Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dobrá zpráva: 38jádrový Xeon Ice Lake nebyl zrušen, existovat bude i 40jádrový

Až bude někdo hledat prvopočátek období, kdy se Intel zase postavil na nohy, tak si vzpomeňte na tento článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby někdy spadl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a máš mínus od někoho kdo je úplně mimo :-)

Jasný důkaz že Intel zatím nepadl je třeba na NYSE....za poslední rok cena akcií z 50 na 62
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcie jsou nic nevypovidajici.

Je Covid, vsichni doma kupuji kompy, firmy obnovuji notasy s intelama (pac v jejich IT delaji kokoti) na HO... investori si mysli, ze to bude dobre.

Stacil by jeden blbej tweet a cena muze jit ma polovinu :-D

Intel rozhodne jeste nepadl a ani brzo nepadne. Mnohem dulezitejsi nez aktualni cena akcii je, ze Intel ma nasetreno,ma velky majetek, hodne IP, funkcni a cile prodejni retezce a banky mu budou pujcovat jeste dlouhou dobu. I kdyby odted nic nevydal, stejne jeste tak 10 let pojede jen na setrvacnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu. Končí jedna éra a spolu s ní Intel.
V mobilech to zazdili, v serverech to také prohrávají (podívejte se jak roste AWS a ti to na x86 stavět nehodlají) a je jen otázkou času, kdy i do desktopu proleze ARM nebo RISC-V. x86 umřelo zaživa, všichni to ví ale tváří se, že na tom ještě půjde vydělat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale stejně to může jet ještě dobrých 10 let setrvačností. Viz třeba IBM. Tam už leccos taky vzdali, ale žijou furt. A sem tam i něco mimochodem vymyslí, nebo aspoň koupí nějakou malou firmu, co to vymyslí za ně než jí "zaintegrujou" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nelzi!

V mobilech to nezazdili, tam to ani poradne nerozjeli. Sice je to stalo hodne energie a penez, ale neznamena to nic. Byla by to expanze, takhle zasijou tu krvacejici ranku (R&D) a prevedou lidi na sve "core" byznys a pohoda. Vse bylo financovano z prebytku penez, nikoli ze by na to potrebovali uvery, a nutne potrebovali se do toho odvetvi dostat.

V serverech prohravaji v recenzich a novych objednavkach mooooozna. AMD ma jeste dlouhou cestu nez to bude znamenat "prohravani" Intelu. Do kamose, ktery stavi servery pro firmy tepu uz 2 roky, proc nejde na AMD, ze se sam okrada o penize (firma mu da obnos a pozadavky, kdyz vybere neco levnejsiho, lepsiho, ma vice penez sam). A co on na to? Ze ma dobre kontakty s Dell-em, atp. a ti nemaji dobre nabidky s AMD, navic ze ma dobre podminky na servis, atp.

ARM, nebo RISC-V v desktopu je komicke. Ani jedno nema vykon, ktery je v desktopu potreba, rozdil spotreby par wattiku oproti levnym x86 to nezachrani. A nemaji ekosystem (narozdil od Apple) aby to prosadili navzdory situaci na trhu. Proste totalne nezajimave pro desktop.

Servery to je jina, tam uzka specializace na urcite ulohy a nizka spotreba (a tim padem mnohem nizsi naroky na serverovnu) jsou atraktivni zalezitost, navic s OS a programy neni problem. Ale v desktopu to neni zadna otazka casu, to si proste nalhavas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"x86 umrelo zaziva" je trochu drama-queen komentar, nicmene:

> V serverech prohravaji v recenzich a novych objednavkach mooooozna. AMD ma jeste dlouhou cestu

AMD ? kdo tady mluvil o AMD ? jestli sis nevsiml, OP mluvil o AWS.

> A co on na to? Ze ma dobre kontakty s Dell-em, atp

LOL. Takze cena je fuk, hlavne ze ma "dobre kontakty".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> OP mluvil o AWS
Jo, vim ze mluvil o AWS, ale bral jsem to jako vtip. Amazon neni zdaleka jediny poskytovatel. Ostatni velci hraci nebudou chtit kupovat zelezo od Amazonu, kdyz mu primo konkuruji. Pro ostatni serverovy trh plati to co jsem rikal. ARM je zajimavy a muze se to prosazovat, ale porad tomu chybi obecny vykon a skaluje to mizerne zatim. Zaroven nVidia tedka kontroluje ARM, necekam, ze by se z ni stal lidumil. Bude se IMO snazit brzdit rozlet ARM CPU dokud nebude mit neco geforce+arm do serveru a bude jim to moci nacpat jeste s prirazkou, coz jeste naky patek hadam potrva.

