Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NFC čip v koňaku, RFID v šampaňském - kam to dospěje?

Za pár let bude RFID v každém kusu spotřebního zboží, přímo z továrny někde uvnitř. Bude nahrazovat čárový kód pro skladovou evidenci a placení u kasy.
To co bylo nalepeno v knize není RFID, jen hloupý rezonátor.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nepředpokládám, že v té knížce byl RFID tag, ale "klasická" samolepka proti ukradení. Ta funguje na principu naladěného magnetického zkratku. Je to vlastně pár závitu cívky nakrátko. Osobně tyto ochrany nemám rád, protože říkají, nevěřím svým zákazníkům, jsou to zloději.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, asi jsem pomíchal dvě věci, vycházel jsem ze staré vzpomínky jak "to" vypadlo. Takže díky za doplnění, pasáž jsem vyhodil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To máte tak jako tak těžký. Do obchodů chodí jak zákazníci, tak zloději. Někdy se ty dvě skupinky dokonce prolnou.
Ochrana by podle mě měla být taková, aby nijak neztěžovala uživateli užívání jím zakoupeného produktu.Což např. ta samolepka proti ukradení splňuje, pokud je na obalu, do něhož je výrobek zataven, a se stržením obalu odstraníte i tu samolepku. Naproti tomu takové ty píchláky skrz oblečení to oblečení samo o sobě nezřídka znehodnocují už tím, že to někdo nainstaloval.

Pamatuju si, jak jsme tuhle koupili takovou tu nádobu do mikrovlnky na sterilizaci nádobí pro děcka. Ten bezpečnostní sajrajt nějaký chytrák nalepil přímo na tu hlavní plastovou nádobu zespodu na dno. Nevšimli jsme si toho a šup do mikrovlnky. Dno se propálilo, protože ten bezpečnostní bazmek se samozřejmě v mikrovlnce pěkně rozehřál :). Naštěstí v obchodě nedělaly krávy a vyměnily nám to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tým oblečením s tebou súhlasím. Koľko krát tý nízko inteligentný prehadzovači tovaru cvaknú čipy hoc aj cez membrány či podobnú funkčnú vec a tým ju poškodia. Pár krát som vec kvôli tomu nekúpil. Chutné je aj to, keď takúto bezpečnostnú nálepku nalepia cez návod, zloženie či iný zaujímavý text na výrobku. Napríklad dátum spotreby a zhodou okolností majú všetky vyložené výrobky nálepku na +/- rovnakom mieste. Prečo asi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou neprelomitelnostou je tio udajne tak, ze RFID chip bez anteny je v zatke a antena je vo flasi a pri zatkovani sa nejak zletuju ci spoja kuskom drotu, ktor len pritlaca kontakty. Pri otvorenie sa spoj prerusi a tym padom nebude dostupny signal...

to tam ale uz mohli dat bkonzumovatelny RFID tag

Chew on this: NutriSmart edible RFID tags

Prototype NutriSmart system uses edible RFID tags to track food from production to the plate. You might not want to know what that Twinkie is trying to tell you, but it's for your own good.

June 13, 2011

http://www.cnet.com/news/chew-on-this-nutrismart-edible-rfid-tags/

NNajaky US retazec tie chipy zapaka do chleba a peciva, a cita ich pri pokladni, cim zauctuje clieb a pecivo aj zlodejom, ktori pekarenske vyrobky zjdli v supermarkete. A nejaka US nemocnica, ich dava do liekov a citackou kontroluje, ci si pacient vzal lieky...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Skvěle! Sic jsem z článku nepochopil jak jedlé RFID funguje(antena?) Tak určitě již nic nebrání Tequile s RFID červem :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vše to dává smysl do doby, než si člověk uvědomí, že kontrolou pravosti ve smartphonu se vše krásně propojí s jménem, adresou a vším, protože pochopitelně valná většina lidí co má smartphone má i paušál u operátora a máme tu výbornou příležitost k cílenému marketingu, zasílání vzorků až domů, protože přesně víme, kdo co koupil, co asi tak pije (pokud to neměl jako dárek) atd. Až se dostaneme do situace, kdy to koupit nepůjde, protože se to poté na kase spojí s účtem u doktora a ten další lahev vzhledem k pocitu nesprávné životasprávy nedovolí...

