Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD dosáhla nejvyššího podílu na trhu s CPU za posledních 15 let

Tak AMD by si zase mohlo zpět koupit svoje bývalé továrny (GF) a licencovat si nějaký "horší" proces od Samsungu, třeba 8nm. No a na něm vyrábět low-end CPU/SoC a u TSMC na 7/6/5nm nechat jen ty výkonné s vyššími maržemi. Ovšem "teď" koupili Xilinx takže to asi nepřipadá v úvahu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ste dosť pozadu
Váš nápad nie je ako prísť "s krížikom po pohrebe" ale ako prísť ako "smrť s kosou po uložení urny"

AMD zvažuje, zda nekoupit či jinak nevyužít GlobalFoundries
1. 4. 2021
V AMD mají existovat dva názorové proudy, jak situaci řešit. Oba nicméně počítají s nějakým využitím GlobalFoundries, respektive k rozšíření stávajícího (AMD nyní v GlobalFoundries vyrábí 12nm čiplety a starší generace APU či serverových Epyců). První „názorový proud“ by počítal s odkoupením neupřesněné z továren, jejíž kapacita by navýšila celkové nyní využívané kapacity AMD o 20-30 %. Pro začátek by společnost licencovala 5nm proces Samsungu a během jeho nasazení a využívání sestavila vývojový tým pro přípravu nové (neupřesněné) generace, která by byla jeho nástupcem.

Strategii odkupu některé z továren a následného vývoje vlastních procesů údajně podporuje CEO společnosti Lisa Su (úvodní snímek).

Odlišné řešení by preferovala skupina osob kolem Marka Papermastera. Licencování procesu od Samsungu, které je v prvním scénáři pouze provizorním řešením, by se stalo samotnou strategií. S tím rozdílem, že by AMD žádnou továrnu nekupovala, pouze by se s GlobalFoundries nějakým způsobem dohodla na modelu, kdy využije její personál a výrobu a sama zajistí licencování procesu od Samsungu
https://diit.cz/clanek/amd-zvazuje-zda-nekoupit-ci-jinak-nevyuzit-global...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

bych rek ze pozadu ses ty.. linkujes aprilovej clanej.. ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Anička je tiež z apríla(česky dubna) a je reálna. :)))

Anna Geislerová, niekedy uvádzaná ako Aňa Geislerová (* 17. apríl 1976, Praha)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Anna_Geislerov%C3%A1

P.S. Viem,.že máte na mysli 1. apríl. Ale táto správa vyšla v zahraniči už 30.3.2021

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kde? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím,že The register

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze ne.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímalo, kdo kde o tom psal, neboť si troufám tvrdit, že nikdo a nikde. Jak je uvedeno v závěru:
https://diit.cz/clanek/amd-zvazuje-zda-nekoupit-ci-jinak-nevyuzit-global...
jde o aprílový článek (který samozřejmě nemá s realitou nic společného).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

môže byť

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok ospravedlňujem sa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tam ešte jedna zaujímavá vec.

Aj tí, čo udávajú menší podiel AMD v serveroch udávajú pre AMD
09,5% v počte predaných kusov
ale
11,6% v platbách za tie server CPU.
https://www.tomshardware.com/news/amds-cpu-market-share-and-revenue-jump...

čo v praxi znamená

11,6/9,5= 1,22 (u iných je to 15% kusov a 20% obratu teda o 33% vyššia cena server AMD)

a teda že priemerná cena za ktorú AMD predáva serverové CPU je o 22% vyššia ako priemerná cena predávaných Intel CPU

A to je dosť divné, keď najdrahší server CPU Intel-u stál pred necelým dvom rokmi

17 906 USD/kus vs
najdrahší AMD server CPU 6950 USD/ks (a to bol v tom čase historicky najdrahší CPU od AMD)

17906/6950=2,58 teda najdrahší Intel serve CPU bol o 157 % drahší ako najdrahšie AMD

Epyc 7742 64 / 128 2,25 / 3,40 GHz 256 MB 225W 225-240W $6950/kus pri odbere v tisícoch kusov
https://diit.cz/clanek/epyc-2-rome-oficialni-specifikace

vs

8280L (38.5M cache, 28 Cores, 56 Threads, 2.70 GHz, (205W), 10.40 GT/sec Intel® UPI) $17,906/kus pri odbere v tisícoch kusov
Xeon 8180M (38.5M cache, 28 Cores, 56 Threads, 2.50 GHz (205W) 10.40 GT/sec Intel UPI)$13,011/kus pri odbere v tisícoch kusov

a
Xeon 8280L (38.5M cache, 28 Cores, 56 Threads, 2.70 GHz, (205W), 10.40 GT/sec Intel UPI)$17,906/kus pri odbere v tisícich kusov
https://s21.q4cdn.com/600692695/files/doc_downloads/2019/10/Oct_07_19_Re...

