Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč používám Linux (byť z úplně jiných důvodů)

já dřív taky experimentoval s linuxem, ale jelikož hraji hry tak experimenty se 4 OS na jednom disku jsou dávnou minulostí. Prioritní je stabilní systém co vydrží aspoň měsíc běžet v kuse - do aktualizací co vyžadují restart, který zvládne vše od her po práci. Nástupem W8.1 jsem zjistil že jiný OS už nepotřebuji neb jsem líný se přepínat a restartovat do jiného prostředí. Od Vist jsou Windows stabilní systém a od Osmiček výš naprosto bezproblémový. GUI mě žíly netrhá, beztak mám připravený pás zástupců na liště kde je vše abecedně řazeno, takže hledání je extrémně snadné.
Linux proč ne, když má někdo nízké nároky, ale jinak díky kompatibilitě jsou Win bezkonkurenční. Nyní jsem nasadil 10 CUF a proti první verzím značný pokrok, už jde o dobře použitelný os. A časem člověk pohodlní, takže chce mít vše po kupě v jednom stabilním prostředí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Linux proč ne, když má někdo nízké nároky"

To, aby software, který potřebuji, fungoval bez potřeby obětovat ovci na pařezu za úplňku a za pronášení latinských zaříkadel, jsou skutečně "nízké nároky", ale třeba právě Windows je splňují podstatně hůře než Linux.

"ale jinak díky kompatibilitě jsou Win bezkonkurenční."

No kdyby to tak skutečně bylo, tak ve Windows nepotřebuju ta latinská zaříkadla. :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Presne ten vyrok pobavil aj mna. Prave WinXP ma prinutili hladat alternativu a ca. od roku 2005 bezim ciste na Linuxe. Keby som mal nizke naroky, tak ostanem pri Windowse.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Chybi tam v clanku bod: Jsem schyzofrenni blazen, melu kraviny a vubec nevim, co vlastne chci.

Myslim, ze kazdemu soudnemu cloveku musi byt Jezkova diagnoza po precteni clanku jasna. Na jednu stranu chce cistej jednoduchej plne konfigurovatelnej system a potom nam na konci clanku sdeli, ze mu nekonfigurovatelny netransparentni a tezkopadny systemd vlastne vubec nevadi.

Tak jak to teda Jezku je, vis vubec co vlastne chces?

---

Jsem na tom podobne jako DDR0, uz jsem mel dost dual bootu a protoze proste hry jsou priorita u domaciho pocitace, tak jsem to vyresil cistou instalaci Windows 10 a je vystarano. Jde tam vsechno a v podstate je to i nejak konfigurovatelny pres utility tretich stran a pres registry.
Ubuntu jsem nechal na pocitaci, kterej mam jako takovy zalohovaci diskovy pole, nemelo by zadnej smysl na to kupovat licenci Windows.

Chapu lidi, ktery jsou proste takovy ti IT Guru a pouzivaji FreeBSD nebo chteji ten starej cistej linux a vzdoruji na nejake minoritni distribuci. Chapu i skromne lidi, co nehraji Ackove herni tituly a proste jim nejakej ten linux, Ubuntu, Fedora staci a je to zadarmo.

Vsechno je mozny, ale hrozit tady jednoduchosti linuxu a na druhe strane se smirovat se systemd a waylandem, to je fakt hodne podivne. Take jsem byval zastancem linuxu, ale Redhat a jeho podivne projekty me z toho uspesne vylecili. Ne nahodou je Redhat komercni firma, ktera jakoby vypadla z oka Microsoftu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mně se zdá, že ten článek jasně ukazuje, že Ježek ví, co chce.

Můžete nějak odůvodnit ty kecy o systemd? Není transparentní? To jakože do něj není vidět? Zdrojové kódy nestačí? Nekonfigurovatelný? Prosím? A těžkopádný? Jak často se s ním běžný uživatel typu Ježka podle vás tak setká? Jednou za život si to přečte jako poznámku v release notes, pokud vůbec.

Jako linuxový admin se se systemd setkávám docela často. Je to jednoduché, buď budu používat to, nebo něco jiného. Můžu si napsat vlastní init, Lennart to udělal. Narozdíl od Redmarxe, který prská v diskuzích.

RH pracuje pro NSA a jiné třípísmenkové agentury, vizte jejich mailing listy. Nechci o nich už ani slyšet. CentOS by měl být stále čistý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to prepisujes i vsechny ostatni aplikace? Na to mas cas? Protoze cim dal casteji aplikace zavisi na systemd a bez nej nejde spustit.

wayland to same v blede modrem, serou to vsude a konfigurovat se daji lip MS Windows nez Wayland. To je proste fakt a muzes se klidne stavet na hlavu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, normálně systemd používám. Tak nějak mě to živí.

O Waylanadu tu není řeč. Bavíme se o Linuxu. Pokud vím, Xka stále fungují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všechno konfigurovatelné přes registry? Proč bych měl chyby programátorů já záplatovat tím, že budu prohlížet pochybná fóra a dělat nějaké zásahy v naprosto nepřehledných registrech? Mám doma Win10 s několika uživateli. Win si pořád myslí, že musím mít i na svém účtu českou QWERTZ klávesnici a nenechají si to rozmluvit. Odebírání či přidávání nepomáhá, vždy se tam objeví znova. Existuje (snad i funkční) návod jak to ošetřit zásahem v registrech...

Stabilní, bezproblémový systém? Pokud mně děcka na přihlašovací obrazovce nastaví nějakou ptákovinku jako třeba režim vysokého kontrastu, režim tabletu apod, neexistuje způsob jak to vypnout u přihlášeného uživatele. I když to nastavení někde najdu, je mi to naprd...

Takže já, přestože poslední dobou jedu na win (kvůli tomu že je to mainstream a musím na win dělat i v zaměstnání), naprosto chápu ty lidi co si našli alternativu právě kvůli tomu že Win nejsou čistej, bezproblémovej a intuitivní systém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl rád DOS, kde jsem věděl o každém souboru na disku kde je, proč tam je a na co je.

Nevyléčily mě z toho Windows, ale daleko dřív programy v dBase, FoxBase a FoxPro - kdy najednou bylo kvůli celkem tupému prográmku v adresáři třeba 150-250 souborů...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych asi nepoužil výraz „vyléčit“, ale „nakazit“.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, díky moc Davide.

Jen pár myšlenek:

"Protože to není mainstream" - tohle bych si pro sebe zformuloval jinak. Už delší dobu přemýšlím nad tím (a naposledy včera u konfigurace nového FF57), zda vůbec může existovat jeden nástroj pro profesionála a ten stejný pro běžného člověka. Pokud se člověk podívá na libovolného profíka (a je jedno, jestli je to elektrikář nebo třeba horolezec), tak vždycky používá nástroje, které běžný člověk ani nezná a neumí je používat. Stejně tak v IT, textový editor, který se má používat na práci (třeba plně nastavený VIM jako pracovní prostředí), je pro běžného člověka zcela nepoužitelný. A totéž si začínám myslet i po přečtení několika diskusí o novém FF (nikoliv proto, že bych se o to nějak víc zajímal, ale zkrátka proto, že to zrovna přišlo do rány). Pokud má být prohlížeč pracovní nástroj, bude vypadat úplně jinak než prohlížeč pro všechny ostatní. A totéž platí i pro ty OS. A jsem rád, že existují OS od profíků, kteří nebudou ustupovat lidem, kteří tomu nerozumí (a třeba u OpenBSD panuje skoro až diktátorský režim pod velmi osvíceným dikátorem).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> Pokud má být prohlížeč pracovní nástroj, bude vypadat úplně jinak než prohlížeč pro všechny ostatní.

Muzete trochu rozepsat, nebo nejaky link ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco jde vyčíst z tohoto článku, kam si sepisuju všechna nastavení nového FF57.

https://www.heronovo.cz/firefox-57-novy-zacatek/

Když to shrnu tak:

* Minimalistické rozhraní (tj nejvíc místa pro obsah).
* Používání klávesových zkratek - s tím souvisí odstranění zbytečných tlačítek pro nový tab, zavření tabu, reload apod. V Chrome tohle odstranit nejde a tam se mi běžně stává, že místo přepnutí se na jiný tab tak stisknu křížek pro jeho zavření (takže nejpoužívanější zkratka je ctrl+shift+t pro obnovu zavřeného tabu).
* Pro mě osobně je nepostradatelný TreeStyleTab nebo obecně jakýkoliv stromový manager - protože při práci mám otevřeno desítky nebo i stovky tabů a ve stromu jsou seřazeny tématicky (člověk hledá něco o nějaké technologii, takže v rootu stromu je třeba tab s výsledky vyhledávání, pod tím jsou jednotlivé články a tak dále a je z toho košatý strom s 50 taby).
* S předchozím bodem souvisí také chování tabů. Kde se má otevřít nový tab? Vedle otevírajícího? Na konci? Na začátku? Kam má skočit focus při zavření tabu? Do zpět do otevírajícího? V pravo? V levo? Správné nastavení tohoto velmi ulehčuje práci, takže při stisku ctrl+w (zavření tabu), to skočí na očekávané místo.
* Máme širokoúhlé monitory, tak je nesmysl cpát ovládací prvky nahoru nad stránku. Vzhledem k tomu, že hromada stránek je jedna dlouhá nudle (ok, dobře se to čte), tak zmenšovat vertikální prostor je nesmysl, zatímco na boku je hromada místa. Tam můžou být zobrazené panely, strom, nástroje apod. Ve vertikálním směru může být jen adresní řádek.
* Žádný prohlížeč nemá pořádný download manager. Pro stažení jednoho souboru dobrý, ale pro stažení stovky souborů je to nepoužitelné. Používal jsem DownThemAll, uvidíme, zda si autor poradí i s WebExtension. Zatím je to na dobré cestě.

Takže, když to srovnám s výchozím stavem, kde jsou všude obří tlačítka (protože běžný člověk nezná zkratky a jen kliká myší), tak výsledkem je minimalistický (v rámci možností) prohlížeč s hromadou funkcí navíc.

A to ani nemluvím o dalších věcech, že záložky nejsou záložky, historie není historie. Schválně, kliknete si do historie na něco, co jste si prohlíželi před 4 lety. Co se zobrazí? Stav tehdy? Stav dnes? Nebo rovnou 404? Nebo domain not found? Pokud se to má jmenovat historie, mělo by to ukázat stav, v jakém byla stránka tehdy. Totéž záložky (bookmarks). Pokud si dám něco do bookmarks, asi si chci založit aktuální stav. Ne, uloží se jen url. Takže jsem rád, že v novém FF je alespoň zabudována fce pro screenshot stránky do souboru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Linux proč ne, když má někdo nízké nároky, ..."
Ano, mám tak nízké nároky, že wokna je nikdy nemůžou uspokojit. Mě k životu stačí, když se to nekazí, stačí tomu disk i té nejmenší velikosti, dělá to, co očekávám, že se má stát, má to srozumitelnou strukturu a vím kde co hledat, neotravuje to s čekejte-nevypínejte-konfigurujeme-nezdařilo se-vracíme se-zamrzáme, nešmíruje, neaktivuje a splňuje to řadu mých jiných přízemních požadavků.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas.

