Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia 5.3 po více než 1 roce používání

Iba pre zaznam, dodane to bolo s Androidom 10? Nemam v androidoch prehlad a zaujimalo by ma, ktory Android HW ma "long term" support a dostane upgrade na viac ako major + 1 verziu Androidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V case vidania mala tato Nokia Android 10.
Mam skusenosti so znackami ako Samsung, Sony, Huawei, vsetko max stredna trieda a upgrade na dalsei dve major verzie bol standard.
V pripade Androidu tu nejde o HW ako vyrobcu a jeho ochotu. Aj Google, cim dalej tym viacej zjednodusuje moznost upgradu na major verzie. Keca do toho aj rychle moralne zastaravanie a toto vsetko vyustuje do relativne kratkej podpory Android smartfonov
Cudujem sa, ze este ziaden vyrobca neprisiel s formou predlpatneho na support. Nemal by som najmensi problem zapaltit primeranu sumu za upgrade na novsi Android.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipujem, ze to bude tym, ze oni chcu predat zelezo, to ich zivi. Vacsina lacnych a strednotriedovych smartfonov sa bude predavat s relativne malymi marzami, tak sa to potunuje tym, ze sa tomu telefonu zareze moralna zivotnost. Ziaden vyrobca nebude mat zaujem udrziavat pri zivote 10 rokov SW podporu pre supku za 5 kilokorun. To by bol tazko stratovy biznis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pixel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten mobil vydrží aj 4-5 rokov. Dôvod na zmenu bude najskôr SW alebo lepší fotoaparát.

Ja som jeden mobil, stále dobrý, musel vymeniť po 3 rokoch (stále sa dá ním volať) len preto, že mal starý android 6, na ktorý už nešiel niektorý soft. Ak je batéria 4-5000 mAh, po 3 rokoch aj keby sa dostala na polovicu, stále to bude 2-2500mAh (kedysi toľko mali len top modely). Stačí vypnúť wifi, synchronizáciu a stále to bude dobré na telefonovanie, aj navigáciu. Len človek bude chcieť už niečo novšie, lepšie.

Pokiaľ z toho neurobia po pripojení na displej plnohodnotné PC, majú dnes výkonu viac ako dosť.

Môj pocit len je, že pridali fotoaparáty, ale kvalitatívne šli dolu. 48mpx fotí horšie fotky ako o 3-4 roky starší 13mpix. Oba vo svojej dobe boli cenovo +- rovnako. Fotky z apple za 1300 Eur. Mal som možnosť skúsiť. Nie sú zlé, ale mobil za 200 + profi foták za 1000 je lepšia voľba.

Vďaka pandémií, aj tohtoročné modely majú staré procesory ako 662, 665 a aj o kus horšie Mediateky a UNISOC. Rok 2020/2021 to je mix nových modelov so starým vnútrom. Až teraz ku koncu roku, so zábleskom noviniek. Inak rok 2020 a 2021 z pohľadu nadšenca do techniky, roky temna. Všetko zdraželo ale zároveň všetko zastaralé, čo tu už dávno nemalo byť.

Čo sa týka mobilov, snáď rok 2022 bude lepší. Aj keď ako som si všimol - úspornejší procesor a bum, dajú menšiu batériu aby výdrž bola +- rovnaká ako 2-3 roky predtým. Či vôbec nejaký nový model 2022 s novým moderným procesorom bude mať 6000mAh batériu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém baterie není ani tak v tom, že by klesala kapacita. Hlavní problém je v tom, že se nafukuje. U vyměnitelných baterek mi to tak nevadilo, měnil jsem je po roce. Teď jsem si poprvé koupil telefon s vestavěnou baterií. Nafoukla se po třech letech a původně vodotěsný telefon krásně rozebrala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabíjel jste doplna a nechával jste telefon přes noc na nabíječce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se říct, jenom místo nabíječky používám USB kabel z počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabíjím bezdrátově, na 80% nebo méně. Za dva roky dám vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechal jsem telefon ležet v šuplíku. Po roce a půl se baterka nafoukla tak, že rozlepila telefon. Naštěstí mi uznaly reklamaci.
Poučení zní, baterku neřešit. Buď odejde v záruce. A nebo telefon odejde dřív než baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poučení zní, nenechávat baterku v přístroji, pokud lze vydat. Pokud nelze, nenechávat přístroj v šuplíku, ale uchovávat v kontejneru na elektroodpad :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím otázce, nechápu souvislosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nabíjel jste doplna a nechával jste telefon přes noc na nabíječce?" - je to akože problém? Riadiace obvody nabíjania vedia čo majú robiť... Ak je akumulátor nabitý na 100%, tak sa iba udržuje na plnom nabití minimálnym prúdom. Áno, pre čo najdlhšiu životnosť akumulátora je ideálne sa hýbať medzi 90% a 20%, ale to odmietam robiť, lebo sa nechcem obmedzovať. Čo akumulátorom robí najviac zle, je rýchlonabíjanie a bezdrôtové nabíjanie (kvôli teplote).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš 80% max. A ideálně to držet kolem 40% a při nižších hodnotách °C. Ale to je utopie, je to spotřební zařízení. Já třeba teď mám 64% a tudíž nemusím na zítra nabíjet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak by som sa neustále snažil držať okolo 40%, tak mi mobil zomrie na zodraný USB konektor :)

