Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pět let na Linuxu - bezvýznamné výročí?

Typl bych si, že pět křížků na krku znamená 50 let a ne 5 let.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si říkal, že v roce 1967 byly harddisky asi ještě pekelně drahý :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě - A kdo tyhle hádky začíná? Právě takovéhle články ... takže si pan Ježek pobrečí, že mu vadí jak se lidi hádají jestli ten či onen systém a co udělá? Zveřejní to a umožní lidem "diskutovat".... dobrá práce akorát se mi zdá, že si nevydíte do úst

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jedno, jestli linux startuje pres systemd. Neni mi jedno, kdyz linux nenastartuje skrze pouziti systemd!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

mám podobnou zkušenost, u mě byl přelomovým bodem vydaní nativního klienta Steam pro Linux tedy rok 2012. Popravdě nečekal jsem, že kdy řeknu "Na Linuxu mám tolik her, že je nemám kdy dohrát" ale je tomu tak. Na Steamu je aktuálně 3200 položek pro Linux a vývojáři jako Feral a Aspyr se postarají i o AAA tituly jako třeba poslední Hitman a Deus Ex. Nic mi nechybí, mám čím komunikovat, mám čím stříhat video a upravovat fotky a spoustu jiného. Navíc ty tam jsou doby kdy používání Linuxu znamenalo znalost příkazové řádky, sám jsem ji nezapl ani nepamatuji, možná jednou dvakrat když jsem chtel zamachrovat jakej jsem hacker :D Nejvíce je mi sympatické pojetí svobodného softwaru a už těžko bych se vracel na Windows, kde na kazdém kroku je vidět, že jste pro ně pouze potenciálním zdrojem výdělku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"těžko bych se vracel na Windows, kde na kazdém kroku je vidět"

Tak jak? Na Windows nejsi, vracet se nebudes, ale vis co je tam na kazdem kroku videt. Bud lzes a jedes pod Windows, kdyz to na kazdem kroku vidis a nebo lzes a protoze jses na linuxu, tak nic nevidis.

A hadej co, ja jsem na Windows, jsem moc spokojeny a nic takoveho nepozoruju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano máte pravdu :) uvedu na pravou míru. V práci používám Windows, a doma Linux. Proto mohu posoudit z obou stran. Asi takhle jsou klady, které Windows v žádném případě neberu, typicky pokud je někdo hardcore hráč nebo profesionální využití (např. CAD a jiné) tak o Linuxu ani nežbleptnu :) . Ale v případě takového standardního domácího počítače (takže hlavně, multimédia, internet, domáci fotky a videa, sem tam hry), si myslím ,že je již Linux perfektně použitelný a v případě distribuce Ubuntu prostě "uživatelsky přívětivý". Věc druhá je, že pokud má někdo počítače opravdu jako hobby (ale takove to opravdové kdy ho potěší, že má nad počítačem totální kontrolu) tak příkazový řádek skrývá hodně prostoru k vyřádění.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak to je jina, to se ti omlouvam.

Ale zkousel jsi treba posledni Ubuntu LTS uz se systemd nebo Mint 18 se systemd? Bohuzel to co pises o totalni kontrole nad PC uz neplati.

Ja jsem fanousek Ubuntu a je to jedinny linux, ktery doma jeste trpim, ale je to cim dal horsi a linux se presouva od komunitniho projektu od lidi pro lidi, k firemni sragore ne nepodobne Windows. :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Abych řekl pravdu tak vrchol mého řádění v příkazové řádce bylo zjištění si pár informaci o filesystemu btrfs na kterém mám pár disků (mimochodem Btrfs je jeden z duvodů proč mám rád Linux) a čas odčasu načasované vypnutí počítače :D no nejsem nějaký "superuser", jen pouhý uživatel se zájmem o věc :)
A musím souhlasit že tahle čistota systému a idea o svobodném softwaru by byla ta tam, pokud by byl Linux rozšířenější a velké komerční projekty by v něm viděli zdroj výdělku jako pravě z Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty korporace videj v linuxu zdroj vydelku!!!

To je jedno, pojd se bavit o necem jinym.

Co to BTRFS, proc ses pro nej rozhodl a v cem ti prijde lepsi? Ja pouzivam i na SSD klasiku EXT4. Cetl jsem ruzne postrehy k ruznym souborovym systemum hlavne vzhledem k SSD diskum a nakonec jsem se pro nejvyrovnanejsi pomer stability a vykonu rozhodl i na SSD pouzivat EXT4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo ale prostě na to nenarážim kudy chodím, vím o pár aplikacích co si můžu koupit pro Linux (např Lightroom, Photomatix a jiné) ale prostě co na něm jsem, tak na nějaké takové to otravné jednání nenarazím. Ale když spustím Windows tak musím uznat že je to jeden velkej kšeft. Nejprve odkliknu Avast zda nahodou nechci koupit tohle, pak zjistim, že bych asi měl zkusit Office365, a co ještě nezapomenout ujistit výrobce že TeamViewer opravdu použivam jen pro osobní užití :) . Ale přiznávám že za to z větší části může samotný výber těch aplikací které stale otravují s nějakým premium upgradem atd. Nu což zpatky k Btrfs :D

