Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 3nm Zen 5 APU Strix Point přinese variaci na big.LITTLE

Popcorn a cola sú pripravené tak som teraz veľmi na komenty presne tých z AMD tábora čo hanili koncepciu x86 big.LITTLE v danom prípade Alder Lake :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Popcorn si zoberiem, keď intel uvedie na trh ten svoj zázrak. Rozdiel je, že intel potrebuje vyriešiť 2 veci: znížiť spotrebu a navýšiť výkon a počet jadier, pričom ich samotné 8-jadro dokáže zožrať 300W a sotva dorovnáva výkon. AMD rieši len možnosť zníženia spotreby, pretože výkon naženie 16-jadrami, ale ak chce znížiť spotrebu tak riešenie 8+4 by mohlo byť pre kancel a hry veľmi zaujímavé a možno im o 2-3 roky bude hrať do kariet, že medzičasom sa microsoftu podarí vyladiť scheduler tak, aby si poradil s tými asymetrickými CPU.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 v roce 2024 je průser jako hrom, to je pozdě. To už Apple bude mít M5 a bude mít o 4 generace lepší CPU než M1. AMD mezitím jen o dvě.

Nové info: Apple M2 se už hromadně vyrábí a mohla by být na trhu v červenci:
https://www.cnews.cz/apple-m2-druha-generace-arm-procesoru-pro-mac-tsmc-...

8x velkých jader, dalších 20% IPC navíc oproti M1, nový proces N5P, vyšší frekvence z 3,2 GHz na 3,5 GHz (to je 10% výkonu navíc), plus bude mít novou instrukční sadu ARM v9 s jejíma 2048 bit SVE2 vektory. Takže celkem výkon stoupne v jednovláknové zátěži o 30% což je mazec. To v CB23 bude znamenat 2000 pts což bude brutálně víc než desktopový Ryzen 5000 na 5 GHz. V multi CB23 to bude skóre teoreticky až 18000 pts což bude víc než 12c/24t 5900X se spotřebou 140W. A FPU výpočty s těma 2048 bit vektorama budou masakr když si uvědomíme, že M1 má 4x FPU jednotky a Zen 3 jenom pouhé 2x FPU.

Když M1 má větší IPC o 60% než Zen 3, tak těch 20% IPC M2 bude 1,6 * 1,2 = 1,92x tedy brutálních o 92% vyšší IPC než Zen 3 (a o 128% větší IPC než Zen 2). To je brutální masakr a nejhorší je, že Zen 4 ta M2 vydrtí s prstem v nose a přitom soupeřem Zen 4 bude novější M3.

Naposled takhle deklasoval soupeře Intel, kdy Nehalem měl dvojnásobné IPC oproti Dozeru. Kdyby mi někdo minulý rok řekl, že přijde třetí CPU výrobce a bude dávat dvojnásobný obklad v IPC jinak výbornému Zen 3, tak bych si myslel že se zbláznil. Jako Intel s AMD teď budou doslova bojovat o přežití nebo dopadlou jako VIA.

Mínusujte jak chcete, ale AMD s Intelem budou muset brutálně slevnit CPU jinak to nikdo kupovat nebude. A z levnějších CPU byste měli mít radost a dávat mi plusy, vy jantaři.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

"AMD s Intelem budou muset brutálně slevnit CPU jinak to nikdo kupovat nebude" - a teraz tú o červenej čiapočke ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A teď si sedni naprdel jinak to s tebou sekne:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

70% nových serverů v 2020 bylo na ARMu - jen pouhých zbylých 30% mají dohromady AMD a Intel. Ještě minulý rok měly N1 Army jen 2%. Vypadá to, že zákazníci v serverech nemají vůbec žádný problém migrovat na Arm, protože Linux že. Ale takový masivní nárůst? Za 8 měsíců na 49% je brutus (to by bylo zhruba těch 70% kdyby dodávaly od začátku roku). Letos budou mít 70-80% a to má koncem roku přijít nové serverové jádro N2, které oproti tomu dnešnímu N1 o 40% větší IPC. To je masakr, protože 40% větší IPC znamená že ARM N2 bude mít letos IPC jako Zen 5 v roce 2024. Ještě se někdo diví že Google, MS a Amazon brutálně nakupují Armové CPU?

https://images.anandtech.com/doci/16640/Neoverse_Intro_10.png

Takže ten kdo blokuje u TSMC waffery nejsou těžaři etherea s GPU, ale výrobci ARM serverových CPU. Intel s AMD asi nekrachnou, ale servery, jakožto nejbohatší trh, už v podstatě jsou ztracené.

https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A teraz si sadni na prdel Ty. Fakt si myslíš, že pozajtra všetci čo majú leasované x86 servery a kontrakty to ukončia, zaplatia penále a nakúpia alebo začnú leasovať ARM servery? A všetci supporťáci budú všetko preinštalovávať a odlaďovať, otvárať cally na Oracle a SAP a všetko ostatné, a ideálne rovno začnú produkciou...
Môj zákazník beží stále na Proliantoch G9 s Xeon E5/E7 v3 a v4 (áno, Haswell/Broadwell) a len nedávno začali niečo skúšať z AWS, ale sú to len nejaké POC/sandbox veci, aby s nepovedalo. A ešte mi prezraď, aký bude mať význam mať Windowsové VMs na ARMe... Lebo si predstav, kopa vecí beží LEN na Windowse. Myslíš, že toto (viď link) zahodia zo dňa na deň? Lebo ARM?
https://ctrlv.link/0lJJ

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně ANO - 49% zákazníků v 2020 přešlo na ARM servery, protože Amazon je prodává za poloviční cenu oproti x86. A je otázka jestli by to nebylo víc kdyby těch Armů mohly i dodat víc. Ale to se dozvíme brzy.

Každopádně z 2% -> 70% je brutální skok, zvláště v porovnání jak pomalu rostla AMD. Jenže kdo bude kupovat 64-jádrový AMD EPYC za 7000 USD když bude mít výkonější 80-jádrový ARM za 4000 USD. To je ta příčina. A taky tragédie těch kteří kvůli SW nemůžou migrovat na ARM. Ti prostě budou platit dvakrát tolik a mít menší marže (a zaměstnance s menšími platy)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz, pochop že nie každému môže mať cloud a "niečo as a servise". Veľa firiem z legislatívneho a iného hľadiska NEMôŽE mať služby v cloude, a tí tak skoro na ARM neprejdú. Opusti svoju bublinku a dozvieš sa zaujímavé veci.

EDIT: nemôžem písať kto je môj zákazník, ale je to globálny leader a jeho výrobky má asi každý z nás denne v rukách, a si predstav, že im tie Haswelly stačia :) Tak prečo by ich vyhadzovali, keď to funguje a stačí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To 80-jádrová ARM Altra se dá koupit i do firmy, nejen v cloudu.

Jinak se bavíme o NOVÝCH serverech. Staré Haswell plečky ještě pár let budou sloužit, o tom žádná, protože je to odladěné včetně SW. Jde o to co firma nakoupí když bude potřebovat nové stroje. 2x dražší a pomalejší x86 nebo o polovinu levnější a výkonější ARM?

Zákazníci budou brutálně tlačit na SW firmy aby udělali ARM verzi. Tady jde o úspory v miliardách, takže očekávám masivní migraci všech výrobců SW na ARM. X86 je prakticky umírající platforma.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

...nebudem ti ani písať, že máme vo firme aj Itanium servery a virtuálky s W2000 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

My zase ve firmě jedeme na 8-bit Atmelu s 2 kB RAM a 32 kB Flash ROM. Někteří kolegové mají dokonce dělo AtMega 2560 na 40 MHz s 8 kB RAM a 256 kB Flash. Málem je ten výkon sfouknul ze židle :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je docela zajímavé, v minulosti jsem se zajímal, kolik stojí ty Amazonský armový procesory, a nikde jsem žádnou cenu nenašel. Nemohl bys postnout nějaký link na ty ceny, a případně link i na ty servery?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cost Analysis - An x86 Massacre:
" Here the Amazon chip showcases 43% better value than the Xeon chip, and beats the AMD instances by being 53% cheaper."
https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

" the Q80-33 costs only $4050 which generally matching the performance of AMD’s EPYC 7742 which still comes in at $6950, essentially 42% cheaper."
https://www.anandtech.com/show/16315/the-ampere-altra-review/9

Ale musíš rychle, brzy dostanu ban protože tohle je web propagující AMD

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja mysim, ze tebou slepovane informace dohromady a zavery, ktere na nich delas, maji asi stejnou hodnotu, jak kdyz pises napr. takove to perly pod jinymi clanky..
"Pokud AMD bude reagovat na M1 nebo Alder Lake Big.Little tak to bude nejdřív v Zen 7."
..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A za tím si taky stojím, vývoj CPU trvá 5 let. Zen začali vyvíjet v 2012 a na trhu byl 2017.

A co nám hlavní demagog, živitel Diitu, a vytrhávač z kontextu, řekne na to, že ARM servery za pouhých 8 měsíců dosáhly na 49% podílu a Intel s AMD začínají živořit jen s 25%?

https://images.anandtech.com/doci/16640/Neoverse_Intro_10.png

Jo aha, to se ti nehodí, tak děláš že jsi to přehlídl, že? :D
Ten Arm je tak špatnej, že na něj hromadně přechází celý svět. Ono totiž ta ARM N1 má 80-jader s IPC větším než Zen 2, a tím nepříjemně výkonově konkuruje i Zen 3. Připočti si poloviční cenu a není o čem se bavit. AMD evidentně slevnit nechce, tak jim obrovsky padají podíly na trhu. A dobře jim tak. Stejně nakonec budou muset s cenama dolů a 16-jádro Ryzen 5950X se bude prodávat za 7000 Kč.

EDIT: Hloupí lidé se poznají podle toho, že dávají mínusy člověku co predikuje snížení cen Ryzenů a Intel CPU. To je fakt tragédie.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"A za tím si taky stojím, vývoj CPU trvá 5 let. Zen začali vyvíjet v 2012 a na trhu byl 2017."
.. stat si muzes za cim chces, nicmene to neznamena, ze neplacas kraviny a ze to tvrzeni je uplne odtrzene opet od reality a je to lez.

"A co nám hlavní demagog, živitel Diitu, a vytrhávač z kontextu, řekne na to, že ARM servery za pouhých 8 měsíců dosáhly na 49% podílu a Intel s AMD začínají živořit jen s 25%?"
.. tak pro horkou hlavu je kazdy demagog, protoze horke hlavy jsou demagogove sami ve vetsine pripadu, to je celkem overeny fakt :)

Nicmene k veci. Zajimalo by mne, jak jsi dosel k tomu, ze ten obrazek pokryva cely serverovy trh. Ja tam teda zadnou takovu informaci nevidim. Spis bych se domnival, ze je to specificky priklad Amazon cloudu a tudiz jsou tve zavery uplne mimo :))

"Stejně nakonec budou muset s cenama dolů a 16-jádro Ryzen 5950X se bude prodávat za 7000 Kč"
.. dneska je docela teplo, ale ze je zase takove, jsem teda netusil ;)

ps: jinak hloupy lide se vetsinou poznaji podle toho, ze nereaguji na zadnou zpetnou vazbu a to co hlasaji pokladaji za genialni. Coz je principielne tvuj pripad. Existuji samozrejme vyjimky, ale tech opravdu neni zase tak mnoho.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi troll placenej AMD abys tady odůvodňoval, že AMD procáky nejsou drahý. Sice každej ví že to je bullshit, protože žádná 5700X dodnes neexistuje (protože AMD dobře ví že 3700X byla nejprodávanější CPU a předraženou 3800X nikdo nechtěl). Proto nám AMD nadělila jen předraženou 5800X aby se na tom napakovali. Ale to se AMD brzy vymstí.

Specifický případ Amazon cloudu to sice je, ale vzhledem k tomu že Amazon je největší cloud provider se 31% světovým podílem, tak se to dá považovat za poměrně silný ukazatel kam směřuje celý trh.

Zejména šokující je, že posledních 8 měsíců mají ARM servery podíl 73% a zákazníci s tím nemají problém. Dokonce to vypadá, že na to mají poptávku, jinak by takové obrovské množství serverů ani nenechali vyrobit.

Co na to placený AMD troll? :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Ty jsi troll placenej AMD abys tady odůvodňoval, že AMD procáky nejsou drahý."
.. ja nic nikde neudovodnuji. Kdyz by jsi nepsal pohadky a obcas se zamyslel, tak by jsi treba zjistil, ze jsem nikdy neschvaloval zdrazeni 5xxx AMD. Nicmene horka hlava vidi vsude nepritele..

"tak se to dá považovat za poměrně silný ukazatel kam směřuje celý trh."
.. opet nesmysl. Amazon si sva CPU vyrabi, proto i ten podil v jeho cloudu. Muzes to nazyvat 'nejakym" trendem, ale urcit ne "silnym ukazatelem". Az to stejne zacne delat Dell a HP, tak se mozna zacnem bavit, ale do te doby si vlez do te kade.

"Co na to placený AMD troll? :)"
.. nic, ze si mas vlizt do studene kade s vodou, protoze takove pate pres devate a vymysly, tady hned tak nekdo nemele ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

HP a Dell můžou sáhnout po 128-jádrovým ARM Altra Max, který přijde ještě letos. Pokud se podíváš na ten graf s nárůstem výkonu o 51-57% oproti 80-jádrové Altře (zhruba úroveň Zen 2 EPYC), ti musí být jasné že to vydrtí 64c/128t Zen 3 úplně nehorázně a ještě za méně peněz.

https://www.servethehome.com/ampere-altra-max-m128-30-128-core-arm-serve...

