Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Jablečné“ APU Cezanne potvrzeno, je kompatibilní s mobilními deskami pro Renoir

S tim Applem je to dobra "konspiracka" :)
At uz to tak bude nebo ne, prijde mi to minimalne vtipne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A má to 6xALU? :)
Pokud ne, tak to moc smysl nedává. Pořád by to mělo poloviční IPC a příšernou spotřebu oproti vlastním ARMům. AMD nebo Intel vyjde na stejno, protože Intel zase chystá na 2021 Golden Cove.

Větší smysl by dávalo vyměnit Xeony za ThreadRIppery, ale tam zase může dost vadit absence AVX512 pokud ji Applovský SW používá. IMHO moc prostoru tam pro AMD v současné době není. Spíš se jedná o zbožné přání fanatických fandů AMD, ikdyž by to bylo pro AMD super reklama (což Intel ví a chce tomu zabránit).

Další argument je, že Intel díky vlastním fabrikám může nabídnout mnohem nižší cenu než AMD, které platí TSMC nemálo peněz. Podívejte se jaké má Intel marže a rekordní tržby i přesto že na 14nm wafer se vejde 4xméně čipů než na 7nm. Jiná odpověď než že 14nm je brutálně levnější se z toho vyvodit nedá. No a Apple je na marže velmi vysazené. Zákazníci stejně rozdíl 5% výkonu nepoznají.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"A má to 6xALU?"
Nie, ale má to minimálne 6xCU, čiže na reálne použitie s grafickými aplikáciami a hrami omnoho použiteľnejšie. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

člověk by nevěřil, že se na hliníkových foliích dá postavit náboženství... a posléze se jít vydat páchat na DIIT hliníkový džihád

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mrni na tohle video na YT. Je tam srovnání GPU v mobilech a PC grafik: https://www.youtube.com/watch?v=2SdIMiEjKD4

GPU v Applu A12X dosahuje skore v BaseMarku 19688 bodů..... TDP cca 7-10W.
GPU Radeon 7790 má jen 15443.... při TDP 85W + 65W CPU = 150W
GPU Radeon 580 má 49450.... což je 2x tolik ale při TDP 185W + 65W CPU = 250W celkem.

A12X má tedy 25x nižší spotřebu při polovičním výkonu, což dává cca 12x větší energetickou efektivitu. Efektivita Vegy 8 v novém Renoiru je lepší, ale výsledky se mi nepodařilo dohledat. Výkonově na tom bude o dost hůř jak plnotučná 580 a nedivil bych se kdyby byla pomalejší než A12X.

Ty mobilní SoC jsou brutálně efektivní. Pokud se jim podaří ten výkon vyscalovat výš, tak budou velmi nebezpečné i pro PC segment v NTB. A je jedno jestli se jedná o Apple, ARM Holding nebo Qualcomm. Nejspíš proto AMD chce spolupracovat se Samsungem, protože ví že jejich současná i nová RDNA2 se mobilním GPU nemůže rovnat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Fantastické, som úplne nadšený! Len mi ešte prosím ťa povedz, ako presne ten Apple A12X strčím do PCIe slotu v mojom PC a odkiaľ si stiahnem GPU ovládače pre Windows alebo Linux. (facepalm)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kup si iPad Pro s tou A12X a nic nikam strkat nemusíš. Přes USB-C -> HDMI kabel připoj monitor, přes BT kb+m a máš výkonný desktop jak vyšitej. Jen ten iOS :(

Příští rok ty Applí ARM notebooky pojedou i s Win10 on ARM nebo Linuxem. Navíc to bude mít 8x nové A14 jádra, takže to výkonově překoná všechny 8-jádrové desktopy.

Ale bude to výrobně celkem drahé, plocha čipu bude kolem 150 mm2 na 5nm (A12X má 120mm2 na 7nm). Ten Zen2 čiplet v 3700X bude výrobně tak 4x levnější. Třeba Apple překvapí a dá tomu nízkou cenu aby se ten ARM chytnul. To by bylo super :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple a nízká cena? Naivko.Jinak pokud je mi známo, tak Linux nejde kvůli bezpečnostnímu čipu nainstalovat ani na aktuální intel Macbooky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem Applista, ale když se podívám na YT tak tam je hafo videí jak nainstalovat Ubuntu a jiné distra na MacBook v dual bootu. Win10 to samé.

