Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pár slov k Socka PC 2022+

Dobra sockoidna tema, zjavne nie je nutne vzdy kupovat to naj....
Na jesen vysiel Olympus OM-D E-M10 III S, ktory je softwarovo ako IV, vdaka aj za foto postrehy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, pamatuju si to pár týdnů poté, co jsem EM10III kupil. Ale to bylo snad o 2-3k dražší než to bral já ve výprodeji. Mě žádná funkcionalita nechybí, takže no prob.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek | před 4 měsíci
V roce 2022 uvést kartu s takhle osekanou podporou videa, je trapné. Chvíli jsem o 6500 uvažoval, ale takhle je to produkt k ho*nu. Kde jsou ty doby, kdy od ATI/AMD člověk koupil za méně než tisícovku úspornou kartu, která akcelerovala všechny formáty videa (jo, mám na mysli HD 5450, 6450 atd.). Tohle je fakt trapné.

https://diit.cz/clanek/radeon-rx-6500-xt-uveden-ale-pozor-na-formaty-vid...

chápu-li správně, až příště o něčem napíšete že je to "trapné" a k "ho*nu" tak to vlastně doporučujete a v následujících měsících plánujete sám pořídit? Jen se ptám, ať příště dokážeme Váš vzkaz my pozemšťané správně dešifrovat :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím starým Ježkem:), já bych za ni 5 litrů nedal tehdy ani dnes. To raději dočasné či trvalé uskromnění se s APU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak človek na niečo nadáva, neznamená, že si to nemôže kúpiť. Inú GK na výber nemal. Nvidia totižto nemá v tejto cenovej relácii nič nové. Aj mňa nepríjemne prekvapilo, že AMD u tej GK orezala funkcionalitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O to ani tak nejde. Za ty měsíce od mého komentáře na adresu 6500 se objevily testy ukazující, že s tou úzkostí PCIe na verzi 3.0 to není nijak žhavé a současně jsem přehodnotil pohled na video engine: x265 je pořád můj primární kodér a neproběhla změna ani ve prospěch SVT-AV1. A z hlediska přehrávání není dnes CPU-based AV1 problémem. Čili ano, bylo by jistě fajn mít tyhle věci implementované v GPU, ale dá se bez toho zcela bez problémů fungovat. Takže jsem dospěl k závěru, že pro mě, jakožto někoho s malými nároky na 3D výkon, je RX 6500 XT optimálním produktem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda obecně těch útoků na lidi, co tohle říkali už na začátku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já už psal ve více diskuzích, tragédie s RX6500/6400 se nekoná, dokud kartě nedojde VRAM. Do té chvíle je to naprosto v pořádku a výkon relativně mazec - kolem RX590.
4 linky prostě jsou prasárna a nic se nedá dělat, RX6500 je děckem zoufalé doby.
Ale i s těma 4 linkama lze žít, jen je totální hovadina tu kartu testovat na ULTRA detaily.
Pokud by tester dal jen textury na medium, utáhne ta karta jakoukoli hru nad 30FPS.

Když k tomu připočtu možnost RSR, je to zcela cajk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, může mi někdo vysvětlit tu debatu s "omezenými" PCIe linkami? Já nemám tušení co je málo, co je dost a proč to tak je ... Předem díky za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 není zas tak málo. Pro srovnání, 2 stačí třeba na RTX 2070 SUPER a Cyberpunk 2077 2K--->DLSS-->2.5K plynule s raytracingem. Hraní s omezeným počtem linek znají lidí dávno z používání eGPU připojených k notebooku přes Thunderbolt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proboha dvě asi stačí, když máš fest videoRAM, data se natáhnou a hotovo. Když máš videoRAM málo, ta se zaplní a z zbytek dat se “streamuje” z RAM - po PCI-E sběrnici. A tady jdeš se čtyřma nebo dvěma linkama do kopru, úplně. Pokud by ta tvoje RTX2070 připojenal přes drát nějak dokázala polovinu VRAM deaktivovat, to bys pak viděl— integrák

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT žere dost RAMky, tak si ho v nejnáročnějších hrách vypne. Jestli čteš pořádně, tak mluvím o 2K gamingu (upscale na 2.5K monitor). Tak je potřeba o dost míň RAM než na 4K. Ano, 4 linky jsou jen pro 2K gaming + chytrý upscaling. Na víc si pořídí GPU střední třídy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nároky na VRAM přeci nejsou zdaleka jen o rozlišení obrazu. Paměť zaplňují textury a herní grafika. I v 1080p má doslova tuna her nároky přes 6GB VRAM.
Takže takže ta 4GB karta tahá víc jak polovinu všeho po té dnes u low-endu hojně kryplené PCI-E.
Jsou na to testy porovnání atd. Stačil se kouknout jak se chová RX6500 pokud jí dojde VRAM. Ten propad fps je masivně větší než u stejně silných karet s plnými 16 linkami. Proto už píšu výše, RX6500 nenil uplný průser, pokud si pohlídáš zaplnění VRAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hrál i na kartách, kde se všechny textury tahaly z VRAM (NVidia NV3 - Riva128 - se 4 MB, kde při rozlišení 960x720x16bit jsem zaplnil VRAM front-, back- a z-bufferem do posledního bajtu) a úplně plynule v Quake 2. Až Quake 3 byl na tuto kartu náročný (obecně). Taky často hraju na iGPU se sdílenou RAM, kde jsou v pomalé System-RAM i buffery, s kterými se pracuje řádově víc než s texturami. Takže to, že pár textur pojede po sběrnici, mě u RX 6500 netankuje. Ono beztak to závisí na tom, jak moc jich je. Není to o ano/ne. No a jestli si v 1080p (+ inteligentní upscaling) dá textury Ultra, které v tom rozlišení ani nevidí, pokud nepřijde ke zdi na 10 cm, tak je to jeho blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No řešit tady Rivu 128 :)))
To už jsme fakt někde jinde. Víš ty vůbec, že až Win10 vůbec dovoluje “streamovat” textury z operační paměti do VRAM??
Studuj…

