Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zlatá cihla aneb tři serverové 1U zdroje v testu

Jen malickost - "vyšší, než je maximum" je blbost, maximum je proste maximum :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak je specifikované maximum, a reálné maximum, že :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Behemote nepamatuješ si v jakém kejsu byl ten druhý zdroj?

BTW příště bude hořet?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Počkej na Chebaccu, určitě se objeví;-)

No kdo ví, ono to dokonce má jakousi naději…ale nebudu prozrazovat detaily :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Toz jsem tady, pekna recenze :)

- zdroj c.2 by mel byt z mini1U SC510-200B, zdroj c.3 z SC510-203B. Nevim uz presne z ceho je ten prvni, je z nich nejstarsi - pridal jsem ho "do poctu" aby to bylo nejak zajimave. Mozna z SC502L-200B. Vsechny zdroje byly ale nepouzite, uplne nove vymontovane z case.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji 16x ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tieto recenzie začínam mať radšej a radšej. Dúfajm, že budete pokračovať aj naďalej. Rád by som tu videl aj nejaké rozborky MB alebo GK (aj starších alebo už úplne alebo čiastočne nefunkčných) zameraných nie na výkon, ale napr. na to, ako boli pájané, ako mali osadené čipy, kondenzátory a pod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nó, občas bych mohl něco spáchat na blog…hlavně zase ze zdrojů když je budu opravovat, ale když se dostanu na nějakou desku, proč ne :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo veľmi fajn :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně aby to někdo četl, zatím to ani se zdroji není žádná sláva…upřímně, spíš hrůza řekl bych…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu říct, že bych to četl :). Mimochodem, nemáš nějakou zkušenost, co se týče kvality napájecích zdrojů pro HDD při připojení přes USB redukci? Myslím tím třeba tohle: http://www.ebay.com/itm/12V-5V-AC-Adapter-For-HARD-DISK-Drive-Power-Supp... - ne, že bych snad čekal, že to bude nějaká kvalita, ale spíš by mě zajímalo, jestli se to dá aspoň s přimhouřením obou očí občasně použít.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neměl jsem to nikdy v ruce, ale fakt je, že všichni lidé o kterých vím co kolem mě tyto redukce měli, tak těm ten (originální) adaptér vždycky zdechnul. Přitom je to dost s podivem, má to dát pár wattů. No ale jestlipak to nezabíjí násobně vyšší proudy při startu disků, na které to možná není tak úplně stavěné…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám první Kama Connect z 7 měsíce 2007. Je to zalisovaný, plast poškodíš nehtem, šumí v tom nehorázně cívky. Za ta léta to napájelo fakt hodně disků (i dva 4 dny v kuse) a vzhledem k tomu, že je to jedinej co přežil tak ani nechci vědět co v tom je :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jinak z jednoho čtenáře mám tak možná desetník, takže to mi bohužel je trošku k prdu;-) Jestli seženeš dalších řekněme 2000 lidí, tak už bych měl důvod ten foťák tahat z pouzdra až se v něčem budu příště vrtat ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak odkazovaná krabička, ale mám zkušenost s externími HDD Western Digital MyBook a u těch, co jsem nasadil do provozu po cca 2 - 3 letech chcípl původní externí 12V napájecí adaptér (skoro u všech).

Aktuálně mám vlastně už jen jediný (lehce přes rok starý) 500G s originál napáječem (ostatní buď fungují nadále s vyměněným - pár 500G, nějaké 1T, pár 2T, nebo jsou to jiné značky).

Skoro výhradně externí HDD používám jako záložní, takže jsou připojené k napájení prakticky trvale, po celé roky, nepřenášejí se a točí se jen hodinu/dvě/tři denně, nebo i týdně, podle toho, jak a co se na ně zálohuje.

Jen pro zajímavost, zatímco k WD MyBookům jsou zdroj mrňavé krabičky na vidlici zástrčky (12V 1.5A), tak třeba k USB-(S)ATA redukci od Scythe je zdroj zhruba dvojnásobný (12V 3A) ... moc to neznamená, ale naznačuje jak moc WD šetří.

