Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

8+32jádrový Arrow Lake zrušen, i refresh zůstane u 8+16jádrové konfigurace

Zdroj: Intel

Čtyřicetijádrová konfigurace Arrow Lake, o níž slýcháme od roku 2022, a která byla odložena, se nyní dočkala definitivního zrušení. Intel její dotažení nevidí reálně a více než 8+16 jader nechystá…

Roadmapa Intel vypadala tak, že po neúspěchu s Rocket Lake (8 jader na 14nm procesu) následoval úspěšný Alder Lake (8+8 jader na 7nm procesu), po něm měl následovat Meteor Lake (8+16 jader na 4nm procesu) a po něm velký posun v podobě Arrow Lake (8+32 jader na 2nm procesu). Na papíře to vypadalo obzvlášť skvěle a CEO Intelu Pat Gelsinger si liboval, že AMD už uvidí leda tak ve zpětném zrcátku.

Úspěch Alder Lake se však již zopakovat nepodařilo. Namísto vydání Meteor Lake došlo na Alder Lake-refresh, nazvaný Raptor Lake, se zdvojnásobeným počtem malých jader. Jak nyní vyplouvá na povrch, že to s Meteor Lake nedopadne dobře, si vedení Intelu připustilo až 11 měsíců před plánovaným vydáním, takže vývojový tým dostal nelehký úkol: Do 11 měsíců dostat na trh čip, který překoná Zen 4. Na jednu stranu se podařilo produkt dostat na trh, na straně druhé Intel Zen 4 podcenil, a tak Raptor Lake konkurenci pouze dotáhl a ještě na úkor podstatně vyšší spotřeby. Nyní však vyplynulo, že ukvapený vývoj přinesl jednu velkou daň: Degradaci procesorů postavených na křemíku Raptor Lake, které dříve či později odcházejí, ztrácejí stabilitu.

Arrow Lake

V době, kdy měla přijít na trh 40jádrová generace Arrow Lake, došlo pouze na Raptor Lake-refresh, který podědil problémy Raptor Lake (Intel si nejspíš v roce 2023 ještě problémy se stabilitou plně nepřipouštěl). Již začátkem roku 2023 se ale mluvilo o tom, že Arrow Lake nečeká jen zpoždění, ale také vydání konfigurace maximálně 8+16,  neboť maximální 8+32 nezvládne Intel do konce roku 2024 dotáhnout. Mluvilo se zejména o problémech s napájením. Nyní jsou zmiňovány také problémy s datovou propustností (zda na úrovni čipu nebo mezi procesorem a pamětmi, není jasné) a přílišných výrobních nákladech. Není divu, Intel měl původně vyrábět Arrow Lake na vlastním 2nm (Intel 20A) procesu, ovšem ten je ve skluzu, takže musel využít kapacit TSMC, které ho ovšem vycházejí podstatně dráž.

Padlo tedy rozhodnutí čtyřicetijádrovou konfiguraci definitivně zrušit a Arrow Lake-refresh postavit (opět) na 8+16 jádrech, jen s vyššími takty.

Intel tím přichází o další příležitost, kdy mohl výkonnostně utéct AMD. Právě ta totiž není plně spokojena s architekturou Zen 5, takže při přípravě Zen 6 bude muset dotáhnout některé prvky architektury nad rámec původního plánu, což si vyžádá čas navíc. Zen 6, který měl dorazit zhruba s přelomem léta a podzimu 2025, v důsledku toho nepřijde dříve než na CES (v lednu 2026). Intel tak měl jedinečnou příležitost vydat 40jádrový procesor, který by navíc byl prakticky půl roku bez jakékoli konkurence. Namísto toho můžeme čekat obligátní přetaktování již existujícího křemíku.


