlouhodobe), lehce vymenitelnou, bezpecnou, vyrabenou bez zateze na prirodu, lacinou atd.
Takovy to vynalez by posunul veskere elektrospotrebice do nove ery. Nicmene to zatim nikdo nevymyslel.
Tento navrh zakona je na principu, ze do roku xxxx zakazeme vsem nemocnicim pouzivat na lecbu rakoviny chemoterapii, protoze v te dobe uz bude alternativni lecba (kratka, prijemna, 100% uspesna)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, budoucnost je určitě v teleportaci, ale nejprve musí někdo vymyslet novy typ tepelortačního zařízení :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:) Predstavil jsem si EU zakon, ktery do roku 2300 prikazuje vsem automobilkam prejit na vyrobu teleportacnich budek..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze do zakona by se klidne dalo napsat i 2100. Ba dokonce, vice by vyznelo smesne v porovnani s ostatnimi zakony ktere se mezitim pripravi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by uplne stacil stary typ, staci aby byl funkcni :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, mas tam velkou spoustu ALE

1> Nemecko si muze co chce, ale i bez nej smeruje UE k dalsim emisnim normam, a ve chvili kdy bude emisni norma tak prisna ze vyrobit spalovaci neboz azehovej motor bude extremne nakladne se stejne prejde na EV, ono to k tomu "zakazu" tedy dojde samo i bez toho zakazku :) treba ne do 2030 coz je dlouhych 14 let, 14 let za ktere EU prijala 4 nove emisni normy, takze pokud prijme za dalsich 14 let dalsi 3-4 emisni normy tak to ma minimalne diesel stejne spocitane, benzin bude nasledovat, jiz ted jiz musi testovat DPF a adblue pro benzinaky, ale ani tohle porad neodstranuje to nejskodlivejsi pro nas lid a prirodu kolem nas, aneb nanocastice

2> energetika, CEPS z toho radost moc nema, pri soucasnych cenach energii a poplatcich za prenosy je na tom CEPS +- na nule, vydelava jen na tom ze stat do nej leje vic penez na rekonstrukce a vystavbu paterniho vedeni, pozitivum do budoucna je v tom ze ty trasy budou nove a dalsich 40-50 let se nebude muset stavet dalsi, Nemecko take spolecne s UK ukazuje ze budoucnost jsou lokalni chytre site kde se vyuziva i ten elektromobil pro backup a transfer je nutnej jen pro prumysl, to se ale casem zmeni i tam, backupovaci prumyslove baterky se rozsirej stejne jako ty EV, neb vetsinou se to stavi z pouzitych baterk z EV a hybridu aby se to nemuselo hned recyklovat, proste se to zuzitkuje do nejakych 20-30% puvodni kapacity a teprve pak recykluje, takhle v UE stavi backup BMW a Nissan a USA ted nedavno neco ohlasila i Tesla s nejakym statem

3> Nemecko jaderky chtelo odstavit davno predtim nez byla Fukusima, Fukusima to jen urychlila a to v prumeru o 2 roky, jaderky by nemci odstavili tak jak tak, nevyplatej se ani jim ani nam v CR, coz je vtipne, protoze lidi nadavaj ze musej platit za OZE ktere maj vypsane na fakture zvlast, ale to ze v hlavni cene za elektrinu plati asi 4x tolik za jadernou energetiku nez za OZE jiz neresej, nojo asi proto ze tam nemaj zvlast pod OZE jeste i kolonku s JE a za tim ciru kterou je to stoji :D jaderky se vyplacej pokud je vykupni cena nad 4000 korun za MWh, jenze dlouhodoba burzovni cena je mezi 940-980 korunama :D vpodstate vsichni odberatele elektriny v CR dotujou CEZ a Dukovany 4x vetsi sumou nez OZE, a jen tak mimochodem perlicka na zaver tohoto odstavce, CEZ ktery skrze politiky na OZE nadava jak jim to stezuje regulaci siti ikdys regulatorem je CEPS, tak ten CEZ je v CR vlastnikem % nejvetsi kapacity instalaci OZE v podobe fotovoltaiky a vetrniku :D ale hlavne ze na fakture za elektrinu mame jen distribuci, OZE a cenu dodane elektriny

