Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Alder Lake trápí neobyčejně líný paměťový řadič, není však všem dnům konec

Ono to není zase tak překvapivé, spíše očekávané, pozitivní je, že se značně zvýšila propustnost, takže to asi takový problém nebude.

Na svém ThreadRipperu 1950X s 4x16GB DDR4-2933 mám asi 101ns, první mobilní Zen/Zen+ měly často latence v rozpětí 110-119 ns.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ten problém dílčích syntetických testů. Jde o jedno číslo, které sice možná stojí hodně za prd, ale v reálném životě bude prostě Alder Lake výrazným krokem vpřed, i navzdory trochu zakuckaným pamětem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

:DDDDD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale Zákaz predaja procesorov vyrobených Intelom v Číne by bol horší a ešte zaujímavejšie je, že sa v tom angažuje Čínska akadémia vied, s ktorou má AMD spoločný podnik na vývoj a výrobu CPU architektúry Zen...

Intel Accused of Infringing FinFET Patent, Loses 6th Challenge Against Chinese Academy of Sciences
about 20 hours ago

More importantly, the lawsuit also seeks a ban on the sale of Intel's 'Core' family of chips that it uses for its client products, at least until the two parties can come to a licensing agreement.

The Institute of Microelectronics of the Chinese Academy of Sciences (IMECAS) filed the lawsuit against Intel in the Beijing High Court in 2018
https://www.tomshardware.com/news/intel-accused-of-infringing-finfet-pat...

AMD naučí Čínu vyrábět serverové procesory
25. 4. 2016
se Čína dohodla s AMD na licencování x86 architektury Zen. Princip je na bázi společného podniku mezi AMD a investiční společností čínské akademie věd, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd neboli THATIC. AMD s THATIC provozují dvě firmy. První je HMC (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.), kterou vlastní AMD z 51 %, čímž si v procesu drží kontrolu a THATIC ze 49 %. HMC má přístup k x86 licenci AMD a tu poskytuje společnosti Hygon, která je druhou ze jmenovaných. Hygon vlastní ze 30 % AMD a ze 70 % THATIC.

Hygon na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která jej (s využitím libovolných továren) zrealizuje. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana.
https://diit.cz/clanek/amd-spolupracuje-s-thatic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy, co jste dali mínusy. Co je na tom špatně?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oni ma už dávnejšie upozornili, že to nie je nesúhlas, ale, že pre nich môj príspevok nebol prínosný, t.j. buď obsah poznali, alebo ho pre formu nečítali..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To si vůbec nemyslím... nejspíš 1) nemají rádi současnou Čínu 2) mají rádi Intel... nic víc bych v tom nehledal. Nějakou přínosnost bude vyhodnocovat akorát jen mimozemšťan ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Peter opakuje stale stejnou chybu.

Vykopirovava desive velke bloky textu a ztraci se v tom pointa. Stacilo napsat 2 vety na zacatek a doplnit linkama, kde si clovek ktery o tom nic nevi muze precist kontext.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

trolovia su blbi, len minuskuju..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blok nesmyslneho textu, stacila jedna/dve vety a linky.

Pleveli diskuzi kopirovanim textu z prilozenych odkazu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je totalni fejk prece - myslim ze uz to tady jednou bylo a muj zaver byl, ze se cinani podivali co Intel prezentoval, a pak si podali patentovou prihlasku.

Intel pouzival FinFet v produktech dodanych 2011 - patent byl podan 2011/08 ... jako lol fakt, nekdo veri ze Intel obslehl patent za mene nez 4 mesice - vcetne vyvoje architektury ktera takovou vec by mohla realne vyuzit? Fakt jo? A ted tu o Karkulce prosim :))

IMECAS nevyviji s AMD opravdu nic. Bohuzel cinska vlada si prosadila, ze pro vladni (super)pocitace muzou byt pouzity jenom domaci procesory, takze dala vzniknout teto papirove dohode, kdy AMD jako poslusny subik pokleklo a slo do toho protoze se zrejme jednalo o nezanedbatelny objem - takze svolili dokonce i pro rebranding jejich EPYC procesoru. Imho nic custom tam neni, natoz dodano z ciny. Jedna se o china-compliant produkt, takove to... vlk se nazral a koza zustala cela.

Chce to nekdy videt i za roh Petre ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, pamatuje někdo Netburst + Rambus DRAM?

