Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD „Bulldozer“ prý převálcuje Core i7

AMD Bulldozer
Na světlo světa začínají prosakovat zprávy o tom, že AMD „Bulldozer“ bude „Intel Core i7 killer“. Nakolik jsou to zbožná přání fanoušků AMD a nakolik realita budoucnosti letošního roku, to samozřejmě ukáže až čas, nicméně neuškodí, když se budeme formou „jedna paní povídala“ už nyní bavit o tom, co se vlastně šušká a odkud to pochází. Jednu informaci už jsme vám přinesli, to když pravděpodobně kdesi v AMD usoudili, že procesory s přídavkem FX by se mohly opět objevit, další dvě zprávy si rozebereme nyní. Nebojte, věnujeme tomu jen dnešek a pak si dáme „voraz“… ;-)

Kapitoly článků

1.  Ne příliš lichotivá, přesto důvěryhodnější zpráva

Začneme trochu oklikou, podíváme se nejprve na fakta. Současným nejvýkonnějším procesorem Core i7 je „extrémní“ model 980X. Jde o šestijádrový procesor běhající na 3,33 GHz (s Turbem ve vícevláknové zátěži 3,46 GHz), díky technologii Hyper-Threading zvládá zpracovávat 12 vláken naráz. Je vyráběn 32nm procesem, jeho TDP je 130 W. Kromě jader s 256 kB L2 cache pro každé a 12 MB L3 cache obsahuje také tříkanálový paměťový řadič. Zbytek je věcí čipsetu Intel X58, tedy především PCI Express řadič zpravidla určený pro grafiky.

Intel Core i7 980X - šestijádrový „Gulftown“ - popis jádra
„Křemíková mapa“ šestijádrového Core i7 980X

AMD „Bulldozer“ ve skutečnosti není procesor, ale základní stavební kámen budoucích procesorů, z nichž má nyní význam bavit se o „Zambezi“ a „Valencia“, což jsou krycí jména osmijádrových modelů pro desktopy, resp. servery (v zásadě jde o totéž, pro jednoduchost se budeme bavit o desktopovém „Zambezi“). „Bulldozer“ je cosi jako „procesorový modul“ obsahující dvě jádra, která spolu sdílí až 2 MB L2 cache a FPU jednotku se dvěma 128bit. FMAC, které lze pro jedno jádro spojit do jedné 256bitové pro vykonávání AVX instrukcí. Mikroarchitektura „Bulldozer“ též počítá s L3 cache mimo samotné „Bulldozer“ moduly, pro čtyři moduly „Bulldozer“ to bude až 8 MB (sdílená všemi jádry). Celkem tedy procesor „Zambezi“ zvládne zpracovávat 8 vláken (není zde technologie „Hyper-Threading“, každé vlákno připadá na jedno jádro). Kromě jader a L3 cache obsahuje „Zambezi“ také dvoukanálový paměťový řadič, zbytek je (stejně jako u šestijádrového Core i7) věcí čipsetu (na obrázku níže je sice součástí čipu i severní můstek, ale „Bulldozer“ dostane socket AM3+, do něhož budou pasovat i AM3 procesory, takže v této verzi minimálně PCI Express řadič neočekáváme). Procesory jsou si tedy v určitých ohledech podobné, v jiných jsou zase výrazně odlišné.

AMD Bulldozer Bobcat HotChips presentation.7
Popis osmijádrového AMD „Bulldozeru“

Do našeho srovnání jsou zahrnuty jen hrubé základy, jemnými drobnostmi, které dělají procesor procesorem, se v tuto chvíli nezabýváme, nejjednodušší je v tomto smyslu počkat na finální výsledky testů. A právě v tomto okamžiku přicházejí na scénu spekulace a „drby“. Budeme se zabývat dvěma.

AMD FX will be back :-)Základem těchto řečí je uniklý obrázek puštěný do světa tureckým serverem DonanımHaber (což v překladu v podstatě znamená „hardwarové novinky“) o tom, že „FX se vrátí“. Nemusíme vám asi říkat, že procesory s přídavkem „FX“ vždy znamenaly to nejlepší nejen u AMD, ale obecně, tedy alespoň co se týče x86 architektury (k procesorům FX se vázal slogan „Athlon 64 FX. Prostě nejlepší procesor. Tečka.“). Pokud je obrázek autentický (a nemáme důvod tomu nevěřit), pak se skutečně AMD s „Bulldozerem“ cítí jistá v kramflecích a i kdyby nedošlo na nějakou pecku, tak alespoň přijde s procesorem, který bude opravdu lepší než konkurenční. Možná ne o moc, ale prostě bude lepší a AMD bude mít důvod sfouknout ze značky FX dnes již možná centimetrovou vrstvu prachu (v červenci tomu bude půl dekády, co nastaly AMD „horší časy“, to byl uveden „Conroe“ alias Core 2 Duo, bylo by skoro symbolické při té příležitosti opět obrátit karty).

Conroe

Pokud tedy přijmeme fakt, že nejrychlejší verze „Zambezi“ bude lepší než nejrychlejší verze Core i7, pak se už můžeme bavit jen o tom, o kolik to bude, případně o kolik bude které jedno jádro rychlejší než to konkurenční na stejném taktu (což může znít na jednu stranu nezajímavě, ale ono to svůj smysl má, dostaneme se k tomu). Tady se informace různí, první zvěsti hovoří o dvou dosti různých číslech. Informace opět ze serveru DonanımHaber, která údajně pochází z interních materiálů AMD, tvrdí, že „Zambezi“ (osmijádrový „Bulldozer“) bude rychlejší o 50 % v porovnání s Core i7 950, což nám rozhodně nezní jako něco, co by bylo zralé na nálepku „FX“. Core i7 950 je totiž jen čtyřjádro na 3,06 GHz (s Turbem 3,2 GHz), takže by nebyl problém těch dalších 50 % výkonu získat právě šestijádrem, které je navíc ještě o 266 MHz rychlejší.

Kapitoly článků
1.  Ne příliš lichotivá, přesto důvěryhodnější zpráva

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD „Bulldozer“ prý převálcuje Core i7

Čtvrtek, 23 Únor 2017 - 22:03 | BTJ | 6 let pote ...... tak nakonec se ukazalo, ze to...
Středa, 19 Leden 2011 - 19:48 | sniper29a | bez prosimte radsi sledovat porno na pc. pokud uz...
Středa, 19 Leden 2011 - 19:47 | sniper29a | neminil jsem nijak hajit nejake firmy. ja s tim...
Středa, 19 Leden 2011 - 14:05 | Ludek Jelinek | Firmy jsou opravdu strategicke pro USA, a prave...
Středa, 19 Leden 2011 - 09:40 | ork | Me zarazi proc clovek, ktery je nespokojen s ATI...
Středa, 19 Leden 2011 - 09:25 | Ludek Jelinek | "... kontaktujes podporu ... " - no,...
Středa, 19 Leden 2011 - 08:46 | tslany | No, nevím jak ty, ale když jsem mu dával plusko,...
Středa, 19 Leden 2011 - 00:20 | Jirka88 | no nevím, co se doporučovalo dřív, ale prostě...
Úterý, 18 Leden 2011 - 21:32 | spaniel | už radšej nič nekomentuj - tento tvoj príspevok...
Úterý, 18 Leden 2011 - 21:13 | sniper29a | intel chipset drivers nemaji zadny uninstal a...

Zobrazit diskusi