https://www.svethardware.cz/recenze-windows-10-nova-sprava-pameti-pro-gr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ty si radši nastuduj AGP Texturing. Kdo ví, možná se tehdy ještě nebyl na světě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

delete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že podobné experimenty s nižší verzí PCI-E než umí karta budou více a více populární.

Jinak díky za zvednutí sebevědomí, protože tak hluboko, abych měl audio napájené z USB, jsem zatím ještě neklesnul. Audiofil jsem jen u hodnocení hlučnosti PC/notebooků, hudbu mám většinu mimo flac, ale napájení přes USB se mně nějak hnusí. Částečně zmírněno tím, že to nemáš přímo z desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa stalo, že už Socka PC nemusí byť HW starší ako 6-7 rokov? Kde je PC s Haswellom?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6500 je určená pro soudobé PC. Použít ve starším sice jde ale dobrovolně se obíráte o část výkonu. Navíc je to osekané až na kost a překvapilo mě že autor jinak šetřílek co byl schopen downgrade cpu na toto přistoupil. Ale třeba tu gk plánuje jako dlouhodobou investici - tedy až stávající hw zdechne tak jen přenese gk a bude ji mít výkonnější bez výměny .-)
Pro mě je u AMD minimum RX 6600, nic nižšího nemá smysl. I tento model je osekaný, ale má alespoň 8 linek takže to není tak drastické jako u 6500 kde už dnes je pcie3 značný hendikep.
Ikdyž pro autora to byla jasná volba - v dané kategorii nemá konkurent nic krom obstarožní GTX 1650 12Ghz.
"Na Windows bylo nutné stáhnout olbřímí půlgigabajtový blob z webu AMD a následně jej několik minut instalovat" - to mě dostalo. Na moderním hw i slušné lince jde o vteřiny.
Ke zvuku snad není co dodat než že se hlásí stáří. Nejsem audiofil, ale nějaká střední třída je pro mě nutná. To na čem dnes někteří i podstatně mladší dovedou poslouchat muziku mi hlava nebere. Nekupuji aparatury za desetitisíce ale ty ultralevné dovedou doslova rvát uši a oblibené skladby na nich pomalu nepoznávám co tónů se tam ztratí. Nejlevnější co jsem kdy koupil za ještě dostačující byly Genius SP-HF1250B k TV a dá se to, proti integrovaným je to úplně jinde. Za dvě stokoruny jsou i sluchátka odpad.
Jako hlavní repro mám Genius SW-HF 6000 a jako sekundární "víkendové" původní Genius 5.1 SW. A i u těch prvních jsou chvíle kdy kompresi zvuku na YT slyším zvlášť kde je muzika s hodně tóny a změnami.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý bydlí v paneláku na optice. Já stahuji maximálně zhruba 2,3 MB/s. Plně mi to stačí, když se zrovna nepotřebuji potýkat s debilním OS od výrobce, který ještě ani v roce 2022 nemá balíčkovací systém a s megabalíkem ovladačů, z jejich stovek MB herních optimalizací potřebuji jen 0,001%. Nevadí, už to je hotové. Jen prostě jak já v těch Windows běžně nepobývám, tak je to vždycky nějaký takový zážitek (pravidelně vídám aktualizace Steamu, taky nepochopitelně velké :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je fakt málo. V rodném městečku je rychlost bez bondingu 100Mb/s. A ve městě kde jsem většinu času mám levný 500Mb od Vodafone. Nic extra nebo málo dostupného. Rychlost mi zvýšili na maximum co snese stávající letitý router/modem. Proto už bych niž nešel, ani z finančního hlediska to nemá smysl. Rychlost stahování u toho 100Mb připojeni je i přes wifinu i přitom že je napojená přes ethernet TV a dva mobily wifi cca 8MB/s. Pokud bych chtěl 250Mb/s tak mi stačí příplatek 100Kč měsíčně. Opět nic luxusního. Tvoji rychlost jsem měl cca 7-8 let nazpět při sdíleném připojení přes wifi typu g...
P.S: neříkám že se na nějakých 2MB/s nedá žít, ale to je tak na prohlížení webu, nějaké stahování je jak návrat o deset let zpátky.
Jsou tu na diskusích dva extrémy. Jeden prezentuješ ty a pomalu se cítím jak bych měl něco luxusního a druhý co mají třeba internet víc jak 1Gb/s, OLED TV 4K, repro za 20Kk zase jak "lůzr". Sám se snažím o nějakou rovnováhu a poměr cena/kvalita kdy nejnižší cena mě vážně nebere stejně jako snob-end.
Mám sentiment pro starší techniku, dodnes si držím starší CRT 21" Dell 1920*1600 ikdyž doma rejpali kdy se toho skoro 40Kg "harampádí" zbavím. Ale funguje a má krásný obraz tak v záloze stále zůstane

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se neříká zlatý střed jen tak pro nic za nic.

