Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Adobe pohřbil Shockwave

Pamatujete, kdy vás naposledy prohlížeč požádal, abyste si pro zobrazení webového prvku nainstalovali Shockwave? Asi už to bude hodně dlouho, protože jej i Adobe oficiálně prohlásil za mrtvý (EOL)…

Pokud již pamatujete nějaké ty Internety (třeba Internet a Internet 2.0 ;-), pak si jistě vzpomenete, že při procházení některých webových stránek na nově instalovaném systému občas vyskočila hláška, ať si pro zobrazení obsahu nainstalujete Adobe Flash (player) nebo Adobe Shockwave (player). Nejeden uživatel byl trochu zmatený a netušil, proč si pro zobrazování podobného stylu obsahu má stahovat dva různé pluginy od jednoho výrobce.

Ono to bylo dáno tak trochu historií. Flash a Shockwave, ačkoli nakonec sloužily plus mínus podobným účelům, vznikly odlišnou cestou. Shockwave, který byl produktem softwaru Director, původně sloužil k tvorbě dynamického obsahu na CD ROM. Na internet se dostal později a používal se hlavně tam, kde měl daný prvek reagovat i na vstupy ze strany uživatele (a kde byla potřeba větší flexibilita), například v online hrách. Flash naproti tomu vznikl pro účely internetu a jeho hlavním těžiště bylo zobrazování animovaného obsahu.

Postupem času Shockwave i Flash rozšiřovaly své možnosti, takže se pro leckteré účely daly použít oba. Shockwave byl sice univerzálnější, ale rozšířil se méně, neboť Director byl velice drahý. Pokud však konkrétní společnost měla Director, obešla se bez Flashe, protože prakticky vše, na co byl používán Flash, zvládal i Shockwave (umožňoval i import Flash souborů). Na druhou stranu měl větší datové nároky.

Dnes již Shockwave a částečně i Flash převálcovalo HTML5 a WebGL a Adobe na to reaguje stažením instalačky Shockwave z oběhu. V praxi to znamená, že obsah starších či neaktualizovaných stránek může novým uživatelům zůstat nepřístupný.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Adobe pohřbil Shockwave

Pondělí, 15 Duben 2019 - 11:10 | k1k1n | Hurá, jedna temná stránka historie je konečně za...

Zobrazit diskusi