Inak mám Samsung S10e, výkonný a kompaktný mobil, ale tá výdrž na batériu... čakal som lepšiu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně proto nabíjím bezdrátově, s neoriginálním (tudíž pomalým) adaptérem. Zahřívá se to podstatně méně, než při fast chargingu, a šetřím konektor.

Po rootu by šlo omezit nabíjení na 80% a možná i zastavit nabíjení kompletně, ale nemůžu rootovat, tak mi to jen při 80% zapípá.

Tak uvidíme, jak ta baterka vydrží. Blbou Lumii 640 jsem měl 5 let, načež odešel konektor (kvůli starému nevhodnému kabelu), tak jsem další rok používal druhou Lumii 640 jako nabíječku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"48mpx fotí horšie fotky ako o 3-4 roky starší 13mpix"
Podepisuji v plném rozsahu.
Fotky jsou na první pohled hezčí. Ale jen díky přepáleným barvám za pomocí SW. Nic co by nešlo udělat následně v PC. Prostě z toho leze kečup. Pravá rajčata z toho nedostanete. A když se přejíte kečupu, tak přestanete mít chuť fotit. Protože z kečupu rajčata udělat nejdou. Z rajčat se toho dá vyrobit hodně. I ten kečup.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky oběma za info. Já měl možnost vidět 48Mpix výstup na nějakým Xiaomi před pár lety a ano, bylo to vyžehlený bláto. Říkám si, jestli se 108Mpix by to nebylo o fousek lepší ale ne, tohle je prostě zbytečně moc, má smysl to používat leda v cíleném režimu toho algoritmického slepování pixelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ved ale to sa da cakat. 99%+ fotiek z tych mobilov konci na instagrame, facebooku a podobnych somarinach, kde ich nikto nikdy nepozera v 1:1. Zmensenina bude vyzerat stale "dobre" a o nic viac nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel lowend co čekat. To je lepší koupit noname číňana - mám druhý rok Elephone v nejvyšší verzi a mile překvapil, obzvlášť za tehdejší cenu i s dopravou za 4800,-. Sice proti Nokii se musím smířit s tím že Android 9 už nepovýším a o aktualizacích si mohu nechat zdát, ale funguje jak má a je v něm i bezdrátové nabíjení s NFC a foťák 48Mpx umí překvapit i dnes kdy jsem fotil kolo na plzeňském náměstí. Na ty světelné podmínky pěkná fotka i na monitor.
A i dost vydrží, ovšem nesmí padnout na hranu.
Tvá Nokia už byla šedivka v době nákupu, jediné co je na ní dobré že má zajištěné aktualizace, ale i vcelku obyčejný číňan ji předčí jak kvalitou tak cenou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím ti. Já mám aktuálně filosofii, že Číňana jako znouzectnost beru na milost jako výrobce hardwaru a nechci jej jako dodavatele softwaru. Kdybych si chtěl vybírat bez ohledu na rozpočet, jdu asi do Fairphone 4, nicméně i tam prostě člověk bude mít uvnitř komponenty z PRC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky chápu, mám zkušenost cca pět šest let zpátky kdy software i v poměrně nabušeném hw z toho dělal pomalu nepoužitelnou věc. Nejvíc to zamrzelo se značkou Ulefone kde poslední model měl také stock verzi Androida a totálně bez optimalizace - jaký to mělo efekt netřeba rozepisovat. Každopádně novější verze Android se už umí částečně aktualizovat samy takže některé neduhy prostě vymizely ve stávajícím Elephone po Google updatech. I tak je dobré tak jednou za dva-tři týdny restartovat. Ale používat se to dá, žádná ošklivá překvapení už se nekonají. Bohužel má i negativum vlajkových lodí - tedy i skleněná záda takže pavouk může vzniknout i tam...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam Xiaomi redmi 4x verzia 3GB/32GB s Lineageos 18.1 (android 11) povodne android 6.
kupovana 5/2017 bateria vydrzi 2-4 dni (original este nemenena).
urcite by som teraz rovno siel do tel kde je mozne dat Lineageos nejak tie originalne androidy viac vybijali bateriu a spomalovali mobil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jo, tak to je na 28nm čip slušný. Asi to ale nějak výrazně aktivně nepoužíváš co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby někdo vyrobil něco podobného, ale v malém těle 4"+. Kombinuji nudli 6,57" SF + 7,9" 4:3 TBL a nošení toho pádla je docela otrava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby někdo vyrobil něco podobného, ale v malém těle 4" "
Taky jsem chtěl, ale jak píše David. Na 250g knížku si člověk snadno zvykne. Snadněji než přechod z 6" na 4".
Dnes bych už 4" nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4" je v tomhle konzumu těžko použitelnej, pokud není člověk mlád, s hubenými a špičatými prsty, zrakem ostřížím. Poslední takovejhle "pidi" displej jsem měl na šamšuntu omnii II (3,7" nudle), poté jsem šel do 6" pádla, na kterém setrvávám (Xprdlia XZ2) a nedokážu si moc představit, jak bych na něčem menším ovládal moderní webové stránky, telefonní systém nebo i pitomé hry.

