Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 3nm proces TSMC chtějí AMD, Apple, Broadcom, Intel, Mediatek, Nvidia a Qualcomm

Takže jestli tomu rozumím dobře, ty čipy do vakcín Pfizeru dodává NVidia, nikoli AMD. To se pak nedivím, že citlivější jedinci mají po očkování zvýšenou teplotu. :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A koľko čipov jew v jednej dávke vakcíny

Monday, Feb 04, 2019, 9:00am

“Global demand for semiconductors reached a new high in 2018, with annual sales hitting a high-water mark and total units shipped topping 1 trillion for the first time,”

https://www.semiconductors.org/global-semiconductor-sales-increase-13-7-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já už psal dříve, že bychom měli požadovat co nejmenší čipy do našich vakcín. Čím menší, tím menší riziko ucpání tepen a žil. Ta velká 8nm jádra od Samsungu co používala Nvidia jdou špatně i polykat, což teprve v tepnách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na počet a velikost čipů v podstatě v libovolné vakcíně je její vstříknutí do tepny či žíly urgentní jízdenkou na JIP s velkým předpokladem brzkého transportu na pitevnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten čínský klikyhák mi MS překladač v Edge přeloží jako Moderátor. Nvidia má prostě smůlu... :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono pozerať sa na "rozsypaný čaj" nie je jednoduché

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jen přemýšlím, jak to ty korporáty zamaskují, tu evidentní nepotřebu nových nanometrů pro procesory. Lisa si to ještě zhoršila konstatováním, že už se nebudou tolik soustředit na nanometry, ale na architektury. Možná i osmijádra na 22 nm by vzhledem k ceně procesu byla i dnes konkurenceschopná - o 14nm nepochybuji.

Nárůst ceny nových nanometrů není u procesorů zdaleka vyvážen přínosem a to prosím už nějaký ten pátek. Přínos u GPU je větší, ale možná už taky narazí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když ono se hodí každé procento.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn, novy procesy vubec nejsou potreba, proto bude intel na 7nm raptoru k dotazeni 170w 5nm zen4 potrebovat 350w..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou raptor intel7? Tedy 10nm...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je problém Intelu, ne zákazníků. Kdyby se na dotahování za každou cenu vyprdl a zbytečně nehrotil frekvence, tak by aspoň nebyl k smíchu. Drtivé většině zákazníků nebude vadit, když jim osmijádro bude tikat na 4 GHz a ne 5,5 GHz, ale růst spotřeby ano. Komplexní test s moderním osmijádrem na frekvencích 2 GHz, 3 GHz, 4 GHz a 5,5 GHz by lidem otevřel oči.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Drtivé většině zákazníků nebude vadit, když jim osmijádro bude tikat na 4 GHz a ne 5,5 GHz, ale růst
>spotřeby ano.

Drvivá väčšina nepozerá na spotrebu ale na benchmarky na jednom webe a s 4GHz by proti Zen4 na 5,85 GHz nestačili

The latest details for AMD's flagship Ryzen 9 7950X CPU come from "Venom Warlock Marvin" over at Weibo (via HXL). The user seems to have gotten his hands on a retail sample which according to him is not even the top bin but he states that the chip can achieve an absolutely phenomenal 5.85 GHz max boost clock speed. Angstronomics was the first to point this out as the "F-Max" clocks a while back which we did cover here. With PBO & XFR enabled, the chip can achieve an even faster clock speed.
https://wccftech.com/amd-ryzen-9-7950x-flagship-zen-4-cpu-can-hit-up-to-...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle brzo skončí, protože do 3nm se vejte tak 10 atomů křemíku, což je už dost málo...aby bylo možné nějaký polovodičový přechod nebo strukturu vůbec vyrobit, tak musí mít nějaký rozměr, takže ono už to moc zmenšovat nepůjde a konec...bude se muset vymyslet něco jiného...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

... a bude trvat dalších 50 let, než to dojde i managorům a začne se tlačit na optimalizace SW místo ceny programátora.