Zjistil jsem že jsem strašněj křeček na data. Po letech se mi nahromáždila spousta multimediálniho obsahu ať už videa, hudba a nebo tuny fotek co jsem nerozřadil. K 2TB disku tedy přibyl další 2TB a říkal jsem si jak je šikovně spojit abych nemusel stále přemyšlět nad dvoumi disky. Původně jsem si pohrával s Hardwarovým RAIDem ale po zamyšlení co kdyby odešla deska jsem se uchýlil k softwarovému řešení. Po chvilce hledání jsem našel Btrfs (v té době jěště neodladěň) a naprosto mě nadchl svou jednoduchostí. Přidání disku jedním příkazem, odebraní disku jedním příkazem, změna rozložení taktéž a přitom jsem nezaznamenal jediné zaškobrtnutí. Za roky používání mi odešlo už i pár disků (vždy kupuji nejaké jeté na Aukru) a pokažde jsem jen disk vyhodil připojil nový a přepočítal pole. Nyní se teším až přidají plnou podporu RAID5 abych mohl ušetřit nějaký ten gigabajt a přitom stále měl zabezpečené pole.

Ještě se mi líbí tvorba inkrementálních snapshotů pro zálohy ale u té jsem se ještě neodvážil zavést ji do praxe (Ta už je pro mě trošku složitější na zvládnutí ale vím že existuje jednoduché GUI "Snapper" které by mělo trošku pomoci s mým zavedením do praxe)

Co jsem si tak četl, vím že Suse Linux na něm už defaultně jede a pravě díky snapshotům lze zálohovat systémový disk a doslova vracet jej v čase. U tohoto projektu opravdu oceňuji praci programátorů, a je vidět že když se chce tak lze naprogramovat cokoli :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze teamviewer pouzivam i na linuxu a zbytek nepouzivam, tudiz to vypada, ze na vinne ve skutecnosti nejsou samotne Windows, ale existuji open-source projekty jak pro Windows, tak spousta linuxovych to prevraci i na Windowsy, staci jimi nahradit komercni software, coz asi v praci nemuzes, ale doma jsi svym panem jak nad linuxem, tak nad Win.

Aha, ano souhlasim, ze jsou to dobre vychytavky, ale ja je nevyuziju, takze to urcite zustanu na EXT4. Ale diky ti, zase jsem trochu pronikl do toho proc treba muze byt BTRFS zajimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji ti precist neco z tohoto: https://www.heronovo.cz/category/linux/systemy-souboru/btrfs/
Osobne se mi na btrfs libi online komprimace. Napr. neni vhodny na ulozeni imagu virtualboxu, je pak potreba pro konkretni adresar vypnout CoW. Nekde jsem cetl, ze nejaky borec pouziva btrfs v /home, kazdy uzivatelsky adresar je sub-volume, kde pacha snapshoty co hodinu v pracovni dobe. Kdyz chce nekdo neco obnovit, tak mu primontuje prislusny snapshot (neni to nahrada zalohovani).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím, ale kde je ve Woknech "na každém kroku" vidět, že jsem pouze potenciální zdroj výdělku? :-o O snaze MS o reklamu na své produkty (cloud, office) jsem četl, ale nic takového nepozoruji a nikdy jsem nepozoroval. A pokud to přijde, tak v té záplavě reklamy v emailech a na webových stránkách, to bude jako plivnutí do oceánu (i když doufám, že na Pro verzích Windows to nebude).
Jinak poslední pokus o instalaci Linuxu proběhl tentokrát bez problému, takže na ntb mám doma Mint, ale je to opravdu jen počítač na internet. Vadou na kráse trochu je, že občas prostě nenaběhne desktop - projede úvodní úvodní obrazovka s těmi odpočítávajícími se bodíky a potom jenom černá obrazovka. :-( Nepomáhá nic, jen vypnout a zapnout znovu. Není to pokaždé a je to opravdu jen doplněk v obýváku, když jsem líný si dojít k počítači (na Philips TV internet určitě ne, to je pro masochisty :-o ), takže to nijak neřeším, na hlavním počítači by mě to ale asi štvalo. Jo, a potom se mě to při instalaci ptalo, jestli chci "cosi" dělat s druhým diskem (samozřejmě s NTFS), a jelikož jsem na něm měl nezálohovaná data, zvolil jsem "neprovádět nic", a Mint teď na ten disk nevidí. Nějaká jednoduchá finta, jak mu ho vnutit? :-/ Také to nijak nehrotím, v nejhorším ten disk můžu jednoduše vytáhnout a vrazit do docku, abych data zkopíroval. :-) Ale jinak Linux už ok, pro běžný počítač proč ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

az nato ze programy na strihanie videa su uplny bullshit, hry z polky ani nechodia lebo niesu ani ovladace ktore by ich vedeli rozchodit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debilni linux, kterej ani neumi spoustet nativni aplikace a funguje jen pres Javu.

