Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Můžeme vyrábět ARM procesory, pokud o ně bude zájem (+ trocha historie)

nechapu proc amd se cpe do dalsiho segmentu, kdyz neni schopna dodavat v dostatecnym mnozstvi ani ve stavajicich segmentech

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je IMHO jen hláška "můžeme, kdybyste chtěli." Nic víc a nic míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ve stavajicich segmentech" toho je teraz schopny malokto, ci uz vyrobci vypoctovych cipov, pamatovych cipov, radicovych cipov, senzorovych cipov ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když chci desítky oem sestav tak mi je intel s nvidií "dodají" skrz lenovo nebo hp, když se ptám na amd, tak říkaj že nejsou, takže z "výběru" automaticky vypadnou a fakt mě nezajímá, že je amd o pár procent výkonější a žere to o pár watů míň (T nebo U řada) potřebuju kusy v normálním dodacím termínu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně ani u HP ani HPE nemáme problém ... Asi je to nastavením KPI u konkrétního KAMa ... Kupodivu máme problém u Dellu ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

u nás to poptává jedna nábytkářská firma, jelikož pc není určeno přímo pro uživatele

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Dell je jasné, prečo nemal modely s AMD. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U HP je to ve vlnách, někdy jsou AMD a nejsou Intely, aktuálně jsou spíše Intely a nejsou AMD... Ale větší problém mají s jinými komponenty, než s CPU... Také je rozdíl v jednotlivých řadách, atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bral by som to ako nenapadne aviza, ze vsadzat *iba* na x86 nemusi byt z pohladu dlhodobeho vyhladu vyhodne. Kto naskoci na inu architekturu skor, bude mat pri pripadnom prepade podielu x86 vyhodu.

Ale po udalostiach v cinskom ARMe (o tom tu asi ani neviete) a pri hroziacom anekte Nvidiou neviem, ci je ARM akokolvek zdrava varianta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Ale po udalostiach v cinskom ARMe (o tom tu asi ani neviete)

ale vieme
https://www.root.cz/zpravicky/arm-china-se-podivne-oddeluje-od-materske-...

>pri hroziacom anekte Nvidiou

To už skoro na 100% nehrozí, UK, EU aj Čína majú výhrady a v USA podali firmy odvolanie voči rozhodnutiu o chválení, presnejšie nevydaní rozhodnutiu o zákaze akvizície ARM nVidia-ou v stanovenom čase, čo v USA automaticky znamená schválenie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Táto informácia je pravdepodobne hoax. Overovali ste to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznačně není poptávka. Procesorů de docela dost, ale z pragmatických důvodů to moc zákazníků (mimo embedded) nechce. Není software, reps. není spousta drobností - ono si člověk řekne - ok, je Linux, jsou Windows. Jenže pak zjistíte, že tu chybí knihovna, tu tohle nelze na ARM přeložit... Pro deskopový segment vůbec není možná najít modivaci k použití, pro pro malý a třední segment serverů také ne. Kde to má smysl - tj. zařízení čistě na konzumaci obsahu (mobily, tablety, spotřební elektronika od Apple) a velká serverová řešení (kde se vyplatí investovat do dořešení problémů a něco málo se vrátí na uspoře energie) už jsou (I když jsem neměl pocit, že takový Thunder X2 byl nějak vyloženě úspěšný procesor). Stačí se jen podívat, jak AMD utrpěla s Bulldozerem, což sice nebyla špatná architektura, ale software, který byl zkompilovaný pro něco generického typu i686 nebo amd64 (tzn. to, co běží na všem) ne tom běžel tragicky pomalu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer nebyl špatná architektura? Nevím, co jiného by se dalo spatnou ar. nazvat. po
uspechu K8 vydali procesor, který nebyl konkurenceschopný a patlali se s nim jeste par let.
To byl jeden z "darů" od Hectora Ruize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ah... znovu se tu objevuje Bulldozer.

Takze znovu. Architektura byla spatna, plany s ni byly spatne, marketing byl spatny.

AMD se to snazila prosazovat jako prvni 8 jadrovy CPU, jenze ono to nebyl plnohodnotny 8jadrovy CPU. A z toho plynuly velke problemy, jako treba to, ze nejaky software se k tomu chtel chovat jako k 8C a tak kolikrate skakaly procesy pres moduly atp.