U technologií to často takhle je že low-end bývá tolik ořezaný že už je na pováženou jestli se vůbec za tu cenu vyplatí zatímco střed má většinou vše co high-end akorát o něco pomalejší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V ČR jsme s průměrnou rychlostí stále pod 50Mbit/s, takže ty stovky pořád ještě nejsou samozřejmost - není to jenom o penězích, ono hodně záleží na lokalitě

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme to takto: ano, v naší místní oblasti města je na sloupu krabička od CETINu a pod ní cedule "ADSL až 100Mbi/s". Jenže ta krabička živí nemálo lidu a navíc víme, jak to je u ADSL s nějakou garancí. Jasně, od chvíle, kdy jsem se tím více zabýval, přišly předsunuté DSLAMy, ale i tak to prostě na optiku UPC/Vodafonu a podobné poskytovatele prostě nemá. Já jsem celkem spokojen se svým stávajícím provozovatelem. Výpadků má méně než kdy měl Karneval / UPC, cena prímová a mě ta rychlost stačí. Je to sice jen-tak-tak na kešování 1440p videí na YT, což je asi nejnáročnější věc, co tu a tam provozuju (většinou když mí oblíbení foto-youtubeři vydají zajímavé video s fotkami). Ale je to tu a tam, jinak se pohybuju někde kolem 1080p, což je zcela v pohodě. Nic náročnějšího neprovozuju, leda tak aktualizace OS - třeba teď přešel Tumbleweed na GCC12, takže přišla sekvence aktualizací zvící asi 4 GB dat. Stáhlo se to normálně napozadí, ani o tom nevím.

Jasně, výhoda je, že na našem připojení nezávislákuje X lidí, v lehkém provozu jsou typicky dva stroje, případně TV, na které zrovna běží nějaké iVysílání. Tohle kombo ta naše přípojka dává v pohodě. Zhorší se to jenom za blbého počasí, je to koneckonců bezdrát s anténou na komíně. Ale proč bych hasil něco, co mě nepálí?

Jak vždycky píšu: jasně, můžu si pořídit ten 100Mbis, ale na co? Můžu koupit 4k OLED TV, ale na co? Aby mi děti jen seděly u obří obrazovky? Jsem raději, když lítaj venku. Můžu si koupit zvukovou aparaturu klidně za 50k, ale proč? Zbytečný luxus, ostatně poslechovou místnost nemám a nikdy mít nebudu. Jak píšeš, rovnováha je fajn. U mě to znamená hodně letitýho Forda v garáži, starej monitor, co mu slábne podsvícení, 15 let starou TV, co zapínáme jen dětem a třeba pak ty bedýnky za 199Kč a foťák s 60 let starým objektivem bez AF a IS. Radši v téhle konzumní době budu stále za exota, než kupovat zbytečnosti :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wifinu bych jako hlavní zdroj nebral kvůli závislosti na počasi ikdyby byla za korunu. Jsem názoru že drát je drát a nebude to rušit něco jako u wifiny jako na potvoru když zrovna potřebuju stahovat. Mám s tím zkušenost a už nikdy více. V naší vísce jsou dráty ex-Telecom od Cetinu a na 1000 hlavou obec je 250Mb/s s bondingem už fajn. Navíc pokud ti děcko hraje hry tak stahovat nějakou novou - viz třeba FC6 co mi s DLC sežralo 122Gb už je na nějakých 2,3MB/s dost nepraktické. Jasně, jde o nárazovky, ale tam to nejvíc zamrzí že ti to musí běžet na stažení celou noc a ráno.
Spíš než být za protikonzumního exota jde o určitou úroveň komfortu. Prostě bedýnky za dvě kila musí hrát stejně jako pecky od vietnamce za stovku - hrozně, uječené výšky, trocha středu a nulový bas.
Jako s tou TV, prostě úspornost je fajn, ale když člověk pořád sedí na rozlišení co bylo v kurzu někdy kolem roku 1998 (mimochodem, TV jsem pořizoval dva roky zpět, 40" fHD s Android TV a i tak proti starému malému HD ready obrovský skok - a přitom za nějakých 7500,-)... to mi přijde už takový předdůchodcovský stav kdy se silněji vkrádá apatie. Ale u člověka co je redaktorem technického pc webu to opravdu překvapí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem čo sťahuješ, že s 2 tel a TV Ti vyťaží linku na 64 Mb/s. Mám 50 Mb/s, lebo nemám tlačiareň a nemyslím si, že platiť ďalšie € za kratší čas sťahovania 3× do roka je supervýhodné. A ani nie som rozmaznaný, aby som sa nevedel uskromniť. A aj tých len 50 Mb/s neviem v dŕvicej väčšine času využiť. Uloz.to je pomalé a sťahovanie aktualizácii Windows nie je tak pomalé, aby som počas sťahovania stihol prečítať knihu. Doplatok za vyššiu rýchlosť by nebol extrémny, ale keď sa človek neviem uskromniť s týmto, nevedel by sa aj s inými vecami a tu 4 €, tam 7... a nakoniec by som zistil, že ani 2 nadčasy mi nestačia na to, aby som bol tam, kde som teraz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„dodnes si držím starší CRT 21" Dell 1920*1600"

