Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k >40000 bodů v CineBench R23 Raptor Lake zvládá, nikoli však při ~250W spotřebě

The paradigm shift continues...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, malá jádra na 4,3 GHz a ještě všech 16 jader - to už je dospělácká frekvence a mohli by čistě z Atomů udělat pro určitá použití zajímavé procesory s hodně dobrým poměrem cena/výkon a výkon/spotřeba. Jenže to by nesměl být Intel Intelem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že ta malá gracemont jádra mají poměr výkon/spotřeba mnohem horší než golden cove.

Cílem malých jader je výkon/plocha.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle informaci máš z testu i9 12900, kde hodili p-cores na max. frekvenci e-cores a zjistili, že e-cores nežerou o tolik méně než p-cores, přičemž výkon je poloviční - tudíž debakl pro e-cores.
Jenže to je celé blbě. E-cores mají z hlediska poměru spotřeba/výkon optimální frekvenci níže než p-cores.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ano, jenže je to k ničemu, když pro konkurenceschopnost nestačí výkon dosažitelný v energetickém optimu a Intel musí tlačit takty malých jader silně nad energetické optimum, aby mohl výkonnostně konkurovat.

Hodnotíme reálný hardware, nikoli hypotetickou konfiguraci, která není dostupná. Ono sice lze říct, že když se malá jádra podtaktují, začnou z energetického hlediska dávat smysl, jenže stejně tak mohu říct, že když se podtaktují velká, bude jejich náskok v energetické efektivitě ještě vyšší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se zatím nechystám koupit jakýkoliv big-little do LGA 1700 a ani nevím, jestli je možné si hrát s napětím a frekvencemi atomových jader jak jsem zvyklý od velkých.
IMHO jsou v energetickém optimu pro multithread (8 a více) lepší malá jádra než velká ve svém optimu - daní za to je špatný výsledek v singlu, což někdy nevadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom pohádkového, když to má v podstatě jen osm přilepených jader navíc, pár šušňů navrch udělá vyšší takt, a tomu i víceméně odpovídá nárůst výkonu. :|

Doufám, že ty Ryzeny dopadnou líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Adame vždyť na tom nezáleží, až si budete upgradovat testovací sestavu, tak tam stejně šoupnete tenhle Intel, protože tam ten výkon prostě je a nezáleží na spotřebě a tak... :D Jako posledně... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ako to Intel dosiahol, brutalnym OC 350-420W čo už pomaly ani 360 vodnik nestiha chladiť.
Je to stale len 8x jadro + 16x1/4 minijadierok.
Behmarkoch to vyzera super, ale v realnom provoze...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> nezáleží na spotřebě
A ako chceš uchladiť 345 W? Stojí za to kúpiť k tomu big tower a ideálne možno 2× 360mm vodníka? To radšej extra výkon oženiem a šiel by som do R9 7900X - 7950X s podstatne menšou spotrebou, kde ten výkon uchladím s Grandisom/NH-D15 v pohode.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, tak by to řešil každý... ale Adam když upgradoval testovací sestavu, tak se rozhodoval mezi I9 10900K myslím a novými Ryzeny 5000, které byly asi týden od vydání... No hádej kdo vyhrál :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vyhrála to 10900K, protože jsem už na ni dostal desku s tím, že to bude na nějaký ten rok v testovací sestavě, a měl jsem koupený procesor. A taky byl decentní problém v tom, že Ryzen přišel až po prvních nových grafikách, a čekat dva měsíce na ryzeny a RTX 3080 kvůli tomu testovat na šest let staré na Core i7-5960X by už bylo trochu... přes čáru.

Ryzena 5900X mám v testovací sestavě do Computeru, tam jsem překopával metodiku později.