Samotna architektura byla take spatna. Bylo to inspirovane IBM, tedy podobne jako u novejsich Power procaku to melo modul, kde byly 2 jednodussi jaderka a dekodery a instrukcni pool byl jakoby vytahnut ven. Cili modul mel 2 INT jaderka. Ale AMD neodhadlo veci jako dekodery, predvidace atp. takze se to casto zasekavalo, a ztracelo to dech.

Az kdyz v dalsich iteracich AMD prestali nesmyslne tlacit ze je to 8C (dokonce na to byla zaloba) tak se o tom procesoru zacalo konecne uvazovat jako 4C8T. Situace se krapet zlepsila. Dale AMD zamakalo na predpovidani vetveni, posililo zasobniky a pote uz to vypadalo jako relativne pouzitelny procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze neni poptavka na desktopu, neznamena ze neni poptavka.
Ostatne ARM procesoru se proda nasobne vic nez x86 procesoru.
A pokud vim AMD nedela jen desktopovy procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co sa tyka nezaujmu o ARM. Ten prave nebude. Serverovy trh ARM existuje. Problem je v tom, ze natura ARM-u ako IP umoznuje za relativne nie tak velky poplatok si postavit vlastne CPU a vyhnut sa tak plateniu relativne vacsich marzi niekomu ako AMD za to, ze doda CPU vlastne. Preto mozu byt in-house ARM procesory vyhodne pre niekoho ako Facebook (oni afaik nieco take uz davno maju). Pri desattisicoch CPU, co ich DC zozeru sa to moze celkom rychlo zaplatit.

Otazne je, co tam potom niekto ako AMD spravi. Sanca by bola iba vtedy, ak by ARM (alebo ina architektura, kedze licencna politika vsetkych uvazovatelnych architektur je +- podobna, alebo volnejsia ako u ARMu) ponukalo nejaku zasadnu konkurencnu vyhodu. Dost velku na to, aby sa oplatilo proste x86 zahodit aj napriek nakladom spojenym s migraciou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po Skybridhe 2.0 by bol dnes dopyt

Architektura AMD K12 zahrnuje ARM i x86 moduly
6. 5. 2014

od názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

Keby Skybridge 2

aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra, či už na rôznych čipletoch alebo rôznych vrstvách toho istého čipletu

Quad-Layer 3D Wafer Stacking Technology Enables Chips of the Future
July 20, 2021

This achievement is a step-up from the AMD-announced, TSMC-enabled SRAM stacking that's bound to grace our computers by the end of this year, as that particular process currently only enables two dies (in AMD's case, a Zen 3 CCX on layer one and 96MB of SRAM cache on layer two) to be bonded together.
https://www.tomshardware.com/news/quad-layer-3d-stacking-technology-enab...

První verze jedenáctek ještě nebude vybavena všemi avizovanými vymoženostmi. Tak například ohlášená podpora aplikací pro Android dostupných na Amazon Appstore v říjnové verzi dostupná nebude.
https://diit.cz/clanek/microsoft-oznamil-vydani-windows-11-na-5-rijna

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si umím technicky představit procesor, který bude amd64 i arm64 najednou (schopný běžet obě binárky v jeden čas), při tom jak dnešní procesory vypadají to je dost představitelné. Nicméně mě vůbec nenapadá, k čemu by to bylo dobré...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to bol zbytocny overkill... ARM by to okriplilo (nejake desiatky % plochy M1 padaju na to, aby sa implementoval total store ordering potrebny pre efektivnu emulaciu x86 na ARMe) a x86 asi tiez. Vznikol by bud procesor, ktory by mal haldu kremika navyse, alebo by nebol ani dobrym ARMom ani dobrou x86tkou. A kremik navyse je to, co dnes nikto nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vychádzate zo skúsenosti s AMD K5? Ale to už je dávno preč...

'K5' (1995) Pentium compatible processor (the 'K5' translates 80x86 instructions to RISC-like instructions, and dispatches up to five at once to two integer units, one FPU, a branch and a load/store unit).