Edit: Je škoda, že to nie je explicitne v článku uvedené a je to spomenuté len pri desktop CPU vetou
"Ta situaci zatím řešila tak, že se namísto na low-end rozhodla zaměřit na high-end"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než pogratulovat, AMD tímto současně donutila Intel začít něco dělat, nedřepět na 4×CPU v desktopech donekonečna. Prima zpráva, že stále rostou.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Rostli by rychleji kdyby měli i low-end ("pro socky") a ne jen "stoletý" R5 1600AF (R5 2600). Ale za daných okolností asi nemůžou moc jinak no. Leda vyrábět 4C zen3 u GF na "12+"nm (a nebo u Samsungu na "8"nm).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problémom je nepredstavený Exynos s mobileRDNA

Samsung v blízkých týdnech představí Exynos s RDNA 2
22. 6. 2021
https://diit.cz/clanek/samsung-v-blizkych-tydnech-predstavi-exynos-s-rdna-2

Exynos 2200 je vybaven 384 stream-procesory mRDNA
19. 7. 2021
https://diit.cz/clanek/exynos-2200-je-vybaven-384-stream-procesory-mrdna

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problémem jsi ty. Tapetuješ věci z dané kategorie článků, ale bez pochopení obsahu. Stává se tak, že i když je to stejná kategorie (CPU), tak jde o nesouvisející věci (x86 vs ARM). Nebo používáš letité a již neaktuální zdroje (např. jak AMD plánoval svoje ARMy - naštěstí to zahodil a šel udělat Zen).

Ač mě tu lidi znají jako velkého zastánce ARM a obecně RISC, tak Exynos není náhrada. Windows on ARM chybí mnoho funkčnosti oproti x86 verzi. Chybí tam položky aplikací třetích stran v kontextovém menu Průzkumníka, emulace x86-64 je ještě nedodělaná/zabugovaná, chybí tam OpenGL. A v neposlední řadě stačí, abys tam měl jednu jedinou x86 aplikaci v emulaci a výdrž na baterii jde na polovinu (emulace je narozdíl od M1 jen on-the-fly a nekonečnou smyčkou zpracování instrukcí vytíží jádro CPU na 100 % - Apple má Ahead-of-Time překompilaci, která využívá toho, že jeho CPU umí hardwarově emulovat strong memory model x86). Tedy dostaneš se na stejnou výdrž jako stejný notebook s x86 CPU (kde ale vše funguje a plnou rychlostí). Jako mám známého, který si nemůže vynachválit Surface Pro X - ale používá tam 5 a půl aplikací, všechno opensource, a díky tomu i pro ARM (musel přečkat období, než Microsoft vydal ARMovou verzi .NET Core SDK).

EDIT: Moje požadavky jsou podobné tomu známýmu, takže mě by taky stačil Windows on ARM již dnes (taky se živím v .NET). Ale my jsme výjimka a ostatním lidem bych to nemohl doporučit. Mimochodem, já to spíš vidím tak, že můj příští PC bude spíš mobil - jedním USB-C kabelem připojený do monitoru, který ho bude napájet a do kterého bude připojená klávesnice, myš a repráky, případně další věci (USB flash, externí disk, ethernet, web kamera, ...). Proč kupovat další zařízení a řešit synchronizaci dat, když nastupuje Post-PC éra ;-) Pro mě Visual Studio Code a .NET Core / .NET >=5 funguje nativně i na Linux/ARM, a ten funguje např. v Android Desktop Mode skrz aplikaci Termux (grafický linuxový desktop se zvukem - bohužel bez 3D akcelerace, ale ta pro webaře není potřeba - parchant Samsung se nechal uplatit Microsoftem a původní verzi Dex, která měla hardwarové OpenGL, zrušil - ale ukazuje to, že to jde). Dnešní mobily už jsou rychlejší než můj letitej desktop doma (osobně jsem testoval výkon ve svých konkrétních use-casech - které se samozřejmě mohou lišit od ostatních lidí; tedy, mám doma ještě 2letej notebook, ten je samozřejmě rychlejší v ST, ale zas má jen 2 jádra - Kaby Lake těsně před odpovědí Intelu na Ryzeny a zdvojnásobením počtu jader).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja veci chápem, ale v širšom kontexte.