Ta hromada featur Windows nevyrovná to, že moje oblíbená distribuce dělá, co má, a chová se předvídatelně. Pořádek dělá přátele, Windows z tohohle pohledu jedná spíš jako mafiánský boss. Dokud budete poslouchat, bude vše v pořádku, a budete se mít jako v bavlnce, ale běda, jak se postavíte proti.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, kdyz se sejdou dva linuxaci, co videli Windows maximalne z rychliku. Ja s Windows nemam problem, vsechno funguje k maximalni spokojenosti. Za to jsem onehda dostal blbej napad, ze zaktualizuju Ubuntu a opravoval jsem to tri hodiny, protoze se jebly nejaky balickovy zavislosti a byla docela fuska prijit na problem a dat to do pucu. Tim ale nechci rict, ze Windows super a Ubuntu k nicemu, to rozhodne ne, ale proste muze nekdo zazit nejakej problem na Windows, ale na linuxu ve chvili kdy nepouzivam jen textovej terminal, je bugu taky spousta a dokazou pekne potrapit. A to Ubuntu patri k tomu lepsimu co je k dispozici, takova Fedora nebo Manjaro, to jsou kapitoly sami pro sebe.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

I ty provokatére! Neměla tato věta "To je tak, kdyz se sejdou dva linuxaci..." znít "To je tak, kdyz se sejdou dva bývalí woknaři"???
Od začátku 80. let jsem poznal na vlastní kůži pár operačních systémů. Ať okopírovaných ze západu nebo různé úmaky místních fabrik. Takže ty wokna znám od prvních verzí. Pro mě poslední wokna slučitelná s mým životem byla W 3.11. Od W95 jsem věděl, že je na čase se opět porozhlédnout po nějakém dospělém operačním systému, na který jsem byl zvyklý, když ještě počítačový svět byl v pořádku před příchodem woken. Na OS2 jsem nesehnal soft a linux se jevil jako slibná cesta do budoucna, ač na desktop nikdy nebyl určen.
"Za to jsem onehda dostal blbej napad, ze", zkusím se podívat do světa woken. Tak jsem podle toho co čtu na netu zvolil W7. Už v instalaci jsem ztroskotal, neboť se to odmítalo instalit. Tak gůgl co jéééé. Z povšechných info jsem pochopil, že disk musí být na portu 0, disk nesmí být formátován linuxem a v systému nesmí být další disky s fuj linuxem. Tak všechno provedeno a sláva, instalace se rozběhla. První poznatek, že před instalací woken je potřeba počítač rozebrat do posledního šroubku. Aspoň jsem po letech vymetl prach, pavučiny i tu vosu, co svůj život bídně ukončila v lopatkách ventilátoru.
Po instalaci se dívám, že je nějaký dost podivný obraz. Naštěstí někde v hlavě přežila nějaká alternativně nepřizpůsobivá šedá buňka, která pamatovala wokna. Aha jo...instalovat ovladače...placka sice je, ale není mechanika...no, nic....tak stáhnu...nééééé???.....pročpak???....aha, jo...nemám ovladač pro síťovku mi to říká....a jak si teda stáhnu ovladač aspoň pro síťovku???...u všech Tuxů!!! Jak já jsem plíživě zparchantěl na tom linuxu! Nainstaluju a jedu. A tady jsem byl bezradný jak dvouleté děcko, když se pose*re. Tak jsem zahanbeně nabootoval linux a potupně na flešku stáhl wokenní ovladače.
Pak jsem si sám určil svůj osud a jal se aktualizovat. Vyhledávání trvalo, střízlivým odhadem, věčnost! Tak jsem už potřeboval odejít a vypnout PC. Místo vypnutí se cosi začalo aktualizovat. Až jsem se vrátil byla tma. Tak dobrý, je to zaktualizovaný. Zapnu a co bys řekl??? Nevypínejte, konfigurujeme, vracíme se, zamrzáme.... Tolik z mé exkurze do redmodskýho pekla.
Abych ti pravdu řekl, tak kdyby Mandriva nezašla na úbytě, tak na ní jedu dodneška. Pak jsem přesedlal na Ubuntu. Že Ubuntu patří k tomu lepšímu jsem si přestal myslet u verze 11 nebo 12. Tak jsem fungoval na tom co mi přišlo pod ruku. Pár roků jsem strávil na Mintu. Ale zamával jsem mu ve verzi 18.2. Nějak se mi zdálo, že začal padat Cinnamon v kombinaci s FF. Tak jsem nahodil OpenSuse. Líbilo se mi, ale padalo to tak - Tux mě netrestej - že ani wokna tak nikdy nepadaly. No a zatím jsem skončil kde? Na Fedoře. Na to, že každého půl roku to celý překopou, to není vůbec špatný. V této nové verzi jsem akorát zůstal viset na tom, že jsem se domáhal instalace yum a místo toho je dnf cosi. Konečně tam chodí plugin pro Nautilus k dešifrování jím zašifrovaných souborů :-D
Na linuxu jsem nezažil takový problém jako s woknama.
Řečeno slovy klasika: " Tim ale nechci rict, ze Linux je super a Wokna k nicemu, to rozhodne ne, ale proste muze nekdo zazit nejakej problem na Linuxu, ale na woknech ve chvili kdy nepouzivam jen cmd terminal, je bugu taky spousta a dokazou pekne potrapit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenom doplňuji, že u instalace desitek musí být odpojeny všechny ostatní disky s tučnákem, jinak instalace selže, ikdyž je prováděna na čistý disk čerstvě rozbalený.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ta tučňákofobie za ty roky ještě nepřešla?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně ne. Stále je tam problém s rozpoznáváním "cizích" partic, vyžaduje určité pořadí pravděpodobně i s ohledem na zapojení v sata a předpokládaný file system na každé z nich. Prostě instalátor widlí nedosahuje úrovně toho od suse, který má stále ještě co vylepšovat v oblasti UX :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať instalátor obšlehnou z Linuxu. Jako už řadu jiných věcí. Jenom ať tam nedělají na tom ty svý "vylepšení".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň toto, ať se nejen uživatelům dualbootu žije lépe a podporu pro grub v rámci instalace, to už je třešnička na dortu :)
Tak třeba skype poznal, co jsou to vylepšení od M$ :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouho se vylepšuje, až se skončí na Linuxu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co pises jsou nesmysly. Delal jsi nejake chyby a svou neznalost hazes na Windows. Ja taky neznam vsechno na linuxu, ale hned kvuli tomu nebudu psat, ze je linux na hovno.

Instalace Win7 normalne jde i s linuxem v zavetri, jedinna podminka je, ze Windows musi byt na prvnim (primarnim) oddilu disku. Ale osobne zasadne davam jeden disk Windows, druhy disk linux, pokud nekde potrebuju rozjet dualboot, ono je to nejspolehlivejsi.

Ani linux neumi pripojit sitovku, pokud nema ovladac. Ty ovsem srovnavas pul roku stare distro linuxu s 5 let staryma Windows. Zase chyba u tebe.

Ano Mint 18 se nepovedl a Cinnamon padal, mne taky. Dostal jsem se az k cloveku, ktery se zna s hlavnim vyvojarem a pry byl problem v pristupu k pameti, nebyli schopny to opravit. Tvrdili ty vyvojari Cinnamonu, ze to nedavaji kvuli systemd a ze teda lidi budou muset cekat, nez to nejak poberou. To chapu.

Windows (vsechny verze): Zapnu pocitac, nabiha, naskoci prihlasovaci obrazovka, zadam heslo a mohu pracovat.

Fedora 25: Zapnu pocitac, nabiha, naskoci prihlasovaci obrazovka, zadam heslo NEJDE TO, HESLO JE SPATNE, KDE JE PROBLEM, AHA NEJDE NUMLOCK, ZAPNU NUMLOCK, ZADAM HESLO a mohu pracovat.

Me to desne vytacelo a podarilo se mi dostat na foru odpoved od vyvojare Fedory, ze je to kvuli Waylandu, ze tam proste zapnuti numlocku pred prihlasenim neni integrovany, ale ze je to v Red hatu nezajima, ze snad nikdo nemusi mit nutne heslo s cislama nebo je muze namackat na klavesnici na klasice a nemusi kvuli tomu nutne na numerickej blok. Proste bla, bla, bla, bla, bla.

S Fedorou jsem skoncil, bud jsou idioti jeji vyvojari nebo ja, jina moznost nepripada v uvahu. Protoze je uz Fedora 27, tak se jen zeptam, uz to ty hovada opravili nebo stav trva a Fedora uz nikdy nebude umet to co umi Windows odjakziva?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toto myslíš vážně "NEJDE TO, HESLO JE SPATNE, KDE JE PROBLEM, AHA NEJDE NUMLOCK, ZAPNU NUMLOCK, ZADAM HESLO"?