A momentálně tady mám na update testovací sestavy z vlastních prachů koupenou 12700K a... darovanou desku, protože nemůžu komponenty na novou sestavu začít shánět v půlce září a až potom chystat hry, když hrozí, že v září už budou nové karty (o tom, že k nim musím dopředu naměřit něco do srovnání, nemluvě)

Takže ani 13900K, ani Ryzen 7000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já si teď upřímně nejsem jistý, ale Ryzeny 5000 vyšly asi týden po ohlášení nové testovací sestavy, tak jako... :D

Nicméně nemáte strach, že 12700K i starší 10900K bude trochu limitovat nové high-end grafiky? Tam už by to asi chtělo rovnou to testovat s novou generací procesorů. Něco mi říká, že nové Radeony budou mít opět některé výhody spojené s novou platformou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dost velký strach. Ale patnáct litrů na další procák teď prostě dohromady nedám, to by mi ho muselo AMD darovat, a stejně nevím, jak bych k tomu rychle sehnal rozumnou desku (ty jdou většinou domluvit až potom, co projdou několik redakcí v regionu a nasbírají potřebný počet recenzí na „odepsání“, což trvá tak jeden dva měsíce).

A Ryzeny vyšly v listopadu, s launchem RTX 3080 v září už jsem tam měl na 10900K první testy, 4. října už pět her na 10900K https://pctuning.cz/article/asus-tuf-gf-rtx-3080-o10g-skvely-chladic-a-s... a RTX 3070 už byla jenom na nové sestavě. Ještě před launchem Ryzenů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako už jsem tu jednou psal, kdo tě nutí odemykat spotřebu aby to žralo těch 345W místo 250w?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Překvapení". Spíš si říkám, jestli je náhoda, že se teda vyrojilo v poslední době spousta výsledků bez PL2 limitu.

AMD v době, kdy měla k dispozici mizerný proces a architekturu těžící z vysokých kmitočtů, vydávala mimo standardní, 120W kousky, i úsporné "e" modely. U nich to byla nutnost, kvůli procesu. Když intel měl pouze svůj několikrát přeleštěnej 14nm proces, ještě jsem to chápal, že se snaží bojovat proti moderním Ryzenům na 7nm procesu, takže křečovitě zvedli limity, aby to CPU nevypadalo tak marně. Ale proč v době, kdy už mají svůj "10nm" proces, který byl taky notně přeleštěn a "zrestartován", mají za potřebu valit takovéhle otesánky s PL2 na 250W, navíc s nouzectvností v podobě malých a velkých jader pod jednou střechou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

protoze pristi mesic zase bude tam kde byl pred alder lake, uplne kam slunce nesviti

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už tak brzy? Já to teď upřímně moc nesleduju, co teď dělám vývojáře a řeším ještě jiné zájmy, tak mi na to nezbývá moc času :(
Chtěl jsem tím ale primárně říct, kdyby jim šlo o to, že mají teď produkt který stojí za prd a potřebují dočasně předhonit konkurenci s tím, že ten následující produkt už určitě bude dobrý, tak to pochopím, pak si toho málokdo všimne, že. Ale jestli už řadu let po sobě vymýšlí takovéhle obezličky a snaží se prezentovat produkt v lepším světle než je, tak už je to z mého pohledu trapné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorte hop kým nepreskočia.
Len aby to nedopadlo tak ako mnoho krát v živote:
https://uploads.disquscdn.com/images/cb0e5e7dca0ca7300d1261f1da0163d6fa5...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zázraky se občas dějí, ale v tomhle případě v to moc nevěřím, když je zjevně hodně limituje jejich vlastní výroba, jinak by tyhle kotrmelce nedělali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to muze byt kombinace oboiho. Prilis velky navrh jader na proces, ktery je k dispozici. Vysledek je pak kockopes alias B-L v podani Intelu, kde pomoci 2 malych jader nahaneji mensi plochu kremiku, pri podobnem vykonu a spotrebe, jako by melo dalsi velke jadro. Vtipne pak je nakonec to, ze B-L by mela byt uspornejsi architektura nez jen velka jadra, coz v podani Intelu je ale pravy opak a zere to jako nikdy pred tim :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, jenze to nevis jiste, pac tady mas vysledek z CB s peak spotrebou, kde to ma jet na maximum, coz v beznym provozu neni standard. Vyvozovat z toho, ze to jsou nenazrany procesory je trochu... ja nevim. Kdyz to bude zrat v idle 100 W, tak jo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je tohle ústřel, na kterém to asi málokdo bude provozovat. Totiž, mimo tu hezkou spotřebu, si je třeba uvědomit, že to musí dát zdroje na desce, které podle mě u "spotřebka-end" LGA1700 bude ojebáno s ohledem na cenu, u hi-endu se to tak neojebává, že. Druhý fakt spočívá v samotné patici, aby byla schopné tyhle proudy protáhnout bez ztráty kytičky. Oni to inženýři v intelu asi mají spočítané včetně nějaké spotřeby, ale kdo ví, co by to dělalo v dlouhodobém provozu, jestli by se to neohřívalo, následně nezměklo a nezhoršilo kontakt s ploškami na CPU.

