Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD jedná s Xilinxem o možné akvizici za $30 miliard

Jako když si člověk představí hry akcelerovaný FPGA, tak docela zajímavá představa. Akorát teda samotnej čip ze skoro nejvyššího modelu stojí 1.5 mega :-D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně, pokud bych si měl představit nějaké spojení "pevně zadrátovaného" CPU s plně programovatelnou logikou (FPGA), tak bych to viděl na něco, jako programovatelné instrukce/akcelerátor. Myšleno tak, že máme nějaký výkon a instrukční sadu, a kdyby došlo na lámání chleba, program by si vytvořil na CPU intrukci, která by byla naprosto optimální pro jeho běh. Na cokoli dalšího, máme GPU nebo přímo připojené FPGA na PCIe (například).

Ostatně, intel měl produkovat CPU s FPGA pod jením IHS, nezkoumal jsem, jestli k výrobě došlo. Sám mám doma akorát dva devkity: DE2-70 (čistě FPGA) a DE10-Standard (FPGA+2C Arm = SoC, velmi mocná věc). Už jsem dokázal v rámci úpravy HW v práci zaměstnat i celej lowcost Spartan7-50 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj stačí aby udělali FPGA čiplet s infinity fabric a jsou dost za vodou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to by bylo zajímavý. Třeba u Epycu by pak mohl být jeden FPGA čiplet, možná i celej socket ;)
Na druhou stranu, Epyc má už dnes dost PCIe linek na připojení přes ně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten DE10 Standard je fakt prima hračka, i když bohužel dost drahá (cca $300-400) :-)
A Spartan-7 už aspoň není tak nekřesťansky drahý jako to bývalo, takže to jde použít na fůru věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju DE10-Nano, má to 5CSEBA6U23I7 100k LE FPGA + 2xARM a jede na tom MiSTer (https://github.com/mister-devel). Stojí 3100 bez DPH na Mouseru. To nestojí ani samotné FPGA, které např. v kusovce na Mouseru stojí 5600 bez DPH.

S tímhle kusem železa jsem si už docela dost vyhrál nejenom s MiSTerem, ale i se spoustou dalších srand. To FPGA je na tu cenu kitu kouzelně veliké. A je podporované v Quartus Lite, takže není potřeba drahá licence, která je u větších FPGA poměrně obvyklá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu ten chlapec. Co si tak v rámci práce hraju s produkty konkurence, tak ten intel/altera prostě dává smysl. Hlavně bych řekl, že pro začínajícího je i vhodnější, než xilinx. Není to dáno ani tak HW, jako spíš SW. V Quartusu lze/šlo stále kreslit i schemata, takže není nutné hnedka použít HDL jazyky. V případě xilinxu a vivada (ISE se už hezkou řadu let nevyvíjí, takže ani nepodporuje nové zařízení) editor schemat prakticky není (je, ale... nelze použít stejně jako v ISE/Quartusu). Co teda má vivado oproti Quartusu (v době, kdy jsem s alterou ještě blbnul), je Vivado HLS, kde lze "programovat" v C. Nepoužil jsem to, píšu rovnou v HDL.

Na xilinx fpga jsou pak ještě DSP slice, takže pokud je popis/kód proveditelných na těchto jednotkách, ušetří to mraky místa (jen jich moc není).

Jinak osobně jsem měl vizi, udělat něco rozsáhlého na DE10-Standardu s tím, že hotové zařízení by bylo s DE10-Nano, které by bylo ke zbytku HW připojeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si hraju s Xilinx verzi SoC 2c ARM A9 + FPGA na tehle desticce :)...

https://store.digilentinc.com/zybo-z7-zynq-7000-arm-fpga-soc-development...