Fakt jsi někdy použil počítač nebo o něm víš jenom z televize z dokumentl a příspěvky zde píšeš na "cyhtré telce"? Toto nemohl napsat někdo, kdo není, úplně, ale úplně blbej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) nedělal jsem žádné chyby. Jenom jsem to dělal jak jsem z linuxu zvyklý. A za ty desítky roků nejen z linuxu. Pokud jsem to udělal dle návodu woknařů, vše jelo. S tou mou neznalostí woken můžeš mít pravdu. Tento dětský herní operační systém mi nikdy nestál za to, abych mu věnoval nějakou větší pozornost. Každou edici woken nainstalit jednou v PC s jedním diskem, pořídit obraz čerstvé instalace a pak to už jenom na ostatní disky kopírovat.
2) tuto podmínku jsem splnil a dokud jsem neodpojil disk s linuxem, tak šlus. Instalovat se nebude.
3) ano, linux neumí připojit síťovku bez ovladače. To máš pravdu. Jenže on má ovladače v jádru, takže za těch 15 roků se mi nestalo, že nepřipojí síťovku. Takže chyba opět není u mě.
4) díky za zprávu o padání Cinnamonu a její příčině. Takže změna distra byl přiměřený krok k nápravě.
5) Windows (vsechny verze): Zapnu pocitac, nabiha....mno a tady já povětšinou končím a začínám zpovídat usera, co se dělo předtím, než mě zavolal. Sice jsem nikdy nepochopil, proč k tomu volá mě, linuxáka. Pak zavolám bývalému kolegovi, co wokna musí pro firmu dělat, čím to může být a co s tím. Jeho univerzálních pár rad povětšinou nezabere a po druhém telefonátu mi odpoví: "vy*** se mu na to a hoď mu tam linux, zbytek do virtuálu s odpojenou síťovkou a neotravuj. Mě stačí se s*** s woknama v práci.
6) na F27 a numlock se ti podívám později. Zrovna mažu disky před sešrotováním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

F27:
Bios zapíná Numlock. Dialog pro rozšifrování disku způsobí jen probliknutí numlocku. Ale teprve přihlašovací dialog ho vypne.
Toho jsem si nikdy nevšiml se přiznám. Stejně při přihlašování je už aktivní cz klávesnice, tak znaky hesla stejně zadávám přes Shift a Alt Gr, bo je mi zhnilo se natahovat na numerickou klávesnici a vypadávat z rytmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2) už se mi i stalo, že se nenainstaloval hotfix Windows, po půlhodině přemítání a zátěži CPU 4x 100 % z toho vypadl chybový kód, který neměl žádný popis na webu MS. Pár minut googlení po pár dnech odhalilo, že se to týká všech, kteří mají multiboot. Člověk by čekal, že v 21. století už tohle systém nebude trápit a může být kdekoliv a odkudkoliv bootovat (když to bez problému umí Linux, macOS a další)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja ma tri dovody, ktore nikto nespomenul

1.Mozno zaujimavy dovod, aj ked v Ceskej republike nepopularny je

O'Reilly European Open Source Convention - 17-20 October, 2005 Amsterdam
70 percent of the world's open source developers are based in Europe,
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

A od vtedy sa

riesili projekty Generalnewho riaditelstva pre informatiku v Europskej komisii
ISA- Interoperable Solutions for public Adminstrations - Interoperabilne riesenia pre verejnu spravu
IDABC- Interoperable Delivery of European eGovernment Services to public Administrations, Businesses and Citizens. - Pouzivane interoperabilych reseni E-vlady pre verjenu spravu, firmy a obcanov
a aktualny projekt
ISA^2- Interoperable Solutions for All - Interoperabilne riesenia pre vsetkych

a s tym spojene weby - aktualne joinup
https://joinup.ec.europa.eu/
a

A mozno az po talisku deklaraciu

32 ministrů nebo jejich náměstků z evropských států podepsalo Tallinskou deklaraci o eGovernmentu. V ní žádají více spolupráce, interoperabilní řešení, sdílení dobré praxe a v neposlední řadě také větší využívání svobodného softwaru a otevřených standardů.

Pátek, 10. listopad 2017 | Autor Lukáš Jelínek | známka 1,00
koference Business IT - datová centra

reklama

6. října se v estonském hlavní městě Tallinu sešli zástupci (ministři a jejich náměstci) celkem 32 evropských států na setkání zaměřeném na elektronizaci veřejné správy (eGovernment)
https://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=47559
https://www.linuxexpres.cz/novinky/32-evropskych-statu-zada-vice-svobodn...

Problem EU, je caso nulove PR a cinnost ako Bozie mlyny(melu pomaly ale isto)- funguje pomaly, ale smer je jasny.

Ako obcania EU by sme mali uprednostnit softver z Europy pred inym softverom, ak tomu nebrania technicke prekazky

2. Lepsia podpora HW out of box a to sa tyka uz par hodin aj AMD
AMDGPU DC Code Lands For Linux 4.15 Kernel
Written by Michael Larabel in Radeon on 17 November 2017 at 07:32 PM EST (18.11.2017 1:32 CET- teda u nas)
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=cpuinfo-fix-for-freq

3. Proprietarne systemy su podliezave, trochu to naznacil Heron, snazia sa pouzivatela presvedcit, ze vie,aj co nevie, a FLOSS sa Vam snazi povedat pravu, teda, co este neviete z IT. A ano menej ludi chce vediet pravdu o sebe, pouziva OSS, a viac ludi chce, aby mu niekto hovoril, z eje lepsi ako skutocne je a teda pouziva proprietarny SW.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale třeba Mnichov se vrací od Linuxu k Windows
https://www.v3.co.uk/v3-uk/news/3004518/city-of-munich-to-return-to-wind...

Takže základem je rozumný nedogmatický přístup, kdy se budou využívat FOSS věci, když mají smysl, nikoliv za každou cenu "z principu" ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale v tom Mnichově nejde o rozumný nedogmatický přístup, ale pořádnou tlačenku Microsoftu a spoustu kapříků, které změnily rybník.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si nové vedení města všimlo, kolik je stálo každé linuxem "ušetřené" euro a přišlo na to, že se zdánlivá softwarová svoboda (ve skutečnosti mnohem uzavřenější systém městské správy než na Windows, protože menší výběr software) zatraceně nevyplácí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samo, že opensource šetří prostředky a widle nejsou ve státní správě potřeba a to i z toho důvodu, že služby se přesunujou do oblak. Důležité je ale nemít trotly, kteří si rozhodnou pohonit triko a udělat vlastní distro nad "nejsem schopen nainstalovat debian", které díky neaktualizacím zastará.
Můj názor je, že lze použít do státní správy OpenSUSE leap a nebo CentOS a spolupracovat s univerzitami na aplikačním poolu a údržbě systému. Ano a znamená to se podílet na přispívání vlastními opravami OS komunitě. A opravdu mor zvaný excel by úředník neměl potřebovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TVL, ty si s tím omíláním tohoto nesmyslu při každé příležitosti nedáš pokoj.

Sazmořejmě je to jen o tom přehodit peníze někomu jinému (za administraci a licence).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel se systemd se ten linux dostava na uroven neresitelnych Windows. Staci udelat preklep ve fstab-u (mit tam partici ktera nejde namoutovat, protoze je nedostupna) a ono to ani nenabootuje, hlavne ze tam ceka minutu a pul - asi na zazrak, ze se partice objevi? WTF.
A druha vec, na TX1/TX2 neni jina moznost nez Ubuntu.. a pak nam trva dva-tri dny nez z toho odstranime veskery balast, ktery v embedded zarizeni nema co pohledavat. A ze tam je takoveho hnoje, achjo.
Jsem asi konzervativni, jedu pres desetileti na Gentoo - a tam alespon nejaka cistota je, mam co si nainstaluji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nielen, že nenabootuje, ale sa ani nejde pripojiť na diaľku cez terminál, pretože to visí na čakaní príkazu na svojej lokálnej konzole... to je veľmi zábavné, asi tým chceli podporiť fyzickú aktivitu v sedavom zamestnaní adminov, aby zdvihli zadok a prešli sa k serveru. :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je to nepříjemné chování, to jistě. Ale já už dvě dekády po editaci fstabu dávám "mount -a" což mi parsing errory vypíše. Stejné je to u crontabu, nebo při hraní si s firewallem (mít aktivní ssh sezení a neodpojit se). To jsou prostě postupy, které se dělají vždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím nevím. Všude čtu, jak jsou Windows rozežrané a Linux skvěle optimalizovaný a systémové prostředky málem generuje... nicméně není to úplně pravda. RPi 3 + Raspbian, docela peklíčko. Chtěl jsem malý počítač, který by mi nahradil stolní PC na základní věci jako je čtení na netu, internetová rádia, občas video na Youtube a koukání na filmy. Na RPi si stačí pustit přehrávač hudby, Chromium, chvilku si brouzdat po FB a najednou se systém totálně zaseká a musím to vypnout z elektriky. Po startu OS a puštění Chromia je 50 % RAM vyžrané. Tak si systém s nízkými nároky nepředstavuju.

Uživatelská přítulnost? Raději mám klikátko, kde přehledně vidím vše co potřebuju, než se vrtat v textových nastaveních uložených v obskurních souborech. Instalace a odinstalace programů je docela maso, furt někde něco hledat.

Přehrávání filmů jsem nerozchodil - pustím film a černá obrazovka. Googlil jsem googlil, ale asi málo. To se mi na Windows nestalo, tam mi všechno chodí out of box.

S Linuksem jsem párkrát koketoval a pokaždé jsem vyhodnotil, že nemám čas furt ležet někde v nějakých návodech a něco koumat, abych udělal věc, která na Windows jede nějak nativně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste si přečetl k tomu Raspberry ten malý leták, co se k tomu dává, tak byste věděl, že na hw akcelerované video potřebujete koupit klíče ke kodekům. SW dekódování zvládne jen velmi malá rozlišení.
1GB paměti je dost třeba pro Android, ale rozhodně ne pro webový prohlížeč. Je jedno, který velký vezmete. Když na raspberry narvete stejný prohlížeč jako na desktop z desetinásobným (možná i vyšším) výkonem, kde už tak občas nestíhá, co se divíte?

A jinak jo, raspberry není vhodná náhrada za stolní počítač, je to levná náhrada. Má to svoje mouchy, chce to přizpůsobit se, když už chcete počítač na všechno za $30 USD.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

1GiB ram není dost ani pro Android, pokud jej tedy nechceme používat jen na volání. Dnešní použitelné Androidí minimum je 8GiB uložiště a 2GiB ram.
Kdo chce fotit a mít nějaké app, tak minimum je 16GiB uložiště. A ano, bavíme se o minimu.
Kdybych si měl dnes kupovat telefon, nebo někomu jinému, tak pod 2GiB ram a 32GiB storage bych nešel. A do microsd karty bych taktéž nešel. Stále je to mnohem pomalejší, jak interní storage, sekvenční zápis i čtení jsou ok, ale jakmile chceme dělat více operací najednou, výkon jde hodně dolu. Hlavně u levných telefonů.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasná ukázka nevhodného nasazení. Něco si špatně navrhnu a pak začnu nadávat. RPi nikdy nevzniklo jako náhrada za desktop. Vzniklo to pro hraní si a vývoj. RPi rozproudilo trh a díky tomu si dnes každý může jednoduše rozjet cokoli za pár korun.
To, že existují lidé, kterým stačí RPi i jako náhrada za desktop, ještě neznamená, že to tak stačí/vyhovuje všem. Pokud mám RPi a chci jej použít jako částečné zastoupení pro desktop, tak prvně musím počítat s tím, že to má 1GiB ram a diskový řadič je zavěšený na USB (= při sahání na data se zatíží CPU), kde lze použít jen microSD karta. Ve vašem případě tedy evidentně došla paměť a systém pak začne swapovat na microsd kartu a celý systém jde do freeze, protože se to utluče (nebo pokud není swap, tak nastoupí po delší době/freezu oomkiller). Další věcí je, že je přehrávač a přehrávač. Jeden sežere 200MiB ram, další 10MiB. Je tedy třeba i vhodně volit sw výbavu do takové částečné náhrady PC.