Rád bych opět zařil optimalizovaný SW, jak za starých časů, kdy silnější železo zkrátka nebylo ani v plánu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha a to bylo kdy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ranných dobách assembleru...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stačí pozrieť s akým výkonom leteli amíci na mesiac a čo všetko zvládli. Napr Apollo 13

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

První pilotovaný let na měsíc byl Apollo 11 a tam bylo všechno fyzicky naprogramované skrz nějaký cívky nebo co to bylo. Už když to dělali, bylo jasný, že je to neudržitelný (drahý, náročný na zdroje, čas, neopravitelný chyby..) a že budou muset přijít s něčím novým. A takhle můžeš jít zpátky k prvnímu tranzistoru.

Jinak řečeno, nové železo je vždycky v plánu.

Kromě toho kód pro letectví není o tom, že by měl být optimalizovaný, efektivní atd. Je o bezpečnosti a bezporuchovosti. Tedy úplně jiné priority. Představa, že to bylo kdo ví jak efektivní je zcela mylná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. je to neudržitelný (drahý, náročný na zdroje, čas, neopravitelný chyby..) a že budou muset přijít s něčím novým".

- meltdown
- spectre
- všechny ostatní side-channel útoky
- vývojové frameworky, kde ani divá srna netuší, kde vůbec hledat zdroj chyby

Přečtěte si něco o tom palubním počítači lunárního modulu.
Byla v něm chyba
Příšlo se na ni ještě před reálným použitím
Udělal se work-around, díky kterému to fungovalo dostatečně spolehlivě.

Porovnejte to s moderním SW, ve kterém se opravují chyby po 15+ letech používání. Pokud se vůbec opraví.

PS: o používání ferotranzistorových buněk jako paměti vím své.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S komplexitou zařízení roste i komplexita chyb, ty bezpečnostní typu Spectre nehrají moc velkou roli. Jediné co, Intel vyrobil Pentium, které neumělo správně dělit. To mi za celou éru moderního hardware nepřijde strašné. Jednoduché počítače také měli své hardwarové chyby i přes svou primitivnost.

No kdyby chyba nastala ve vesmíru, museli by rozebrat řídící počítač, rukama vyndat program a přeskládat ho. To by asi slušně zvýšilo šanci, že posádka nepřežije. Dneska jim mohou poslat opravný kód čímž se problém vyřeší. Ale správně by teda mělo být všechno hardcoded? Jaký to dává smysl?

Že je špatně napsaný sw je chyba lidí, ne hardwaru. Počet programátorů, který jsou schopný vyrobit něco kloudnýho v C/C++ je omezený, portfolio se dá v podstatě rozšířit akorát tím, že se těm dalším dá jednoduchý jazyk typu Java. Další problém je ve standartizaci, která moc neexistuje. Kdyby třeba Microsoft chtěl vyrobit lepší OS, vyrobí ho, ale on nechce a tak hromada indiánů bude bastlit kraviny přes původní vrstvu, kterou tehdá dělal někdo kdo tomu rozuměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C64-ka, Atari ST-čko, PMD-85, Altair...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda. Když se člověk ohlédne, co tehdejší programátoři dokázali vymáčknout z tehdejšího hardware, musí před nimi smeknout. Pamatuji dobu kdy éra CPU 486 končila a začala přicházet Pentia a K5, začalo se mezi lidmi šířit podezření, že výrobci software jsou jedna ruka s výrobci hardware. Proč? Lidé si všimli, jak díky softu začne hardware rychle zastarávat. Já si nemyslím že tam byla nějaká dohoda. Spíš to vidím tak, že tvůrci softu se přestali nějak zvláště obtěžovat s optimalizací, aby snížili náklady a zvýšili zisky. Výrobci hardware rozhodně neprotestovali, protože měli řešení. Jaké? No kupte si náš nový výkonnější CPU a máte po problémech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M$ Office ...1996 vs 2022

CPU .... 33 MHz .. vs ... 3300 MHz --> 100x ST (až 1600x MT)
RAM ... 4 MB ... vs ... 4096 MB -------> 1000x
disk ... 33 Mhz PATA ... vs .... 6G SATA

Co te M$ Word už dvě minuty dělá?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Office je krásný příklad. Posledních asi 15 let už ani nepřibývají funkce pro lidi, jen pro korporace. Proto museli přejít na subscription model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tomcat2
Těžko říct, nakolik je to marketingové číslo. U 5nm procesu se hovoří o 4nm šířce Finu, to je nejjemnější struktura.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TSMC planuje masovu vyrobu 2nm na koniec 2025.
1 az 1.5nm pouzitim CFET sa ocakava cca v 2030.

