Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dvou i čtyřjádrový Jaguar vydá AMD v červnu

AMD Kabini APU size
Procesor Jaguar (součást APU Kabini a Temash) bude pravděpodobně nejzajímavějším produktem, který AMD chystá k uvedení ve druhém kvartálu letošního roku. Ven půjdou zároveň dvou i čtyřjádrové modely.

Připomeňme, že Jaguar se podle některých spekulací může stát (ovšem v osmijádrovém provedení) součástí nadcházející generace konzolí. Tentokrát se ale budeme věnovat mobilní a desktopové verzi, kterou ztělesní především APU Kabini.

AMD Kabini ilustraceAMD Jaguar 8-core ilustraceAMD Bulldozer 8-core ilustrace
vlevo: APU Kabini nese čtyři jádra Jaguar a grafiku GCN
uprostřed: APU nových herních konzolí prý zkombinuje osm jader Jaguar a grafiku GCN
vpravo: prozatím nese zkušební Playstation 4 kit osmijádrový Bulldozer

Začněme u TDP: Dosavadní informace nebyly příliš jednotné, objevovaly se čísla v rozmezí 5 - 20 případně 9 - 25 wattů. Poslední zprávy 25W model potvrzují, mělo by jít o top verzi s čtyřmi procesorovými jádry, která ponese název X4 5110. Integrovat samozřejmě bude i grafický čip (architektura GCN s podporou DirectX 11.1) s názvem HD 8310G.

Tutéž grafiku (HD 8310G) a rovněž čtyři jádra Jaguar - zřejmě však na konzervativnějších taktech - nabídne také model X4 4410, jehož spotřeba se však vejde do 15 wattů. Takové APU by mohlo přinést velmi zajímavý poměr cena / výkon / spotřeba a najít uplatnění především v ultrathin segmentu.

Druhá 15W novinka - X2 3450 - ponese dvě jádra Jaguar a o stupeň pomalejší grafiku HD 8280G (analogicky od dosavadních modelů lze očekávat deaktivovanou část některých výpočetních bloků).

AMD Kabini APU size
Jádro Kabini integrující 4 jádra Jaguar, grafický čip a čipset dosahuje plochy kolem 114 mm²

Tím je řada „X“, jež nahradí nejlevnější Athlony X2 / X4, prozatím vyčerpaná. Zbývající dva modely půjdou do řady E, kde zastoupí stávající platformy BrazosBrazos 2.0. Ty nabízejí dvě jádra v kombinaci s frekvencemi v rozpětí 1,4 - 1,75 GHz při TDP 18 wattů. Očekáváme proto zachování dvou procesorových jader i podobných frekvencí (s tím, že navýšení výkonu obstará spíš nová procesorová architektura než výrazně vyšší takty), což by v kombinaci s 28nm výrobním procesem mělo vést ke snížení TDP. Rychlejší E1-3310 se podle stávajících informací vejde do 15 wattů, pomalejší E1-2210 by mohla být ještě úspornější (10 - 12 wattů?), ale konkrétní údaje zatím nejsou známé.

Z dalších parametrů je známa podpora turbo-core (přetaktování procesorových jader a integrované grafiky v závislosti na vzájemném vytížení), přinejmenším tedy u X-ové řady. Ta rovněž přijde s podporou rychlých pamětí DDR3-1866, které využije především grafické jádro.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Dvou i čtyřjádrový Jaguar vydá AMD v červnu

Úterý, 19 Únor 2013 - 20:13 | Tralalák | Pôvodne som nechcel ísť tak do hĺbky, ale OK....
Úterý, 19 Únor 2013 - 11:43 | tslany | Já ty vaše malůvky přímo žeru :-)
Úterý, 19 Únor 2013 - 10:02 | no-X | Dovolil bych si to lehce upřesnit :-). Čip na CES...
Úterý, 19 Únor 2013 - 00:25 | Tralalák | AMD sa čoraz viac začína podobať na VIA aspoň s...

Zobrazit diskusi