Dále to, že nemáte čas zkoumat a učit se novým věcem je další jasná ukázka toho, že jste špatně volil.
Pokud přece nemám čas ani chuť zkoumat nové věci, tak proč bych si měl navrhovat řešení na věcech, o kterých vím nula nula nic?
Měl jste si raději něco málo připlatit za Intel NUC s Win 10 Home, nebo něco na ten způsob a mohl jste být spokojen.

Lidi, co mají čas, nebo prostě mají zkušenosti a ví, si to nastaví ke svým potřebám a jsou spokojeni.
Zdar Max

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to nemít nebo mít čas, ale obecně o uživatelskou přítulnost. Tam Linux dost pokulhává.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si myslím, že uživatel je na něco zvyklý a když to nemá přesně tak, jak je zvyklý, tak to nazývá jako uživatelsky nepřívětivé.
Např. to samé, co vy, tvrdí uživatelé MAC OSX o Windows.
Zdar Max

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je docela rozdíl v tom, jestli používáš Linuxové distro pro mainstream, jako třeba Ubuntu, nebo něco specializovaného, kde se očekává jistá dávka znalostí, to jest něco pro RPi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zvolit nevhodný HW pro nějaký konkétní způsob použití a dělat na tom obecné závěry je dost mimo. Je to jako vzít Fabii na orbu a divit se, že to je zcela nepoužitelná kombinace. Zkoušel jste na Rpi Windows? Jaké to bylo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Instalace a odinstalace programů je docela maso

lol... jo, napsat "apt remove" nebo pustit synaptic a naklikat, je fakt "maso". Zato ve woknech je instalace a odinstalace dokonalost sama...

Kazdy software se instaluje jak chce kam chce, total commander defaultne do C:\ protoze serem na program files, vivaldi si do program files hodi akorat updater a launcher, jinak je cely program v Users \ AppData protoze proc kurva ne. Nemluve o softwaru ktery si po instalaci necha veci v nekterem TMP adresari a pak prestane fungovat kdyz to clovek procisti... Po odinstalaci pulka souboru v systemu zustane, v registrech nasrano, protoze prostoru na disku mame prece vsichni nekonecne, takze po roce pouzivani ma winsxs 30 giga a registry jsou jak hlavni skladka odpadu v rio de janeiro...

Centralni sprava softwaru veskera zadna, takze kazdy program si nahodi vlastni sluzbu na updaty (pokud vubec ma updaty), po startu tricet update sluzeb, nechteli by jste prece aby vam ty wokna startovali moc rychle, ze...

> pokaždé jsem vyhodnotil, že nemám čas furt ležet někde v nějakých návodech a něco koumat

K podobnemu zaveru jsem dosel ja u woken - Xkrat clovek hleda na netu reseni nejakeho problemu, dojde akorat k bande stejnych zoufalcu, kterym nejaky idiot z MS poradi reseni at si nainstaluji updaty... nebo nejaky zazracny software od rusu. Vseobecna rada "reinstalujte" je skvela, pokud clovek nevrazil par desitek hodin do nastavovani systemu..

Takze vlastne mam jeden komp s woknami kde bezi Steam, ani antivirus tam nemam, a kdyz se nahodou posere tak mam za hodku preinstalovano a nahozen Steam. smirovat si taky muze kolik chce..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S win10 (šlo to i na starších edicích) lze už řešit centrální správu sw. Osobně to plánuji nasadit ve firmě. Můžeš mít centrální repositář sw, třeba i lokální. MS to oficiálně podporuje. Viz : https://chocolatey.org
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Chocolatey je tak trochu widloidni obdoba apt.
Ony ty Win10 jsou totiz v neterych vecech hodne polinuxovane, a toto je typicky dukaz :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych teda radsi, kdyby linuxovateni nechali Linuxu. Treba laska MS k PowerShellu dosahujici takovy urovne, ze veci driv dostupny pres GUI, kde to normalni uzivatel ceka, jdou nove resit jen pres PS, za to bych s chyti nekoho prastil. Ted naposledy jsem na to narazil u profilu site (privatni/verejna), i kdyz to jeste jde prekousnout, zase tak casto to neni potreba menit. Ale ze se pres PS musi resit i nastaveni brany u VPNka (jestli pres nej routovat uplne vsechno nebo jen konkretni sit), pricemz to je naprosto zakladni nastaveni, jen o chlup mene dulezity nez adresa serveru, to je fakt padly na hlavu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, je to paráda. Vše se snaží mít dostupné přes cli, což má nemálo výhod. Např. :
1) jednoduchost, kdy to člověk nemusí hledat na milion místech
2) jednoduchá skriptovatelnost, kdy stačí malá sada skriptů a člověk má nastaveno bez dlouhého dumání, stejně tak díky tomu lze napsat jednoduché dávky a v cyklech něco nastavit na milion objektech
3) na serverech se to blíží ke core edici, což nese sebou výhody v podobě minimalističnosti a menším a méně častým aktualizacím

Dříve to bylo tak, že něco člověk musel naklikat, něco šlo přes specifický cmd, něco jen přes registry + restart. To, že se to snaží sjednotit a naimplementovat do cli je dobrý krok. MS pochopil, že do GUI nejde naimplementovat vše, jednak je to časově náročné, dále to nejde přehledně udělat a je složitá údržba (= udělají nový GUI framework a musí přepisovat).

Já tento krok MS vítám a to vámi uváděné vpn je toho zářným příkladem. Jedním příkazem mohu nastavit vpn, druhým nakonfigurovat routování a celé to mohu zabalit do instalátoru, kdy uživatel jen nainstaluje exe bez spešl práv a má nastavený IKEv2 tunel a jede.

Uživatel takové věci neřeší, základní věcí jsou klikací, složitější mu to připraví admin v instalátoru, nebo mu to nastaví a pokud jde o adminy, tak ti snad nejsou tupí ovce, co potřebují myš.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to taky castecne vitam, jako moznost navic je to skvely, uz se nam nemuzou linuxaci smat jako driv, ze kdyz chcem neco nastavit na deseti serverech, musime to naklikat desetkrat. :) Ale jako uzivatel opravdu nechci lovit veci v prikazovy radce, je to zdlouhavy a neintuitivni. I kdyz prikazy Get/Set-NejakejPriZpetnymPosouzeniCelkemLogickejNazev jsou asi intuitivnejsi nez premysleni, jestli byl spravnej prikaz wfrq, wfrg, wtrq, nebo mozna wtf, porad neni radost s tim pracovat. A taky uz se nemuzem smat linuxakum, ze my si vsechno pekne naklikame, zatimco oni furt musi neco placat v prikazovy radce. ;) Ona to sice nebyla uplne pravda nikdy, na nektery veci GUI nebylo, ale nikdy driv jsem se s tim nesetkal u veci, ktery muzu potrebovat jako uzivatel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, zrovna ten váš případ, nechat na uživatelích, aby si nějak naklikávali routování ohledně tunelu, to není moc vhodné. Z osobní zkušenosti vím, že je mnohdy i problém ovládat outlook a překlep v routě není nic nemožného. Zrovna tedy toto vidím tak, že takovou věc by měl nastavovat admin, nebo pro to připravit konfigurátor.
Změna profilu na fw taktéž není moc uživatelská věc.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim, ale to uz se bavime o necem jinym (a to, ze na nejaky nastaveni neni viditelny zaskrtavatko, samo o sobe stejne nic neresi, protoze kdyz bude uzivatel moc chtit, najde si i prikaz pro PS). Ja mam na mysli spis scenar "sam sobe adminem", rekneme lehce az stredne pokrocily uzivatel. Ma notas, ze kteryho se chce pripojit do svy domaci site, kde mu VPN server dela router nebo NAS. A vzhledem k tomu, ze typicky ma nejaky asymetricky pripojeni, prohanet provoz do internetu pres VPN rozhodne nechce. A kvuli takovymu jednoduchymu a samozrejmymu pozadavku musi ted chudak nekde lovit slozity prikazy.

Me na tom hlavne toci, ze dvacet let to tam bylo a oni takovou uzitecnou vec klidne vyhodi. A celkove mam dojem, ze vsechno co prevedli do toho prisernyho novyho opatlavaciho rozhrani, je tragedie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina adminů sám sobě nebude rozjíždět ipsec(IKEv2 nebo L2TP), ale použije OpenVPN, kde takovou věc neřeší.<br>
Protože upřímně, IKEv2 moc lidí nerozjíždí a L2TP má zase problémy s NATem, kde když je server za natem, tak server buď vůbec nejde(má problémy se špatnými checksummy packetů, typicky freebsd), nebo když jede, tak je třeba zápis do registrů u Win (aby ignorovali checksummy).
Jinak pokud myslíte možnost zaškrtnout volbu u IPSECu, zda se má veškerý provoz routovat přes vpn, nebo ne, tak tato volba sice není v novém přepsaném UI, ale je stále k dispozici ve starém UI.
Tzn., jde stále naklikat.<br>
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo co jste nastavoval těch několik desítek hodin?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na prehravanie filmov je lepsie pouzit LibreElec. To prehra aj HEVC (8 bit) vo FullHD, ale treba doplnit chladice inak sa zacne po case prehrievat. HD zvlada v pohode.

Raspbian je system skor ako nudzovka, prip. prehliadanie webu, resp. uplne ine aktivity.
Na pozeranie videii urcite nie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1). Za mě máte velké + , že jste konečně přiznal své pozérství. Ale že to trvalo, to byla roky kvanta článků o tom, že tomu tak není (jako když homosexuál vyvrací svou skutečnou orientaci :-D). Nejste teď šťastnější? Ještě to bude chtít nějakou dobu pochopit, že ostatní důvody (2+) jsou jen zástupné. Nakonec pochopíte, že to prostě používáte jen proto, že chcete (jako většina) a nebudete mít již potřebu spamovat internet a strhávat absurdní diskuze. Raději hoďte článek o svých foťáčcích, ač této oblasti nerozumím, čtu tyhle Vaše články rád

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak definujete pozérství. Ono vlastně jakýkoli postoj vůči jakékoli věci by se takto dal zjednodušit. Ale nechme to stranou. Jinak jeden nový "taky-foťák" by mi snad mohl dorazit v průběhu příštího týdne, tak uvidíme, zdali to bude stát za pár slov (zatím nic neslibuju) :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Jen mě nebaví plout s davem. Nikdy mě nebavilo a nikdy bavit nebude. A podřizuji tomu volbu operačního systému, což je myslím poměrně dementní důvod."