Základní latence DRAM okolo 50-60 ns je tu s námi snad od dob 486... napříč kdoví kolika generacemi litografie a asi čtyřmi řády běžně dostupné kapacity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pameta.
Rambus bola dost okrajova zalezitost, bezny smrtelnik sa k nej bezne nedostal(hlavne kvoli cene). Osobne som sa s nou fyzicky stretol v jednej Fujitsu pracovnej stanici. Mozno by som ju este niekde nasiel. Odkladal som si ju ako raritu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rambus - to je ten hrdina amerických akčních filmů, že? xD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Základní latence DRAM okolo 50-60 ns je tu s námi snad od dob 486“

Tak možná se už o moc níž dostat nepůjde.
Elektrický signál za 1 ns urazí necelých 30 cm, takže tady můžeme být už celkem blízko fyzikálním možnostem.

Ostatně, podobně třeba u Internetového připojení, za posledních 20 let rychlost vzrostla i o 3 řády, ale latence (ping) není o tolik nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to nesedí, neměla náhodou 486 SRAM nikoliv DRAM. Navíc latence menší než je základní takt procesoru asi také nemůže být. A od roku 1989 je to více jak 20 let.
Ostatně si pamatuji, že u vytáčeného připojení jsem měl problém se třeba půl hodiny vůbec připit, takže latence (ping) mam dnes podstatně rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že 486 měla jako hlavní paměť DRAM. Tehdy se řešilo/lámalo "fast page" vs. EDO. Pokud se pamatuju, PC66...PC100...PC133 SDRAM přišla až s Pentiem. Tušímže 386 neměla cache (L2 cache?) - tato šla u 486 osadit na motherboard a skládala se ze SRAM čipů v DIP paticích.

Latence DRAM na úrovni 1 taktu jádra procesoru má ten smysl, že procesor vkládá žádný nebo jeden wait-state na přístup do DRAM, proto nepotřebuje cache. Pokud si vezmu 70 ns typických pro dobu Fast-Page DRAM, to je nějakých 15 MHz, to by vypadalo spíš na 286 než 386. Latence kolem 50 ns tuším přišly cca s EDO DRAMkami, tam se zastavily a od té doby už se jenom kouzlí s taktem a "délkou burstu".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

486 mela dram. Mozna si to pletes s tim, ze tehdy to byli SIMM moduly a ne DIMM. Do 486 sme cpali kratky (30-pin) a dlouhy (72-pin) SIMM moduly https://en.wikipedia.org/wiki/SIMM

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

není to kvůli DDR5, že mají dvojnásobné latence oproti DDR4?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to spis kvuli delicce, protoze v tomto pripade to frci gear4 tzn 1/4, zkratka pametovy radic v MHz nestiha rychlost ddr5 6400, tak se to podeli a hotovo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle me prave taky napadlo, ze jaky tam asi musi byt pomer - pokud to bude 2x zvednuto oproti predesle DDR generaci, protoze je typicke ze se mezigeneracne BL zvysuje dvojnasobne, a command rate zustava (protoze holt nejde vybavit vice pozadavku, pro fixne danou latenci pametove matice) - tak to samozrejme musi padnout az pod uroven DDR4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak o vysokých latencích DDR5 a Alder Lake se ví už půl roku, jen teď si toho všiml někdo z Diit - https://www.tomshardware.com/news/ddr5-6400-ram-benchmarks-major-perform...

Otázkou je nakolik za to může DDR5 a nakolik paměťový řadič v procesoru.

Tak jak tak, jak to bude dorzrávat, tak se to bude zlepšovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„se ví už půl roku, jen teď si toho všiml někdo z Diit“

Chování engineering sample tři čtvrtě roku před vydáním obvykle nevypovídá nic o koncovém produktu. Chování qualification sample měsíc před uvedením a dva měsíce před zahájením prodejů, obvykle už něco znamená, takže jde o informaci, která má určitou váhu.

Chápu ale, že pro člověka, který má potřebu rýt za každou cenu, jsou to nuance, jejichž přehlédnutí dává žádoucí záminku k dalšímu rytí :-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Ale držel se, nezmínil Apple, ARM, ani nVidii.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ono může jít během měsíce o dost citlivé téma. Již M1 si skoro sáhl na hranice DDR5 (svými LDDR4X 4266MHz?). Je otázkou čím z hlediska bandwidth a latencí podpoří nejspíš zvýšené nároky předpokládaného M1X (8BIG+2little + 16GPU_core).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho to, kde se da pametovy subsystem optimalizovat je to co prinasi DDR5 (a vlastne i LPDDR4), a tim je rozdeleni 64-bit modulu na dva nezavisle 32-bit kanaly. Tim se dostahne toho, ze stoupne "command rate" na dvojnasobek, ale vyzaduje to upravu v navrhu pametoveho radice procesoru a celkove mapovani pameti / strategii pristupu.

