Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází s rokem 2013 první mobilní krize?

Surface RT je prodavan snad jen 4 mesice, PRO tak 14 dni. Oba tablety v omezene siti obchodu a zemi. Za tu dobu opravdu nejde soudit, jestli je zarizeni uspesne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ne, prodej smartphonů a tabletů bude růst...klesat bude prodej obyč telefonů s nízkými maržemi a PC, které už představuje zastaralý koncept, který držel vývoj daleko v minulosti....a to se právě děje, takže se to bude dít i nadále :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PC není zastaralý koncept, právě že je to ten jediný koncept, na kterém jsou všechny počítače sloužící přímo k interakci s člověkem založeny, a pomalu se vyvíjí.

Hádám, že máš na mysli ultimátní spojení bedna, monitor, klávesnice a myš, to se zdá být na ústupu v oblíbenosti obyč. lidí, ale ve firemním prostředí tablety a telefony zastanou mnohem méně práce než se zdá, ano dá se na nich vyřizovat pošta atd., ale tam kde každá hodina práce někoho něco stojí je požadavek na efektivitu a rychlost obsluhy a v tom tablety a telefony zatím neobstojí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ve firmách samo koncept PC dlouho přetrvá, ale bude pomalu klesat....všude jinde, kde je třeba opravdový vývoj v uživatelském prostředí (domácnosti) bude starý koncept PC trpět

takže je jasné, že v ani v PC budoucnost není a vysoké marže se nebudou předpokládat.....taková marketingová dojná kráva a za pár let (10?) psi

Microsoft + Intel + AMD budou velmi velmi trpět

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže MS a AMD si za to můžou sami. A Intel? No tak tos opravdu pobavil :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nemohu s vámi souhlasit. Je otázka co pokládáte za PC, je to Von Neumannova architektura, nebo tím myslíte bednu, zobrazovadlo, klávesnici, myš? Ano PC není zastaralý koncept, ale stává se jen článkem v ekosystému IT a bude otázka zda celé IT se nebude transformovat. Jsme na naprostém začátku celé jeho evoluce.

Jinak konkrétně tablety jsou schopny nahradit v pracovním procesu celý systém "Bedna-zobrazovadlo-myš" a to mnohem efektivněji a výkonněji. Nesmíte se na to dívat jen z pohledu, co používáte vy, vždyť pracovních profesí je neúrekom a každý má své. Vše je otázka toho co dává život tomu PC, to co je jádrem všeho. Uplatníte se dnes jako výrobce klasického manuálního soustruhu? Ani náhodou, bez SW je to neprodejné.

Tablety, mobily, netbooky, NTB, PC to vše žije pouze díky SW a jeho uplatnění, proto byl skvělý tah u iOS nebo Androidu, že do systému netahali prvky z klasického desktopu, jsou praštěné nápady některých, co chtějí tablet s klávesnicí a myší. Naopak, vše musí být jinak, je to jiný svět a jiná interakce. Pak je to věc programátorů, v jiném světě udělat jiný přístup.

Pokud hrajete hry, nebo mastíte Excel/ Text, pak je pro vás klávesnice a myš. Ovšem jen do času, než si s PC budete přímo povídat. Ale tablety? Co je asi lepší pro doktora, skladníka, obchoďáka, geodeta, .... lítat k stacionární bedně, nebo mít tablet v ruce, být na síti a případně spoustu věcí řešit jen kecáním se zařízením, nemuset na něj hrabat. Vyzkoušejte si někdy aplikaci Star Walk na tabletu, jsem zvědav jak by jste to používal na NTB, nemluvím o stolním PC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že s vývojem nakonec klávesnice a myš asi úplně zmizí, prozatím je ale psaní na mechanické klávesnici všemi deseti rychlejší než zadávání textu hlasem, a daleko rychlejší než virtuální klávesnice.

Co se týče průmyslových strojů tam už se dotykové obrazovky rozmohly, alespoň všichni naši zákazníci je už je mají. Tam ale předtím normální pc bedny stejně moc nebyly.