4> pokud se v EU prosadi elektromobily a evropske automobilky zacnou postupne vyrabet vice EV a cena EV a fosilnich aut se casem prolne, tak to same udelaji i ostatni automobilky po celem svete a ostatne davno to delaji, vpodstate je uplne jedno ze USA, Cina a dalsi maji levnou ropu, cena paliva a tedy i nakladu na provoz maji +- stejnou vahu jako cena samotneho auta, kuprikladu cele ctvrti a casti mest kde je zakaz jizdy fosilnich aut maji prave v mistech kde s ropou muzou rozhazovat, v Emiratech, ano tam jiz existuje Masdar City kam nesmi zadne fosilni auto, a v priprave jsou dalsi 4 jeste vetsi mesta/ctvrti podobneho charakteru, tedy mista bez fosilnich aut a cela napajena jen z OZE, prave mista kde na rope vydelavaji budou prvni kdo fosilni auta uplne odstrihne, viz Emiraty a treba i Norsko, je pro ne nejlepsi prave ropu vyvazet pric a doma si nezasirat ovzdusi jejim spalovanim, aneb vydelat na hnusu a doma si ten hnus zakazovat ;)

a nakonec, ono to treba nebude do 2030, ale v prisrich desetiletich se to proste zacne obracet, a docela i verim ze i ja se jeste doziju doby kdy benzin pujde koupit jen v necem jako je lahev ab y se teda dal provozovat ten veteran, a neco jako benzinky pomalu vymizi a nahradi je indukcni silnice pro OLEV, nebo v zaostalejsich krajinach jako je CR proste nabijeci stojany, ono to totiz neni az tak drahe pokud ma auto svoji palubni nabijecku ktera neni jen jako, kuprikladu Renault Zoe ma az 43kW nabijecku na palube, takze k nabijeni staci pak normalni 3 fazova zasuvka s dostatecnym jisticem, tedy otazka asi 20-25 tisic korun za 1 nabijeci misto vcetne nejakeho automatu co uctuje a kasiruje poplatek za nabijeni :) spise to ale dopadne nejakyma pausalama jako mame dnes treba na telefonech

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hmm, kdyz jsem byl maly, tak jsem cetl krasne knizky o tom, jak v roce 2000 budeme tezit suroviny z okolnich planet..
..
Jeste jste tam mohl napsat, ze se auta budou nabijet bezdratove :)
Jinak bod normy - to spada do kategorie, porucime vetru desti..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno ohledně nevýhodnosti jaderných elektráren. Ještě v roce 2011 jsem četl práci kde byly náklady na 1000MWh v jaderné elektrárně 60 dolarů (průměrné hodnota z elektréren v evropě) a v tepelné (spalování uhli) 80 to mi zas tak nevýhodně nepřijde.... A nevím kde kdo přišel na nějakých 4000 za MWh. Ve skutečnosti je to 1500.
Problém jaderné elektrárny byly obrovské investiční náklady a s tím související doba než se zaplatí, ne že by neuměly vyrobit levně el. proud.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no v roce 2010-11 se taky predkladana dostavba Temelina odhadovala na 170 miliard (nesmyslna castka kterou placnul nejakej tehdejsi politik), dnes v roce 2016 je ta dostavba odhadovana na 700+ miliard :) nejvtipnejsi je ze naklady na provoz jaderky jsou +- stejne at jede nebo stoji, a schvalne co se stalo minulej rok? jak temelin tak Dukovany temer celej rok nevyrabeli protoze nesmeli kdys se prislo na podvody s rengenama

mimochodem naklady na jaderku nejsou jen vystavba a provoz, ale i nasledna asanace, uskladneni paliva a uskladneni odpadu z asanovani jaderne elektrarny, a ta je drazsi nez jeji vystavba, vystavba jaderky je vpodstate sranda, stavi se na zelene louce a celkem rychle, ale jeji likvidace je na nekolik desetileti pekne pomalicku postupne kdy se dekontaminuje, uazavira do kontejneru na jaderny odpad a pak pekne bude skladovat par set let (pokud do te doby nebude metoda jak to asanovat dokonale aby to nebylo nebezpecne), sousedi Slovaci s tim maj jiz zkusenost s likvidaci a asanaci A1, ja pro dokument o asanaci A1 delal dokument :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jeste jste tam mohl napsat, ze se auta budou nabijet bezdratove :)" sak jsem to tam taky napsal ty genie, indukcni nabijeni je bezdratove nabijeni ;)