Tu som chcel naznačiť, že by Exynos s RDNA poskytol AMD ďalšiu diverzifikáciu portfólia a argument na presviečanie herných štúdií na optimalizáciu hier pre RDNA.

A áno aj mňa mrzí, že Samo Sung zahodil pôvodný DeX a hlave Linux on DeX.

Ja to nevidím len z technického pohľadu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná máš ten kontext moc široký ;-) (hlavně se vyvaruj příliš starých informací).

Osobně myslím, že RDNA je architektura, pro kterou se optimalizuje nejvíc (PS, Xbox, Stadia, za chvíli Steam Deck). iPhony/iPady maj tak rychlé CPU a GPU, že není nutné moc optimalizovat (pokud teda neřešíte obskurnosti jako iPod Touch a Apple TV - když nepočítám verzi, co vyjde na M1). Na Androidy a PC se víceméně kašle (kdo chce víc fps, má přece možnost koupit si dražší hardware). Aby se optimalizace na RDNA zahodila (např. z marketingových důvodů), je třeba použít následně nějaké zpomalovadlo, např. Nvidia GameWorks.

Ano, Samsung Dex 1 byl virtualizovaný Linux s grafikou, zvukem a 3D akcelerací (normálně tam hráli 3D hry portované na Linux). MS zatlačil a pozdější verze Dex je jen standardní Android Desktop Mode (a pak např. Termux ne od výrobce telefonu) nebo připojení mobilu k PC (notebook) s Windows. Přitom skoro všechny mobily umí virtualizaci, a běžně ji používají (pro secret sauce od výrobce telefonu, pro DRM, ...). Tady hážu vinu na Google, který na všechno se*e (i ten Linux na Chrome OS byl původně jen projekt jednoho jejich zaměstnance o volném čase).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DRM sa pcha do nizsich EL, technicky to sice vyuziva rovnaky HW ako hypervizory (alebo skor podobny, lebo hypervizor bezi na nizsom - numericky vyssom - EL), ale principom fungovania to nie je virtualizacia.

edit: a google na linux nesere z neschopnosti, alebo necinnosti. komercne z neho vytazil vsetko, co mohol a teraz mu zavadzia. linux v androide uz je vykosteny na maximum a dalsi logicky krok je nahradit kernel niecim, co bude mat prijatelnejsiu licenciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to smutné. Ale i tak je furt Android + Termux app na Linux lepší než nativní linuxové telefony (neumí telefonovat, SMSkovat, topí a baterie se vybije za pár hodin i v idle, žádné aplikace - ty desktopové na malém displeji nejde používat, ...). Naštěstí nátuře Linuxu nevadí, ani když Google nahradí Linux kernel Fuchsií (když vemu, jak funguje třeba CygWin na Windows - nebo WSL1 od Microsoftu). Ale to by nebyl Google, aby nezakázal DisplayPort protokol u portu USB-C na svých telefonech Pixel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak chybí vám lowend nebo mainstream nebo highend? Co je špatného na starší architektuře pro lowend?
Jinak samozřejmě chápu co tím myslíte - bylo by příjemnější vidět něco jako Ryzen 3 5100, ale na starší lowend bysme si měli začít zvykat, vzhledem k tomu co stojí nové výrobní procesy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nerostli by rychleji, dost možná by naopak rostli pomaleji.
Když problém tkví ve výrobních kapacitách, případný nový model se dá vyrábět leda na úkor těch ostatních, takže celkový počet prodaných kusů nebude vyšší.

(Teoreticky by se low-endu mohlo na waffer vejít více, ale asi ne o tolik aby to něco ovlivnilo. Ale zároveň rozdělení výroby na více modelů může snadno v celkovém součtu dát nižší kapacitu výroby než když se vyrábí jen jeden model.)