Jde mi spíš o to, jak pracuje třeba servisní oddělení, kdy si do počítače zapisují údaje od zákazníka, který je diktuje většinou přes telefon, v takovém případě se nedá použít zadávání hlasem, protože zároveň mluvíte s někým jiným, nedá se zapisovat do toho samého telefonu, kterým telefonujete, protože je to extrémně nepraktické, virtuální klávesnice na dalším zařízení to už může zvládnout, ale zatím neobstojí proti mechanické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadávání textu hlasem zní hrozně cool. Ale lidi, kteří to opravdu používali ví, že to má svoje úskalí. A jedním z nich je přetěžování hlasivek až tvorba profesionálních onemocnění. A mnoho z nich se raději vrátilo ke klávesnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadávání hlasem je ve skutečnosti dost šílené peklo. Stačí si představit obyčejnou kancelář, v ní 2 lidi, jeden diktuje, druhý telefonuje ...

Dovedu si představit pár situací, kdy to může fungovat, ale násobně víc situací, kdy tu bude průser.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to technologie na úplném počátku, řízení auta z roku 1920 je doslova peklo, meziplyn, bez posilovačů, kontrolovat mazání olejem v kapátku, bez elektroniky, s ručním startem. To jste občas někam došel dřív pěšky, než dojel autem. Dnes to vypadá, že už nebudeme ani řidiči, jen pasažéry, protože jsme méně spolehliví. Je to jako v hospodě, tam se u stolu baví víc lidí + okolní hluk, přesto váš mozek je schopen vnímat jen konkrétního člověka, selektuje. Vysvětlete lidem z doby kdy telefón měl rotační číselník a pouze pevnou linku, že se dnes telefonuje za pochodu na ulici a dokonce s telefonem v kapse, protože máte přece hands free.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak může být technologie na počátku, když největší potíž vzniká právě z toho mluvení nahlas? Jak by tohle mohla řešit technika? Dentifonem? Snímáním hlasivek, aniž by hlas byl skutečně nahlas produkován? Není to trochu nepraktické?

Nemůžu si pomoct, ale pro kancelářské činnosti mi připadá klávesnice o mnoho řádů praktičtější.

Nemám nic proti ovládání hlasem třeba u robotického asistenta, který mne bude např. doprovázet terénem (záchranáři, vojáci), podávat nástroje (technici v terénu, lékaři). Nemám nic proti tomu, aby taková technika s kamerou reagovala na gesta, mimiku, zabarvení hlasu. Skvělé využití, když to bude fungovat.

Ale jak to ksakru může být užitečné v kanceláři (můj příklad nevhodného použití)? Co třeba jakýkoli obslužný automat na veřejnosti? U něho nechci, aby někdo okolo slyšel, co volím.

To přece není problém technologie na počátku, ale vhodného/nevhodného použití. Kladivem taky nešroubuju (většinou :-))

Ostatně první OS s ovládáním hlasem byl už OS2 Merlin někdy okolo roku 1995 ... tehdy mizérie, ale že by se od té doby někdo nápadu chytil a rozvinul ho? Nezdá se, naopak mi přijde, že krom minoritních vylepšení vše v podstatě stagnuje. Takže je asi o to zájem minimální.