Jestli tam je sance, ze kvuli tomu, ze ostatni chodi dverma, hodlas skakat z okna, tak bych na tvem miste navstivil psychiatra driv nez vlezes do cinzaku. Sorry, ale celej ten clanek je pozerstvi, kdybys aspon nemlel, jak vyzadujes veci jednoduse a konfigurovatelne a pak nepsal, ze systemd je OK. Kdybys proste priznal barvu, ze je linux zadarmo a za Windowsy proste nechces platit, tak by si te tu lidi vazili vic, protoze porad lepsi pouzivat cestne linux nez piratit Windowsy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém opravdu není v ceně za Windows. Upřímně, cenová politika s Windows 10 je první rozumná od verze 98 SE, neboť za ~2900Kč mohu mít USB retail verzi Home s přenositelnou licencí. Jak už jsem tu v minulosti psal, svého času jsem se rozhodoval, jestli si koupím Windows (tehdy nějakou OEM verzi na relativně nové železo), nebo za podobnou cenu doživotní licenci na Vuescan Pro - zvítězil Vuescan a ne, fakt jsem oproti Windows ve výsledku neušetřil nic. K tomu systemd se už vyjadřovat nebudu, nepřekrucuj, co jasně pojmenovávám v textu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

TLDR; Ježek je hipster :D

Ale souhlas.. Já osobně používám Linux, protože je to zdaleka to nejlepší s ohledem na mé potřeby.

Pokud někdo potřebuje vlízt na FB nebo přehrát video, bude mu bohatě stačit ChromeOS nebo třeba Android.

Pokud potřebuje/chce Windows-only soft (typicky hry), tak holt musí mít Win (já třeba na druhé partition - ale na práci je to v porovnání s Linuxem totálně nepoužitelné a děsně otravné + se to seká na High-end stroji -_-).. Pak se ale člověk musí smířit s tím, že spousta věcí prostě nefunguje. Updaty jsou jednou za měsíc (wtf?!) a všechny aplikace si člověk musí updatovat ručně.. Prostě otrava.

Pak jsou lidé, co chtějí používat komerční aplikace a nechtějí se otravovat s Win (a zároveň mají peníze navíc) a ti si koupí nějaké to jabko a drahý SW a jsou happy.

Všechny tři skupiny jsou ale obyčejný casual consumer. Kdo chce od svého PC něco víc a mít ho pod kontrolou, nemá moc na výběr než jít do FOSS. Do té skupiny patří primárně programátoři a to je taky hlavní část uživatelské základny Linuxu.

Jinými slovy - ať si každý používá, co chce a je se svou volbou spokojený. Akorát musí počítat s tím, že jakožto "rodinný ajťák" jim s Wokny pomáhat nebudu :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Windows i Linux v multi-bootu.

Ve Windows používám všechny aplikace, u který to je dostupné, v "portable" verzi, což je nejbližší DOSu tím, že jsou všechny aplikační, konfigurační a datové soubory ve stejném adresáři a nic se nezapisuje trvale do registrů. Není to vhodné pro multi-user konfigurace, ale počítač má dnes už každý pro sebe. A i vzhledem k pěkným filemanagerů (používám český Servant Salamandr) a podpoře HW ovladači, je používání Windows 10 nejpohodlnější.

Linux používám jako izolované prostředí, kdy se chci vyhnout virům případně šmírování (typicky internetové bankovnictví). Z distribucí jsem si oblíbil Manjaro (prakticky s jakýmkoliv desktopovým prostředím), protože jejich tvůrci dělají systém, který sami chtějí používat - takže je designově pěkný, rozumně konfigurovatelný, často průběžně aktualizovaný a s plnou podporou vlastních i Arch balíčků, kde jsou většinou i nové kusy SW.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a na par veci multiboot proc ne virtual ? :) a s tim bankovnictvim ti to nezeru ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VirtualBox taky používám (v portable verzi), ale pouze na pokusy. Multiboot je lepší z důvodů vyšší bezpečnosti, protože u virtuálu všechny vstupy a výstupy jdou stejně přes hostitelský operační systém, takže se k nim teoreticky může malware dostat (např. různé keyloggery). U přímého bootu podobná rizika odpadají. Ono stačí si vytvořit 6GB partition a nainstalovat si tam ManjaroXFCE a je to stejně úsporné jako Virtual.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezápisy do registrů u portable aplikací - zlatý voči.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že nikdo z majoritních Windows nemá potřebu se vymezovat proti Linuxu stylem , jak to dělají Linuxáci. Lidi prostě Windows používají, sytém funguje jak má, to je vše. Já mám odedávna na pc jako druhý systém linux(bez grubu, když nabootuju na druhý hardisk jsem momentálně v Mintu), ale kromě úvodní prohlídky nemám důvod tam zabrousit. Naposled mě zprudil, když mi odmít přehrát titulky, protože k nim prý nemám oprávnění lol. Použitelnost linuxu v kostce - stáhnu si z internetu titulky do adresáře s filmem a systém se rozhodne, že je nepřehraju. Zápasil jsem s tím asi půl hodiny ( a ... vím že se dá udělat jinak, ale nechi dělat věci jak to vyhovoje systému, já chci systém používat a k... sem se rozhod že budu mít filmy s titulky v jednom adresáři na disku který si vyberu). To je jeden ze stovky zbytečných hovad... problémů které na Linuxu musím řešit, takže restart -> windows10

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Winfdows přehrají titulky dsami od sebe? Asi ne, že. Takže to che nějaký program. Stejně jako na Linuxu. Typické polopravdy a lži od windowsáka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jako clovek co aktivne pracuje s linuxem od doby kdy jste neexistovala zadna graficka nastavba az do ted a kdy s pribyvajicim vekem ubyva casu a vyzaduji jistou uroven komfortu se musis zastat jak uzivatelu tak admistratoru ze v mnoha pripadech radeji sahnout po WIN kde dostanou vse v kostce snadneji s mene problemy a s mensimi investicemi (vetsinou drahocenny cas) >>> navic od win95 je plno veci uzivatelsky konzistetnich do dnesnich dnu coz nenuti uzivatel k velkym zmenam svych navyku .... linux tenhle komfort proste nenabizi v zadne distribuci ...pro hracicky nebo nenarocne uzivatele je ale plne dostacujici ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odporucam skusit VLC. Rovnake ako na Windows. V hornom menu je polozka titulky a je mozne si vybrat vlozene vo video subore (napr. v mkv), alebo extrene. VLC ich do zoznamu automaticky nacita.
Odporucam rovnaky nazov suboru a tituliek, ide to potom automaticky.

Podobne je to s mplayer. Nikdy som ziadne problemy nemal. Mozno je pes zakopany niekde inde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč používat Windows z pohledu běžného uživatele:
1. Viry nejsou problém, stačí aktualizovat a nestahovat obsah z pochybných stránek. Pomožte si jednoduchými doplňky webového prohlížeče pro kontrolu spolehlivosti. V Linuxu existuje stejné riziko s rootem, pokud uživatel v tomto režimu spustí nebo vykoná něco nekalého.
2. Vše funguje, na vše jsou ovladače, na všechny tiskárny. S ničím není problém. Na Linuxu se setkáte s podivným chováním od distribuce k distribuci. Někde nefunguje (ani po aktualizacích) wifi - není ovladač, někde nefunguje zvuk, a dokonce někde šumí mikrofon, protože si systém myslí, že je stereo, zatímco ve skutečnosti je mono - vlastní zkušenosti. Vždycky jsem se setkal s nějakým problémem. Komunitní ovladače nemají tu kvalitu jako na Win (složitá nastavení v terminálu oproti GUI ve Win)
3. Na všechno jsou programy, které vám práci usnadní. V Linuxu není pravda, že se uživatel může vyhnout terminálu. Vždycky se najde situace, kdy je nutné ho použít. Programy navíc neexistují na všechno. To, na co zrovna žádný open-source neexistuje, si musíte vyřešit pěkně ručně v terminálu, anebo si koupit příslušný komerční SW (pokud existuje) - příklad Wine (na prd, spousta věcí vyžaduje manuální zásah) vs Crossover. (komerční, plně automatizované).
4. Z mého pohledu zhovadilé zamrzávání balíčků. Jednoznačne rolling release.
5. VirtualBox - ve windows na pohodu out of the box, v Linuxu skládačka jako vše ostatní - dkms + linux-headers a další závislosti
6. výdrž baterie - souvisí zase s ovladači - ve Windows super + různé režimy + jednoduchá GUI správa. V Linuxu poloviční výdrž - powertop ani tlp nepomůže, spíše zmrví dosah WiFi - nutné vrtání do konfiguračního souboru - uživatelsky nepřívětivé, absencí ovladače bídná výdrž - úprava v některých případech možná přes konfigurační soubory - uživatelsky nepřívětivé - zdlouhavá operace studování dokumentace, kde polovina příkazů vám neběží - ve Windows frk mrk.
7. Linux is not 4 gaming
8. Distribuce jako LXDE běží na starších strojích hůře než Win XP.
9. Zbytečné vytváření distribucí - strašný bordel. Proč vytvářet distribuci jen s jiným DE? Proč to neudělat tak, jak do má Antergos nebo Debian - volbou při instalaci? Opravdu úsměvné jsou rovněž nové verze distribucí, která přináší pouze jiné výchozí programy?

Linux schvaluji jen jako server, na vše ostatní je pěkně na ho.no. Ze svého zařízení nevytěžíte jeho plný potenciál s tímto systémem.
Pokaždé jsem v Linuxu narazil na něco, co mě pěkně nasr.lo a co nebylo možné jednoduše vyřešit bez nutnosti procesu přepsání+kompilace+zavedení+test - vykašlat se na to, nemám čas na toto - chci fungovat hned.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naprosté lži a kecy. A to linuxák nejsem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejsi linuxak a hodnotis v kostce ma pravdu ac tam ma nepresnosti uplne mimo neni ...je videt ze do linuxu nedelas :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A v cem ma jako pravdu?