Třeba tady srovnání Altry se Zen 3:
https://images.anandtech.com/graphs/graph16529/122609.png

https://www.anandtech.com/show/16529/amd-epyc-milan-review/6

V integeru se 80c Altra vyrovná 64c Zen 3, takže 128c Altra Max bude mít o 50% větší výkon než nejlepší x86 CPU ever. Masakr a revoluce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"HP a Dell můžou sáhnout po 128-jádrovým ARM Altra Max, který přijde ještě letos."
.. az po nem sahne a zacne nabizet podobne mnozstvi modelu zalozenych na ARM, stejne jako na x86, tak tady muzes zacit ty svoje moudra psat znovu. Mozna to pak bude i davat smysl. Zatim je to akorat "Kdyby byly v *iti ryby, nebylo by zapotrebi rybnika" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> "že ARM servery za pouhých 8 měsíců dosáhly"

Ty ani nevis, co pouzivas za podklady, ze?

Ten obrazek mluvi o AWS (Amazon web services kdybys nevedel) a Graviton je od Amazonu. Ten graf rika, ze Amazon nabizi nove graviton v ramci AWS spolu s klasickymi x86. A protoze vetsina uzivatelu nema specificke pozadavky, tak je jim jedno ktere instance pouzivaji. A Amazon samozrejme defaultne tlaci svoje. Cili tech 49% je poplatne tomu, ze je to AWS a jeho vlastni procesory.

Nemuzes na zaklade toho delat zadne zavery pro cely trh. Musis take rozlisovat uzivatele serveru - specialne uzivatele cloudu, a firmy, ktere stavi servery.

Koncovi uzivatele mohou prechazet na ARM protoze jim je to jedno, a protoze to jejich poskytovatel cloudu nabizi.

Ale firmy, ktere stavi servery rozhodne k ARMu neprechazi, omezene je pouzivaji ;-)

Mas v tom neskutecny zmatek, kombinujes nekolik veci dohromady a delas spatne zavery. Prectes si nejake marketingove vyjadreni a ses z toho vyplaseny jako u prvni lasky :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"AWS has 31% of the market, followed by Azure at 20%, Google at 7%, Alibaba Cloud close behind. "

https://www.parkmycloud.com/blog/aws-vs-azure-vs-google-cloud-market-share/

Špatné zprávy pro AMD se tu neobjeví nikdy nebo s brutálním zpožděním. Asi si myslí že zastaví nevyhnutelné.

Nu dobrá, ale AWS je největší cloud provider na světě s třetinou světového podílu. To znamená že těch 49% AWS znamená 15% světového podílu v serverech. Minimálně. A to se nebavíme o tom kolik MS a Google nakoupil 80-jádrových ARM Altra. Takže ve skutečnosti ARM skočil třeba na 15-20% za necelý rok!

Dosáhnout na 49% za pouhých 8 měsíců znamená že ARM N1 by měl 73% kdyby to valili od začátku roku. A na Intel a AMD zbyde pouhých 27%. Takže Amazon může letos dosáhnout až na 80-90% podíl jejich vlastních ARMů, a na Intel s AMD zbyde jen 10-20%. Masakr.

Hlavně mne šokuje, že zákazníci do toho hromadně jdou a že nejsou kecy typu není na to SW tak na to kašlem (něco jako AVX512). To není migrace na ARM, to je masivní exodus (pro x86 to bude exitus)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cloudové servery jsou jen část trhu serverů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cloudy jsou největší část serverů, kolem 40%. Tedy jen Graviton 2 dokázal za 8 měsíců získat podíl 7% celosvětového prodeje serverů. To AMD trvalo několik let než se vyhrabala na 10%.

Ikdyby ARMy ovládli z 90% jen ty cloudy, tak to znamená instantní světový podíl 36%, což je masakr a to se víceméně stane letos. Google i MS makají na vlastních ARM CPU, takže to budou valit i mimo cloud a tedy celosvětových 50% v serverech bude mít ARM do konce příštího roku. Masakr.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty si jebo, to ako keby sme sa čudovali prečo Faurecia nikdy nebude top predajca automobilov. Asi preto, že vyrába iba plastové diely pre auto priemysel... Nič? AMD ani Intel nevyrábajú servery, iba jeden z komponentov!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím, odkud se vzal podíl na serverech u cloudu vs. ostatní využití, ani nebudu procházet ty výpočty podle toho co prezentuje amazon, ms, google, alibaba dle svého marketshare. Protože jsou to odhady a výpočty z odhadů a derivátů odhadů.

Co bych ale rád podtrhnul, dostali jsme se z původního "70% nových serverů v 2020 bylo na ARMu" na "podíl 7% celosvětového prodeje serverů (za rok 2020)". Nic ve zlém, ale udělejte si krok zpět s klidnou hlavou a posuďte sám ten rozdíl.

PS: Jako vývojáři v .NET je mi to šumák, na čem to jede, protože .net 5.0 jede na Windows, macOS, Linux, pro x86, x64, Arm32, Arm64. Ten trend univerzálnosti běhu a nahraditelnosti HW (obzvláště webových) aplikací je do budoucna jasný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Za posledních 8 mesíců ARM CPU dosáhly podíl 73% a za celý rok to bylo 49% (ale první 4 měsíce se Graviton 2 ještě nevyráběl). To je fakt.

Všechny ostatní přepočty už nejsou fér protože Amazon nikomu jinému Graviton2 neprodává a drží si tak konkurenční výhodu. Uvidíme kolik bude prodaných 80-jádrových Alter N1. Podstatné je že zákazníci masivně přechází na ARM v serverech a to rychleji než kdokoliv mohl tušit. Já jsem čekal že třeba do dvou let 50%, ale těch 73% za pouhých 8 měsíců je masakr kolosálních rozměrů. Tak rychlý přechod na jinou ISA tu v historii snad nikdy nebyl.

Jen pro info, jak je x86 už dnes minoritní záležitost:
V mobilních telefonech má ARM 100%, přitom je to víc 5x větší trh než všechny servery na světě.

55% příjmů z gamingu za 2019 bylo z mobilních telefonů a Nintendo Switch (taky má ARM CPU). Tudíž se dá říct že ARM vládne většinou peněz proudících z her.

x86 je vymírající záležitost díky Intelu. ARM ji nahradil úplně všude kromě serverů a nyní vydíme masiviní nástup i tam. Notebooky bere útokem Apple M1. Zbývají jen desktopy a ty padnou příští rok.

DIIT se přejmenuje na DIA (Deep In Arm)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jste zahodil všechny výsledky diskuze celého vlákna abyste zopakoval dílčí údaj o podílu ze začátku diskuze nesprávně zobecněný na celý segment. Do toho jste pak přihodil ještě jiné segmenty, než jsou servery. Jde o ukázku argumentačního faulu Zahlcení slovy (Gish gallop).

V minulém příspěvku jsem ukázal jasně rozpor mezi Vašemi tvrzeními na začátku a na konci. Na tom nic nezměníte.

To mi připomíná diskuzi s voliči SPD nebo přátel konspiračních teorií. Žijte dlouho a blaze.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Člověku bez znalostí to může připadat jako zahlcení slovy, to přiznávám. Znáš to přísloví o házení perel sviním, že jo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, len neviem ako v češtine, ale v slovenčine "hovoriť perly", "to bola ale perla" nie je zrovna pochvala :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na slovensku už máte i počítače, jo? Dnes je den plný překvapení :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jasně vole, parní, to je lepšie ako kvantové ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zas a znova demonstrujes svou omezenost. Docela se tu ztrapnujes.

To co citujes se tyka Cloudu. Nevim jestli vubec vis co to je, ale nemam chut ti vysvetlovat uplne vsechno v IT. Kazdopadne fakt je, ze cloud neni cely server segment. Jen mala cast z neho. A navic v nem ma AWS jen tretinu a navic z toho AWS jen cca polovina tedka bezi na ARMu (a to je navic jejich reseni, takze to masirujou jak se da).

Az sezenes nejake relevantni argumenty, budeme pokracovat smudlo.

> "Hlavně mne šokuje, že zákazníci do toho hromadně jdou "
Opet, totalni nedostatek rozumu, znalosti a kapacity na pochopeni situace.
Zakosum je to v obrovske mire jedno. Oni si tam naklikaji 'server' a je jim jedno, jak je to fyzicky zrelizovane, jestli to bezi na AMD, Intelu, nebo Gravitonu. Takze nemuzes rict, ze do toho zakaznici hromadne jdou. Cely princip cloudu je zalozen na tom, ze zakaznici nechcou resit hardware.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ukazuje se že všechny predikce o těžkém přechodu na ARM se mýlili. Ve skutečnosti nikoho nezajímá jestli to je x86 nebo ARM.

ARM = Stejný výkon za poloviční cenu, klik a běží mi to na ARMu za poloviční náklady. To je BOMBA. Kolik nešťastníků asi zvolí x86 když budou mít na výběr? U Amazonu jen 27% (tombomino, mali a 25 dalších) :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten tvuj obrovsky prechod bude ve vysledku tak 1% a mozna ani to ne.
Mel by si se jit lecit. Tohle neni normalni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> "ukazuje se že všechny predikce o těžkém přechodu na ARM se mýlili"
To byl jen tvuj vyrok. Tys to tu rozsiroval, takze tedy sam uznavas, ze ses desive mylil.

AWS neuctuje ruznou cenu podle toho kde tvoje instance fyzicky bezi. Ergo dalsi tvuj omyl, nemuzes rict "bezi mi to na ARMu za polovicni naklady."

Dalsi argumentacni faul je nad tim jeste udelat dalsi mentalni gymnastiku a rict, ze lidi co si voli x86 jsou nestastnici. Jak rikam, v AWS ani v jinem cloudu to nemas ruzne cenene. Co je jinak nacenene jsou speciality napr. kdyz chces stroj s CUDA.

Co kdyby sis to zkusil prvne alespon proklikat, a nedelal ze sebe idiota? ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Co kdyby sis to zkusil prvne alespon proklikat, a nedelal ze sebe idiota? ;-)" on už je, on nemusí ani klikať, to nepomôže :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech píše o Výkonu / Dollar. ARMy mají větší výkon na jedno vlákno, protože nemají SMT.

Pokud ARM N1 má IPC zhruba jako Zen 2, tak logicky kolem 3 GHz bude mít Zen 2 při zapnutém SMT téměř poloviční výkon jak ten ARM CPU.

Co na tom kluci nechápete? Máte IQ pod 80 jako Forest Gump? Ten alespoň nemachroval, nenadával druhým do idiotů a uměl dobře běhat :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Smarja, ani ta matematika ti nejde.

Kdyz mas stejny pomer "Výkonu / Dollar", tak z toho nemuzes delat zaver "ARMy mají větší výkon na jedno vlákno, protože nemají SMT."

Priklad:
CPU A: 10000bodu, cena 10000$, pomer 1:1
CPU B: 5000bodu, cena 5000$, pomer 1:1

Uz to chapes?

"Pokud ARM N1 má IPC zhruba jako Zen 2, tak logicky kolem 3 GHz bude mít Zen 2 při zapnutém SMT téměř poloviční výkon jak ten ARM CPU."
1) IPC je poplatne aplikaci, mas akorat teoreticke max pevne dane, jinak to skace podle aktualniho vyuziti, aktualniho sledu instrukci, coz je dane tim, jak OS planuje, jake data zrovna chrousta aplikace
2) SMT nesnizuje vykon, naopak zvysuje. Jdes na to od zadu. Zen2 s vypnutym SMT, by nemel tak dobre vyuzite veskere jednotky v jadre, tim padem by mel mensi IPC a tim padem i mensi realny vykon. Zapnutim SMT ale dojde k tomu, ze vyuziti jednotek je blize idealu (skalovani SMT je podle druhu zateze od +20% az treba k +90%) a tim padem IPC bude vyssi a tim padem i vykon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš.

SMT dává navíc od 0% do 60% a v průměru je to 25%. U Intelu 20%.
Ale vždy(!) výkon klesne na polovinu, protože je jádro sdíleno dvěma vlákny.
Výkon SMT vlákna je tedy 50 - 80%, v průměru 63%. ARM má 100% protože nemá SMT. Navíc nová N2 bude mít 140% IPC N1, takže tragédie dosáhne kolosálních rozměrů. Proto MS a Google investují do vlastních ARM CPU.

Tudíž 80c ARM Altra s IPC Zen 2 a frekvencí 3,3 GHz bez SMT bude mít téměř dvojnásobný výkon na jedno vlákno než Zen 2.

Lžeš i o cenách, protože Anadtech měl pravdu:
Intel 48c/96t stojí ......3700 USD (m5)
64c ARM Gravtion 2 1978 USD (m6g)
https://calculator.aws/#/createCalculator/EC2DedicatedHosts?nc2=h_ql_pr_...