Krom toho, i když odhlédnu od vyšších marží v hi-endu, je pro AMD výhodnější se soustředit na modely, kterým Intel jen těžko konkuruje, než na ty, kterým může konkurovat snadno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je fantasticky vysledek. 2 pc z 10ti maji amd cpu. AMD proda 1 radeonku rady 6000 na kazdych 11 kusu geforce 3000.
https://www.guru3d.com/news-story/steam-nvidia-sold-11-geforce-rtx-3000-...

Krasny vysledky.
Jako vazne oslavujete?
Jsem netusil, ze amd fans jsou tak skromni.
Ja mam amd rad, ale zase takovou bombu v tom nevidim. Cekal jsem mnohem lepsi cisla teda.
Tak aspon ty servery neznatelne rostou.
Jinak to hodnotim jako porad nic moc situace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1 z 5 CPU pro servery mi nepřijde neznatelné, zvlášť v prostředí s velkou setrvačností, kde se startovalo prakticky od nuly:
https://www.extremetech.com/computing/322741-amds-market-share-surges-on...

Vzhledem k nedostatkům výrobních kapacit se nedá nic dělat. AMD se potřebuje soustředit na produkty s vyšší marží, aby měl víc peněz na vývoj budoucích produktů a na horší časy. Ty produkty pak pokryjí i lowend CPU a GPU, až bude zas dostatek výrobních kapacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 roky od uvedenia Epyc-u sú to slušné čísla na server trhu, kde je pre rozhodovanie zákazníka dôležitý určitý integrál pomeru výkon vs výkon konkurencie za čas cca 10 rokov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Steam dela survey na zaklade generatoru nahodnych cisel. Odvozovat od toho nejake prodeje je dosti omezene. Mam RX 6800 od unora a steam o ni nevi, protoze me generator nahodnych cisel nevybral k dotazu na survey. Stejne to ma bratranek co ma RX 6700 XT od brezna. A pokud to nestaci jako dukaz absurdnosti steam survey tak je v ni vic RTX 3090 nez vsech radeonu RX 6000 dohromady. Tomu nemuze verit nikdo kdo je pri smyslech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja Steam survey verim, NVidia nejake RTX 3090 vyrobila, tim jsem si jist a ikdyz je to debilni prezrava karta, existuje. U AMD a realne existenci RX 6800 si moc jist nejsem. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak u tebe asi nikoho neprekvapi, ze tomu veris. Mel si skoro dva mesice obdobi, kdy nebyl problem RX 6800 nebo RX 6800 XT koupit v ceskych eshopech. Nektere modely lezely i na tech velkych jako je alza ci czc nekolik dni skladem. Presto stale popiras jejich existenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to blb :-) Já mám třeba doma 6 karet 6800 nebo 6800XT z toho 5 namontovaných v kompech. Aktuálně čekám na dodávky 4 monitorů, jedné klávesnice a jednoho vodníka abych se těch kompů mohl zbavit/předat/prodat.
Asi taky začnu zpochybňovat jejich existence a možná půjdu ještě dál a popřu samotný vynález monitoru!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Steam Survey se me nedavno ptal.
Me cpu AMD Ryzen
gpu nvidia 1070ti
Takze generator urcite neeee. A procenta podilu hovori jasne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ze se te steam ptal. Taky nemas radeon. Ciste nahoda, ale to se tak u generatoru nahodnych cisel stava. Ano procenta mluvi jasne. Procenta opravdovych prodeju a ty jsou vyrazne jine nez to co ukazuje steam.
Ono se staci na ty cisla steamu poradne podivat https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
Za me je treba primo do oci bijici, ze podil DirectX 12 GPUs v steam survey nekolik mesicu klesa. V moji realite stoupa. Nebo v steam survey zvysujici se mnozstvi AMD Radeon HD 8800 Series. V me realite se jejich pocet snizuje, jak postupne konci v elektroodpadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"zvysujici se mnozstvi AMD Radeon HD 8800 Series"

myslíš +0.08% v posledním měsíci?

Když koukneš na typickou konfiguraci u MacOS, tak uvidíš že je to právě tahle karta s poslední změnou téměř 3%, takže zřejmě dostalo tu anketu více lidí s Mac počítači nebo prostě ti uživatelé rostou. Sice to jsou stroje seniorního věku, ale u Apple zařízení není problém používat stroje staré 10 let celkem bez problémů.