O vytáčení hlasem na mobilech taky funguje nejméně 10 let, dokonce to snad bylo i spolehlivější než ta OS2. A taky jsem si nevšiml, že by to někdo skutečně prakticky používal (možná handsfree v autech, nemohu posoudit). Jinak handsfree používám velmi často a přijde mi pohodlnější volit v seznamu dle zadaného jména.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano s kancelářskou prací nebo kdekoliv je pohromadě více lidí a každý dělá to své, by kecacíinterface byl nevhodný. Bral jsem to víc obecněji. Beru to tak, že ta elektronika proniká skoro všude, občas to vypadá jako ty vtipy o Leninovi a velká část těchto použití bude mít jiné přizpůsobení, než klávesnice/ myš. Je otázka jak se bude vyvíjet i ta klasická kancelářské práce, ale to zase fantazíruji. To je jako když se dívám/ čtu docela nedávné Sci-Fi a hemží se to tam tlačítky, přepínači, sálovými počítači, disketami informacemi na discích. Loni jsem četl zajímavý článek kde se rozebíralo, jak většina predikcí v oblasti záznamu dat naprosto selhala ohledně technologie Flash memory. Že úvahy se ubírali naprosto rozdílným směrem než pak byla realita, a že to dokonale převrátilo část průmyslu a vydavatelství.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně budoucnost v hlasu není si myslím. Ještě na nás čeká nějaký nový směr ovládání. Hlas je téměř ve všech směrech nevýhodný. Mluvit konkrétně, jasně a bez dvojsmyslů vyžaduje dost vysokou námahu, většina detailních věcí se řečí předává opravdu špatně. Většinou si to lidi stejně musí namalovat, když si potřebují něco vysvětlit. Takže jednoduché příkazy OK, diktování textu snad v budoucnu také, ale nějaká obsluha OS a náročnějších programů nepřipadá v úvahu, zejména pro nejdnoznačnost řeči. Vyjadřovat se extrémě konkrétně je dost namáhavé (někdo to neumí vůbec).

Kdo kdy někoho navigoval pomocí řeči jak co má udělat, pochopí, že to není dobrá cesta. Zatímco ruka jemné motorické příkazy předává pomocí minimálního zapojení mozku (dokonce u toho můžete usrkávat kávu a odpovědět na něco kolegům), tak už vidím jak je prima počítači nařídit takvou banalitu, aby například označil část textu zkopíroval jí do schránky, aktivoval jinou aplikaci, pastnul ten text, výraznil tučně dvě slova a citaci hodil kurzívou. Rukama operace na max 10 s, slovama bych to nechtěl vidět... (ne to ne! řekl jsem třetí až sedmé slovo kurzíva. Skoro! Ještě sedmé slovo mělo zůstat tučně, ne přepočítal jsem se, osmé slovo :-D ) O sazbě, Photoshopu, CAD aplikacích nemluvě. S programováním bych to také moc neviděl, i když je tam ustálená sada příkazů, ale zase je tam obrovský prostor na strojově neopravitelná přeslechnutí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by jsme se dočkaly rozhraní člověk-stroj na bázi neurálního interface.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa bude dat prepojit clovek-stroj na baze neuralneho rozhrania, bude sa dat aj clovek-clovek, neskor na baze bezdratu a budeme mat telepaticku komunikaciu ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsme na samém začátku komunikace hlasem (u počítačů), na střední když jsem jako ročníkovou práci dělal digitalizaci TV signálu s funkcí genloku (směšovač obrazu) tak jsme brali, že datový tok 33 MB/s je obrovský pro tehdejší záznam na HDD a těžko se něco v budoucnosti změní. Velké zařízení, velká spotřeba. Vidět tehdy kameru co mám na stole, kde optika, digitalizace + záznam na kartu se vejde do náramkových hodinek, to bych asi začal věřit i na čarodejnice. Prostě to chce čas. Navíc mobilní technika nezničí klasické PC, klávesnice, myši. Jen to prostě bude další segment, tam kde to bude efektivnější. Vše je to prostor pro programátory. Jak ten přístup a práci změní, co vymyslí nového.

