Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zemřel sir Clive Marles Sinclair

Gumak bol mojim snom asi od 10tich rokov. Neskor mi nasi kupili Deltu, co bolo dovozove ZX Spectrum+ s prelepenym logom. Tesla Piestany v tej dobe sice vyrabala PMD85, ale baza hier bola neporovnatelne slabsia ako pre Spectrum. Takto Zapad vyhral "hearts and minds" nasej generacie.
Skoda tych chybnych rozhodnuti a roztriestenosti projektov. Keby sa zameral len na trhovy segment hernych pocitacov, mohol to Sinclair dotiahnut ovela dalej.
RIP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"či první masově vyráběnou kapesní kalkulačku (Sinclair Executive - září 1972"

HP-35 (únor 1972) se z nějakého důvodu nepočítá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Britové vždycky tvrdili, že to HP je do kapsičky gentlemanovy košile příliš objemné, Executive se tam vejde. Takže pro ně je sir Clive vynálezce kapesní kalkulačky a já to rád hraju s nimi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale William Hewlett trval na tom, že se kalkulačky HP musejí vejít do jeho kapsy - a taky se tam vešly. Asi mu bylo jedno, že není džentlmen. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebylo jako 20 let předtím u Sony. Tam se taky jejich rádio muselo vejít do kapsy. No a když to moc nešlo, ušili jim pro reklamní akci košile s větší kapsou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Didaktik.... jo to byly casy. Nej hra? Subway Vigilance

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V žádné jiné zemi kromě UK údajně nebyl tak vysoký podíl ZX Spectrum mezi 8-bity jako u nás. Nevzpomínám si že by se tehdy oficiálně dovážel, možná to rozhodla cena (při individuálních dovozech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně se nedovážel. Čert ví proč, jiné se dovážely. Ale asi na tom množství má významný podíl Didaktik, byť přišel dost pozdě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná byl důvod prozaický (ZX Spectrum) se díky velikosti snáze pašovalo, než objemný breadbin C=64. Údajný celní poplatek 150Kčs/KB (oficiálně zrušený prý až v lednu 1988) hrozil při 48KB přecijen nižší (byť stále 7200Kč, tedy prakticky dva průměrné platy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba my jsme C64 propašovali bez problémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na přelomu let 1982-83 (Už si nepamatuji přesně, kdy jsem se byl zeptat na celnici) ZX-Spectrum 48k bylo clo 60000 kčs, tenkrát byla odhadovaná cena podle celníků 200Kkčs a tak darovací daň jsem už nezjišťoval, snad to byly taky desítky procent.
V roce 1984 zx interface 1 a 2x microdrive clo si už nepamatuji, ale platil jsem za to asi i s darovací daní kolem 6-8Kkčs. Za nenahlášení k přiznání darovací bylo popotahování a asi i nějaká pokuta v řádu 1-2Kkčs, plus výslech co dalšího jsem nepřiznal, měl jsem chuť přiznat pro srandu např. rubikovu kostku, ale neudělal jsem to, aneb není třeba dráždit hada bosou nohou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tenkrát byla odhadovaná cena podle celníků 200Kkčs"

Celníci neznali oficiální kurz Kčs? Ten určitě nebyl kolem tisíce Kčs za dolar. :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle Celního nálezu z 6.9.1983 (celnice Cheb, nádraží ČSD) to bylo takto:

