Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

9 zajímavostí a kuriozit, které jste o WordPressu nevěděli

Open source redakční a publikační systém WordPress zanedlouho oslaví osmnácté narozeniny. Tenhle významný životní milník si nepochybně zaslouží oslavu. A ne jen tak ledajakou. Co tomuhle dospělákovi popřát do dalších let? Třeba miliony dalších stažení a neustále se rozšiřující základnu nadšených uživatelů. Abychom si společně připomněli, jak šel s WordPressem čas, přinášíme přehled zajímavostí a kuriozit, které jste o něm zaručeně nevěděli.

33 % stránek světa běží na WordPressu

Podle dostupných a oficiálních statistik je WP používán jako CMS na 33 % webových stránkách světa. Asi nikoho proto nepřekvapí, že systém překonává takové legendy, mezi které patří třeba Joomla nebo Drupal. Mezi největší výhody tohohle systému patří nepochybně uživatelská přívětivost, cenově dostupný WP hosting i obrovská interakce třetích stran (např. oficiální pluginy od Google, Facebooku atd.). Zmínit musíme i početnou komunitu vývojářů, díky které je k dostání značné množství bezplatných pluginů.

WordPress je starší než Twitter a Facebook

Tady se musíme znovu vrátit ke zmíněnému jubileu. Vůbec první verze WordPressu totiž byla světu představena 27. května 2003. Systém je tak mnohem starší než například oblíbená sociální síť Facebook i mikroblog Twitter. A jak vlastně název tohohle CMS vznikl? Za všechno prý může přítelkyně hlavního vývojáře Matta – Christine Sellecková, která název systému navrhla. Jednotlivá vydání jsou pak pojmenována po známých jazzových hudebnících (např. „Mingus“ po Charlesu Mingusovi apod.)

Autorská práva WordPressu vlastní neziskovka

Málokdo tuší, že systém ani ochrannou známku nevlastní žádná známá společnost. V roce 2010 totiž veškerá autorská práva přepsal hlavní vývojář Matt Mullenweg na nově založenou neziskovou organizaci The WordPress Foundation. Důvodem byla snaha o zachování pokračování vývoje systému i v případě, že by se Matt či společnost Automattic přestali z jakéhokoli důvodu WordPressem zabývat.

Na WordPressu „frčí“ univerzity i světové vlády

Vzhledem k výhodám systému, stejně jako jeho vysokému zabezpečení, je WordPress využíván pro tvorbu webů na celém světě. A rozhodně nejde jen o soukromé blogy nebo začínající e-shopy. Seznam, který najdete na oficiálních stránkách systému wordpress.org v záložce „showcase“, obsahuje stovky webových stránek federálních a státních vlád, krajů, malých měst, středních i vysokých škol atd.

Více než 50 000 bezplatných pluginů

Jednou z největších výhod WordPressu je obrovská komunita vývojářů, kteří dnem i nocí pracují na nových pluginech. Ty jsou v drtivé většina zdarma (zpoplatněné je často jen jejich rozšíření). Oficiální repositář jich čítá zhruba 50 000! A to už je pořádná nálož i výběr, který uspokojí i ty nejnáročnější.

WordPress je přeložen do více než 160 jazyků

A čeština tady samozřejmě nechybí. Vy sami se navíc můžete připojitpřekladatelskému týmu a navrhovat překlady pro nejrůznější typy projektů (např. WordPress core, Themes, Plugins, Meta, nebo Apps). Pokud sami používáte nějakou šablonu či plugin z oficiálního adresáře, podívejte se na translate.wordpress.org jestli lze vybranou/vybraný překládat, případně s překladem sami pomozte.

Hosting pro WordPress můžete získat zdarma

Věděli jste, že existují i bezplatné hostingy? I přesto, že slovíčko bezplatné zní docela lákavě, je dobré se jim raději vyhýbat. Většinou totiž budou žádat, abyste na web umístili jejich reklamní banner. Také negarantují dostupnost, zálohy či rychlost. Všechny tyto tři uvedené věci jsou pro kvalitní a dobrý web zcela zásadní. Proto je dobré vsadit na ověřený hosting, který vás ročně nevyje na víc než pár stokorun.

WordPress akce po celém světě

Věděli jste, že vývojáři a komunita sdružující se okolo WordPressu pořádá každoročně nejrůznější akce a oblíbené kempy? Běžně oficiální akce pod hlavičkou WordCampa probíhají na více než sto místech ve zhruba čtyřech desítkách zemí. Místní komunity pod záštitou WordPress Foundation pak pořádají menší setkání, jichž se během roku zúčastní okolo 50 až 70 tisíc uživatelů.

WordPress podpora je bezplatná

Pokud s WordPressem teprve začínáte nebo řešíte komplikovanější problémy, měli byste vědět, že podpora WP je zcela zdarma a dostupná na oficiálním fóru, kde padne každý den několik stovek dotazů. Ty jsou následně prakticky okamžitě zodpovězeny ve vláknech, která čítají tisíce příspěvků. Tak co? Potřebujete snad další důvody, proč se vrhnout do divokého WP světa?