Já věřím v nízkou cenu protože nějak ten ARM protlačit musí. Možná si pak ten Macbook koupím jako první věc od Applu, pokud to bude mít ten výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsi si jistý, že ta videa jsou aktuální? Když jsem se jen tak zběžně poohlédl, tak i při vypnutém Secure Bootu nebude vidět interní disk. Takže pokud Ubuntu, tak jedině na externím disku ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nemýlím, linux jde po 2018 model, novější už ne (resp Linux nejde na modely co mají T2 security chip). W10 jdou, to nikdo nerozporuje. Jinak k té ceně - Apple nemá v úmyslu tlačit ARM širokým masám. Apple prostě pojede podle své standardní cenové politiky a ve svém portfoliu protlačí ARM jednoduše tak, že přestane Intel modely prodávat (vzhledem k tomu, že má v rámci apple ekosystému monopol, tak tahle metoda funguje naprosto spolehlivě)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem Applista, takže v tomto fakt nemám šajn. Mne v podstatě jen zajímá to obrovské IPC applích CPU a jeho potenciální důsledky pro IT průmysl. Někde tam leží minimálně 80% IPC ve skaláru a pokud to dokázal Apple, tak to dokáže i AMD nebo Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je absolutně úžasné až kulervoucí. Hned jak to bude na trhu a poběží na tom Win10 kvůli spouštění her a Linux s FreeCadem, Gimpem a dalšími tisíci, nyní pro platformu X86-64 kompilovanými programy, tak určitě o to projevím zájem. Do té doby je to běžně nepoužitelná a zbytečná záležitost pro nízké procento technologických nadšenců, geeků a frikulínů. A víš to, že mravenec uzvedne a přenese 120 násobek své váhy? Není to úžasné? Až se podaří vyšlechtit mravence ve velikosti osobního vozu, bude to znamenat revoluci v oblasti stavitelství a zemědělství.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten vyšlechtěný mravenec už existuje a to je ten problém pro Intel a AMD. Ta A12X poráží Radeon 6970 nebo 7790 a má poloviční výkon RX 580 při TDP 7W, což je neskutečné. Ty ARMový mravenci se podařilo vyšlechtit tak moc, že jsou již nyní výkonnější než stavební stroje. Třeba než Bulldozer, Steamroller a Excavator zcela určitě :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže již jen chybí přepsat potažmo překompilovat programy psané pro X86-64 architekturu za kterými stojí milliardy člověkohodin a můžeme poslat dinosaury Intelu a AMD do zapomnění. Když zamrazíme veškerý vývoj ve všech odvětvích a programátoři přestanou vývíjet to co právě vyvíjí a zanechají opravy a údržbu stávajícího software, můžeme být, pokud programátorům nedojdou stimulanty, již za 10 let na úrovni dnešních dní. Budeme tak za deset let tam, kde nyní, ale na nové úspornější platformě. A to se vyplatí..
Vyplatí? Kdo vlastně zaplatí ty programátory? Kdo si znova zaplatí za již zakoupené programy za verze na nové platformě, které dělají to samé co ty staré jen díky úspornější platformě o pár procent v nákladech ročně za energie efektivnější?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět že jsi nikdy neprogramoval, protože samotný vyšší programovací jazyk je na ISA nezávislý. Vezmeš zdroják C++ a zkompiluješ to pro ARM nebo jakoukoliv jinou ISA. Nulová práce. Nebo myslíš že všechny ty obrovské Linuxové distra jako Debian nebo Ubuntu museli přepisovat znovu řádek po řádku? Neblázni a nauč se programovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja te budu parafrazovat..je videt, ze jsi nikdy zadny software nevydaval, protoze tak jednoduche to neni. I kdyby technicky to tak bylo, jako, ze tak jednoduche to neni a ruzne platformy muzou mit drobne odlisnosti v knihovnach, na nektere platforme, mohou urcite knihovny i chybet, nektere softy budou mit natvrdo zadratovane/pozmenene veci, ktere muzou zpusobovat problemy, a nakonec, kazdy soft ladis v nejakem konkretnim prostredi..
Ale dobre, ja se zjednodusim na tvuj level a vyjdu z toho, ze to jde 1:1 (coz uplne nejde), tak porad dana firma musi mit zajem vubec dany soft na jinou platformu "recompilovat"/modifikovat. A ted si uz KONECNE jednou poloz taky otazku, mimo technicky level, PROC to bude delat, kdyz nemas zadne uzivatele, kteri to budou pouzivat, protoze jsou vsichni zvykly na Wintel(AMD). Ty firmy budou mit v principu nulovou potrebu to delat, pokud jim to nekdo treba nezasponzoruje a nebo v tom nebudou videt nejaky budouci velky bussines. ALe pokud nemas uzivatele, kde ten bussines mas? A pokud nemas uzivatele a software, tak se zase do toho nepohrnou vyrobci HW..je to zacarovany kruh, ze ktereho musis napred pryc.