Výkonově to bude podobné. Výkon na vlákno dvojnásobný u ARMu a přitom téměř za polovinu ceny. Většina lidí není hloupá aby platila dvojnásobek za horší x86 a přechází na ARM. Smiř se s tím, omluv se za ty tvoje lži.

https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ale vždy(!) výkon klesne na polovinu, protože je jádro sdíleno dvěma vlákny."

opravdu ? potom tedy nemá smysl vůbec SMT používat a Intel i AMD celé roky žijí v bludu, nebo ne ? .-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ale vůbec nic neříká o ceně. Vlastně to říka jen to, že existují úlohy, které ten procesor dokáže dělat efektivněji než jiný procesor. Ale to není nic nového, stejně tak se pro nějaké typy úloh používají třeba grafické karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus odhadnout kolik stojí výroba GPU s 500 mm2 když odečteš GDDR6, napájení atd. Vyjde ti, že poměrně velké GPU s 500 mm2 stojí cca 200-300 USD.

Za tuto cenu si můžeš nechat vyrobit vlastní ARM CPU, protože si koupíš licenci.
ARM N1 jádro má plochu 1,4 mm2 včetně 1MB L2 cache na 7n TSMC, tedy 128x 1.4 mm2 = 180 mm2 pro 128-jádrové ARM monstrum, které vydrtí 64-jádrový EPYC s 1000 mm2 za 7000 USD. Těch 300 mm2 pro nějakou L3 cache a RAM řadiče bude stačit.

Prostě ARM CPU si vyrobíš minimálně 7x levněji než co se prodává Intel Xeon nebo AMD Epyc. Amazon na tom musí mít brutální marže ikdyž to prodává za poloviční cenu.

Víš proč v serverech jsou největší marže? Protože díky monopolu Intel napálil ceny a všichni ty předražené x86 Intel krámy museli kupovat bo neměli alternativu. AMD taky umí solidně zdražovat, takže spásu teď konečně přinesl ARM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víš, já se jen divím, že nikdo tyhle super zabijáky x86 systému neprodává. Apple to montuje jen do svých zařízení a Amazon taky jen do svých serverů. Proč se toho proboha někdo neujme aby nakopal intelu zadek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však Intelu zadek nakopávají. Bohužel prodávat koncovým zákazníkům je složité, protože se zde hodně hraje na pocity. To platí pro mnoho z nich dodnes i v CPU Intel x AMD a GPU NVidia x AMD. I proto se AMD moc do retailu nehrne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže, když neprodávají, tak nenakopávají. Je to tak? Až to bude v PlayStation, tak uznám že už to má něco do sebe. Ale tam má šanci asi jen NVidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Retail je problém, protože v mobilech jsou výkoné ARM APU, které by vpohodě šly použít v desktopu. Vždyť dnešní GPU v mobilech mají víc jak 1,3 TFlops což je jako starý Xbox One S. Jenže z nějakého důvodu (marže?) na to kašlou. Každopádně letos a hlavně příští rok se mají objevit ARMy do notebooků od několika výrobců - Qualcomm, Mediatek, Samsung jako rival Applu. Apple ten letos s M2 zatopí pod kotlem a vyvolá ARM mánii.Snad se potom konečně dočkáme ATX desek se socketem pro ARMy

Příští Xbox bude mít asi ARM CPU. Protože MS pracuje na vlastních ARM server CPU - pravděpodobně na N2 jádrech. Ale i na notebookovým APU jako náhradu za Snapdragon 8cx, který používají nyní.

Sony PS6, těžko říct. Japonské Nintendo přešlo na ARM a Fujitsu zase postavilo nejvýkonější superpočítač na ARMu. Sony mělo PowerPC v PS3, takže ti se alternativám historicky nebrání. Otázka je spíš GPU, tam by AMD mohlo zůstat ve hře dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To platí pro mnoho z nich dodnes i v CPU Intel x AMD a GPU NVidia x AMD. I proto se AMD moc do retailu nehrne"
.. Aspon co se tyce CPU, tak tohle je hrozna kravina. AMD zacalo se Zenem presne v Retail segmentu, protoze tam jedine melo sanci na rychly uspech, jelikoz to neni svazano OEM bussines praktikami. Co se tyce grafik, AMD se tam samozrejme cpe, coz jde videt na vydani Navi2. Kdyz ale nemaji vyrobni kapacity, tak daji z pohledu bussinesu prednost produktum s vyssi marzi. Ale psat, ze se tam AMD nehrne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nehrne. Sám píšeš, že ve výrobních kapacitách dávaj přednost jiným produktům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze on je prave dulezity ten duvod, proc se nehrne. Dneska ma srovnatelne produkty s NV, takze duvod ma opravdu jen tech vyrobnich kapacit. To jeuplne neco jineho, nez se ty snazis tim prispevkem naznacit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někomu stačí naznačit, někomu nepomůže ani kopnout do p*dele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si dej 2 zrcadla naproti sobe, postav se mezi ne a zkus to. Treba se konecne trefis a rozsviti se ti..coz by mohlo mit pozitivni vliv na to, ze prestanes spamovat kraviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chceš tady zase trollit jako v předchozím článku? Určitě sis myslel, jak jsi mě tam "utřel", když už jsem na tvý bláboly dál nereagoval. Když se člověk hádá s trollem, tak je lepší ustoupit, jinak bude za dementa taky. Plus s ohledem na ostatní, protože jim choděj notifikace na zbytečný komentáře. Tak si užij "odpověď" na tento komentář, je mi úplně jedno, jak mě tam budeš urážet. Já ti víc svýho času dávat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Chceš tady zase trollit jako v předchozím článku?"
..Ja sice moc netusim o cem mluvis, ale nejspis ti lezim v zaludku. Tak ti preji dobre zazivani :))
Nicmene omluvit si svuj konsky komentar tim, ze se zacnes ohanet "trollskym rozumem", tak jako proc ne, kazdy dela co umi, nebo spis neumi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amazon si Gravitony peče pro sebe, Altra se prodává, má o chloupek lepší spotřebu než Epyc, v něčem je rychlejší v něčem je pomaleješí a stojí asi o 20% méně než ten Epyc, hlavně je menší, do stejného prostoru jde nacpat zhruba 2x tolik výkonu jako s tím Epycem, takže tam jsou i nepřímé náklady. Číňani postavili, na Armu ten zatím nejvýkonnější počítač světa a tam si pekli vlastní procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej, uz vidim, ako cely svet zacne kupovat Apple stroje, kde este aj nabijacku musis dokupit za ludovych 299€. Len preto, ze par vyladenych softwarov im bezi lepsie

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Celý svět ne, Applu stačí jen 20% trhu aby měl 80% všech zisků jako v mobilech. Stejně tak to bude i v noteboocích a desktopech. A zbytek bude živořit s minimálníma maržema - což je dobře protože ceny CPU klesnou tak na polovinu.

Pak tu máme ohlášenou spolupráci Mediateku (nyní hlavní výrobce ARMu) s Nvidií na APU pro notebooky a PC.

Pak tu máme Samsung ARM cpu s AMD GPU také pro notebooky.

MS už používá dlouho od Qualcommu v notebooku Surface X ARM 8cx a nyní brzy (asi příští rok) vydá vlastní CPU do notebooku.

Nakonec tu máme Qualcomm, násobně větší firmu jak AMD, která od AMD kdysy koupila mobilní grafickou divizi a mimochodem v ní pracuje geniální inženýr Eric Demers. Ale hlavně Qualcomm nedávno koupil Nuvia což byl start up založený šéf architektem těch Applích CPU v M1. Ono jich z Applu uteklo mnohem víc, dá se říct že nejspíš utekla celá parta geniálních inženýrů v čele s Gerardem Williamsem. Oni už zveřejnili simulace výkonu jejich CPU a bylo to o 15% výkonnější (konkrétně 2000 pts v GeekBench5 při 4,5W) než Zen 3 na 5 Ghz nebo ta M1 (ti mají kolem 1700 pts).

A nakonec je tu Nvidia která údajně maká na vlastní herní konzoli s ARM CPU. Údajně to má mít ty nové jádra Cortex A78C, tedy 8x velké jádra A78 a ty mají IPC mezi Zen 2 a Zen 3 (takže to bude mít větší CPU výkon než Xbox/PS5 založené na 8x Zen 2).

To je masakr co se teď děje. To je úplná revoluce v IT světě!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale 20% mat Apple v desktopoch nebude, tam sa z tych 10% nikdy nepohne, lebo nebude vediet predavat 500€ notebooky, a 700-800€ desktopy

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mac Mini s M1 je za 900 USD a brzy jeho cena klesne na 600 USD. Low cost nebude Apple vyrábět nikdy, ale pro masy má zájem vyrábět, viz iPhone SE/mini.

Apple rostl o 111% zatímco ostatní jen o 50%. Pozor na to, Apple díky M1 brutálně v noteboocích roste. S novou a víc jak 2x výkonější M2 poroste ještě víc. Bacha na to, Apple je v ráži že se budou všichni divit. 60% IPC a prakticky obsazených 90% kapacity 5nm TSMC je brutální konkurenční výhoda, kterou bude mít i na 3nm. Tam Apple možná nikoho nepustí celé dva roky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mac mini je skatulka s jednym kablikom. este potrebujes mac keyboard, mac mouse, mac monitor, najlepsie s mac pivotom. o mac reprakoch neviem, ale predpokladajme, ze ano

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Houby, připojíš k tomu jakoukoliv klávesnici, myš a monitor.

Nejsem Applista, nic od nich nevlastním, ale ty jejich CPU s 60% IPC nad Zen 3 jsou brutální. AMD má štěstí že M1 má jen 4 velká jádra.

Zároveň musím uznat že jako obrovská ziskuchtivá koroporace Apple nasadil u M1 překvapivě nižší ceny než u starých Maců s Intelem. Když to porovnám s AMD jak napálila ceny nových Ryzenů a schválně nevydala dostupnější 5700X, prostě AMD je víc chamtivější než Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Nejsem Applista, nic od nich nevlastním, ale..."
To je stejné, jak píší trollové: "Nemám rád Babiše a Zemana, ale jsou nejlepší." :-)

Chlape, i když bude mít Apple 100% serverů, nevím, jestli budeš mít snažší život.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale ty jejich CPU s 60% IPC nad Zen 3 jsou brutální. AMD má štěstí že M1 má jen 4 velká jádra.

takze podla teba, ked hram WH total war 2 na zen3 a pri kole 100+ mi jedno kolo trva cca 1,5minuty, na M1 tvrdis ze to bude za 55sekund?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vis ze ne.

Navic kdyz paris na ultra-large unit scale tak by M1 bylo tak zadychane, ze by ti to spadlo zpatky do OS.

ASCII je podle me reinkarnace "richie rich" nebo jak se jmenoval ten tulpas co taky do nebe vyzvedaval 6xALU Apple, aniz by vedel, co to vlastne znamena.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bingo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skaven:
Ano, na stejné frekvenci a při stejném počtu jader by to opravdu tak bylo. Ale v reálu to Zen 3 dohání vysokými frekvencemi na 5 GHz a taky má víc jader než 4-jádrová M1. Ale taky spotřebu 140W a při PBO 180W. M1 v MacBooku Air ani nemá větrák, což je něco co AMD neumí vůbec.

Nicméně, IPC je výkon na GHz a udává jak je architektura vyspělá (uvnitř široká). Ono totiž pomocí OoO mechanismu vytáhnout z kódu skalární paralelistmus je ten nejtěžší úkol v procesorové architektuře.

Jinými slovy letošní M2 bude mít IPC o dalších 20% vyšší a bude mít 8+4 jádra. Notebook s M2 bude mít vyšší výkon než desktopový Ryzen 5800X. Notebookové Cezanne to vydrtí na dvě doby, zvlášť ve spotřebě, protože spotřeba CPU roste s frekvencí s druhou mocninou. Což je důvod proč Apple tlačí vysoké IPC do mobilů - šetří tím energii. AMD s Intelem si zvykli na snadnější navyšování frekvencí protože je nikdy spotřeba netrápila. A to se jim nyní šeredně vymstí.

Prostě Apple chodil po večerech pravidelně do posilovny a poctivě cvičil zatímco Intel s AMD se poflakovali v hospodě a večer pojídali dortíky (využívali x86 monopol). Jenže po pár letech je z Apple korbič co dává 120 na benchpress zatímco Intel s AMD sotva zvednou svůj vlastní pupek z gauče. Asi tak :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No tak treba muj Ryzen 5800X v TW:WH2 s ultra-large unit scale a vsim moznym nikdy nejde pres 70W. A to si na pozadi kompiluje zvesela projektiky v GCCcku a bezi mi tam i 3 kontejnery dockeru.

Zkus to priste bez tech applich brejli, ju? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V testu notebooku mobilní 5800U žere 64W, ale tobě desktopová 5800X žere jen o 6W víc. Že je AMD tak blbá a morduje se s mobilní Cezanne když mohla podle Maliho rovnou dávat desktopové 5800X :D

A potom kdo je pohádkář. Chceš link na ten test na MaxTech?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, už jenom kvůli tomu, jak měřili spotřebu samotného CPU v notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měření spotřeby samotného CPU jsem tam nenašel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je integrovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vím, právě proto mě to zajímalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle výrobce CPU má developer boardy, kde maj vše proměřené, takže pak jsou schopni změřit spotřebu samotného CPU (celek mínus board). Tento údaj pak používají v marketingových materiálech, jak výrobcům zařízení, tak uživatelům (aby věděli, že se jim vyplatí koupit zařízení s tímto procesorem). Apple ale neprodává samotné procesory, takže ačkoli to maj změřené (podle toho navrhují finální základní desku a chlazení), tak ven to nemá smysl. Koncový zákazník si kupuje celé zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To taky vím, jen jsem prostě čekal, že ta recenze bude fakt kvalitní a nějak se na ten CPU přece jen nabastlí.

