Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč používám Linux (byť z úplně jiných důvodů)

Důvodů pro používání toho či onoho operačního systémů může být milión, nebo také jeden. Mohou se ale měnit časem?
blog
čtyři tučňáci - linux logo

Tímto zápiskem reaguji/navazuji na Heronův Proč používám Linux. Pokud máte rádi filosofování na téma používaného OS, v tomto případě doplněného mnoha fakty a dobře podloženého, tak si jeho blogpost přečtěte, stojí za to. My se s Heronem ne vždy shodneme, je to ostatně dáno odlišnými pohledy na svět, neb já jsem nikdy nedělal admina (a pokud to bude možné vyhnu se tomu stejně jako hypotetické práci programátora :-).

Pro mě je prostě operační systém věc, která slouží k provozu jiných věcí. Miloval jsem MS-DOS. Ne proto, že to byl Microsoft, ale pro jeho čistotu. Co jste si napsali do config.sys/autoexec.bat, to jste měli. Co jste si dali do jakých adresářů to jste tak měli. člověk si mohl hlídat jednotlivé kilobajty paměti, diskového prostoru a kdybyste jej o půlnoci vzbudili, řekl by vám, kde na disku se nachází jaký soubor, proč je tam a ne někde jinde. To byla rustikální téměř-dokonalost, stvořená Gary Kildallem, pseudo-odcizená Timem Patersonem a následně převzatá Microsoftem.

Windows to narušily. Vrazily mezi uživatele a systém další vrstvu, která vše zastřela a od verze 95, resp. později zejména XP to začlo jít do ř**i. Ano, 95-98-XP jsem používal dlouho (cca. 1996 - 2010), neb nebylo jiného zbytí, když jsem chtěl hrát aktuální hry a hrabat se ve videu. Ale ty doby jsou pryč.

Mé důvody proč používám Linux jsou po léta stejné, byť se trochu mění (s tím, jak se mění mé využívání počítače).

  1. Protože to není mainstream - Windows jsou mainstream a já prostě nemám mainstream rád. Trvalo mi řadu let, než jsem zjistil, že se radši peru s omezeními a hledám zbytečné cestičky jak řešit to, co v majoritním nástroji funguje zcela samo, než abych používal to, co všichni ostatní. Jo, asi fakt mám potřebu se vymezovat vůči běžné společnosti. Jestli tomu chcete říkat elitářství, tak si klidně poslužte, ale elitářství v tom opravdu není. Jen mě nebaví plout s davem. Nikdy mě nebavilo a nikdy bavit nebude. A podřizuji tomu volbu operačního systému, což je myslím poměrně dementní důvod.
  2. Microsoft dělá spoustu věcí příšerně blbě - Poslední esteticky čistá Windows byla verze 98, případně 2000. S přeplácaným GUI od XP výše už se mi pracovalo blběji a bohužel na všech verzích bylo znát, že "klasický režim" je tam jen tak naroubován, bez citu ke vzhledu prostředí. Ze stejného důvodu jsem nebyl nikdy schopen trvale používat na Linuxu KDE, resp. GNOME, obvykle jsem se přeléval mezi Xfce a LXDE a tak nějak přežívám na LXDE doufaje, že jednoho dne budu mít dostatek času, abych si našel něco vhodného trvalého a lehkého (tajně přemýšlím nad něčím dlaždicovým v kombinaci s UltraHD monitorem). MS Office od verze 2007 s novým rozhraním je dle mého osobního názoru hnus, který se nedá používat, resp. dá jen velmi obtížně. Některé další Microsoftí způsoby obsluhy prostředí Windows jsou zastaralé - zeptám se: pořád platí, že nelze okno přesouvat tak, že zmáčknete např Alt a pak jej myší chytnete kdekoli? Pořád se to musí chytat za horní lištu? Atd.
  3. "Linux" umí 97 % toho, co bych si přál - většina věcí se přesunula na web a co se nepřesunulo, to buď zdechlo (Silverlight - nezapomenu jak jsem kvůli tomu graboval Feynmanovy přednášky pomocí záznamu obrazovky), nebo to Microsoft otevřel, nebo otevírá (.NET / Xamarin), nebo má více než plnohodnotnou náhradu (Rawtherapee/darktable), nebo jsem to přestal používat (VirtualDub). Jediné, co mi chybí ke štěstí, je implementace Direct3D do Linuxu, kvůli několika málo hrám (Skyrim, …)
  4. Linux se snadněji obhospodařuje než Windows - pokud se jako já držíte Ubuntu světa, tak na 99,99% věcí najdete X návodů, čímž padá většina kritiky Linuxu ze strany Windowsáků. A věci se řeší v Ubuntu snadněji než na Windows, neb jde mnohdy jen o pár příkazů v Bashi (které jsou navíc srozumitelné, což ve srovnání s nějakým 3rd party closed-source obskurním GUI nástrojem pro Windows je nebe a dudy). Nemluvě o tom, že většinou nepotřebujete nic moc řešit, protože vše tak nějak funguje samo.
  5. Nevadí mi nějak zásadně veci jako systemd - Heron ve svém zápisku píše dosti o systemd a srovnává jej s init systémem ve FreeBSD. Jak jsem výše psal o MS-DOSu, tak ano, mě je vlastně srdcem daleko bližší FreeBSD, případně některé ještě ortodoxnější projekty jako NetBSD a OpenBSD. Ale zatím jsem prostě nenašel současně dost odvahy a dost času, abych se do přechodu pustil, což se ani pro bližší budoucnost nezmění. Takže mezivrstvy typu systemd, u kterého opravdu netuším jak/co dělá, beru jako nutné zlo, avšak zlo 1000× menší než Windows 10 a jejich podhoubí. Ostatně zatím ještě stále negativy skenuji pomocí Epson V500 a Vuescanu (ten pro BSD není k dispozici, stejně jako ovladače pro skener). Ale až se jednoho dne dostanu k pořízení makro objektivu, může být vše jinak a cesta k BSD bude otevřena.
  6. Jsem spokojenej lenoch - vždy je tu ale i faktor lenosti a spokojenosti. Mám operační systém, který funguje uspokojivě a nemám potřebu to nijak měnit. A jestli si za slova "operační systém" dosadíte Windows 10, Lubuntu, FreeBSD či macOS, není podstatné. To, co se počítá, je téměř naprostá absence touhy po změně.