Opomijim jeste tvuj drobny detail, ze starsi verze nebo uz nepodoporovany SW nikdo 'prekompilovavat' ani nebude, takze porad budes mit 1000nasobne mensi SW podporu tak jako tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slušně napsaný program takhle přeložit jde. V nejhorším případě má vyseparované části závislé platformně i části závislé architektonicky, a pak je třeba tuto část upravit. Což samozřejmě neznamená, že spousta programů není prasácká, ale to už je jiný problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Slušně napsaný program takhle přeložit jde."
.. nikdo nerozporuje, ze nejde psat SW, ktery lze relativne bez komplikaci preklapet na ruzne platformy. Pointa je ale trochu jina..tady "6ALU" tvrdil neco v tom duchu, ze staci zmacknout tlacitko "Compile" a mam hotovo. Muj prispevek je o tom, ze hotovo nema :)) a tudiz firmy, ktere SW pisi, potrebuji/musi mit nejakou motivaci, aby multiplatformove pro ARM psali. Ja tam osobne do momentu, pokud jim to nekdo nesponzoruje, nebo se nerozsiri ARM notebooky ve velkem, zadnou motivaci nevidim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kluci, reagoval jsem na cloveka co si myslel, ze pro ARM se musi prepsat cely kod radek po radku, jako by snad IFy a FOR vypadaly v C++ jinak pro ARM a jinak pro x86. Moje jedina multiplatformni kompilace byla pro PIC v C, takze se nepovazuji za profika, ale at mi nikdo netvrdi ze nejaky jednoduchy kod vyuzivajici standardni knihovny a bez GUI nejde skompilovat pro ruzne platformy jednim klikem. Jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducha appka o 50 tisicich radcich kodu pro windows. 99.9% kodu se mezi x86/amd64/amd nelisi. Ale jedna vec se lisit musi. Appka pri padu generuje o nem info a tam je potreba poresit, ze tam se to podle cpu lisi (napriklad kdyz clovek chce ulozit stavy registru cpu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty nejen ze si neprogramoval, ale ani nikdy zadny vetsi kod co podporuje x86 i arm nevidel. V repozitari na kterem se pohybuji v zamestnani je toho kodu specifickyho pro arm a x86 halda. A kdykoliv clovek saha do kodu ktery se kompiluje na obojim, tak na to musi myslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen doufam, ze Jablecnej pristi rok ten Macbook postaveny na ARM vyda, at se bude dat konecne aspon trochu objektvneji porovnat vykony stejneho OS a programu na 2 ruznych HW platformach. JInak je mozne, ze se 6xALU do ty doby zvencne tady :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A myslíte, že s low-level věcmi pro ARM i X86 jste výjimka, nebo spíš pravidlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zalezi na tom co se vyviji. Rekneme ze kdyz je to appka bezici na nejakej beznem os jako linux ci windows, kde je tim os oddelena vyrazne od hw. Tak tam by ani na nejaky cpu specificky kod nemuselo dojit, pokud nejsou potreba optimalizace primo pro cpu. Ale muzu ukazat jako priklad obycejny webovy prohlizec. Umi to prehravat video (v pripade, ze ho neumi akcelerovat gpu tak je tam kod optimalizovany na cpu), musi umet tls/ssl (opet halda kodu optimalizovaneho na cpu). Problem je kdyz se dela neco co neni nad takovym os. Coz vzhledem k rozsahlemu pouziti armu v embedded svete je bezny. A tam to narazi i na to jak moc je roztristeny svet armu kdy si temer kazdy vyrobce arm procesoru dela veci po svem. Tam se tomu kodu specifickymu pro cpu neda vyhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiny priklad..driv (za dob UNIX/Linux vs Vidle), nevim jak ted, byl problem treba s nekterymi ovladacimi grafickymi prvky GUI..takze treba v systemu, kde jsem delal, se na to muselo prihlizet, ktere GUI se bude pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se těším hlavně na ty obří mravence.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud se jim podaří ten výkon vyscalovat výš, tak budou velmi nebezpečné i pro PC segment v NTB." <= Je s podivem, že to dosud nikomu za nějaký troufalý pokus nestálo a zatím nic nenasvědčuje tomu, že se toho v blízké budoucnosti dočkáme.

