Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ADATA uvádí novou generaci DDR3-3100 s časováním CL12

Vono je hezký chlácholit vohnouty CL12, ale to je jedna jediná hodnota, jinak má to časování dalších asi 10 parametrů a výsledné latence se většinou sčítají. Takže 12-14-14-14-36 je sakra horší jak 12-12-12-36. A těch CL11 při 1,6 GHz ukazuje, co to je za zázrak…už vidím ti stabilitu na 3,1 GHz.

Jinak todle má smysl tak u Fusionu, kam si to ale kvůli ceně nikdo nedá (nechápu, proč tam AMD nedá pár set mega GDDR5 pro vlastní data grafickýho jádra, stařičký sedmistovkový čipsety to měly tehdá eště s (G)DDR3, teď se snaží to hnát do systémové RAM a nečekaně je to pomalý). Všude jinde je rozdíl tak v chybě měření a totéž udělá asi 100-200 MHz na procesoru. Že jim to furt někdo žere…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo nepochopil, co hodnota CAS Latency znamená. Není to žádná absolutní hodnota, vyjadřuje to, kolik taktů je mezi žádostí o data a poskytnutím dat.
Už to dává tušit, že čím vyšší frekvence, tím bude doba "vyřízení" požadavku kratší.

Takže pamětem 1333 MHz s CL 7-7-7-21 to trvá o 10 ns déle než pamětem 2400 MHz CL 10-12-12-31.

http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/30472-jake-pameti-pro...

Behemot:
Kompletně jsi okopíroval výrazy z D-FENS, bohužel nedokážeš to říct s takovým vtipem a nadhledem jako oni. Ve výsledku jsi docílil spíš dojmu trapnosti.

Když pořád něco meleš o vohnoutech a vohnout sem a vohnout tam, tak už je to opravdu megatrapné.
Možná tím chceš dát najevo svoji progresivní osobnost a jak nejdeš s davem, ale efekt je přesně opačný. Vypadáš spíš jako tupá ovečka, která kompletně kompletně (a nedokonale) kopíruje styl D-FENS.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

K těm klasickým blábolům když nemáš co říct se nebudu vyjadřovat, nicméně jen noticka, s D-FENSem se znám osobně a mám na něj přímej kontakt, takže nějaké ty tvoje mentální projekce si nech pro sebe.

Samo o sobě je CL naprosto nic neříkající údaj, protože toho čekání je tam mnohem víc. V podstatě se u DRAM víc čeká, než něco užitečného dělá. Před každým zápisem/čtením se čeká na CAS, nicméně jelikož nezapisujeme a nečteme jen z jedné buňky, tak do toho leze ještě RAS to CAS delay a jelikož dneska jsou kapacity na čip velké a pracuje se s velkými daty, tak se musí pořád měnit řádky a lezou do toho ještě další řádková zpoždění.

Srovnání viz např.

http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/22266-velky-srovnavac...
http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/21635-neutracejte-zby...

V podstatě tam za ty roky mají desítky článků, ze kterých je stále ten samý závěr (pominu-li promo články typu chcete být hustí overclockeři tak do toho nasypte desítky tisíc), takže ani nechápu, proč to co pár měsíců píšou pořád dokola - smysl to má tak u toho, kdo dělá hlavně s kompresí velkých datových toků, kde jsou rozdíly klidně i 30 %, ale rozdíl v ceně mezi no-name DDR3-1600 CL9 a značkovým DDR3-2400 CL10 je hodně přes 40 %, přičemž rozdíl ve výkonu pod 20 %.
Pro všechny ostatní je to ÚPLNĚ K NIČEMU, protože rozdíl ve výkonu jsou mrzké jednotky %. Za litr radši koupit procesor co má o pár set MHz víc a rozdíl bude úplně jinde.

A to ještě nemluvím o kompatibilitě. Za posledních 5 let jsem vystřídal několik pamětí, 100% nefungovaly ANI JEDNY a to bylo všechno možné od Zeppelinů po Crucial nebo Kingston. Většina toho má v SPD nějaké totální nesmysly, hodnoty frekvencí a časování totálně se vymykající standardům a když už to tam je, stejně to nastaví úplné trotloviny (jako třeba správné časování, ale efektivní frekvenci 800 MHz, WTF?), a to jsem vždycky chtěl dementní obyčejné DDR3-1600 CL9, COŽ JE SAKRA STANDARD PŘÍMO OD JEDEC. Některé nefungovaly VŮBEC, jiné jsem musel NASTAVIT RUČNĚ, to je třeba případ posledních Kingston, které ale měly od samého začátk uvadné bloky.

