Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD chystá odhalení APU Temash, bude mít Hondo jepičí život?

AMD Fusion APU 2
Temash: ULP APU pro tablety, x86, 28nm, procesor Jaguar, až čtyři jádra a grafika GCN. Tak lze v kostce charakterizovat APU Temash, zbrusu nový čip, kterým se AMD pochlubí ani ne za 6 týdnů…

O Temash jsme si už několikrát psali (pokud potřebujete lépe osvěžit paměť, níže najdete konkrétní odkazy), a tak si jen zrekapitulujeme, že půjde o x86 APU určené pro tablety a další zařízení, pro která je důležitá nízká spotřeba, ale ne zcela mizivý výkon.

AMD Jaguar slide 14
AMD Jaguar - architektura cache

Toto 28nm APU vychází ze zcela nových procesorových jader architektury Jaguar. O grafickou stránku se postará integrované GPU architektury GCN, o kterém je zatím známo velmi málo (podpora DirectX 11.1 a double-precision). Jádro integruje i čipset, takže TDP (3,6 - 5,9 wattu) nelze přímo srovnávat s předchůdci (5,9+1,1W Desna, 4,5+1W Hondo), kteří měli ještě samostatný čipset.

AMD Jaguar slide 19
AMD Jaguar - feature set oproti Bobcatu

Vezmeme-li v úvahu, že se Hondo právě dostává do prodeje a AMD plánuje na CES 2013 (8. - 11. leden) předvádět prototypy produktů s APU Temash, vychází nám, že se stále ještě nové Hondo příliš na trhu neohřeje. I když je jasné, že představení vzorků omezené skupině osob a reálná dostupnost na trhu nejsou ani omylem totéž, dá se předpokládat, že by k oficiálnímu vydání mohlo dojít na jaře - podobně jako tomu bylo u většiny z předchozích čipů řady Fusion.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD chystá odhalení APU Temash, bude mít Hondo jepičí život?

Žádné komentáře.