Zda se vam ten komentar nepatricny a hloupy? Nemelo tam byt misto linux slovo Android?

Jiste, ale pouzil jsem Jezkovu logiku srovnavani FreeBSD s PlayStation 4.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni to spis o "Debilni Redmarx"?
Android pouziva z GNU/Linux v podstate pouze Linux=jadro
pro PS4 se naopak vzalo kompletni FreeBSD9 a upravilo pro potreby konzole...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přestal jsem počítat někdy kolem 10 let s GNU/Linuxem :D. Dual-boot (Windows pomalu jen jako lancher na hry a vývojové prostředí, kde sestavuji binárky pro zákazníky) mám od léta 1997. Kupodivu o rok dříve se mi na PC ocitlo FreeBSD, ale tam jsem zápasil s hw, který mi později pod Linuxem fungoval na první pokus.
Na serverech mám téměř výhradně GNU/Linux, není to tak dávno, kdy pro PostgreSQL téměř ani jiná varianta neexistovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Léta jsem žil v omylu, že Linux je ten pravý systém pro emulátory videoher. Krutá realita je opačná. Windows jsou podstatně vyladěnější herní systém. Násobně menší latence, násobně stabilnější provoz Direct X, násobně efektivnější využití potenciálu. Všichni na arcadecontrols.com hromadně používají Windows. Linux nenabízí hráči oproti Windows absolutně žádná pozitiva, jen negativa. A ani Linux neumožní "kernel mode" pro provoz hry jako starý dobrý MS DOS. Linux není pro opravdové hráče, kteří to myslí vážně. Osud Linuxu jsou desktopoví stříhači videa a jiní post Amigističtí hipsteři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux je dobrej na kancelar, pokud si nedopisujes se statem a nemusis pouzivat docx a xslx. Pak muzu doporucit linux do samohrajek na prehravani filmu.
Na hry to neni nebo jen omezene. Treba Assasins Creed bezi pres WINE mnohem hure na linuxu nez na Windows, ale Black Messa bezi na linuxu minimalne stejne dobre. Proste je to jen pro prilezitostne hrace, kteri nejsou moc vybiravi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi každý komunikujeme s jiným státem, že?
Např. aktuálně - daňové přiznání přes EPO:

"EPO přijímá e-přílohy v některém z aktuálně podporovaných formátů, konkrétně souborů s příponami:

DOC, DOCX (dokument Microsoft Word),
XLS, XLSX (sešit Microsoft Excel),
PDF (dokument Adobe Acrobat),
JPG (obrázek z grafického programu nebo skeneru),
TXT (textový soubor bez formátování),
RTF (Rich Text Format, soubor z textového editoru - např. Microsoft Word nebo OpenOffice Writer)."

Co se týká obcí, měst a ministerstev, tak dost z nich bere i *.odf či *.odt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to netusim, vetsina statnich instituci pozaduje na e-portalech a trzistich statni spravy nabidku v docx. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mas neco konkretniho aby to nevypadalo ze lzes nebo si jen vymejslis protoze nevis? ;)

nepopiram ze vendor lock-in na microsoft je ve statnich uradech odsouzenihodne, ale tvrdit ze musim pouzit Windows na komunikaci se statem je kravina...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne Windows ale Microsoft Office! Delal jsem ve firme, ktera podavala nabidky do vyberovych rizeni od statu a ve firme jsem pouzivali OpenOffice, ale na tohle jsme na dvou pocitacich museli dat MS Office, jinak to neslo. No a MS Office na WINE funguje korektne posledni Office 2007.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze ne Windows ale MSOffice.... ve Windows ;-) chapu ze v situaci kdy se chces ucastnit vyberoveho rizeni si nechces vyskakovat s tim ze by mel byt schopen prijmot i jiny/otevreny format, ale MEL by...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David zmiňuje, že pro všechny v minulosti nainstalované distribuce používá stejný /home adresář.

Já mám taky běžně nainstalováno více distribucí (např. laptop mint/solus/ubuntu, desktop mint/ubuntu/ubuntu mate). Když na daném stroji vytvořím oddíl /home, který budou využívat všechny nainstalované distribuce, neriskuji poškození dat? Budou aplikace nainstalovaná v jedné instalaci korektně využívat profil v home vytvořený v jiné distribuci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebude. Taky mam /home na vlastnim oddilu, ale zrovna onehda, kdyz jsem daval Ubuntu 16.04 LTS, tak jsem ho odzalohoval a zformatoval, protoze po tech x instalacich ruznych dister to byl takovej gulas, ze to pri nacteni odmitalo spustit nektere sluzby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David to myslel asi tak, že když měnil distro, tak použil stejný profil (změna práv atd.) Ale používat jeden profil pro více dister dobrý nápad není. Ani když jsou příbuzné. V /home můžeš mít pro každé distro solo profil, což je asi nejlepší řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, taky se vybrečím :)
Po x letech na Windows jsem zkusil Raspbian na Rpi a myslel jsem, že to rozmlátím. Návyky z Windows jaksi nefungují. Už jenom debilní možnost více klávesnic, která nepřežije restart systému. Přehrávání HD videa, které nefunguje a pro řešení musím googlit jako o život... nevim nevim, zlaté Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty návyky z Windows jsou obecně největším zabijákem k cestě za poznáním linuxu. Windows je vtisknutej dětem už od školky ať chceš nebo nechceš, je to součástí počítačové výuky. Přitom je vědecky dokázáno, že se základy na linuxu (Ubuntu) děcko naučí rychleji než na Windows. Windows je zkrátka systém systému a lítají v tom (a okolo ještě více) nehrázný prachy. Když dneska řeknu lidem: "tak zkuste linux, na ty filmy a net vám to stačí" tak odvrací zrak se slovy: "linux je na hovno". Po otázce, jestli linux někdy zkusil tak mi řekne "ne" a je to vcelku logické. V 1. třídě hrál dooma, v 5. třídě mu řekl spolužák, že linux je na hovno, dneska mu je 25 let a stále si to myslí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Windows je vtisknutej dětem už od školky..."
"V 1. třídě hrál dooma, ..., dneska mu je 25 let ..."