Ono to pravděpodobně v běžném stavu pojede na PL2, ale něco mi říká, že určitá skupina "uživatelů" už teď utírá místečko pod stolem... u židle... když vidí ty haluznumera a už teď přesně ví, jaké CPU budou kupovat. A o to zřejmě tady jde, že. Na druhou stranu to nic nemění na to, že je to otesánek, protože inhell nemá na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono i pokud nepojedes v "neomezenem limitu" a je zastropovana spotreba na "jen" 250W jw podle mne pro domaci pouziti ulet. Jen jde o to, jestli to je ulet nebo mega ulet.
Cekal bych, ze B-L koncept by mel prinaset lepsi efektivitu, ale v podani Intelu je to "MT" honitko. Takove "larabee" v mensim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100 W v idle? Určite? Tak to potom sedí na 200 W v loade. 100 W v idle, ventilátory v skrini na max, tak taký počítač by som teda nechcel mať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednak dohnať Zen 4 a jednak Intel nechce, aby Alder lake mal výkon ako Rocket lake. Keby AL nežral viac ako 95 W (IMHO pekné číslo čo sa týka TDP), tak by možno ani nemal vyšší výkon ako jeho predchodca (a 95 W u Raptor lake 8+16c by znamenalo riadne nízke frek., až by to bolo na smiech). Proste Intel zvyšoval výkon na úkor spotreby a tak už dole ísť veľmi nemôže ak by nevymyslel architektúru s IPC lepšou dajme tomu o 50%, ale ani vtedy by so spotrebou neklesol ako ho poznám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Daj námet na nejaký poz. článok o Intelu, alebo nájdi toľko kixov u iných výrobcov HW (okrem takých miniritných ako je Zhaoxin). Prečo nechceš vidieť pravdu o tom, že Intel robí len blbosti (smiešne vyhlásenia, klamstvá, zavádzanie, odvádzanie pozornosti, neochota priznať vysokú spotrebu, snaha mať veľký výkon za každú cenu...)? Keby nič z toho (zlého) Intel nerobil, neboli by tu o ňom neg. články. Ale to je asi nad Tvoje chápanie (bez urážky). Fakt si taký zaslepený?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sluchaj bratm.
ja si uzivam 5800X3D a dalsi komp bude 7800X3D
Intel ma absolutne nezaujima.
Vydali nove procaky? Nevydali
Vydali nove karty? Nevyali
Vydali nejaky dobry produkt ? Nevydali

Od Skylake mam cely intel na ignore liste. AM4 ich vyplieskala ze to az bolelo.

Tak do prdele prestan otom spamovat kazych 10 minut who gives a fooook.

Ked nieco pride na trh tak otom informuj urob review, vytvor si zaver a vybavene.

Ale pyco pisat otom kolko REVIZII ma nieco tak to uz je cisty fetish.

Ale generuje to trafik a flamewary v komentaroch tak sa to vyplati predsa. Nejako te uhorky treba nafarmit.
Zachvylu tu budu clanky "TO NEUVERITE CO INTEL PROVEDL TENTOKRAT - Tajuplny pohled za oponu !"

A miestne osadenstvo bukvic sa bude placat po zadech jak to intelu nandali.

A vsetko rozhodne nahovno neni. Xe Iris grafiky na core-g7 mobilnych je cista parada. Neriesis hovna s ovladacema ked sa ti biju dve v ntb medzi nvidiou a integrovanou, setko funguje ako ma, fajny vykon, fajna spotreba. Setko ako ma byt.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá že si raptor lake asi nekoupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to jako Alder Lake - nejnižší modely budou použitelné a celkem výhodné, ale bude to zase zabíjet cena motherboardů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bude to hlavne zabijet seriznute IHS plus ten debilni system upnuti jenom ve dvou bodech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ako dlho vydrží bežať na 5,8 GHz / 345W ? Troj sekundové videá nezvyknem enkódovať.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A provozovat procesor bez oficiálních limitů je snad nutnost?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro intel jo, jinak by zjevne nemel cim zaujmout..
pro uzivatele ne, ale pak zas fosilie nema co nabidnout proti konkurenci..
(:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

