Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Hierofalcon pro funkční síťovou virtualizaci je prakticky hotový

ULV haswelly jsou na 35W ..... a to tu bude brzo skylake, ktery pri stejnem vykonu bude zrat patrne kolem 20W. Jaky smysl maji jednoduche ARMy, ktere zerou 30W? Pocitam, ze vykon bude diametralne odlisny .... akorat velikost a tim padem cena cipu bude mluvit asi mnohonasobne pro ARM, ale pocitam, ze v segmentu, do ktereho to miri, bude cenovy rozdil par dolaru, zcela irelevantni ..... navic v tomto segmentu nejsou ovce, ktere jdou po poctu jader, rozliseni displeje, GB ram a GHzech, nybrz lide, co tomu trosku "hovi". Takze by se asi hodilo trosku vic info k tomu, k cemu ten procesor vlastne bude a jaky bude mit vlastne vykon v porovnani s konkurenci. Ja treba chapu, ze jako ovladac SATA nebo ethernetu je asi x86 tezkym overkillem, ale zas vzhledem k spotrebe toho armu, by jiste byl vhodnejsi nejaky specializovany DSP, ktery by zral jen zlomek a byl by o dva rady rychlejsi ...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nejseš trošku mimo? Srovnáváš úplně odlišný segmenty. Který ULV haswell ti zvládne 2x10Gbit lan? Už jen kvůli tomuto ti snad musí být jasný, že je to určený úplně pro jiný trh.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ktery? Kterykoliv? PCI-e 3.0 da tu 10Gbit skoro na jednu lajnu ..... a kolik jich vede z CPU? 20? 40?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Seš fakt debil nebo co? Díval ses někdy posledně co stojí brandovaná síťovka HP, Dell, IBM apod.? Za to máš kus bladu co obsahuje deset takovejch procesorů. A integrovaná pořád zabírá místo, žere proud a je to Point of Failure.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, to jsem nevěděl že jde z Haswellu ULV v BGA1168 pouzdře vyvést rovnou 40 linek! A vůbec, klasický haswell má 20 linek :-)

Každopádně, tady jsem se nebavil o tom, jestli to zvládne 10gbit lan, to samozřejmě zvládne, ale jen jako koncové zařízení ;) a o tom tady vůbec není řeč.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trochu problem je v tom, ze samotam NIC na 10Gbit stoji docela nechutnou castku a zare mezi 5 a 15W podle vyrobce a modelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro virtualizaci je nejdůležitější hustota výkonu na objem a tu má tohle úplně někde jinde. Spousta clusterů dělá jeden druh operací (weby, databáze), takže tam se pak vybírá akorát podle toho, v čem je která platforma rychlejší. Ale tohle bude v 90 % aplikací mít nejlepší poměr výkon / hustota.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

>Pro virtualizaci je nejdůležitější hustota výkonu na objem a tu má tohle úplně někde jinde. Spousta clusterů dělá jeden druh operací (weby, databáze), takže tam se pak vybírá akorát podle toho, v čem je která platforma rychlejší. Ale tohle bude v 90 % aplikací mít nejlepší poměr výkon / hustota.

Není pravda. Srovnej - http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/xeon/xeon-processor-d-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadá to blbě, ale těch 10 W pořád znamerná, že do 1U bladu dám pořád o třetinu méně jader. Krom toho bych se vsadil, že ten ARM bude menší a mít méně pinů, to je zase úspora místa a taky ve výrobě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence k Hierofalconu nejsou ULV Haswelly, ale Xeony D, tedy Broadwelly připravené pro nízkoenergetické servery. Tento ARM není určený pro nějaké aplikační servery, webservery ani fileservery, je určený pro síťování. Proto bude určitě přecpaný akcelerátory pro tyto účely. No schválně, který x86 má třeba IPSec akceleráto? K ARMu není problém cokoli přilepit, ale zkus si přesvědčit Intel, aby ti ke Xeonu přidali nějaký akcelerátor pro silně specifické využití.

Ve zkratce - výkon CPU části - drtivé vítězství Intelu, specifické síťové úlohy - drtivé vítězství ARM.

ARM se musí protlačit na trhy, kde má smysl. Je nesmyslné, aby se stavěly mikroservery z ARMů, když jeden Intel vydá za 8 ARM a možná ještě více.
Hlavně bude zajímavé sledovat, jak se AMD vyrovná s konkurencí. Třeba Cavium je lídr trhu.