Když jsem měl starého iPaqa který měl layout jak blackberry, tak to byla doba, kdy byly ještě mobilní verze webu dost očesané tak, aby se to rozumně zobrazilo na takových krámech, ale dneska nic takového není a přestava, že bych při hledání jízdních řádů neustále šoupal posuvníky na displeji, protože jeden prvek webu by byl přes celou plochu displeje... no, asi ne.

Může se nám ten směr nelíbit, může nám připadat jako slepý nebo horší, ale to je tak všechno, co můžeme dělat, neb trh/lidé určili onen směr :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si na svůj někdejší 3,5" Samsung Wave s OS Bada, nedávno jsem ho našel rozebranej ... ježiš, to bylo mrňavý :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl ten ztracenec ze dvou článků nalezený pod sedadlem auta?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prosim :).
Kdybych tomu nedojebal nabíjecí konektor, fungoval by dodnes. Když ho připojím na baterku a spustím, normálně funguje. Jen už nejde nabíjet, jsou podělaný obvody na desce, takže baterka se musí nabíjet v jiným telefonu. A žádnej takovej, ve kterým by to šlo, už nemám, všechny Samsungy, který jsem měl, už zvládly odejít. Zbývá jen několik baterek nabitých na různou úroveň a tyhle trosky Wavu jsou u mě teď jediná věc, která na tom dokáže ukázat, kolik jim zbývá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ciwe, takový pádlo? Nevzpomínám, pořád jedu na Xperii Mini (třípalec) s ICS a nijak zvlášť mě neomezuje. TA je mrňavá:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neb trh/lidé určili onen směr"
Naivná predstava. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přesně vystihl Xindl X v písničce Láska v housce: „nabídka určuje poptávku“.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, přišel JáTelefon a všichni se z toho mohli po...sadit. Teda, ono to chvíli trvalo, než se to doplazilo do plesnivé evropy. Tou dobou tu masa slinala nad nokií N92 a podobně. Já se tou dobou nad těmahle krámama akorát poušklíbl a dřímal v ruce PDA-telefonidlo, tehdy ještě bez přízvuku smartfón, ale spíš PDA/handheld.