35000 v cinebench nestačí? Mě přijde i třeba 25000 hodně na desktop procesor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje nejrychlejší CPU dělá asi 13 tisíc a je to pro mě overkill, když vezmu rezervu výkonu, tak cokoli co má 10 tisíc je pro mě víc než adekvátní, a to dokonce neplatí vždy, teď píšu ze Snapdragonu 8 Gen 1, který je výrazně slabší a přitom to zařízení má výkonu více než dost na vše co na něm dělám.

Pro mě je to ale super, čím víc roste výkon, tím levnější to je. Protože když jsem po mnoha letech zase stavěl v 2015 desktop, tak tam byla i7 za 10 tisíc, v 2018 tam byla i7 za 9 tisíc, v 2021 tam byla i5 za 3,5 tisíce a měla výkon té předchozí i7. Dnes by tam byla i3, za 2,5 tisíce, která má výkon v něčem dokonce lepší než ta i5.

Do desktopu jsem zvolil 10400F, výkonu dost na vše co potřebuji, spotřeba stejná jako ekvivalentí AMD řízek a cena byla výrazně lepší než u toho řízka.

Do laptopu bych mi pak výkonem naprosto dostačuji i5-1135G7, super CPUčko, dostatek výkonu na vše co potřebuju, stejně jako grafika, která bez problémů utáhne 4k videa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží ako dosky nastavia výr. dosiek a hlavne čo im poradí Intel. Ak na nich bude tlačiť, aby i9-13900K nešlo nad 125 W, tak ten CPU nezožerie nad tú hodnotu. Ale to Intel neurobí, lebo to by mal srandovný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale výsledná spotřeba není na výrobci desky ale počítače. A ten může nastavit limity takové jaké uzná za vhodné. Když si budu stavět počítač a nechcí spotřebu 350W, ale 125, tak si ji přece nastavím na 125W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si fakt zaspelepený a vidíš len čo chceš. Berieš do úvahy len OEM zostavy, lebo takto môžeš hodiť nastavenia na neho. Ale existujú aj PC zložené užívateľom a tam je limit dosky aký nastaví výrobca dosky - napr. aj podľa doporučenia Intelu. To, že si užívateľ môže nastaviť limit nižší je fakt, ale každý sa do nastavení CPU veľmi hrabať nechce/nevie. Vidíš len čo sa ti hodí do krámu. Nepochopím. Fakt nedokážeš vidieť aj iné stránky/možnosti daného problému?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U SC frekv. je to predsa jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ich nenapadlo urobiť test aj pri 125W spotrebe? Pri nej sa CPU ešte dá rel. ľahko/lacno uchladiť. Najviac sa teším na test i7-13700.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že asi nebude mnoho lidí ochotných kupovat procesor za minimálně ~$600, aby ho provozovali podtaktovaný o desítky procent, při kterých klesne spotřeba na ~třetinu nominální hodnoty. Takoví upřednostní levnější model podtaktovaný z výroby.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je asi fakt, že cca 125 W bude mať zrejme i7-13700. Ale nešlo mi o to či 8+16c kúpiť kvôli 125W limitu, ale šlo mi len o porovnanie 125 W vs. 345 W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konecne jsi na to trefil ;)
Jsem opravdu zvedavy, o kolik se snizi vykon 7900x a 7950x, pokud to zafixujes rekneme na 150W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně nebude mnoho lídí kteří by kupovali procesor za 600 nehledě jak ho budou provozovat, nejprodávanější CPU jsou naprosto v jiné kategirii a to jak cenové tak výkonové. Normální uživatel nevyužije ani násobně slabší procesror