https://goo.gl/e334My to je ale divnej trolejbus, jakto ze ma draty ve vozovce a ne nad sebou? a proc v UK stavej zhruba na 96km dva dalnicni pruhy kde se bude testovat indukcni nabijeni OLEV pro osobni auta, autobusy a nakladni auta do vahy 32 tun? asi proto ze nekdo veri tomu ze budoucnost EV neni ve velkych baterkach, ale naopak v moznosti napajet dane auto za jizdy ;) https://goo.gl/i9HH20 mimochodem do ZeEUS jsou zapojene i ceske firmy a prvni projekt indukcniho provozu se ma do roku 2022 uskutecnit i v CR a to v Plzni kde jedna linka trolejbusu nema bejt diky tomuto projektu rekonstruovana na nove troleje, ale nahradi ji prave indukce na zastavkach a elektrobusy s indukcnim nabijenim, elektrobusy s nabijenim z pantografu na konecnych zastavkach se tam jiz prez rok testuje ;)

predpokladam ze v roce 2000 jsi taky netusil ze smartphony s dotykovou obrazovkou budou v roce 2016 i za par supu a nebudou jen ve csifi :D bejt na tomhle svete jen lidi jako jsi ty, tak dnes zijem v jeskynich a vrcholem pokroku by byl ohen, nastesti jsou zde i lide kteri se snazi vynalezat a prosadit i neco co ty povazujes za scifi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem elektromobilu je v tom že to nejsou tak krátce jako mobily ale jsou stejně staré jako automobily a přesto je dodnes nepřekonaly tudíž není důvod věřit že zničehonic vývoj skočí vpřed....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vyvoj vpred nemusi skakat, staci aby se priblizily ceny a ty se zdrazujicim se vyvojem fosilnich motorizaci tak nejak casem zajistej sami i v pripade ze by ceny EV neklesali, stejne jako mesta a staty postupne nejak znevyhodnili fosilni pohony coz lidi postupne primeje poridit si ten alternativni pohon :) ve chvili kdy ti zakazou vjezd do centra mesta s fosilnim autem tak jiste nepobezis do showroomu aby sis ho poridil ze?

ciste prakticky automobilky postupne proste od fosilnich motorizaci budou upoustet, takze za 20-30 let proste nebudes mit navyber pri porizeni noveho vozu, a casem ta moznost nebude tedy ani v bazarech, ale sak jsem to psal jiz v puvodnim postu

mimochodem postupne eletrifikovat sve portfolio maji v planu vsechny 3 automobilky co jsou v TOP3 podle prodeju celosvetove, vsimni si ze postupne zmizeli z beznych trid V8 a V6 a to behem vpodstate jedne generace modelů, co myslis co asi tak bude za dalsi 2 generace? opravdu cekas ze rekneme nejaky Golf bude mit za 14-15 let jako zaklad na vyvoj a vyrobu drahy fosilni motor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak ted se citim, jako reakcionar, zpatecnik, ktery kazi to spravne budovatelske nadseni...
A co se tyka smartphonu, tak jako majitel palmu m515 z roku 2002 jsem jakes takes tuseni o vyvoji mel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Palm jsem mel taky, cernobila (dnes mrdka) kde prstem na display vznikali tak maximalne mastne skvrny a nevedels co mackas, jedina pouzitelna moznost byl stilus, no kolik lidi si v te dobe asi tak predstavovalo ze za 15 let bude barevny dotykac s vykonem tehdejsiho nejnabusenejsiho desktopu? silne pochybuju ze by zde v diskuzi byl nekdo kdo si tenkrat rekl ze za 15 let si na tabletu za 6 tisic zahrajem hry v lepsi grafice nez jsem si tenkrat zahrali na desktopu za 60 tisic :D ja jsem teda tak optimistickej a vizionarskej opravdu nebyl

trosicku vizionarsky jsem byl alespon co se tyce te elektromobility, kdy bourany skutr jsem si pred 9 lety za pomoci par pratel a znamich predelal na elektrinu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele a neuvaří ti to koule? Jako myslím to vážně, mobil ti prej uvaří spermie, tak aby auta z nás neudělala impotenty a pak by byla realná ta depopulace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

testovani po nekolik let (v jizni Korii od roku 2013) se nedela jen tak pronic zanic, prvni rok ty busy jezdili vpodstate bez pasazeru a jen nalozene vzorkama mysi a kytkama, byla to takova pojizdna laborka co prez den pendlovala po lince a vecer se na ni v laborce vrhli vedci, uplne stejne se postupovalo v Londyne kde vznikala indukcni draha pro dopravni kapsle na tamnim jednom letisti, ted v UK testuji i jednu linku busu a jiz se stavi indukcni pasy na dalnici v delce cca 96km aby se to otestovalo prave na beznejsim provozu, ma to bejt dokoncene pristi rok a pak se to ma 5 let testovat