Takže když to shrneme:

- asi tak v 98 % aplikací rozdíl ve výkonu na hranici chyby měření
- asi tak v 99 % případů to nebude samo vůbec fungovat a člověk to bude must nastavovat ručně jak idiot
- ohromné riziko, že to nebude vůbec stabilní hned od začátku, případně nikdo neví, co to udělá v průběhu let
- v případě taktování zvýšení riziko nestability všeho ostatního o nestabilitu pamětí - je tam toho víc a víc a prase aby se v tom už vyznalo - např. Bulldozer má frekvenci jader, „integrovaného severního můstku“ ať je to cokoli, paměťového řadiče, severního můstku čipsetu, HT, pak do toho PCIe apod.; to všechno má obvykle větší vliv na výkon než paměti a musí to být dobře nastavené a vyladěné, mě třeba taky dlouho zlobil řadič pamětí

Takže pro 99 % normálně uvažujících lidí je nejlepší koupit něco jako DDR3-1333 CL7 nebo DDR3-1600 CL9, nastavit to napevno ať už podle SPD (bude-li fungovat) nebo ručně a nechat to bejt. A případně štelovat věci okolo toho, ale na paměti nehrabat. Stojí to akorát čas, nervy, prachy a výsledky nerozpoznatelné. Jestli do něčeho dát peníze navíc, tak koupit 2×8 GB místo 2×4 GB.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne na jeho komentare reagovat a vesmes je i vubec cist...
Uz z drivejska je videt, ze micha osobni nazory s fakty, casto keca "zasvecene" do veci o kterych vi s prominutim hovno a kdyz ho upozornis na nesmysly, ktere napsal, tak se ani neobtezuje si fakta overit, a prejde ke konfrontacnimu stylu.
Co me vadi ale vic - bohuzel nejsem elektrikar a zdrojum rozumim jen malo, ale kdyz vidim co plka o ostatnich tematech, tak uz ani ty recenze na zdroje radsi nectu...
Skoda.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ale třeba rychlost 7zipu celkem lineárně závisí na propustnosti pamětí, CPU i5 4670k, s vypnutým XMP, tzn DDR3 1600 MHz, benchmark ukazoval 12MB/s, se zapnutým XMP, tzn. DDR3 2400MHz, 7zip benchmark zrychlil na 18MB/s

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, a všichni od rána do večera hrajou 7zip, že. Takovejch 80 % lidí kterým něco posílám neví ani co to je WinRAR a jak .RAR otevřít, takže to je prvotřídní ukazatel reálného výkonu počítače.

A teď tu o Smolíčkovi .o)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Na me 4GB(2x2=kit) 1600MHz Kingston-y to stejne nema, jedou od vyroby na CL7, napeti 1.65v.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Radsej by som cital komentar preco prave minus...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to velmi jednoduche: kontinualky sa stale zvysuju (od DDR1 na 266-333-400 MHz a 2-3 GB/s v single channel, cez DDR2 533-666-800-1066 az k uchylkam typu DDR3 na 2,5 GHz v tripple ci quad channel a kontinualkou 30 GB/s - to uz pomaly utoci na L3 cache v Phenomoch II. Kontinualky stale stupaju, uzasne. Ale latencie RAM? Stale to iste uz 15 rokov !!!!!!!!!!!!!!!!!! Stale desiatky ns - jednoducho latencia RAM sa drasticky nemeni, neklesla na zlomky ns.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, absolutno latence je prakticky furt stejna asi tech 15 let, jak pisete.

Take me prekvapuje, ze s tim nekdo neco uz neudela .... nejake nove technologie uz na obzoru jsou, ale jak a kdy se prosadi je fakt ve hvezdach.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, mne se pred cca 6ti lety podarilo na DDR2 / Adata Vitesta EE / dostat pod 40ns po dlouhem hrani s casovanim a bylo ta sakra znat pri enkodovani videa / AMD5050e / a soucasnost?, vse hodne nad 40ns a casto pres 50ns...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.