... ale to už moc utíkám. Zkrátka někdy kolem těch lét, co moštárna pronikla i do kapes teenagerů a začala se stávat symbolem společenského statutu, se šmatlafouny globálně rozjeli. Pak už to zkrátka s tlačítkama nešlo a tehdy to bylo dost neohrabané, proti M$ WinCE/WinMobile. Jen díky těžkému zachrápání M$ jim utekl trh a to směrem ke konzumu, protože WinCE bylo pro mnohé uživatele "moc složité" a především, dá se to přirovnat k rootnutému ňadroidu, člověk měl k dispozici všechno. Dost jsem to tehdá "oplakal" a směr k uzavřenému systému s obchodem se mi vůbec nelíbil. Leč doba pokročila, mobilní web vpodstatě umřel a řešit věci realtime na webu je mnohdy nutnost, takže s "muzeálním" iPaqem si moc nedokážu představit moji denní rutinu (už jen kvůli přístupu do mailu, Exchange nemáme a jede to přes třetí stranu, kdy se to přes něco syncuje a nejrychlejší varianta je, webové rozhraní té třetí strany).

Takže ano, jak píše wift, bylo to v podstatě vzájemné. Jabko ukázalo (p)ošahanou obrazovku, lid sice nevěděl tou dobou, k čemu to bude dobré, ale chtěl to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WinCE / Mobile / Phone zomreli popravu a Microsoft im svojim ass-first sposobom rozmyslania k tomu dost intenzivne dopomohol. A je to jedna z tych lepsich veci, co sa v 21. storoci stala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj. WinCE byl super systém, jinak by jej HP samo nepoužívalo na toliko PDA (a přitom i tehdy měli na výběr). Bylo to stabilní, nevyhnilo to, iterně se to nezajebalo bordelem a tedy nezpomalovalo to. Pokud člověk na tehdy pomalé SoC nenacpal hromadu balastu (všelijaké widgety, motivy a další pičičandy), tak to fungovalo skvěle. Jenže to se bavíme o možnostech HW, nikoli SW.

A že to M$ zabil sám, o tom vím a zmiňuji to tam. WinCE se chovaly jako klasickej desktop, jen ty binárky z x86 světa nešly spustit. Jisté další odlišnosti tam byly, ale jinak to bylo fajn. Ano, dal se rozjebat systém pokud tam člověk nainstaloval cab pro jiné SoC, než na které to bylo napsané, jenže musíte si uvědomit souvislosti s dobou a že tomu tak bylo prakticky u každého systému, který neměl jednotný HW (ala jabko dneska).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ač vlastně nerad, musím uznat, že máte pravdu. Jeden z mých nejoblíbenějších byl iP 4, což je 4.3". Zrovna nedávno jsem ho oživil a chvíli jsem si z ním hrál - a překvapilo mě, jak je vlastně ten malý display nekomfortní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlasim sa s ajFonom 5S, co je 4,5" a 2XL velkostou ruk. Pouzivat to v pohode ide. Vacsi zatial nechcem.

(riesit velkost mobilu podla uhlopriecky je nie zrovna moc stastne, kedze doslo k rozsireniu bezramovych mobilov)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, ale velikost telefonu jako takového je v podstatě irelevantní, pokud se bavíme o šmatlafounech, kde nás zajímá úhlopříčka a velikost jednotlivých prvků. Netvrdím, že se zařízení s malým displejem nedají vůbec používat, ale že je jejich použití s moderním webem a programy zkrátka horší nebo nekomfortní. A 4,5" je už větší zařízení. Podívejte se třeba na toho iPaqa 914, kterého jsem zmiňoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle je to trošku jiná liga než takovej Huhlavej. Mám Horor 10, původně s Androidem 8, proupgradoval se do 10, přišly na to asi dvě aktualizace, z toho ta druhá asi až po půl roce od té první a od té doby nic. Pochopil bych, že na to nepřijde jedenáctka, ale jen tak z ničeho nic se vykašlat na aktualizace čerstvé desítky … Huhlavej, prostě no.
Na druhou stranu co se fungování týče, si fakt nemůžu na nic stěžovat. A i když to má RAW, ze kterýho se nechaj pak vytáhnout zázraky, tak to skoro nepoužívám, fotím běžně. Řekl bych, že jak se z focení stala masovka, protože to má dneska kdejakej hardware, tak se z toho vytratilo to kouzlo. Když se pak ale člověk podívá na fotky, který fotí někdo, kdo se aspoň tváří, jako když dělá, že tomu rozumí, třeba https://www.ondrisek.photography/ - tak je to pak lehce o něčem jiným.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hele já když koukám i na videa z Kodaku Ektra s Androidem 6 vs téhle Nokie s Androidem 10, tak mohu říct jedno: Ektra byla lepší, ale když jde o ten digi zoom, tak to je nebe a dudy. V obou případech cca stejné ohnisko, ale ten sw zoom je prostě u Androidu 10 DALEKO lépe provedený než ten "mázlej nejbližší soused", co lezl z Ektry.