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

P-jadra su urcene pre single thread. Potrebuju vysoke frekvencie, napajanie a nemusi ich byt vela. E-jadra su urcene pre multithread. Potrebuju nizke frekvencie, aby mali nizku spotrebu a musi ich byt vela. Pre Intel nema vyznam tlacit hore frekvencie E-jadier, to ide proti filozofii toho navrhu. Priklad (netvrdim ze cisla su presne take):
Ak E-jadro zaberie 1/4 plochy P-jadra, tak 4 E-jadra maju multi vykon napr. 150% P-jadra (t.j. rovnaka plocha je lepsie vyuzita) a zaroven maju nizsiu spotrebu (napr. 70% z P-jadra lebo to je rovnaky pocet tranzistorov/plocha, ale nizsie taktovanych).
Mali by urobit procak len so 4mi P-jadrami na vlastnych frekvenciach a 24 E-jadrami. Problem Intelu je proces, nie navrh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ sa však nič nezmenilo v rok starej "roadmape", ale je možné, že Meteor Lake (prípadne Arrow Lake) by mohol mať aj model 4C + 24c.

• Alder Lake - 8C Golden Cove, 8c Gracemont; Q4 2021
• Raptor Lake - 8C Raptor Cove, 16c Gracemont; H2 2022
• Meteor Lake - 8C Redwood Cove, ?× Crestmont; čiplety/dlaždice; Q2 2023
• Arrow Lake - 8C Lion Cove, 32c Skymont; Q4 2023
• Lunar Lake - ?C Lion Cove, ?c Skymont; 3nm TSMC; Q4 2024
• Nova Lake - ?C Panther Cove, ?c Darkmont; 2025

zdroj: https://diit.cz/clanek/nova-cpu-intelu-prijdou-co-pul-roku-do-vanoc-2024...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych jeste pridal a zpochybnil “1/4 velikost” E-cores. Podle vseho velikost E-core je cca 5 mm2. To je cca polovina P-core. IPC je pak cca 80% Pcore, ale netusim, jak se to ma s frekvencni optimalizaci E-cores.

Je to efektivnejsi, ale zadna hitparada to neni, protoze P-cores podporuji hyperthreading. Ten u 2 threadu vyrazne zvysuje pomer vykon/spotreba.

E-cores maji smysl “jen” u Cinebench nebo jinych extremne paralelnich zalezitosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1x Golden Cove w/ 1.25MB L2$ is 7.04mm² based on the dimensions I picked for the die.
1x Gracemont w/o L2$ = 1.70mm².
1x Golden Cove (roughly) w/o L2$ = 5.55mm²
4x Gracemont w/ 2MB L2$ = 8.78mm² (+25% vs. 1x Golden Cove).
zdroj: https://twitter.com/locuza_/status/1453524285260247046

EDIT: ak som správne prerátal RL tak pomer s L2$ bude cca. nasledovný:
4x Gracemont w/ 4MB L2$ = 10.76mm²
(16x Gracemont w/ 4MB L2$ = 43,04mm²)

1x Golden Cove w/ 2MB L2$ is 9,42mm² based on the dimensions I picked for the die.
(8x Golden Cove w/ 2MB L2$ is 75,36mm²)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info a zdroj. Ja jsem cerpal z https://www.tomshardware.com/news/intel-alder-lake-6p-revealed
Tabulka v dolni casti

Rozdil mezi 6+0 a 8+8 je cca 53mm2. Po odecteni 20 mm2 na P-cores by zbyvalo 33mm2 pro E-cores.

Tomu tweetu kompletne neverim, ale muj vypocet take neni presny. Bude to asi nekde mezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"IPC je pak cca 80% Pcore"
.. 1 IPC E jadra vychazelo na nejakych pumernych 73% P jadra bez HT. ALe pozor, treba CB20 vychazi jen na 63%.
.. v MT je to jeste podstatne horsi a vychazi prumerne jen na slabych 55%
https://www.computerbase.de/2021-11/intel-core-i9-12900k-i7-12700k-i5-12...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky. Zajimave.

Vse me vede k zaveru, ze nejvic muziky by udelala varianta 8+0, 16+0 ap.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to podobne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses ukazkovy zmetek vychovany intel-em, jasne v dobe / roku 2022 se omezovat jenom na píčovská E / Atom jadra, presne verim ze by to tak intel i udelal kdyby dnes nemel konkurenci v roli Zen-u, ke 4 jadrovym procesorum by pajel to cos napsal, debilní, zkurvené, píčovské atomy.