Ty soucasne polo-novoty, podle me pouzivaji starou strategii - pouzivaji ty dve pulky pameti (dvojnasobny pocet kanalu) zcela synchronne, takze prichazi o moznost dvojnasobneho "IOPS". Na lepsi vysledek to bude chtit opravdu lepsi architekturu a nejspis druhou ci treti generaci produktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, dozrávání u Intelu mívá úplně jinej průběh (něco se musí zakázat, odstranit, zneschopnit), ale klidně sni dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiříčku, takže říkáš, že Intel měl půl roku na to, aby to "fixnul", ale vysral se na to, jo?

Hlavně, že to bude dozrávat :oDDD Ty jsi fakt exot

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dokud pojedou tempem 12měsíčního životního cyklu produktu, nemají důvod všechno odladit hned na poprvé. Lidi to stejně koupí. Nějaké změny k lepšímu by mohl přinést RaptorLake. Ale určo je přinese čipletový/dlaždicový MeteorLake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je nebo alespon vsude jinde uz o tom pred nekolika tydny psali, Jirik ac uminuskovan, ma v tomhle pravdu, no-X se zase probudil a napsal svuj dalsi jedovaty slint proti Intelu. Nicmene pockejme si na Zen4, taky bude mit DDR5 pameti, treba se s nimi AMD popere lepe nez Intel (nebo se tu potom no-Xovi muzeme vysmat, az se bude vymlouvat na DDR5).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

zatial kazda nova generacia ddr mala horsie latencie ako predosla, takze nic prekvapive, ddr2 nebol problem mat okolo 40ns, s ddr3 uz bol problem dosiahnut 50ns, s ddr4 je uplne bezne 70ns a viac

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl porovnávat nejlepší čísla jedné generace s nejhoršími z druhé. Cezanne zvládá i 44 ns s DDR4.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Umm... ne, nemela.

Kdyz se podivate na absolutni cisla (ne CLxx), tak se to ve skutecnosti ze zacatku mirne zlepsovalo a pak to ustalo, ted je to vicemene stabilni kolem 10ns. Mluvim ale o latenci samotne DDR, ne o latenci kterou ma radic. Takze pokud mate pocit ze se to zhorsuje, neni to DDR, jsou to radice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len pre porovnanie hardwareluxx.de otestovali herno-konzolový AMD Ryzen 4700S Desktop Kit "PlayStation 5" s 16GB GDDR6 on board AIDA64 memory Latency 144.6 ns.

zdroj: https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/prozessoren/57076...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika. Cache i paměti pro GPU jsou orientované na přenosovou rychlost, zatímco latence jsou druhořadé, protože GPU fungují způsobem, kterému nevadí vyšší latence. Cache a paměti pro CPU jsou orientované na latence, zatímco přenosová rychlost je druhořadá. Je tedy logické, že herní konzole vybavená grafickými pamětmi bude mít výrazně vyšší latence. Alder Lake je ale vybavený desktopovými pamětmi a přesto jsou jeho latence pomalu na úrovni konzole s grafickými pamětmi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Integrovaný grafický procesor vybavený 36 výpočtovými jednotkami upravenej architektúry RDNA v systéme PlayStation nie je v súprave AMD Ryzen 4700S Desktop Kit aktívny tj. GDDR6 výsostne využíva len CPU časť predmetného SoC. pričom nestotožňujem sa ani s Vašim konštatovaním, že "Alder Lake je ale vybavený desktopovými pamětmi a přesto jsou jeho latence pomalu na úrovni konzole s grafickými pamětmi"

AIDA64 memory Latency:
· Intel Alder Lake 12600K ES 10C (6C + 4c) / 16T, DDR5: 92,5 ns (63,97%)
· AMD Ryzen 4700S 8C / 16T "Zen 2", GDDR6: 144.6 ns (+56,32%)

Vzhľadom na vyššie uvedené je zjavné koho omnoho viac trápí neobyčejně líný paměťový řadič, pričom súhlasím pre jedného znich není však všem dnům konec... zároveň pre Alder Lake platí možnosť osadiť tak súčasné DDR4 ako aj "budúce" DDR5 a dúfajme, že vzniknú aj combo dosky s oboma druhmi pamäťových slotov (samozrejme platí buď DDR4 alebo DDR5).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takový damage control pro ještě nevydaný Alděro?
Opravdu srovnáváš konzolový procesor úplně jinou architekturou s procesorem pro běžné PC?