Ten můžeš s klidem vyhodit. Rozumný scénář použití neexistuje ani pro retro hochy. To nejhorší co si nechávám (zatím) je profi LCD 19" s dobrou polohovatelností, snesitelnou spotřebou (nevyhřeje pokoj) a celkem slušným obrazem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co barvy? CRTčku se blíží až OLED, a ten rozhodně není na PC běžný. Navíc u starých her s grafikou pro CRT by člověk musel řešit jinou gamakřivku, jinak budou na LCD přegamované. Podobně Hz, taky na LCD s výjimkou pár herních problém. Brácha si užívá DOSovské hry (Blood, Hexen) v 640x400 120 Hz a je to fakt paráda. No a v neposlední řadě škálování - na CRT pixel perfect, na LCD rozmazané. Maximum je, když LCD monitor umí zobrazit 1:1 na střed, ale to by nesměl být HiDPI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CRT TV mají údajně barevný gamut odpovídající Rec.709 (sRGB). Proti tomu například AMOLED u Samsung tabletu disponuje gamutem odpovidajicim cca 150% sRGB. Nové LG OLED G2 deklarují 99% pokrytí DCI P3 což představuje cca 135% gamutu sRGB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I pro Windows a macOS jsou různé balíčkovací systémy. Koneckonců i na Linuxu se dnes běžně používají vedle primárního i 3rd party systémy (snap, flatpack, ...). U těch ovladačů je příčina ta, že je potřeba samostatný kompilátor pro DirectX <=11 a 12, Vulkan a OpenGL (jeden build llvm/gcc je cca 100 MB a v případě balíku ovladače ve Windows jsou různě opatchované pro každé 3D API). V Linuxu ho máš v případě AMD v OS (llvm), ale dost se tam s tím zápasí (nekompatibilita verzí ovladače a verze OS, protože v Linuxu je všechno provázáno - kernel, X11, Wayland, Mesa, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš, genetika, někteří mají hudební sluch a někteří mají hudební hluch. A ti druzí holt ušetří na hudební aparatuře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To není hluch, já slyším velmi dobře, včetně poměrně vysokých frekvencí (jakkoli to samozřejmě s věkem klesá). Ale nějak se bez toho obejdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím hluchem se myslí zpracování zvuku v mozku. Věřím, že uši máš v pořádku. Já to mám stejně, slyším dobře (i ty vysoké tóny), narozdíl od mnoha lidí i pozici v prostoru a směr pohybu, ale rozdíl ve zvuku mezi mými repráky za 1 000 Kč a bráchovými za 10 000 Kč v dané písničce poznám, až když mi brácha vysvětlí nějakou pasáž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde len o genetiku, ale aj o postoj či si kúpim to, na čo ledva mám, alebo ušetrím na horšie časy. X ľudí si kúpilo Netflix a dnes ho rušia, lebo idú hore ceny zákl. vecí. Je lepšie sa uskromňovať ako potom riešiť či pracovať viac, alebo si zrazu zvykať na horšiu úroveň. Kto si kupuje drahé veci, asi ťažšie si bude zvykať na horšiu úroveň ak bude k tomu donútený.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na tom asi něco bude. Ale já jsem zvyklej žít pod úrovní možných poměrů. Vyhovuje mi vystačit si s méně krámy, staršími krámy, krámy z druhé ruky či výprodeje již nevyráběného. Nejvíc mě v mých Pentaxích letech imponoval ten "klub" pentaxistů, co fotili a dodnes fotí se zrcadlovkou *ist D, což je ten jejich původní, dnes už skoro 20 let starý 6Mpix model. Co člověk potřebuje víc? Prakticky nic nad 3Mpix nepředstavuje dramatickou změnu k lepšímu, jinou než pixel-peeing při 100% zobrazení na LCD. Ze 3Mpix fotky lze udělat cokoli na úrovni 13x18 až A4 ... viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=yk4woeP08LI ... anway, někdy kolem 2014 jsem si koupil z druhé ruky takovej prehistorickej 3Mpix kompakt Pentax Optio. Mám z něj několik fotek své ženy, kterým se dodnes nic nevyrovná. Kombinace toho CCD čipu s processingem od Pentaxu je prostě bezchybná a kdyby ten kompakt o rok později neumřel, asi bych s ním fotil dodnes. Navzdory EXTRÉMNÍ pomalosti focení, ostření a vůbec všeho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhej strane, viac pixelov = väčšie možnosti zoomovania. Na LCD sa nemusí fotka zobrazovať v 100% veľkosti, t.j. na fHD LCD = 2,07 Mpix fotka. Samoz. iné je to pri robení fotiek na papieri. Tam 50 Mpix nepomôže ak nejde o výrez, alebo o fotku veľkú 65×90 cm. Ak máš foťák s výmennými objektívmi, samoz. môžeš zoom na LCD nahradiť ním. Ale u 50 Mpix máš aj veľkú scénu aj možny zoom. Ak by si fotil s 3 Mpix 30 ľudí (šk. triedu), zoom na jednotlivých ľudí by asi už nebol ostrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem kazit iluziu, ale "stredna trieda" su vsetko džady so skreslenim okolo 10% (to su tie "lepsie" u ktorych sa to vyrobca unuval uvadzat). 40 rokov stary standard Hi-Fi dnes z bezne dostupnych veci, ktore sa daju kupit v elektrach nesplna nic. Ani sa k nemu neblizi. U tych Geniusov sa vyrobca ani neunuval nejake skreslenie vobec niekam uviest, ale co mam tak nacitane datasheety integrovanych zosilnovacov, tak v tejto vykonovej a cenovej hladine to mozno bude aj cez tych 10%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš načtený fakt blbě. Těch 10% to má tak při maximálním výkonu, když už dávno dochází k limitaci. Jinak tyhle IO mají zkreslení mnohem nižší, udělat integrovaný zesilovač s rozumným zkreslením uměla už i Tesla (samozřejmě že to byla kopie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je monitor z roku 2010+ a dává denně cca 5+ hodin (tj. přes 20 000 motohodin), tak se můžeme v nedaleké budoucnosti dočkat pokračování na téma výběr monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Servisní menu říká, že dosud nalítal 14592 hodin a 22 minut. Ano, starý je těch cca 11 let, nicméně 6 let z té doby jsem jel na jiných monitorech. Samozřejmě, že nečekám nekonečnou životnost :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si před pár lety jako koupil v doprodeji DELL UP2516D, který má interní LUT (možnost uložení dvou kalibrací) a papírově deklaruje těžko uvěřitelné pokrytí. "Technologie PremierColour nabízí 100% pokrytí prostoru Adobe RGB a 100% pokrytí prostoru sRGB a navíc dva nové barevné prostory: 100% pokrytí prostoru REC 709 a 98% pokrytí prostoru DCI P3, které jsou ideální pro tvůrce videa při postprodukci a animátory pracující na projektech náročných na barvy." Moje kalibrační sonda to tak optimisticky neviděla, ale každopádně je to zajímavý kousek v historii LCD. Dnes je myslím pokrytí AdobeRGB gamutu v comsumer třídě docela popelkou (widegamut monitory se orientují spíše na D65 P3).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude znít šíleně, ale když si člověk vezme, že ta věc fakt vydrží daleko přes 10 let (mám tu i lowend spotřebku, 22" Fujitsu-Siemens TN 1680x1050, kterej je tak porůznu v provozu od roku 2007, tedy 15 let, stále plně funkční bez nutnosti jakýchkoli oprav), tak se investice 30k do nějakého EIZO CG24xxxx nejeví tak vysoká. Ale to jedině že by měl furt držela, ba víc chytla digitální foto cesta. Dost to rozhodnou ceny materiálů, včetně chemie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tomto směru (digitální fotolaboratoř) mne potěšíla cenově dostupná barevná A4 tiskárna Canon G540 (dye-based ink), která kromě tankového systému se šesti "barvami" (BK/R/Gy/C/M/Y) a' 280Kč/60ml umožňuje uživatelskou dostupnost/výměnu obou tiskových hlav (obě cca 1800Kč) a odpadního zásobníku na inkoust (200 Kč). Uvidíme, zda se tento uživateli vstřícný koncept časem dostane i do tiskáren větších formátů (>=A3).

