Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD přichystala Hainan, další čip z rodiny Southern Islands

AMD Radeon HD 8800M
Podle serveru Phoronix přidala AMD do Linuxového open-source ovladače podporu pro grafický procesor Hainan; čip z řady Southern Islands, který má pohánět řadu HD 8800. To je však pravda jen zčásti…

Pokud se vrátíme nějaký měsíc zpět, nejlépe do ledna letošního roku, narazíme na informaci o existenci pětice čipů z rodiny Southern IslandsOland, Bonaire, Hainan, Curacao a Aruba. Oland již známe, jde o mobilní verzi čipu Mars, GPU s architekturou GCN a 384 stream-procesory:

Stejně tak již dobře známe Bonaire s 896 stream-procesory, což je jádro nového Radeonu HD 7790:

Nyní se dostáváme k jádru Hainan. Phoronix má pravdu v tom, že je nově podporovaný v open-source ovladačích, nikoli v segmentu, se kterým ho spojuje. Hainan totiž míří do nejnižších cenových relací. Jde o malý čip, který v nejvýkonnější konfiguraci nese o 1 blok CU méně než čip Mars/Oland, tzn. 5 CU bloků - neboli 320 stream-procesorů.

To však není nejvýraznější rozdíl. AMD potvrdila, že Hainan nemá obrazové výstupní obvody ani videoprocesor UVD. Není tedy vybaven pro zobrazování a video. Tím dostává zcela konkrétní roli - bude doplňovat systémy, které již obrazové výstupy i integrované UVD nabízejí. To znamená různá APU, samozřejmě především ta, jejichž výkon může Hainan pozvednout, což může být především Kabini (2/4-jádrový Jaguar s až 128 stream-procesory), případně nejnižší verze Richlandu. Samozřejmě může být nabízen i jako doplněk do mobilních systémů s procesory Intel.

Nejasnost zůstává jediná a to, zda je Hainan zcela novým čipem (vyráběným např. nějakou levnější verzí 28nm procesu), nebo jde o jádra Mars/Oland s deaktivovanými bloky. Ať jde o první nebo druhou možnost, najde tato novinka uplatnění hlavně v mobilní sféře, noteboocích a tzv. netboocích 2.0 zaměřených na uživatele, kteří chtějí v daném cenovém segmentu „vyšší než typický“ 3D výkon.

Tagy: 
Zdroje: 

phoronix, AMD

Diskuse ke článku AMD přichystala Hainan, další čip z rodiny Southern Islands

Středa, 22 Květen 2013 - 18:40 | Petr Ježek | Ale vždyť to víme. Phoronix to sladké tajemství o...
Úterý, 21 Květen 2013 - 14:04 | Mumak | Oland / Mars Bonaire / Saturn Hainan / Sun...
Úterý, 21 Květen 2013 - 11:06 | no-X | Ano, Hainan a Sun jsou tentýž čip, to je ze...
Úterý, 21 Květen 2013 - 10:45 | Mumak | AFAIK, Hainan je ta ista rodina ako Sun... Sun je...

Zobrazit diskusi