Nějak mi to nesedí ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On ho hrál v betě a navíc dvakrát propadnul :D . Trošku přemejšlení u toho čtení :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si v roce 98 Dooma nezahrál?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Když dneska řeknu lidem: "tak zkuste linux, na ty filmy a net vám to stačí" tak odvrací zrak se slovy: "linux je na hovno". Po otázce, jestli linux někdy zkusil tak mi řekne "ne" a je to vcelku logické. V 1. třídě hrál dooma, v 5. třídě mu řekl spolužák, že linux je na hovno, dneska mu je 25 let a stále si to myslí."

Začíná to v množném čísle a tudíž se zřejmě nemá jednat o jednoho člověka. Celý koment je o přece ovlivňování lidí. Doom byl IMHO v roce 1998 dávno pasé, ten se pařil pod dosem. Statistiky nejsou tvořeny pouze lidmi, kterým je 25 let a tudíž to celé je takové irrelevantní.
Ve školce se windows určitě neučí.
A hlavně: Doom není pro děti! To ví přece každý.

Jako je jasný, že MS má podchycené školství(on je prostě moc rozšířenej i mimo), ale ten příklad byl moc přitaženej za vlasy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby vsechny distribuce linuxu fungovali perfekte k cemu by jich pak bylo tolik? :) Navic Rpi je dost specificke zarizeni kde se podle me nepredpoklada ze by jeho primarni pouziti bylo jako desktop :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Distribucí je tolik, protože to je možné (dalo by se to zdůvodnit nějakým murphyho zákonem), ale opravdu těch použitelných nekomerčních je tak deset. Komerční jsou snad dvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vice distribuci je tolik, protoze ma svobodny pristup a otevrene zdrojove kody... tedy kdokoliv muze udelat vlastni distribuci, od toho ze nekdo udela jen doinstalovani par balicku a zmenu konfigurace (kdyz pravda mluvit o jine distribuci je dosta zavadejici) po to ze upravi i desktopove prostredi kdy ho cele prekopa, jina sada zakladnich programu, jine instalace balicku, spravcovske aplikace na pozadi, vlastni repositare apod, apod... plno distribuci uz prineslo nove desktopove prostredi krome tech nekolika zakladnich co maji za sebou uz desitky let vyvoje...

zjednodusene tva otazka je stejna, jako se zeptat "proc deti z lega staveji kazdy neco jineho?" ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz jsem tam mel otaznik tak jsem se na nic neptal :) Troch uspatne jsem to formuloval. Chtel jsem rict ze zadna distribuce neni uplne universalni a dobra v kazdem smeru.
Kazda distribuce je tak nejak zamerena nejakym smerem a kazda ma pro nekoho sve plus a minus. A vzit nejakou konkretni a na zaklade toho rict zlaty Windows je trochu mimo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, uz mi dosel kontext :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Martin Bokůvka
a jak ti na RPi chodi prehravani multimedii v Windows 10 IoT Core? ;-)
vice (rozlozeni) klavesnice staci spravne nastavit, tak bud ses nesikovnej, nebo linej, ale nehazej to na system jen proto ze se chova jinak nez neco co X let kazdej den pouzivas, nebo ses snad se zkusenostma na ovladani a konfigurace Windows uz narodil? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pět let. Pět let. Pět let na Linuxu na soukromém počítači jsem za sebou měl někdy v roce 2005. Jó to byly časy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, to je sproste, takhle mu to natvrdo predhodit. :-D

Jinak a jestli pak si pamatujes na cem jsi zacinal? Ja na Redhat 6. :-)

Vtip je, ze dneska je Redhat pro me verejny nepritel cislo 1. (Hned po islamistech teda. :-D)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zase máš čenout náladu směrem k systemd a pulseaudio, že? :) Nic ti nebrání opravit Poetteringův počin a nebo se s tím naučit žít(a nebo používat Gentoo např.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RedHat 6.1 koupený tenkrát za dvě stovky v trafice i s brožurkou s velkým tučňákem na obalu. Jedničkové KDE jsem měl rád, jen jsem musel tehdy vyměnit grafickou kartu, ta moje prostě nefungovala pod X (vůbec už netuším, co to bylo) a zbavit se windowsového softmodemu.