U černobílého tisku je vzhledem k typu inkoustů výsledek vcelku citlivý na použité světlo (při D50 mi to přijde podání šedé vcelku neutrální) a životnost/stálost tisku také bude asi zcela jinde než u pigment-based inkoustů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hele asi před 2 lety jsem nechával dělat jednu rodinnou fotku do formátu ~50x75cm. Fotila to známá, co se tím živí (a má vyštudovanej ITF) za pomoci 5D Mark II (to je výhoda, ten starej model má už jako součást těla), fakt hezky zpracované (vůbec by člověk neřekl, že je to z Canonu, nic jsem po ní neměl potřebu upravovat). Řekl jsem si, že dám šanci fotoškodovi, když teda ten jejich X-inkoustovej velkoformátovej dye-based Canon produkuje tak úchvatné fotografie. Výsledek je velmi pěkný zpříma, při pohledu ze strany z toho evidentně vystupuje černá vrstva a začne se to tak nějak divně rozkládat na jednotlivé vrstvy. Čili výsledek je v podstatě SHIT, s čb fotkami na papíru s emulzí se to vůbec nedá srovnávat. Nevím, jaké jsou ty různé 12-inkoustové tiskárny, co si běžně kupují i smrtelníci, ale ne, touhle cestou fakt ne, ne, ne. A za takovýto formát v jiné tiskové technologii na jiném podkladu fakt nikdy nebudu dávat ty 3000Kč a víc, co to obvykle stojí. Vem to čert, prostě čb papír, až budu mít kde zvětšovat, jinak na ty běžné domácí momentky cewe 9x13, s tím jsem se naučil jakž-takž pracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popsaný jev u výše zmíněné tiskárny nepozoruji. Lesk se jeví zcela homogenní a je dán vlastnostmi použitého papíru (glossy, matte, satin).