Přiznám se, že si nepamatuji, co jsem tu za posledních řekněme 5 let psal o tom, proč a jak používám Linux. Nechce se mi to ani dohledávat, takže si sami můžete ověřit, jak se můj náhled na Linux za poslední roky změnil. Je jasné, že donekonečna tyhle stojaté vody neudržím, plyne to ze skutečnosti, že používám X.Org/LXDE/GTKv2, což pokud vydrží do vydání 18.04 LTS, tak dává naději na ještě pár let života, ale pak přijde povinně Wayland a o LXQt si dovolím pomalu říci, že na něj nepřejdu. Takže možná MATE, možná něco jako i3, možná něco mezitím. Ale o tom kdyžtak zase někdy příště…

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Proč používám Linux (byť z úplně jiných důvodů)

Čtvrtek, 23 Listopad 2017 - 00:06 | LukyH | Na MSDOS a W95 a W98 jsem vyrůstal takže Vás v...
Středa, 22 Listopad 2017 - 16:21 | Heron | "detailne poznanie celeho daneho systemu +...
Středa, 22 Listopad 2017 - 14:44 | sandis | Ano, chce to urcite dobreho admina, ktorych je...
Středa, 22 Listopad 2017 - 14:42 | sandis | Vdaka opat za rosiahlu odpoved. Vidim to osobne...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 19:03 | Fotobob | Bohužel pravdu má. Ne že by to nešlo, ale hraní...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 18:46 | Fotobob | Zvolit nevhodný HW pro nějaký konkétní způsob...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 18:29 | Fotobob | Ad 2) už se mi i stalo, že se nenainstaloval...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 17:34 | Lukas Zapletal | Pracuju na softwaru pro management 100 000+...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 17:26 | Lukas Zapletal | Přesně. V pracovně mám stanici s Linuxem, protože...
Úterý, 21 Listopad 2017 - 17:16 | Lukas Zapletal | Je to nepříjemné chování, to jistě. Ale já už dvě...

Zobrazit diskusi