taky mozna cena trochu vyssi, ale je to splnenej sen kazdeho embeded bastlire

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD sa ešte poriadne nespamatalo s 5 miliardovej akvizice ATI s 2006. A už vymyšla toto?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ak keď to bolo veľké sústo, tak s dobrým a predvídavým vedením, by to hravo zvládli, ale hlavný dôvod nebola akvizícia ATi ako taká, ale vedenie...resp. meno Hector Ruiz....bezpochyby najhorší CEO AMD v jej vzniku...prebral vedenie od Jerry-ho Sanders-a (zakladateľa a najlepšieho CEO akého AMD mala, do príchodu Lisi Su), a dlhé roky ťažil s toho čo "Jerry" rozbehol, mal veľké oči a snažil sa konkurovať Intelu v celom portfóliu produktov. V priebehu krátkeho času zadĺžil spoločnosť miliardami dolárov, navyše nemal toho vizionárskeho ducha ako Jerry, či v súčasnosti Lisa má. 8 rokov takéhoto vedenia narobilo riadnu paseku a potom stačilo pár slabých CEO, Dirk Mayer a Rory Read (Mayer aspoň vedel znížiť dlh o viac ako polovicu, ale už nedokázal zmeniť smerovanie architektúry "Bulldozer" ktorá započala zrejme niekedy v roku 2005/2006) a AMD bola kompletne na kolenách.

V správnom čase, ako je teraz, kedy je AMD na historickom vrchole, má vizionárskeho CEO (minimálne kalibru Jerryho Sandersa) a výhľad na najbližších 5 rokov je veľmi, veľmi priaznivý, by takáto akvizícia (navyše čiste vo forme akcii) nemala byť problém, pretože by posilnila v raste najlepšie zarábajúci segment a to je serverový.

Kondícia AMD je už dnes tak dobrá a hlavne efektívna, že za rok 2019 dokázali znížiť svoj dlh o 965 mil. dolárov (na hodnotu 563 mil. dolárov), a to mali za ten rok čistý zisk 341. mil. dolárov. V súčasnosti už možno žiadny dlh neexistuje, alebo je minimálny (posledné dáta sa viažu k 01.07.2020 a 490 mil. dolárov) a sústredia sa na investície do budúcnosti, podľa všetkého aj vo forme akvizície.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/debt-equity-ratio

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I z těch čísel co si napsal vyplývá, že 30 miliard je šílenost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vo forme akcii to určite nieje šialenosť...záleží len od majoritných akcionárov Xilinx-u, či na to kývnu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale y toho sa už AMD spamätala
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/market-cap

Po akvizícii Ati padla fiktívna hodnota celej firmy zo skoro 19 mld (13.2.2006) na 1,45 mld. (8.2.2016)
ale 24.8.2020 už bola hodnota AMD cez 100 mld. USD (včera 97,56 mld. USD).