Ale co, budeš tu moc i pár dalších let teoretizovat o tom, jak ARM strká do kapsy x86 i s chlupama, ač reálné srovnání v podstatě neexistuje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Další argument je, že Intel díky vlastním fabrikám může nabídnout mnohem nižší cenu než AMD, které platí TSMC nemálo peněz......"

Vlastnit v dnešní době vlastní fabriky už je spíše nákladnější než to někde poptat. Náklady na vývoj jsou astronomické a pro jeden subjekt neúnosné. V TSMC to táhne dohromady několik zákazníků takže se to docela diverzifikuje a nikoho to nebolí tolik a Intel stejně do budoucny také půjde touto cestou protože se svojí nekonkurenceschopností bude muset hledat škrty a hádejte kde se začne :-)

Docela by mě zajímalo jak by to s TSMC vypadalo kdyby nebyla v lowcostové asii, ale někde na západě :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy máte v podstatě pravdu. Ale jen tehdy, když se na to díváte pohledem někoho, kdo těch čipů vyrábí málo. Když chci koupit rohlík, tak můžu zajít do jakéhokoliv krámu a pravděpodobně si ho tam koupím. Když chci koupit tisíc rohlíků, můžu požádat jakoukoliv pekárnu a ty rohlíky si tam dopředu objednat. Pokud chci ale koupit 10 milionů rohlíků, musím přesvědčit nějakou pekárnu, aby rozšířila své kapacity. Kdyby Intel chtěl své portfolio vyrábět na současném 7nm TSMC procesu, musela by TSMC zvednout počet linek na několikanásobek. A to je obrovský risk. Když dneska přijde TSMC o nějakého velkého zákazníka, přijde o desítky tisíc wafferů měsíčně, které má někde na trhu šanci udat někomu jinému. Kdyby přišla najednou o statisíce wafferů měsíčně, které by po ní chtěl Intel, neměla by tuto kapacitu uplatnit pro kohokoliv jiného. A z toho plyne jediné. Kdyby chtěl Intel po TSMC vyrábět své čipy, musel by zaplatit dopředu a zafinancovat stavbu těch fabrik. Tedy musel by roky dopředu investovat a doufat, že ten proces vyjde (a navíc nemít šanci to ovlivnit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jo...
edited: srry, mela to byt reakce na ALU@A13

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se tady rozhorela vášnivá diskuze arm vs x86. Arm je tu přece s nama už nějaké to desetiletí. I u Acornu tvrdili, že s menším prikonem jejich "arm" cpu dosáhnou na lepší efektivitu. Jako jo. Ale je třeba si uvědomit, proč arm procaky žerou min. Jo přesně, mají jednodušší instrukce. A co to znamená? Že v případě softu, který jede na složitějších instrukcích bude arm razantne pomalejší. To ale neznamená, že by v běžném benchmarku nebo pro běžné využití nemohl mít navrch. Když se ale kouknu třeba na poslední amd 4800u na 15w, tak tam je vidět, jak efektivně i x86 může běžet a to se všemi sadami instrukcí, o kterých si může arm nechat zdát. Takže jako jo, může to být v některých případech jednoduší. Např. I ty serverové pokusy, kdy když ti postačí instrukce, tak pak ta hromada jader s nižším příkonem může být efektivnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.