Fotoškoda pro velkoformátový tisk na svých stránkách zmiňuje Canon Pro 6000 a Canon Pro 4000, což jsou obě tiskárny s inkousty na bázi pigmentu.
https://www.fotoskoda.cz/zakaznicky-servis-fotosluzeb/
https://www.canon-europe.com/business/products/wide-format-printers/imag...

Jedna z catridge je Chrome Optimizer, který má zajistit stejnocený lesk (patrně to má své limity, ale pro typické prohlížení velkoformátových fotografií asi nijak neomezující).
https://ij.manual.canon/ij/webmanual/Manual/All/PRO-6000/EN/LBGB/tp00018...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tady Eizo S1911, píše, že má natočeno 35076 hodin, tak ten výběr monitoru možná ještě chvíli vydrží :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj EIZO jsou držáky. Kdysi jsem přesně o S1911 v repasu uvažoval, nakonec padla už volba na 16:10. Ale ono obecně neznám moc LCD, která by vysloveně umřela. Jo, tu a tam je potřeba vyměnit nějaké kondenzátory apod, ale ani to jsem osobně nikdy nezažil. Své první LCD už sice nemám (v roce 2006 nebo 2007 jsem kupoval TN Acer s 1400x1050), ale druhé v pořadí, Fujitsu TN 1680x1050, jak už jsem psal, se má stále čile k světu. Akorát k RX6500XT už ho nepřipojím, leda bych si obstaral redukci na DVI-D :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám nejlevnější IPS 21,5" FullHD monitor, co šel tehdy koupit, a používám ho mnoho hodin každý den už 10 let. I ostatní LCD monitory v baráku drží, jen jeden, asi 15letý, umřel (TN 19" 1280x1024).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro se vším souhlas, není nutné kupovat high-tech, ale ty shit repráky prostě NE. To je barbarství, něco jako "stačí mi sekačka s hořčicí, proč jíst svíčkovou".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, repráky beru jen v "hudebninách" (např. u Thomanna).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nekdy v roce 2017 kupoval Creative T20 asi za +- 2k. Za ty penize vyborny
https://avmania.zive.cz/gigaworks-t20-a-t40-test-20-reproduktoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som v 1979 kúpil Tesla ARS 844 a dodnes hrajú s gramom Pioneer PL 8 a CD PIONEER PD-S701 fajn

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že není potřeba kupovat nejnovější železo. Osobně bych ale stejně vzal něco se socketem AM4, mnoho i z těch starších desek dnes mají možnost upgradu i na Zen3...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ja som presedlal z Intelu na AMD APU Trinity a vymenil 4:3 Samsung monitor za Phillips fullHD. https://redhawk75.wordpress.com/2020/12/14/socka-pc-reakcia-na-blog/
Jedine co si uzivam je uz 20 rokov Cambridge Soundworks 5.1 tie by som za Genius nevymenil.

na audiofil mam Lintony a gramofon

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej retro zápisek, mám pocit žes ho linkoval už tehdy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na Windows bylo nutné stáhnout olbřímí půlgigabajtový blob z webu AMD a následně jej několik minut instalovat"

Me se pri instalaci NV karet stahuje samo bez jakehokoliv upozorneni - ale jsem stara skola a rucne stahuji ovladac ktery chci ja.. takze to konci tak, ze stahovani jde jen polovicni rychlosti, a pak vas nasere hlaska ze uz bezi instalace a pritom vam preblikava monitor. Desny to svet dnesniho windowzu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše děsný svět NVidie, automatické stahování driverů jde ve Windows vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se týká všech výrobců ovladačů. Prostě musíte to nejdřív ve Windows vypnout, pokud si chcete instalovat ručně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu si odpustit poznamku na tema tech bednicek. Ono to neni jen o "artefaktech komprimovanych formatu" ala mp3, kde treba u 320kb je mit uz potreba relativne "hifi', aby clovek poznal rozdil oproti flacu. Ono je to hlavne o tom, ze na tech shitoidnich plastikach neuslysite krome melodie, vlastne nic jineho. Treba rozdily mezi jednotlivymi nastrroji, dynamiku skladby, nektere nastroje vubec atd. atd. atd. Proste je to prednes melodie jak z radia v roce 1980...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, nepíšeš nic, co bych nevěděl a neslyšel. Původně jsem ty bedýnky bral znechucen stavem trhu jako přechodné řešení, než se rozhodnu, co se zvukem u PC dál. Jenže ono už je to skoro 1 rok, takže mi to holt na podkres zjevně stačí. Je to divné? To každopádně. Ale je tomu prostě tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Beru, i presto, ze si nejsem jisty, jak u takovych bednicek vydrzet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo. Transparence u MP3 (zastaralého kodeku) s vhodným nastavením a aktuálním enkodérem začíná na bitrate okolo 128 kbps, 320 kbps už od bezztrátového formátu nepozná ani netopýr v lidském těle (s výjimkou pár "killer samples") ...
http://wiki.hydrogenaud.io/index.php?title=Hydrogenaudio_Listening_Tests