Jinak....
„Tady bohužel x86 už nemá kam růst (konec na 4 instrukcích za cykl"
Je o tomhle někde něco hodně podrobného? Já si jen pořád nejsem jistý jestli to ve srovnání s ARM není obvyklé srovnání jablka-hrušky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenze může být sebekvalitnější, ale očividně si nechce čísla cucat z prstu, aka hádat (když je nedá výrobce). Rozebírat to by moc nešlo, když i RAMka je k tomu ze strany přidělaná.

Počet dekódovaných instrukcí je konkrétní hodnota, platná pro každou architekturu (nejde tedy jen o x86 vs ARM). Jak už bylo zde jinde vysvětleno, x86 řeší proměnnou délku instrukcí bruteforce, což ale znamená exponenciální růst složitosti (počtu tranzistorů) s počtem instrukcí, co má současně dekódovat. Proto se to zastavilo na 4 (pro víc už je lepší tu hromadu tranzistorů využít efektivněji, i kdyby jen na větší cache). Poznámka: Pro cykly (aspoň ty nejvnitřnější) má x86 cache dekódovaných instrukcí, takže není omezena dekodérem.

Odpovídá to tomu, že 64bitová architektura x86 (x86-64) je z roku 1999, ale ARM (AArch64) je z roku 2011. Nechci říct přímo, že jedna architektura je lepší než druhá, protože ta pozdější má výhodu v možnosti poučit se z nedostatků předchůdců a možnost reagovat na současnější použití. Takže v x86 jsme si užívali 64 bitů o dekádu dýl, u ARMu zas lépe sedí na další moderní postup zvyšování výkonu (přidáním více tranzistorů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to by som chcel vidiet. Je pekne, ze zo zverejnenych vysledkov kompilovania v Davinchi resolve a Lightroom vies napisat take vyjadrenie :) alebo z vysledkov v geekbenchi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabíječku k počítači dostaneš, dostaneš to i k iPadu. Nedostaneš to k mobilu.

A ano Apple v 4Q 2020 navýšil prodeje počítačů o 111% přitom trh rostl jen o 55%, trhnul za to rekordních 9 miliard, o 2 miliardy více než 4Q 2019.

Dnes bude Apple zveřejňovat výsledky za 1Q 2021, počítám že zase poroste na úkor konkurence, protože současné M1 počítače, zvláště pak Macbook Air patří k nejprodávanějším notebookům vůbec. Navíc 1Q fiskálního roku je pro Apple vždy nejsilnější a právě v tomto období se projeví v prodejích M1 největší měrou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Keď bude M1, M2, alebo M5 v notebooku od Dell alebo HP, čiže korporát a bude na tom bežať win s potrebnými aplikáciami a bude to stáť +/- 1000€, tak sa môžeme baviť o konkurencii. Inak je to asi tak úžasné ako elektromobil, alebo vodíkový Mirai... ...síce to má výkon a dobre sa to používa, ale stojí to nekresťanské peniaze a nie je to kde nabiť / natankovať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže šéf architekt těch jablečných M1 CPU jader utekl s celým týmem do start upu Nuvia a tu nedávno koupil Qualcomm. A ten již vyrábí pro MS notebookový ARM CPU, málo známý Snapdragon 8cx, což je SD855 z mobilu s naboostovaným GPU. V TDP 7W nemá konkurenci a poráží i některé TDP15W.

Qualcomm oznámil že příští rok bude dodávat notebookové i desktopové APU. Tedy v podstatě budou "Applí" CPU dostupné i DELLu a HP. Dost možná že Qualcomm bude mít lepší CPU než sám Apple. O to horší dopad to bude mít na Intel a AMD, kteří budou potřebovat 5-6 let než se dohrabou na IPC M1.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi ARM zverozvest uplne odtrzeny od reality fungovani trhu..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trh funguje tak, že vyhraje vykonnější a levnější produkt. Nikdo zastaralé x86 šlupky nebude kupovat, zvlášť když jsou předražené jako nové Ryzeny. Kdepak je 5700X?

ARM za posledních 8 měsíců doháhl podíl v nových serverech z 2% -> 49%, což je skok jaky tu snad ještě nikdy nebyl a AMD se může jít zahrabat.
https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...

Nový ARM N2 má mít 40% IPC boost, což při současné N1 s IPC lehce nad Zen 2 bude nějakých 20% větší IPC než má Zen 3. Tedy okolo očekávaného IPC Zen 4. A to vše už na konci letošního roku, tedy samply N2 čipů již musí mít nyní.

N2 bude na nové ARM v9 ISA, nové brutální 2048-bit SVE2 vektory, podpora Bfloat16 pro 2x větší výkon v AI a dokonce i INT8 pro 4x větší výkon v AI. Masakr.

N2 umí až 256-jader monolitických a až 512-jader v čipletové konfiguraci. Ano, pitomej ARM umí čiplety a dokonce může mít kombinaci HBM2 pamětí a DDR5 slotů. Masakr. Arm bude mít DDR5 dřív než Intel s AMD a ještě jim vytře oči on-chip HBM2. Ještě se někdo diví že Amazon, Google a MS tajně pracují na vlastních ARM serverových CPU?

To jsem zvědavej jak na tom bude 96-jádrový Zen 4 proti 512-jádrovému ARMu N2 s HBM2 pamětí. To bude texaský masakr motorovou pilou :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ty kraviny co tady placas pate pres devate, na to je i ta studena sprcha malo.
Trh funguje tak budulinku, ze to co se prodava urcuji ti, co na tom trhu dominuji. Pokud jsi predtim psal neco o APU, tak v tom pripade je to Intel a sekunduje mu AMD. Ti jsou ti, kteri APU trh ovladaji, dneska temer 100%. Zadny vyrobce se nepusti do "ARM silenstvi ala zverozvest ASCII", protoze neni blazen. Hraci jako Dell, HP, Lenovo, potrebuji prodavat, ne si hrat na technicke specifikace. IPC kalkulace, Bloat a Douty a nevim co dal, jsou az sekundarni parametry, ktere nehrajou prim v tom, jak bude ten trh nasledujicich nekolik let vypadat. Trh se muze pozvolna menit, ale to je na dlouhe roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> "ARM za posledních 8 měsíců doháhl"

Nic takoveho se nestalo. Amazon rozsiril hardware sveho AWS o Graviton2 ze sve staje a protoze ho propaguje a spouste lidem je to vcelku jedno, tak objednavky na instance novych "serveru" tohle reflektuji a v tuhle chvili jede vetsina zakazniku AWSka fyzicky na G2.

Ale to je uplne neco jineho, nez tvrdit, ze ARM udelal naky ohromny skok. Je tuna cloud poskytovatelu, a Amazon je jen jeden z nich. Navic firmy ktere stavi servery pro jine nez cloudove pouziti v drtive mire objednavaji x86 servery. At uz to jsou male firmy co stavi servriky pro skoly, jine firmy, vlastni IT atp.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Amazon je NEJVĚTŠÍ cloud provider na světě, stačí?
Proč myslíš že ARM servery prodává za polovinu ceny x86?
Myslíš že na tom prodělává? Tomu sám nevěříš.

Moderní ARM drtí zastaralou x86 z 1980, to se dalo čekat. Prostě již přišel čas poslat x86 do důchodu. Stejně technicky to byla vždycky jedna z nejhorších architektur. A teď nový ARMv9 je o světelné roky před x86 a bude to poslední hřebík do rakve.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Trh funguje tak, že vyhraje vykonnější a levnější produkt."

Podle tohoto, tě tipuji na max 25 let. Trh takhle funguje jen velmi vyjímečně jako výjimka potvrzující pravidlo. Výkonnější a levnější produkt je paradoxně málokdy výhodnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD bere podíl Intelu protože je výkonější a levnější. Jenže výkonější je jen o 5% v IPC což není nic moc a spíš vítězí cenou,která rozhodně není poloviční.

ARM Altra N1 nabízí 80-jader za poloviční cenu. To je sakra rozdíl.

ARM N2 nabízí o 20% vyšší IPC než Zen 3 a počet jader až 512 včetně čipletů, HBM2, DDR5, 2048 bit SVE2, Bloat16 a INT8 pro 4x rychlejší AI výpočty. A každý si může koupit licenci a postavit si vlastní CPU jaký chce a nechat to vyrobit u TSMC. A to taky Amazon a Altra dělají, a začínají i Google s MS. A nikoho už nebude Intel vydírat předraženými CPU. A že x86 předražené je nám ukazuje jak brutálně vystřelil podíl ARM serverů na tom Amazonu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vycházím z prostředí ve kterém se pohybuji... Minulý měsíc jsem objednával základní desky se socketem 775. A rovnou větší množství protože již povážlivě mizí. Nezajímá nás, že jsou mnohem úspornější a výkonnější možnosti. Náklady spojené s testováním, novými licencemi a novým okolním hardware by byly násobně vyšší než přínos v rychlejším chodu a úspory energie.
Ano je krásné, že jsou nové technologie s 50x vyšším výkonem a poloviční spotřebou, praktický přínos nasazení je v záporu. Na novém HW stávající programy neběží a nové aktuální verze jsou molochy se spoustou "fíčur" které nikoho nezajímají. Navíc nové verze SW neběží se starými připojenými testery. Takže by byla nutná další investice v řádu půl mega na PC. Další náklady s přeškolováním obsluhy rovněž nejsou zanedbatelné.
Domnívám se proto, že náběh nových technologií do běžného používání bude mnohem, ale mnohem pomalejší než si představujete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle problémy nesouvisí s přechodem na jinou procesorovou architekturou - tohle řešíte i s novými CPU Intel a verzemi Windows. A až někdy přejdete na aktuálnější HW (třeba až vám dojdou ty desky se socketem 775), tak si vyberete to nejvhodnější z aktuální nabídky (do určité míry se dá provozovat historický systém ve virtualizaci - brácha takhle zazálohoval kamarádovi prozatím funkční historický notebook IBM pro programování speciálních zařízení).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"tohle řešíte i s novými CPU Intel a verzemi Windows."
Právě, že neřeším a ani nechci. Virtualizace, jak píšete, je použitelná jen do určité míry. Např. kamery jsou připojeny přes PCI kartu s dodavatelem upraveným firmwarem a k ní upravenými drivery. Nová karta běžně stojí 30$, ale díky upravenému firmwaru nejde použít. Za náhradní kartu chce dodavatel 800€ a ovladače pro ní neposkytuje vůbec. Takový hezký vendor in. To se prostě virtualizovat nedá. Vlastně na novým HW ani PCI slot není. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počuj ASCII. Ty si dnes zase zabudol zobrať liečiky na hlavičku?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

IPC v ARM je iné číslo ako IPC pri x86 a tie sa vzájomne nedajú porovnávať, lebo neznamenajú rovnaký výkon na jednotku taktu, keďže s´u to iné inštrukcie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, proto vede reálná use case, real world perfromance

5900HS nakopal i5 Intelu, pokud byl připojený na elektřínu, v 4k exportu na tom byl Intel i AMD stejně, oběma ale slušně nakopala právě ta M1, AMD v žádném případě člověk nesmí odpojit od elektřiny... https://www.youtube.com/watch?v=7yTWGjYFiC0 x86 se nesmí odpojit od elektřiny, přitom s laptopem se přece chce pracovat převážně na baterii....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nepočítá instrukce za takt. To umí jenom kompilátor/debuger vložit tagy s čítačema. A to dělají jen při optimalizaci SW.

IPC se vždy rozumí výkon/GHz.

Laika co tomu nerozumí poznáš podle toho že říká IPC pro RISC se nedá srovnat s IPC CISC. Přitom x86 CPU běží vnitřně jako RISC ale dekodér bere z paměti CISC kód. A jeden takt CPU tedy odpovídá vnitřní RISC instrukci nebo CISC na PC registru? Správně by se mělo počítat IPC z PC registru CPU, ale k tomu musíš mít zdrojové kódy nebo to prohnat disassemblerem. Ukaž mi toho kdo to někdy v recenzi dělal. Akorát Andrei Frumusamu to dělal pro porovnání ARMv8 vs x86. Rozdíl byl, že Apple A12 pro běh potřebuje o 9% víc instrukcí než x86. To jenom pro ukázku že rozdíl mezi počtem instrukcí v kódu ARMv8 a x86 je skoro zanedbatelný. Proto je x86 taková sračka, hustota kódu skoro stejná a přitom to variabilní kódování brutálně komplikuje paralelní dekódování instrukcí (to v roce 1980 nikdo nemohl vědět že jo).

IPC je zkrátka výkon/ GHz a je úplně jedno jestli je to RISC ARM nebo ten paskvil CISC x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o nějakém IPC? Buď mě zajímá maximální výkon jádra, nebo celého procesoru, abych mohl měřit pindíky, nicméně jako uživatele mě zajímá výkon v reálním využítí. Jestli něco udělám za 10 nebo 11 hodin, nebo zda něco běží plynule nebo ne atd. atd.

U M1 se o lecjaký task nestará vůbec procesor a nepočítá to hrubou silou, používá specifických akcelerátorů a to je klíč k úspěchu, v daných činnostech je to efektivnější než to počítat brute force.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Surface 4 nema 5900HS. Ma v sobe 4980U, coz je 'prevlecene' 23W 4800U.
Mozna by to chtelo si mene vymyslet a tim i mene lhat.