Navíc taky vidíš výrazný růst Macbooku Air v letošním roce, bezmála 20% navýšení svého podílu mezi Apple zařízeními, tady se zcela jistě jedná primárně o nové M1 Macbooky, které jsou nejprodávanějšími laptopy v podstatě po celém světě. Tzn. roste počet uživatelů s Apple. Ale ani jedno v globálním měřítku neudělá nějak výrazný podíl.

Statistiky nejsou exaktní věda, jde hlavně o nějaké trendy. Navíc snížení podílu neznamená snížení v absolutních číslech. 10 ze 100 je 10, 9 z 200 je 18.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je divné, že "DirectX 11 GPUs" jsou jenom ATi/AMD a Intely. To jako že nV neměla ani jednu kartu "DirectX 11"? :-D Už jenom podle toho je to blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVidie je v kategorii DX13 to je jasné a všechno sedí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemyslim jen tech 0.08% v poslednim mesici. Myslim tech 0.24 % od brezna. Myslim to kazdomesicni navyseni podilu, co ten generator nahodnych cisel produkuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase, aj mna sa hwsurvey pytal, ja som jeden z tych 0,05% s RX6800 :)) ale fakt by bolo na zamyslenie, ze je realne viac rtx 3090 medzi hracmi, ako sa predalo radeonov rady 6000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam Survey? Hráčů s grafikami AMD se to neptá, to je celý. Už jsem to tu psal několikrát. Za x let se mě Steam ptal na konfiguraci jen na jednom ze tří only AMD PC. Jakmile jsem ale někam osadil Nvidia grafiku, hned se survey přihlásil. Náhoda? Nemyslím.
Dřív si ani neměl moc velkou šanci s AMD procesorem. Ale Intel asi přestal platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, je pravda, ked som mal na skusku gtx1070ti, tak sa mi do 15 dni steam survey ozval, ked mam rx6800, tak sa ozval do 7 mesiacov :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No pred rokem se me ptal taky a to jsem naklikal amd ryzen a rx 480
Trpis asi nejakou utkvelou predstavou. Hraju casto a za poslednich 10 let se me steam urcite minimalne 5x ptal.
Nevim proc tebe se nikdy neptal. Proste jsi nebyl vybran, nebo travis malo casu hranim Steam her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale nikde nepsal, ze se me steam nikdy neptal. Ja se ti snazim vysvetlit ze steam survey je nesmysl z generatoru nahodnych cisel a nema nic spolecneho s realnymi prodeji. Ukazal sem na nekolik nesmyslu co tam jsou a rozhodne nemaji nic spolecneho s realitou. Pokud to nedokazes pochopit, tak dalsi diskuze nema smysl. Pokud ti pride v poradku a povazujes za relevantni neco podle ceho od brezna podil dx 12 gpu klesnul o 1,53 % ve prospech gpu podporujicich pouze starsi dx... tak k tomu neni ani co dodat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

toto. A este posledny mesiac stupol podiel windows 7 o 0,05% a klesol podiel Windows 10 64-bit o 0,65% :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trhove subjekty su optimalizovane na maximalizaciu predajov. Ked som to zratal, tak ja mam doma 7 PC, pricom realne vyuzivam mozno 3. Rocne sa preda 275 milionov pocitacov (PC, nie mobily, konzoly ani nic ine) a tipol by som, ze je to maximum toho, co je trh schopny pojat. Virus nevirus. V rokoch 2018-2021 bolo predanych 6 miliard mobilov. Pricom tak 2mld ludi si vobec mobil dovolit nemoze. Trh je preplneny. Ale mozno to hodnotim len zo svojho uzkeho pohladu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s/predajov/ziskov/ firmu nesere, ze preda len 1000 kusov, ak je z nich vacsia marza, nez keby predala 10000 kusov ineho druhu tovaru. preto sa pri sucasnej situacii tlaci na high- a trocha mid- end. V situacii, ked sa preda prakticky vsetko, co sa uvedie na trh a vyrobne kapacity su drahe, je to z komercneho hladiska najlepsia strategia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Retail ale není tím, čím byl ve druhé polovině 90. let a ještě kolem roku 2000 - dlouhodobě se zmenšuje, čím dál víc lidí pořizuje smontované počítače."