Stříhat video na tabletu? To nedělám i dva velké monitory jsou mi někdy málo, na druhou stranu kamarád co dělá do muziky, zjistil že svět je mnohem barevnější po té co začal používat GarageBand. Tablet mu otevřel zcela jiný svět, a takových aplikací co by bez tabletu pořádně neexistovali je spousta. Dotyky, gesta hlas to jsou pro člověka přijatelnější formy komunikace. Dobře si pamatuji dobu, kdy mi kamarádi tvrdili, že na myš kašlou, že to je kravina z mého Macka, oni jsou na DOS rychlejší s klávesnicí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, takový exposé je nepřemožitelný dodneška a ani na to nepotřebuješ mačkat tlačítko ;)

Jo a genlock měla Amiga když pcčko ještě ani nestíhalo přehrát animačku v 320x240 (386SX?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Genlock byl externí krabička k Amize, pokud nemyslíte grafický kooprocesor, který umožňoval maskování 1+15 grafických vrstev. Ale pro prolínání TV obrazu a Amiga grafiky to byl externí přístroj. Byl to dobrý kšeft pro videostudia a infostudia kabelových televizí. Jo to byly krásné časy. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koprocesor byl blitter, myslím tu krabici ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsme na žádném začátku evoluce ani revoluce. Koncept PC je dlouhodobě osvědčený a pro 90% činností jediný rozumný. Skladnící nebo obchoďácí už používají čtečky s Windows Mobile a dotykovým displejem 10 let. Tam se nic nemění. Všude jinde je PC jediným rozumným řešením.

Za 5 let můžeme projít pár podniků a podívat se, co tam lidi používají. Budou to pořád klasický PC.

Tablety jsou módní blbost. Lidi už zjistili, že jsou k ničemu a používají se hůř než notebooky. Proto zájem o ně upadá a firmy, který na ně příliš sázely jsou v problémech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)))) doporučuji vám koupit si kalendář třeba pro 2020 a tam si tento příspěvek napište. Schválně jak vám to vyjde. Jak je starý ten koncept PC v porovnání s ostatními průmyslem? Jak by jste někomu vysvětloval současnou nabídku automobilů, motorek, čtyřkolek, ..... lidem z roku 1950? 90% vyhovuje, hmm zajímavý údaj. Win mobile, resistivní display vs. iOS/ Android? Jo to bude přesná trefa.

Jen to přesně odráží skutečnost proč je naše země z hlediska IT tam kde je. Halda chytrých uživatelů, minimum lidí ve vývoji, naprosto v prdeli ohledně patentů, vynálezů zlepšováků. V porovnání z nedávno feudální a zaostalou Jižní Koreou jsme Africké Kongo, ale jsme na to hrdí a uděláme díru do světa.

Vaše vnímání tabletů plně koresponduje s vnímáním digitální hudby od vydavatelství na konci 80-tých let, to je módní hloupost, kdo by tahal hudbu na disketách, jak se bude šířit MB dat z CD/ vinilů mezi lidmi, nikdy nás nepřeválcuje nekvalitní kopírování z magnetofonů. Navíc máte mylné informace co upadá. Trh s tablety to rozhodně není, klesají e-čtečky a stagnuje prodej mobilů. Navíc se bavíme o době, které nepředcházel úžasný ekonomický rozvoj ale naopak.

Někde jsem četl, že je v propadu automobilový průmysl a motorek se prodává také málo. To to můžu zabalit, už je po té módní vlně a vrátíme se k MHD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pán je velký znalec v mnoha oblastech, tak mi určitě napíše v čem jsou ti korejci tak inovativní v automobilových technologiích. Korejci v autech vymysleli úplný prd a jen kopírují technologie od japonců nebo evropanů a američanů. I ty číňani je možná předběhnou. Korejců je kolik? Měli tam mnoho desetiletí komunismus jako my? Kde se vzal ten debilní názor, že ten kdo používá tablet je modernější a chytřejší i když lidé co něco vytváří mají vždy klávesnici a myš? Koncept MHD a ostatní hromadné dopravy celosvětově posiluje, protože i amíci co ho chtěli úplně zabít zjistili, že to nějaké výhody má.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to vcelku jednoduché - ovládání myší a klávesnicí je po určitém čase stereotypní. Nemusíš rovnou kupovat tablet, stačí si třeba na tu hudbu pořídit kontrolér. Na dvou "hejblátkách" pak smícháš rychleji to co s jednou myší neuděláš. Je to navíc jednoduché a intuitivní. To samé třeba tablet (stylus) vs myš. Další věcí je pak třeba GUI u tabletů - to tě kolikrát úplně nakopne jak je tohle jednoduchý a proč to vlastně takhle jednoduše nejde na stolním pc ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když chci psát text neznám lepší zařízení, než je počítačová klávesnice.