Pak jsem zkusil Mandrake (tuším 7.x), následně Slackware no a ten mám po pár experimentech s něčím jiným i dneska, protože [bootovací daemon o kterém se nemluví, neb má spousty fandů].

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky Mandrake a pak Mandrivu, no a potom Ubuntu prvni nesmely pokus, pak rychle zpatky na Fedoru a pak Ubuntu pokus cislo 2 a uz jsem zustal. .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ubuntu jsem jel přes 64gb USB3.0 flasku při Zkoumání sajrajtu ve Widlích a spousta kámošů to nechápalo "Co to je ty vole" tak říkám: "jsem ti aktualizoval Windows, teď to bude vypadat takhle" "jéžiš marjá" :D :D , teďka Minta i když mi tady pár lidí vytýkali určité technické díry systému, teď zkusím Manjaro a jelikož je ten systém z jiné rodiny než Debianí, tak to bude asi pro mě zajímavý. Hodně koukám na https://distrowatch.com/ jak se hýbou oblíbené distribuce ve své popularitě a hodně na YT na typa jménem Spatry a ten to Manjaro hodnotil velice slušně, uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad jsi ho jeste nedaval. Na Manjaro se vykasli! Vazne.

Skoncil jsem s nim, neni to ani pul roku. Pokud budes aktualizovat pres rolling update a bez toho ztraci Manjaro jaksi vyznam, tak se priprav, ze budes dostavat ty nejnovejsi verze softu a ty jsou vecne rozbity, nekompatibilni s necim dalsim atd. Proste jestli Manjaro, tak si priprav silny nervy a odkaz na terminal na plochu, budes ho potrebovat.

Mint je OK, ale nezvladli prechod na systemd, kdyby ano, tak jsem na Mintu. Takhle mam Ubuntu s Unity, ale protoze to konci, tak doufam, ze ten Cinnamon daji rychle dohromady, protoze na nej prejdu, je to posledni mohykan - posledni pouzitelne prostredi samozrejme spolu s MATE, ale i tam jsou problemy s prechodem na systemd bohuzel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, ale i tak to vyzkouším, navíc to nahrávám na flešku přes virtuální mašinu, kde to nejdřív prubnu jako všechny distribuce, nedá mi to. Jinak cinnamon naprostej souhlas, podle mě nej distro, jen vychytat ty mouchy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mých mladých let jedině Gentoo :-)

Co děláš?
Kompiluju, kompiluju, kompiluju...

Geniální výukový MASAKR...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám za sebou víc než dekádu a myslel jsem, že v tom lítáš taky delší dobu. Ale máš kulaté výročí, tak gratuluju :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lítám v tom delší dobu (někdy od přelomu rh5/suse6 přiloženejch u časopisů), ale jako primární OS mám linux těch 5 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsme na tom podobně, já přičichl poprvé, když jsem si koupil v tehdy pěkném balení suse 6.3. Jen jsem zběhl dříve. Podle wiki suse 6 r.v. 1998, suse 6.3 r.v. 1999, to je už pěkných pár let. Ježiš to je nostalgie :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak vidis, zadnych 5 let, ale tak je videt, ze mas linux rad, kdyz ho vidis uz 5 let jako primarni. No u me to malem nastalo taky, ale pak prisly Windows 10 a ty jsou tak dobre, ze jsem ze vseho linux spis upozadil. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak samozrejme, ze kdyz clovek chce mit PC, na kterym nebude chtit hrat hry a tak (a nebo nejakych par specifickych, nikoliv jakekoliv), tak mu staci dneska v podstate uplne cokoliv.
Ja si tuhle koupil napriklad toto https://www.playbattlegrounds.com/main.pu
A chci to hrat, a ne cekat, az to jednou za xy let bude na Linuxu...

Fakt nechapu tyhle clanky typu "me to staci, hec..."
No tak dobry, tak ti to staci, me by to nestacilo...nemam o tom napsat 10 clanku ?:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