Čo mňa na tom trápi je, že majekty našich politikov vyzerajú tak, ako keby po vstupe do vlády našli nejakú obdobu AMD za ostatné 4 roky a dali do nej celý svoj majetkok a na konci volebného obdobia to vybrali..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že ATI je dávno strávená. Když ještě dojížděly stavební stroje, grafická divize prakticky neexistovala a ARM divizi prodali a jen procesorová divize nějak vydělávala. Dnes mají po nejméně dvou grafických a dvě procesorové divize pluse semi custom - konkrétně - NAVI 2 + ARCTURUS a dvě generace CPU a konzole. Teoreticky na ten nákup prostředky mají. Spíše jde o to, zda se domluví a jestli to XILINX potřebuje. O tehdejší neexistenci serverových a hi-end desktop produktech snad netřeba psát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude sa kupovat podielom v akciach nie cash.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD už rok razí strategii jít s produkty přímo proti intelu. Před tím spíš hledala skulinu na trhu, kde by mohla uspět. (Poslední dobou vydává produkty, které mají stejné nebo lepší parametry). A tento "kšeft" přesně zapadá do této filozofie. Konkurenci je třeba dohnat, předehnat a rozdrtit. Nenechat jí žádný prostor pro růst.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz tu pise bager, pri nakupu akciema je vlastne otazka, kdo kupuje koho. Podle jinych webu ted jde jen o to, kolik budou delat akcie a kolik cash doplatek. Pro AMD by bylo asi nejvyhodnejsi spojeni firem se zachovanim znacky AMD a teda komplet zaplatit akciema. AMD potrebuje penize na vyvoj a ne opakovat situaci s ATI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spojení procesorů a hotových akcelerátorů (video kodeky, šifrovací, hash/komprimační, GPU, ...) s FPGA by umožnilo software, aby si pro akceleraci běhu udělal vlastní akcelerátor v FPGA. To by pro mnoho aplikací byla cesta, jak radikálně zvýšit výkon, když tedy technologie výše než 5GHz nejde a IPC nejde už příliš zvýšit. Je to vlastně logický krok, protože nic jiného už se nenabízí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jen když vidím tu cenu za kterou kupoval Intel a teď ji porovnám s tím co má zaplatit chudší AMD. Šílenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to *skoro* 2x tolik... Takže buď v AMD vědí něco, co my ne a nebo souhlasím s tvou definicí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xilinx je tu o chlup déle jak altera a má i větší zkušenosti, než altera/intel. Logicky je to tedy hodnotnější společnost. Trochu do toho bude kecat i inflace a tak. Osobně bych se tomu pak nedivil, pokud by to za tuhle částku i dopadlo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže AMD kupuje so Xilinxom výrazne (o skoro polocicu)vyšší podiel na trhu s FPGA

August 21, 2019
Xilinx has a 51 percent share,
compared with Intel (bývalá Altera) at 36 percent
and followed by Microchip at 6.6 percent.
https://www.hpcwire.com/2019/08/21/xilinx-says-its-new-fpga-is-worlds-la...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel, ale platil cca 16 mld. dolárov v hotovosti a AMD ponúka "iba" svoje akcie v aktuálnej hodnote 30 mld. dolárov. To je zásadný rozdiel. Nemusíš mať hotovosť, keď máš vynikajúce vyhliadky na 10 rokov dopredu...to je sila akciového trhu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„vynikajúce vyhliadky na 10 rokov dopredu"
Tvojí křišťálovou kouli bych chtěl mít. Já bych třeba řekl, že do jednoho roka se Intel trochu probudí a max. do 3 let bude zase plně konkurenceschopný. Nvidia je na tom ještě líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je moloch, kým sa prebudí a príde so 7nm EUV v použiteľnom stave, uplynú ešte minimálne 4 roky (podľa Intelu 2023 je tu v "mass production"...ja tomu neverím)...a to nieje zárukou, že produkt ním vyrábaný bude stačiť na konkurenciu (či už architektúrou alebo výkonom procesu) v podobe AMD Zen5 a chystaného Zen6. AMD zdá sa nepoľavuje, ba naopak navyšuje tempo. A tak čím ďalej bude to mať Intel ťažšie a ťažšie, napriek tomu, či práve preto, že je to obor, ktorý sa už skoro nedokáže hýbať.

nVidia nieje Intel,tá je flexibilnejšia, ale aj Huang akoby v poslednej dobe, robil nejaké tie zlé rozhodnutia (žeby vekom, naozaj neviem), tam to očakávam do budúcna vyrovnané, ak sa nebudú kopiť ďalšie zlé rozhodnutia z Huangovej strany. Huang pochopil silu synergie CPU a GPU vývojárskych teamov a ekosystémov a preto sa snaží o ARM a tým pádom o vlastný "ekosystém", ktorý AMD už má a Intel bude mať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IPC zvýšit jde, IBM to u serverových POWER 9 dokázalo dokonce zdvojnásobit. Mají 3 patice dle určení a 2 varianty jader se 4. či 8. vlákny na jádro. Spíše je otázka zda by se AMD v současnosti vyplatily 2 varianty jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.