Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ADATA XPG Invader, bytelná ulita pro masy

V dnešní recenzi se budeme věnovat mid-tower skříni společnosti ADATA, modelu XPG Invader. V recenzích na zahraničních serverech získala celou řadu ocenění, takže jsem byl velice zvědavý jaká ve skutečnosti je.

Pohled zvenku teď vystřídá pohled dovnitř. A začneme přední stranou. Jak už jsem zmínil výše, přední panel je odnímatelný a drží pomocí magnetických zámků. Po demontáži čela a lapače prachu se dostanete na pozici pro radiátor.

Výrobce tuto osadil 120 mm ventilátorem XPG Vento 120 mm. Do předního panelu je možné osadit buď až 360 mm radiátor nebo dva 140 mm ventilátory, případně tři 120 mm ventilátory.

Pokud však osadíte radiátor, mějte na paměti, že je třeba si pohlídat délku vaší grafické karty. Výrobce uvádí možnost osadit až 400 mm dlouho grafickou kartu. Jestliže bude osazen radiátor, je nutné jeho rozměry s instalovanými ventilátory odečíst. Panel je opět dostatečně pevný, prost otřepů a ostrých hran.

Při pohledu zevnitř na přední stranu je krásně vidět nejen ventilátor, ale i další místo na radiátor. A také na perforaci na bočnici skříně spolu s osazeným magnetickým filtrem. Zde je opět třeba dávat pozor při osazení radiátoru, abyste náhodou nezjistili že se vám tam už nevejde grafika. Její celková délka by pak měla být maximálně 280 mm. Pokud je větší, bude nutné si vybrat buď přední nebo horní panel.

Fotografie zadního panelu ukazuje pozice pro rozšiřující karty, osazený ventilátor, prostor pro základní desku, na pravé straně vidíte místo pro další možný radiátor. Dobře je na levé straně vidět i tunel pro počítačový zdroj.

Tunel samotný zpevňuje celou skříň a v přední části je vykrojen pro pozici pro 3,5/2,5" disky. Sám nese další dvě místa pro montáž SDD disků na dvojici dodávaných SSD držáků. Samozřejmostí jsou celkem tři otvory pro vedení kabeláže nebo hadic vodního chlazení. Sám nevlastním modulární zdroj, což je trošku neštastné. Hlavně z toho důvodu, že uložení přebytečné kabeláže nejen, že zhoršuje samotné proudění vzduchu, často také bývá celkem nevzhledné. K tomu se ale dostaneme později.

Skříň pojme celkem až čtyři disky, dva 3,5" a dva 2,5" nebo prostě využijete 3,5" pozici pro další 2,5" disky. Držák pro 3,5" disk nepotřebuje žádné šroubky, disk pouze zacvaknete do plastového nosiče a nasunete do pozice.

U 2,5" disků je situace jiná. Disk našroubujete na daný držák (dva kusy) a máte na výběr, jestli jej osadíte buď na tunel zdroje (dvě místa), nebo na panel za základní deskou (opět dve místa).

Předpokládám, že 4 diskové místa jsou pro běžného uživatele dostatečná. 

Zvláště tehdy, kdy se v posledních letech ve velké míře přistupuje na sloty pro NVME disky na deskách, kdy každá nese alespoň jeden, většinou však dva i více pro disky NVME. Samozřejmě se najdou i tací, kterým počet míst stačit nebude. V tom případě bude nutné se buď pohlédnout jinde, případně bastlit. To už je ale na uvážení každého z vás.

Celkový pohled na otevřenou pravou stranu case ukazuje uspořádání. Výhodou je velké vykrojení pod sockety základních desek, určitě znáte ty muka, když si s koupí nového chladiče neuvědomíte, že chladič má vlastní podložku pod základní desku a vás čeká rozborka/zborka celého PC. Nic příjemného, ale u dnešní skříně vás to míjí.

Skříň neumožňuje montáž 5,25" mechaniky, což je dnes pomerně standard. Nezbývá než využít mechaniku externí pokud je to nutné.

Prostor pro kabeláž je podle mého dostatečný, pod základní deskou máte cca 15 mm, pod radiátorem pak 35 mm. Jisté místo je i mezi zdrojem a HDD košem. Nechybí ani velký počet různých výlisů
pro stahovačky, které vám pomohou zajistit kabelovou disciplínu.

A když už jsme u těch kabelů, nesmím zapomenout zmínit jakými je vybavena skříň. Kromě standardního svazku pro zapínání/reset/HDD led nechybí kabel HD audia, USB 3.0, přídavné SATA
pro napájení RGB a sada RGB kabelů (3x 3pin 5V male, 1x 3pin 5V female). 

Kombinace třípinů u RBG kabelů mi způsobila trošku problém, jelikož jsem vlastníkem základní desky ASUS, kde je osazeno 4pin RGB. Takže v současné chvíli čekám na odpovídající redukci abych Vás neochudil i o fota se svítícími ventilátory, které jsou také RGB (ADATA XPG Vento 120). Prosím tedy o strpení, tyto fotky doplním do recenze, jak to jen bude možné. Tím bychom měli náhled na vnitřek za sebou a čeká nás další krok, instalace.

Petr "Liquidfunk" Valek

Ex PCT @ OCLab

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ADATA XPG Invader, bytelná ulita pro masy

Úterý, 27 Červenec 2021 - 00:13 | Liquidfunk | Nějakým skříním se určitě budu ještě věnovat,...
Pondělí, 26 Červenec 2021 - 15:50 | Anonym | Noctua NH-U14S má sice 6 heatpipe ALE chiplet v...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 15:46 | Karáš Svorka | Ad SSD/HDD a kapacita, to je jistě relevantní,...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 15:40 | zoki | Čo? Napríklad to, že tvrdíte, že 65W procesor...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 15:26 | Liquidfunk | Nechápu co tady řešíme respektive řešíte. Já sem...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 14:50 | zoki | Zrovna ste trafil slúchadlá, ktoré sa u nás...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 12:43 | Liquidfunk | Tak kupříkladu u levnějších headsetů je kombinace...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 11:45 | zoki | "Použitý procesor i přesto že má pouhých 65W...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 09:58 | Karáš Svorka | Takhle mě potrolila Fractal Design Focus G skříň...
Pátek, 23 Červenec 2021 - 09:10 | Warden | vykladni skrin ? pak jedine O11 rada od Lian-li s...

Zobrazit diskusi