Není třeba lepší počkat na reálný produkt, než se tady snažit si předem trhat občanky?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

někdo to dělat musí :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DDR5 sou Alder Lake/-ů uplne k nicemu, je to jenom dalsi sprosté intelí nucení k nakupu noveho boardu, nic jineho, plne 16 jadernemu Ryzen-u 9 5950X staci v pohode DDR4-3600 a intel-u pri kombo vojebu 8 skutecnych jader a 8 vojebích atomu ne, neni to nic jineho nez vojeb cely Alder Lake, jeste to bude hodne zajimave cteni, ja i kdybych mel zajem o novy intel min nez Raptor Lake bych si nekoupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem slysel, tak Alder Lake ma podporovat oboji, teda Intel vyda cipset pro DDR4 (levnejsi desky) a cipset pro DDR5 (highend).
Uplne si nemyslim, ze by DDR5 chtel tlacit Intel, spis bych to videl na tlak vyrobcu pameti, kteri maji zajem protlacit na trh nove a drahe DDR5.
Nakonec se da predpokladat, ze i AMD u budouciho Zen4 uz bude pouzivat DDR5, spis melo AMD stesti, ze se trefilo dobre s vyvojem mezi a zatimco soucasny premiant Zen3 v klidu dozije s DDR4, tak az prijde novy Zen4, uz budou DDR5 ozkousene Intelem a AMD bude vedet, na cem je a muze z toho tezit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že paměťový řadič je v CPU, tak k čemu jiný čipset?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé čítanie to zrejme bude keď osem atómových E-jadier Gracemont samozrejme hlavne spolu s ôsmimi corovými P-jadrami Golden Cove sa budú v benchmarkoch pozerať do spätného zrkadla a uvidia tam plne 16 jadrový konkurenčný procesor s +46,88% viac vláknami a o +113,33% väčšou L3 cache...

Nemám pocit z Intelu a ani z článku, že by Vás niekto k niečomu nútil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude hodne zaujímavé, zamýšľam postaviť pc na vylepšenom Ryzene
5950X s V-cache, ale ak má byť Alder Lake 12900K výkonnejší, zrejme
zvolím Intel. /nová platforma do budúcnosti/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už teď vím, kdo bude mít o dost horší spotřebu. No a nová platforma u Intelu nic podstatného neznamená, protože stejně za rok přijde nový nekompatibilní socket.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nechváľ deň pred nocou"...vždy treba byť opatrný, keď prichádza nový koncept. Pentium 4 a Bulldozer mali tiež smelé plány, že na to pôjdu inak, ale nefungovalo to.

Viem máš slabosť pre efektívne jadrá, aj ja som na nich dlhý čas fungoval (Intel Atom 330, AMD E-350 "Bobcat", AMD Athlon 5350 "Jaguar"), ale prešlo ma to a už som ich z desktopu presunul na špecialiované úlohy (projekty)...

Jaguár je v NASku s pasívnym chladičom + LSI RAID radičom (na Debian-e s RAID-Z2 poľom 7x2TB+2x128GBSSD cache)...Bobcat som posunul ďalej a Atom bude ako výukový prvý "compjútr", pre moju dcérku, keď pre ňu dozrie čas o rok, či dva sa zoznámiť s DOS-om, Norton Commander-om, Bash "shell" a mc-čko v Debian Linux-e...a nakoniec aj Linux Mint a Window 11 (už v tej dobe).

Takže každá mašina si nájde svoje miesto, ale rozhodne výkon, spotreba, cena a hlavne čas, kedy bude nasadená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opatrný má byť Intel nie ja, ktorý s ním nemá nič spoločné...
Kauzalita medzi Pentium 4 "Neburst" a AMD FX "Bulldozer" je zjavná avšak vo vzťahu k Intel Alder Lake (P-cores Golden Cove + E-cores Gracemont) je to len korelácia, nakoľko z hľadiska predstavených microsrchitektúr nič nenasvedčuje, že by sa Alder Lake mal zaradiť medzi vyššie uvedenú dvojicu, ba práve naopak.

https://www.youtube.com/watch?v=MJjgLKlhyxU
https://www.youtube.com/watch?v=1EWcijqNlTU

P.S. ja v súčasnosti fungujem v desktope na Zhaoxin KaiXian KX-U6580 a notebook mám s Intel Pentium Silver N6000

https://www.youtube.com/watch?v=SnRe7lcKOV8

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No v každým případě v Intelu zase něco podělali... jsem zvědav jestli to opraví. Kdyby ne, tak se nic neděje ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nové logo Intelu je hezké.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.