Když chci ovládat kancelářský software, tak se mi ke klávesnici nejlépe osvědčí myš, žádné matlání, žádný touchpad, trackpoint ... to jsou jen méně praktické náhražky vhodné k použití na cestách.

Když chci na počítači kreslit, existují tablety s perem, detekcí přítlaku, naklonění, možností používat různá pera s různě tvrdými hroty pro simulaci štětců např... Dokonce i takové luxusní hračky jako Wacom Cintiq s displejem a nejrůznějšími ergonomickými udělátky pro skutečně pracující výtvarníky.

Když budu chtít skládat hudbu, tak asi nejvíc ocením klávesy. Těžko třeba definovat sílu úderu na klávesu nástroje, když to snímač neumí, zatímco hudební klávesy to mají jaksi zcela samozřejmé.

A těžko tohle všechno budu používat, když budu courat s mobilním počítačem ve skladu a řešit evidenci zboží. Potřebuju něco malého, lehkého, aby z toho nečouhalo nic okolo a přitom jsem mohl psát i klikat ... takže třeba tablet (ve smyslu iPad a spol).

Proč by mne ksakru mělo zajímat, jestli je ovládání stereotypní? Proč by jedna z možností měla vyhynout jen proto, že frikulíni zrovna dneska používají "svou novou hračku" i k činnosti, kde její používání není optimální, ale skvěle to vypadá?

Druhá věc je samozřejmě software. Bez vhodného SW je vše výše uvedené k prdu, ale dnešní zařízení jsou natolik univerzální, že může běhat skoro cokoli, skoro kdekoli. A na jednu stranu se těším až se některé možnosti frikulínských hraček rozšíří i na běžná PC a na druhou stranu se děsím až kvůli tomu budou programátoři zahazovat dosud funkční a osvědčené věci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Definuj "lepší". Ano klávesnice je rychlá, ale psát se na tabletu dá i stylusem.

No tak tam je zrovna stylus = myš.

Ano, souhlas.

Není pravda - skus si na klávesách něco smíchat do sebe, vytáhnout bas/výšky nebo třeba hledat polohu v písničce. Nemluvě o efektech, které se opravdu na tabletu ovládají nesrovnatelně lépe (XY polohy, např. v DAW FruityLoops atd).

Ve skladu se používají čtečky, nic nikam neťukáš, to by ses zvencnul hodně rychle :)

Jednou třeba pochopíš. Nejde o to jak to vypadá, ale jak se to ovládá. Tablety (zejména ty jablečné) jsou s GUI a pohodlností úplně jinde než "kostrbaté" win.

Nikdo tě nenutí NEMÍT k tomu klávesnici. Já na ní nedám dopustit ikdyž jí využívám jen minimálně. Ono totiž stačí když potřebuješ vlézt do biosu, že... Podotýkám, že tyhle zařízení (tabletpc, umpc) používám několik let a s takovými frikulíny jsem se setkával ještě když ty trubky neviděli arm tablet, natožpak x86 umpc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší = pohodlnější, rychlejší, generující méně překlepů, méně unavující, umožňující snadno psát celou škálu potřebných znaků bez otravného přepínání (na IOSu občas utrpení zadat náhodně generované heslo) ...

To, že se dá psát i jinými způsoby, než klávesnicí, nepopírám. Ale pro stolní PC (čímž myslím pro uživatele sedícího u stolu) nic praktičtějšího a rychlejšího není. Mimo pracovní stůl se stolním PC/notebookem je situace samozřejmě odlišná.