Asi jako RFID v plastových obalech, aby pak šlo zjistit, ve kterém bytě se který šampón používá a šla lépe podstrkovat reklama.

Děs běs. Pomalu abych začal schraňovat prázdné "necinknuté" plastové obaly a co si v budoucnu koupím domů, abych si rovnou přelil.

Jsem zbytečně paranoidní? Možná. Jsem svobodný a rozhoduji se sám? Rozhodně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj

K tomu si přidáme internet věcí, aby součástí nějakého botnetu mohlo být opravdu cokoli, nejenom zanedbané PC a domácí router.

Co třeba taková lednička s RFID čtečkou, která kontroluje co do ní uživatel dal a příp. objednává zboží v eshopu v kombinaci s tagovanými lahvemi? Ještě doplnit o mikrofon pro ovládání hlasem (a odesílat zaznamenané zvuky výrobci ke zpracování, co Samsungu?), doplnit kamerou, aby se dalo gestikulovat a běda tomu, kdo to zablokuje, tomu neuznáme záruku (páč užití v rozporu s licenčním ujednáním).

Překrásný nový svět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane autore, RFID cipy nebo NFC technologie se hromadne vyrabi v Cine tudiz v Cine nekdo proda zadni vratka zaujmovym osobam nebo hackerum a ani se nenazdate a u cinana v stanku v Cechach se bude prodavat stejna flase, dale kto zaruci samotnemu uzivateli smartphonu ze aplikace na overeni autenticity nebude tez prolomena a vubec to nerozlisi padelany a original RFID cip a do tretice, jako tahle planeta ma skutocne malo odpadu na sve zemi vsak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hadam, ze ta neprolomitelnost spociva jednoduse v tom, jak je to udelane u tech kabelek a hadru, jak se o tom uz psalo ..... proste NFC si nacte 30ti ciferne cislo, ktere se posle na jistou webovou stranku, ktera vrati OK/neOK ... tot cely magic. Cele je to o tom, ze kdyz cinani zkopirujou kabelku a vsechny budou mit cislo 65456464324375341346374343473413463572314572, tak tohle cislo proste daji na blacklist a clovek hned uvidi, ze jde o padelek .... proste je to online. Samozrejme by to asi slo kombinovat i s nejakym offline sifrovanym overovanim, ale tam bude muset byt bud nejaka plovouci sifra vevnitr toho cipu ... takze kdyz se podari cip zkopirovat 1:1, tak bez online kontroly je to vcelku wohovne .... a hadam, ze zkopirovat nejaky vypaleny NFC cip asi nebude tak velky problem ....
Tohle uprimne vidim jako docela dobry napad a v budoucnosti asi takhle budem muset overovat uplne vsechno. Firma si nasoli nejake cisla v NFC ve varce treba 10000 kusu ... ty zasije, zalepi, zalije do kazdeho zbozi .... sul hodi nekam na server a hotovo.
Nejvetsi hrozbu vidim v tom, ze kazdy vyrobce si na to udela vlastni "aplikaci" (v uvozovkach, protoze napsani te aplikace zabere 10 minut casu) a v mobilu pak bude muset mit clovek zhruba 10000 ruznych aplikaci (cili ten odpad co je i dnes videt do zhruba toho milionu "apps" v obchodech jednotlivych vyrobcu) .... proste aplikace, ktere nikdy nikdo nenainstaluje, protoze by mu akorat zasirali zarizeni ...... proto si myslim, ze by meli prijmout co nejdriv nejaky standard .... predstavoval bych si neco jako URL/ID + cislo, kde by se obycejnou web servicou validoval stav .... a idealne nejaky master server, kde by se URL/ID prelozilo na fyzickou URL (kdyby se treba zmenila) nebo primo by verifikoval ten server pro pripady nejakych cinanu, kteri maji servery kdovi kde pripojene dialupem .....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zkopirovat chip? Jak? Uriznes heatspreader a potom ho peclive prohlednes elektronovym mikroskopem a obkreslis? Pokud na ty NFC nepouzivaji hodne stare technologie, tak dnesni chipy se kopiruji vazne tezko, protoze na prohlizeni svetlem jsou moc male. Vetsi problem je, ze ty chipy si nebude kazda firma vyrabet vlastni a jednoznacne ID se na ne bude nejspis nahravat a nebude rovnou vypalene, takze cinane si proste koupi dalsi varku ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.