"v 4k exportu na tom byl Intel i AMD stejně"
.. nebyl, AMD bylo o neco rychlejsi. Maximalne se dalo rict, ze rozdil nebyl velky.
Jinak jedine co se da na zaklade toho 4k testu rict, ze encoder/dekoder v M1 je lepsi, coz je asi pravda.

"přitom s laptopem se přece chce pracovat převážně na baterii...."
.. tak samozrejme, proto se do firem kupuji dokiny, proto se kupuji externi monitory k laptopum :)) Urcite se najdou exoti, kteri upravuji videa napr v posteli (viz JirkaK) a nebo nekde na cestach. Majorita uzivatelu, ale pouziva provoz na baterku pro office a web aplikace, kde dnesni vydrz neni problem.

Tohle je slusny vykon i na Tebe Jiricku, lhat 3x v jednom prispevku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, určitě se i dnes najdou exoti, co používaj notebook na baterku ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence, tak by jsi mohl pochopit smysl toho komentare, kde nikde netvrdim, ze se notebook na baterku nepouziva. Nicmene se to jevi pro tulpase tveho kalibru, jako nadllidsky vykon..
Jeste je zajimave, ze se vubec nepozastavis nad tim, ze komentar, na ktery reaguji je z pulky vylhany, ale takovych detailu si budulinci nevsimaji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že jich je většina. Ale kdyby se tak nepoužívaly, tak se neprodávají (a Apple by nebyl 4. největší výrobce počítačů na světě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, určitě se i dnes najdou exoti, co používaj notebook na baterku ;-)"
.. v tom pripade by jsi mel zpatky absolvovat zakladku, jelikoz nedokazes ani spravne nastilizovat to co chces napsat, kde tvoje veta implikuje, ze "kazdy" kdo pouziva notebook na baterku je exot. Jinymi slovy jsi demagogicky uplne prekroutil puvodni smysl meho komentare.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co je demagogického na používání notebooku na baterku. Jestli máš nějakou myšlenku, kterou chceš rozvést, tak sem s ní. Zatím se chytáš jen vytrhnutých vět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co mne k tobe napada je asi toto..mozna by jsi mel zkusit nejaky druh terapie, jelikoz jediny, kdo tady vytrhuje vety z kontextu jsi ty sam. Tipoval bych te na cloveka s nejakym lehcim emocne mentalni postizenim, ktery ma minimalni schopnost vlastni sebereflexe a neni si vlastne ani vedom toho, co do tech vlastnich komentaru pise. Dneska lidi podobnych jako ty je bohuzel spousta, takze se neni v principu za co stydet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný, kdo se potřebuje léčit, je ten, kdo za 13 minut napíše 3 komentáře, jejichž jediný obsah je útok ad hominem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vis ze jo, uz ti tam chybela jen sekundova rucicka..
Jen pro tvou informaci..kdo zacal tuhle diskusi jsi byl ty, kdo se prvni zacal vysmivat, opet ty.. V principu jen potvrzujes tu svou diagnozu stale dokola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatím útočíš jen ty. PS: Diit tu píše časy komentářů, nejde z mé strany o žádnou magii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se takovy utok projevuje? To ze ti napisu, ze jsi tulpas? To je konstatovani stavu vychazejici ze tvych reakci maleho ditete. Ale tak klidne pokracuj dal, jsem zvedavy, jaky moudra tady jeste napises. Ono se to pak hodi, kdyz je clovek s podobnymi lidmi jako ty konfrontovany i jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 18 minut pátý příspěvek, který jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)) si ty troubeline aspon podivej, kolik sji tech prispevku napsal sam :D
To ze budes tady knucet, ze ti nekdo nadava z tebe nedela zadnou objet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 26 minut šestý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to vis ze jo..
Uz jsi aspon zjistil, ze jsi v tom prvnim prispevku napsal kravinu a nebo se soustredis pouze na sledovani casu, kde zapominas, ze prispivas uplne stejne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 28 minut sedmý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neskutecne :))
Nechci ti radit, ale tady se Ban daval za spamovani stejnym prispevkem dokola. Byt tebu tak si to rozmyslim a nebo aspon tu vetu krome casoveho udaje trochu pozmenim :D
Jinak myslim ze to stacilo, evidentne nic lepsiho z tebe stejne uz nevypadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 31 minut osmý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kolovratek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 33 minut devátý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

> aspon tu vetu krome casoveho udaje trochu pozmenim
Ani ty si nedáváš práci psát obsahově něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz si tady stezujes na "urazky", tak at si mas aspon na co stezovat.
Jen opravdu sofistikovany blbec muze napsat, ze slovo "kolovratek" je "utok na jeho osobu" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo to tak myšleno?

PS: Už jubilejní desátý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebylo, ale na to jsi prilis hloupy, aby jsi to pochopil. Tak si muzes rovnou zapsat "11ty prispevek" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když jsem tak hloupý, můžeš mi teda vysvětlit, jak to bylo myšleno?

PS: Už jedenáctý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, byla by to zbytecna prace. Uz tak je to odepisovani porad dokola otravne. Byt tebou, tak se soustredim na obmenu sveho komentare ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ty si dáváš práci s obměnou obsahu svých komentářů.

PS: Už dvanáctý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pises, ze je tam utok na tvou osobu, tak by tam ten utok aspon mel fakt byt. Jinak si jen jednoduse vymyslis a lzes. Fakt se soustred na obsah.
Posledne jsi psal neco ve smyslu, ze jsi chytrejsi a ze odpovidat trollovy nema smysl. Tak by mne zajimalo, proc se toho dneska nedrzis?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomhle vlákně se prezentuješ jako chytřejší ty. Dokonce o tolik, že "byla by to zbytecna prace" mi vysvětlovat, jaks to myslel.

PS: Už třináctý příspěvek, jehož jediným obsahem je útok na osobu. Myslím, že tohle je ukázkový případ pro moderování diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam povinnost tobe neco vysvetlovat, zvlaste pokus jsem dosel k nazoru, ze je to stejne zbytecne. Coz doklada cela tahle zbytecna diskuse, vcetne toho, jak si u toho vymyslis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tys došel k názoru, že všichni jsou blbci, jenom ty jsi letadlo. A tak nemusíš nic vysvětlovat (aspoň že za vysvětlení nepovažuješ jako DRK kopírování kusu příspěvku hned na tím - BTW zdravím, můžeš se přidat).

Nechal jsem toto vlákno analyzovat odborníkem. JirkaK před 2 dny napsal, jak se výkon propadá u x86 notebooků po odpojení adaptéru a že "s laptopem se přece chce pracovat převážně na baterii". Ty jsi oponoval, že notebooky se většinou používají na adaptér (pravda). Já oponoval, že i tak se *občas* použijou na baterii (pravda). Moje tvrzení nijak nevyvrací to tvoje (notebooky se většinou používají na adaptér a menší čas na baterii). Bohužel ty jakýkoli aspoň zdánlivý nesouhlas bereš jako útok na svou osobu - zatemní se ti mozek a už jen okolo sebe kopeš. Od té chvíle už z tebe nevypadne nic kloudného, nic k tématu. Prakticky okamžitě už jen útočíš ad hominem (hned tvoje první reakce na mě: "Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence..."). Toto si tu každý může dohledat (projít toto vlákno).

Myslím, že k úrovni emocí se přidává i jakákoli zmínka, že je Apple v *něčem* lepší než zde milované PC. Apple v tomto případě vyplňuje díru na trhu, kde lidi chtějí výkon i na baterii (tj. i když by daný notebook byl třeba pomalejší při běhu na adaptér, tak na baterii je výkonnější než konkurence). Toto je jen díra na trhu, těch lidí je menšina. Většina lidí, včetně PC Master Race, to nepotřebuje - třeba ani lidi zde to nepotřebují. Ale prostě nepřekousnou, že by u konkurence mohlo být něco lepšího (i když oni sami nejsou cílovka). Jen díky konkurenci jde vývoj dopředu. Kde by byly procesory Intel bez AMD? Kde by byly grafiky NVidia bez AMD (když nepočítám dočasný globální nedostatek čipů, kdy AMD nezbývá než prioritizovat servery a konzole)? Kde by byla ergonomie PC bez Macu (např. touchpad a low input-lag driver model)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt toho nechame. Mysli si co potrebujes a klidne si napis dalsi poznamku o tom, jak jsou tady na tebe zli a nechteji s tebou slusne diskutovat. Mne to uz vyslovne otravuje, ti neustale odpovidat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechat toho můžeš kdykoli, já tě v tom rád podpořím. Ale slušnou diskuzi jsem od tebe neslyšel od tvé *první* reakce. Začal jsi hned "Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence..." a divil ses, že to takhle dopadlo. Jinak, to že jsi prudič, není názor jen můj, ale i toho odborníka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zastresovat se anonymnimi, potazmo neexistujicimi "odborniky" to je teda level ;) Jak pak se ten tvuj "kamarad od vedle" jmenoval?
Ty vubec nechapes co sam delas. V minule diskusi jsi temer pokazde zacal nejakou svou domnenkou/fabulaci, kterou jsi mi podsunul. A nic. Jako by se nechumelilo. Proste si neco vymyslis a jedes :) Kdyz jsem te opravil, ze si vymyslis, tak ani nereagujes zpetne. Tradicni pristup ala troll, ktery se prijde hadat. Presne to co mi podsouvas opet tim, ze jsem "prudic". Podobne nektere tve zavery v predchozim prispevku jsou tak odtrzene od reality, alespon co se tyce mne, ze mne vubec nebavi ti to opet rozporovat. Stejne si budes mlit tu svoji. A tak bych mohl jit skoro prispevek po prispevku. Kdyz ti clovek napise ze jsi blbej v dobre vire, ze se aspon na chvili zastavis a trosku se v te diskusi zacnes drzet pri zemi. Tak opet nic, vymyslis dalsi a dalsi. Vzdyt se podivej zpetne i tady, co si tady provadel za extempore, kde si reagoval tim stejnym porad dokola at uz jsem napsal neco urazliveho nebo ne. Uplne jedno, jak smyslu zbaveny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyť jsi nikdy nic nerozporoval. Už od prvního příspěvku si jen útočil - každý si to tady může přečíst (už první tvoje reakce na mě začíná "Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence..."). Schválně, jakou fabulaci máš na mysli? Jediný, co jsem napsal, že lidi občas používaj notebook i na baterii. A i to málo ti stačilo, abys rozjel svoje sáhodlouhý trollování. Jinak člověka, s kterým jsem to konzultoval, vedení Diitu dobře zná, a jde i dohledat (např. když vedle napíšu, že brácha testoval notebook s dvěma grafikami Intel). Spíš to vypadá, že ty nemáš nikoho, s kým by sis mohl popovídat, a tak se ventiluješ v diskuzích na Diitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako gramofon..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako zadřená deska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak tu napisu dalsi traktat k tomu tvemu..

"Aha, tys došel k názoru, že všichni jsou blbci, jenom ty jsi letadlo."
.. ne, pouze jsem dosel k nazoru, ze ty jsi onim letadlem

"Nechal jsem toto vlákno analyzovat odborníkem."
.. tohle snad ani komentovat nejde :))

"JirkaK před 2 dny napsal, jak se výkon propadá u x86 notebooků po odpojení adaptéru a že "s laptopem se přece chce pracovat převážně na baterii"."
.. zkus si nevybirat co se ti hodi jen do kramu. Ja jsem napsal 3 vecne pripominky k jeho prispevku. Prvni zasadni, ze uvadi uplne chybne pouzite CPU a ze se jedna tudiz o mereni predchozi Zen2 generace. Dalsi lez je v casti o stejnem vykonu, neni stejny. A treti vec bylo rozporovani dulezitosti "enkodingu videa na baterku".

"Já oponoval, že i tak se *občas* použijou na baterii (pravda)."
.. ale tohle tvrzeni uz v tom mem textu je. "Urcite se najdou exoti, kteri upravuji videa napr v posteli (viz JirkaK) a nebo nekde na cestach." Cili nechapu, co jsi svym prispevkem chtel vubec sdelit.

"Bohužel ty jakýkoli aspoň zdánlivý nesouhlas bereš jako útok na svou osobu - zatemní se ti mozek a už jen okolo sebe kopeš."
.. nikoliov vychazi z minulych zkusenosti s tebou konkretne.

Prakticky okamžitě už jen útočíš ad hominem (hned tvoje první reakce na mě: "Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence...").
.. ano, kdyby jsi zapojil inteligenci, tak ten prispevek nemusis vubec psat. Protoze jen opakujes to co tam je, ale myslis si, ze to tam neni.

"Myslím, že k úrovni emocí se přidává i jakákoli zmínka, že je Apple v *něčem* lepší než zde milované PC."
.. tvoje fabulace, kterou podsouvas at mne nebo nekomu jinemu. Jednoduse nesmysl.