Hudebník nejsem, nemám přesný přehled. Ale jsem ochoten věřit, že tahání posuvníků na matlací obrazovce může být praktické (i když klávesy spoustou programovatelných posuvníků, ekvalizérů a otočných koleček bývají vybavené taky, hmatová odezva není k zahození - zkušenost s jinými přístroji).

Ad čtečky ve skladu - dotykové placky mohou fungovat třeba jako čtečky QR kódů, nebo RFID s online přístupem k databázi, takže v tom není rozpor, jen otázka vhodného softwaru, příp. drobné HW modifikace (ok, samozřejmě není nezbytné, aby dotyková placka byl zrovna iPad).

Asi budu muset nějakou matlaci placku s Windows vyzkoušet, abych zjistil zač je toho loket proti Androidu a IOSu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že heslo se píše blbě v globálu na všem, není to jen o jablíčkách.

Ne vždy člověk sedí (nebo chce sedět) u stolního pc.

U XY kontrolérů nejde primárně o hmat. odezvu, jde přesně o opak (např. Kaosscilator nebo jiné efektory známé z počáku 70-80. let). Navíc na tabletu nemusíš mít pouze jeden typ, ale třeba všechny. Myší bys to "neuhonil" a takto univerzální hw kontroler by byl daleko dražší. Možná se ti to bude zdát neuvěřitelné, ale některé profi kontrolery ve studiích se běžně ovládají jako tablet/telefon/pda. Stejně tak jsou dneska běžně vybyveny dotyk. lcd třeba vysílačky pro letadýlka...

Tak zrovna ten iPad ve skladu je asi nejhorší možná kombinace, typicky to jsou právě ty pdáčka (bez zkurvenýho androidu).

Matlací placky s Win určitě zkus, abys veděl jak moc pozadu MS je (a že byl min. 5 let napřed) :D Jednio se mu ale musí nechat - to psaní po displeji má prostě zmáknutý dodnes (stejně jako to měl u PocketPC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě abych nezapomněl na faktor "just for fun" zmiňovaný Martinem_ZX.
http://en.wikipedia.org/wiki/ReBirth_RB-338 - software, který "emuluje" synťáky (ne moc levná záležitost), díky počítači sis je mohl dovolit mít doma a řídit třeba myší nebo libovolným midi. Dneska je to za hubičku (pro PPC/x86 dokonce zdarma), díky tabletu ještě jednodušší a mobilnější, ale zároveň je s tím radost pracovat (nebo jen tak si s tím brnkat jako s garage bandem) http://www.youtube.com/watch?v=OEiJFNO1E5g

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jednou k těm skladovým průmyslovým dotykovým terminálům

Viz tohle - to se ještě blíží starším PDA
http://tw.ute.com/products.php?rbu=10&pc1=57&pc2=93

Nebo tohle
http://www.cilico.us/

To už jsou prakticky "normální" androidí tablety vylepšené pro průmyslové použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že to jsou primárně PocketPC/WinMobile, Android sux! Opakuji, Android sux! Kdy vám dojde, že je Android pro děti a zábavu pro chudší vrstvy nebo pro ty, kteří mají problém s jablkem z jakýhkoliv důvodů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je sranda je to, že dělám v SW vývoji v automative pro Němce. :-D Jako první si vždy zkouším novinky v SW i HW. Rozhodně nejsem zpátečník, ale zároveň jsem schopný rozlišit mezi módním doplňkem a funkční věcí.