Muzes to no-Xi podlozit nejakymi cisly?
Ja se totiz domnivam, ze smontovane pocitace si porizuje furt stejne nebo i vice lidi nez drive, akorat trh s OEM pocitaci roste rychleji. To znamena, ze pokud AMD plne obsadi RETAIL a Intel plne obsadi OEM, bude stoupat podil na trhu Intelu, protoze ikdyz AMD proda stale vic, Intel proda jeste vic. :-/

Kazdopadne je to smutne, ze lidi hlavne teda firmy stale kupuji popelnice typu HP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten člověk, co to kupuje, na tom pracovat nebude (aneb proč tak dlouho přežívaly TN displeje v korporátních notebookách).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč popelnice? Prakticky nic jiného neprodávám a nic jiného bych do práce ani nechtěl. A ano, momentálně je velká část HP s Ryzeny.
Jinak určitě OEM stoupá a v něm i velmi stoupá AMD. Dříve prakticky herní či domácí značkové PC nebyly, momentálně je to jedna z mála možností jak sehnat herní PC s moderními grafikami za rozumnou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tvrzení o retail vs oem dává smysl. Představme si klidně power usera který ví ale prd o HW. Mám mnoho kolegů programátorů i s desítkami let praxe - nejde o BFU, ale o power usery, ale vůbec neřeší HW, počítač používají a nějak funguje, když je to pomalé, koupí něco rychlejšího nebo s více paměti a tím to hasne. Většina z nich má nějaký laptop, jen malá část má desktop, natož vlastní skládačku.

Jak na tom budou BFU, když ani spousta programátorů a jiných IT specialistů není schopná skočit do nějakého eshopu a vyskládat za pár minut funkční sestavu z komponent a funkční myslím tak aby to šlo poskládat a zapnout, ne zda to dává smysl. Ti lidi by potřebovali možná i desítky hodin aby si něco načetli a dokázali pak něco vybrat. Pro ně je prostě jednodušší koupit něco hotového, nemusí řešit jestli procesor o kterém si myslí že je OK pasuje do desky o které si myslí že je OK, nemusí řešit iGPU vs dGPU, nemusí řešit různé typy pamětí, rozhraní disků atd. Navíc leckdy nejde počítač postavit levněji než ten prebuild. Navíc když je problém se sestaveným počítačem, tak si chybu musíš sám analyzovat a součástku reklamovat. U prebuildu reklamuješ celý počítač a je na prodejci aby si zjistil která z X komponent nefunguje.

Prebuildy tak šetří peníze i když mohou vyjít dráž. Já už byl několika známými odmítnut, když jsem jim nabízel návrh i sestavení počítače přímo pro jejich potřeby (zadarmo, baví mě to), raději vzali sestavený právě kvůli případné snadné reklamaci. Tady paradoxně ty různé popelnice nabízí i on site, nbd servis, což pro někoho koho ten počítač živí, může být velice pádný argument. Osobně známým nerad diagnostikuju problémy s počítačem, natož abych to udělal "na počkání" kdykoli potřebují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale není programátor jako programátor. Například programátor informačního systému nemusí o PC vědět ani fň, přesto může být dobrý programátor. A sám jsem takového jednoho potkal. Uměl PC zapnout, ale jakmile byl sebemenší problém mimo jeho úzký rámec znalostí, končil. A už vůbec bych ho tedy i přes zaměstnanecké zařazení "programátor" neoznačil za powerusera. Tvůj příklad není moc dobrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na vec sa dá pozerať aj trošku inou optikou. Trh s PC posledné roky stagnoval, až upadal. Nakoplo ho trošku AMD, ktoré prinieslo po dlhej dobe zaujímavý nárast výkonu a posledný rok bol vysoko neštandardný vďaka pandémii. Kupovalo sa všetko a veľa. Ak sa situácia trošku ukľudní a trh sa saturuje, môže sa stať, že trh s PC sa vráti k poklesu a trhový podiel bude získavať hlavne ten, kto ponúkne zaujímavé novinky, takže AMD možno bude mať šancu navyšovať trhový podiel aj pri zachovanom objeme výroby alebo len miernom navyšovaní objemu. Nechajme sa prekvapiť, čas všetko vyrieši a možno budeme prekvapení, keď z PC trhu začne pomaly ukrajovať ARM s dostatočne výkonnými čipmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.