>LOL
Ano, tak jsem se na to tvaril taky. Ale ty dobre kontakty evidentne delaji hodne. Pry na Intelackych CPU jsou nacviceni servisaci, veskere reklamacni kanaly jsou rychle, atp. Jemu to setri hodne nervy a casu. Rikal, ze kdyby Dell a ostatni meli takovy servis, expertizu a nabidku pro AMD, jako maji pro Intel, tak by do toho samozrejme sel. Ale pry nehodla obetovat svuj osobni zivot a zdravi aby usetril par tisic na porizeni levnejsiho a vykonnejsiho systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom nedostatku vykonu, ktory je v desktope potreba by som asi pomlcal. Vykonnostne spektrum vykonnejsich cenovo rozumne postavenych ARM sa bude prekryvat so spodkom az stredom ponuky x86. Zamerne nepisem najvykonnejsich ARM, lebo ThunderX asi vykonovo splachne vsetky dnes dostupne Intely do kanala, lenze $1500 za dosku s procesorom, to si mozem tie Intely kupit dva... a AMDcka tri.

Tie low- a mid- end procesory sa stale predavaju, takze asi budu existovat ulohy, ktorym taky vykon staci.

(Post je napisany z ARMkoveho notebooku, ktory rozhodne nedostatkom vykonu netrpi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umm.... "ThunderX" to myslite ten ARM-8 cip z roku 2014? :D

Cely problem je v tom, ze jediny, kdo ma ekosystem, penize, vuli a znalosti prosadit ARM v "desktopu" je Apple. A to z velke casti kvuli tomu, ze udela jeden specificky cip a cely OS a appky na nej optimalizuje. ARM nema zdaleka vykon na rozbehani normalniho windows PC, protoze ten system a aplikace na nej jsou zrave, a je jich mrte. Jenze s vyvojari softu a MS nic nehne, aby udelali 180 otocku a najednou zacali psat svuj kod jinak. Tuna oken, tuna procesu, tuna popisovacu a IO operaci zabije ARM jako nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tieto tvrdenia mate ako z praxe, alebo si to iba myslite? Lebo zneju dost ako dogmaticke zvasty a dost sa nezhoduju s objektivnou realitou. ARMove systemy realne nemaju najmensi problem bezat omnoho tucnejsie zalezitosti ako tonu windowsich okien, popisovacov a cojaviem coho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

???

10. února 2020: $67,27
10. února 2021: $58,74

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to skvělé, kdyby to byla pravda.
Já tomu ale zase tak moc nevěřím. Nesedí to na výměnu CEO, nesedí to prakticky na nic. Intel je moc velká firma na to, aby se mohl/zvládl soustředit jen na jednu věc - buď rešit stop-gap nebo vyvíjet pro budoucnost; měl by zvládat obojí, ale on to z nějakého důvodu nezvládá. Takže se nabízí otázka, zda se vůbec o nějaký prvopočátek jedná, a zda to náhodou není předsmrtná křeč technologie, která přišla příliš brzy, nebo která neprokázala svou životaschopnost. Protože Foveros nebo EMIB dávají smysl až když je co s jejich pomocí lepit k sobě. A ještě douška - u AMD se o těchto technikáliích prakticky nehovoří - zřejmě proto, že je to (relativně nepodstatná) součást většího řešení a sama o sobě funguje, takže se AMD může soustředit na prezentaci celku.