fakt nechapu tyhle komentare typu "me to nestaci, hec..."
no tak dobra, tak ti to nestaci... a co jako? me to nejen staci, ale vyhovuje mnohem vice nez Windows ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pohode, I ty o tom jiste dokazes napsat 20 clanku....
Budiz ti to prano...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ty 20 zbytecnejch komentaru ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono zalezi, co kdo na tom desktopu dela a jake ma naroky. Pro vetsinu lidi, kteri pusti prohlizec a facebuk, k tomu nake prehravani medii, obcas office ci si vystaci s gimpem, audacity atd. tak jim muze byt celkem jedno, jesi je podvozek Windows nebo Tucnak. Kdyz pak po tom clovek chce neco vic, treba specializovane CAD aplikace, vyvojove nastroje atd. ktere proste pro Linux vyrobci nedelaji nebo jen vyjmecne, tak mu nic jineho nezbyva (pokud se masochisticky nechce mrcasit ve Wine ci VM). Ale i treba u tak zakladnich aplikacich, jako je poradny filemanager (ne zadne klony pruzkumnika), tak jsem zatim neobjevil na Linuxu obstojnou alternativu Total Commandera ci Salamandera. Double Commander je jen takova parodie, MC je porad s funkcemi a ovladanim nekde na urovni Volkova/Nortona (kez by aspon DN). Takze Linux (Debian) mam na kompu doma i v praci v multibootu, ale nechodim tam moc casto, obcas se ale najdou utility nebo ulohy, pro ktere se zas Linux hodi vice. Problem proc neni pro Linux tak velky vyber aplikaci vidim v tom, ze Linuxy jsou porad dost roztristene a nemaji tak stabilni API/ABI. Zatimco pro Windows jde zkompilovat aplikace tak, aby bezela na vsech windows od 9x po 10 (ci od 2k/xp po 10), tak na Linuxu je kazdou chvili neco jinak, coz se neobjede bez rekompilace ci upravy zdrojaku. A to se vyvojarum apek moc nechce, tak se v lepsim pripade omezi na 1 distribuci treba RH ci Ubuntu a ostatni sou bez zaruky. Nevim jesi se v tomhle za posledni dobu neco zasadne zmenilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Používat CAD a spol ve wine je čirý masochismus. Pokud používáš vývojové nástroje, které jsou pouze pro Windows, tak je to stejné. Zde není možnost volby. S tím se nedá než souhlasit.

Částečně máš pravdu i s FM. Je podle mě ostudou vývojářů prostředí, že pokud chceš FM s (pro nás) normálními funkcemi, jsi limitovaný pouze na KDE.

O aplikacích se ale asi neshodneme. Myslím si, že aplikací pro Linux zas tak málo není. Podle mých zkušeností je tohle napůl fáma a napůl výmluva. Pokud je zdroják dostupný, každá distribuce jej připraví do svého repozitáře, nedělá to autor kódu. Někteří autoři jej zkompilují pro konkrétní distro, ale to je v podstatě zbytečné, protože distribuce nepřejímají sestavené balíky, to dělají sami. Takže jde pouze o to, jestli je kód udržovaný a dostupný a jestli je k němu dokumentace, o nic jiného. Uzavřený kód je možné také připravit tak, aby se dal sestavit komunitou oproti konkrétní distribuci. Takže ne že by to nešlo nebo že by to bylo "roztříštěností Linuxu". Je to o tom, že má malé zastoupení a hlavně si uživatelé stěžují všude jinde, jen ne na supportu toho či onoho výrobce SW / HW. Např. dobře si pamatuji odpověď z Nokie před řadou let, kdy jsem se ptal na SW pro Linux. Když jsem se dozvěděl, že jsem ten rok "již pátý" kdo to chce, těžko pak odsuzovat firmu. Ale diskuzní portály toho byly plné :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mel sem na mysli hlavne closed-source a slozitejsi komercni aplikace, ktere hodne vyuzivaji moznosti API. Kdyz nekdo vyviji SW typu autoCAD ci Altium, tak potrebuje mit nejake trochu stabilni API, aby to nemusel kazdy rok prepisovat znovu protoze se tamle zmenila naka API funkce, tamle co bylo v adrsari proc je zas nekde jinde a pod nebo resit ze co funguje pod KDE zas nejde v xxxDE a pod. Staci jaky je to omrd porad patchovat kernel modul VMware pri zmene jadra pokud clovek nechce shanet hned novou verzi. A v nekerych pripadech ani nejnovejsi verze nefungovala na novem jadre dokud to nekdo nefixnul. Proste chapu, ze se s timle nechce tem vyvojarum moc srat, takze bud se drzi windows nebo to muzou napsat treba v Jave a to je zas vymrd pro uzivatele kvuli narokum na zdroje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"omrd porad patchovat kernel modul VMware "

a pritom staci pouzivat KVM kterej takove problemy nema ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mých postřehů (moje dedukce) je tohle trochu klišé. Nejsem programátor, ale nějaký základní přehled mám. Pokud se nepletu, tak je pomerně oblíbené Qt, dříve bylo myslím více oblíbené GTK2. Neumím posoudit, jestli je to funkcemi dostatečné pro složitější aplikace nebo ne, ale vím, že je hojně využíváno i v aplikacích pro Windows. Na DE stačí :), tak by mohlo. Pokud vím, tak v rámci majoritní verze se v něm nic zásadního nemění. Ale říkám, v tomto směru jsem absolutní laik a když mě někdo zasvětí, budu rád.

Ale co vím jistě, že další část tvého příspěvku je mylná. Ať je aplikace napsaná v Qt nebo GTK nebo ve fuj Javě atd., poběží ve všech prostředích. Při instalaci takového programu se doinstalují požadované knihovny a to je celé. Za těch cca 18let na Linuxu jsem nenarazil na aplikaci, která by neběžela v libovolném prostředí.