ZX Spectrum 48kB (a je k tomu i výrobní číslo počítače)
cena 7200Kčs
limit 2200Kčs
k vyměření 5000Kčs
pořadové číslo paušálního sazebníku 7, sazba 10%, clo k platbě 500Kčs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovazali sa cez oficialne cez Klenoty a Tuzex.
Prednost ale mali oblasti ako Prievidza, Velky Krtis, Ostrava a podobne. Proste banicke oblasti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? V Tuzexu byl Sord, Sharp, ale Spectrum jsem tam nikdy neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hej som z pd skoro,,, a starsi clovek, tak to pamatam, aj blizke elektrararne a chemicke zavody ci bane, metalurgia v okoli BB ,,, kde bolo strasne vela elektrikarov a vysokoskolskych inzinierov elektrotech oblasti,,,co kupovali tie pocitace z tuzexu a vlastne prve piratske uloziska ak sa to tak da nazvat ,,boli na pocitacoch v prvej polovici 90 rokov v elektrarnach a inych velkych podnikoch ,,,dokonca v atomkach kde mali najvacsie hardisky))) lebo mali prioritu,pri nakupoch zo statu,, aj dnes je tam v sirsom okoli pd a ziar n h,, vela firiem co maju zaklad v ludoch z husakovej generacie a vlastne su to posledny vzdelany ludia co tahaju tento kvazi-mafiansky eu kapitaliszmus, dnesny mladsi maximalne kupia ajfona a zbuchaju apku naprogramuju ale svet tahaju ine firmy ako yandex na wallstreet a cinske megakolosy ,,u nas sa uz nic neprodukuje aj elektrarne idu zavriet ,z coho budu tahat el auta nevedia ale rozkaz znel jasne"- klima politika musi zvitazit,,,)) proste hlupaci ,,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smutná realita, no máš bohužiaľ úplnú pravdu, RVHP bola oproti tomuto sfanatizovanému "zelenému" eurohnoju úplná selanka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RVHP? Zjevně nevíš o čem mluvíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle pán udělal osobní počítač opravdu osobní. Budiž mu země lehká.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ZX Spectrum je moje srdeční záležitost, mám na něj obrovské množství krásných vzpomínek z dětství.
Dodnes jsem naměkko, když někde vidím "© 1982 Sinclair Research Ltd" a vzpomenu si na legendární příkaz - Load"".

Děkuji sire Sinclaire, nikdy nezapomenu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tiez rad spominam, mal som Didaktik Gama za 8000,-KCS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Didaktik M bol moj prvy pocitac. Nastastie som ho dostal aj s priruckou v ktorej bol popisany BASIC a nastastie tie kazety, na ktorych boli hry, za moc nestali a velmi rychlo sa stali necitatelne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ještě ho mám schovanej..." (Čochtan, vodník ze Zlaté Stoky, okres Třeboň)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já holt zas musím jít proti davu: sir Clive je pro mě jen jméno z Amatérského rádia a článků o ZX-80/81. Je pro mě značkou počítače ZS Spectrum, o kterém a hrách pro něj jsem si rád četl v čb Excaliburech, ale nikdy jsem jej neměl, nemám a mít nebudu. Maximálně jsem za komoušů velmi lehce přičuchl ve SMT k počítači Ondra, kde se ale stejně po hoĎce BASICu pařil Jet Set Willy nebo Jetpac. Někdy kolem 2003 jsem si to párkrát dal přes emulátor, ale je to prostě dávná nostalgická vzpomínka na dobu, kdy jsme na žádný počítač neměli prachy a tak se sockovalo v SMT nebo výjimečně u nějakého/něčího kámoše (ale to šlo spíš o Atari 800/130XE). Takže na nikoho z oboru takhle silnou vzpomínku nemám. Ale hezky se to četlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když už mi ZX Magazín dávno nechodí
https://cs.wikipedia.org/wiki/ZX_Magaz%C3%ADn
RIP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sinclairovi šel establišment vždy silně po krku, nikdy nedostal žádnou společenskou ani státní podporu, a přesto všem v té době nakopal p*del s ZX80, 81 a především s "gumákem". Takový úspěch se neodpouští a tak ho následně podnikatelsky, společensky a odborně zlikvidovali. Jako ostatně mnoho dalších nadějných firem kolem ICT z Británie (a Evropy)...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Karkulce :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Didaktik M som v detstve pouzival s kotucovou Teslou B70. Magnetofon aj pasky som nastastie mal zanovne, takze nebol problem. Inac bolo nahravanie z pasky zdlhave a dost problematicke. Hra R-type bola rozdelena az na 8 casti (co sa tykalo nahravania z pasky, kazdy diel cca 4 min. nahravania), takze vypadok elektriny / reset by rozhodne nepotesil. Na Atari 8bit bola zvukova modulacia (zrejme) podstatne lepsie vymyslena. Podrobnosti uz ale neviem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atari v defaultu bylo při nahrávání pomalejší. Taky se používaly různé turbo programy a pak šla spolehlivost dolů. Jinak nemám pocit, že by nahrávání na Spectru bylo míň spolehlivé. Jen k němu nebyl extra kazeťák, takže záleželo na tom, co měl kdo doma. Zrovna kotoučák B70 byl spolehlivý dostatečně, pokud ovšem člověk nepoužíval pásky Emgeton, u kterých se vyskytovaly velice často náhodné drop-outy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Atari malo tu vyhodu, ze malo vlastny dataset (kazetak). Robili sa nan upravy a v turbo rezime nahraval rychlo. Spectrum bolo stale odkazane na bezny kazetak a tam to bolo take laborovanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Didaktik zas mal 'svoju' floppy (nikdy som ju 'nazivo' nevidel, nedodavala sa standard), co bol samozrejme uplne iny level z hladiska rychlosti. Pamatam si len ze bola na to zbernica na zakl. doske https://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Didaktik80.jpg
"Svoju" = samotnu mechaniku samozrejme vyrabal niekto iny, cize len obal, zbernica a nejake obvody okolo toho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už jsou záležitosti 90. let, ta v dobách prvních Didaktiků nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam jeste schovane svoje spectrum, byl to muj prvni pocitac a vlastne i vstup do IT :) Cest Vasi pamatce a pozdravujte kremikove nebe pane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zemřel veliký člověk, který nechal v našem IT světě obří stopu. A děkuji za výborný článek, který dává nadhled na tuto pionýrskou dobu.