David Ježek (v článku): "za druhé bych všude slyšel kompresní artefakty atd." <= To je další mýtus, že méně kvalitní reproduktory / sluchátka lépe skrývají kompresní artefakty. Ne, ty jsou slyšet téměř na všem, jen zní (pochopitelně) trochu jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pobavilo."
.. s tim souhlasim
"320 kbps už od bezztrátového formátu nepozná ani netopýr v lidském těle"
.. podle mne dost hloupost, co jste napsal :)
Mozna ty rozdily neropozate Vy, ncimene neznamena to, ze nejsou :)
Hudba je "vice rozmerna" - ma dynamiku, "plochost nastroju" nebo naopak lepsi "vybarvenost". Podobne veci se daji rozlisovat napr s rozlisovanim nastroju, jejich umistenim ve 'virtualnim' prostoru 'pred vami', atd. Pokud tyhle veci na svem ozvucovadle nerozpoznate, hledejte chybu bud v ozvucovadle a nebo ve svem sluchovem vnimani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradil bych Vam.. kupte si vyssi tridu sluchatek, kvalitnejsi prehravac, ktery dokaze prehravat jak FLAC, tak mp3. Cenove Vas takove combo vyjde na rekneme 12-15+k, pokud investujete do sluchatek, ktere uz na trhu nejakou dobu jsou, tak i levneji. Udelejte si nejake ripy mp3 z FLAC a pustte si to pro vzajemne porovnani. Rozdily tam jsou. Pokud je neslysite, je to problem bud zvukove cesty a nebo vaseho sluchu. Samozrejme zalezi i na tom, jak mate original naposlouchany o jaky druh hudby se jedna, atd.
Vic nemam k tomu co napsat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Já jsem schopen rozpoznat na určitých typech naposlouchaných skladeb i 320kbit/s MP3, zatímco už Ogg Vorbis byl složitější oříšek a u Opusu už tuplem nic neřeším. Ale vyžaduje to mírně lepší sluchátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to mýtus, je to fakt. Tedy pokud opravdu nejde o nahrávky komprimované specialistou který detailně víc co dělat. Ale i tak, 128K je prostě jen nouzově na nějaký žánr. Tam kde je nástrojů víc už je komprese slyšitelná na lepších repro až brutálně. U nějakých chrastítek za 100-500Kč to člověk vnímá jen velice okrajově. Ovšem u kvalitnějších které jsou schopny detailnější produkce to rve uši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že jsem tak smělý, mohl by mi autor blogu říci, proč si pořizoval tak zbytečně drahý foťák? Byla to zásadní chyba! Kdyby si nezvykal na takovéto vymoženosti, hned by mu klesla náročnost. Dnes mohl fotit na obyčejném mobilu, nějaký ten foťáček už má každý. Jistě by si na to nějak zvykl, oči a mozek by se přizpůsobily.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Zprovoznění na Linuxu zabralo 0 sekund, systém prostě použil jaderný ovladač AMDGPU a hned po prvním zapnutí naběhl s plně akcelerovaným Wayland desktopem. Na Windows bylo nutné stáhnout olbřímí půlgigabajtový blob z webu AMD a následně jej několik minut instalovat. Fujtajxl, od tohohle si člověk na Linuxu fakt odvykne"

Nevim, nemam moc zkusenost s Linuxem a s ovladaci GK (Linux provozuju pod Oracle VirtualBoxem s "nejakymi" grafickymi ovladaci a neresim s jakymi), ale neznamena to, ze kdyz pod Windows potrebuju stahnout pul GB dat, a v Linuxu pouze "pouziju ovladac", tak ze ten ovladac je jiz v Linuxu pribalen, tudiz ze v Linuxu se zbytecne nachazi ovladac, ktery napr. majitel nVidia/Intel grafickych karet nevyuzije?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to přesně tak. Např. jeho velká část, kompilátor LLVM (cca 100 MB), je v Linuxu již obsažen (přestože Linux - narozdíl třeba od BSD - je zkompilován v GCC a LLVM přímo nepotřebuje). Mimoto ani ve Windows není třeba nic stahovat - Windows to stáhne sám na pozadí, po pár minutách problikne obrazovka a je nainstalovaný (ani není třeba reboot - narozdíl od Linuxu).

2 přídavky:
- Plnohodnotný ovladač k AMD GPU není ve všech distribucích, např. v Debianu. Instalace - narozdíl od Windows - vyžaduje psát i věci v konzoli. Však taky Ubuntu je africký výraz pro "neumím nainstalovat Debian" ;-)
- Windows driver má více optimalizací, což se projevuje i tím, že LLVM je tam vícekrát (minimálně DirectX, OpenGL a Vulkan). Každá verze je totiž trochu jinak opatchovaná (takže z těch 500 MB může být 300 MB 3x LLVM).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovladač AMDGPU jsem měl v systému od předchozího 12 let starého Radeonu HD 7570 (aspoň myslím). Nový Radeon z roku 2022 funguje na stejném ovladači. U samotné AMD tomu tak není, ta Radeon HD 7570 odstřihla dávno, na W10 jsem jel nějaký jediný nejstarší ovladač, co kartu podporuje. Pročež na Windows bylo nutné pro RX 6500 XT stáhnout nový ovladač. Druhou nevýhodou je to, že z těch 500 MB bude většina jen halda optimalizací pro myriády her. To na Linuxu není, celkem pochopitelně linuxový ovladač AMDGPU neobsahuje optimalizace například pro Skyrim. Přesto ale Skyrim na Linuxu běží přes Wine ok, poslední status z pětkové řady Wine hlásí nejvyšší platinum kvalitu běhu... https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=24749 ... tak si vyber, co je více vyhovující. Pro mě jako hráče jedné-dvou her, je to koncept AMDGPU. Chápu ale, že na Windows a zájmy majority hráčů tomu musí být jinak. Jak to AMD řeší pro Playstationy a jejich FreeBSD systém, nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me spis prislo trosku zbytecne to vrtnuti do Windows ovladacu, ktere opravdu maji kousek pres pul giga, ze je nutne stahovat cely balik, versus to, ze v Linuxu uz ty ovladace jsou - pro me jako pro uzivatele Linuxu, kdybych mel nVidia kartu by to znamenalo, ze tam mam zbytecne ovladace. Ano, stejne jako ve Windows, ktere maji bambilion ovladacu na tiskarny apod.