Mimochodem není problém ani u náročnější uzavřené aplikace připravit "zdrojáky" tak, že uzavřený kód je ve zkompilované binárce (to se děje) a potřebné věci jsou kompilovány proti "konkrétní distribuci". Na druhou stranu není ani problém sestavit balíček tak, aby fungoval ve více distrech. Když by ses staral o jediný program, tak by sis vyhrál se závislostmi tak, aby to správně bylo. Ono to jde, je to pracnější, ale v případě jednoho programu by se to přežít dalo, takže např. připravit RPM pro velkou část dister problém nebude. A pokud půjdu do extrému, tak pořád existuje možnost vytvořit tzv. statickou verzi (obsahuje stejně jako ve Windows i knihovny atd.).

K ovladačům povím to co vždycky. Firmy mají možnost přispívat do kernelu, tedy mít moduly přímo v jádře a pak by nebyl problém (vím, že některé změny v jádře vypadají tak, jako že se někdo špatně vyspal). Toto rozhodnutí je čistě na nich, přispěvatelé z "profi světa" tvoří velmi dlouhý seznam a jde to. Pokud se firma rozhodne jít jinou cestou, má na to právo. Někteří využívají dkms, jiní vydají jednu verzi a tím končí atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nadavat na to ze v Linuxu neni nic jako Total Commander je asi uchylka :) protoze Krusader toho nabizi vice nez Total Commander... treba jen porovnani moznosti synchronizace:
https://s9.postimg.org/k3thl9ilr/Krusader_Vs_Total_CMD-_Synchronizace_Ad...

a dalsi uchylka je "roztristenost"... narozdil od Windows, je v GNU/Linuxu vetsina opensource, takze to ze se musi kompilovat proti konkretnim verzim knihoven a pro urcite distro neni zas takovy problem, kdyz se o to staraji spravci balicku te konkretni distribuce, nikoliv autor aplikace...
navic je "v priprave" i to zprasujici "zbastit vsechny zavislosti k sobe a mit pak hromadu verzi a problemy kdyz nebudou ty casti aktualizovane" po (vzdalenem) vzoru Windows, "balicky" flatpak a/nebo snap:
https://www.root.cz/clanky/nove-formaty-balicku-snap-a-flatpak-co-je-spo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám otázku čo všetci robíte v CAD-e, ja ako stavený inžinier som na linuxe asi od roku 2011 a primárne robím v CAD-e a nemám žiaden problém, momentálne používam BricsCAD a už by som sa nikdy nevrátil k AutoCad-u, ale začínal som v DraftSight-e čo dokonca bol program zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, misto Altia muzu pouzivat Kicad nebo Eagle, dekuji... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však som sa slušne pýtal, lebo ja sa na to pozerám len so svojej pozície stavbára.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud se to opravdu dostalo na uroven toho autocadu a neni to jen znouzectnost, tak je to fajn, ze se to aspon nekde podarilo. BTW jaka je tam podpora DWG formatu, odevres a zeditujes nejnovejsi verze aniz by byly pri konverzich v tom ci onom smeru nejake problemy? Ja sem naposled kreslil neco v 2012 tce, tak to moc nesleduju, kam se ten vyvoj a formaty souboru ubiraji...

BTW nedavno sem cetl na rootu o nakem systemu kontejnerovani aplikaci, kery by mel resit nake bolesti kompatability na ruznych distrech, ale tusim ze to bylo zas za cenu vlaceni nakych dalsichknihoven, kere pak zvysuji objem dat, nez kdyby to bylo native z repo. Na windows zas mame nekolikagigovy adresar winsxs...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dwg je jeho natívny formát tak ako v autocade, Bricscad v16 čo mám používa verziu dwg 2013, ale už vyšla verzia v17 takže ak je novší formát počítam že tan bude ten. Ale ešte som ju neotestoval a nakoľko je to komerčný soft tak mi mesiac skúšania zadarmo vyhovuje. Proste mne tento Cad vyhovuje viac ako AutoCad čiže prechod na linux pre mňa bol bezbolestný. A nebyť prechodu tak možno stále trčím na AutoCade.
Ináč ak si zoberiem ako velká časť komerčných programov funguje na OSX cez parallels tak by to aj v Linuxe mohlo fungovať na podobnom princípe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že tyhle debaty poměrně často skončí u programů typu autocad apod. Já mám jednou za pár let záchvat, že by to šlo a pak vždycky přijdu na to, že to pořád nejde, že prostě na kancelářskou práci pořád zůstanu u windows.
Zejména:
- chybí účetní program typu money, pohoda, něco jednoduchého, klidně nesíťového. býval honeycalc, ale umřel (asi).
- práce se .zfo (ano je to čisté zlo, ale při styku se státem nevyhnutelné)
- fakt se mi nechce nahradit acrobat pro tím, že budu všechno dělat v obrázcích a až pak exportovat do .pdf. prostě nějaká náhrada. vyjmout stránky, zmenšít velikost pdf, psací stroj apod.
- pokud dělám s větším textem v MS formátu s revizemi a komentáři, tak LO to nezvládá a rozhodí to. rozhodí číslování odstavců, zmizí autoři komentářů a revizí a není to moc použitelné.
Je pravda, že naposledy jsem to vzdal kvůli jednomu win programu, který pod wine prostě neběžel a neběžel. Takže proč ne, ale jen občas nebo jen pro někoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja komunikujem so štátom minimálne a jedine čo nejde spojazdniť v linuxe sú Slovenské Normy aj keď všetky požiadavky čo majú sa dajú splniť aj v linuxe (plugin FileOpen a AcrobatReader verzia 8.x alebo novšia) ale na to mám virtuálku (mím aj dualboot ale ten som nepoužil viac ako rok)
Účtovníctvo sa dá riešiť cez Flexibee čo je aj na linuxe.
LO mne vyhovuje nakoľko potrebujem písať len technické správy a občas jednoduché tabuľky tak načo podporovať MS ak netreba. A dokonca s ostatným to posielam v natívnom LO formáte a nie v docx alebo xlsx. A zatiaľ sa sťažoval len jeden čo robí na Macu a office čo je od Applu to nevedel otvoriť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AutoCAD, Photoshop a zřejmě nějaké vývojové nástroje pro Windows jsou totiž jedinou sortou programů, které nemají v profi nasazení na Linuxu náhradu. Proto bývají často uváděné jako argument téměř v každé diskuzi.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že není kancl jako kancl. Někde to jde, jinde ne, záleží na preferencích a samozřejmě na používaném SW (viz výše jmenované). Migroval jsem pár firem na Linux a nemají problém ani se státní správou, protože si vyžádají otevřený formát, na který mají nárok. Překvapivě to zafungovalo, což bych nečekal.