"Apple v tomto případě vyplňuje díru na trhu, kde lidi chtějí výkon i na baterii (tj. i když by daný notebook byl třeba pomalejší při běhu na adaptér, tak na baterii je výkonnější než konkurence)."
.. ja proti tomu tvrzeni nic nemam. Pokud bych treba opravdu potreboval pouzivat "notebook bez adapteru na plny vykon" a dany SW tam byl nativne, tak si klidne Macbook koupim. To ze mi je apriori Apple jako firma nesympaticka nekterymi svymi praktikami jeste neznamena, ze nedokazi ocenit jeho HW. V mych prispevcich nikde nenajdes napsano, ze M1 je na pikacu. Rovnez jsem nekolikrat na ruznych mistech psal, ze M1 Air je opravdu povedeny kousek. Ja ale tuhle potrebu (ekodovat na baterku) podobne jako 99% dalsich beznych notebookovych uzivatelu nemam. Krome toho nejsem cilovka pro notebooky s mensim nez 15" displayem.

"Ale prostě nepřekousnou, že by u konkurence mohlo být něco lepšího (i když oni sami nejsou cílovka)."
.. opet tvoje fabulace a podsouvani

atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to shrňme. Jediný, co jsem napsal, že lidi občas používaj notebook i na baterii. A i to málo ti stačilo, abys rozjel svoje sáhodlouhý trollování. Navíc jsi dosáhl level megatrotla, když reaguješ současně na 2 příspěvky v jednom vlákně s jedním člověkem (aneb "never go full retard").

Všechny tvé rozepsané reakce výše jsou jen formy rádoby stěru. Bez špetky reálné informace (mimo útok na mě). Např.:

> `"Já oponoval, že i tak se *občas* použijou na baterii (pravda)."
.. ale tohle tvrzeni uz v tom mem textu je. "Urcite se najdou exoti, kteri upravuji videa napr v posteli (viz JirkaK) a nebo nekde na cestach." Cili nechapu, co jsi svym prispevkem chtel vubec sdelit.`
-- Chtěl jsem tím sdělit, že to nejsou zas takoví exoti. Zvládl jsem to i bez urážek a smajlíka s dvěmi (!) závorkami.

> `kdyby jsi zapojil inteligenci, tak ten prispevek nemusis vubec psat.`
-- Nápodobně.

> `"Myslím, že k úrovni emocí se přidává i jakákoli zmínka, že je Apple v *něčem* lepší než zde milované PC."
.. tvoje fabulace, kterou podsouvas at mne nebo nekomu jinemu. Jednoduse nesmysl.`
-- Tak tady ses ukázal. Kategoricky říkáš, že žádný počítač Apple není v ničem lepší než PC. To je jasný snadno ověřitelný nesmysl a ukazuje svoji jednostrannost. Ta sama o sobě by nebyla problém (člověk může mít preference a koupit si i objektivně horší produkt), kdyby ses donekonečna nehádal s ostatníma. Já takový nejsem, dokonce jsem zvýraznil v "něčem" a ve zbytku textu uvedl, že ten parametr nemusí být pro většinu ostatních důležitý (dokonce ani pro mě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V poradku, hlavne se nezapomen pred dalsim prispevkem parkrat nadechnout a vydechnout, treba zjistis, ze zadny prispevek na muj komentar ani psat nemusis. Obzvlaste to plati u komentaru, ktere se tebe vubec netykaji a tudiz si nebudes muset ode mne nechat libit, to co se ti nelibi.
Tim by jsme tuhle fazi mohli asi ukoncit k oboustranne spokojenosti, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, který z tvých komentářů pod mými se mě netýká? Zvlášť když od prvního šlo jen o útok na moji osobu? ("Mozna, ze kdyby jsi zapojil zbytky inteligence...")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD rastie pomaly

AMD Reports First Quarter 2021 Financial Results

April 27, 2021 4:10pm EDT

— Revenue grew 93 percent while net income and EPS tripled year-over-year

Enterprise, Embedded and Semi-Custom segment revenue was $1.35 billion, up 286 percent year-over-year and 5 percent quarter-over-quarter. The year-over-year increase was driven by higher semi-custom product sales and EPYC processor revenue. The quarter-over-quarter increase was driven by higher EPYC processor sales partially offset by lower semi-custom product sales.

Computing and Graphics segment revenue was $2.10 billion, up 46 percent year-over-year and 7 percent quarter-o..ver-quarter primarily driven by Ryzen processor and Radeon graphics product sales growth.
Operating income was $277 million compared to an operating loss of $26 million a year ago and operating income of $243 million in the prior quarter.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/998/amd-reports-fir...

Podotýkam, že Intel mal medziročne -20% na trhu s server CPU..

DCG $5.6 billion down 20%
Operating income (loss) Q1 2021 vs Q1 2020
Data Center Group $1,273 $3,492
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1460/intel-report...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

priekak/prúser to nie je

April 25, 2021,
Now that Intel has committed to internal manufacturing, we think it’s unlikely that Intel ever regains a transistor advantage vs. AMD, and the current roadmaps ensure an advantage for AMD/TSMC through at least 2024”
https://finance.yahoo.com/finance/news/bears-charge-ahead-amd-report-140...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní soupeř pro AMD není Intel, nýbrž ARM s celou armádou jader:
- Cortex A76 s IPC Zen1
- Cortex A77 s IPC Zen2
- Cortex X1 s IPC 10% nad Zen 3
- Cortex X2 s IPC 25% nad Zen 3 (bude ohlášen brzy, arch jako N2)
- Neoverse N1 s IPC Zen 2 a max 128 jader v monolitu
- Neoverse V1 s IPC 20% nad Zen 3, ARMv9, 2048 bit SVE2, HBM2, DDR5, max 96 jader
- Neoverse N2 s IPC 10% nad Zen 3, ARMv9, 2048 bit SVE2, HBM2, DDR5, max 256 jader
- Apple M1
- Apple M2 (bude představena letos)
- Qualcomm / NUvia Phoenix (rebelové z Applu)

Produkty v serverech:
- 64-jádrový Graviton2 (N1) drtí AMD v AWS (49% nových serverů)
- 80-jádrová Altra N1 se prodává dnes
- 128-jádrová Altra Max N1 bude letos
- 128-jádrový Graviton 3 (N2 jádra) bude letos
- 72-jádrový SiPearl (jádra V1) bude letos
- jestě Korea má mít taky ARM cpu na bázi V1

Jako z toho jde strach co ten ARM předvádí. Obávám se že AMD s Intelem budou v těžkých problémech. x86 je prostě mrtvé. Intel s AMD budou muset co nejrychlejší přejít na ARM nebo dopadnou jako VIA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, kdyz by jsi si na chvili sednul a parkrat se nadechl, tak by jsi si mohl polozit jednuduchou otazku, ktera zni.. Je IPC vykon? A az si na tu otazku odpovis, tak mozna zacnes psat mene fantasni od reality odtrzene prispevky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IPC je irelevnatní, výkon je vidět tady: https://www.youtube.com/watch?v=7yTWGjYFiC0 Intel i AMD dostane nakopáno od M1 v real world use cases, o tom že to sou hlučné a dražší stroje nemluvě a hlavně, laptop nesmíš odpojit od adaptéru jinak jsou to hlemýždi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bitmain Antminer E9 těží jako 32 GeForce RTX 3080 při třetinové spotřebě
znamena to, ze na Antmineri E9 mozes spustit nejaku hru?

proste M1 je vytvoreny procesor, ktory je vytuningovany na tie softwary, na ktore sa apple stale zameriaval.
WOW
ale nic ine tam poriadne nespustis

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC je hlavní ukazatel vyspělosti architektury. Tak to bylo, je a bude.

Copak Dozer nebyl sračka právě protože měl poloviční IPC k Intelu?
Copak P4 nebyla sračka právě protože měla poloviční IPC AMD Athlon64?
Copak Cortex A72 v Raspberry Pi není sračka protože má poloviční IPC Zen 2?

80-jádrový ARM Altra běží na 3,3 GHz.
64-jádrový AMD EPYC 7742 má základní frekvenci 2,25 GHz a boost 3.4 GHz.

Při stejných GHz pak rozhoduje IPC a počet jader. ARM díky menším a úspornějším jádrům (protože ARMv8 je mnohem modernější a vyspělejší ISA než stará sračka x86 s variabilní délkou instrukcí z roku 1980) si může dovolit postavit monolitické 64, 80 a dokonce 128-jádro (Altra Max).

Srovnání na 7nm TSMC:
- Zen 2 s 0,5 MB L2 má plochu jádra 3,6 mm2
- ARM N1 s 1,0 MB L2 plochu jen 1.4 mm2 (přitom stejné IPC)

N1 samo nižší spotřebu při stejném IPC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, IPC je "Instruction per clock".

Je to imaginarni velicina zavisla na architekture HW, a zaroven i na OS, a zaroven i na software ktery na ni bezi.

Maximalni hodnota je dana poctem jednotek schopnych vykonat instrukci behem jednoho taktu. Napr. mas v jadre 6 portu na nich navesenych 6 alu, cili behem jednoho taktu dokazes zpracovat 6 instrukci. Tzn. ze IPC = 6. Jenze OS ti muze do toho hodit vidle (hehe) a prehodit ti kontext, jadro pak chvilku slape vodu, nez se vse pripravi. Musi se dekodovat instrukce, atp.

Bulldozer nemel polovicni IPC oproti Haswell.
P4 nemel polovicni IPC oproti Athlon64

ARM Altra nema zadnou formu SMT (simultaneous multi-threading) a spotreba je 250W, vzdy jede na max, takze to vzdy zere tech 250W
EPYC 7742 ma 64C128T, tedy je schopen dat vyrazne vyssi MT vykon a TDP ma max 225W.

Prvne si zkontroluj fakta, nez zacnes psat nesmysly. Snadno clovek odhali tve trapne pokusy o manipulaci ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak server se nemá dlouhodobě flákat, to ho pak dost prodražuje. A IPC není jen o počtu ALU, ale i o schopnostech dekodéru je krmit. Tady bohužel x86 už nemá kam růst (konec na 4 instrukcích za cykl - myslím, že Intel jednou zkusil 6, ale moc to nepomohlo kvůli komplexnosti x86).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. x86 instrukce totiž může mít jeden bajt (třeba NOP) nebo až 15 bajtů. Jak chceš načítat 4 instrukce za takt když nevíš jak je dlouhá první instrukce abys paralelně načítal druhou... atd.

Nevím jak to mají řešeno ale bude to nějaká bruteforce jako že zkouší všech 15 možností délky. Problém je že třetí dekodér už musí zkoušet 15^2 tedy 225 variací, a čtvrtý dekodér 3375. Proto x86 žere jak prokopnutý a mají dekodér na max 4 instrukce. To je tak když někdo si vybere jednu z nejhorších ISA z roku 1980 a chce na tom stavět CPU pro 21.století a diví se pak že z toho nejde dostat pořádné IPC.

X86 byla navržena v 80-tých letech aby šetřila každý bajt paměti a kódu, protože každy kilobajt stál velký peníze. Tenkrát vůbec neměli páru co to je super-scalarní CPU a že jednou x86 CPu budou vnitřně běžet jako RISC. To se týká i paměťového modelu kdy x86 brutálně omezuje spekulativní load a store instrukce.

64-bit ARM má 32-bit kodování všech instrukcí, takže všechny mají stejnou délku a může mít třeba 200 paralelních dekodérů naprosto bez problému. Navíc 64-bit ARMv8 je úplně nově navržená ISA z 2012 pro maximální IPC. Navíc binárně nekompatibilní s 32-bit ARMv7. ARMv8 má víc registrů a lepší memory model navržený pro OoO CPU a speciální instrukce řídící spekulace. To se nedá s x86 vůbec porovnávat.

Navíc Apple zahodil 32-bit kompatibillitu, což x86 udělat nemůže, protože ARMv8 je úplně jiná ISA než ARMv7, kdežto x86 je tvořeno přílepky, ale pořád používá to stejné odporné variabilní kodování už od 16-bit 8088.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč srovnáváš dvě odlišné věci?

Já ti dal zcela normální real world srovnání tří různých strojů v různých činnostech, které na těch počítačích lidé dělají nejčastěji, serfují po netu, editují fotky, videa. Asi by mělo smysl tam dát i nějaký office...

A co jiného pořádného chceš spouštět na low endovém notebooku pro studenty a pro děcka, pro konzumenty obsahu? Hlavně aby to bylo vzájemně testovatelné, ty testy jsou v multiplatformní aplikaci, jedna dokonce nemá ani Arm binárku a jede v rosettě.

Ale i v tom real world testu jde vidět že na některé činnosti ani 8 jader AMD nenaloží 4 jádrovému Intelu víc než pár procent.

Zpět k tématu....
Kolik sežerou ty AMD a Intely při přehrávání 4k YT? M1 si při 4k VP9 v Safari a HW encodingu bere cca 170mW z čehož 2mW dělá grafika, něco málo DRAM

https://singhkays.com/blog/apple-silicon-m1-video-power-consumption-pt-1...

Nebo takový package power v Macbooku Air v idle 7mW https://i.redd.it/9wnmzoemiqg61.png

A tady je moje aktuální spotřeba: https://ctrlv.cz/3HBC

necelého 0.5W Package Power, běží mi tu citrix, spotify, edge s cca 10 záložkama, Outlook... celkem 501 procesů a cca 2500 vláken, takový chill pracovní den.

Když pustím YT video, jsem na 2500mW

Třeba moje 10400F v podobné zátěži budekolem 20W a k tomu 10W sežere grafika, ano kdyby tam byla UHD, tak to bude méně.