jinak indukcni dobijeni a detekcni system se jiz roky pouziva treba v nakladnim pristavu v LA, kde vsechny ty nakladace a prekladace jezdi bez posadky podle mrizky pod deskama plochy a jezdi na elektrinu diky indukcnimu napajeni, je to takove autonomni prekladiste kde se denne odbavi desitky tisic kontejneru, lokalne se pak podobny system pouziva po celem svete v ruznych halach a kde to maji na ruzne voziky a nakladace v tech halach, v CR takto co vim funguji minimalne dva logisticke arealy

jinak mezi nabijecima civkama a pripadnou osadkou vozidla jsou vrstvy ktere by meli zabranit prenosu energii, ono i tak to ma celkem smesnej dosah asi 30cm a pak si tim nerozsvitis ani ledku

jinak jiste si kazdej vybavi Tesluv generator/transformator, takovou tu vez s dratenou polokouli na vrcholku, tak tohle chtel puvodne Tesla pouzivat na prenos elektriny po svete, takze misto klasickych stozaru s dratama by diky tem vezim elektrina putovala bezdratove a mel by k ni pristup kazdy pomoci dalsi civky, ta vez nakonec zustala jen jedna, ale Tesla mel v planu takto postavit co 50-60 metru jednu takovou vez, bezdratovej prenos elektriny je proste jiz celkem stara technologie temer 100 let stara

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, každej taky vykládá jak je elektřina v drátech neškodná, ale pak mluvíš s lidmi, kteří v blízkosti kabelů a vedení kterým tečou velké proudy bydlí a uznáš, že to nějakej vliv má. Neříkám že přímo smrticí, ale že to je neškodné tomu taky nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak u vysokeho napeti jsou uplne jine frekvence, takze dosah muze bejt uplne jinej a ztraty taky jine, ostatne i proto vedou takove kable par desitek metru nad zemi a nebo v izolovanych tunelech pod zemi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam úplně stejná frekvence 50Hz, akorát napěťová hladina je 22/35kV. Ale tuhle mi říkala aji jedna babka, že v kuchyňi v rohu spával pes, z ničeho nic, že už si tam nelehl, aji když ho nutili tak jen seděl a čekal na nejbližší možnost z toho rohu vypadnout. A nevědli proč.
Z druhé strany v tom rohu byla rozvaděčová skříň do které byly přivedeny 2x240 kable z trafačky a 4x150 sátky odcházely, které dřív byly zapojeny, jen jako posilovací.
Tak jsem mrkl do skříně a potom do schématu. Opravovali jinou trafostanici a přepnuli okruhy jinak, takže, ze dne na den těma káblama tekl proud pro půl městyse. Záhada psa vyřešena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

v první řadě bych upozornil, že toto není první blábol s nesmyslným termínem 2030!
Nevím, zda jste si všimli, ale odkaz na rok 2030 je míněn jako odkaz na Agendu 2030, což je jen jiný název pro NWO - Nový Světový Řád, chcete-li, jednu celosvětovou diktaturu, jako jeden globální stát.

Proto se objevují a budou objevovat prohlášení s nesmyslnými a nesplnitelnými bláboly a rokem 2030 jako rokem realizace. Aneb, když současné světové zřízení nedotáhne tyto návrhy do konce (což ani nechce), přijde celosvětový diktátor a ten nás všechny "spasí"..

Jde jen o náhradu za zhynulou Agendu 21.. Co dodat?
Je třeba vidět svět a hlavně mafiánskou globální politiku v SOUVISLOSTECH!!

Vřele doporučuji všem, aby si něco o této politice Agendy2030 vyhledali a správně pochopili, jak že je myšlen ten "udržitelný rozvoj".. Ono totiž mnohé ukazuje na budoucí masovou depopulaci a jiné dárky globalistů, chcete-li, bankovní mafie..
Přeji všem dobrým lidem jen to nejlepší

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spiklologové. Jo ti tu chyběli :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A az prijde apokalypsa, tak budou nove normy o tom, kolik ma kun jako dopravni prostredek vypustit koblih..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je ten, že před pár desítkami let se za "spiklology" ozančovali lidé, varující před snahou vytvořit evropský fašistický superstát, kde budou vládnout nikým nevolení skrz své loutky a hru na demokracii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je krása… Sice nemáme tušení, jak to vlastně udělat, ale nevadí. Hezky se naplánuje do dost daleké budoucnosti, zřídí se na to úřad, vyhradí fondy, politická reprezentace si udělí řády a vyznamenání za vyřešení problému…

A do toho termínu se na to dávno zapomene, nebo se alespoň změní politická reprezentace a bude to problém někoho jiného.
(Aneb: My jsme vám naplánovali blahobyt, to jen následující vlády nezvládly realizaci…)

Ohledně absurdnosti takového nápadu viz už to, že průměrné stáří osobních aut v ČR je přes 15 let, čili se dá očekávat, že v roce 2030 budou u nás běžná auta vyrobená zhruba někdy teď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerealizovatelna utopie.