Na menej nez 1nm su v plane 2D materialy, napr. MoS2, z ktorych dnesne prototypy tranzistorov maju stovky nm, ale je tam nadej ze to pojde zmensit pod 1nm. Ukazka tranzistoru je tu https://www.nature.com/articles/s41467-020-20051-0/figures/1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Silicon-dioxide#section=Method...

zhruba 23nm je najväčší rozmer molekuly oxidu kremičitého, ktorý
https://www.iue.tuwien.ac.at/phd/hoessinger/node28.html

sa používal ako izolant, až do nástupu oxidu hafmia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpracovani informaci casto predstavuje obraz ci simulaci reality. Jelikoz predmety v realite a jevy existuji/probihaji paralelne, je pro vetsinu problemu resenim vetsi paralelismus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto je cesta ve vylepšování architektury, zlepšování efektivity a výkonu třeba formou akcelerátorů, které konkrétní činnosti dělají výrazně rychleji a s výrazně nižší spotřebou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ale platí jen do jisté míry. Stačí si vzpomenout na 90. léta, kdy jsme měli akcelerátor na přehrávání zvuku (samostatnou zvukovou kartu s vlastním procesorem), která často nesla akcelerátor pro přehrávání MIDI, dále existoval akcelerátor na 2D grafiku (odělený od VGA adaptéru), samostatný akcelerátor na 3D grafiku, existovaly akcelerátory na přehrávání MPEGu, akcelerátory na kompresi MPEGu a MJPEGu, akcelerátory na střih videa… Uteklo pár let a najednou to vše při nižší ceně a s vyšším výkonem zvládal ~65W x86 procesor, většina akcelerátorů vymizela a část se přelila do grafického jádra.

Akcelerátor má smysl integrovat v případě úloh, které provádí drtivá většina zákazníků. Ale dost velká část i současných akcelerátorů (mnohé tzv. AI akcelerátory v ARM SoC) jsou jen křemík navíc, který je drahý, každý zákazník za něj platí, ale smysluplně ho využije jen zlomek nebo nikdo (zpravidla je to pomalé) a reálně se tam dává jen proto, že „AI“ je skvěle fungující buzzword.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já v té době měl vlastně "jenom" tři akcelerátory. Na 3D grafiku (Voodoo 1) a na MPEG (byl levný a nesekaly se mi díky němu DVDčka) a zvukovku z bazaru (SB16 - byl to vlastně akcelerátor?). Akcelerátor na 2D grafiku jsem zřejmě neměl (leda by moje S3 Virge na sobě měla i "2D akcelerátor").

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Virge na sobě 2D akceleraci samozřejmě měl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mohlo řešit to integrované programovatelné pole - nastavilo by se to podle momentální potřeby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není zrovna moc efektivní, pro něco je to výhodné, ale pro něco naopak ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lebo x86 ani ARM nie je navrhnutý ako CPU Mostek MOS6510 ako "rozhadzovač úloh pre akcelrátory"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že by většina akcelerátorů vymizela. Zrovna všechny ty grafické se přesunuly přímo do grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že tam bude něco a-la atom aby to nezabíralo moc křemíku a na všechno ostatní budou specializované akcelerátory? Jenže to by jich tam muselo být tolik, že se zřejmě furt vyplatí dělat "velké univerzální CPU". Jinak by to už "dávno" dělali. Nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale na akcelerátory musí byť stavaný aj CPU
MOS6510
https://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_6510
z
https://www.root.cz/clanky/projekt-c64-rozebrani-a-renovace-celeho-pocit...

na to bol priamo prispôsobený....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.