Bylo by skvělé, kdyby Intel konečně zabral, ale já to bohužel tak nevidím, nejsou tu pro to ty správné signály, spíše naopak, co announcement, to blamáž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco ? Podla specifickacii tejto technologie , jej narocnosti na vyrobu a neistemu vykonu nevidim jeden dovod preco by toto intel vydaval keby nemusel. Ale musi pretoze inu moznost asi nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude naprosté peklo z hlediska delší životnosti - dáno cyklováním a rozdílnou tepelnou roztažností jednotlivých součástí. Vsadím se, že si tu za pár let, pokud to bude nasazeno přečtu článek o praskajících spojích mezi EMIB a jádry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si klidně tipnul, že právě proto to vyvíjeli tak dlouho. Tyhle Xeony míří do nasazení, kde pojedou řadu let, to nemůže odejít týden po 2leté EU-záruce, to si Intel nemůže dovolit. Ale uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže? Podívejte se, jak vy***** se zákazníky v případě Atomů, a to i těch průmyslových mnohajádrových verzí. Ty se používali v NASech, routerech (jen CISCO muselo stahovat několik milionů routerů). Intel se omezil na oznámení v dokumentaci, že při zaýšleném použití to splňju kvalitativní požadavka a předpokládanou životnost. Přitom to byla jasný designová chyba mapříč celým portfoliem a několika generacemi (taky si všiměte, kolik těch produktů bylo a kolik jich zmizelo z trhu bez náhrady). Intel má bezpochyby pocit, že si může dovolit cokoliv, protože mu to prochází.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na tenhle krásný fail si vzpomínám. Myslím, že šlo o nízkou životnost hodin pro sběrnici s nízkým počtem pinů (mimo jiné na ní sedí BIOS). Zapírali, až to nešlo tak všichni kromě jednoho výrobce uvedli, že "chyba byla na straně jednoho ze subdodavatelů" (jeden výrobce i přes NDA Intel prásknul, myslím, že to bylo snad HP). Typický Intel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo normálně v erratech těch čipů s tím, že dobu plánované životnosti to při předpokládaném využití neovlivní.
Ty čipy jsou stále, stepping s opravou se udělal jenom na některé verze a zjevně toho mají plné sklady a chtějí se toho zbavit (což zase vím od člověka od Kontronu, když jsem se ho ptal na to, proč je málo nových produktů s Gemini lake).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Tyhle Xeony míří do nasazení, kde pojedou řadu let, to nemůže odejít týden po 2leté EU-záruce

.... ano a ne. Odhadoval bych ze ta "rada let" bude tak 5-8 max. To nasazeni jsou datacentra, a hadam ze datacentra si umi spocitat a naplanovat, jak dlouho se vyplati to provozovat. Pokud jim vyjde ze se to vyplati na 5 let, tak to Intelu dava volnost to vyvinout tak, ze to chcipne tyden po 5 letech.

Takze bych se nedivil, kdyby v nekterych ohledech by to bylo horsi nez consumer CPU - clovek tak nejak ocekava, ze kdyz koupi masinu domu, chvili ji pouziva a pak ji posune babicce / detem, kteri to pouzivaji az to chcipne. Kdyz ale vite ze to po 5 letech zakaznik vyhodi, neni duvod aby to vydrzelo 6 let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímalo by ma čím bude tento krakatit chladený ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v serverech to problém nebude, prdnou na to měděnou cihlu a fučet na to bude 5-10 serverových fukarů. To bude randál! :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že všechny tyto překomplikovanosti budou držet cenu Intel CPU nahoře, bez ohledu na konkurenci. Tím pádem ani konkurence nebude mít potřebu zásadně snižovat cenu na své straně a tudíž ceny CPU budou setrvale vyšší, než bylo by milo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Non-x86 konkurenci v serverech to pomůže k lepším výsledkům. Jen ať jsou x86 dražší a dražší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze Intel to ma rozdelene do sub-arch tymu, kdy jeden dela ma jadrech, dalsi na propojeni, dalsi na radicich, atp.

A verim, ze mel arch jader v supliku dost. Ale prvne dostal tafku pres prsty s bezpecnostnimi derami, ktere byly dusledkem ojebu v jadre (coz znamenalo upravy), pak samozrejme ten proces, atp.

No a kdyz treba pred rokem se integracni tym sesel, rekli si, ze kdyz uz (konecne meli hvezdy serazene) to lepi dohromady, slepi to s Foverosem a EMIB2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server s něčím takovým bych rozhodně neobjednal. Po předešlých katastrofách s chybami a serverovými Atomy na mě působí seznam těch úžasných nových technologií vskutku výhrůžně... Dá se čekat velký p*ůser. Dokud Intel nebude dělat Xeony na 5nm linkách TSMC, nějakým méně ušlechtilým způsobem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak výkon neroste, spolehlivost většiny dnešního hardware je taková, že se cykly výměny natahují, no tak je potřeba ji snížit. Jsem zvědav, kdy někoho napadne poskytovat tyto komponenty jen jako službu, bez možnosti jejich zakoupení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v podstate tohle se uz davno deje (hlavne ve spojeni s aarch64) na amazonu ci cloudu od microsoftu - kdyz maj custom cpu, ktery nemame moznost si vubec koupit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je vlastně Intelovská definice TDP v serverech? Doufám, že ne jako v desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa, v serveroch je tau=nekonecne dlho, pretoze chladenie mas mat nadimenzovane natrvalo, takze to moze zrat 3xTDP celu dobu cinnosti. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.