Nevim jak treba Skyrim, zda jede pod OpenGL/Vulcanem (a zda funguje nativne pod Linuxem), ale kdyby ano, co brani AMD, aby upravila Linux ovladace o potrebne optimalizace/patche?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože testování je dost drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si splácal na chalupu ze zbytků: i5-4460 + deska z Aukra + GTX 1060 3GB + 512 ssd -> Vanilka Skyrim na Ultra ve fullHD luxusně při cca 85W. Vlastně je mi skoro líto to tam odvézt... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To může sloužit ještě mnoho let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že bych porušil svou tradici sem už nic nepsat a napsal něco o tom, jak se dneska má můj asi 9 let starý Fujitsu Lifebook N532? (https://diit.cz/clanek/fujitsu-lifebook-n532) (malý spoiler: právě z něho tento post píšu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, pokud to dává ještě mechanicky, není důvod, aby nebyl dostačující (netrápí-li tě AVX2). Ještě si pamatuju jaks mi na tomhle noťasu tehdy u nás Praze duplikoval instalačku W8 :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zkrátím: notebook stále žije, mechanicky už má pár bolístek (praskající plasty u pantů, ale pořád je to v pohodě použitelné, spill-resistant keyboard už není spill-resistant, protože spillem už prošla, tak jsem ji v rámci sušení rozebral, což její vodotěsnosti značně ublížilo), největším problémem je asi napájecí subsystém, resp. baterka - už je tam druhá a drží už podobně napytel jako ta první originální. Ukazuje třeba 80% nabití, ale jak se má stát něco náročnějšího, co chce šťávu, notebook se natvrdo vypne (pokud není v napájení). Na upgradech Windows je znát, že už je výkonnostně na hraně, protože při určitých situacích už drobátko zaškobrtává. Přidaná Nvidia na některých hrách začala konečně dávat smysl, protože integrovaná grafika v Ivy Bridge už leccos neutáhne.

Každopádně už má ten notebook náhradu - Lenovo Legion 5 Pro s 16" 2560×1600 IPS FreeSync HDR displejem, kterej je momentálně výkonnostně natolik na výši, že jsem ani při hraní her (těch, co hraju já) ještě neměl potřebu opustit quiet režim (nejméně výkonný). Když ten noťas viděla manželka, trvala na tom, že ho musí mít taky, takže máme doma dva :). Rozdíl mezi nima je jedinej: ona může ovlivnit chování podsvícení klávesnice aplikací, já ne (přitom by to mělo být stejné, ale ten můj v tomhle má nějaký problém, Vantage tvrdí, že chce driver, ale neřekne jakej, u manželky to fungovalo na první dobrou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kupříkladu nepotřebuji nic typu Total Commander"

Takže takmer žiadna práca zo súbormi ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý OS má aplikaci pro práci se soubory a je spousta 2panelových alternativ zadarmo a někomu dokonce vyhovuje Explorer-style (mně např. 2 panely nestačí).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem napsal v textu okolo té věty: "Přitom na úrovni souborů s daty samozřejmě pracuji stále, jen si vystačím s GNOME Soubory (výborné vyhledávání btw), případně s příkazovou řádkou (tedy Bashem)." - zkrátka to tak je, změnil se mi způsob nakládání se soubory, ale se soubory stále dnes a denně pracuji. Jen ten Linux je tomu sympatičtěji uzpůsoben, ať už z hlediska toho či onoho GUI, nebo shellů jako třeba Bash (který jsem třeba v KDE používal ve vždypřítomné podobě yakuake).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows ovladače grafických karet AMD/nVidia jsou tak veliké proto, že obsahují opravy (říká se jim "optimalizace") pro mnoho konkrétních her.
Autoři her "něco" vytvoří a kdyby jim masivně nepomohli výrobci grafickckých čipů, tak je výkon úplně jinde, než ve výsledku je.

Tento problém dost podcenil Intel se svými kartami Arc. Měl se, podle mého názoru, vykašlat na podporu dodrbaných her a místo toho uvést karty s dobrou podporou přehrávání videí a openCL. K tomu dobrý power management. Bohatě by stačilo ;-).

Hry řešit až druhotně nebo klidně jen omezeně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.