Při kancelářské práci 40x nižší spotřeba CPU, při YT asi 20x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. mám pocit, že jde stále o neoficiální informace
2. stále nevidím smysl řešit big.little (a to v jakékoli formě) na 3nm křemíku, když "little" jádro má cca 60-70% plochy, ale výkon do 50%, zejména nax x86 platformě, která má asi nejpropracovanější powersave/powerstepping schopnosti.
3. O Alderu se (zatím) šíří hype, že přidá "až" 25%, jenže není známo v čem a jak. Nevěřím, že to bude en bloc.

Já bych si tedy počkal aspoň na ten Alder, než bych vůbec jen připravoval popcorn a colu. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Malé jádro u Intelu zabírá jen 25% plochy velkého jádra.

Ale IPC má údajně jako Sky Lake, přičemž velká jádra mají mít 45% nad Skylake.

Takže matematika na stejné ploše:
velká 1x 145% x 1,2 SMT = 174%
malá 4x 100% = 400%

Takže v multi budou ty malá jádra solidně zvyšovat výkon a o to Intelu jde. Alder Lake 8+8 bude dávat výkon jako 18-jádro Comet Lake, což bude výkonější než 12-jádro Ryzen 5900X ale pomalejší jak 16c 5950X. To není vůbec špatné.

Navíc ty malá jádra nemají SMT, takže budou mít větší jednovláknový výkon než ty velká se zapnutým SMT (174% / 2 = 87% Skylaku), při stené frekvenci. Jenom díky boostování frekvencí ty velká jádra budou rychlejší na jedno vlákno. Vůbec bych se těch malý jader nebál, protože ony zase tak malá jako ty Army nejsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byl by nejaky odkaz k te plose jader big a LITTLE? Pokud vim, tak intel docela dost osekal instrukcni sadu u big jader aby to bylo kompatibilni s LITTLE.

Prinos SMT je take vyssi. Muzeme se bavit o 50%, nekdy i vic.

Co mam tak zazite, tak LITTLE jadra jsou cca 1/3 velikosti big jader, kdyz do toho zapocitavame L2 cache (coz by se pocitat melo dle mne).
Pak je to cca 220% u big jader a 300% u LITTLE za predpokladu perfektni skalovatelnosti v multithreadu.
Typicky to tak dobre neskaluje a ja to vesmes plichta. Nekdy lepsi big LITTLE, jindy klasicke x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://images.anandtech.com/doci/15877/LKF%20TOP.jpg

Jako máš pravdu, u toho Lake fieldu to byla 1/3. Někde jsem četl že u Alder Lake to ale bude 1/4 protože ty nové Golden Cove jádra budou o dost větší (ostatně mají mít o 40-45% větší IPC). Malá jádra Gracemont taky povyrostou oproti současnému Tremontu, třeba budou umět i AVX512, ale IMHO asi ne o tolik jako velká.

Tady vydím problém Intelu s big.LITTLE, Tremont uměl jen AVX, takže ty velká Ice Lake jádra Sunny Cove musela mít vypnutý AVX512 ikdyž to uměl. Vem si že ten nový Arm v9 umí SVE2 až 2048-bit vektory, ale HW FPU může být v malých jádrech třeba jen 128 bit a pořád to bude kompatibilní s velkýma jádrama co umí třeba 512 bit SVE2.

Army prostě big.LITTLE mají zmáknutý líp. Letos vyjde nástupce malých jader Cortex A55 a sranda bude že i tohle malé pidijádro bude umět počítat 2048 bit SVE2 vektory. Sice pomalu ale ARM nemusí u velkých jader vypínat funkčnost, což samo zvýší jejich výkon na max. Na rozdíl od x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže matematika na stejné ploše:
velká 1x 145% x 1,2 SMT = 174%
malá 4x 100% = 400%"

Ta tvoje matika je postavena na dost vode. Jak ti pise dole, na SMT se neda vzit jeden koeficient "1,2" a nasobit tim vykon. Zalezi na typu aplikaci. Vykon malych jader, taky nemuzes takhle pocitat, protoze nevis, jake budou mit ve finale frekvence. Co kdyz bigg a little budou mit ruzne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba efektivní jádra v M1 mají dohromady 1.3W TDP, proti 13.8W TDP pro 4 výkonná. To je význam těch jader. Vzhledem k taktům a nižší cache bych očekával výkon kolem 30% výkonných jader při 1/10 spotřeby. Proto taky ty M1 Macy drží ve standby extrémně dlouho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M1 má dokonce HW kompresy RAM.
Proto si už roky iPhony vystačí s jen polovinou RAM. Droidaři se za to Applistům roky vysmívají, ale ve skutečnosti ta komprese pokud dosahuje cca 50% nejenže vykompezuje chybějící kapacitu, ale dokonce dvojnásobně zvýší propustnost dat po sběrnici. Takže to zvyšuje výkon, snižuje spotřebu (dříve se sběrnice přepne do úsporného režimu) a taky o polovinu snižuje náklady na RAM čipy. Masakr po Applovsku.

Tohle ví docela málo lidí, Apple na to má patenty, ale nikde to veřejně neprezentuje. Patenty jsou zapsány pod Gerardem Williamsem, šéf architektem Applích CPU co utekl do Nuvie/Qualcommu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

komprese - Ne vsechno jde zmensit, nekde je 99% jinde 0%. Komprese RAM neni nic noveho. Windows to pouziva taky. A v PC architekture je to taky bezne vyuzivane.

Fakt si dej studeny obklad a prestan s tema blabolama s kterejma tu tapetujes. Docela bych ocenil zabanovani at ta diskuze je o necem a ne jen dohadovani s pripadem jako si ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je lež. Intel s AMD žádnou kompresi RAM neumí. Umí jen šifrovat kvůli bezpečnosti v serverech.

Jediný kdo má dnes HW kompresi RAM je Apple a má na to patent z roku 2017, přiznán byl 2020, takže na 20 let si můžou ostatní dát pohov. Vyprší v roce 2037:

https://patents.google.com/patent/US10769065B2/en?q=ram+compression&inve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v x86 je komprese softwarová. Proto se jede na kompromis úroveň komprese x rychlost komprese. Jediný další CPU, co vím, že má HW kompresi, je IBM POWER.

EDIT: Vygoogli jsem, že Intel má QuickAssist (pro kompresi a šifrování) - ale jen v nějakých serverových Xeonech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Jak na tu HW kompresi RAM mohl Apple dostat patent když už to má IBM? Je to opravdu komprese RAM. Kompresi má dnes každý SSD, no jo, ale RAM to je jinej kalup než pomalé SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou patenty na konkrétní implementaci místo obecnou ideu? Příklad, komprese textur na GPU - platil se patent S3, protože jinak by sice ostatní výrobci mohli mít vlastní kompresi textur (v počátcích taky měly, např. 3Dfx Voodoo), ale API ven by nemohlo být kompatibilní s tím, kdo to vymyslel první a jehož formát hry již používají (aby je nebylo potřeba opatchovat pro jiné GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ to bude ono, bude víc možností jak to implementovat.

Každopádně je masakr jak je Apple inovativní ve všech oblastech vývoje CPU. Já se těsím na letošní M2, ta totiž by měla mít tradičně po 4 letech úplně nové (větší) CPU jádro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RAM bych do toho netahal. Aktuálně mám 10,5GB využité paměti, z čehož komprese dělá jen 1,1GB A nikdy tam nevidím nějaké zásadně odlišné poměry čísel, určitě se to nechová tak že by to mělo 2x tolik paměti na x86.

Krásně to vidím, mám Air s 8GB a Mini s 16GB. 8GB mi je na hraně a pravidělně končím den s nějakým swapem, 16GB mi při stejné činnosti neswapuje. Na PC s 8GB bych na tom byl stejně, tu a tam by to swapovalo, s 16GB ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mac OS ukazuje kompresi RAM? Já jablka nemám ale nikdy jsem nečetl nic o kompresi RAM u Applu od uživatelů. Jeden inženýr z vývoje CPU to jednou zmínil na fóru, jinak bych nevěděl že nějaké patent mají.

A Intelí Macy to neukazují? Ono totiž SW cestou by to taky mohlo komprivat RAM, ale je to brutálně pomalé a nedá se to použít na "živou" paměť ze které tahá data CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/fwzT předpokládám že to je objem komprimované paměti, to konec konců uvádí i Windows task manager.

Ano Intel Mac to ukazuje taky: https://binarydude.com/wp-content/uploads/2020/04/Screen-Shot-2020-04-18... je tam krásná 0 :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co vím, tak jak macOS, tak Windows 10, komprimují paměť, až když je jí nedostatek. Protože je komprese na x86 softwarová, takže ubírá výkon CPU. V tvým obrázku máš použito 9 GB z 16, takže na Intelu by byl nesmysl (softwarově) komprimovat. Na M1 je to očividně zadarmo (akcelerované v HW), tak není důvod ji nepoužít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, já ale mluvím o tom že na Windows s 8GB paměti by to swapovalo podobně jako M1 s 8GB, tzn. že 8GB na M1 není 16GB na x86.

M1 s 8GB bych koupil pokud bych to měl jen na zábavu - internet, yt, fotky... na cokoli vážnějšího určitě 16GB, aspoň v počítači v iPadu zatím nevidím důvod, ale případné nové aplikace to mohou změnit, ale tam je to bohužel vázané na úložiště a s 1TB nevím co dělat, la Macbooku jsem měl na 256GB disku 180GB volného místa a měl jsem tam vše potřebné. Navíc úložiště jde vždy navýšit externě, paměť ne.

Těch pár tisíc za to určitě stojí, zvláště když to bude lidem sloužit 5-8 let jak bývá u Maců často zvykem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SW komprese přes CPU je logicky dost pomalá, ale na pozadí u odložených procesů to vůbec nevadí.

Možná proto tak Apple machroval na prezentaci při tom přepínání hromady otevřených oken - HW komprese bude minimálně 10x rychlejší při probouzení aplikací na pozadí. A navíc to ušetří energii z bat aneb další geniální detail jak šetřit každý Watt a přitom zrychlit systém. Oni se pochlubí use-case a ne tím, že hele, my máme HW kompresi RAM a nikdo jiný ne.

Ta HW komprese RAM je přímo napojená na L3 cache. První 3. obrázky to docela pěkně popisují.
https://patents.google.com/patent/US10769065B2/en?q=ram+compression&inve...

Otázka je jestli o tom OS ví nebo ne, umím si představit obojí. případně jestli umí měnit stupeň komprese pro odložený kód a pro živý kód.

Každopádně Apple se tím nikde nechlubí. Stejně jako že do M1/A14 přidaly čtvrtou FPU jednotku, což je zásadní ugrade, protože 3x FPU mají už od A9. AMD se u Zen 3 chlubí každý prdem co přidají do jádra, přitom počet FPU jednotek nezvýšili. Apple s takovou zásadní novinkou mlčí jak partyzán :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty technické záležitosti jsou stejně jen pro pár nadšenců, normálnímu zákazníkovi to nic neřekne, neví jestli je to dobré nebo špatné, jeho zajímá jak ten produkt funguje :)

A že to Apple dokazuje, jsou venku čtvrtletní čísla... Opět Apple překonal veškeré své rekordy a utržili o nějakých 13 miliard dolarů víc než plánovali.

Samozřejmě hodně rostly iPhony, 66% meziročně, ale nejvíce meziročně rostly Macy, o 70%, tržby šly z 9 na 9.1 miliardy proti předchozímu čtvrtletí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu že 99% zákazníků technické detaily nezajímají. Ale třeba programátoři SW pro optimalizaci kódu musí vědět kolik to má FPU jednotek a jaké instrukce na nich jdou zpracovat a za kolik taktů. ARM vydává ke Cortex jádrům Optimization SW guide PDF kde je popsáno kolik ALU, FPU a LSU jednotek jádro má, jejich funkčnost, propustnost atd.

Jenže u Applu nic takového není a dá se říct že architekturu vyloženě tají. To info s 4x FPU je z Anandtechu kde to zjistili reverzním inženýrstvím pomocí mikrobenchmarků.

Těch 60% IPC M1 před AMD znamená 5-6 let náskoku ve vývoji před ostatními, takže se dá pochopit že tajnostmi si chrání jak toho dosáhli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple prodává finální zařízení, ne procesor. Takže dává specifikace zařízení a ne jednotlivých komponent. Donedávna např. ani neuváděl velikosti RAM na iPadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bigLittle je koncept heterogénnych CPU
https://www.root.cz/zpravicky/amd-s-konceptem-big-little-az-v-roce-2024/

heterogénne CPU už AMD malo od roku 2011
a v x86 svete sa neuchitili a ešte za nich bolo AMD žalované..

AMD čelí žalobě: Bulldozer prý není osmijádrový procesor
9. 11. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-zazalovana-za-osmijadrovy-bulldozer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát tady se jasně říká co jsou ty jádra zač, u buldozera mám za to že šlo o podstatu co je považováno za jádro a existoval výklad že to co AMD považuje za 2 jádra nebusí znamenat skutečně dvě jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime, Zen 5 je hodne daleko, ale byl bych rad, kdyby se to nakonec nepotvrdilo. Ono v pripade uspornych ultrabooku muzou davat mala jadra smysl, ale na desktopu je to jen vyhazovani penez, pravdepodobne penez zakazniku. Doufam teda, ze cipletova architektura umozni pro notasy konfiguraci 8+4 a pro desktop 8+0.