Ale někteří "odborníci" jsou fakt mimo a pletou si hračky pro děti se skutečnými pracovními nástroji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já psal o inovacích a automobilech nebo v IT? Jaká je patentová produkce Samsungu ve srovnání s celou ČR? Nebo jinak, kolik inovací přináší český automobilový průmysl oproti tomu Korejskému nebo Německému? Stejně tak netvrdím že mobilní zařízení převálcují desktop, budou se vzájemně doplňovat, ale určitě se nejedná o módní krátkodobou záležitost. Já sám se bez desktopu (NTB) neobejdu, potřebuji dva velké monitory, potřebuji klávesnici a myš. Na tabletech bych svou práci neudělal, ale současně znám víc profesí a potřeb než je ta má specifická. Video/ DVD také nezničilo klasické hrané divadlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samsung jem myslím v top five (narozdíl od Applu, který je nejen tady označován zapatentového trolla :D)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já právě zjistil, že můj notebook má již 6 let (Core2Duo) a nemám potřebu ho měnit. Spíš začíná odcházet mechanicky, ale tak 2 roky mi snad ještě vdrží. Tolik k takzvané krizi, já to nazývám jen nasycením trhu, každý už to auto, mobil, notebook, počítač a TV má, takže se prostě nemůže tolik vyrábět. Jen ti manažeři to pořád nepochopili a myslí si, že budou pořád do nekonečna porůst. Asi by si měli zajít k psychiatrovi a politici by měli pochopit, že je třeba tu společnost trochu pozměnit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak....PC není třeba měnit i 8 let.....tam se vývoj díky neschopnosti Microsfotu zastavil......naopak mobil či tablet bych klidně kupoval každý půlrok :) jde tam o opravdový, překotná, nádherný vývoj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis jako neschopnost MS vydat OS, který bude mit vyssi HW nároky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zamrzlo to na konzolích, jejich neobměňující se hardware vytvořil laťku, kterou mnoho výrobců nemá potřebu překonávat, nejen M$.

Bohužel pro ně, pokud budou vydávat konzole častěji, nevyhnou se modulárnosti, kterou zavedly pcčka a budou zase na začátku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak bych to taky viděl.

Zatímco v minulosti jsme kupovali PC, protože i nové bylo na hranici snesitelnosti prakticky bez výkonové rezervy, tak dnešní nové levné kancelářské PC s průměrným výkonem je daleko nad požadavky uživatele jejichž práce je pořád velmi podobná tomu, co tehdy.

A nemyslím si, že má Microsoft jinou možnost. Naopak, kdyby si dovolil vydat náročnější OS, tak by mu mohli utíkat uživatelé k MAC OS X, nebo Linuxu ještě rychleji než dneska. Oba dva OS fungují citelně svižněji na stejném železe (co mohu posoudit, tak ve srovnání s W. Vista/W7 a občas i WXP). (ne, Ubuntu není zrovna nejlepší vzor ke srovnávání)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si po 2 a kus letech pořídil novej tabletofon a předpokládám (doufám) že mi pár let vydrží. Stejně umí daleko víc, než potřebuju :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak by měli politici společnost změnit? Třeba pozavírat Ty s vlastním názorem nebo takové, kteří si nekoupí nový tablet každé 2 roky? Co to je proboha za výmysly!

Jinak auta se vyrábí už 100 let. Trh je nasycený, ale dokud jsou výrobci schopní přijít s něčím novým a zajistit si odbyt, nemají problém. I trh s auty postihla krize, kdy spousta výrobců přecenila poptávku, hlavně po různých MPV, SUV a podobných paskvilech. Dneska už se zase vyrábí jako na běžícím pásu velká sportovní kupé a odvětví šlape bez problémů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Píšete, že analytici neodhadli počet lidí, kteří si tablet a smartfoun mohu koupit. Dodám k tomu - a taky chtějí. Já například bych kupovat klidně mohl, ale nechci ani jedno, ani druhé. Nemám pro to upotřebení. Pro moji potřebu ideálně vyhovuje kombinace úsporného noťásku a výkonného PC. Dovoluji se skromně domnívat, že nejsem zdaleka sám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je právě asi hlavní problém - kdo tabletu koupit chtěl, tak už ji má a dokud mu bude sloužit, tak nemá důvod kupovat další...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tady stovky miliónů non IT lidí, pro které je počítač něco složitého a neustále v problémech. Hádejte čemu tito lidé dají přednost? Znáte historii televizorů? I v době jejich rozkvětu a velkého prodeje to byl produkt obtížně ovladatelný. Bylo to drahé, obsluha složitá, neustálé ladění, problémy s okolním magnetickým polem, každou chvíli v tom prsklo a musel to řešit odborník.

