Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD „Ontario“ APU prý bude TSMC vyrábět už tento kvartál

TSMC logo

Již je téměř jisté (99,9% ;-), že první procesor s integrovanou grafikou od AMD bude vyráběn 40nm procesem u TSMC (krycí jméno „Ontario“). Půjde o procesory s novými jádry nesoucími označení „Bobcat“, mají to být jádra úsporná (jedno jádro bude schopné spotřebovávat v klidu méně než watt) a poměrně malá. Vlastně bude „Ontario“ taková variace na Intel Atom „Pine Trail“ s integrovanou grafikou a podporou DDR3, neboť i „Ontario“ bude určen do netbooků. Podle zvěstí taiwanských tamtamů začne TSMC tyto procesory vyrábět ve velkém snad už dokonce v tomto (třetím) kvartálu, neboť ve čtvrtém je dostanou výrobci netbooků a v lednu na CES bude možná velká přehlídka nových maličkých přístrojů s těmito procesory. Alespoň takto by nám ten plán zněl celkem logicky.

Na tomto plánu pak budou záviset i finanční výsledky TSMC za druhou polovinu tohoto roku. Čím dříve s „Ontariem“ začne, tím lépe. V prvním kvartálu činily křemíkové desky s čipy vyráběnými 40nm a 45nm technologií u TSMC nějakých 14 %, kolik to bylo za druhý kvartál, to budou lidé z TSMC teprve upřesňovat na tiskové konferenci 29. července.

Jinak podle zvěstí, které prezentoval server Fudzilla, má být integrovaná grafika v procesorech AMD zhruba na úrovni Radeonu HD 5500 (orientačně mrkněte na test Radeonu HD 5570), což zní na integrovanou grafiku velmi dobře. To však odhadujeme spíše na procesor „Llano“, zda bude takto výkonná grafika i v „Ontariu“, to nám ze zprávy příliš nevyplývá.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD „Ontario“ APU prý bude TSMC vyrábět už tento kvartál

Žádné komentáře.