1. viry nejsou problem ani na Windows ani na linuxu, takze nevidim tu nevyhodu.
2. Mam starou kameru, na linuxu sice komunitni ovladac, takze kamera se pripojila, ale nechtela natacet, ovladac na pendrek, na Windows ovladac pro Win10 neni a nebude, takze uplne na stejno, musim poridit novou kameru.
3. V Ubuntu je obvykle nastavovani pres terminal zhruba takto: identifikuji problem, google mi vyhodi navod co napsat do terminalu, pak dam na Googlu COPY (CTRL-C) a v terminalu PASTE (SHIFT-CTRL-V), problem vyresen. Ne fakt to neni tezsi nez klikacka z Windows.
4. Balicky zlobi, ale aktualizace na Windows taky, opet nevidim ani v jednom vyhodu.
5. VirtualBox je ... nenapada me slusne slovo a rici katastrofalni je nevystizne software na obouch platformach, fakt si zrovna na tomhle pomerovat pindiky jako vazne?
6. Jo souhlas, notebooky jsou na linuxu problematictejsi, ale spousta lidi ma desktop a teda zadna baterie.
7. Jo souhlas, sam jsem na Windows hlavne kvuli hram. Zase ale si uvedom, ze spousta lidi nehraje a nebo jsou taci, kteri se vyzivaji ve starych hrach, ktere funguji i na linuxu. Slysel jsi nekdy o PlayOnLinux? Takova utilita nad WINE, ktera ti hru pomuze nastavit tak, abys nemusel nic konfigurovat v terminalu, takze keca v bode 3.
8. Slysel jsi nekdy o linuxovem grafickem rozhrani fluxbox? Instaloval jsem ho na notas Celeron 300MHz a nabehlo to cca. do 5 minut, jenze Windows 95 nabihaly 15 minut. Zadne novejsi Windows tam dat nesly, zatimco linux tam sel dat novej jeste nekdy pred ctyrma lety.
9. At si delaji na linuxu kolik chteji distribuci, nechapu v cem to jako skodi.

Ja ale taky nejsem fanousek linuxu, nicmene neni pravda, ze se to pouzivat neda, Windows maji jednoznacnou prevahu v hernich strojich, tam neni o cem diskutovat, ale pokud nekdo hry nehraje, klidne mu linux (Ubuntu, Mint apod.) muze stacit na domaci nebo pracovni desktop.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

troll se odkopal....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1 - vela menej znalych uzivatelov na prave s tou aktualizaciou antivira problem. Popisalo sa i nemalo clankov ako su casto prave antiviry deravejsie ako sam system a prinasaju dalsie zranitelnosti.

2 - Stav ovladacov je casto lepsi na Windows, ale od cias Win7 je tych verzii Windows tolko, ze ovladace casto pre novu verziu nie su. Co sa tyka zvuku, tak to je casto problem i na Windows. Prave minule sme riesili problem so zvukom na Win7 v praci. Veru vela sme kuzlili, kym sme rozbehali mikrofon a zvuk do sluchatiek.
V poslednom case prave na Linuxe sa stretavam s menej problemami ako na Windows.

3 - Ano, stava sa ze terminal obcas treba a vdaka bohu sa to da. Ked situacia nastane na Win a nie je k dispozicii nezavirena utilitka, tak je clovek casto v haji.

4 - toto som nepochopil. Prave balickovaci system svojim sposobom pridava na stabilite systemu, aby sa to cele nebilo. Pravda, ak nieco nie je v zdrojoch, resp. nie je samonosna, prip. vo flatpaku, tak ju moze byt tazke nainstalovat. Potom pomoze je kompilacia zo zdrojaku.

5 - Uz roky pouzivam out-of-the-box. Mam pocit, ze od verzie 5 netreba ani dkms.
No hej, ak chce clovek aktualnu verziu musi si pridat zdroj (https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads) aby sa mu to updatovalo. Akoze sa to aktualizuje na Windowse? :-P

6 - Vydrz neviem posudit. Ak vyrobca dodrziava standardy a podpora je v jadre nemal by byt problem. Ja som problem nemal.
Co sa tyka nastaveni Wifi, kedy ste naposledy videl Linux, napr. Mint. Na tieto konfiguracne veci je tu dobre fungujuci spraca siete s gui. Poslednych 10 rokov som ziadne konfiguraky upravovat nemusel.

7 - Pravda, ale ja sa hram. Steam je aj na Linux, na GoG su hry na pre Linux a vela veci ide s Wine, kde pomoze Playonlinux. Pre hraca to urcite nie je, ale da sa.

8 - LXDE nie je distribucia, je to Desktop environment. Rozne distribucie ho len pouzivaju.
Je vela odlahcenych distribucii, ktore pobezia lepsie nez WinXP. Distribucie postavene na ubuntu su nove veci, ktore maju casto vyssie naroky nez mal pred 15 rokmi WinXP. Napr. Mandriva s KDE3 bezala svojho casu omnoho lepsie nez WinXP.

9 - Prave to je o volbe, kazdemu vyhovuje nieco ine, kazdy vyvojar do svojho projektu da to co sa paci jemu, prip. komunite. Je to tazko vysvetlit niekomu kto zije na vlne Windowsu. Tam su zmeny nutene a volbe nie je.
Aj vo svete Linuxu sa stale nieco meni, niekedy zial, niekedy nastastie. Volba ostava. Mne sa chysta Mint prestat podporovat KDE, tak ak budem chciet pouzivat KDE ako moj primarny DE, tak najneskor 2020 budem musiet zmenit distribuciu.

Aj man neraz na Linuxe nieco nas..lo, ale castejsie ma stval Windows. Je pravda, ze Win7 bol celkom fajn, ale uz som zhyckany luxusom na moznostami Linuxovy prostredi (u mna KDE), vela veci mi na Windows chyba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- bezpecnost je z 99.99999999% v rukou uzivatele a to jak se chova ... to plati pro jakykoliv OS
- ovladace jsou problem taky vsude kde se vyskutuje mnoho ruznych nedej boze atypickych konfiguraci >>> na linuxu kolikrat prijdou s velkym zpozdenim nebo vubec ... windows ma preci jen lepsi podporu od vyrobcu HW i vyvojaru MS (s aktualnim HW).... je fakt ze Linux kdyz uz rozbehas dobre tak drzi jak zidovska vira ...:)
- herni podpora je stale velmi slaba pokud tedy clovek nema stesti na konkretni tituly ktere ho zajimaji ...
- z luxusu linuxu jsem uz vyrostl davno ted uz jsme tak liny s nedostatkem casu ze chci hotove reseni(ano neusetrim tolik ale tech par korun mne nezabije) :) i v pracovni sfere vychazi lepe MS reseni ....administrovat vetsi podnikovou sit je pak ve srovani s linuxem naprosta pohoda :) (divim se sam sobe jak jsem se za posledni dekadu zmenil z hatovani MS a vyzdvihovani linuxu za vsech moznych situaci :D ale widle jsou proste pohodlnejsi a muj postoj uz je smirnejsi ...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se na linuxu aktuálně řeší L7 (aplikační) firewalling? Na widlích jsou k dispozici ZoneAlarm, Comodo, Outpost, TinyWall, ... a další.

Ne každý si domů koupí Fortigate.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

v linuxe na to staci gufw

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, ja tomu nerozumím.
Kdyz chci pohrabat trávník, vezmu si hrabě. Hoblikem, nebo mixerem bych to asi taky dokázal, ale nebylo by to ono. Mixer radeji používám v kuchyni a kleště v dílně.
Mam WinPC, mam Mac a servery mi běží na linuxu. Vždy si vybírám ten nejlepsi nástroj.
Proč parta, evidentně znalých a inteligentních lidi, řeší (občas i dost emotivne) takovou hloupos, jako je otázka, jaký OS je nejlepsi? :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, ale není někdy jednoduché rozhodnout co je nejlepší řešení (proč lidí jezdí do města s SUV?).
Pokud mám do práce PC, na kterém potřebuju prohlížeč, mail, základy office a Eagle, tak proč Win + antivir, když ušetřených 6 tisíc můžu vrazit do HW?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

protoze treba nemaji jinou volbu ...taky mam doma vykonny pocitat s byvalou high end grafikou (dnes uz jen slusna) ale ze bych vyuzival nonstop jeho potencialu to se rici neda ;) a kupovat kvuli tomu dalsi jednoucelova nebo mene vykonna zarizeni opravdu nehodlam (toliko k tomu SUV ;) )
- antivir je prakticky vetsinou k nicemu obzvlast pro clovek co se chova korektne nebo se venuje jen te zakladni cinnosti bohate postaci antivir ktery je soucasti OS (takze uz jsme uplne na jine sume ..) ...a usetreny cas diky MS platforme postupem casu vyrovna i nakladum na rozbehani linuxu..
ale jinak v podstate velky souhlas s tebou i s predeslym prispevkem resi se tu blbosti a pritom na ruzne vyuziti i HW se hodi neco jineho a podle toho by jsme se meli ridit ... to ze se nekdo do krve byje za tucnaky nebo okna je usmevne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem, preco sa vsetci tvaria akoby rozbehat Linux bol daky problem. Dnesne instalatory su dalsi-dalsi klikacka. Za pol hodinky je hotovo vratane aktualizacii.
Obvykle je k dispozicii vsetko pre standardne pouzivanie PC (web, kanc. balik, audio, video).

Naposledy ked som instaloval Win7, tak to bola zalezitost niekolkych hodin, najma kvoli aktualizaciam a restartom. Win10 je na tom trocha lepsie, ale len trocha. Potom treba doinstalovat vsetok ten SW a ovladace, ktore mam na Linuxe automaticky.

Ano, ked mam specificky HW problem, moze to zabrat aj dost casu to vyriesit.
Vtedy ak su pre Win k dispozicii ovladace, je to tam lahsie, inak ani nie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že jsem to dočetl až k tomuhle příspěvku a nemusím psát nic dlouhýho, k tomu totiž není co dodat, je to stručné a trefné. Používám obojí (Windows i Linux) a každé na něco jiného (na to, na co se to hodí líp - imho).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. V pracovně mám stanici s Linuxem, protože mě živí. Pod televizí malý PC s Windows 10, protože chci hrát všechny hry na Steamu. A u postele Macbook (žena Chromebook), protože na takový to brouzdání je to ideální. Plus nějaký ty Androidy/iOS na tabletech a mobilech.

