Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 75 % procesorů AMD jsou APU, Bobcatů se letos prodalo 18 milionů

Proč by mělo kurňa AMD vyrábět staré Phenomy X4, když prodávají Bulldozer 4C? A světe div se. Právě ony se prodávaly v Q3 o to o kolik spadly ty X4 (a plus nějaký drobný v 6C). Celý ten odstavec o jeden na deset je pak mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, nelze srovnávat stylem čtyřjádro vs. čtyřjádro. Tohle jsou statistiky prodeje a prodeje neodrážejí počet jader, ale ± to, co daný produkt uživateli za danou cenu (relativně ku soudobé konkurenci) nabídne. Čtyřjádrový BD jako novinka nabídl při vydání uživateli (oproti konkurenci) výrazně méně, než čtyřjádrový Phenom (při svém vydání oproti tehdejší konkurenci). Pro uživatele byl tedy čtyřjádrový Phenom donedávna tím, co v současnosti prezentuje osmijádrový Bulldozer - zkrátka nějaký vyšší mainstream. Je proto třeba srovnávat produkty podle segmentu, nikoli podle jader. Srovnání prodejů Phenomu X4 v prvním kvartálu oproti 8C Bulldozeru (který by jej měl nahradit) ve třetím kvartálu pak ukazuje na zoufalou situaci AMD. Pokud by z nějakého důvodu (např. bug v návrhu) nemohli začít během Q2 s prodeji Trinity, byli by úplně v kopru...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To beru, ale pak porovnávej segmenty a ne procesory. A nic to nemění na tom, že to o tom nevyrábění starých Phenomů je blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výroba procesorů není záležitost, která by se dělala ze dne na den - objednávky se zadávají s mnohaměsíčním předstihem a stejně tak proces výroby od spuštění výrobní linky až po uložení procesoru do krabice trvá i několik měsíců. Proto musí vycházet z plánování. Hrozí samozřejmě, že pokud se nástupce zpozdí, nebude co prodávat (situace K10 - Piledriver), ale stejně tak hrozí, že pokud se objednávky přeženou, nebude možné nástupce vydat, protože by se starý model nedoprodal (situace Llano - Trinity). Tím se snažím ukázat, že problém není v ukončení výroby Phenomů - ukončení výroby je dlouhodobě plánovaná záležitost, kterou je třeba nastavit předem a víc se s tím nedá dělat. Problém je, že ukončení bylo evidentně plánované tak, aby zásoby stačily až do vydání Piledriveru. Ten byl zpožděný, a tak zásoby došly dříve. Pokud se ještě vrátím k výrobě procesorů, tak je takovým zažitým omylem (nebo chybnou představou), že probíhá permanentně na nějaké konkrétní lince připravené pro daný proces. Ve skutečnosti jde o několik jednorázových výrobních dávek, při kterých se čipů vyrobí velké množství a ty jsou postupně prodávané. Navíc většina firem funguje tak, že se na jedné lince (třeba v měsíčních intervalech) střídá několik procesů, s nimiž je linka kompatibilní, protože nabídka typů procesů bývá širší než počet linek v továrně. I z toho důvodu na určitý proces nemusí několik měsíců vyjít řada. Představa, že poté, co AMD zjistí, že Piledriver nestihne, si zavolá do GF a objedná ještě nějaké Phenomy, které by zásobily obchodní řetězce, než Pilderiver vyjde, je proto mimo realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekna statistika, ono vpodstate uz ani nemaju co predavat ine ako APU a viac ako polovica vsetkych APU je Bobcat.... a tolko s nim otalali...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.