Jiz od doby co vzesel prvni Atom to byla sracka a to ukazkova, dobre si na ne pamatuju, intel je navic prodaval(a vedomě) s chybnou vnitrni logikou cili po par letech sli u zakaznika jednoduse do piči...

Ne atom nikdy nemel vzniknout a bodka, ukazkove se nimi navic dokurvila znacka Celeron a Pentium, Intel mel naopak vydat radu Core i1 a v zakladu 4 plne vybavena jadra klidne i bez SMT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie. Vacsinou som kupoval AMDcka. Ale teraz to mam v pazi. Korporacia ako korporacia. V pohode by som si kupil aj tento Arm. Ak by som na to mal.
https://www.youtube.com/watch?v=m6-juFXR9c0&ab_channel=der8auerEN

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„zaroven maju nizsiu spotrebu (napr. 70% z P-jadra lebo to je rovnaky pocet tranzistorov/plocha, ale nizsie taktovanych).“

Spotřeba není definovaná počtem tranzistorů.

„Mali by urobit procak len so 4mi P-jadrami na vlastnych frekvenciach a 24 E-jadrami.“

Při použití v softwaru, který umí vytížit jen 6-8 jader, by takové řešení bylo větší (dražší) a zároveň pomalejší než konkurenční 6-8jádrový produkt postavený na velkých jádrech. Už testy stávajícího Raptor Lake ukazují, že pokud software neumí vytížit více než osm jader, tak je posun oproti Alder Lake ~10 %:
https://diit.cz/sites/default/files/intel_core_i7-13700k_vs_12700k_threa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, preco. Ze by to suviselo s malou cache, alebo pomalym pamatovym radicom (na tak vela jadier) ? Pokial ano, tak v Inteli nieco nedomysleli. :) Snad to bude len chyba aplikacie.
Je pravda, ze ak chce aplikacia efektivne vyuzivat multithread, treba prekopat cely navrh. Ak su napr. nejake shared objekty (list, queue) a pri citani/zapise sa len lockne cez mutex/critical section, tak ostatne thready stoja. Ja som si za tymto ucelom kedysi robil vlastnu queue, ktora konzumuje data po strankach, nie zaznamoch, takze lockovanie bolo zriedkavejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdy reálná spotřeba dosahovala 345 wattů"

Jestli si pamatujete plazmove televize, tak ty zrali od 250 do 370W cili hodne topili ale lidi to akceptovali protoze ten obraz podavany plazmovymi televizemi byl nejen pokrokovej ale tez to byl(na tu dobu) velky obrazovy panel o prumeru 42 palcu, no a ted prosim srovnejte 42 palcovou plazmovou televizii s pojebanym procesorem od intel-u ktery zere 345W(!), je to ukazkovy des, pro mne jednoduse neakceptovatelne, na tak malem prostoru, takova zravost, to se jiste to teplo z IHS bude dobre prevadet na chladic ale po:

A- IHS je tenky ako vlas
B- procesor bude upnuty jenom na 2 spony cili prohnuty a kontakt s chladicem tak jde do pochev
C- vlastne jaky chladic pouzit protoze se jedna panove o 345W(!!!) a kde je jeste sakra GPU?

Jiz Core i9 - 12900K zralo i 270W, s Raptor-em podle mne uda intel limit 300W, ted si pridejte novou 250/400W next-gen grafiku a bude to jenom 700W odpadniho tepla z CPU a GPU, pak jeste motherboard a muze se to cele u-varit ve vlastni stave(do prdele).

Ani Zen IV mi se svymi 170(230W) neni 2x po chuti, ja osobne cekal tech 170 / 230W pri 24 jadrech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvádíš špičkové hodnoty, které uživatel dosáhne jen výjimečně. Někdy by stálo za to nejprve schladit emoce než něco napíšeš ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc v single core testech chybi M1 a M2 vsude ? ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protoze je to architektura ARM a ne x86-64.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha aha a co to s tim ma jako spolecnyho, dalsi vec je ze M1 multi tam je ale uz jaksi chybi snaha o kompletnost nebo nejake doplneni

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to hlavně nekompetence. Mít v tabulce nejvýkonnější serverové procesory současnosti a desktopový low end 10 nebo kolik let starý nedává žádný smysl. Někdo kdo měl nějaké AMD prdítko za pár korun asi nebude domů kupovat Epyc ani tu i9, ten koupí možni I3/Ryzena3/Athlona a i ty budou pořád slušný výkonnostní posun. Jestli pak upgrade na daná procesor znamená že je 10 nebo 1000x rychlejší už je fakt jedno, protože i to 10x je víc než využije.