Kdybych někdy překonal svou lenost, mohl bych se podívat jak zvlněné napětí leze z podobných adaptérů osciloskopem ... ale slíbit určitě nemůžu a určitě by jich jen málo bylo nových. A určitě bez pohledu dovnitř, co není vadné, to nelze bez destrukce rozebrat, jsou slepené.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To, ze ich bolo mozne tak vysoko pretazit nieje nic nezvycajne. Je to sposobene nizkou watazou tych zdrojov. Aktivne suciastky maju velke vykonove rezervy. Limitom su v podstate len pasivne suciastky a to ako je nastavena ochrana proti pretazeniu.

To je aj jeden z dovodov preco sa bezne nevyrabaju ATX zdroje s nizkou wattazou. Cenovy rozdiel oproti dnesnym najmenej vykonnym zdrojom by bol maly a ucinnost podobna(ak nie horsia pri malom zatazeni).
Tiez sa dnes prilis hraje na 80Plus certifkaciu, ktora hendikepuje malo vykonne zdroje. Je zle nastavena lebo zdroje nijako nedeli do vykonsotnych tried.

Malo by sa prejst na nieco podobne ako je to pri externych zdrojoch, kde zdroje su rozdelene do roznych kategoriii (efficency level I-V) a kazda kategoria je este rozclenena do roznych vykonovych urovni.
Tento sposob je lepsi a nediskriminuje malovykonne zdroje.

Pri malovykonnych zdrojoch sa viacej prejavuju limity (straty) suciastok a materialov, z ktorych su vyrobene. To certifikacia 80Plus nezohladnuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Součástky ale samozřejmě předimenzované být vůbec nemusely, a pak by to o moc víc jak 200 W dát také nemuselo, to je třeba si uvědomit.

Jinak ovšem nelze než souhlasit, na malých výkonech se ztráty, které tam jsou vždycky (X kondenzátory, termistor, hromady rezistorů na kompenzaci/zpětné vazbě, samotné napájení řídicích čipů, ventilátor apod.), projeví víc. Stejně je to s cenou, větrák, deska, kryt a takové věci tam jsou vždycky stejně drahé bez ohledu na cenu ostatních součástek, trvá to stejně dlouho vyrobit atd.

Přemýšlel jsem, jestli to právě nějak nezohlednit u těch zdrojů s malým výkonem, protože jejich cena je taková, že v podstatě kvalitativně nižší mainstream se cenově za watt dostává do high-endu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Predposledni veta - ano, ano, to je to co me vicemene vedlo k tomu poslat tyhle zdroje Behemotovi. Vymacknout takovouhle ucinnost z 200W zdroje je podstatne vetsi frajerina nez u nejakeho kilowattoveho bumbrlicka.

Ad. "nevyrabeji" - ale meli by. Pokud nenarvu do desktopu nejakou echt vykonnou grafiku, tak s aktualnimi intel CPU (to neni pokus o flame, soucasne AMD - skoda mluvit :( ) se dostanu v klidu na nejakych smesnych 30-40W, v zatezi neprelezu 100-120W. Do takoveho stroje bych daleko radej neco ala. ten PWS-203-1H, a neresil bych ze stoji tolik (nebo i mirne vic) co nejaky zbytecne vykonny 700W ktery bude v dusledku zrat vic...

BTW - celkem by me zajimalo jakou ucinnost by melo reseni s PicoPSU a nejakym kvalitnim 12V adapterem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odběr potvrzuji, cca před 1/2 rokem jsem si ze zvědavosti důkladněji měřil sestavu s Core i5 3570K, 8G RAM, bez přidané grafiky, s jedním 500G HDD atd...

V klidu cca 35 - 40W, v plné zátěži okolo 90W, zdroj v tom byl tuším 400W FSP400-60GHN 80plus bronze

(mezitím mi prošlo rukama víc velice podobných strojů a výsledky skoro stejné)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ked chces usporne PC, tak to uz roky nie je problem. Aj stary Athlon X2 65nm s dvoma HDD v raid a grafikov v chipsete sa dostal niekde okolo 45W idle. A zatazi niekde okolo 100W. Dnes sa na spotrebu v idle hladi este viac. Zdroje s vykonom okolo 200W a vysokou ucinnostou by som ocenil pre kompy co bezia nonstop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jop - za ty picoPSU bych se taky přimluvil (za SFX bych se taky zlobit nebudu). Důvod použití mám naprosto stejný - nepotřebuju 600w zdroj pochybné kvality na 150w hardware.