Někdo to má asi jinak, což je jeho věc. Osobně mi připadá, že Windows 10 jsou nejlepší verzí Windows, macOS krásný ale uvnitř sprasený UNIX na předraženém hw kde zdaleka vše nefunguje stylem "just works" no a Linux to je flexibilní, serverový zabiják bez konkurence který se může technicky orientovanému člověku hodit i na desktop, zejména pokud pracuje s Linuxy na dálku, nebo dělá vývoj softwaru (což je dneska dle statistik hlavně vývoj pro linuxové servery).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále mám u sebe USB s linuxem a dignostickými programy, co boot tak huba dokořán u každého známého, když se mu sesype komp, nikdy se to nedostane dál než na tři otázky. Co to je, kde to je a poběží na tom hry?, zkoušel jsem mému tatínkovi nainstalovat Lubuntu, ale nějak to jeho Lenovo S202 nedokáže schroupnout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na práci je Linux opravdu bezkonkurenční. Na pařbu bohužel ještě ne :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na steamu je pro linux nekolik tisic her a neustale pribyvaji. Zvlastni je, ze ani nektere herni konzole nemaji tolik her a presto se masove prodavaji. Takze bych rekl, ze ani Vase tvrzeni uz moc neplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, zial vela AAA titulov vobec pre Linux nevychadza a ani nikdy nevyjde.
Kebyze som vasnivy hrac, tak si na hry zabezpecim Windows aj ked doma mam vsade len Linux.
Kedze mi staci to co k dispozicii je, resp. sa da rozbehat na Wine, tak Win nepotrebujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pravdu má. Ne že by to nešlo, ale hraní je na Windows nejsnažší a nejdostupnější (pro zarputilé pařmany). Na druhou stranu si nemyslím, že každý uživatel kompu je hráč (naruživý).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to zkoušel a vrátil jsem se na Win7. Proč?
Na linuxu neexistuje kombinace která by plně a ergonomicky nahradila WinSCP+"Notepad++"+Putty

1. Potřebuji abych se komfortně připojoval na x různých SSH serverů současně něčím jako winscp a zároveň si mohl jednotlivé instance odlišit barevným pozadím winscp. (abych se nespletl)
2. potřebuji na poklikání na soubor ve winscp, aby se mi otevřel v Notepad++
3. potřebuji aby se po uložení souboru , tento okamžitě a bez ukončování souboru v NOtepad++ tento uložil na vzdálený server.

Pro předchozí 3 body bohužel alternativa v linuxu neexistuje. (a ne Filezilla + notepadqq to opravdu není)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

filezilla + fire ssh + sublimetext alebo atom.
na rozdiel od winscp stabilnejsie na filezille (dual boot win7 + mx16)

treba si uvedomit ze linux nie je windows zadarmo. niektore veci su ine, otazka znie co je lepsie ci zvyk alebo to druhe :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tohle umi KDE asi od verze 2. Edituji soubory vzdalene pres ssh, ulozeni probehne ihned.
Jsem si jist, ze toto umi i Gnome, ale netusim jak je na tom barevne odliseni.

Tzn. je zvlastni, ze jste zjistil, ze to neexistuje, kdyz tohle umi linuxove prostredi out of the box.

Takze stacilo trochu hledat - naopak vysledek jednodussi nez Vase kombinace programu. Jak v KDE tak Gnome neni nutne doinstalovat nic navic. To o Windows urcite neplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já hledal nějaký sw co je alternativou k winscp. Tedy jsem do google zadal: "linux winscp alternative" a postupovál dle různých rad atd. To, že to jde nějak rovnou jsem vubec nevyzkoušel protože to ani nevim že to jde. Používal jsem fedoru.
Díky zkusím to tedy znovu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vie to aj Mate (Caja) ci XFCE (Thunar)
presne tak je to out of the box v linuxe

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Linux + KDE:

WinSCP -> Krusader
Notepad++ -> Kate
PuttySSH -> ssh

z linuxu je to pro mě 10x pohodlnější

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za radu. Zkusím to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za posledných 12 rokov čo Linux použivam aj adminujem vidím neskutočný posun vpred, hlavne čo sa týka podpory HW, čo bol v podstate jeho najväčší problém v minulosti.

Pre mňa osobne ako jediná gulka do vlastných rad je široké nasadenie systemd, čo považujem za fatálny balast. Jediná vec, ktorú nieje tak ľahké jednoducho ignorovať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

suhlasim.
V notebooku mam experimantalne Deepin linux 15.4.1 so systemd, co mi na nom nevadi, kedze je to taky "zachodovy" ntb (mail, web, spravy, sem tam Fallout 1 a 2) s baterkou na 2 hodky.
No pozorujem napriklad pri pripojeni cez ssh na server caste odpajanie a tiez kolisanie signalu.
Ked tam bol Mint 17.3 Mate (bez systemd) tak sa to tak nespravalo.
DO buducnosti to na desktop vidim na MX linux (16.1 teraz) alebo Devuan ci MYIO linux

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, či práve toto by som prisudzoval systemd, môžeš tam mať uplne iný kernel alebo verziu ovládača, NetworkManagera a pod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odskusane, aj ine distribucie. robi to dany ntb s lm18.2, Ubuntu Mate, Deepin aj s inymi kernelmi. na mx16, LM 17, Antix, Devuan to nerobi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Flamewar ako sa patri. Ja nechcem rypat do osieho hniezda, ale najde sa tu nejaky admin, co spravuje stovky Linuxovych klientov? Ako dobre alebo zle sa to da menezovat v porovnani s Microsoft Active Directory, SCCM, a podobnymi nastrojmi? Toto ma celkom zaujima.
A dalej by ma zaujimalo, ak existuje firma, co na pracu pouziva na klientoch Linux, ako sa k tomu stavaju useri? Asi je to pre nich dost frustrujuce, ked musia pracovat s niecim inym, nie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

317 strojov cez zentyal. v podstate je to rovnake ako AD.
predtym sme v inej firme pouzivali openLDAP
uzivatelia su spokojny. 90% prace web+mail. ked sme migrovali z Windows XP na Linux Mint 17.2 Mate chvilu to trvalo kym zistili co sa ako vola ale mnohi si uz aj doma instaluju LM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka, zentyal som skusal vo VM prostredi. AD fungovalo, Home directories detto. Skusal som myslim aj Web Filter a nejake tie moduly co sa tyka UTM, celkom uspesne, no v reale som to nikde nevidel fungovat. Ako je to licencne, je Zentyal zdarma s obmedzenymi ficurami + mozes si platit support, alebo je tam obmedzenie na pocet userov?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klientů ne, spravuju stovky serverů.

Jinak klienti nejsou problém a nebyly problém ani v roce 2001 třeba na škole (stovky počítačů, tisíce účtů). Home adresáře uživatelů připojované přes NFS z centrálního storage serveru, uživatelské účty centrálně v ldapu. (Takže se student mohl přihlásit odkudkoliv a viděl svá data). Dneska to klidně může být libovolný z distribuovaných FS.

Správa software není problém, nevím, co se používalo tehdy, ale ssh existovalo a napsat si skript na cokoliv nebyl ani tehdy problém. Dneska se to nechá snadno udělat přes ansible / salt / puppet, cokoliv se vám líbí. A potom už na počtu strojů nezáleží.

"A dalej by ma zaujimalo, ak existuje firma, co na pracu pouziva na klientoch Linux, ako sa k tomu stavaju useri? Asi je to pre nich dost frustrujuce, ked musia pracovat s niecim inym, nie?"

Naše firma tomu nechává volnost, je tady spousta různých OS (Linux, Windows, MacOS), kdo co chce (důležité jsou výsledky práce). Ale my jsme vývojářská firma.

Jinak u zaměstnanců vůbec nevidím problém s OS, ti prostě pracují s programy a je celkem jedno jaký OS je nese. Kdysi (cca 2005) jsem doučoval jednu úřednici matematiku, občas jsme byli u ní v kanclu, na desktopu měla linux a nějak to nevypadalo, že by s tím měla problém. Na agendu měla program, znala DE do té míry jak potřebovala a nečinilo jí to žádné problémy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za odpoved. Je mi jasne, ze cez SSH s prislusnymi opravneniami sa da vlastne spravit uplne cokolvek. Mozno som sa nevyjadril celkom presne. Skor ma zaujimalo, ci existuju nejake nastroje na spravu Linux klientov, kde nemusis vsetko krvopotne skriptovat, ale mas na to uz trebars pripravene nejake surove skripty a jednoducho si ich upravujes podla seba (nejaky balik nastrojov napriklad).
U nas sa hojne vyuziva napriklad SCCM, kde si user moze instalovat aplikacie podla potreby aj sam, existuje nieco taketo napriklad aj na Linux? Ohladne zamestnancov som mal hlavne na mysli navyk userov na aplikacie MS Office. Komunikacia cez Outlook, groupware to je v Outlooku samozrejmost a myslim, ze aj spominany Zentyal dokaze robit Groupware dokonca uz aj v spolupraci s Outlook (pomocou add-inu, tusim to je byvala Zibmra..) Navyse aj nasi zakaznici a dodavatelia v drvivej vacine pouzivaju tieto aplikacie od MS, vratane tych, co bezia na Apple notebookoch. Tu si myslim, ze moze mat vacsina beznych userov ten problem, ze musia zacat pouzivat Thunderbird a Writer. A dalsi problem vidim v namakrovanych Exceloch, netusim ako dobre napriklad dokazes spravit makra v Calc, ako dokazes napojit Sheet na SQL databazu atp. Ale to je asi na dlhu debatu :) Kazdopadne by som niekedy rad navstivil nejakeho kolegu Admina, co spravuje taketo Linux prostredie (vratane klientov), ze ako to funguje. Nepochybujem, ze aj to ma svoje muchy, bugy, podobne ako u MS a kto mi bude tvrdit, ze nie, tak ten keca...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Skor ma zaujimalo, ci existuju nejake nastroje na spravu Linux klientov, kde nemusis vsetko krvopotne skriptovat, ale mas na to uz trebars pripravene nejake surove skripty a jednoducho si ich upravujes podla seba (nejaky balik nastrojov napriklad)."

Víte, ony ty vlastní skripty (nebo vlastní řešení) jsou nakonec to nejlepší. Hromada těch "hotových balíků" není nic jiného, než přednastavený OpenLDAP, nějaký DNS server, DHCP, Samba4 (aby to mohl být AD/DC pro Windows) apod. Není tam nic zázračného.

Když to funguje, tak ok. Když to nefunguje, tak jste ... víte kde.

Totéž ta Zimbra, ve skutečnosti to není nic jiného než nabordelené (slušnější slovo pro to nemám) standardní programy jako postfix, dovecot, mysql, apod. akorát je vše tak zmrvené, že to nemůžete nastavovat přímo, ale přes to jejich rozhraní. (A musíte platit licence za uživatele apod. radosti.) Ale jinak tam není nic, co by schopný admin nemohl nastavit sám.

Sorry,opět jsem reagoval spíše na serverovou část.

U klientů fakt nevím, co dělat víc než nainstalovat potřebné programy (což lze snadno udělat vzdáleně) a případně nastavit pár drobností v textových souborech (což se snadno udělá přes ty zmiňované ansible apod.). Když tak se rozepište o tom, co vše je potřeba na klientských počítačích nastavit.