Arrow Lake-U / Meteor Lake-refresh

Krom nepříliš pozitivních zpráv o Arrow Lake-refresh je tu ještě jedna lepší zpráva o Meteor Lake-refresh. O tom se již delší dobu mluví jakožto o doplňku Arrow Lake pro segment úspornějších notebooků. Tam sice bude vládnout Lunar Lake, ale ten bude poměrně drahý, a tak jej Intel chce doplnit cenově dostupnějším Meteor Lake-refresh, který sice stojí na starší architektuře, disponuje pomalejší grafikou o generaci starší architektury a pomalejším AI akcelerátorem (NPU), ale Intel si ho může vyrábět sám (na rozdíl od Arrow Lake nevzniká procesorová dlaždice u TSMC).

(MLID)

Onou pozitivní zprávou je, že Intel plánuje převést výrobu Meteor Lake-refresh na proces Intel 3, tzn. vlastní 3nm proces. Ten sice není novou generací, jako je to u 3nm procesů TSMC nebo Samsungu, jde o derivát procesu Intel 4, ale o něco lepší je. Má dojít i k zásahům do rozložení procesorových jader v křemíku a pokud vše půjde dobře, má mít potenciál 15% navýšení výkonu, nebo 20% snížení spotřeby (při stejných taktech). To sice s ohledem na zachování architektury procesorových jader v kombinaci s jen mírně vylepšeným výrobním procesem působí až nečekaně pozitivně, ale kdo ví, třeba to Intelu vyjde.

Panther Lake

Generace Panther Lake, která měla být přímým nástupcem Arrow Lake, ale v důsledku jejíhož zpoždění se chystá Arrow Lake-refresh, jak již víme, do desktopu nakonec nedorazí. Čeká ji podobný osud jako Cannon Lake, Ice Lake, Tiger Lake a Meteor Lake, tedy pouze mobilní nasazení. Potvrzuje se, že ani tato generace nemá ještě funkční Rentable Units (zvyšující jednovláknový výkon) a stejně tak se potvrzuje, že ani u ní nefunguje Hyper-Threading (zvyšující vícevláknový výkon). Nárůst IPC velkých jader se má pohybovat mezi 5-13 % a u malých jader půjde spíše o kosmetickou změnu. Fakticky tak nahradí Lunar Lake v 17-30W segmentu. Intel se chce blýsknout integrovanou grafikou Celestial (třetí generace Arc, tj. čtvrtá generace novodobých samostatných grafik) a především NPU o výkonu 80-120 TOPS.

Po procesorové stránce bude patrně největším bonusem Panther Lake návrat úsporných jader, která u Meteor Lake nenaplnila očekávání (měla horší energetickou efektivitu než standardní malá jádra a spotřebu snižovala jen za velmi specifických podmínek). Připomeňme, že konfigurace jader Meteor Lake byla 6+8+2 (velká, malá, úsporná), u Lunar Lake 4+4 a Panther Lake má nabídnout až 4+8+4. Čtyři úsporná jádra navíc mají být použitelná i při běžné zátěži (u Meteor Lake to bylo „buď a nebo“), takže pokud aplikace bude schopná najednou využít 16 vláken, bude mít tu možnost.

Panther Lake i Arrow Lake-refresh se očekávají někdy s přelomem léta a podzimu příštího roku.

Diskuse ke článku 8+32jádrový Arrow Lake zrušen, i refresh zůstane u 8+16jádrové konfigurace

Pondělí, 15 Červenec 2024 - 19:20 | skrzjdouci | To už je u Intelu tradice - střídá sockety jak...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 18:04 | Waffer47 | Ja se ptam tech debilu z intelu proc vlastne...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 17:33 | FrankHorigan | Já myslím že už všichni předběhli pokrok docela...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 13:23 | Majklos | Na ohřev jedině sporáky intel I9-K
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 13:19 | kolemjdouci | ...běžně člověk nevyužívá na práci jen jednu...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 12:37 | Mike123 | Tak plán byl beztak takový, že budou mít těch...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 11:50 | Jon Snih | @no-X Snad někde psali že desing Zenu 6 má být...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 11:45 | Jon Snih | Řešením je použít hrnce Apple, které mají...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 11:29 | Karáš Svorka | A co použít takové ty litinové nahřívače a tím z...
Pondělí, 15 Červenec 2024 - 11:26 | waleed | Video jsem enkodoval naposledy za covidu. Teď na...

Zobrazit diskusi