Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní Kaveri vydána, graficky je 50 % nad Richlandem

Mobile Kaveri 03
APU Kaveri pro notebooky je konečně venku. Pětiměsíční prodlevu oproti desktopové verzi kompenzuje výrazný výkonnostní posun, zejména po grafické stránce…

APU Kaveri staví na procesorových jádrech Steamroller a grafické architektuře GCN 1.1. Podrobněji se tentokrát k architektonickým změnám oproti generaci Trinity / Richland vracet nebudeme, pokud si potřebujete osvěžit paměť, můžete využít náš třístránkový rozbor z ledna:

Jak napovídá titulek, z nových funkcí je k dispozici HSA (akcelerace kompatibilních úloh pomocí kombinace procesorových i grafických jader), API Mantle, audioprocesor TrueAudio a podpora více monitorů - Eyefinity. V souvislosti s mobilními čipy je třeba zdůraznit, že technologie TrueAudio a Eyefinity (3+ výstupy) jsou podporované na modelech řady A10 a FX.

Energetická stránka a parametry

Mobilní Kaveri je připravena na tři hladiny TDP: 17, 19 a 35 wattů. 25W varianta se zatím neobjevila (nelze vyloučit, že řadu rozšíří později). Všechny současné 17W modely jsou dvoujádrové, 19 a 35W pak nesou čtyři procesorová jádra. Procesorová jádra podle modelu běží na 1800-2700 MHz v základu a 3000-3600 MHz v boostu.

Mobile Kaveri 02

Konfiguraci grafického jádra lze snadno odvodit z názvu grafického jádra: R4 = 192 stream-procesorů (17W APU, řada A6), R5 = 256 stream-procesorů (řada A8), R6 = 384 stream-procesorů (řada A10 a FX) a R7 = 512 stream-procesorů (řada FX-P). Grafické jádro podle modelu běží na 514 až 586 MHz, aktuální takt je variabilní v závislosti na aplikaci, TDP limitu a okamžité spotřebě procesorové části.

Od zveřejnění prvních výkonnostních výsledků desktopové Kaveri bylo zřejmé, že mobilní verze si povede lépe. Bylo tak možné usuzovat na základě výkonnostního odstupu v jednotlivých hladinách TDP oproti Richlandu (kdy 95/100W verze Kaveri nabízel jen jednotky až desítky procent oproti Richlandu, kdežto v 45W hladině dokázala Kaveri výkon prakticky zdvojnásobit). Trochu taky napověděly vlastnosti výrobního procesu GlobalFoundries: 28nm SHP (Kaveri) dosahuje nejvyšší energetické efektivity na nižších taktech než 32nm SOI (Richland).

Mobile Kaveri 01

Zajímavé jsou kombinace taktovacích frekvencí, jaké AMD zvolila. Zatímco desktopová verze oproti svému předchůdci snížila takty CPU i GPU jader, mobilní naopak ponechala GPU na stejných taktech a frekvenci procesorových jader ještě zvýšila. Za zmínku stojí i nové turbo, které již známe z ultramobilních APU Beema a Mullins. Umožňuje, aby v případě, kdy nehrozí zahřátí procesoru / notebooku na teplotu nepříjemnou pro uživatele, mohl čip běžet bez výraznějších výkonnostních omezení. Podrobněji zde.

Podobně jako desktopová Kaveri nebo procesory pro socket AM1 podporuje i mobilní varianta akceleraci dekomprese formátu JPEG. Krom urychlení běžného zobrazování / vykreslování JPEGů dokáže tato funkce zkrátit i generovaná náhledů při procházení adresářů s fotografiemi. Protože pro generování každého náhledu je třeba snímek dekomprimovat, zmenšit a opět zkomprimovat, je při softwarovém zpracování převod JPEGu na bitmapu fází, která vyžaduje největší část procesorového výkonu. Díky akceleraci je pak vytváření náhledů zhruba o 80 % rychlejší.

Procesorový a herní výkon

První letmé testy zveřejnil Anandtech a TomsHardware - podíváme se nejdříve na procesorový výkon. Přeskočíme výsledků PC Marků a podobných utilit, které hodnotí celou sestavu a podíváme se na kompresi videa:

Kaveri Anandtech 03Kaveri Anandtech 04

V kompresi x264 v prvním průchodu nabízí Kaveri FX-7600P o 34 % vyšší výkon než Richland A10-5750M (porovnáváme 35W top-modely) a ve druhém o 22 % navíc.

Kaveri Anandtech 02Kaveri Anandtech 01

V Cinebench dosáhla novinka o 10 % navíc (multi-threaded benchmark) a o necelá 4 % navíc v single-threaded testu.

Kaveri Anandtech 06Kaveri Anandtech 05

Grafický výkon odpovídá našemu očekávání. V situacích limitovaných čistě výkonem grafického jádra dokáže Kaveri excelovat a předvést výkon i 60 % nad Richlandem, jako například ve 3D Marku 2011. V testu Fire Strike ukazuje 45% náskok.

Kaveri Anandtech 07Kaveri Anandtech 08

Herní výsledky jsou samozřejmě variabilnější, v průměru top model dosahuje o 24 % vyššího výsledku, ale toto číslo poměrně výrazně kazí Elder Scrolls: Skyrim (vpravo), ve kterém vykazuje Kaveri dokonce o chlup nižší FPS než Richland. Pokud bychom předpokládali, že jde o bug v ovladači, který bude opraven (v případě desktopového modelu se drivery řešící slabá místa objevily), pak bychom hovořili téměř o třetinovém mezigeneračním posunu.

Na přesnější výsledky postavené na testech v širší řadě her si ještě budeme muset počkat - přecijen her, ve kterých Anandtech otestoval jak Kaveri, tak Richland, je pouze 6. Krom jediné však ve všech dokázala Kaveri dosáhnout ~40 FPS a více, naproti tomu Richland na cca 40 a více FPS dosáhl jen ve dvou.

Na rozdíl od APU Mullins jeví výrobci o mobilní Kaveri solidní zájem. V rámci Computexu budou notebooky založené na těchto čipech prezentovat přinejmenším Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung a Toshiba.

Zdroje: 

AMD, Anandtech

Diskuse ke článku Mobilní Kaveri vydána, graficky je 50 % nad Richlandem

Pátek, 6 Červen 2014 - 13:28 | DRK | Naštěstí to co je, nebo není lež si každý může...
Pátek, 6 Červen 2014 - 12:05 | ptipi | Toto co předvádíš už není ani překrucování. Tohle...
Pátek, 6 Červen 2014 - 10:11 | DRK | V tom článku se píše o tom, že grafika je zhruba...
Pátek, 6 Červen 2014 - 07:57 | ptipi | PS: takže ano, čekám omluvu
Pátek, 6 Červen 2014 - 07:55 | ptipi | Cože? Vždyť to dopadlo přesně jak jsem říkal. V...
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 09:46 | DRK | Tak a teď se doufám objeví ptitpi a omluví se za...

Zobrazit diskusi