"v namakrovanych Exceloch, netusim ako dobre napriklad dokazes spravit makra v Calc"

Nevím, tohle jde totálně mimo mě. Kdysi dávno jsem potřeboval udělat statistiku několika miliónů hodnot, narval jsem to do Excelu, zjistil, že to víc jak 65k řádků neumí, tak jsem to narval do SQL DB a tím pro mě tyto Excely a Calcy nadobro skončily.

Viděl jsem pár připravených tabulek s výpočty a všechny do jednoho byly špatně. Nehledě na slavné příběhy o tom, jak jsou i názvy funkcí v Excelu překládány do češtiny a při otevření v jiné jazykové variantě se to poškodí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokial poznate Windows Server v role AD DC, tak viete, ze tam je kvantum predpripravenych Admin templates, ktore sa daju aplikovat ako Group policy. Pocinajuc nastavnim napriklad Screen savera + povinny logon a konciac napriklad zablokovanim pristupu k jednotlivym sucastiam Windows (control panel atp.), pripadne nastavenie Home page v IE. Je to ho hrozne kvantum, co sa da pomocou GPO aplikovat (ako pravdepodobne viete). Je nieco taketo mozne centralne spravovat v Linuxe? Pre mozno lepsie pochopenie - cez PowerShell sa da vo Windows robit tiez skoro cokolvek, ale existuju nastroje, ktore to vyrazne zjednodusuju - napriklad ADUC nastroj na spravu AD Objektov atd. Na windows klientoch sa to nastavovat da, o to mi nejde, ide mi skor o to, ci sa da nieco taketo robit aj na Linux klientoch. Myslim, ze aj AD DC postaveny na Linuxe dokaze aplikovat GPO na Windows klientoch, mozno nie vsetky, ale urcite nejaku cast dokaze. Ako je to ale s Linux klientami, prichadzaju tam vobec GPO do uvahy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Především, na linuxu pro něco takového není důvod.

Uživatel má by default práva jen do svého domovského adresáře a nikam jinam. Takže skrytí "ovládacích panelů" je jaksi automatické, protože uživatel stejně nic systémového změnit nemůže.

Naopak, pokud konkrétnímu uživateli chcete nějaké takové právo dát, stačí příslušně editovat sudores a je to.

Pokud je potřeba spouštět nějaký logon skrypt, opět lze upravit systémové soubory v /etc/ (profiles) a připsat do nich věci, které se mají spouštět při loginu uživatele (a uživatele je nebude moci změnit, protože k tomu nemá práva). (Jistě se najde mnoho dalších možností, třeba přes PAM a mít logon skripty v ldapu.)

Totéž platí pro ten screensaver (pokud je teda zrovna toto tak důležité).

Tímto způsobem zařídíte "téměř" cokoliv, většina programů má systémový konfig v /etc/, uživatelský konfig v ~/.config/ (a případně ještě parametry příkazové řádky), takže pokud potřebujete nastavit nějaký default pro určitý program, tak vám stačí nastavit /etc/program.conf (prostě system-wide konfiguraci) a je to.

Ten systém je postaven úplně jinak a spousta věcí z Windows světa tam nedává žádný smysl. Už třeba jen proto, že v unixu má od počátku uživatel omezená práva a nemůže zasahovat nikam jinam než do svého home, takže všechny programy jsou na to připravené.

Nehledě teda na to - a to se dneska už teda příliš nepoužívá, není k tomu důvod - že hromadu částí fs lze mít namountováno jako readonly a úplně klidně připojené jako NFS - takže můžete mít /usr (to je adresář, kam se instalují programy) readonly nfs a mít všechny programy nainstalované jednou na jednom NFS storage. Pro instalaci nového programu jej stačí nainstalovat na jedno místo (a mimo jiné tím také šetřit místo na disku) a potom jej můžete používat na desítkách stanic. (Bohužel, toto už dneska na linuxu není příliš možné, protože se udála hromada změn, ale například na FreeBSD je to stále možné a dokonce doporučované v dokumentaci.)

Zatímco na windows (zejména windows pro BFU typu Win9x, nemluvím o řadě NT, která je na tom od počátku lépe) neměly na počátku systém práv a spousta programů až do dnešních dnů se pokouší přistupovat po celém systému (takže je potřeba vymýšlet omezení a aplikovat je po celé síti - tuto starost s linuxem prostě nemáte).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka opat za rosiahlu odpoved. Vidim to osobne tak, ze spravovat prostredie s Linux klientami (teda pracovnymi stanicami, workstations alebo proste klasice pocitace pouzivane Usermi) je mozne, ale je nutne detailne poznanie celeho daneho systemu + silna znalost skriptovania. V konecnom dosledku, ked administrator tieto veci ovlada, nemal by narazit na nejaku neriesitelnu situaciu. Pre mna je clovek znaly Linuxu (a to ich poznam mozno tak 3-4) saman a vrchol trpezlivosti :) ked vidim vsetky tie konfiguraky, ktore treba rucne editovat, sturat sa v MAN pages atd. to proste nie je pre mna. Ja som odchovany na klikatkach od MS a celkom mi to vyhovuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"detailne poznanie celeho daneho systemu + silna znalost skriptovania"

Jenže to není potřeba znát celé a naráz. Skriptování je přirozenou součástí procesu učení, nebo lépe řečeno používání toho systému. Nejdřív v terminálu spouštíte jednoduché příkazy, případně i s parametry, potom si skupinu často spouštěných příkazů dáte do spustitelného souboru (skriptu), postupně upravujete k obrazu svému, třeba přidáte podmínky atd. Prostě to jde samo a přirozeně.

Totéž znalost systému. Stejně jako ve windows musíte vědět, kam kliknout (nebo třeba co kde editovat v registrech), tak tady je to úplně totéž, akorát místo "grafické cesty" je tady cesta k souboru někam do /etc/. Na této úrovni v tom není rozdíl.

"sturat sa v MAN pages"

Ono to není nijak hrozné. Předpokládám, že když pracujete s nějakým složitějším přístrojem, stejně si ten manuál taky otevřete. Ani v grafickém prostředí nelze bezmyšlenkovitě klikat na tlačítka, i tam je potřeba vědět, co člověk dělá. U některých nástrojů je vysoce vhodné i školení a nějaká zkouška.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pracuju na softwaru pro management 100 000+ linuxových klientů, tzn. nedělám to přímo. Když se řekne linuxový klient, je to pro mě server, těm také říkáme klienti (např. klient config managementu, klient konzumující updaty a podobně). Asi se ale ptáte na workstation? Tam budou myslím Windows na míle daleko, je to řešitelný problém, ale bude to chtít dobrého admina (kdysi jsem pro jednu firmu s několika tucty pracovních stanic na SUSE pracoval).

Ad frustrace - ta frustrace se podle mého názoru zmenšuje, jelikož více a více aplikací jde do webových verzí a z OS se vlastně stává jen prohlížeč. Liší se to obor od oboru, ale například takové call-centrum bude dobrý příklad prostředí, kde se linuxová workstation může dobře ujmout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chce to urcite dobreho admina, ktorych je asi ovela menej ako adminov MS produktov. A co viem zo skusenosti, tak ked taky admin firmu opusti, tak jeho nastupca ma velky problem, nakolko vela veci sa riesi vytvaranim roznych skriptov, ktore si vytvaral dany clovek sam a vacsinou (povedzme si otvorene) my admini nevedieme detailnu dokumentaciu o tom, co sme nastavili, ako a preco. To iste plati pre komenty v skriptoch, vieme, ze je dobre si zakomentovat, ale ruku na srdce, nie vzdy to tak robime :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na MSDOS a W95 a W98 jsem vyrůstal takže Vás v tom trochu chápu. Na střední jsem byl exot když jsem si něco jen tak vyzkoušel v dosu zatímco ostatní jeli na W98 nebo již XP. To byl tou dobou mainstream. Pak mě známý seznámil s linuxem - tou dobou vcelku populárním madrake linuxem. Pamatuji si na jeho první slova "ale není to pro všechny", to dnes slýchám stále méně častěji. Jakoby měl linux být všelékem a windows rakovinou. Dlouhou dobu jsem takto ortodoxně uvažoval. Dokonce jsem přešel na Slackware a vyráběl jsem si balíčky které mi chyběli. Jednou těch závislostí bylo moc a balíček se mi po celodenním snažení prostě nepodařilo vytvořit - čas, který jsem jinak mohl využít hodnotněji. Pak jsem kompiloval jaderný modul pro svou bezdrátovou síťovku broadcom. Používal jsem originál vanila jádra z kernel.org - jednou mi u novější verze zhavarovala kompilace a později ještě s novější verzí jádra to rázem šlo. To jenom nějakého frikulína napadlo přejmenovat jadernou knihovnu lib80211 na (myslím) iee80211. Asi to nemělo velký ohlas tak s další verzí jádra vrátil na původní název. No a takových příkladů najdeme v linuxu hafo - klidně se zruší kompatibilita jen kvůli malému téměř bezvýznamnému plusu.

No a s tím Ubuntu to je taky kec. Ne každému vyhovuje Ubuntu - tímto výrokem ho stavíte do mainstreamu na poli linuxových distribucí což by mělo být v rozporu s Vaším tvrzením o tom jak mainstream nemůžete. Takže možná pro Ubuntu ok ale ostatní distribuce? - to už je eventuální záležitost. No a pokud jste si nikdy nevšiml ve windows příkazového řádku nebo power shellu tak pak si nestěžujte, že windows nic neumí a nedá se žádným způsobem nastavit. Jinak kdybyste občas ve windows řešil nějaké praktické problémy a nečetl jen co v nich nejde tak byste zjistil, že na internetu naleznete taky X návodů jak něco někde změnit. A je myslím celkem jedno pokud by to bylo přes registry - neopatrným postupem si můžete linux rozhasit tak snadno jako ve windows.

Dodatečně bych rovněž zmínil bod, který je mezi skalními příznivci linuxu vyzdvihován - dlouhá podpora staršího hardwaru. Na stole mi leží vcelku primitivní wifi router od asusu. Jediný firmware, který lze na něj dostat je speciálně upravená verze DD-WRT která už dlouhou dobu není aktuální a to bych čekal, že síťové prvky budou silnou doménou linuxu. No nedivil bych se, že by mě kdejaký linuxový nadšenec odpálkoval tvrzením o tom, že asus je shit a že toto je prostě uberhistorický model apod. Podobně jsem se nedávno doslechl, že 5 let starý počítač s hybridní grafikou od AMD je dnes pasé - no AMD se na své fglrx drivery vy*ral (ani nikdy nebyli takové jako ve windows) a výkon opensource ovladačů je směšně mizerný.

Takže toto jsou moje důvody proč jsem linux po letech nakonec přestal používat - tedy alespoň na desktopu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.