Ad zvýhodnění slabších zdrojů: poměr cena/watt pro mě není v tomhle případě prioritou číslo 1, naopak bych ocenil spíše menší rozměry

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som za ten picoPSU. To hlavne z toho hladiska aby padol mytus o jeho extremne vysokej ucinnosti, ktory panuje.

picoPSU sam o sebe je len DC-DC menic z 12V na 3,3 a 5V. 12V prepusta dalej bez ziadnych uprav(existuju picoPSU,ktore maju vecsi vstupneho napätia a tie uz reguluju aj 12V vetvu). Samotny picoPSU ma vysoku ucinnost (+-96% zalezi od zatazenia) pri konverzii 12V na 3,3 a 5V. To maju ale aj nove ATX zdroje,ktore funguju na rovnakom principe. Samotny externy 12V zdroj extremnu ucinnost nema.
Norma efficiency level V pre externe zdroje urcuje minimalnu priemernu ucinnost zdroja s vykonom 50-250W a napätim vecsim ako 6V 87%(EU vyzaduje prave level V, USA level IV).
picoPSU az taky zaujimavy nieje ako prave ten externy zdroj, z ktoreho je picoPSU napajany.
Vysledna ucinnost sa pohybuje na urovni zdroja s 80Plus Silver alebo Gold certifikaciou. Testoval som jeden, co pouzivame v praci a oproti 80Plus Bronze zdroju bol rozdiel 1-2W (2,5-5%). Pri pouziti menej kvalitneho 12V zdroja bola ucinnost rovnaka alebo horsia.

Najvecsia vyhoda picoPSU je v jeho velkosti. Cenovo vyjde drahsie ako kvalitny klasicky zdroj a uspora v spotrebe minimalna. Tu sa prave prejavuje ta narocnost vyrobit malo vykonny zdroj s vysokou ucinnostou.
S poklesom vykonu zdroja klesa aj pozadovana minimalna priemerna ucinnost, lebo norma berie do uvahy straty, kotre sa pri takto malo vykonnych zdrojoch viacej prejavuju. V norme je vzorec na vypocet minimalnej priemernej ucinnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak BD samozřejmě, ale A10ky a tahle sorta co jsem měl v ruce jsou příkonem srovnatelné s Intelem, a to je v tom ještě integrovaná grafika výkonem úplně jinde. Kuk http://www.anandtech.com/show/6347/amd-a10-5800k-a8-5600k-review-trinity...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S timto knowhow by se dal udelat celkem slusny (idealni) zdroj :)

Byl by zajem mezi ctenari o 150-250W zdroje, ktere jsou navrzeny s durazem na kvalitu a spolehlivost? Samozrejme vyrobeno v CR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý nápad, ale za kolik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky bych mel zajem o tyto kvalitni zdroje s vysokou ucinnosti:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl něco takového dělat tady. Neříkám, že to nejde, ale nákaldy jsou astronomické. Nevidím důvod to nenechat vyrobit jinde…samozřejmě tak, aby vyhovoval požadavkům, případně komplet na přání.

Mám momentálně myslím úspěšně nakousnuté nějaké jednání, nadhodil jsem to také. Samozřejmě nemůžu slíbit, že to vůbec bude, a pokdu ano, tak že to bude nějak brzo, jelikož tohle moc nikdo nemá, tak je třeba to napřed vyvinout, že :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Skvely clanek. bylo by mozne udelat recenzi velmi prodavaneho Seasonic SS-400ET-F3? Podle czc a softcom ma poruchovost shodne 2,2%, coz mi prijde jako slusne za 400W zdroj za cca 1000Kc. Posledni 2 roky ho davam do vsech sestav a zatim naprosta spokojenost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Časem je mám také v plánu omrknout, je to už nějaká doba co jsem si odpálil svou pětistovku, tak by mě i zajímalo, co se změnilo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.