Účto jsem používal již před řadou let od firmy WinStrom, dnes Abra. Stojí za to na něj kouknout, sám jsem před lety tuto problematiku řešil a vyhráli u mne.

Souborový formát *.zfo neznám, ale hodil jsem do Google. Je otázka, jestli je to postačující pro všechny. Je to přes wine

https://forum.root.cz/index.php?topic=8943.0

Pro editaci *.pdf se mi osvěčil Master PDF Editor. Je pravda, že poté, co přestal Adobe vydávat verzi pro Linux, bylo to chvíli mizerné.

MSO vs LO neposoudím, používám Calligru :). Vím, že se v diskuzích objevují argumentace, že je lepší to či ono a podle všeho není dobrá kompatibilita mezi formáty MSO a LO obousměrně. To asi zodpoví lépe někdo zasvěcený (pokud k tomu je co dodávat). Hlavně si myslím, že pokud chceš pracovat s MS formáty v profi nasazení, tak je dobré používat MSO.

Wine má být na aplikace nouzovka, když není ekvivalent. Pokud je třeba používat aplikace pro Windows, tak je dobré zůstat na Windows. To je podle mne jediné rozumné řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Wine má být na aplikace nouzovka, když není ekvivalent. Pokud je třeba používat aplikace pro Windows, tak je dobré zůstat na Windows. To je podle mne jediné rozumné řešení."

Pokud ale nekdo chce svobodny system a/nebo nechce odsouhlasit EULA aby prisel o vlastnictvi pro veskere sve data, pritom by ale potreboval pouzivat nejake WIndows aplikace, pak je Wine rozumne reseni... i ten Photoshop (posledni sem zkousel CS2) tam jede bez problemu, instalace stylem, setup.exe dalsi, dalsi, dalsi, dokoncit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pragmatik a pokud někdo trvá na aplikacích pro Windows a MS formátech, tak je pro něj podle mne lepší zůstat na Windows. Ale ty asi mluvíš o jiné situaci, kdy chci využívat výhod otevřeného světa s tím, že není někdy zbytí. Tak to mám já, nemám léta dualboot a když musím, použiji wine.

Na férovku... o PS a CADu slyšíme v každé takové diskuzi, člověk má skoro pocit, že jsou všichni grafici a návrháři :). Ale na druhou stranu, pokud někdo potřebuje aktuální PS, tak je to dost opruz nastavovat. Osobně profi grafika ponechám na Windows, pokud trvá na PS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja jednou profi grafikovi dal GNU/Linux, Wine a do nej CS2 Photoshop, Ilustrator, InDesign a pouzival to nejakou dobu na pripravu ruznych A0 posteru, takze pomerne zahul na bitmap data a chodilo to v pohode a rychleji nez na stejnem HW pod Windows (slo o jetou instalaci, pri ciste by to bylo +- nastejno, zas jinej test)

prave, v kazde diskuzi se najdou lidi "proc ne linux" co prijdou s Photoshopem, pritom to jsou vetsinou ti co ho maji kradenej a pouzivaji na orez fotek z dovolene, pripadne ho nepouzivaji vubec a jenom prudej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasny a ted tu o karkulce!!!

Vazne jsem necekal, ze jsi az takovej kecka, sice tu placas o stosest, ale tohle jsi prehnal.

Nikdo nikdy nerozchodil pres WINE Adobe Illustrator CS2.

Funguje Photoshop CS2, funguje InDesign CS2, ale Illustrator je posledni verze CS, ktera se podarila rozchodit, CS2 na linuxu pres WINE nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.