Jak by to vypadalo za soucasneho stavu techniky? Tzn lithiove akumulatory.
- nove auto velice drahe, nejdrazsi cast baterie
- ojete auto pekelne drahe, protoze by potrebovalo nove baterie
- nutnost nabijet auto kazdou noc
- nemoznost vyjet autem z Nemecka dal nez nekolik desitek km vuli nutnosti navratu k nabijeci stanici
- nabijeci stanice na kazdem miste, kde lze zaparkovat auto - vcetne parkovist napriklad v lesich
- lithia zbyva pouze 5 milionu tun, kdyby vsechny zeme sveta zavedly elektromobily, vydrzi zasoba na pouhe 3 roky (!!!!!)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. ceny baterií pořád klesají
2. akumulátor je nabit za 20 minut na 80 % kapacity (pro životnost baterie je lepší nenabíjet ji naplno, není-li to nutné)
3. dojezd 500 km by měl být více jak dostatečný, možná přijdou nové druhy baterií (Li-Metal / Li-O2) a tohle není kompletní mapa nabíjecích stanic https://chargemap.com/
Navíc když začínaly auta na spalovací motory, benzínky prakticky nebyly. Zásuvky jsou prakticky všude.
4. V lesích jsou benzínky, nebo se tam snad válejí kanystry? Znám benzínovou studánku...
5. Ano a ropa měla dávno dojít. Jen pod Cínovcem je zhruba 330 tisíc tun. O naprosté většině nalezišť se ani neví. Navíc Li-Ion baterie lze snadno recyklovat - dá se obnovit lithiová vrstva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3. Zasuvky jsou sice vsude, ale zkuste je vsechny najednou zatizit nabijenim baterek...
3 - sekce navic - Muj deda mel za prvni republiky firmu s nakladnimi auty (nejprve mu je zabavili Nemci a pak po valce komancove - ale to je jina kapitola) - U benzinu a nafty neni problem mit zasobu na desitky tisic kilometru..
.
Ja nikomu nechci brat budovatelske nadseni, urcite nas cekaji zarne zitrky. Ale pointa je o tom, ze je nesmysl ted planovat porcovani medveda, ktery jeste beha po lese (pripadne yetiho, ktereho jeste nikdy nikdo nevidel). Proste takovyto zakon je populismus.. Proc rovnou na rok 2030 nenaplanuji zakaz prodeje cigaret?? Jo aha, ono by se to kurakum nelibilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1.: Pro nahrazení spalovacích aut by pořád bylo nutné, aby ceny elektromobilů klesly tak na třetinu, do roku 2030 na tom mají asi tak tři generace aut.

ad 2.: „akumulátor je nabit za 20 minut na 80 % kapacity“ - jenže ne doma, prostě to neprocpete přes dráty a jistič. (Tesla S na těch 500 km dojezdu má akumulátor 90 kWh, které do něj ani přes 400V/32A zásuvku dřív než za nějakých 7 hodin nedostanete.)

Čímž vzniká jednak problém, že budete těch 20 minut tvrdnout někde u nabíjecí stanice, jednak kolik by těch stanic muselo být, když obsloužit jedno auto potrvá 20 minut.

Další problém je, kde tu elektřinu vezmete. Já například najezdím kolem 10 tisíc km za rok, což je zhruba český průměr. Kdybych po každých 500 km spotřeboval 90 kWh na nabití elektromobilu, moje roční spotřeba elektřiny by se oproti současnosti více než zdvojnásobila.
Navíc pokud v Německu zavrhli jadernou energetiku, asi jediné řešení bude stavět nové uhelné elektrárny, což nezní zrovna „zeleně“.

ad 3.: „Navíc když začínaly auta na spalovací motory, benzínky prakticky nebyly.“
Benzínku nepotřebujete, protože benzín se dá relativně snadno skladovat a převážet. S elektřinou to jde mnohem hůř.