The 29050 is the direct predecessor or the K5 x86 CPU. The K5 translates x86 into RISC 29k instructions.

https://cpushack.com/Am29k.html

Aj tu je vďaka vrstveniu..
Všechny modely Epyc Milan-X disponují 768MB L3 cache
před 12 minutami
https://diit.cz/clanek/vsechny-modely-epyc-milan-x-disponuji-768mb-l3-cache

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, vychadzam z toho (a to sa tu uz par krat omielalo), ze ARM ma iny model pristupu k pamati, nez x86. X86 ma predpotopny model total store ordering, kde architektura garantuje, ze bez ohladu na preusporiadanie instrukcii v pipeline bude vzdy obsah pamate zodpovedat poradiu instrukcii v kode na danom mieste vykonavania. Co je sice fajn pre programatora v roku 198x, ktory datluje assembler, ale zaroven to dost brzdi pipeline.

ARM nativne nic take nema (miesto toho existuju implicitne, alebo explicitne pamatove bariery, ktore vedia vynutit, ze data budu zapisane do pamate). U M1 ze velka cast kremika padla prave na to, aby ich ARM malo podporu rezimu behu TSO. Vdaka tomu moze emulovat x86 kod tak rychlo, nemusi prelozeny kod prekladat barierami.

Dalsia vec je, ze aby ARM bolo dostatocne rychle, moze byt vhodne osadit ho takym poctom napr. ALU (vsak?), ktore nebudu na x86tke kvoli limitacii frontendu instrukcnou sadou rozumne pouzitelne.

A potom nastane dilema. Dame tam 16x ALU, aby to ARM bolo sakra rychle, alebo ich nechame 5, lebo x86 viac nevyuzije? Pre x86 zbytocny kremik navyse, alebo mizerne ARM? Pridame nativnu podporu TSO, alebo to nejako ohandlujeme v mikrokode / spekulativne / whatever, co bude pomalsie. Pre ARM zbytocny kremik navyse, alebo mizerne x86?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim ze by to byla nejak extra velka halda, defacto potrebujete jen dalsi dekoder. Muselo by to byt udelano tak, aby to dekodovalo ARM i x86 na stejne uops. Pak by to teoreticky mohlo fungovat, i kdyz jsou tam jiste problemy - treba memory model ma ARM mirne jiny (IIRC).

Nicmene otazka je opravdu, kdo to potrebuje. Velke cloudove firmy si udelaji vlastni ARM CPU, protoze usetri miliony. Ale jake uzasne vyhody ma ARM pro desktop nebo male firmy ? Nic takoveho nevidim, co by omluvilo penize & cas na prechod na jinou platformu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD - Muzeme vyrabet grafiky, pokud o ne bude zajem. :-D :-D :-D

Boze, to jsou esa.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale o ne reálny záujem nie je. Keď zdvihli výrobu počas minulej kryptománie a následne došlo predávaniu GPU ťažiarmi, tak im ostali zásoby nepredajných GPU a spôsobilo im to stratu. A dnes je neomožné plytvať kremíkom na produkciu straty.

Ťažiari postupn končia a teda bude soť GPU.
https://www.tomshardware.com/news/china-tracking-down-illicit-crypto-miners

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezari nam "konci" uz nekolik let, dokonce v poslednim roce uz "skoncili" nekolikrat, grafiky pritom stale nejsou!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky jsou. Jen za nehorizon ceny ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehorazne ceny jsou proto, aby nikdo ty grafiky nekoupil a mohli predstirat, ze jsou. Takze nejsou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá blbosť. AMD má rekordné predaje grafík v porovnaní s históriou. Len jednoducho prioritizuje produkty s vyššou maržou, čo je logické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá blbosť. AMD má rekordné predaje grafík v porovnaní s históriou. Len jednoducho prioritizuje produkty s vyššou maržou, čo je logické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za minule kryptomanie prodej grafik AMD vyrazne podrzel, to, ze nejake zbyly na veci nic nemeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin je uz zase skoro za padesat kUSD, mineri se presunou jinam a grafiky budou skupovat dal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou schopny naplnit poptavku s jejich klasikou a budou se poustet do dalsiho produktu jo?
At jdou nekam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.