Velmi zajímavý je i vedlejší následek Sinclairovy práce, a to muž jménem Christopher Curry. Ten pro něj původně pracoval, byl u úplných počátků Sinclarových pokusů o počítače. Ale pak se nedohodli na směru, Curry odešel a založil Acorn computers. Tato firma je hodně zapomenutá, protože v historii se mluví o Atari, Sinclaru, Commodoru a dalších, a na Acorn se málokdo vzpomene. A přitom ta firma vlastně žije dodnes, protože návrh procesoru ARM je jejich dílo. Taky zajímavý příběh. Kdoví, jak by to vypadalo, kdyby tenkrát dal Sinclair projektu zelenou, a oba spolupracovali, místo soupeření.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám doma ještě schovaný svůj první počítač, ZX Spectrum+ 128K. Co je na něm ale zajímavé, zhruba po roce mě přestalo bavit nahrávání z kazeťáku, tak mi bratránek, zapálený rádio-elektro-amatér, pořídil 5,25" disketovou mechaniku s řadičem. Jenže k ZX Spectru šlo mít připojen buď adaptér na joystick, nebo řadič pro tu mechaniku, tak mi ještě k tomu řadiči připájel ten adaptér na joystick a přepínačem se přepínaly. Takže nejprve se např. načetla hra z diskety, pak se přepnul přepínač na joystick a v té hře pak šlo hrát na joysticku. Úžasná věc.

Mimochodem ta externí 5,25" mechanika měla průhledný obal, takže bylo za chodu krásně vidět, co dělá. Byl to moc pěkný pohled na pracující mechaniku. To jsem nikdy neviděl předtím, ani potom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já jsem se s počítači setkal až v roce 1987 a bylo to PMD-85 na pionýrském táboře. Spolužák měl Spectrum +2 dovezenou ze Západního Německa a nalanařil mě na Spectrum. Naši mi jej koupili na inzerát v létě 1989, a gumáka, k tomu kazetu z burzy od Luxus Software House Ostrava. Už blbnula membrána, ale byl to malý zázrak - celá vesnice k nám chodila pařit hry, tehdy nikdo počítač nevlastnil. Dodnes jej vlastním i když potřebuje opravit. Historický klenot. Jsem rád že to byl originál Sinclair a ne Didaktik. Gama byla ještě jakžtak OK, ale to Emko - hrůza! Ne jen odporný čtveratý obraz ale i ta klávesnice kde se za chvíli ošoupaly nápisy a co si tak vybavuji i samotné klávesy se zasekávaly. Prostě ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gama se bohužel taky ošoupává. Zasekává se taktéž. A 80Kb paměti přepínaných bankou způsobily nekompatibilitu s některým SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.