Rád bych ještě reagoval na druhý komentář. Není problém zvládnout 10 Gb/s (Xeony D mají integrované 2 desetigigové síťovky přímo v SoC) pokud jde jen o prosté předávání packetů. Ale když se začne dělat něco složitějšího...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ale on se bavil o haswell ULV a ne o xeonech ;) takže ta reakce byla zbytečná :-) a neměl jsem na mysli předávání paketů, ale právě to něco sloýžitějšího.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Xeon D je postavený na klasickém Broadwellu, což je lehce vyšperkovaný Haswell.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Sak ja se ptal, jestli se jedna o specialni DSP akcelerace ethernetu, ruzne NCQ optimalizace atd ..... ale jestli je to ARM cpu, tak nic takoveho pochopitelne nema a musi to byt prilepene ..... a stejne tak to muze AMD prilepit k x86 nebo resit externim cipem ....
Kdyz se oprostime od specializovanych DSP akceleratoru (ktere zcela jiste nejsou soucasti jadra), tak zbyva porad jen ubohy ARM, jehoz pouziti pri tak vysoke spotrebe proste nechapu ..... a jak pises, na trhu s ruznyma specializovanyma sitovyma akceleratorama jsou uplne jine znacky ......
Cili presne jak jsem psal - clanek je nicnerikajici .......

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> ale zas vzhledem k spotrebe toho armu, by jiste byl vhodnejsi nejaky specializovany DSP, ktery by zral jen zlomek a byl by o dva rady rychlejsi ...

Omlouvám se, ale nějak jsem nebyl schopen rozkódovat, kde ses ptal, zda má DSP. Já jen vidím nářek nad tím, že by to DSP zvládl lépe.

>a stejne tak to muze AMD prilepit k x86
A proč by to dělali? AMD x86 CPU nepřetékají efektvitou a pro tyto činnosti by to byl zbytečný moloch. Na spotřebu ARM by se nedostali.

>nebo resit externim cipem
To by bylo kontraproduktivní. Náklady navíc a zbytečné zdržení na sběrnici.

Otázka k zamyšlení, proč se do většiny síťových prvků (vyjma routerů bastlených doma na koleni) nedává x86?

Nehledě na to, že lepit néco k ARMu je jednodušší než lepit něco k x86.

>jehoz pouziti pri tak vysoke spotrebe proste nechapu
Spotřeba není daná jenom samotným ARM CPU.

>a jak pises, na trhu s ruznyma specializovanyma sitovyma akceleratorama jsou uplne jine znacky ......
...které používají ARM.

>Cili presne jak jsem psal - clanek je nicnerikajici .......
Kde psal?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tie vysokospecializovane DSP chipy na sietovanie zase nie su tak dobre v inych veciach, napr. control plane. Blby priklad, ale na ilustraciu: pokial ti potrva 2 minuty len naliezt na (virtualnu) konzolu a napisat "conf t" tak to je nanic. Buducnost je vpouzivani API na programovanie fyzickych aj virtualnych zariadeni, tam potrebujes aby to reagovalo rychlo zvlast ked mas robit inspekciu datovych tokov on the fly a podla toho konfigurovat siet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že SAS už tam mohli dát rovnou, nic by to nestálo a SATA disky se daj připojit taky. Dávat řadič navíc jsou zbytečné investiční i provozní náklady plus další věc co se může pos*.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Crypto-coprocesor
bych bral pro spotřebitele taky. Pokud to neni jen hezky řečeno to, co už BD umí

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že AMD to myslí s těmi 50% příjmů ze semi-custom produků vážně a to číslo možná ještě poroste. Docela mi to začíná připomínat firmu VIA, ta taky původně vyráběla x86 procesory, pak už jen chipsety, a dneska vyrábí ... ví někdo co vlastně vyrábí ?

Z diskuzí od Tralaláka vím, že vyrábí nějaké "custom" chipy, naposledy jsem viděl nějaký SATA+IDE přídavný řadič, ale to už je dlouho. A reálný x86 procesor od VIA jsem neviděl snad deset let, i když je prý stále ještě vyvíjí (a možná i vyrábí)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a ani neuvidíš :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.