Pak najednou přišlo dálkové ovládání, ladění pomocí fázového závěsu, varikap - tím elektronická předvolba, polovodiče a především výroba přijímacího modulu, mezifrekvence a dekódování RGB do několika, posléze do jednoho IO. Pak najednou LCD, automatizovaná výroba, kompaktní balení. Jaký je asi trh z TV dnes oproti 1965?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počet lidí se základním vzděláním v oblasti PC stoupá společně s tím jak klesla cena PC. Pak je tu ta skupina úplných degenů co si koupíla tablet aby se vyhnula údajné složitosti PC, ale ta rychle vystřízliví až zjistí, že po hardwarové stránce je tablet ještě problematičtější a po té softwarové to taky nebude ten vysněný ráj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím opačnou budoucnost, ale to je dobře, svět je barevný a třeba se za 5-10 let pobavíme jak to dopadlo. Určitě nejsem věštec a mohu se mýlit, jen jako programátor vidím ty velké možnosti a oblasti kam se PC nedostane. Klasické počítače určitě nezmizí. Ovšem považovat cca 121 milionů lidí co si jen v loňském roce koupilo tablet za degény bych se neodvažoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, imho je to jako kdysi s mobilama - napřed se tu všichni smáli že má mobil každej debil a dneska už to matlá po po dislejích jen to sviští. Ale tablet je podle nich opět debilita, že jo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že takoví lidé si nekoupí z oblasti tabletů a smartfounů nic, dokud je k tomu někdo vysloveně nedonutí. A pak na tom krájejí cibuli.

Prostě to nepotřebují k životu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve mně podnítily dotekové smartphony a tablety ještě větší lásku k PC, protože ta jejich trapná úložiště a naprosto neefektivní ovládání překoná i můj 13 let starý PC s Pentium III a Windows XP. Kurvítko v podobě akumulátorů, často šílená cena za výrobně laciný HW i za opravdu šimpanzoidní soft a minimální možnost opravitelnosti jsou jen další důvody pro obdiv k trvalejším hodnotám a ne tupému FREECOOLIN konzumu. Cetky nekupuju a v mobilu je jediná mnou oceňovaná fce, kterou neměla Nokia 6310, navigace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám tablet, funguje bez baterky, XPčka neumí rozpoznávat česky psané písmo, cenově stejné jako notes, soft je stený jako na stolním pc a naopak pokud mi spadne na zem tak mám větší šanci, že přežije protože má třeba disk s gshockem a přes lcd ještě plexisklo... Samozřejmě pokud označíte rychleji třeba text a stisknete CTRL+C a CTRL+V rychleji než já šikmo nahoru a dolů tak pak ano, jste levý jak šavle.

BTW která navigace v mobilu vám ukáže šířku/nosnost/výšku mostů a podjezdů?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta navigace, to je opravdu nutná věc - pro kamioňáka s nadměrným nákladem. Což 99% lidí není. A kupodivu je pořád dost lidí, kteří trefí tam, kam potřebují, úplně bez navigace - aniž by jezdili polními cestami a zbytečně zajížděli do lomů či zemědělských podniků, jak se to s GPS navigací občas stává.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ne snad? Sám jsem se s tím nikdy nezaobíral, ale když jsem pak viděl, že ta navigace je všehovšudy jedna, akvaduktů hodně (ona to fakt není sranda couvat dokopce přes horizont a do křižovatky někde v Práglu) a občas se hodí i mít propojení na web. Samozřejmě osobák s tím je taky "kompatibilní". Když vidím ty předražený vestavěný hloupýá navigace v audinách za mega tak je to úplně k smíchu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná mi to jedno moudro: "Jen matematici a ekonomové si myslí, že exponenciála může růst do nekonečna." :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.