Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC prý nezvládla 20nm proces; AMD i Nvidia musí čipy přepracovat pro 28nm(?)

V posledních dnech se objevují varovné až hysterické zprávy na téma debaklu s 20nm výrobním procesem TSMC. Výrobci prý byli nuceni provést redesign návrhů 20nm GPU pro 28nm výrobu. Může to být pravda?

Pokud na libovolnou podobnou zprávu narazíte a začnete pátrat, odkud se tyto informace vzaly, najdete dva prapůvodní zdroje. Jedním je citace Lisy Su z AMD, druhou patrně diskusní fórum německého webu 3DCenter. Ani jeden z těchto zdrojů však nehlásá ani nepotvrzuje, že by 20nm proces TSMC postihly technologické komplikace, které znemožňují spuštění výroby.

AMD Lisa Su Kaveri Computex 2013

Lisa Su by asi byla překvapená, kolik toho někteří dokázali vyčíst z jedné její věty…

Co se vlastně stalo: Lisa Su neřekla více než: „…tento rok pojedeme na 28 nanometrech, 20-nanometrové produkty máme v přípravě a FinFET bude následovat.“ Vyvozovat z této věty jakékoli katastrofické scénáře, nebo přepracování 20nm návrhů čipů na 28 nanometrů, objektivně není možné.

Druhá polovina tkví ve spekulacích ohledně produktové nabídky Nvidie. Čipy, o nichž se spekulovalo jako o 20nanometrových, jsou nyní považovány (zřejmě oprávněně) za 28nanometrové. To ovšem neznamená, že v poslední době došlo k nějaké změně; spekulace na téma 20 nanometrů v souvislosti s GM204 a GM206 mohly být prostě chybné. I s ohledem na informace, že tento měsíc došlo na jejich tape-out (tedy předání návrhu výrobci - TSMC) lze vyloučit, že by v posledních týdnech došlo k nějakému zvratu. Přepracovat návrh 20nm čipu na 28nm výrobu není proces, který by bylo možné realizovat ze dne na den či týdne na týden - taková změna by vyžadovala řadu měsíců.

Troufáme si proto říct, že celá hysterie je jen snahou o skloubení aktuálních zpráv a starších (zřejmě chybných) spekulací, nejsou dostupné žádné věrohodné podklady, které by tyto teorie potvrzovaly.

Na situaci se můžeme dívat ještě jinak. Slova Lisy Su jsou poměrně neurčitá a pokud vezmeme v potaz, že starší zprávy hovořily o možném vydání 20nm Radeonů na konci roku, pak oficiální vyjádření ani nic takového nevyvrací. Věta „…tento rok pojedeme na 28 nanometrech“ nijak nerozporuje hypotetické vydání 20nm GPU na konci roku. Z ekonomického hlediska (a připomínáme, že věta padla na finanční konferenci) budou příjmy roku 2014 tvořené 28nm čipy ať už 20nm vyjdou nebo ne. Hledat v těchto slovech hlubší skrytý význam je plně srovnatelné s tím, jako bychom chtěli tvrdit, že konstatování „voda teče dolů“ v podstatě znamená, že „včera tekla voda nahoru“. :-)

Nvidia on TSMC 28nm 04

Určitý nástin přináší i starší graf od Nvidie, který vydala v počátcích 28nm výroby. Jde sice jen o projekci (prognózu), ale je z ní jasně patrné, že z dlouhodobého hlediska výrobci neočekávali, že 20nm proces bude rentabilní (tzn. výhodnější z hlediska ceny na tranzistor) než 28nm dříve než někdy na začátku čtvrtého kvartálu roku 2014.

Co to znamená? Pokud máme čip, který s ohledem na spotřebu a maximální rozměry lze vyrábět na 28nm, nemá ekonomický smysl jej do tohoto data (v grafu místo, kde se protínají 28 a 20nm křivka) vyrábět na 20 nanometrech. To může být skutečný důvod, proč AMD a Nvidia s 20nm generací nechvátají.

Doporučujeme proto podobné senzační zprávy brát s určitou rezervou a chápat je spíše jako snahu zdůvodnit, proč starší spekulace nevyšly.

Diskuse ke článku TSMC prý nezvládla 20nm proces; AMD i Nvidia musí čipy přepracovat pro 28nm(?)

Neděle, 27 Duben 2014 - 09:25 | Cotije Dotoho | To je prostě vývoj. Nokia si také myslela že je...
Sobota, 26 Duben 2014 - 18:08 | Nick | Ne, tady není omezení tranzistory, ale rozměry na...
Sobota, 26 Duben 2014 - 14:30 | no-X | Kde srovnávám výrobu GPU s Apple SoC? Upozorňuju...
Sobota, 26 Duben 2014 - 08:21 | Gath G | "Přesně tak. "rentabilní (tzn....
Pátek, 25 Duben 2014 - 21:31 | Nick | Přesně tak. "rentabilní (tzn. výhodnější z...
Pátek, 25 Duben 2014 - 16:15 | Rafan | Přece nelze srovnávat výrobu čipů pro Apple a...
Pátek, 25 Duben 2014 - 13:34 | no-X | Právě že není nic, co by byť jen naznačovalo, že...
Pátek, 25 Duben 2014 - 13:29 | Rafan | Hm. On už ten název článku "nezvládla"...

Zobrazit diskusi