Čím víc informací, tím víc ty informace lidi budou přehlížet, navíc najít to své v tolika datech je stejně problém. Prošstě srovnám s předchozí generací, možná s konkurencí ať konfigurací tak třeba cenovou a tím to hasne. V testu mám 3-5 hodnot a ne 30.

Takové testy už ignoruju. A ta ingorace je znát, každý tech autor který musí myslet i na ekonomiku za sebe jasně řekne že klasický tech obsah je nezajímavý, třeba na YT nejen klesá sledovanost, ale klesá i výtěžnost za reklamy. A je to jasné těch autorů jsou mraky a nikdo rozumný nebude procházet 30-40-50 recenzí stejného produktu, vybere si možná několik a to takových které jsou něčím zajímavé a odlišují se.

Lidi už nezajímají výkonostní testy kde se to projede desítkou benchmarků, které stejně řeknou kulové pro toho kdo to chce používat jinak, reálně stačí aby to byl 1-2-3 benchmarky s tím že je stejně berou s rezervou, protože žádný test, žádná recenze nepostihne přesně use case toho co ji sleduje. Stačí rámcový přehled a fakt že to zvládne udělat to co člověk potřebuje. Jakmile počítač odvede práci co člověk potřebuje dělat, tak nic víc od toho počítače nečeká. Jestli je to o 5% slabší nebo výkonnější je každému u zadku, protože to udělalo práci kterou mělo...

Jinak je určtě fajn mít konkurenci jakékoli značky, pokud se výkonově/cenově podobá a je jedno co je to za architektura. Lidi nezajímá architektura ale to zda to udělá práci jakou potřebují.

Ale hrubý výkon je stejně bezpředmětný. Příklad iPad a M1 čip v něm. Nejvýkonnější tablety na světě, konkurence výkonem má cca polovinu v nejvýkonnějších strojích. Ale když si vezmu nejvýkonnější android Tablet s cca o polovinu slabším Snapdragon 8 Gen 1 v Galaxy Tab S8/+/Ultra, tak zjistím že ten Samsung je stejně rychlý jako iPad, a při používání necítím že by byl jeden pomalejší než druhý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

CineBench R23 Multi-Core
Ryzen 9 5950X: od 29K po 31K (nech je priemer 30K)
Core i9-13900K [254W]: 35,7K

mohol by autor clanku osvetlit, ako dosiel k zaveru 30% nad Zen3?

30 vs. 35,7 neni rozdiel 30% ale 19% pripadne 16% (podla toho na co to vztahujeme)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen 9 5950X: od 29K po 31K (nech je priemer 30K)"
.. kdyz se podivas na testy, vychazi CB23 pro 5950x okolo 26k a pro 12900k cca 27k

30% nad 5950x vychazi ca na 34k bodu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak jo sorry, moja chyba
myslel som ze 30k je s vyrobnym nastavenim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5950x dává 30tisic jen když je pretaktovany a pak bere okolo 250W a je to už na hranici uchladitelnosti vodníkem.
V základním nastavení dává okolo 24500 bodů (ppt 142W) a uchladitelne klidně Fera 5kou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak..
při ppt 142W a starým chladičem se můžete dostat na 28000 bodů laděním a podtaktováním při nastavení vyšší frekvence všech jader. .. ale víc ne, pokud nebude mít extra kliku na supr čupr kus a jitrnici jakou svět neviděl....
30.000 je při limitu odběru na 142W je už SCIFI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pro zajimavost, HWUnboxed mel moznost otestovat Threadripper Pro 5995WX a po OC dosahli 116000 bodu v CB23 :)
https://youtu.be/yQ-c6SmVuDY?t=451

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. To pouze snad zmiňovali cizí výsledek CB23 u 5995WX@5,15GHz při chlazení LN2. Jejich "HUB" testy 5995WX se obešli bez jakéhokoli OC, zapůjčený MSI MB k testování měl nějaký problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, bylo to pod LN2. Nejak jsem to nezachytil..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.