Jinak telefon není na pořádné focení, je to na rodinné momentky a podobné situace, kdy prostě výhodou je, že to máš pořád po ruce. Na druhou stranu když mám zrovna v kapse Lomo Sardinku, tak raději vytáhnu ji, je to pohotovější (kupoval jsem ji cca před 3 lety v rámci podpory českého Lomo obchodu ... https://www.analogue.cz/produkt/lomography-la-sardina-8ball/). Ještě fajnovější je zamilovaná 6x6 Flexareta (které jsem zase letos sešíval kus párající se brašny) nebo má oblíbená 6x9 měchová Ikonta (která letos oslavila 91 let od chvíle, kdy ji Carl Zeiss vyrobil). 9x12 Avuse nezmiňuji, už několik let jsem na něj neměl čas (možná až děti povyrostou ... https://diit.cz/blog/prave-proto-mam-velkoformatovy-fotoaparat-z-roku-1929 :-)).

Musím zase pochválit Olympuse (pardon, dnes už OMDS). Prostě fotí dobře a díky minimální registrový vzdálenosti s tím můžu používat 50mm Rokkora od Minolty, což dělá krásný portrétní sklo. Podobně 135mm Jupiter v SC verzi, díky kteréžto technické nedokonalosti dává unikátní barevné podání, mimochodem jiné než s C-41 filmovými emulzemi, což je fakt zajímavé.

Jinak ano, kouzlo se vytratilo. Kouzlo totiž nemůže být přítomno, když se kropí scéna šmatlafounem, jehož AI algoritmy pak z toho šumosignálu udělají über-sexy fotku. Prošvenkovat prstem se jich na instáči dá tisíc za den, nastřílet se jich dá taky tisíc za den a pak nechat AI algoritmy vybrat tu nejlepší. Ale nemá to duši. Ona to vlastně když budu rejpat ani není fotka, slovo fotografie pochází z kombinace čeckých slov "photos" a "graphe" (jistě to nemám korektně), což znamená doslova kreslení světlem. Fotky vytištěný inkoustovkou nebo něčím takovým prostě tuhle definici nesplňují. Není tam ta fyzická činnost, kdy každý 1 ks fotografie je ruční práce pana fotografa, unikátní kus vzniklý pomocí světla, ať již přímo, nebo přes negativ a kontaktní kopii / zvětšovák. Ale to odbočuji.

No prostě, jak jsem psal před 6 lety: https://diit.cz/blog/99-procent-fotografii-jsou-vycvaky-bez-myslenky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi vadí, že už auto startuje tlačítkem a že nemusím motorku startovat nakopavačkou, prostě tam chybí ta ruční práce, kdy si řidič musel chod motoru zasloužit...(◠‿◕)... Taky jsem se kdysi dávno dusil v létě několik hodin v temné komoře a čekal až z papíru vykoukne fotka...ale už se k tomu nechci vracet, protože je to fakt passé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Passé to není. Dá se žít i když fotíš zcela výhradně na film, jen těch fotek budeš mít spíš míň. Já to tedy nikdy jako výhradní metodu nedělal, ostatně co jsou děti, dělám na papír zhruba 1000 fotek ročně (jistě to časem zvolní), to by byla "analogově" rasovina, víc bych vybíral, co jo/ne. Ale nemalá část z té tisícovky jsou beztak šmatlafounový cvaky od jiných.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety jsem byl na Filipínách a za 3 týdny udělal jen cca 50 fotek...na digitál...¯\_(ツ)_/¯

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.