Navíc v té době byly úplně jiné požadavky na dopravu a jezdilo se na mnohem kratší vzdálenosti.
Ostatně, první auta byly elektromobily, na spalovací motory se přešlo hlavně právě kvůli dojezdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš v tom pěknej guláš, všechno co jsi tady napsal je dávno vyřešeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyřešeno je leda kulové a většina toho ani nemá reálné řešení jen PR žvásty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

místo benzínek budou výměné stanice, kdy ti během 2 minut vymění baterky za nabité a jedeš dál. PR žvásty to nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych rád věděl, jak to bylo vyřešené.

Zmíněné výměnné akumulátory z toho co jsem psal neřeší nic, resp. možná mají šanci částečně zlepšit dobu nabíjení, ale zase přinášejí celou sadu vlastních problémů.
Že to není žádný zázrak je vidět i z toho, že se o nich před několika lety začalo mluvit, pak se o nich zase mluvit přestalo a snad nikdo to v praxi nepoužívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já vím že bys rád dostal pod kapotu malej jadernej reaktor a jezdil by s tím autem ještě tvoji pravnuci. Ale nikdo lidem nedá radiaktivní palivo. Na to prostě zapomeň.
Budeš měnit baterky a co jako? Kde vidíš problém? Jedinej problém je síť "čerpacích" stanic? To nemyslíš vážně viď že ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První část je nesmysl a nic takového jsem nepsal, takže ji budu ignorovat.

A jak jsem psal: Výměnné akumulátory trpí téměř všemi dříve zmíněnými problémy a ještě navíc přidávají další.

Výše už zmíněné problémy:
- Nutnost dramatického poklesu ceny: Funkčnost vyměnitelných aku naopak výrobní náklady ještě navýší.
- Nabíjení doma trvá dlouho jednoduše proto, že infrastruktura není dimenzovaná na přenosy energie, které by vyžadovalo rychlé nabíjení: To výměnné aku taky nijak neřeší (pokud si je nebudete měnit doma v garáži, což je technicky složité a finančně nákladné).
- I nabíjení u speciální stanice trvá mnohem déle, než tankování u benzínky: Tohle je jediný bod, kde výměnný aku může mít nějaký přínos.
- Zvýší se spotřeba elektřiny, tu energii navíc bude nutné někde vyrobit: Na to výměnné aku nemají vliv.
- Elektřina se špatně skladuje: Na to výměnné aku nemají vliv.

A výměnné aku přidávají další nové problémy:
- Mají požadavky na konstrukci aut, musí se zajistit funkčnost toho systému, chování při nehodách, atd. To celé znamená prodražení výroby těch aut.
- Je dost problém určit, kdo a jak zajistí, že řidič dostane dobře fungující akumulátor, případně ověřit, že se tak opravdu stalo.
- Nutnost ty akumulátory standardizovat- docela zásadní problém. Standardizovat nejen přes různé výrobce, ale i přes různé druhy aut, od městských miniaut přes kabriolety, rodinná auta, SUV po dodávky a kamiony. Pro všechny potřebujete maximálně několik málo typů akumulátorů, u kterých bude zajištěná zpětná kompatibilita alespoň tak 20 let.
- Další zásadní problém: Poměrně hodně akumulátorů by muselo ležet jako rezerva na výměnných stanicích. Pokud nabití akumulátoru bude trvat 20 minut a stanice chce zvládnout obsloužit 1 auto za minutu (což není nic moc provoz, ve srovnání s benzínkami), musí začít s 20 nabitými akumulátory. Pokud trh bude rozdělený mezi 3 standardy akumulátorů, musí začít s 60 (možná 40-50, když si vyprofiluje své zákazníky).
Vzhledem k tomu, že právě akumulátory tvoří podstatnou část finanční i ekologické zátěže při výrobě elektromobilu, mít kvanta akumulátorů navíc na výměnných stanicích není žádná hitparáda.
Nemluvě o tom, že pumpovat na jednom místě megawatty příkonu do několika tun lithiových článků není právě bezpečná činnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji všem za pěknou diskuzi, absolutně jsem změnil na lidi na tomto blogu názor! Přece jen jsou tady i fajn lidi, kteří mají mozek a jsemrád že v tom víru modernizace civilizace nejsem sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano víra je to jediné co máte, s tou modernizací jste pobavil, elektromobil je technika 19 století a jak říká klasik 19 století je století páry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to byl vír od slova vířit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.