Za me teda ten Inteluv napad priblizit i pro desktop svou technologii ARMku, s tim, ze je tim rozdrti, mi prijde blbej. U me by to zafungovalo spis tak, ze bych zacal premyslet na tim, jestli jit do nejake kopirky a nebo rovnou neprejit na ARM. Tudiz i AMD by melo hodne zvazit, co dela, aby sve zakazniky ve snaze je sebrat Intelu, nenahnalo do naruce ARM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"umozni pro notasy konfiguraci 8+4 a pro desktop 8+0"

Desktop si nezaslouží malou spotřebu?

"Inteluv napad priblizit i pro desktop svou technologii ARMku"
Big Little neznamená Arm. Jsou armové procesory bez big little, prostě mají všechny jádra stejná, ať to máš v počítačích nebo v hodinkách, ve sluchátkách nebo třeba jen v kabelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Desktop si nezaslouží malou spotřebu?"
poviem ti to asi takto: u desktopu je total putna ci zere v idle 33W alebo 28W (a to nepocitame nejakych 30W na priemerny 24´´ monitor)

u utrathin NTB je znizovanie spotreby absolutne klucove a teda je dolezite ci cely NTB v idle zere napr. 16W alebo 12W (CPU, iGPU, doska a vsetky svaby na nej, vsetky disky, displej ... atd)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, u notasu bych to jeste snad i rozdelil na tzv. hracske notasy, ktere maji lide take vetsinou pichnute do site a kde te nejakych par Wattu nezajima a naopak chces ten uz tak drahy notas aspon o neco levneji a teda bez zbytecnych malych jader navic, stejne tak u desktopu. A potom jsou prenosne ultrabooky, ktere se typicky pouzivaji v terenu a tam te zajima kazdy Watt spotreby. Pokud je vyhodnejsi dosahnout nizke spotreby diky specializovanemu malemu jadru, tak ok. Osobne bych radeji, kdyby zapracovali na snizovani frekvence velkeho jadra a tim snizovani spotreby, ale ja ty procesory nevyvijim, tudiz treba se AMD snazilo, ale zjistili, ze vic uz to nejde a ze je to usporne jadro v tomto pripade lepsi a zere mene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste sorry, ale chtel jsem tim rict, ze navrh od AMD doufam bude vic promysleny a snad to bude pouzito jen tam, kde to bude davat smysl. Intel je v blbe situaci, protoze mu soucasne procesory moc zerou a tak pod tlakem vyvinuli neco, co tu spotrebu omezi za kazdou cenu, ikdyz ten navrh bude treba pro desktop blbej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musí se snažit. 7mW Package power (včetně GPU) v idle, 169mW při přehrávání YT s HW dekódovaným 4k VP9, FHD Netflix 129mW....

Při plném loadu CPU má M1 v MacMini necelých 20W package power, V Airu začíná asi na 18 a postupně se propadne (temp throttling) pod 10W kde běží all day long.

To odpovídá že TDP M1 je 15W konfigurovatelné mezi 10 a 20W
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-apple_m1-1804

Počítám že těch 10W bude i v iPadPro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"u desktopu je total putna ci zere v idle 33W alebo 28W"

33W v Idle je děs když to v zátěži může žrát 10-15W a v nenáročných situacích 5W a v Idle pod 3W. a ve sleepu 0.3W.

1000 počítačů v baráku, to jsou stovky kWH denně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v těch článcích je několikrát zmiňováno, že Strix v této konfiguraci je APU pro platformu AM5(?), tedy pro desktop, takže spotřeba asi nebude primárním důvodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„v těch článcích“

V jakých? Moepc, který s touto informací přišel, nepíše o desktopu ani slovo. I když si do těchto informací někdo vnese vlastní přání nebo spekulace, zůstávají tato přání a spekulace pouze přáními a spekulacemi. Na obsahu původního sdělení nic nemění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do notebooků si dovedu představit jedno až dvě malá jádra pro udržování běhu v standby (pro notorické zavírače deklů), ale smysl pro běžnou práci mi to nedává žádný. I dnes je jen málo aplikací, které dokáží vytížit notebookových 8C...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety se pro standby na úrovni jednotlivých prvků návrhu řešily jednotky wattů, dnes se řeší desetiny wattů, takže si umím představit, že v roce 2024 to mohou být setiny wattů. Čtyři malá jádra mohou být tak akorát na to, aby při běžném použití notebooku (jako je čtení mailů, přehrávání videa, brouzdání po netu a práce s dokumenty) zůstávala zátěž přes >90 % času na malých jádrech. Rozhodně se to netýká spotřeby při zátěži osmi jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fuk, stejně to bude kazit "scheduler" co je ve Windows :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Pokud scheduler Windows nezačne pracovat spořádaně a ne jako schyzofrenní idiot, zůstane efekt malých jader pouze v teoretické rovině, resp. bude naplněn zcela nahodile, tedy ne tak, jak byl zamýšlen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při čtení mailů bude mít ale daleko větší spotřebu displej a disk. V tomto ohledu mi to připadá jako úplně nesmyslné pinožení se za spotřebou CPU, která skoro nebyla. :o) Jediný reálný smysl je opravdu nějaký doze mód, kdy bude vypnuto všechno I/O vyjma sítě (tj. analogie "spícího mobilu")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád má u notebooků snižování spotřeby procesoru při běžné zátěži a v klidu velmi výrazné dopady na výdrž baterie. +4 hodiny v idle mezi Renoir a Lucienne, kde rozdíl tkví jen v optimalizaci řízení spotřeby na úrovni softwaru, je myslím dostatečný důkaz, že je stále prostor pro zlepšování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to je přece o tom, jak a do jaké míry dovolíš procesoru vystoupit z šetřicí power obálky. už jsem párkrát viděl Delly a Lenova, kterým nefungoval PSU sensing a ty počítače jely stabilně na nějaké LOLfrekvenci okolo 500MHz, protože nevěděly, jestli je napájí 35W, 65W nebo 95W (nebo ještě tlustší) adaptér. To je takový trochu extrémní způsob powermanagementu, doslova limitní případ "řízení spotřeby." Pro to ale nepotřebuješ další lán křemíku s malými CPU, kdy ta úspora bude opravdu jen desetiny wattu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty mluvíš o desítkách W, přitom třeba ta pitomá M1 jede při kancelářské práci na desetinách W.

Měříl jsem naschvál Aira v Handbrake při SW x265. Nalítne na 18W ale během chvilky se zahřeje a sníží takty a jde na necelých 10W a tam se drží. Efektivní jádra jely max takt 2063MHz při cca 1,45W, přes 8W měly perfromance jádra při 2100MHz

https://ctrlv.cz/84g4 tady máš pak MacMini při SW x265, ten má navýšené TDP na 20W a chladič si pořád jede "idle" 1700rpm. Při HW encodingu je package power asi 10,5W

A tady běžný pracovní den - Outlook, Edge s 10 záložkama, Spotify, a Citrix Receiver s RDP na mašinu v kanceláři, package power se pohybuje kolem 500mW a to je spuštěno bezmála 500 procesů s 2500 vlákny ! https://ctrlv.cz/3HBC

Povšimni si grafiky 13 respektive 8 mW a to mám prosím pěkně dva monitory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG, Jirko. Ten X-wattový zdroj ale přece napájí celý počítač, ne jen procesor. Celou tu dobu tu diskutujeme o úspoře řekněme v hladině desetin wattu, ale že ti při té práci svítí LCD nebo OLED displej, který má spotřebu ve vyšších jednotkách wattů (až desítek W, podle velikosti úhlopříčky/počtu px a intenzity podsvícení) už neřešíš? Spotřebu SSD a dalších I/O obvodů taky ne? (jasně, jabko nemá prakticky žádnou konektivitu, tak to nemá smysl řešit, ale jsou lidi, co s počítači pracují a mizivá konektivita á-la jabko jim nestačí..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle přístupem nebude PC nikdy lepší než Mac (v těchto parametrech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano při práci svítí displej a displeje dnes žerou výrazně méně než dříve, disky žerou výrazně méně atd.

Navíc to platí ve chvíli kdy u toho někdo bude sedět 24/7, já u svého pracovního počítače neseděl nejméně půl roku, monitory jsou na něm vypnuté a přitom na něm pracuji v podstatě denně, Pořád ale minimálně v poměru 2:1 idluje a když na něm pracuji tak i přesto téměř poříd běží blízko idle. Pak může být ta spotřeba v globále celého korporátu nějakou tu kačku na odměny nějakého výše postaveného managera vydělat

Když vezmu ten barák kde obvykle sedávám, tak bych to tipnul že idle z 33 na 3W může znamenat úsporu bezmála milionu korun ročně v elektřině. Ano ve firmě se ziskem několik miliard je to zaokrouhlovací chyba, ale dej si to do PR materiálů jak hraješ na zelenou notu. Děláš to co se od těhle korporátů očekává a ještě šetříš výdaje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jak víš že to jsou jen vlastní přání nebo spekulace ? :-D

"As per the rumor, the AMD Ryzen Desktop APUs based on the Zen 5 cores will be known as Strix Point.!"

"The Strix Point is allegedly an APU series, so that would be Ryzen 8000G series to be precise."

"Strix or “Strix Point” will be launched sometime in 2024 on TSMC’s N3 (3nm) architecture, and similar to Raphael and Phoenix will come with integrated graphics.Similar to Zen 4, these processors will utilize the AM5 socket, and as such should be backward compatible with Raphael and Phoenix. They will support DDR5 memory, PCIe 5, and most likely CXL as well"

jistě, všichni si to tam domysleli jen tak z vlastní vůle porotože jim to zrovna v ten moment přišlo cool ,-)

PS: já netvrdím, že AMD nebude vyrábět mobilní SoC s big-little arch. pro notebooky, jen to třeba nebude ten Strixpoint, ale nějaký jiný čip a v jiné konfiguraci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„a jak víš že to jsou jen vlastní přání nebo spekulace ? :-D“

Protože jediným uvedeným zdrojem těch článků je moepc, který nic takového netvrdí. Pokud by tito přikrašlovači původního článku dané informace měli dřív, zveřejnili by je dřív, měli by exkluzivitu a řádově vyšší čtenost. Protože to neudělali, je zjevné, že pouze vnášejí vlastní domněnky do informací publikovaných někým jiným.

Zrovna WCCFTech, který cituješ, je těmito nepodloženými příkrasami, kterými se snaží vyvolat dojem, že ví něco víc než ostatní, dlouhodobě známý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale MOEP zároveň netvrdí, že půjde o mobilní procesor (APU) a navíc toto uvádí i server Videocardz, který nemá zrovna ve zvyku si vymýšlet nebo další weby mimo wccftech. A ti píší o desktopovém APU.... takže možná mají další info, které my dva nemáme.

btw MOEP potvrdil informaci o zrušení Warhola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta zprava mluvi o APU "G", coz v soucasnosti by mel byt stejny kremik, jako je "H" serie. Z toho by se dalo odvozovat, ze jde opravdu o mobilni cip. Aspon prozatim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě to G na konci znamená že se jedná o desktop :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale ten prozatim vychazel vzdycky z mobilni rady a byl to stejny chip jen s pumpnutym TDP :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prozatím .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Achjo, nefungovalo to, nefunguje to, vidíme to každej den u ARMu, prostě je to nonsense, kdysi jsem v rootnutým telefonu ty little jádra odstavit a na spotřebě se to nijak nepodepsalo, naopak to bylo plynulejší, tehdy to teda byly in-order chujce, dneska to asi velkej rozdíl v zasekanosti nebude pokud i ty malý jsou OOO, ale pořád to je prostě nesmysl o ničem, něco jak start-stop v autech, paráda, ušetřilo to nula celých nula nula nič, mám radost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U androidu jsou malá jádra pořád pomalé In-order Cortex A55. Jediný Apple už používá OoO i u těch malých jader viz. dnešní M1 malá jádra Ice Storm mají IPC jako Core2Duo, což je mnohem víc než Atomy nebo ta A55. Ostatně Ice Storm jádra mají 3x ALU jednotky stejně jako Sandy Bridge nebo Nehalem.

Už se to neseká protože vyladily Linuový scheduler.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja to tusil ... jablecnej/arm flame squad v akci :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Účet existuje již
2 týdny 6 dnů

aaaha ... ALU reinkarnace :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z historie: Zatímco trh serverů rostl, tak Dell se propadl. Protože visel jen na jednom výrobci procesorů x86 (Intel), zatímco ostatní nabízeli i servery s AMD:

Dell po finančním propadu uvažuje o procesorech AMD (6. 12. 2019):
https://diit.cz/clanek/dell-po-financnim-propadu-uvazuje-o-procesorech-amd

Podobná situace může nastat znovu, tentokráte "výrobce serverů X zažil propad, i když trh serverů rostl - protože nabízel servery jen s x86, zatímco ostatní i s ARM".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme jak začne ARM šlapat v běžných počítačích, Apple ukazuje že to jde a funguje mu to velice dobře. Před chvílí Apple ohlásil čtvrtletní výsledky, 13mld USD v tržbách víc než čekali. Největší meziroční růst - procentuální - zaznamenaly, docela očekávaně Macy, meziročně si polepšily o 70%, teď bude dobré počkat na zprávy analytiků, kteří dělají odhady prodaných kusů, to Apple nezveřejňuje, jen ty tržby. Ty se zvýšily i proti předchozímu čtvrtletí, sice šly z 9 jen na 9.1 mld, ale i tak. S M1 šly průměrné ceny prodaných maců dolů, když stačí koupit Aira za 1000, a má to lepší výkon než předchozí pročko za 2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.